Site Meter

Rockdust

15392-1384
Rockdust är ett fint grus med mineral- och spårämnen som kommer från en finmald vulkanisk basalt som utvinns från en gruva på det Skottländska höglandet. Paret Cameron och Moira Thompson har funderat ut den här idén och förverkligat den.

15392-1375
Paret Cameron och Moira Thompson har funderat ut idén med Rockdust och har förverkligat den.

Rockdust innehåller höga halter av ca 50 mineraler och spårämnen som växter och människor behöver. På flera platser med utarmad och dålig jord har Rockdust visat mycket bra resultat och återskapat bördig jord och bra grödor. Grönsaker och rotfrukter blir tydligen större och kraftigare än vid traditionell odling och dessutom ska smaken bli bättre.
Rockdust ökar också det microbiologiska livet i komposter.

Är det här sant eller ännu något som poppat upp i media och som inte fungerar i verkligheten? Läser man artikeln som fanns i SVD 2006 så blir man ju mycket nyfiken och så här säger Moira Thompson i en intervju:

´´Men om rockdust
är så bra, varför har ingen kommit på det förr?
- Jag tror att lösningen är för enkel, säger Moira. Folk tror inte att det är sant. Dessutom är dagens forskare så hårt specialiserade på ett smalt område att ingen längre ser helheten´´


15392-137915392-1380
Lars Ångström på Wiksunds trädgård.

Wiksunds trädgård
Rockdust finns att köpa på Wiksunds trädgård på Färingsö utanför Stockholm. Jag besökte trädgården och träffade Lars Ångström som tidigare varit riksdagsledamot för miljöpartiet. Han berättade att de sålt mycket av Rockdust under det år som produkten funnits här i Wiksundsträdgård. Köpare har varit bl.a. två trädgårdsföretag här i trakten., men även privatpersoner som senare berättat om fantastiska resultat vid odling av grönsaker och rotfrukter. Även Lars och hans fru trädgårdsmästare Katarina Ångström Isacsson har provat Rockdust och kan intyga att det är mycket effektivt. Nu gäller det att få den stora massan av trädgårdsmänniskor att bli intresserade av Rockdust för att främja miljön och för att få riktigt bra odlarresultat.

15392-1385
Bilden visar Lars och Katarinas trädgårdsland på Färingsö i september och är Sveriges första visningsträdgård som använt Rockdust.


Rockdust ser ut som ett ganska fint dammigt grus och det ska myllas ner i jorden nu på hösten, ca 2-3 kg/kvm och då ska det finnas kvar i jorden i fem år. En 20-kilos säck kostar 275 kr och jag köpte två säckar till slottsparken på prov. Det ska helst ner i jorden nu i höst så att jag får be J om hjälp på tisdag att lägga ut det i landen och på test även bland perenner. Det ska bli mycket intressant att se resultatet nästa år.
Länk till ett inslag om Rockdust i Rapport 29 oktober 2007 här.

Det ska tilläggas att det finns många tvivlare här i Sverige bland både forskare och trädgårdskunnig folk i övrigt som menar att det är sällsynt att det är mineralbrist i Svenska jordar.
Efter att ha läst kritiken blir jag nog ännu mer misstänksam........


Det var regnigt och skitigt efter de krokiga grusvägarna på Färingsö ut till trädgården men jag såg att det var en vacker plats som säkert är ljuvligt vacker under vår och försommar.

På hemvägen stannade jag vid kära gamla Brostugan och åt lunch vid de smala borden.

Länk 1
Länk 2
Länk 3
Kommentarer
Postat av: Lilla B

Du kommer väl att hålla oss underrättade om hur det går med rockdust-odlingarna!
Det låter mycket intressant.

2007-12-01 @ 10:41:01
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla B: Självklart kommer jag att följa detta noggrant. Ha en trevlig helg!

2007-12-01 @ 10:54:41
Postat av: Trolda

UNDERBARA bilder från det UNDERBARA Skottland! Blir sugen på en resa dit till våren när jag läser och ser bilderna du lagt ut...Låter ju dessutom fantastiskt bra det där...Får se i dina planteringar framöver så...

Trolda - kram o ha en fin helg!

2007-12-01 @ 14:59:46
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Trolda: Man kanske skulle besöka den där trädgården och samtidigt se det vackra landskapet. Ha en fin helg du också.

2007-12-01 @ 15:29:46
Postat av: Anonym

Färingsö - en av de vackraste platserna som finns.

2007-12-01 @ 21:19:52
Postat av: Naturodlaren

Hej, det är super, och det finns samma produkt från svenskt berg, Mineralkraft. Ju fler det finns, ju bätttre för vår jord.

2008-01-11 @ 21:30:16
Postat av: Hanna

SEER Rockdust har godkänts av:

1. ORGANIC FARMERS & GROWERS – OF&G2. SCOTTISH ORGANIC PRODUCERS ASSOCIATION – SOPA3. SOIL ASSOCIATION4. DEMETER / BIODYNAMIC AGRICULTURAL ASSOCIATION5. SLOVENIA: IKC och KON-CERT.

Dolagi trading AB har ensamrätt på distribution av SEER Rockdust i Skandinavien och Mellanöstern.

2012-01-30 @ 12:29:43
URL: http://www.dolagi.se
Postat av: Hanna

SEER Rockdust

stenmjöl från Skottland har fått uppmärksamhet som tillskott för utarmade jordar med fantastiska skördar som följd. Odlarna på SEER-center, en försöksgård med magra, karga odlingsförhållanden på det skotska höglandet, menar att jorden behöver återmineraliseras. Med hjälp av ett näringsrikt stenmjöl från en flera hundra miljoner år gammal bergart, basalt, återställer man de mineraler som tidens tand och intensiv odling har urlakat från jorden. Grödorna blir dessutom friskare och mer hälsosamma, hävdar man. Metoden har gett odlingsresultat som fått även forskarvärlden intresserad.SEER® Rockdust® innehåller 78 av de kända spårämnen vi behöver för att må bra. Kemiska gödningsmedel producerar omedelbart synliga resultat, men när du använder SEER® Rockdust® tillsätter du en lång rad mineraler och spårämnen (78 ämnen) som långsiktigt ger en hälsosam jord.

se http://www.dolagi.se/SEER-ROCKDUST.php

kontakt sales@dolagi.se

2012-01-30 @ 12:32:40
URL: http://www.dolagi.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0