• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Parco Marenzi - Bergamo  För att behärska naturen måste man
  lyda den
  Francis Bacon  Ryanair och Skavsta flygplats

  15392-1276

  Med Ryanair från Skavsta flygplats i Nyköping reser man billigt ut i Europa.

  Bergamo - den gamla staden  På söndagen besökte vi den gamla staden uppe i bergen och upp dit tog vi oss med en bergbana som kostade en euro. Här uppe låg alla restauranger och utsikten var storslagen trots att det var något dimmigt. Vi vandrade runt i den gamla medeltidsstaden med smala gränder och små butiker.
  Hasse, Eddy, Christer och Mattias.  Restaurang Agnello D´Oro
  Restaurang Agnello D´Oro valde vi som lunchställe och man blev nästan knockad när man klev in genom dörren. Varje kvadratcentimeter av väggarna var smyckade med tavlor, tallrikar och en massa kitsch. Det var så överkitschigt att det blev häftigt och lite roligt, de hade liksom överskridit alla gränser. Här åt vi kanin, kyckling och biff.
  Resten av söndagen vandrade vi runt och tittade genom fönstren till stängda butiker. Europa är stängt på söndagar. Sverige är nog ganska unikt med sina öppettider. Vi tog bussen ut tidigt till flygplatsen där vi vistades många timmar innan planet lyfte mot ett regnigt och blåsigt Sverige.  Mattias, Christer, Hasse och Eddy studerar italiensk reklam...

  Fotbollsresa till Bergamo - Italien


  Eddy, Christer, Mattias och Hasse.

  I söndags natt kom jag körande i vår allé. Det var helt mörkt och träden hade släppt alla löv. Det regnade och blåste hårt och löven virvlade framför billyktorna. Jag skulle övernatta på slottet efter vår resa till Italien och stupade i säng när jag tagit mig till mitt rum genom den öde mörka parken.

  Italienresan var lyckad. Vårt hotell låg däremot i ett industriområde i utkanten av Bergamo. När vi kom till hotellet med taxi från flyget och packat ur väskorna ur bilen frågar taxichauffören på halvdålig engelska:
  - Are you finish?
  - No we are from Sweden, säger en av kockarna.
  Vi har skrattat länge åt att han trodde att taxichauffören frågade om vi var från Finland.

  Det har blivit oerhört mycket gående då taxibilar nästan helt saknas här. Visserligen går bussarna tätt men inte till alla platser. Något annat som saknas är restauranger, i alla fall nere i den nyare delen av staden. I lördags kväll gick vi nog flera mil utan att hitta någon restaurang. Det fick bli kvarterskrogen vid hotellet som var ett trevligt ställe.
  De flesta fotbollsfans kommer hit för att se Inter eller Milan (Milano ligger bara fem mil från Bergamo) eller för att se Bergamos stora lag Atalanta (där Glenn Strömberg spelat). Vi blev nog ett exotiskt inslag i stan när vi berättade att vi kom hit från Sverige för att se serie B-laget Albinoleffe. Ingen förstod varför.
  - Nej nej, ingen kommer hit för att se Albinoleffe. Det är ett lag som bildades för tio år sedan och har inte många fans ens här, sa restaurangägaren på kvarterskrogen..
  - Vi gillar laget för att det har ett roligt namn försökte vi. Han pekade på huvudet och sa, crazy....


  Så var det dags för resans höjdpunkt. Efter en lunch som var allt annat än god.....ganska hopplöst dålig helt enkelt, pasta carbonara som smakade gammal disktrasa och kyckling som inte ens smakade det köpte vi biljetter till matchen i en barack utanför stadion. Kontrollen var hård och de tog våra leg för att använda uppgifterna på biljetten och för att registrera alla som besöker arenan. Biljetten kostade 150 kr och det var inte speciellt dyrt. En biljett till en match i Barcelona kan kosta 1000 kr, men då är den en aning skillnad på kvalitet av underhållning.

  Inne på arenan köpte vi halsdukar och försäljarna gjorde stora affärer som sålde fem stycken vid samma tillfälle.
  Delar av publiken levde sig starkt in i matchen och ur högtalarna ljöd en specialskriven hymn för Albinoleffe som jag spelat in på mobiltelefonen. Vi vann med 2-0 och efter matchen fotograferades vi nere vid plan. Det var ungefär  2500 åskådare den här lördagen klockan 16.00.
  Det var en skön dag med nästan 20 graders värme och sol och det blev en dag att minnas.


