Site Meter

Arborister och gym

Igår var det arborister i eken här utanför. Vi har flerhundraåriga ekar i backarna runt omkring och mitt i blickfånget utanför mitt fönster står en gammal vacker ek. Jag värnar verkligen om gamla vackra träd men om just den här eken skulle tas bort...skulle jag inte sörja. Nu trodde jag att det var dags för eken att bli borttagen och att jag då skulle få ännu bättre sjöutsikt. Tyvärr visade det sig att de endast tog bort några grenar som växte över taket.

15392-1673

Innan alla företag med arborister började dyka upp i Sverige för ca. femton år sedan så fick man själv klättra i höga träd för att beskära, oftast utan säkerhetslinor och min bror och jag har hängt i många träd genom åren när vi hade vårt företag och oftast gick det bra....
Det finns ingen människa som skulle göra det idag...som tur är. Arboristerna har bra utbildning både vad gäller trädvård och att utföra jobben på ett säkert sätt.

Slottsträdgårdsmästaren på gym
Det finns få platser där jag känner mig så bortkommen på som i gymmet där jag har min sjukgymnastik, det ska väl vara på ICA-Maxi en helg då. Nu har jag svårt för allt som man gör i grupp, grupparbeten får mig att rysa. Nu gör man ju inte övningar i grupp direkt här men man befinner sig ändå tätt intill varandra i alla dessa stolar och maskiner där man lyfter, vrider och skjuter på tyngder.

Första gången jag var där gick det omkring en medelålders man, lite överviktig och med ett enormt självförtroende. Det första jag tänkte på var japanska sumobrottare, han gick just som en sådan, frustade lite, spände musklerna och sneglade på kvinnorna för att försäkra sig om att de såg honom. Jag hörde av sjukgymnasten senare att han var där för att rehabilitera en skadad hand...inte för att träna inför OS som jag trodde.
Det var nära att jag vände direkt då men jag kämpade emot. Att man sedan kollar in hur mycket vikter grannarna har i maskinerna får man väl också tugga i sig....man har ju sitt program att följa och nu gäller det att träna sig i form.

Jag läste i aftonbladet att gymmet var den perfekta platsen att hitta kärleken. Jag kan säga att jag är inte direkt sugen på att ragga när jag är där inne (men det var tydligen sumobrottaren...han hade kanske läst den artikeln) jag vill bara göra mitt program och fort försvinna ut igen.

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Hej
Jag såg ett gäng arborister ta ner en giganstisk gammal björk för några år sen.Man blir imponerad av hur snabbt och effektivt dom jobbar.
:-)

2008-01-29 @ 09:18:43
URL: http://blogg.aftonbladet.se/5859
Postat av: Lilla B

Haha - you made my day, Slottsträdgårdsmästaren!!!
Känner så väl igen detta!
Skadade en gång ryggen rätt illa och gick på gym. Själva träningsprogrammet gjorde nytta MEN kände mig urfånig i träningkläder instoppad i märkliga maskiner bland folk som uppenbarligen gillade gymtillvaron.
Nu är det vanliga promenader som gäller.
Förresten kommer det månadens bild i vår igen med utsikt från ditt fönster?

2008-01-29 @ 09:43:29
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Gunnar: Ja de är duktiga, ha en bra dag!

Lilla B: Skönt att jag inte är ensam som känner så. Ja...kanske man skulle ta en bild i månaden i stället så att det inte blir så tjatigt som förra året. Ska ordna detta. Ha en bra dag!

2008-01-29 @ 09:50:08
Postat av: Lilla B

Det var inte tjatigt alls förra året! Det var bara mitt minne som uppenbarligen komprimerat bildserien - fick för mig att det var en gång i månaden.

2008-01-29 @ 11:06:29
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Trädgård i zon V

I ett annat liv var jag icke svensk.
En sommar åkte jag till Barcelona för att lära mig spanska. I skolan träffade jag en svensk. Efter ett par - tre veckor upptäckte vi att vi hade varit på samma strand, hela tiden, men aldrig träffats.
Det är nämligen så att i det land jag är uppfostrad, tror vi att om det är mycket folk på ett ställe, dit skall man. Det måste vara bra om alla är där!
Medan svensken frågade mig: Hur kan du vilja gå dit, där det redan är så mycket folk?
Så följde jag med honom dit han skulle ställa sig.
Där blåste det ständigt. Sand överallt, i håret, i munnen... Det är klart att folk inte ville vara där.
Någon slutsats? Ikke.
För min del fortsätter jag att föredra folkrika ställen.
Vad svensken numera gör vet jag icke, men jag tror han skulle fråga: Kan en miljon flugor ha fel?

