Site Meter

Beskärning av körsbärsträd


Det är mitt rum med utsikt där bakom fönstret.

Körsbärsträd ska man beskära varsamt eller inte alls för att de ska få behålla sitt naturliga utseende. 


Läs forstsättningen på min nya blogg - Slottsträdgårdsmästaen på Engsholm

Kommentarer
Postat av: Lars

Vacker bild på dubbelblommande fågelbär! Instämmer för övrigt med vad du skriver om beskärning. Jag kan tillägga att speciellt surkörsbärsträd kan bli rena skatbon om man inte sköter dem, eftersom grenarna lätt dör av om de inte får ljus och då blir det bara ett virrvarr av dött ris kvar i kronan. Så min erfarenhet är att man bör beskära surkörsbär varje år för att släppa in ljus i kronan. Det blir lätt annars en skärm av blad som stänger ljuset ute och så dör grenarna inne i kronan.

2008-08-25 @ 14:34:55
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Jag kanske skulle ha lagt till det du säger Lars. Självklart ser surkörsbärsträd annorlunda ut men de skiljer sig mellan sorterna där också. Skuggmorell vill jag helst inte nämna då de har ett så hopplöst växtsätt. Grenarna är långa och svaga och får med tiden bara förgreningar längst ut mot ljuset. Fanal är en mycket bättre sort som har en krona som inte blir det virrvarr som du säger. Jag har haft ett Fanal på mitt tidigare lantställe och nu har jag ett i parken (som jag f.ö. tog bort några grenar på senast idag). Brunkörsbär och Ostheimer är andra sorter som kan bli skatbon. Tack för att du förtydligade det här inlägget!

2008-08-25 @ 17:32:13
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lars

Jo, det skiljer sig nog ordentligt mellan sorter av surkörsbär. Jag har inte erfarenhet av så många, men jag tror att Fanal är en gammal yrkesodlarsort och där vill man ju inte ha för mycket jobb med att klippa. Det verkar också som om klarbär har ett öppnare växtsätt, men i princip har alla surkörsbär samma principiella växtsätt: att grenarna endast har blad i två år, sedan blir de kala. Samam sak gäller i och för sig sötkörsbär också, men de grenarna blir ju mycket kraftigare så det blir aldrig samma skatbon som av surkörsbärens spaghettiliknande veka grenar.

2008-08-26 @ 01:13:46
Postat av: Ursula

Så vackra bilder! Dubbla körsbärsblommor visste jag inte ens att det fanns - vad är det för sort?!?

Jag älskar körsbärsträd, både för den vackra blomningen och för de goda bären! Flyttade med mig två små bigarråträd (Van och Sam, tror jag de hette) för 8 år sedan. De hade vuxit i stora krukor hos mig tidigare, och mått bra, men när jag planterat dem i jorden här så började de tyna efter ett par år och fick vad jag tror är blom- och grentorka. Kan det bero på kalkbrist? Det ena är fortfarande vid liv, nätt och jämt, och har i år skjutit skott nedanför ympningsstället. Vill inte ta bort det, även om grundstammen är fågelbär el. dyl. Det finns ett jättestort, gammalt fågelbärsträd här, och det verkar friskt och ger mkt bär - små, men goda. Vill gärna plantera nya bigarråträd, men det verkar ju meningslöst...

Hoppas du inte har samma mkt speciella problem med körsbärsträden som min granne har... http://hemligheter.nu/2008/07/25/mer-om-min-granne/

2008-08-26 @ 03:23:15
URL: http://hemligheter.nu
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Surkörsbär är lika goda som bigarråer trots växtsättet. För min del har jag körsbärsträd främst som prydnadsträd. Den bästa tiden är när körsbärsträden blommar.Ursula: Det dubbla fågelbärsträdet heter Prunus avium ´Plena´ och är ett av de få dubbleblommande växter där jag tycker att de dubbla blommorna är vackrare än de enkla. Bladen har också en mycket vacker röd höstfärg. Blom- och grentorka orsakas av en svamp som sprids lätt och jag tror inte att det har att göra med kalkbrist om trädet ska drabbas eller inte....men jag är inte säker. Vi har en expert här i Lars och han kanske vet?