  Den här parken heter Parco Marenzi.

  Gunnels gröna - Karin Eliasson

  Om ni inte såg Gunnels gröna ikväll så kan jag rekommendera reprisen i helgen eller se programmet här. Det var mycket intressant att se och höra Karin Eliasson som berättade om Rosendals trädgård, om sitt torp i Tyresö, om hennes bok om jord och om hennes flytt till Spanien. Hon var en mycket klok trädgårdsvän som berättade med samma inlevelse och med samma vackra språk om trädgård som Lasse Krantz.
  15392-125915392-1258

  Ännu en soluppgång

  15392-1252
  Kl. 08.02

  15392-1253
  Kl. 08.07

  15392-1257
  Kl. 08.42

  Någon som sett bilder från soluppgångar förr här på bloggen? Kan inte låta bli att försöka fånga och föreviga på bild den där känslan man har när man tidigt en morgon står inför ett sådant här fantastiskt skådespel. Nu är jag varken poet eller författare så det är inte ens lönt att försöka beskriva känslan med ord. Bilderna får tala för sig själva även om det är omöjligt att med bild nå fram till den verkliga vyn. I morse var det så vackert att det gjorde ont men en bättre början på en arbetsdag kan man inte få och slutet på den här dagen kommer säkerligen att bli ännu bättre....

  15392-1254
  Kl. 09.30

  15392-1255

  Någon som sett bilder från allén förr på den här bloggen? Kan inte låta bli att försöka fånga känslan i den här gyllne salen heller.

  Fotbollsresa till Italien
  På fredag åker vi ´´slottsgrabbar´´ som sagt på fotbollsresa till Bergamo i norra Italien för att se på vårt gemensamma kultlag Albinoleffe och det ska bli riktigt kul. Om de har dator på hotellet kommer färska rapporter från oss att finnas här i helgen. Det är fyra av oss kan laga mat och en som kan trädgård......men jag vet inte om vi kommer att ha användning av våra kunskaper just den här helgen. Nu är det fotboll mm. som gäller.
  Önskar alla en fortsatt fin vecka!

  Hört på korvmacken här hemma för en stund sedan:
  En man kommer in med sin son som är i yngre tonåren.
  - Två grillande med mos, säger sonen.
  - Och en pucko, lägger han till.
  - Vill du inte ha menyn? Säger grillkungen.
  - Vad är det till menyn då? Säger pappan
  - Bostongurka eller majonäsgurka....
  - Jag gillar inte gurka säger sonen.
  - Men det blir billigare säger grillkungen.
  - OK säger pappan. Då tar vi menyn och så slänger vi gurkan här i papperskorgen.

  Matkultur på i en korvgrill en onsdag i oktober.

  • Grattis till lägenhetsköpet T och välkommen till Stockholm.

  En vacker dag i maj...

  ......när körsbärsträden blommar och när pärlbuskens blommor fortfarande ser ut just som pärlor för att sedan slå ut i det vitaste vitt.

  15392-1250


  Vårens topplista
  1. Det bästa med våren är att fåglarna sjunger.
  2. Det andra är att man vill gå i skogen och känna värmen.
  3. Att man kan höra ljudet av asfalten som är ren från grus.
  4. Det är ljusare på kvällarna så att man kan gå ut och köpa glass.
  5. Att man hittar snygga brudar på stranden.
  6. Att man kan bada och sola.
  7. Man kan gå barfota och få grässtråna mellan tårna.
  8. Man känner att sommaren snart är här.
  9. Man blir smått kär.
  10. Man kan sticka till Spanien och hitta snygga brudar.

  Emil Johansson
  Kvidinge skola 5a


  En ganska vacker dag utanför mitt fönster i slutet av oktober
  15392-1252

  Glasgow Rangers - Barcelona
  Ikväll 20.45 är det dags för Champions League igen och Barcelona möter Glasgow Rangers borta. Rangers har haft en mycket bra period och kan säkert bli jobbiga att möta. Med Ronaldinho och Messi i form kan dock inte många lag stoppa Barcelona. Jag spelar på 2-0 till Barca.

  Medeltemperaturen stiger

  15392-1249

  Sköldpaddor (Testudines) är reptiler som utmärks av en sköld som skyddar mjukdelarna.....står det i Wikipedia.
  Visst skulle man vilja dra över sig en sköld nu och skydda sig mot snö och kyla.

