Site Meter

Videokonst på vårsalongen

15392-1675Syster kom på besök från Roslagen och vi besökte vårsalongen på Liljevalchs på Djurgården och där förundras man vid varje besök hur konsten förändras och utvecklas. Videokonsten syns alltmer och fångar folks intresse.

 

En mycket märklig videofilm av Hannah Ljung som hon kallar Vedergällning visar hur en ung kvinna ger sig på en liten björk och ska till varje pris ha omkull trädet med bara sin egen handkraft och utan verktyg. Hon sliter och drar i trädet som böjer sig men vill inte fällas...till slut klättar hon upp på stammen och hänger ner trädet som då går av. Jag har ingen aning vad hon vill säga med den filmen.

I ett litet rum visas en film i stort format om en kvinna som stirrar på betraktaren och börjar andas allt fortare, till slut andas hon vansinnigt fort och rasar ihop på golvet. Minns inte vad konstverket kallades och jag förstår inte detta heller, kanske filmen vill visa stress och ångest? Var hänger grindslanten?

 

Visst fanns det vanliga tavlor också men ett konstverk som fick en att reflektera över vår tid var en liten modell av en gungställning med 30 bildäcksgungor i rad och alla var tomma. Konstverket hette ´´det är inte roligt längre´´ och det ser tragiskt ut med 30 tomma gungor. Vilka barn nöjer sig med att gunga fram och tillbaka i ett gammalt bildäck nu för tiden när det finns avancerade dataspel eller eviga dokusåpor som fångar barnens intresse i stället?

Självklart smyfotade jag lite igen och den här möbelstapeln på bilden kallar konstnären ´´Eiffeltornet´´.

 

 


Kommentarer
Postat av: Karin A

Vårsalongen måste jag naturligtvis besöka även om jag tror jag kommer bli fundersam över en del konst! Det verkar inte, på gott och ont, finnas någon begränsning på vad som är konst längre...

Eiffeltornet ser häftigt ut i alla fall! Snyggt smygfoto! :)

2008-01-29 @ 23:08:51
URL: http://uteochinne.blogspot.com
Postat av: Katarina

Ja, jisses! Det där vita lilla bordet som ingår i Eiffeltornet var fint tycker jag...
Det bästa med Vårsalongen är
A: Det blir snart vår!
B: Att äta på Blå Porten efteråt.

2008-01-30 @ 07:11:56
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Karin A: Det finns ju alltid något som berör en på vårsalongen.

Katarina: Bara namnet vårsaongen gör en förhoppningsfull. Det var meningen att vi skulle äta på Blå Porten men vi gick upp till Skansen i stället.

2008-01-30 @ 07:18:47
Postat av: Kersti

Det finns så mycket konstig konst. Jag undrar ibland vad det är som gör Tt det få kallas konst . Men som det tidigare sagts, skönheten ligger i betraktarens ögon så det är väl upp till var och en att bedömma vad är konst. De där videoinstallationerna tycker jag låter väldigt underliga. Ingenting jag skulle vilja ha hemma på min vägg.

2008-01-31 @ 21:18:45
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Själv skulle jag inte heller vilja ha videokonst på väggen och jag tror inte att någon annan heller vill det. Tanken är väl att beröra för tillfället på något sätt...men alla konstnärer måste väl även vilja leva på sin konst. Det kan väl inte vara meningen att man ska köpa en fem minuters DVD-skiva med konst?

2008-01-31 @ 21:40:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0