2008-01-29 @ 12:20:45
Postat av: Azola

Lider med dig ..med dina upplevelser i gymmet, finns där inget annat alternativ? Jag menar trivs du inte med situationen så blir dina resultat ändå inte de bästa.

Skulle vara kul att se dessa Arborister i arbete...jag skulle nog stå och hålla andan ..
:)

2008-01-29 @ 14:00:58
Postat av: LindaLunda

Hej!
Tack för en otroligt underhållande läsning idag.
Jag drog på smilebanden många gånger.
Linda

2008-01-29 @ 14:39:27
URL: http://tradgardsdraken.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Trädgård i zon V: Tack för din berättelse...vissa trivs i trängsel och andra i frihet.

Azola: Ingen fara, jag lider inte, jag tar det som ytterligare en erfarenhet i livet och jag behöver verkligen träna upp mig inför den kommande säsongen.

LindaLunda: Man får försöka se det komiska i det som är jobbigt så går det lättare.

2008-01-29 @ 18:06:18
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla B: Nu såg jag att jag har en egen kategori som heter månadsbild...det är väl bara att bygga på där.

2008-01-29 @ 18:13:40
Postat av: Claus

Jo, jag får blandade känslor för dessa arborister. I Lunds kommun har många, många hundra almar sågats ner. Arboristerna är kanske oskyldiga. Vackra gamla alm alléer har jämnats med marken, skyddande dungar har sågats ner. Det är visserligen nödvändigt på grund av almsjukan men oj, vad tomt det kommer att vara 20-30 år.
Det där med gym. Vad är vackert och vad är fult i betraktarens öga? Hur många är egentligen nöjda och tycker om sin kropp?

2008-01-29 @ 19:39:48
URL: http://lotten5.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Claus: Hm...arboristerna utför de arbeten de är satta att göra och har almarna almsjuka så är det bråttom att ta bort träden. Almarna har ingen bra framtid och vi måste använda andra träd, lind är självklart det bästa alléträdet men det får ju inte bara bli lindalléer.
Det här gymmet ligger i ett sjukhus och här tränar folk för att bli friska, man borde ju intrikta sig på det tycker man.

2008-01-29 @ 20:00:07
Postat av: Anonym

Att ragga på gym - tja, inte känner jag mig som mest attraktiv när jag tränar precis. Och inte tror jag att en sumobrottare skulle locka heller :O)
Men i väntan på den trevliga "träningen", gräva, släpa gödselsäckar, flytta sten och klippa gräs så får man väl bygga upp sin styrka inomhus.
Det gäller att se framåt! Håll ut trädgårdsmästaren!

2008-01-29 @ 20:20:04
Postat av: Katarina

Oj, vad anonym jag blev i ovanstående inlägg...det var inte meningen...

2008-01-29 @ 20:22:25
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Vi håller ut Katarina, snart är det dags för trädgårdsarbete och då får träningsmaskinerna vara.

2008-01-29 @ 21:03:42
Postat av: marie

http://www.a2mediagroup.com/?c=174&a=20821

Tips: BBC2 har en ny serie: Around the world in 80 gardens...

http://www.youtube.com/watch?v=nb27velJB-8

2008-01-29 @ 21:08:52
URL: http://kaffekopp.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

marie: Den serien verkar ju riktigt häftig men nu har jag inte BBC2...men tack för tipset ändå. Jag ska kolla om man kan köpa serien på DVD.

2008-01-29 @ 21:30:33
Postat av: Ronja

Träning på gym eller i andra lokaler inomhus hör inte till min favoritsysselsättning nu för tiden. Vill hellre vara ute... Jag lider med dig, men hoppas att du blir återställd snart och få köra igång ordentligt i parken!

Arborister. För ett par år sedan var arboristyrket inte så vanligt, men nu utbildas det arborister på löpande band och yrket åker nog snart upp i toppen på 10-i-topp-listan över "Most wanted". Jag kan inte låta bli att få en liten knut i magen, men jag håller tummarna och hoppas att utbildningarna håller hög kvalitet, för då är det ju toppen. Kunnigt folk behövs verkligen!

2008-01-29 @ 22:07:52
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ronja: Ja du har ju bättre koll på utbildningarna. Kan du inte forska lite hur pass bra utbildningen är? Jag hoppas verkligen att de förstår hur viktigt det är med kunnigt folk som ska sköta bl.a. stadsträden.

2008-01-29 @ 22:41:11
Postat av: Ung tant.

Men va? Vill du offra eken för din sjöutsikts skull?

2008-02-05 @ 00:26:10
URL: http://ungtant.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ung Tant: Ja

2008-02-05 @ 03:37:35
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0