  Medeltemperaturen stiger
  Medeltemperaturen stiger på vår jord berättar man på nyheterna nu på morgonen och uppvärmningen går fortare än vad FN:s klimatpanel tidigare sagt. Det känns som om jag måste sluta tjata om att frysa.
  Det här är oroande och det verkar som om man (vi) tappat greppet om att få bukt med växhuseffekten. Koldioxidhalten stiger kraftigt och mycket beror det på Kinas och Indiens starka tillväxt. Själv kunde jag se när jag var i Peking nu i våras att hela staden var som en stor byggarbetsplats, biltrafiken ökar mycket snabbt och man törs inte tänka på hur miljön på vår jord kommer att se ut om 20 år om den här utveckligen fortsätter.
  Läs mer här.  Havsörn

  15392-1248

  Det är väl egentligen ingen idé att försöka visa hur mäktigt det är när den stora havsörnen seglar förbi ute över fjärden men till höger om trädet syns den något. På bilden ser den ju bara ut som vilken kråka som helst.
  Havsörnen kan bli 2,5 meter mellan vingspetsarna och den kan väga upp till 7 kg. Det känns stort när man ser den på så nära håll.

  Vill också gratulera E som vunnit en idolresa till Stockholm i helgen. Synd bara att jag åker till Italien just denna helg.


  Gräsklipparmannen

  Det handlar inte om en slottsträdgårdsmästare på rymmen som längtar söderut utan om Kjell Fundin från Sundsvall som ska åka gräsklippare från Haparanda till Ystad. Det hela började när Gert Fylking reste med motorcykel från Haparanda till Stockholm. Det var väl ingenting sa Kjell och kontaktade Fylking. Gräsklipparen med ett litet släp går i 10-15 km/tim och han startade från Haparanda den 1 oktober och färden till Ystad räknas ta en månad.
  Han har nått Stockholm och här kan man se bilder från huvudstaden. I morgon kommer han till Södertälje.

  15392-124715392-1246
  Bilderna lånade från RIX FM

  Jag utmanar Kjell och hänger på mig lövblåsen och blåser ner till Maldiverna......


  I Roslagens famn

  15392-1241
  14 maj 2005

  15392-1244
  14 maj 2005

  15392-1245
  27 maj 2007

  Tillsammans med vårfågelkonserten kan man nästan höra Evert Taubes Calle Schewens vals här. Calle Schewen bodde på Håtö inte långt härifrån.
  Här i närheten har jag haft en stuga och nu i år sålde min mor sitt sommarparadis här men jag kommer alltid att återvända till de här trakterna.....idag ska jag besöka min mor och syster i Roslagens huvudstad Norrtälje.

  Riddersholms naturreservat
  Riddersholm är ett stort, kustnära naturreservat som ligger på sydöstra delen av Rådmansö, nära Kapellskärs hamn i Norrtälje kommun. Landskapet är mycket varierande med skogar, åkrar och betesmarker, goda badmöjligheter och vackra utblickar mot Ålands hav. Här finns ett av Roslagens största lundområden och flera artrika kärr. (Länsstyrelsens hemsida)
  Från länsstyrelsens hemsida
  Från naturskyddsföreningens hemsida
  Från egen vandring i maj 2007


  Skönheten och odjuret

  15392-123915392-1238
  Den högra bilden på Leo har Ellinor tagit.

  Det här är två kompisar i en småländsk by, det är bara en äng som skiljer dem åt. De jagar kor tillsammans och lever ett bra liv långt ifrån rastgårdar och bajspåsar. De är sköna hundar båda två....Vilda och Leo.....
  Se mer här.

  15392-1240
  Speed-dating på ängen

  Att åldras vackert

  15392-123515392-1234

  Nu har jag gnällt färdigt om hösten och den stundande vintern. Jag har valt att bo kvar på den här breddgraden och då får jag helt enkelt finna mig i att frysa och befinna sig i mörker.
  Vidjehortensian och rosenflockeln här ovan kämpar i det längsta för att blomma vidare, båda är verkliga långblommare och verkar vägra att ge upp.
  Nedan en bild av lejongapen som inte verkar ha en aning om att det är i slutet av oktober.
  Nu har jag samlat fröer från blåsalvia, rosenvial, trädpion, strålrudbeckia och strandiris.

  15392-1233
  15392-1236
  .....och Brittsommarastrarna blommar vidare....