Grannar kan vara besvärliga att ha att göra med. Jag minns en man som inte ville ha syrener på sin tomt för att de skräpade så när de överblommade blommorna föll till marken....!

2008-08-26 @ 11:57:38
Postat av: Gunilla Rietz

Angående beskäring av körsbär... Är kolonistugeägare av ett underbart litet hus med trädgård, sedan 20 år tillbaka i Göteborg. Vårt koloniområde bildades 1916 och vi har bl.a ett stort körsbärsträd på våran tomt. Vi tycker jätte mycket om det, och det är det första körsbärsträdet som blommar på våren... området betsår av 154 stugor.

Nu har vi fått anmärkning ifrån styrelsen i vår koloni som vill att vi tar ner vårt träd till fem meter... idag är det över sju meter och har inte växt i höjden sedan vi köpte vår stuga däremot på bredden. Regeln kom till nyligen. Våra grannar tycker inte att den stör dem trots att den står vid tomtgränsen...men man väljer ändå ifrån styrelsens sida att driva denna frågan vidare. Till saken hör att den som en gång planterade detta träd verkligen var kunnig i våra ögon sett, för trädet skuggar bara våran tomt och den står såpass långt ifrån stugorna så skulle den falla omkull så skulle bara det yttersta grenverket hamna på stugan... bara en sådan sak. Men vi ska ändå ta ner vårt träd till fem meter och då blir det att kapa grova stammar. Vad gör man??? Skulle vara tacksam för förslag. Med vänliga hälsningar från Gunilla och det som skrevs här ovan var jätte bra tycker jag...för det gav en ännu mera tankar...

2009-05-26 @ 20:28:03
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Gunilla Rietz: Det är alltid jobbigt då man på ett eller annat sätt blir tvungen att beskära på ett sådant sätt. Då får man göra det bästa av situationen och försöka in i det längsta att beskära på ett sådant sätt att det inte ser stubbat ut. Viktigt är att beskära ovanför grenar som kan bilda ´´nya´´ toppgrenar så att det ser så naturligt ut som möjligt, alltså alltid vid en utåtgående gren och självklart inte lämna några ´´stubbar´´ uppe i trädet. Önskar dig lycka till!

2009-05-27 @ 04:38:58
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lars

Hej!

Såg först nu om detta med blom- och grentorka (monilia). Min erfarenhet är att surkörsbär drabbas hårdast, men att det verkar väldigt sortbundet. Även majkörsbär, som inte längre förekomemr i handeln, drabbas nästan alltid. Det finns resistenta sorter av tyskt ursprung: Safir och Karneol samt kanske någon fler.

För övrigt gissar jag att jorden spelar stor roll för friskheten, körsbär trivs ju bäst i stenig, genomsläpplig jord, gärna kalkhaltig. Lera är rena döden för dem. Det ska vara varm och lätt jord alltså, gärna i en sluttning så att det rinner undan.

2009-08-23 @ 17:20:31
Postat av: Jan Lindberg

Jag har varit tvungen att beskära vårt bigaråträd väldigt hårt för att det växt och blivit alldeles för stor. Ska jag måla över de ytor som uppstår där jag sågat? I så fall med vad?

2009-09-03 @ 21:28:11
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Tack för dina kunskaper.Jan Lindberg: Nej måla inte över med någonting. Förr målade man över med sårpasta eller tom målarfärg. Numer vet man att det gör bara större skada då man stänger in rötsvamp som trivs utmärkt under sårpastan mm. Låt såren valla över. Det är inget bra läge för ett bigarråträd att bli hårt beskuret men jag antar att det nödvändigt. Antagligen kommer det att rinna ur ´´gummiflöde´´ ur såren under några år.

Körsbärsträd vill inte beskäras hårt och därför att det viktigt att planera noga innan man planterar ett körsbärsträd...så att det får plats att växa som det vill. Lycka till!

