Site Meter

Växter till häcken

15392-2034
Nu har vi valt växter till den 75 meter långa häcken. Läget är mycket utsatt för vind och för stekande sol på sommaren, det är alltså en plats där man måste välja mycket härdiga och tåliga växter.

Det var lite synd att jag inte kunde använda det första valet som var ungersk syren men tyvärr blir den för hög för den här platsen eftersom man ska kunna se över häcken och bort mot sjön. Häcken får alltså bli högst 1,5 meter hög och eftersom den ska vara friväxande så vill vi ju också att den ska blomma vackert och helst länge.

 

Vi skulle aldrig ens komma på tanken att använda någon spirea, ölandstok eller någon annan vanlig buske som brukar finnas på bostadsområden.

 

 

Vi har valt Rosa rugosa Roseraie de L Hay och bondsyren Syringa vulgaris, rosorna kommer att sitta på en sträcka av 60 meter. De resterande 15 meterna kommer syrenerna bilda ett högt skydd mot trädgårdslandet. Det kan tyckas att rosorna är ett tråkigt val men just den här sorten ska vara stadig, dofta starkt, extra härdig och blomma länge. Efter att ha läst om flera som köpt den här rosen och alla verkar mycket nöjda så bestämde vi oss. I den här växtzonen finns inte så många alternativ vad gäller friväxande, blommande häckväxter som blommar länge och blir 1,5 meter hög. Jag tror att det kommer att bli mycket bra med dessa karminröda rosor och idag blev planteringsbädden färdig då jag fräst ner bra jord som blandat sig med den lerhaltiga jorden som finns på platsen. Att ha lera i botten blir perfekt för rosorna. Om ca. två veckor anländer växterna till slottsparken.

 

 

Så här skriver Sofiero Blomster & Trädgårdshandel:

En av de bästa Rugosa hybriderna. Mycket kraftig och stadig buske med mörkgrönt friskt bladverk. Välformade knoppar och ett hav av purpurkarminröda stora blommor. En av de rosor som doftar allra starkast. Zon VI*
15392-2038

Kommentarer
Postat av: Lotta

När jag läser namnet och ser bilden så liknar den ju väldigt mycket Vresros, den vilda Nyponrosen men den kanske är en avart av Rosa rugosa R de L H. Har själv ett par små plantor av vilda Vresrosen och jag hoppas de tar sig när jag har flyttat dem, de stod inte riktigt där de borde stå...... 8`)

2008-04-22 @ 20:11:33
URL: http://lotta.tradgardsblogg.se/
Postat av: sericea

jag tror det kommer bli alldeles förtjusande. ett av mina starkaste doftminnen från tidiga år är just rugosarosor. jag tror nog alla har en plats i hjärtat åt en rugosa, hur trist o tråkig den än verkar så blommar den o doftar alldeles underbart!

2008-04-22 @ 20:12:37
URL: http://meramest.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lotta: Det är en förädlad rosa rugosa, alltså vresrosen.

sericea: Tack, det känns bra. Jo doften och det kraftiga växtsättet gör att den nog blir bra här.

2008-04-22 @ 20:15:23
Postat av: Claus

Det verkar vara ett bra val ni har gjort. Tror de smälter fint in i den vackra vyn mot sjön. Såklart de ska dofta. Det är ju en slottsträdgård

2008-04-22 @ 20:45:04
URL: http://lotten5.blogspot.com/
Postat av: Åsa!

En häck som doftar underbart och därtill är vacker, det var ett gott val! :)

2008-04-22 @ 20:47:51
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Åsa!

Ett klokt val menar jag!!! Gott,hmm... Jag är nog hungrig!

2008-04-22 @ 20:50:16
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Gunvor

Säkert ett perfekt val till en rosenhäck - robust, vacker, väldoftande och blommar länge. Underbart!
Är den mycket taggig? Jag har ett par buskage med rosor ur Rugosa-gruppen, som är nästan taggfria.
Therese Bugnet, rosaröda blommor och rött grenverk och Louise Bugnet (ännu färre taggar) krämvita mycket dubbla blommor då den slagit ut och karminröda knoppar.

2008-04-23 @ 12:01:45
Postat av: Gunvor

Kom på en fråga till (förutom den om taggarna). Hur tätt tänker du plantera rosorna?
Jag har aldrig haft någon rosenhäck, men det låter som en dröm,

2008-04-23 @ 15:59:08
Postat av: GÅRDSROMANTIK

Är väldigt förtjust i doftande rosor - att de sedan var vackra var ju ett plus!

Kram Maud

2008-04-23 @ 16:15:38
URL: http://havsviken.blogspot.com/
Postat av: matte

jag tycker att vresrosen ofta är underskattad. På rätt plats kan den vara underbar! Jag tror att det blir en fin och definitivt härligt doftande häck!

2008-04-23 @ 16:32:40
URL: http://femtinio.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Claus: Jag tror att de blir bra men det tar ju några år innan de växt till sig.

Åsa: Jag tror att det både är ett gott och klokt val.

Gunvor: Therese Bugnet och Louise Bugnet är de fina damerna i rugosa-gruppen och blir för känsliga på den här platsen...men de är mycket vackra. Louise har vi i parken. Den vi valt är taggig och det är bara bra för att hindra angrepp från de vilda djuren. Jag kommer att plantera dem 60-70 cm c/c för att de ska få tillfälle att växa ut ordentligt, annars kan man sätta dem 50 c/c också.

Gårdsromantik: Doft är viktigt när man har rosor tycker jag också.

matte: Ja den är ju mycket användbar och jag hoppas att den här sorten ska passa här.

2008-04-23 @ 16:51:41
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ronja

Oväntat val, måste jag säga, jag hade nog väntat mig något... hm... ovanligare, eller hur man nu ska uttrycka det. Men det är nog sunt att ta något pålitligt, friskt och extra härdigt till den här platsen.

Det kommer säkerligen att bli jättesnyggt! :)

2008-04-23 @ 20:33:03
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: ElliottMabel35

Very oft, everything that seems to be hard is simple and students need to notice it! For example, academic assignments completing supposes to be complex, however, it's just from the one view! It should be simple if you uncover you ideas and see completely things. Thus, you can easily buy <a href="http://www.primewritings.com/essay-papers-online.php">essay papers online</a>, because it is your new sight.

2012-02-05 @ 09:19:28
URL: http://www.primewritings.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0