  • Aftonbladet idag - Kungahuset har begärt extra pengar av oss till bröllop nästa år. Eller vilka är det som betalar egentligen? De lever verkligen i en sagovärd. Vem ska jag begära extrapengar av om jag skulle gifta mig?
  • Jag vill tacka nordvinden som hjälpt oss hela hösten med löven. Trädens löv har med hjälp av rätt vindriktning blåst just åt det håll som vi vill. Skulle en sydlig vind har legat på över parken den här veckan så skulle det ha betytt betydligt mer arbete att ta hand om löven.
  • Dagens låt - Connemara med U.L.
  • Jag önskar alla en riktigt skön helg!
  Dagens jordspråk
  Glatt må vi bära fång på fång
  av döda löv - vi dårar,
  för gröna löv, för fågelsång
  och ljusa, nya vårar.

  Nils Ferlin

  Äntligen fredag

  Ha tålamod! Om sju månader blommar körsbärsträden igen......

  15392-1232

  Uppåt torsdag

  15392-1230
  15392-1231

  Gyllene onsdag

  15392-1229

  Dagens fjärdbild
  15392-1227

  • Dagens låt - Bright eyes med Art Garfunkel
  • Dagens blogg - Lindas trädgårdsblogg. Linda finns med i en artikel om trädgårdsbloggare i Allers Trädgård nr. 5 i år.

  Blommande tisdag

  15392-1223

  Mitt på dagen skingrade sig molnen och en novembersvag sol sken från en klarblå himmel. Gick runt med kameran för att fota allt som blommade och hittade många sena och långblommande perenner och rosor.
  De på bilden är överst till vänster kämpen rosen Stanwell Perpetual och till höger Dornröschen. Under till vänster är det oktoberastern Aster x dumosus ´Lady In Blue´ och till höger höstastern Aster novi-belgii ´Crimson Brocade´.

  15392-1225
  Dagens soluppgång (det kanske börjar bli väl många soluppgångar nu)  • Dagens låt - För din skull med U.L.
  • Dagens blogg - För alla er som gillar deckare.
  • Dagens fundering - Har Katie Melua lyssnat på Niklas Strömstedts Om innan hon skrev I you were a sailboat?
  15392-1226


  Stilla måndag

  15392-1218

  När jag stängde av mina dånande maskiner märkte jag vilken stilla måndag det här var. Ingen vind, ingen fågelsång, knappt några människor i parken. Fjärden var helt stilla och på håll låg en tunn dimma. En ensam svan gled iväg mot grannslottet.
  Det är inte mycket som händer vad gäller trädgård längre, nu ska de växter som är känsliga få skydd och parken är snart beredd att möta vintern. Det är dock inte slottsträdgårdsmästaren, han är aldrig beredd att möta vintern.

  15392-1219
  15392-1220
  Hosta sieboldiana ´Elegans´

  15392-1221
  Acer asakazoki

  • Kents nya album Tillbaka till samtiden har jag nu lyssnat på fram och tillbaka till jobbet och det är iskallt. Melodierna är som vanligt starka men soundet är vässat till ett metalliskt, iskallt tyskt syntsound som får en att rysa. Tre, fyra låtar är mycket bra men resten vill jag inte höra mer. Jag fryser ändå.
  • Dagens låt - Sömnen med Kent
   

  Sherwoodskogens ekar hotade

  Ekbeståndet i Sherwoodskogen, Robin Hoods berömda skog utanför Nottingham i England, är hotat på grund av avverkning och dålig skötsel under lång tid.

  Många av ekarna är 800 år gamla och de kommer snart att dö en naturlig död. Problemet är att hundratals yngre ekar som fortfarande skulle ha många år kvar, höggs ner redan på 1500-talet, för att engelsmännen skulle ha virke till sina krigsfartyg i striderna mot Spanien. Sedan dess har man inte heller varit så bra på att föryngra eller att gallra bort andra träd som konkurrerar ut ekarna.

  Dagen idag

  Dagen idag är en märklig dag
  Den är din
  Dagen igår föll ur dina händer
  Dagen i morgon har du inte fått löfte om
  Men dagen idag har du, det är det enda du kan vara säker på
  Den kan du fylla med vad du vill
  Använd dig av det


  De här orden hörde U.L. på första morgonsamlingen vid Noor, Alfastiftelsens behandlingshem 1987.