2009-09-03 @ 22:03:09
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: camilla

Hej! Jag vill plantera två körsbärsträd framför vårt hus. Det är en djungel bland alla sorter och undrar om ni kan hjälpa mig!? Jag vill ha ett träd som inte blir alltför stort och tätt, max 3-4 meter högt och max 3-4 meter brett. Vore bra att slippa klippa det! Jag önskar en vit blommning på våren, söta körsbär och vacker höstfärg! Jag har många önskningar och undrar om det finns ett träd som uppfyller en del eller alla!? Vore jättetacksam för lite hjälp! Jag bor i zon 3-4 och de ska planteras i söderläge. Mvh Camilla

2009-09-27 @ 13:12:34
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

camilla: Bigarråträd blir ganska höga och vi har ett ´´Stella´´ i slottsparken som är mycket bra men det är säkert 5-6 meter högt. Mycket goda bigarråer och friskt och vackert träd. Vill man ha mindre träd får man nog välja ett surkörsbärsträd som t.ex. ´´Fanal´´. Lycka till Camilla!

2009-09-27 @ 20:23:18
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: camilla

Tack för ditt svar. Gör man rätt i att försöka undvika att beskära ett körsbärsträd eller skulle vi kunna ha ett "Stella" som vi klipper årligen utan att det skadar trädet eller formen? Mvh Camilla

2009-09-28 @ 08:51:11
Postat av: camilla

Hej igen! Hur är det med Prunus Avium Kordia?

2009-09-28 @ 09:01:14
Postat av: Jan Lindberg

Tack för svar, då vet jag att jag inte ska måla över

2009-09-29 @ 17:12:53
Postat av: stig

hej jag har ett stor körsbärs träd eller vad det är..är lite dålig på sådant här när man skall beskära det eller hur mycket,,men nu är det inget litet träd heller utan mist fem meter i diameter och 5-7 meter högt,hur gör man ??

2010-03-24 @ 17:47:49
Postat av: Reijo

jag har två gamla körsbärsträd som blommar vackert men sedan dör blommningen och kvar blir bara brunt klibbigt sörja av allt.?ska jag ta bort trädet.Eller fins det någontig annat som jag kan göra.?Jag antar att det är någon typ av sjukdom som körsbärsträdet har?

2010-04-17 @ 14:06:44
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

camilla: Man ska absolut inte beskära körsbärsträd i onödan, de bör växa så fritt som möjligt. Har ett Stella i parken som jag låter växa fritt och vackert.

Vet inget om Kordia...får kolla det.stig: Se svaret ovan här, man ska beskära körsbärsträd så lite som möjligt. Risken vid för hård beskärning är att de tappar sin naturliga form för alltid. Dessutom är risken för gummiflöde stor vid stora beskärningssår.Reijo: Det är gummiflöde i ditt träd. Det kan orsakas av sjukdomen bakterios eller vara uttryck för dåliga markförhållanden och att växten är i dålig kondition. Även för kraftig beskärning eller frost kan vara orsaken.

2010-04-17 @ 17:51:03
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Emma

Hej!Ber dig om hjälp med vårt körsbärsträd!Vi har i höstas sågat av en stor gren på vårt körsbärsträd. Anledningen till det var att grenen var död och en stor svamp växte på den. Trädet är stort, cirka 9 meter högt med ett grenverk på 7 meter i diameter (svårt att beräkna). Nu har grenen blivit mjuk i mitten vilket gör att vi är oroliga för att det skall ruttna. Oerfarna som vi är då vi enbart har haft en trädgård sedan ett år tillbaka så står vi handfallna inför vad vi skall göra.Ber om svar och tackar på förhand!

Mvh Emma och Viktor

2010-05-09 @ 14:39:31
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Emma: Hej...ni sågade alltså inte av grenen invid stammen i höstas? Man beskär alltid antingen vid stammen och då lämnar en grenkrage eller så beskär man invid en frisk mindre gren på den stora grenen. Nu ska ni inte röra trädet alls men senare i sommar kan ni såga av hela grenen invid stammen...sök på internet hur det ska gå till, man måste lämna en grenkrage, alltså inte skära ända in till stammen och man får inte heller lämna en ´´stubbe´´ på grenen, då är det risk att den drar in röta i stammen.

