Site Meter

Trädgårdsstormhatt - Aconitum x cammarum
Trädgårdsstormhatten är några av de perenner som redan fanns i parken då jag kom dit för tio år sedan. De här hjälmformade blommorna går i  mörblåkviolett och hela växten är mycket giftig.
De blommar i juli-augusti och blir mellan 80-150 cm. Trädgårdsstormhatten är mycket härdig och trivs bäst i bra och något fuktig jord. Halvskuggigt läge och vid plantering bör avståndet vara c/c 35 cm.

Den kan drabbas av mjöldagg om man låter den torka så om det är en torr vår bör man börja vattna tidigt. Det är inte en perenn som man behöver flytta och dela utan trivs bäst om den får vara ifred på samma plats länge. men om man vill dela den så ska det göras på våren. Våra stormhattar i parken behöver alltid bindas upp för att inte tippa omkull. Man kan ju också plantera dem inne bland andra höga perenner.
Efter blomning så bör man klippa av blomstänglarna. Just nu blommar den fint tillsammans med rosor och vidjehortensian.Kommentarer
Postat av: matte

Stormhatt är en av mina favoriter:)

2008-07-29 @ 20:44:41
URL: http://femtinio.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

matte: Jag gillar den också!

2008-07-30 @ 06:17:35
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Kersti

Vi hade en sån utanför porten för sådär sjutton år sedan. En sommardag när familjen var på väg till goda vänner på kalas passade den då ettårige sonen på att peta i sig lite av stormhatten. Det blev inget kalas, det blev besök med övernattning på Huddinge sjukhus, kräksirap och koll på hans lilla hjärta varje timma. Väl hemma igen grävde vi upp plantan och gav den till vår granne. Trots äventyret tycker jag fortfarande att det är en vacker blomma.

2008-07-30 @ 16:05:43
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Dramatik förstår jag. Tur att det slutade lyckligt!

2008-07-30 @ 17:20:25
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Inkan

Stormhatt minner mig om en "spännande" lek vi ungar hade på min farfars gård: vi nöp igen blommor när en humla krupit in. Och oj så spännande det var när humlan ville ut och brummade allt den kunde. Och när det lät som mest farligt så släppte vi ut humlan.... men farfar förmanade oss om han kom på oss under denna "lek": vi fick absolut inte reta humlorna så där -även de var viktiga i naturen. Så påstod han att passade vi oss inte så skulle humlorna ge igen när vi krupit till sängs. usch - då skulle humlorna bränna oss (eller sticka?)

2008-07-30 @ 21:40:45
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Inkan: Klok farfar...

2008-07-30 @ 21:44:22
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Cia

Hej!

Min trädgårdsstormhatt är betydligt mer mörkblå och upp emot 2 meter hög. Kraftig nog för att bära sin egen tyngd. Dessutom blommar den fantastiskt fortfarande fortfarande, och kommer nog göra det till slutet av september. Är det möjligtvis en annan sort, eller växer den bara gynnsamt? Bor i Nybro, zon 2-3.Älskar växter och trädgård, men har inte tidigare brytt mig så mycket om de latinska namnen eller vilken sort det är. Men nu börjar det bli intressant :)Tack på förhand.

MVH

2011-09-16 @ 23:34:37
URL: http://ciaslyckopiller.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0