  15392-1221

  Winnerbäck - Daugava

  15392-1220

  Det är många spännade skivsläpp nu i höst. Hörde just några låtar på nätet från Kents nya album och det låter bra som vanligt...i första lyssningen, lite skönt deppigt sådär, (sömnen är mycket vacker). Inte lika deppigt dock som Winnerbäcks senaste album Daugava som är som att kliva in i ett mycket mörkt rum, antagligen har han förlorat sin kärlek när han skrev detta. Saknad och ensamhet. Musikaliskt har han kryddat med folkmusiktoner som gör att det här skiljer sig från hans övriga album.
  Det är Winnerbäcks åttonde album och tillsammans med Söndermarken tycker jag att det här är det bästa han gjort. Det är perfekt musik att lyssna på nu när det är höst, det skulle vara omöjligt att släppa en sådan här platta på våren. Jag vet inte hur länge man orkar lyssna på Daugava men just nu njuter jag av den.
  Mina favoriter är:
  • Jag har väntat på ett regn - Skivans starkaste tycker jag. Mycket spännande musikaliskt och med mörk text. ´´Du är svår att leva utan, jag är svår att leva med´´.
  • En tätort på en slätt - Mycket vackert! ´´Ett fönster vi kan sitta vid och blicka ut mot ån´´
  • Jag fattar ingenting - Tror att det var DN som skrev att det låter Dylan.
  • Vad är det som bekymrar Sara We - Smärtsamt vackert.
  • Tidvis - En sång om saknad.
  Lars Winnerbäcks hemsida


  Inomhus


  15392-1216
  Slottets matsal

  15392-1214
  Nu är alla parkens utemöbler rengjorda och inställda.

  En del tulpaner har jag planterat på prov igen. Rådjuren brukar ju äta upp knopparna men jag har hittat en plats där jag tror att tulpamerna ska hinna slå ut i blom. Hittade inte så bra sorter nu men de som jag köpte är:
  Atlantis
  Purissima
  Purple Prince

  Idag har jag samlat frön från rosenvialen och blåsalvian.
  De sista växterna som togs in för vintern var mina två Rosmarinplantor som jag köpte i Vaxholm i våras och som växt sig stora i min lilla örtplantering.

  15392-1217
  Den sent blommande clematisen ´Blekitny Aniol´

  • Dagens beslut - Nu ska jag glömma jobb och fira helg.
  • Dagens låt - En tätort på en slätt med Lars Winnerbäck. Eller Fulla för kärlekens skull med Eldkvarn.
  • Kvällens DVD-film - Breaking and Entering......den var riktigt bra, betyg 4.

  En oktobermorgon gryr

  15392-1211
  15392-121315392-1212

  Dagens

  • Dagens väder - Minusgrader i morse, regn på eftermiddagen och kvällen.
  • Dagens klädsel - Tjockaste vinterjackan, vinterkängor. vinterbyxor och allt annat med vinter framför.
  • Dagens arbete - Lövblåsning, slyröjning, plockat in de sista Aromaäpplena, sågat ur ett gammalt körsbärsträd.
  • Dagens lunch - Pannbiff med kokt potatis.
  • Dagens låt - Tempel med Ulf Lundell.
  • Dagens radioföljetong på P1 - Den osynliga väggen.
  • Dagens Nobelpristagare i litteratur - Doris Lessing.
  • Dagens bok - Vill du ha din frihet får du ta den - Av Måns Ivarsson.
  • Dagens resplan - Sicilien i vår?

  Brittsommaraster - Aster amellus   
   
  Den här långlommande perennen har jag tidigare bara gått förbi utan att ens reagera, men det var innan jag själv började använda den. Nu har jag insett vilka bra egenskaper den här astern har. Den börjar blomma i augusti och blommar glatt ännu och till frosten tar den.
   
  Brittsommarastern härstammar från Europa och Sibirien och är härdig långt upp i vårt land. Färgerna går i blått och rosa och höjden är mellan 40-70 cm beroende på sort.

  Plantering helst på våren så att den hinner etablera sig ordentligt och man sköter den genom att klippa bort vissna blommor och gödsla den under säsongen. Den kan stå länge på samma plats utan att man behöver dela den, men om man vill föröka den så är det delning som gäller. Den är även bra som snittblomma.
   
   
   
  Minusgrader

  Minusgrader i morse. Snö väntas idag. Vägarna uppe i Roslagen saltas nu på morgonen. Nu är det bara kyla och mörker fram till den första vitsippan slår ut i vår.

  Ett skepp kommer lastat

  15392-1209
  15392-1210

  • Dagens låt - Jag har väntat på ett regn med Winnerbäck.


  Oktober

  15392-1203

  Det svenska musikundrets födelse

  Barnprogram från 1987
  Läs mer här
  15392-1200
  Tacka den här mannen för det!

  Vad är en knäppnöt??

  Och till sist lite trädgård

  Länk

  _________________________________________________________________________________________

  Samlare

  15392-1201

  Besök på Nordiska museets utställning om samlare. Här fanns allt möjligt som folk samlar på - tändsticksaskar, äggkoppar, hårnålar, gamla sextidningar, världens största samling av ambulanser....leksaksbilar alltså, smurfar mm. Tänkte att jag också skulle börja samla på något men vet inte vad. Nävor kanske.

  • Tack för föreställningen Messi och Ronaldinho när vi vann idag.

  Årets sista trädgårdsspaning

  ....i alla fall i Sverige. Drottningholms slottspark blev det.

  Äppelutställning vid Brunnsvikens trädgård

  Brunnsvikens trädgård ligger invid Ulriksdals slott och är en liten men fin handelsträdgård. På andra sidan Ulriksdals slottspark ligger den mycket större Ulriksdals slottsträdgård (som inte har något med slottet att göra utan är TV-Rappnes trädgård) där både sortimentet och besökarantalet är mycket större än den här lilla trädgården. Men det känns lugnt och trevligt här och det är mycket fint ordnat både inne i butiken och ute i plantskolan.
  Den här helgen var det äppelutställningen som lockade mig hit.

  15392-1198
  15392-1200
  Visst är det irriterande att skärpan är så dålig att man inte ser sortnamnen?

  15392-1197

  Utställningen och det var inte speciellt mycket folk när jag var där. Det visades ändå ganska många sorter och det är alltid intressant att försöka gissa sorter innan man ser på skyltarna. Inser att det är ungefär samma djungel bland sorter som det är med rosor.....mycket svårt att identifiera. De vanligaste sorterna funkar men alla dessa lokala sorter är ju omöjligt att kunna. Den kända pomologen Görel-Kristina Näslund som skrivit böcker om äpplen ska vara på plats hela helgen men jag såg henne inte.

  Lite kul var att Hörningsholm fanns här, sorten som kommer från slottet med samma namn och som ligger i våra trakter i Sörmland. Sorten är beskirven 1862 i Svenska trädgårdsföreningens årskrift. På Hörningsholm uppger man att sorten skulle vara en kärnstam. Sorten är nu sällsynt, ett gammalt träd finns kvar i trädgården vid Hörningsholms slott......undrar om jag ska fråga där om några ympkvistar.

  • Begav mig sedan till Drottningholms slottspark för årets absolut sista trädgårdsspaning i Sverige. Lägger ut den i morgon tror jag.

  Ringbarkad Magnolia


  15392-1194I somras berättade jag att hararna hade plockat bort stamskyddet från det nyplanterade Magnolia kobus och ätit av barken men att det då fanns en liten del kvar så att savflödet kunde fungera och trädet har grönskat fint hela eftersommaren.

  Förra veckan skulle jag inspektera stammen och upptäckte då att den lilla del av barken hade torkat och nu var trädet helt ringbarkad, alltså nu väntar döden för det vackra Magnoliaträdet. En gång i tiden när jag gick trädgårdskurs fick vi lära oss att göra en ´´bro´´ av frisk bark från trädet över det ringbarkade området. Nu hade det varit bättre om det varit tidig vår så att saven kunde starta långsamt.

  Men vi har inget att förlora så att jag skar bort en gren från kronan, använde frisk bark och lättade barken på stammen och förde in den lösa barken. J kom med en tejp som vi band runt med och vi provade också att lägga över en hel frisk gren över skadan och skar en kil som vi fäste den friska barken. Tyvärr glömde jag att fota när barken kom på plats. Vet inte hur stor chansen är att det här funkar....kanske 5%. Vi får se nästa år.


  Om bloggen i vinter
  Nu börjar trädgårdssäsongen gå mot sitt slut och framöver kommer det inte att bli så mycket att rapportera från trädgården mer än att tonvis med löv ska flyttas. Bloggen kommer trots det vara inriktad på trädgård men den kommer att handla om mycket annat också. I april blir det mest om trädgård igen.