Lycka till!

2010-05-09 @ 15:05:45
Postat av: mariana

Våra två ca 25-åriga ganska täta klarbärsträd (i lerjord)har sen flera år blom & gren-torka. Få bär. Började igår klippa bort långa tunna bladlösa grenar och läser nu ovanstående. Ska jag vänta till hösten, och då göra en mer genomgripande beskärning?Vänliga hälsningar /Mariana

2010-06-21 @ 09:34:05
Postat av: Anne

Jag har ett körsbärsträd som är ett år. Jag vill ha ett träd som inte är så högt.Kan man kapa grenarna som växer uppåt och på sätt få ett lägre träd där det är lätt att plocka frukten

2010-07-18 @ 23:18:34
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

mariana: Helt döda grenar kan plocka bort när som helst men en större beskärning är bäst att göra på hösten.Anne: Nej du bör absolut inte beskära ett körsbärsträd på höjden, det kommer att förstöra trädets utseende för all framtid och trädet kommer inte att må bra av det. Det är speciellt viktigt för körsbärsträd att de får bilda en naturlig krona.

2010-07-19 @ 04:52:59
Postat av: karin mauritsson

Har ett ungt bigaråträd. Grenarna är över meter långa utan sidoskott. Kommer sidoskott senare eller ska de klippas in för att grena sog. Jag är vilsen mellan olika råd. Ex: forma trädet själv--klipp inte i körsbärsträd.

2010-08-12 @ 17:15:23
Postat av: Anette Jönsson

Kan man flytta ett 2årigt körsbärsträd. Tror mitt har vuxit 2 meter på ett år!

2010-08-16 @ 14:04:11
URL: http://[email protected]
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

karin mauritsson: Det enda du ska behöva gör är att höja stammen under trädets resa mot att bli ett stort träd, så att inte grenarna växer för lågt. Någon annan beskärning bör du inte utföra...om inte grenar korsar varandra och skaver mot varandra.Anette Jönsson: Visst...men gör det en regnig höstdag. Och var försiktig om rötterna.

2010-08-17 @ 08:17:36
Postat av: Ketchupmamman

Hamnade här när jag googlade efter råd angående min Stella som jag planterade i våras. Trädet har växt så fint under sommaren, men nu får det en mängs svart prickar och sedan gulnar bladen och ramlar av. Har du något tips?

http://www.ketchupmamman.se/2010/08/doden-ar-har-nu/

2010-08-22 @ 18:31:03
URL: http://www.ketchupmamman.se
Postat av: Greg

Vi köpte för tre månader sen ett körsbärsträd som skulle vara inympat på långsamväxande stam, eftersom det skulle planteras på en plats där det inte hade obegränsat med plats. Men sen planteringsdagen har trädets från början små fina skott vuxit mer eller mindre 10 cm i veckan och bladen har blivit jättestora. I nuläget känns det oundvikligt att beskära - hur ska vi tänka och agera?

2010-09-03 @ 06:59:24
Postat av: Rune Saand

Hej! Jag undrar hur jag gör med fruktträd, (äpple rep. körsbär),då jag beskär dom. Hade en expertis som visade mej förra året, dock har jag ändå problem med detta. Träden är förmodligen från början av 80-talet, fastigheten bebyggdes då.

Mitt problem är att mängder av nya skott har växt utså det ser ut som höga buskar. Dom är hårt beskärda sedan tidigare år kan jag förstå eftersom de grova grenarna sågats av och mänder av nya skott växer fram varje år.

2011-02-07 @ 17:22:56
Postat av: Louise

Hej! Vi har ett körsbärsträd i vår trädgård sedan vi flyttade dit för tre-fyra år sedan. För tre år sen fick min mor för sig att de behövde beskäras efter det skuggade uterummet. De senaste två åren har vi inte fått någon frukt alls och förra sommaren såg det allmänt ganska hängigt ut och löven vissnade lite tidigare än vanligt. Jag tror att det kan ha fått gummiflöde men vet inte hur jag ska åtgärda det? Någon som kan ge nåt tips?

