• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Hare är Guds energi

    Det vackra japanska magnoliaträdet som jag planterade i parken förra året har jag vårdat på allra bästa sätt. Det har fått den bästa jorden, den fick två störar som stöd och framför allt har den fått ett ordentligt stamskydd så att inte de vilda djuren skulle komma åt att gnaga.

     

    15392-949

    Jag har uttryckt min ilska mot alla harar i parken tidigare och nu har de gått ännu ett steg längre för att förstöra för trädgårdsmästaren. Idag när jag klippte gräs runt vårt Magnolia kobus såg jag att stamskyddet var bortplockat och stammen nästan helt ringbarkad. De företagsamma hararna har helt enkelt plockat bort stamskyddet och ätit av barken på vårt värdefulla träd som blommade men några blommor i våras. Det här är ett mycket litet problem om man ser till naturkatastrofer och allt ont som händer i världen men lik förbannat så blir man så trött, jag trodde ju att jag gjort allt för att skydda trädet. Nu har jag klippt bort de lösa barkdelarna och bundit fast stamskyddet. Det är inte helt ringbarkat och det finns en liten chans att det klarar sig även om chansen är ganska liten.


    Hare Krishna, Hare Krishna,
    Krishna Krishna, Hare Hare
    Hare Rama, Hare Rama,
    Rama Rama, Hare Hare

    Hare är Guds energi, Krishna är ett namn på Gud, som betyder "Den alltigenom attraktiva" - allt man attraheras av och söker på andra ställen finns alltid hos Honom. Rama är ett namn på Gud som betyder "All glädjes källa". En ungefärlig betydelse på svenska är följande;

    Oh Herrens energi (Hare) Oh all-attraktiva Herre (Krishna) Oh all glädjes källa (Rama) var snäll och engagera mig i Din tjänst


    Till havs igen

    Nu när jag inte hade möjlighet att vara på plats idag så tackar jag dig syster för fantastiskt bra och härliga bilder!!!
    De fyra första bilderna är på den lyckliga Mexikanska Cuauthemoc. Lägg märke till besättningen i riggen. Nu har de vackra skeppen lämnat Stockholms kajer och återvänder igen om sju år. Det var fantastiskt att få se dessa skatter.

    15392-942
    15392-941
    15392-943
    15392-946
    15392-945
    Sedov från Ryssland

    15392-948
    15392-947
    Den svenska briggen Tre Kronor

    DN


    Släpp fångarna loss....

    15392-940
    Bonica

    Snart får jag mina två semesterveckor och jag är nu inne på slutspurten i slottsparken. Eftersom jag vill lämna parken så fin som möjligt så putsas det överallt och listan är lång på allt som ska göras innan fredag eftermiddag. Jag har ännu inte kunnat klippa den sista biten av vildvinet då fåglarnas extremt sena kull ännu inte är klar...nu har de bara några dagar på sig!

    De instängda Bonica-rosorna ser inte ut som under de somrar då det lyser en sol över parken. Rosornas knoppar vill inte riktigt gå i blom och hararna sitter fortfarande utanför inhägnaden och väntar på att jag på fredag ska ta loss gallren som har skyddat rosorna nu i snart fem veckor. Då har de ett dukat smörgåsbord framför sig, men får vi bara några ordentligt soliga dagar nu så kommer de goda knopparna att förvandlas till vackra blommor som inte är lika intressanta att äta.
    Mina ´´vänner´´ hararna får gå loss på några andra trädgårdsväxter då i stället....de renäter fortfarande rosenvialen som jag har som marktäckare i slänten i år....varje blomknopp blir harmat. Jag ser nästan inga rådjur längre.....men snubblar nästan på alla harar vart man än går.

    Farväl Ingmar....

    För ett år sedan...se här.
    För två år sedan...se här.


    Uppåtvända Digitalisblommor

    En fundering från en för tillfället trött och grinig trädgårdsmästare....
    Nu orkar jag snart inte läsa om alla nyheter på växtmarknaden. Digitalis purpurea ´Candy Mountain´ heter en frönyhet hos Thompson&Morgan. Den här fruktansvärda plantan kan bli 140 cm hög och blomställningarna uppges vara så starka och stadiga att den går under smeknamnet ´´Viagra´´.....vad händer med blomman när det regnar?
    15392-928
    De ser ju ut som en hel armé hjälplösa soldater utan vapen!
    Snart finns det väl änglatrumpeter där blommorna är vända uppåt som stora vaser....som man kan ha ´Candy Mountain´ i.....
    Hur stor makt ska fröföretagen ha över växtvärlden? Hamnar den här växten i de tjusiga trädgårdsmagasinen så vill många ha den i sina trädgårdar.....frågan är hur ful en trädgård får vara?
    Orkar inte folk böja sig ner och se växterna som de är, måste alla blommor vara uppåtvända...är det nya trenden.....kanske att alla växter ska vara höga också så att vi slipper böja oss och lätt kan se dem. Vad sägs om backtimjan eller nävor som är är 1.40 höga?
    Tror att jag ska börja köra Taxi snart....

    Skeppspaning längs Stockholms kajer

    15392-938

    Vid Stockholms kajer var det nu på eftermiddagen aningen mer folk än i morse klockan fem. Vädret var strålande men med en lite regnskur då och då. Det blev aldrig så trångt utan man kunde obehindrat vandra bland dessa fantastiska fartyg. Det var ganska svårt att komma åt att fotografera som man ville...man kom för nära på något sätt och att klättra upp till Fjällgatan blev för mycket för ett värkande knä och kön till Katarinahissen var för lång.
    Vi gick ombord på det Mexikanska fartyget Cuauhtemoc som låg ute vid Stadsgården och var ett vackert skepp med en längd av 90 meter. Redan på håll hördes glad musik....och då menar jag glad musik....tokglad. Det kändes som om man måste dansa ombord, musiken ur högtalarna var mycket hög och en härlig stämning infann sig ombord och den strikt klädda besättningen gick omkring och talade med besökare.
    Allt var pedantiskt skött och ett sådant här skepp har ju varit ett skolfartyg sedan den byggdes 1985 tror jag det var.
    Det var fantastiskt att vandra runt och se på alla vackra skepp.....men det Mexikanska fartyget vann alla charmpoäng man kan få.
    15392-930
    Ombord på det Mexikanska fartyget


    15392-939
    Skeppsbron

    Efter att ha gått från tullhuset på Stadsgårdskajen ut till Skeppsholmen hade vi alltså sett ca. 120 för det mesta underbart vackra fartyg och intrycken var många. Två scener fanns på Skeppsbron och det spelades musik som hördes överallt och det var en skön och avslappnad stämning. Vi avslutade med att se och höra en pianist spela Chopin på akterdäck av fartyget Fryderyk Chopin från Polen och det var mycket vackert.
    Det här var en helt strålande dag bland skepp och trevligt sällskap. Vad jag hörde så dröjer det sju år till nästa besök av alla fartyg.....då laddar jag kameran igen!


    15392-933
    En tysk sjöman 2007.....han sitter och SMS:ar....så underbart!

    15392-93615392-935
    Här ligger vår Svenska stolthet Briggen Tre Kronor som är helt nybyggd och ännu inte helt färdig inne. Jag besökte detta fartyg i vintras då det var visning ombord. Ett mycket vackert fartyg vars skrov hade en vacker grå färg,


    15392-934
    15392-937
    Här nedanför Stockholms slott låg de mindre fartygen.

    DN


    Tall Ship Race i Stockholm 2007

    15392-925
    Från Fjällgatan klockan 5.02

    När jag för länge sedan fick veta att Tall Ship Race skulle besöka vår huvudstad fick jag idén att besöka kajerna riktigt tidigt en morgon för att slippa trängseln. Vaknade 4.00 men då var det lite för mörkt så jag gick upp 4.30 och begav mig in till stan. Jag körde Södermälarstrand och solen höll precis på att gå upp bakom stadshuset. När jag passerat slussen öppnade sig vyn med mängder av stora segelfartyg som låg efter stadsgårdskajen. Vandrade en stund på kajen och fotade i soluppgången för att sedan åka upp till Fjällgatan där jag hade en panoramavy över stan och alla de 120 fartygen. Det var fantastiskt vackert.
    Se webbkameror över skeppen här.
    Här är festivalprogrammet.
    Ala fartygen här.
    Deltagarlista här-
    DN
    15392-919
    Klockan 4.51 på Stadsgårdskajen

    Nere vid slussen stannade jag en stund och där vandrade människor sakta hem efter nattens äventyr i stan när en morgonpigg fartygsspanare fotograferade ut över hamnen.
    Ute på Skeppsholmen var jag helt ensam trodde jag men det fanns en man till som hade samma idé denna morgon som jag och vi talade en stund om de vackra skeppen. Sedan var det dags att återvända hem till kaffe och mackor.

    Det blir ännu ett besök i eftermiddag då systern kommer på besök och det lär bli fler foton senare. Det är ju lite tråkigt att man inte var ledig när skeppen kom in i hamnen eller när de seglar ut igen.


    15392-927
    Katarina kyrka i bakgrunden

    15392-926
    Stadsgårdskajen från Slussen

    15392-92415392-923
    Det Mexikanska fartyget Cuauhtemoc


    15392-92215392-92115392-920

    Hatt

    Är det en sådan här hatt jag ska ha??

    15392-918
    Idag har jag klättrat på väggarna och klippt rådhusvin och vildvin. I vildvinet som ligger i söderläge häckar fortfarande fåglar och jag såg grönfinkar som testade sina ungar som dock hade svårt att lyfta från grusgångarna där de vilset sprang omkring. I vildvinet fanns alltså flera bon och jag väntar med beskärningen till nästa vecka. På bilden är det rådhusvin och här är det norrläge som inte är någon bra plats för fåglarna att häcka i så här sent på sommaren.

    Söderläge

    För ett år sedan...här!

    De vackraste fångarna

    15392-912

    Som jag tidigare berättat har jag som vanligt stängt in Bonicarosorna som finns i två ganska stora planteringar. Tidigare i somras åt hararna upp alla knoppar....som de och rådjuren alltid gör här. Eftersom jag inte kan stänga in växter när vi har verksamheten igång.....det ser för djävligt ut rent sagt....så måste jag vänta tills det är stängt för semester och första dagen då jag är ensam i parken sätter jag stängsel för hela planteringarna. På så vis kommer de att knoppas i lugn och ro och när så verksamheten är igång kommer rosorna att blommar fullt ut. Eftersom det bara är knopparna som de vilda bestarna äter så klarar sig rosorna hyfsat bra på sensommaren och hösten.

    15392-915
    Färgfyrverkeriet i trädgårdslandet fortsätter. I förgrunden blommar den blå snokörten som har självsått sig här från förra året. De rosa rosorna är Dornröschen.

    15392-914
    På borggården blommar lejongapen och nedanför fortsätter astilben att blomma vidare.

    15392-916
    Gurkörten funkar även som prydnadsväxt.....tycker jag!

    15392-913
    Ulleternellen är en av mina sensommar- och höstfavoriter. De börjar snart blomma och blommar sedan hela hösten till frosten tar den. Jag tycker mycket om den här växten.

    Dagens låt

    Stenkusten med Uffe

    Sommaren är bäst på vintern

    ...sjöng Wille Crafoord i bilen i morse och det ligger nog mycket sanning i det. På vintern minns vi de ´´heta, soliga och lata dagarna´´ från den sommar som var och drömmer om den kommande sommarens sköna tid. De som haft och har semester nu i juli kan inte vara särskilt nöjda med sommaren detta år 2007. Det är ju nu man vill känna värmen och kunna göra allt somrigt man drömt om. För min egen del ska jag inte klaga eftersom jag fortfarande jobbar och även om växtligheten inte ser ut som man vill så är det en ok arbetstemperatur. Förra året var juli torr och varm men det glömmer man lätt när det blåser och regnar så ofta som det gör i år.

    15392-911

    Efter morgonens runda i parken ska jag nu ta lite frukost. Jag kunde konstatera att jag börjar komma i kapp och har faktiskt koll på läget igen. Trimmerkörningen är avslutad och nu ska allt krattas ihop och köras bort. Sen blir det gräsklippning resten av dagen...gräset växer kraftigt i år. Kvar är att klippa slottsts vildvin som klättrar vilt på väggarna....det ska kapas en bit upp, gångar ska kantskäras, alla planteringar och trädgårdslandet ska rensas mm men jag har ganska många dagar kvar att jobba så planen att parken ska vara i fint skick innan jag lämnar den håller. Det är snart bara en vecka kvar tills verksamheten här ute startar igen och parken kommer att befolkas igen. Då tar trädgårdsmästaren en paus och åker till Gotland ett tag.

    För ett år sedan....här.

    Återställare
    Igår kväll tömde jag och återställde min dator hemma eftersom den varit väldigt seg ett tag. Jag kommer att göra det en gång varje år trots allt pyssel att backup:a,  ominstallera program mm igen. Datorn blir snabb som en slottsträdgårdsmästare...det blixtrar om den. Nu kan jag alltså leverera lite bilder igen.

    Span

    Ny spaning finns nu på Trädgårdsspaning.

    Vidjehortensia - Hydrangea arborescens ´Annabelle´



    Hortensior brukar man antingen älska eller hata. Jag ska erkänna att jag inte tyckte speciellt mycket om hortensior innan jag upptäckte några sorter som är mycket bra och vackra. Vidjehortensian ´Annabelle´ är den allra vackraste tycker jag. Vi har den i slottsparken på några ställen och den lyser verkligen upp och drar uppmärksamheten till sig. 

    Den är absolut vackrast när den ännu inte riktigt gått i full blom utan när blommorna skiftar i grönt och vitt. Här i parken finns tre stycken stora Annabelle under ett häggträd med lavendelhäckar som ramar in planteringen. Den här växten har dock ett minus, vid hårt regn så spelar det ingen roll hur mycket man binder upp den, de enorma blommorna drar åt sig regnet som svampar och doppar när de blivit för tunga (ungfär som de stora vackra luktpionerna) eftersom grenarna är för svaga på busken. Men om det är en lagom sommar så är det här riktigt bra trädgårdsväxter..

    Jag brukar klippa den när den börjar visa knopparna på stammarna tidigt på våren och jag klipper den då på halva höjden ungefär. Den blommar alltså på årsskotten så fryser den ner kan den klippas ner helt och ändå blomma fint på sensommaren. Just Annabelle trivs både i sol och skugga och jorden bör vara näringsrik och ph-värdet bör ligga på 5-6.
    Den blir ca 1,5 meter hög och blommar väldigt länge och lyser upp både dag, gryning och skymning. 
     



    Den blommar från juli till september och blommorna kan bli 25 cm i diameter, de är vackra även när de börjar vissna och skifta i brunt på hösten. Jag vet inte många buskar som blommar så här länge...ölandstok då.

     
    Google

    Brutal morgon

    Ok...då var det dags att hänga på sig den dånande maskinen med de piskande trådarna igen. Många och stora ytor ska slås med trimmer och den här maskinen kommer att hänga på mig några dagar nu. Eftersom det väntas regn så skyndade jag mig att börja slå det höga gräset och klockan var bara halv sju när brutala ljudet som skär rätt in i märgen hördes över området. Själv lyssnade jag på radio Stockholm i mobilen så jag störs inte så mycket av ljudet....men det gör säkert bonden en bit härifrån. Det brukar dock låta en del om hans traktor också när han skördar sina marker här omkring.
    Att jobba med trimmern är ett tungt men nödvändigt jobb som gör en gammal trädgårdsmästarkropp en aning mör. Men nu har jag lunch och ska njuta av en köttgryta.

    Det blåser hårt och urnor och krukor välter, grenar blåser ner och de stackars änglatrumpeterna ser inte ut att må bra i den hårda vinden. Man har inga större krav på den här sommaren längre så jag orkar inte bekymra mig mer...det är som det är.
    Lasse Krantz sa ju att man måste få vara ledsen i sin trädgård....själv pendlar jag mellan att vara förbannand och lite uppgiven i min trädgård...får man vara det Lasse?

    Att fotografera växer kan man ju glömma i det här vädret.

    Vill passa på att tacka Lilla B för att hon återspanat i den bibliska trädgården i Kopparberg. Jag har fått bilder och text och ska så snart jag får tid och ordning på bråkande datorer där hemma lägga ut dem på Trädgårdsspaning.

    Dator, TV eller mobiltelefon

    Funderade idag vilken av dagens teknikprylar som betyder mest, dator, TV eller mobiltelefon.
    För mig blir det nog:
    1. Dator - är en aning beroende...vill inte vara för långt från internet.
    2. Mobiltelefon - jag ringer inte så mycket själv men det förväntas att jag alltid ska vara tillgänglig, eller så tror jag bara det. Använder mobilen för att kolla bloggar och mail...och framför allt lyssnar jag på radio eller mp3 i mobilen, det uppskattar jag mycket.
    3. TV - under sommarhalvåret används den sparsamt här. På vintern står den ofta på även om jag inte tittar så mycket. Ser fotboll, dokumentärer, nyheter, film och trädgårdsprogram.

    Vad tycker ni? Ranka vad som är viktigast för er. Ni kanske har andra teknikprylar som betyder mycket för er?
    Man kan ju räkna upp fler saken om man tänker efter....kameran är ju mycket viktig och följer med mig hela dagarna och den den inspelningsbara DVD-spelaren är suverän.


    Skicka in en bild av din trädgård till Aftonbladet.

    Astilbe i parken

    Egentligen är jag inte någon större Astilbeälskare men de här vackra sorterna tycker jag om. Tyvärr vet jag inte sortnamnet på dem men jag ska forska i det. Om någon vet får ni gärna meddela mig

    15392-90615392-905
    15392-909

    Lavandelhäckar

    Runt flera planteringar vid hotellet finns dessa underbara lavendehäckar som fanns redan då jag kom hit för tio år sedan. De planterades här 1994. Lavendel är en mycket bra växt som dock blommar i lite fel tid med tanke på att verksamheten ligger nere här just när den blommar som bäst. Den härstammar från medelhavsområdet men trivs hit upp till zon tre ungefär. Den vill har ganska mager jord i full sol. Jag brukar klippa ner den helt vart annat år för att den inte ska blir risig.

    15392-90815392-907
    Lavendel och vidjehortensian Annabelle

    15392-904
    Rosenvial.....vars knoppar hararna mumsat i sig i stora slänten. De här hänger över staketet till trädgårdslandet.

    Lunchfunderingar från en slottspark

    En något deppig rapport
    Fortfarande hårda vindar. Torra grenar överallt. Gräset växer hysteriskt. Perennslänten ser stökig ut. Den hårda vinden gör att det behövs vattnas...trots att man inte tror det. Tomaterna vill inte mogna...det är ju aldrig sol. I min stora släntplantering planterade jag förra året en liten planta rosenvial som jag tog från trädgårdslandet där de växer hängade över staketet. Den lilla plantan har vuxit kraftigt och är tänkt som en blommande marktäckare. Idag såg jag att de glupska fula hararna har ätit upp alla blomknoppar. Hur hämnas man på harar? Fångar dem och binder ihop bakbenen på dem?

    Två veckor kvar tills det ska var toppklassputsat i parken. Massor att göra, det ska slås med trimmer i flera dagar, vildvinet på slottsväggarna ska beskäras, gångar ska kantskäras mm. Känner lite stress just nu idag. Möjligen sänks humöret av småregnigt väder, 14 grader och hårda vindar. Lider med mina arbetskamrater som har så dåligt semesterväder.

    Tänker att den viktigaste egenskapen hos en trädgårdsmästare...förutom en del kunskap och erfarenhet....är att lära sig stå ut med motgångarna i sina odlingar vare sig det är i köksträdgården eller i prydnadsträdgården. Lasse Krantz har ju sagt att man måste få vara ledsen i sin trädgård. Tänker att man skulle ha en inhägnad och låst trädgård i Gamla Stan i stället.
    Trots allt så är det vackert ändå i parken. Det är ju egentligen så enkelt att man i ännu större utsträckning ska använda de växter som de vilda djuren skyr.

    För ett år sedan ...här.
    För två år sedan...här.

    Bilder från en slottspark i Sörmland

    15392-899
    15392-898
    15392-901
    15392-900
    15392-90315392-902

    För alla som är känsliga för hopplösa färgkombinationer....klicka bort min blogg nu. Här i trädgårdslandet har t.ex. självsådda ringblommor kommit upp bland de rosa rosorna ´Dornröschen´ ....orange och rosa alltså....egentligen får jag kväljningar av den kombinationen men jag tycker att det är synd att ta bort ringblommorna....rosorna har blommat färdigt när verksamheten startar upp igen om två veckor och då är det ju bra att ha ringblommor här i trädgårdslandet. Runt den röda rosen ´Grand Hotel´ har jag låtit det aggressiva ´´ogräset´´ knölklockan få vara kvar eftersom jag tycker att det är vackert. Det är ett färgfyrverkeri här inne och ibland blir man lite glad av alla färger....men bara ibland!!

    Ett galet åskväder på väg

    Uppdaterat 21.00
    Åskvädret gick runt oss och nu lyser solen igenom molnen.
    Kollade på allsång och det var kul att se Plura i den här miljön. Den där Mattias Enn som sjöng Zara Leanderlåtar....såna människor är jag rädd för...!

    Det vilda åskvädret drar vidare norrut och jag hör nu åskan på håll. Jag är kvar på slottet i natt och nu kommer säkert alla larm gå igång på slottsområdet. Det kraftiga regnet som ett sådant här åskväder drar med sig kommer att förstöra mycket i en trädgård. Suck!! Vi vill ju ha ett högtryck som parkerar över oss resten av vår korta sommar nu.
    OK...då väntar jag in det galna åskvädret då.

    SMHI

    Välgödda harar

    Hela parken är invaderad av stora fula harar som äter av mina växter. De ser så välgödda ut att de knappt orkar hoppa iväg när jag kommer för att försöka skrämma dem men inte ens harar är rädda för mig. De tittar lite förstrött på mig och lufsar iväg med sina märkligt utformade kroppar. I morse såg jag en av de välgödda hararna sitta utanför mina gallerinstängda bonicarosor och stirra in på de smarriga rosenknopparna.....hoppa ut i skogen och ät på någon pinne i stället....
    Det är lunchrast i den tomma tysta slottsparken och det finns egentligen inte så mycket att berätta mer än att allt växer riktigt ordentligt. Både gräs, ogräs, prydnadsväxter och det som finns i köksträdgården växer bra. I perennplanteringarna är det ett litet glapp just nu innan mer senblommande perenner startar upp.
    Hundratals aklejor har grott i gruset utanför de rabatter där föräldraplantorna bor. Jag kommer att ta vara på många av dem och driva dem lite större innan jag planterar ut dem på andra ställen.

    För ett år sedan

    Gysinge Wärdshus

    15392-894

    En lördagskväll vid Gysinge Wärdshus. I juli månad anno 2007

    15392-896

    Nu är Wij ute

    Nu finns trädgårdsspaningen på Wij trädgårdar här.

    Nävor i Drömparken

    Dessa nävor finns i Drömparken i Enköping.
    15392-88115392-880
    Nävan till vänster heter Spinners och finns i Fridegårdsparken. Till höger Jolly Bee.

    Ny spaning

    Nu spaning ligger ut på Trädgårdsspaning. Det kommer mer från helgen i morgon. Blogg.se är segt ikväll och även jag är seg.

    I morgon lägger jag ut trädgårdsspaningen från Wij trädgårdar och berättar lite om Gysinge Wärdshus...som var en märklig plats.....(Cliffhanger...)

    Morgon på Rosendal

    Jag var hemma i stan idag då det var bilbesiktning mm. Passade på att åka ut till Rosendal trots att det regnade. Väl där skingrar sig molnen och solen lyser över regndroppiga växter och det blev plötsligt varmt ute. Rosorna i rosenträdgården var ovanligt vackra nu efter regnet även om många rosor redan börjar blomma färdigt för i år.
    Hela trädgården var oehört fint putsad, har nog aldrig sett Rosendal så fint.....förutom 1998 under kulturhuvudstadsåret.
    Det kanske har blivit lite väl mycket rosa rosor ett tag men de blommar snart över.
    15392-867
    Lavendel mellan vingården och rosengården.

    15392-869
    Den fantastiska Celestial

    15392-868
    Den här nya bekantskapen för mig heter La ville de Bruxelles och är en damacenaros.

    15392-870
    Vitt kungsljus....mycket vackert!

    För två år sedan
    För ett år sedan

    Dagens låt
    Öde stranden med Idde och Anna
    och
    En ny skön värld med Bo Kaspers

    Jorå..Hondan gick igenom besiktningen.

    Jungfrunäva - Geranium sanguineum ´Striatum´



    Det här är en liten näva som blir ca 10 cm och blommar länge, ibland från maj till oktober. Vi har bara några enstaka ex i parken men vi borde ha fler...ska försöka dela dem. De bör omplanteras efter 3-4 år. Trivs i sol och måste ha en väldränerad växtplats. Det här är en varietet (underart) av blodnäva som ju växer vild i vår natur och Jungfrunävan växer vild i England.

     
    Google

    Rapport från trädgårdslandet

    15392-861
    Överst till vänster är det någon Baby leaf...som man egentligen ska skörda tidigt....den är mycket god. Överst till höger (låter som jag presenterar ett fotbollslag) är det Plock ´Frillice´. Under till vänster är det Plock ´Red Salad Bowl´ och till höger Romersk sallad ´Lobjoits´

    15392-862

    Kronnävan - Geranium x oxonianum ´Rose Claire´



    Den här nävan salufördes tidigare som Geranium endressii och Rose Claire är verkligen mycket lik spansknävan, det är lätt att se eftersom jag har spansknävan ´Klaas´ intill i min stora slänt som dock är en aning mörkare i blomning. Nu är den en korsning mellan Geranium endressii och Geranium versicolur. Rose Claire kallas kronnäva på svenska idag.

    Rose Clair har ganska ljusa blad och ljust rosa blommor. Den är en utmärkt marktäckare, växer fort och sprider sig med utlöpare men sprider sig även med frö, trivs bäst i sol men blir även fin i halvskugga. Den blommar lika känge som Geranium endressii ´Klaas´ dvs, långt in i september om man klipper bort vissna blommor.





    Vad bloggar jag om?

    15392-85415392-859
    Nu blommar taken vid strandhuset. Det här taket lade vi 1999. Den sedum som växer här är gul fetknopp, vit fetknopp, Kaukasiskt fetblad, Mongoliskt fetblad och kantig fetknopp.

    Om bloggar
    Idag när jag tittade runt bland olika bloggar märkte jag att det diskuteras viktiga frågor om politik, miljö och om olika samhällsproblem mm. Det debatteras friskt på bloggarna och det verkar vara nutidens sätt att uttrycka sin mening och åsikt.
    Vad bloggar då jag om? En syrenhäck sågas ner, lejongap som börjat blomma, en hare som ätit rosenknoppar, varför den ena nepetan ska vara bättre än en annan.
    Hm....kanske att jag borde ta upp viktigare trädgårdsfrågor som berör all användning av kemikalier i form av bekämpningsmedel mot ohyra, ogräs mm. Eller varför växtbutikerna hävdar att man MÅSTE köpa mängder av konstgödsel, kalk mm för att våra växter ska trivas.....ett försäljningstrick som de flesta går på. Men jag vet inte om jag är rätt person att ta upp de här frågorna.....jag fortsätter nog att försöka förmedla det vackra i trädgårdar och parker. Hur var det nu.......jo.....nu är jag helt färdig med syrenhäcken som tagits ner.....och jag såg ganska många harar i parken idag.

    Trädgårdsskötsel
    I mina trädgårdsspaningar brukar jag ibland kritisera skötseln av trädgårdar och parker. Eftersom jag arbetat i trädgårdar i hela mitt arbetsliv så förstår jag att en trädgård inte kan vara putsad och fin hela tiden, att ha daglig översyn på samma ställe i en park eller trädgård är kostsamt. I en större park tar det ju en tid innan man är tillbaka på den plats där man började.
    Med det här vill jag säga att om någon skulle ´´bryta´´ sig in i min park mitt i sommaren så skulle man upptäcka att den kritiska trädgårdsspanaren/slottsträdgårdsmästaren inte själv har en pedantiskt skött park just nu när verksamheten ligger nere i juli. Mitt mål nu är att trädgården ska vara i så perfekt skick som möjligt när jag går på två veckors semester.....om tre veckor.
    När däremot verksamheten är igång så försöker jag att ha parken så fin som möjligt och med daglig finputs. Nu väntar en del tyngre uppgifter som att slå utmarkerna med trimmer, den eviga rensningen av planteringar och i trädgårdslandet mm.

    Nu kommer fjärilarna

    15392-852
    Äntligen har lavendeln börjat blomma i parken och fjärilar vallfärdar till våra lavendelhäckar.

    Allt ris från den nedsågade syrenhäcken är nu bortkört och jag kan äntligen börja se över planteringar och trädgårdslandet.
    Idag planterade jag tolv stycken Nepeta ´Walkers Low´ i ´´gravarna´´ där jag tidigare planterat sex ex. av rosen Stanwell Perpetual och jag tror att de kommer att bli vackra tillsammans. Jag undrar lite varför alla växtbutiker har valt att ta in ´Walker´s Low´ istället för den vackra och lite högre ´Six Hills Giants´ som jag alltid använt....jag ska ta reda på anledningen.
    15392-851
    En daglija som jag inte vet namnet på....tyvärr!

    Hus och hem i Bloggportalen

    Sök ord på bloggar.

    Dagens låt
    Öppna landskap med Uffe

    Spansknävan ´Klaas´ - Geranium endressii ´Klaas´



    Spansknävan är en av de perenner som blommar längst i slottsparken och blommar lika vackert och rikligt varje år. Den härstammar från Pyreneerna. Det finns flera olika sortnamn men den jag tycker bäst om heter ´Klaas´ som jag har haft i parken sedan 1998. Den verkar inte finnas att få tag i idag men Zetas trädgård har en sort som heter ´Rosenlicht´ som också är rosa. En annan spansknäva är ´Wargrave Pink´ som blir något lägre än min ´Klaas´ som blir ca. 30-40 cm hög, den rena arten blir något högre. Den vill ha sol och väldränerad jord och som de flesta nävor så är den frisk och får nästan alltid vara ifred för de vilda djuren....bara under ett år blev knoppar och blommor uppätna, troligen av harar som ofta vistas i mina planteringar.

    Spansknävan sprider sig både med utlöpare och med frö....den dyker upp lite här och där i min stora släntplantering men de är de stora bestånden så man lägger märke till.
    Som många andra nävor går det utmärkt att dela den och få mängder av plantor.




    Register till Dagens växt



    Borggården blommar

    15392-843
    Nu börjar lejongapen blomma en aning på borggården och det kommer att bli mycket bättre än förra året.
    Efter en helg i harmoni och avkoppling i ett grönskande vackert landskap är jag tillbaka i en tom och öde park i det vackra Sörmland. Den här årstiden trivs jag bättre utanför Stockholm men när september kommer är det skönt att bli omfamnad av en varm storstad....
    Nu är det de vilda djuren och jag som ska samsas om parkens växter. Det har inte regnat så mycket här i helgen, endast 6 mm. men inte behöver man vattna så mycket i år.

    Förr om åren har jag trivts bättre i ensamheten här ute än vad jag gör idag, men de första veckorna brukar det inte vara några problem. De sista veckorna innan verksamheten börjar igen brukar jag däremot jubla när jag ser postens bil komma körande mot bonden och jag avvisar inte främlingar lika bestämt från parken.
    15392-845
    Den andra etappen av syrenhäcken är nedsågad och jag har idag börjat det mödosamma arbetet att köra bort mängder av ris som ska bli brasa i höst. På bilden ovan från borggården ser man till vänster den del av syrenhäcken som jag tog ner för två år sedan och som nu är nästan 2 meter hög. Efter det kommer den del som jag nu tagit ner och till höger står etapp tre som ska ner i backen 2009. För två år sedan såg man bara taknocken på det röda huset här ifrån borggården.
    15392-844

    Jag lovar....det var inte jag....se här!
    Tips från Aftonbladet hur du tar semester från din trädgård.

    Dagens jordpråk
    I den fulla blomningens stund börjar
    förfallet

    Japanskt ordspråk

    Perenner och lökväxter på CD-rom

    15392-842
    Jag har just inhandlat CD-romskivan Perenner och lökväxter som innehåller ungefär 1000 växter, 800 bilder och bra beskrivningar.
    Programmet är bra uppbyggt med olika sökmöjligheter för att hitta växter och växförslag.Man kan t.ex. ange en viss storlek på en planteringsyta för att sedan få reda på antal växter som ska planteras där beroende på art.
    Man kan även själv skriva anteckningar i programmet om planteringstid, förökning, sjukdomar mm.
    Visserligen skulle man vilja ha ännu fler växter på skivan men det kanske uppdateras framöver.
    Skivan kan beställa på Odla.nu och kostar 259 kr.

    Finsk yoga och ryskt gruvfyllo

    image841

    Vävarväxter

    15392-835

    När man planerar, anlägger och planterar stora rabatter blir det ofta så att man grupperar olika växter intill varandra. Det är bra med stora ytor av samma växt men på senare tid har jag varit inne lite mer på att väva samman växterna så att det blir mer likt vår natur....lite som en blomsteräng som de flesta väl tycker är det vackraste blomsterarrangemanget. Ändå grupperar vi oftast våra växter snyggt och fint i våra planteringar.
    Jag har börjat låta mina nävor vävas samman och tillsammans med aklejor, jättedaggkåpa mm blir det fantastiskt vackert. På bilden har nävan Brookside och spansknävan Klaas träffats. Nu när aklejorna börjat blomma färdigt får de stå kvar länge för att de ska kasta ut sina fröer hej vilt i planteringarna.

    Syrenhäcken
    Idag kämpades etapp två ner och nu ligger enorma mängder ris som ska köras bort till en blivande höstbrasa. Helt plötsligt öppnades nya vyer i slottsparken och slottet kan ses på håll från nya platser. Bilder kommer i början av nästa vecka.

    Dagens låt
    Fyra hjul som rullar med Ulf Lundell

    Honungsros - Rosa helenae ´Lykkefund´


    Engsholms slottspark
     
     
    Lykkefund är en mycket starkväxande och vacker klätterros som kan bli ungefär 7 meter hög om den får en perfekt plats. Årssskotten kan bli 3-4 meter. Den är nästan helt taggfri och doftar underbart. Lykkefund blommar otroligt i juli med mycket stora blomklasar och blommorna är krämvita med gult eller svagt orange innerst, det är knapparna som går i orange.
    Den är frisk och kan även användas i ett något skuggist läge. En sådan här kraftigväxande ros passar bäst med stöd mot en vägg, träd, staket, rosenbåge eller som i vår park mot en gammal hög torrstubbe.
    Det sägs att Lykkefund är en korsning mellan Rosa helenae och Zepherine Drouhin som är en ganska starkt rosafärgad ros och vi har en här i Engsholms slottspark.
     
     
    Södra Årstalunden 1 juli 2019







    Näva - Geranium ´Brookside´



    Den här nävan har jag haft i parken sedan 1999 då jag köpte tre exemplar. Nu är mina planteringar fyllda av denna mycket vackra näva. När jag köpte dem så hette den Geranium bohenicum och kallades ängsnäva. Numer så nämns den bara som Geranium ´Brookside´ och är en korsning mellan Geranium pratense och Geranium clarkei ´Kashmir Purple´ och introducerades 1989.

    Den har en klar blå färg och är mycket lik den mer kända ´Johnson´s Blue´ jag har inte jämfört den tillsammans men ska nog göra det framöver. Brookside blir 50-70 cm cm hög och blommar i juni-juli men kan återkomma med senare blomning om man tar bort de vissna blommorna. Vid plantering är 40 cm lagom plantavstånd.

    Den här nävan (tillsammans med många andra) kan man föröka genom delning och just idag har jag grävt upp tre plantor och fått ungerfär 25-30 nya fina plantor. En näva som passar på de flesta ställen bara jorden är bra och att den får ett soligt läge. I skyddade lägen kan Brookside odlas i hela landet.

    I boken Nävor skriver Ulla Hårde:
    Minglar vackert med andra nävor och höga spiror av mörkblå stäppsalvia, stormhatt och blå riddarsporre. Den älskar att rumla runt i drivor av vit mattram.







    Google

    Rosengården hos Antroposoferna

    15392-828

    Igår besökte jag ännu en gång antroposoferna för att se hur rosengården såg ut. När jag vandrade in bakom de höga häckarna runt rosengården öppnade sig ett fullständigt paradis för rosenälskare. Hela den här platsen var fylld av underbart vackra rosor och jag tror att jag kom i rätt tid för att se den vackraste blomningen. Visserligen höll vissa sorter på att blomma över och andra hade inte riktigt börjat blomma fullt ut. Den här stunden var en sådan där total trädgårdslycka som man bara upplever några gånger varje år. Kameran gick varm men det är omöjligt att fånga känslan här inne. Det här än bland de vackraste rosenträdgårdar jag sett. Högsta betyg till den eller de som anlagt detta.

    15392-827
    Yolande d´Argon - Rosa portlandica

    15392-826
    Anne of Geirstein - Rosa rubiginosa

    15392-825
    Celsiana - Rosa damascena

    15392-829
    15392-823
    Trigintipetala - Rosa damascena

    15392-822
    Blush damask - Rosa damascena

    15392-821
    Mumieros - Rosa richardii

    15392-824
    Celestial - Rosa alba

    Höstkänsla i parken

    Hårda vindar och regn över parken, omkullvälta urnor och krukor, växter som kämpar för att inte falla ihop i den hårda vinden. Nu väntar vi på högtryck som ska stanna, det här vädret får vi nog av i höst.
    Tänkte börja såga ner syrénhäcken idag, etapp två ska påbörjas, men det får vänta lite. Idag ska jag dela och flytta om perenner.

    15392-820
    Ok...den här bilden är inte dagsaktuell.....men vem vet om vinden ökar.

    För två år sedan var det hetta....se här.

    Skepp på väg mot stan

    15392-821
    15392-820

    Bilderna tagna en vacker kväll i början av juli på från Djurgården. Den gamla skutan visar hur vackert ett fartyg kan vara. Nu väntar vi på Tall Ship Race då de riktigt stora vackra fartygen från hela världen kommer till Stockholms kajer den 27-30 juli.

    Westerland

    15392-814

    Morgonen var så där magiskt vacker och nere vid bryggan råkade jag skrämma upp en stor familj gräsänder. Jag blev tvungen att ta med kameran på min morgonvandring och upptäckte att rosen som jag planterade för två år sedan och heter Westerland just slagit ut, av någon anledning har de vilda djuren missat den. Det var bara jag i parken ....och alla harar som hoppade fram bland perennerna där de åt sin frukost.

    15392-815
    Westerland

    Nu när jag är ensam i parken (plus P som har kontoret denna vecka också) och jag gör det jag alltid gör första dagen då vi inte har gäster, jag klipper er nepetan, mjölkklockan och jättedaggkåpan trots att de är mitt i sin bästa blomning. På så vis tvingar jag fram en senare blomning hos dessa växter.....lagom till verksamheten startar igen i augusti. Mjölkklockan klipper jag bara ner till hälften men de andra klippes ner till marken. Det känns grymt men jag vet att det fungerar
    Jag har även stängt in Bonicarosorna med stängsel för att det på så vis äntligen kan gå i blom också det lagom till månadsskiftet juli-augusti. Tills nu har rådjur och harar ätit av varje knopp som kommit. När de väl är i blom senare så får de vara ifred.

    15392-817
    Krolliljor

    15392-816

    När vi två blir en

    15392-812

    En gång i tiden....kanske för hundra eller tvåhundra år sedan planterades dessa två bokar ganska tätt tllsammans för att med tiden växa samman. Idag har de växt ihop till en stor krona, ser det inte som om de omfamnar varandra?
    Det märkliga är ju att det ena trädet är en vanlig bok och det andra en blodbok. Man undrar hur de personer som planterade eller beslutade detta tänkte....hade de tänkt sig det här fantastiska omfamnadet?
    Träden står i Sturehofs slottspark.

    15392-813
    Den vanliga bokens (Fagus sylvatica) stam.


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails