Site Meter

Akleja - Aquileiga




Akleja tillhör de där blommorna som man tycker lite mer om än sina grannar i planteringarna. De blommar under sommarens vackraste tid och den vanliga Aquileiga vulgaris är den som jag tycker allra bäst om, speciellt när de är vita eller ljust blå.
Den vanliga aklejan finns förvildad i Sverige och då ofta i närheten av gamla torp.
  • Höjd - 50-80 cm.
  • Blomningstid - juni, juli
  • Jord - Lätt, näringsrik jord i soliga lägen.


Aquileiga vulgaris är mycket härdig och frösår sig lätt. Färgerna går i blått, vitt eller rosa. Den är inte så hållbar som snittblomma.....men de flesta blommor är ju vackrast ute i trädgården eller i naturen. Det finns flera hybrider att köpa i handeln med olka färger och sorten ´Plena´ har fyllda blommor.
Vi har den i flera planteringar tillsammans med löjtnantshjärta, trädgårdsiris mm. Jag tycker nog att den är som allra vackrast på en äng tillsammans med våra vilda blommor.







Andra arter av akleja är:
  • Alpakleja (Aquileiga alpina) - 30-50 cm hög och blommar i maj-juni och finns endast i blått. Den härstammar från Schweiziska alperna.
  • Pastellakleja - (Aquileiga caerulea-hybrider) - 50-80 cm och blommar i juni-juli och finns i mängder av färger. Den härstammar från Klippiga bergen i Nordamerika. Den frösår sig lätt men sorterna är inte frökonstanta och kan se ur hur som helst.
  • Japansk akleja (Aquileiga flabellata) - Endast 15-30 cm hög och blommar i maj, juni. Den är tvåfärgad blå och vit.
I slottsparken brukar jag samla fröer från aklejorna och kasta ut i våra stora planteringar.....den är välkommen att blommar var som helst egentligen. Småplantor som hamnar i gruset brukar jag också ta hand om och planter ut där jag vill ha dem. Så ett tips är att fylla era trädgårdar med denna vackra blomma.



Kommentarer
Postat av: Bimbo Boy

Mysig blogg du har. :D

2007-11-18 @ 21:48:53
URL: http://www.bimboboy.com/blogg
Postat av: Azola

Gillar också Aklejor!
Har rensat fram några små Aklej plantor vid tomtgränsen...(du kan tro att jag blev glad då jag fann dem..)Har ett par större plantor på tomten också men vet inte vad för sort det är ännu.Har även köpt Pastellakleja och planterat.
Väntar på frön av en rosa variant från en vän på Odla.
Ser med spänning fram mot 1:a våren här i Hacketorp.

2007-11-19 @ 11:41:50
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Azola: Ser fram mot att du startar en blogg och visar din tomt med aklejor mm. till nästa säsong. Så får det bli!

2007-11-19 @ 13:46:30
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Azola

Haha .. nu tror jag du fått för lite sol där uppe i norr. Ska det bli en blogg från mig, så blir den som dina 2 intressanta höstbilder från slottsträdgården... alldeles svarta.(gillar dem faktiskt,det är ju upp till betraktaren att läsa in vad man vill se
;)

2007-11-20 @ 01:46:38
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Azola: Som sagt....jag ser fram mot den bloggen...

2007-11-21 @ 18:09:53
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0