2011-02-10 @ 18:58:43
Postat av: Heine

Hej !Jag har ett relativt stort körsbärsträd som jag kapade ner otroligt hårt för 7-8 år sedan och nu har det blivit på tok för stort igen. Det skjuter ut meterlånga grenar åt alla håll varje år. Jag kan inget om trädgårdarbete och behöver nu lite tips.

vad jag kan förstå av tidigare inlägg så skall man beskära dessa träd på hösten, jag vill beskära nu går det ?

Jag är högst osäker på vad för körsbärsträd det rör sig om men bären blir otroligt små och är inget att äta iallafall.

En sak till är att jag i princip varje år ( bortsett från förra året ) för hela trädet fullt av löss och jag har inte lyckats få bort dessa. Tror ni det är lättare att bli av med det eländet om man beskär ordentligt ?.2011-03-21 @ 17:48:07
Postat av: Karin

Hej!

I vintras lyckades en av mina större grenar gå av på grund av snön så den delvis hänger kvar till hälften. När nu våren kom funderade jag på om jag skulle ta bort denna? Tycker ju att det skulle vara dumt om den hängde så, trasig, under hela sommaren bara för att den skall tas bort till hösten. Eller hur bör jag göra?

2011-04-07 @ 17:25:23
Postat av: Sören Johnson

Hej!

Har hört att man kan göra lättare beskärning i samband med att man plockar mogna körsbär.

Det vill säga att man klipper grenar med bär på och på så sätt plockar och beskär samtidigt.

Har gamla körsbärsträd på gården, troligen inte gjorda något med sedan 60-talet.

Skulle vilja minska höjden på dem.

Enda jag själv gjort de senaste 2 åren är att klippa bort allt dött.

Massor med bär 2009, inget 2010 och knökefullt 2011.

2011-07-12 @ 17:21:21
Postat av: Bo

En fråga:

Jag har på mitt arbete ett körsbärsträd som behöver få bort en grövre gren då barn varit där och hängt sig i trädet och knäckt grenen litegrann eftersom man velat komma åt de goda bären. Det jag har i åtanke är att man skall beskära stenfrukter på hösten/sensommaren.

Grenen måste bort, är det okey att bara kapa av den,

eller är det bra att pensla den med något som skydd

efter avkapning? Dagens datum är 20110816, kan det vara okey att kapa den nu?

Tackar för att detta lästs/b

2011-08-16 @ 20:17:59
Postat av: Johanna - Projekt Trappgatan

Hej!Vi planterade ett sötkörsbärsträd på vår gård i våras/somras. Jag är mest ute efter blomningen, även om jag tycker om körsbär också :)

Nu undrar jag, eftersom trädet är så ungt, ska jag beskära det för att få till en bra form på det? Tex, ta bort den nedersta grenraden? Eller ska man lämna det och låta det växa? Och framöver, ska man beskära bredden på det?

2011-09-06 @ 22:47:45
URL: http://projekttrappgatan.blogg.se/
Postat av: Katharina

Hej, jag har ett gammalt enormt bigaråträd. Jag har ingen aning om vad det är för sort men bären är först gula och blir mer och mer rött i när bäret mognar. De är söta och goda. Trädet har mycket riklig skörd och har delat sig i 2 stora stammar som bildar ett stort V, den tidigare ägaren har bundit ett buntband mellan dem.

Till frågan: Det fortsätter att växa ut i enorma, tjocka grenar åt sidorna som måste tynga stammen ytterligare. Dessutom skuggar det hela uteplatsen. Hur gör jag för att inte döda mitt underbara husträd? Ska jag anlita en trädgårdsmästare? Stammarna är ju mer än 10 cm.

Tacksam för svar

2011-10-29 @ 14:19:04
Postat av: Katharina

Ursäkta. Rättelse.

Grenarna är ju mer än 10 cm, skulle det ju stå givetvis. De 2 stora stammarna är ca 40 cm och det är ett spännband som stödjer dem. (Jag skyller på min 7 åring att jag skrev fel).

Tillägg. Trädet är ca 6 meter högt och 6-8 meter brett.

2011-10-29 @ 14:23:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0