  Gunnels gröna
  15392-1195

  Söderläge är slut för säsongen (sista programmet från Visby här)  och nu på onsdag tar Gunnels gröna över. Skönt att något trädgårdsprogram fortsätter ett tag till. Det blir åtta avsnitt där Gunnel besöker trädgårdar i Sverige.


  Vill du ha din frihet får du ta den

  Läser just nu Måns Ivarssons biografi om Ulf Lundell och i 1000 sidor får man följa hans liv fram till idag. Det finns massor här som jag inte visste. Som att Ulf kände sig lite hotad av Gyllene Tider 1982 som då var på väg uppåt. Hm....mycket märkligt! Ulf var vid tillfälligt landets dyraste artist att anlita. I alla fall så snickrade han då ihop det album som har sålt mest av alla hans skivor, Kär och galen med vår nationalsång Öppna landskap. Det blev som alla vet en dundersuccé.
  Eller när han möter Maria-Pia Boethius första gången. Han ramlade över hennes bord på KB (Konstnärsbaren) någon berusad och sa ´´Hej jag är en elektrisk poet på ett multinationellt företag´´ ( EMI hade då fångat in honom). De blev sedan ett par.

  Det här är perfekt läsning i väntan på Ulfs egen nya roman som kommer snart och som ska heta Vädermannen och handlar om en man som är besatt av väder.....låter mycket lockande att läsa.
  Nu börjar jag med volym II.
  15392-1193

  Åsa Linderborgs artikel i Aftonbladet.

  Intervju 2007

  Albinoleffe

  Nu är det snart dags för vår fotbollsresa till Italien. Vi är fem ´´grabbar´´ på jobbet som åker ner till Norditalien för att se på det nya kultlaget som ligger i toppen av serie B. Vi började följa laget just därför att namnet var så kul - Albinoleffe, eller Albino-Leffe..
  Att resa till Italien är alltid rätt, det är mitt favoritland och mannen med hatten - Zucchero får fixa till lite Italienkänsla här på bloggen trots att han på den här låten sjunger på engelska. Jag letar ju efter en hatt som ska passa att ha i slottsträdgården och kanske Zuccheros hatt skulle passa?
  Mer om laget och resan senare...det är tre veckor kvar. Nu är jag som bekant stor Barcelona-fan men bra fotboll kan man se även i Italien.
  Fundering: Matchen går på lördagen, planet hem går på söndag kväll. Hm....borde finnas massor av tid på söndagen att kolla in om det finns trädgårdar och parker i stan.....

  • Det finns vissa personer inom radio och TV som balanserar mellan att vara riktigt bra och att vara hopplösa töntar. Anders Hildemar Olsson på Radio Stockholm är en sådan person. Hör man honom första gången så tror man att han bara är en pajas och inte förmedlar något vettigt. Eftersom jag hör mycket på radio och växlar mellan P1, P2 och P4 Radio Stockholm så blir det så att man lägger märke till röster och kanske att jag är ovanligt känslig för röster. Denna Anders Hildemar Olsson sprider i alla fall glädje och värme i radion och än så länge håller han sig på rätt sida gränsen att vara rätt eller fel.
  • Jag har gått med i Facebook.....men efter en kvart tog jag bort mig igen. Inget ont om denna plats men det var inte för mig.
  • Önskar alla en trevlig helg och just idag skickar jag en extra hälsning till de samer, lappar och övriga i Lappland och Norrbotten som läser bloggen. Hoppas att komma upp och fjäll-spana i framtiden.

  Dimman lättar

  15392-1191
  15392-1190

  Det var tur att jag hann uppleva det här magiska ögonblicket på förmiddagen då dimman lättade. En minut senare var dimman skingrad och himlen blev molnfri. Ingen vind på hela dagen och solen värmde skönt.

  Idag har jag tagit in änglatrumpeter, stamfuchior och massor av pelargoner som ska övervintras. Provade att redan nu ta en hel del sticklingar.

  För ett år sedan

  Skräpträd och häxal

  15392-1188

  Som i dvala åkte jag söderut till min park i morse, så trött och redan så trött på mörker. Solen går upp först 7.01 idag. Strax före sex lyssnade jag på P2 och ett oerhört vackert körverk av Palestrina, det kändes som om jag färdades i en milslång katedral. Vaknade till verkligheten igen av nyheterna där man undrade var Burmas munkar tagit vägen, flera kloster var tomma. I diktaturer löser man sina problem lite som man vill.

  Igår när jag åkte hem såg jag vilken färgprakt naturen bjuder på nu. Träden har intagit höstskrud på allvar och det träd som man lite slarvigt brukar kalla skräpträd är just nu vackrast av dem alla. På sommaren märker man av aspen när det blåser, då asplöven prasslar deppigt i trädkronorna och man vill helst slippa dem i backarna och bara spara de vackra lönnarna, askarna, ekarna och andra inställsamma träd.

  Aspen har sin guldtid nu när de lyser just som guld i skogsbrynen och när de skiftar i rött blir de oemotståndligt vackra. Jag stannade säkert tio gånger efter vägen för att fota men det var så mulet och mörkt så det blev inte som jag tänkt. Måste vänta på en solig dag. På ett foto lyckades jag ändå fånga lite av färgprakten.
  15392-1186
  15392-1187
  Fothergilla major - Häxalen lyser nu röd i släntplanteringen och passar fint ihop med lammörat.

  Skitjobb idag. Gjort ordning trädgårdslandet. Tagit bort det mesta, utom mangold, kryddtagetes bl.a. Grävt ner väl brunnen koskit så att jorden blir god till våren.
  Det blommar fortfarande mycket i parken då kylan ännu inte nått oss på allvar och jag hoppas att det dröjer länge än. Ser verkligen inte fram mot kyla, snöstorm, hala vägar, kalla händer och fötter, isiga bilar och så detta mörker. Planerar en flytt till Maldiverna.

  För ett år sedan

  Dagens blogg
  Magnus Ugglas  Bäst i världen

  15392-1189
  Bäst i världen är inte Zlatan för att han rullar in en del mål för sitt Inter nu. Riktigt kul för honom men när man läser att han skulle vara bäst i världen nu så undrar man hur olika man kan se på fotboll. Inte sedan Ronaldinhos formtopp för några år sedan har väl någon varit så överlägset bäst som Messi i Barcelona är nu. Han gör i stort sett vad han vill på en fotbollsplan, inte bara mål utan ett spel som får en att stå upp framför TV:n. Detta är stor fotbollskonst.  Ko-lugn

  15392-1182
  15392-1185

  Ölands skördefest

  Pumpor, pumpor och åter pumpor. Det kändes som om det regnat pumpor över hela ön. Efter konstnattens regn blev det en helt strålande lördag. Efter frukost och hundpromenad begav vi oss över den långa bron över till Sveriges näst vackraste ö.
  15392-1171
  15392-1173

  Vi återvände till Vickleby där vi varit kvällen innan och nu gick jag in i Capellagrådens handelsträdgård och tittade. Här fanns ett bra sortiment av örtväxter och allt var snyggt ordnat. Färden gick vidare till Eriksöre där det fanns en lång bygata med massor av små butiker och här köpte vi pumpor. Vid nästan varje gård eller tomt var det smyckat med stora pumpor och blommor och överallt fanns små försäljningsställen där gårdens produkter såldes.

  Vid SLU:s försöksstation vid Torslunda stannade vi för att smaka på bl.a. pressad havtorn som smakade ljuvligt. Mina havtorn försvann ju spårlöst över en helg och här trodde de att det måste ha varit fåglar som varit framme.
  Sedan åkte vi norrut till Kårehamn som ligger nordost om Borgholm och som den här skördefestlördagen var fylld av folk....så mycket att vi bara var ner till hamnen och vände. Efter att ha besökt bekanta i Borgholm gick färden hemåt till den vackra byn utanför Kalmar igen. Det var en härlig dag med massor att se.....så mycket att jag nästan glömde att fotografera.

  15392-1172
  15392-1175
  Här i Bullerbyn bodde jag.

  15392-1176
  15392-1177

  Efter en underbar helg i Småland klev jag på planet som tog mig hem till Bromma igen. Vårt vackra land fanns under tjocka fluffiga moln hela vägen upp och här ovan molnen såg jag en röd sol gå ner. Det hade blivit mörkt när vi flög in över huvudstaden, den stad som jag ibland vill lämna och med all säkerhet också kommer att göra framöver och som så här från ovan var mycket vacker denna kväll. Till skillnad från över sex timmars bussresa som jag hade ner hit i torsdags så flög jag nu hem på 50 minuter. Vi ses snart igen E och V.


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails