Site Meter

Laxkuttern Pyrona ´´Tjabo II´´

På 80-talet hade jag flera olika båtar och besökte Roslagens vackra skärgård. Ibland saknar jag den tiden och flera gånger har jag varit på väg att skaffa båt igen men när jag funderat färdigt har jag alltid kommit fram till att jag har fel jobb för att ha båt. Det finns för lite sommarledighet för att jag ska kunna leva båtliv.

15392-972
15392-973


Den här Laxkuttern (eller ´´däckare´´ som den egentligen bör kallas) köpte jag 1985 vid Tranebergs varv och den hette då ´´Tjabo II´´ av alla namn. Hos mig fick den namnet Pyrona...efter någon saga som jag läst för dottern när hon var liten.
Båten hade haft Tranebergs varv som hemmahamn i över tjugo år och de senaste tio åren hade den tillhört Gunnar Hillenbrand. På 60-talet ägdes båten av en Berggren som var hamnkapten vid varvet då. Tändkulemotorn som då fanns i båten blev förstörd av något material då Tranebergsbron renoverades på 60-talet och Berggren fick av försäkringsbolaget en ny motor. Motorn var en Mercedes diesel 180 från 1962. Teakdäcket lades 1980-82. Berggren lämnade senare båten till försäljning vid en båtfirma i Vårby och tysken Dietrich Leve blev ny ägare.

Resan till sin nya hemmahamn Gräddö på Rådmansö blev en resa man inte glömmer i första taget. Min bror och jag startade tidigt på morgonen från Stockholm och vid Vaxholm började problemen med dieselmotorn. Den stannade med jämna mellanrum hela vägen till Gräddö och jag tror att vi kom i hamn vid midnatt. Det visade sig vara skit i hela bränslesystemet och Pyrona fick besöka varvet i sin nya hemmahamn Gräddö för att få problemet åtgärdat.
Kort tid efter det att jag köpt båten råkade jag ut för min knäolycka och fick gå gipsad och med kryckor hela den sommaren. Det skulle till ytterligare två operationer innan jag blev så ok att jag kunde fortsätta med mitt yrke.
Min far hjälpte mig att inreda en sovhytt i båten, nya durkar i förhytten, en ny motorlucka och ett matbord. Jag renoverade så gott jag kunde trots gipsat knä.
Det blev inte så många turer med den här båten eftersom in knäskada blev besvärlig i flera år. Pyronas nya hemmahamn blev Dyvik mellan Norrtälje och Stockholm.

Det här meddelandet fick jag den 1 juni 2009

Mitt namn är Patrick Hillenbrand, son till Gunnar Hillenbrand, tidig ägare av Din laxkutter Pyrona som Du bekriver på http://gardener.blogg.se/category/min-historia.html

Min far skulle har fyllt 62 år igår, han gick tyvärr bort för tidigt i cancer 2004. Jag sökte på hans namn i Google och fick en träff på båten "Tjabo II". Jag kunde inte låta bli att läsa Din blog som för övrigt är mycket intressant. Jag var ungefär mellan 6 och 12 år då pappa hade Tjabo II. Det lite konstiga namnet, som Du mycket riktigt påpekar kom från den lilla vita Malteser hunden från "Asterix och Obelix" som pappa hade döpt till Tjabo och som jag tyckte också skulle passa på båten. Pappa la ned mycket tid på båten som han tyckte mycket om och jag har många minnen från vår tid på Tjabo II, särskilt en sen varm sommarnatt någonstans ien nattvik i mälaren då vi tittate på den historiska VM semi final i fotboll mellan Franskrike och Västtyskland som avgjordes på straffsparkar (Tyskland vann, till gljäde för pappa Gunnar då han kom från Tyskland).

Jag kommer vidare ihåg hur jag hjälpte pappa att lägga teak däcket sommaren 1981 m.m. Själv växte jag upp hos min mor ute i Skärgården, Skarpö och seglade mycket. Numera bor jag, min svenska fru och våra två små flickor permanent i Queensland Australien sedan 2001. Vi besöker Sverige årligen och bor ofta på Väddö, där svärföräldrarna har sommarhus. Kärleken för vatten, svensk skärgård och båtar sitter kvar!

Jag har inte sett en bild på Tjabo II de senaste 27 åren så varmt tack för de varma minnena som Dina bilder återkallade. Båten ser ut att vara i ett föredömligt skick.

Bästa hälsningar

Dr Patrick Hillenbrand


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0