• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Ulriksdals flower show?

  15392-1053

  Jaha då var det min tur att tycka om Ulriksdals flower show och jag håller med de som inte tycker att detta är mycket till flower show, det ser mer ut som ett tältprojekt. På Ulriksdals slottsträdgårds hemsida såg jag att folk tror att det är de som arrangerat utställningen.
  Jag kom hit helt utan förhoppningar om att det skulle vara en bra eller vacker utställning eller vad det nu var för något och därför blev jag inte så upprörd. Jag besökte utställningen för några år sedan och då var den mycket större.
  Här kan man hitta allt från rökt korvost, viltkorv, tavlor, vedklyvar med bondroliga säljare, kurser i betonggjutning för trädgården, böcker och en och annan växt. Någon flower show som Chelsea flower show var det som sagt inte.
  Ulriksdals Slottsträdgårds tält blev första stopp och på samma smakliga sätt som de dekorerar sin trädgård och butik ett stenkast härifrån var deras växter, krukor och annat plock snyggt uppställt och lockade till sig många besökare.
  Vid ett annat tält hittade jag en bok som jag köpte och som jag nog kommer att bli en favorit. Den heter Porträtt av ett träd - i folkkulturens och poesins spegel och är skriven av Bengt Edlund.
  15392-1061
  Här är slottsträdgårdens tält.

  15392-1056
  Även dessa damer fanns hos slottsträdgården, i bakgrunden anisisop, en växt som jag tycker mycket om.

  15392-1055
  15392-1058

  Såna här arrangemang ser man ofta på mässor och utställningar och visst är det snyggt.....men ska man ha så i sin egen trädgård? Det finns inte så mycket plats att sitta....men jag antar att soffan inte är tänkt att sitta på.

  15392-1057
  Det fanns en plats där det visades balkonginredningar och den här gillade jag. Det är Anette Sjöholm och Suzanne Norling som skapat detta och det ska tydligen föreställa en balkong som stått övergiven i tusentals år och året är 5007.

  15392-1059
  Vid sidan av flower showen har det planterats blommor och grönsaker från Linnés tid inne i buxbomskvarteren och det blommade riktigt ordentligt nu. Nedanför de här surfiniorna växter blomstertobak och känguruäpple (Solanum lacinatum).

  15392-1060
  Den här ljusgula krassen tycker jag om

  15392-1054
  Efter att jag vandrat genom den här ganska tråkiga showen gick jag upp mot slottsträdgården där jag tänkte besöka AnnaKarin som skrev i min blogg att jag skulle komma dit och fika. Tyvärr så visste de inte var hon höll hus så det får bli en annan gång. Konstaterar ännu en gång vilken fin plantskola eller plantshop detta är. Mycket bra ordning och ett bra sortiment. Rosavdelningen hade massor av sorter som jag ville ha.
  Fåtöljerna här ovan står inne i slottsträdgården och visst lockar det att sätta sig en stund?

  Dagens låt
  Allt vad vi på jorden äge - med Sofia Karlsson

  Champions League-lottningen

  Då var Champions league-grupperna lottade och Barcelona får mycket svåra Lyon i sin grupp men jag tror att vi kommer att vinna den här gruppen. Med det fantastiska lag Barca har i år siktar laget på att vinna både ligan och CL.
  Vad sägs om de här anfallarna?
  Ronaldinho, Messi, Henry, Eto och det nya stjärnskottet Dos Santos. Alla försvar måste darra av skräck inför dessa anfallare.

  Här är gruppen

  Barcelona
  Lyon (Kim Källström)
  Stuttgart (Alexander Farnerud)
  Glasgow Rangers


  Ny roman av Ulf Lundell

  Blev en aning lycklig när jag nyss såg ett inslag med Ulf Lundell på Rapport. Han berättade att han skrivit en ny roman som kommer ut om några månader. Jag ser oerhört mycket fram mot att läsa den. Han har tydligen hållit det hemligt. Vidare berättade att han skrivit flera pjäser varav en ska sättas upp på stadsteatern troligen i vår. Rapport 19.30
  I en intervju i radio Stockholm berättade han att han vill turnera nästa år.

  Mot Ulriksdals slottspark i helgen

  15392-1052
  Vet inte om jag får låna ovanstående bild av Ulriksdals Slottsträdgård men det är ju reklam...så jag chansar.
  Jag kommer absolut att besöka Ulriksdal Flower Show på fredag. Med kameran laddad och med stor nyfikenhet hoppas jag få se något som kan intressera mig.

  Ett busslass med tanter

  15392-1050
  Miscanthus sinensis ´Kleine Fontäne´ med vidjehortensian ´Annabelle´ i bakgrunden.

  Även om jag på något vis känner att slottsparken är min egen trädgård så går mitt arbete ut på att smycka parken med växter så att gästerna hos oss ska tycka det är vackert. Visst har trädgården utformats med min och min chefs smak men jag måste tänka på att anlägga och plantera för att fånga våra gästers intresse. Nu är det inte alla i en konferensgrupp som uppskattar trädgård och växter. De unga affärsmännen på väg upp i karriären springer förbi utan att märka att mjölkklockan just slagit ut eller att strålrudbeckian lyser guldgult just för deras skull.
  15392-1051


  Jag brukar nyfiket se hur olika kategorier människor uppmärksammar växter och planteringarna i parken och jag blir glad när jag ser en buss full med tanter komma hit för att konferera. Kvinnor och då oftast lite äldre kvinnor brukar alltid visa intresse för trädgården och ibland fråga mig om växter mm. Det tycker jag om!
  Så H du som är säljaren hos oss....ta hit mer tanter!
  15392-1048
  Rudbeckia sullivantii ´Guldsturm´ - Strålrudbeckia

  15392-1047
  Det börjar bli lite höst i planteringarna och jag vet inte hur många gånger jag försökt fotografera min stora släntplantering utan att lyckas få fram det jag vill visa. Även denna gång får jag inte fram hur vacker den fortfarande är nu när de sena perennerna kämpar på i blåst och kyla. Det är svårt att fota många växter tillsammans och det är alltid svårt att beskriva en känsla.
  Bilden visar endast en liten bit av planteringen som är ??? lång (ska mäta den i morgon).

  Trädgårdsspaning


  För två år sedan

  Tillsammans

  15392-1046
  Portlandrosen ´Jacques Cartier´ tillsammans med ulleternellen.

  15392-1045
  Rosen ´Souvenir de la Malmaison´ tillsammans med jätteverbena.

  En ödegård på Gotland

  ....trodde jag men en häst vaktade huset och då borde det väl vara bebott på något sätt?
  15392-1044

  Ulleternell - Anaphalis triplinervis


  Ulleternellen är en perenn som jag tycker mycket om. Ulleternellen blev vald till årets perenn 2001. Den ska absolut planteras i stora grupper för att den ska visa sin bästa sida. De har små vita blommor som sitter samlade i kvastar. Blommorna sitter kvar långt in på hösten som eterneller och ger ´´liv´´ åt planteringar under sen höst. Bladen har en lugn går färg och den här perennen framhäver andra perenner fint och passar egentligen tillsammans med vilekn färg som helst. Hos mig sitter den tillsammans med portlandrosen Jacques Cartier och Kranssalvian, Strålrudbeckian finns också i närheten..

  Växten blir ungefär 30 cm hög och vill ha ett soligt läge i väldränerad jord men klarar även halvskugga, gärna sandig och lite torr. Lerjord fungerar inte för Ulleternellen. Den blommar i vår slottspark från slutet av juli och sedan finns de vita blommorna kvar till frosten. I vissa böcker står det att den börjar blomma i juni men det gäller nog främst i södra Sverige. Den är bra som snittblomma och även perfekt att torka. Den klarar sig gott i zon 8.
  Förökas genom delning eller med frö. Plantor planteras med 35 cm avstånd.

  Ulleternellen härstammar från Himalaja.

  Register till Dagens växt

  Skymning och gryning

  Vinnaren av årets vackraste park....blev inte min slottspark utan Wij Trädgårdar i Ockelbo, grattis! Även om jag ville att Visby botaniska skulle vinna så hade Wij trädgårdar en fantastisk rosenträdgård.

  15392-1041
  Till vänster syns utsikten från mitt fönster i övernattningsrummet på slottsområdet igår kväll och till höger ser jag solen gå upp ur nattens moln i morse när jag ser över sommarblommorna på terassen som senare blir fylld av frukostätande konferensgäster då solen värmer skönt.

  15392-1038
  I de här buxbomsplanteringarna har jag tidigare år haft vita lejongap men i år hann jag inte så dessa på grund av mina resor till Kina och Italien, det blev blomstertobak i stället och jag tycker att det blev minst lika bra. I skymning och gryning lyser de framför slottet. Granarna som syns i bakgrunden ska fällas i höst och ersättas med en syrenhäck.

  15392-1039
  Utsikt från borggården och här ser man de tre etapperna i den stora syrénhäcken. Längst till vänster är de syrener som jag tog ner för två år sedan, i mitten de syrener som togs ner i juli nu i år och till höger de som ska tas ner om två år.

  15392-1040
  Jag har tidigare talat om att få perenner att blomma en andra gång. Nepeta, mjölkklocka mm. och i år lyckades det att få jättedaggkåpan att blomma om.

  Jag syns inte!

  15392-1034

  Ni ser mig inte va? Den här kompisen satt blick stilla på plattgången och trodde att han (eller hon) hade hittat en perfekt kamoflageplats. När jag kom för nära med kameran hoppade paddan in i planteringen.
  Regnet har fallit över parken idag och åskan strök förbi och fortsatte längre inåt landet.
  Jag har jobbat med den stora släntplanteringen idag och börjat ordna en ny plats där för en ny växt. I senaste numret av Allt om Trädgård såg jag att Stefan Mattsson (tidigare trädgårdsmästare i Enköping) visade en vacker plantering och där fanns det höga Finnslidet (Aconogonum x fennicum). Blommar från juni till tidig höst och är mycket härdig, jag har sett den i Drömparken i Enköping och den är mycket vacker. Nu ska jag bara rådgöra med chefen, den är ganska dyr.
  Sitter nu på mitt rum på slottsområdet och väntar på fotbollslandskampen mellan Sverige-USA.....på radio.

  15392-1035
  Det gamla orangeriet. Ut från den här väggen gick två växthus en gång i tiden.

  15392-1036

  Vilken kändis dejtar du? Hittat på LindaLottas blogg.

  Nu kör vi igen

  15392-103115392-1032
  Bolltistel - Echinops ritro

  Tillbaka i parken igen. Igår befann jag mig både på Fårö och i en slottsträdgård i Sörmland. Tankarna på Gotland och Fårö fanns kvar så starkt men idag är jag tillbaka både fysiskt och mentalt. Under mina 37 arbetsår har jag kanske försovit mig 3-4 gånger. I morse var det ovanligt ljust i sovrummet och jag letade efter mobilen som väcker mig varje morgon men den fanns inte där. Jag hade glömt att ställa in den på väckning. Nu blev det en timmas extra sömn.

  Efter att ha vandrat runt i parken kunde jag konstatera att det lyckades även i år med Bonicaplanteringarna. Som jag tidigare berättat stängde jag in rosorna i en månad för att de skulle hinna gå i blom innan hararna käkat upp alla knoppar och sista dagen innan min korta semester tog jag bort gallren som skyddat rosorna och jag var helt övertygad om att de knoppar som inte hunnit gå i blom (det var inte många rosor som gått i blom då...denna molniga sommar) skulle bli godis för hararna redan första helgen.
  Nu blev det inte så och de två planteringarna blommar fantastiskt nu men när jag idag skulle klippa bort överblommade rosor hoppade det ut en hare ur planteringen. Blommorna bryr de sig inte om men alla knoppar som nu utvecklas kommer att bli uppätna, det blir alltså ingen blomning till frosten kommer här. Även de vackra höstanemonerna har blivit mat år de vilda djuren.
  Men det var även det som var bra och fint i parken och nu gäller det att putsa trädgården fin igen

  Just nu är sjön här nere fylld av vita havskajaker. Funderar igen varför jag aldrig köper den där vita havskajaken som jag pratat om i så många år.

  15392-1030
  Bonica

  För två år sedan
  För ett år sedan
  Så fina som änglatrumpeterna var förra året är de inte nu i år....återkommer med bilder.

  Trädgårdsspaning i Visby

  Då ligger trädgårdsspaningen vid Visby botaniska trädgård ute på Trädgårdsspaning. Välkommen in!
  15392-1029

  Register till alla spaningar här.

  Krusmyntagården

  15392-1026

  Krusmynatgården ligger lite norr om Visby och är omtalad för sitt vackra läge vid havet och för sin örtagård med mängder av kryddväxter. Det kostar 30 kronor att gå in i örtagården och hur jag än försöker så hittar jag ingen känsla alls här inne. Det räcker inte att placera en örtagård vid ett vackert läge vid havet, döpa det till Krusmyntagården och sälja kryddor i vackra burkar tycker jag. En örtagård bör vara något vackert där växterna trots ordning bör vara planterade med känsla och ge fler upplevelser än dofter och ordning. Det här är en stor sluttande grusplan med planteringslådor i strikt ordning. Gruset är grovt och vitt och jag blr så förvånad att man inte valt ett mer smakfullt sätt av visa örter.
  Här finns restaurang med uteservering och en butik som är mycket fin där man kan köpa alla tänkbara kryddor.
  15392-1028
  Titta på den här bilden från Visby botaniska, visserligen är det här en köksträdgård men ungefär så här tänker jag mig en örtagård, här finns inte den parkeringplatskänsla som på Krusmyntagården.

  15392-1027
  Den här bilen stod parkerad vid Krusmyntagårdens parkering och det var nästan det mest charmiga med den här platsen.  Sista kvällen i Visby

  15392-1022
  ´´Min gata igen´´

  Många undrar säkert varför jag betalar lika mycket för en vecka i Visby som det kostar att komma långt ut i världen.. Jag kan bara svara att det finns ingen annan plats där jag blir så lugn som på den här ön, antagligen har jag bott här i ett tidigare liv.
  Nu är det sista kvällen för den här gången och jag har just sett solen gå ner i havet igen. Att vädret inte varit soligt hela veckan gör mig ingenting, tvärtom så har jag i stället fått sett platser som jag tidigare inte beökt och som gett mig så mycket mer än badstränder.

  Det har inte blivit så många foton från Visby och anledningen är att allt skulle se ut som vykort. Att fotografera den vackra muren eller medeltidshus i den här vackra staden känns inte rätt, det skulle bara bli ett dåligt försök att fånga känslan och atmosfären här.

  När?
  Jag har idag varit i När och tänkte döpa ett inlägg till ´´Hur var När?´´ men det skulle bli för mycket av ett Arne Hegerforsskämt så jag hoppar över det. Det skulle ha blivit så här ungefär:
  - Hur var När?
  - Jo det var ganska fint på vissa platser.
  - Var?
  - Vid Nabben var det fint.
  - När?
  - Den 17 augusti 2007


  15392-1023
  Murade fiskebodar i Nabben

  15392-1025

  I morgon återvänder jag till fastlandet och till jobbet, till höst och mörker och kyla, men även till nära och kära och till en vacker huvudstad.
  Jag utnämner Hallshuk till den här resans vackraste plats.

  Jag har suttit på Hall

  På nordvästra Gotland finns en vacker ort som heter Hall. Åker man längst ut på udden kommer man till Hallshuk och det blev den stora överraskningen denna gång på ön, här hade jag aldrig varit tidigare. Den lilla byn vid havet var det vackraste jag sett på länge. Högt uppe på klinten där fyren står satt jag och såg ut över byn och havet. Det är lyckligt lottade människor som bor här.

  15392-1016
  15392-1017
  15392-1018
  15392-1021
  Halls kyrka

  15392-1019
  Någon mil söderut från Hall ligger Lickershamn. Här finns bl.a. den berömda rauken Jungfrun som är Gotlands högsta rauk.

  15392-1020

  De Badande Wännerna

  15392-1015

  Visby botaniska trädgård heter egentligen De Badande Wännernas:s botaniska trädgård och öppnades 1855 av ett sällskap som grundades i Visby 1814. Trädgården tävlar i år om att bli Sveriges vackraste park och jag förstår inte vad som skulle vara vackrare än det här i Sverige. Rosenplanteringarna blommar mer än vanligt och av någon konstig anledning så funkar det att blanda alla färger av rosorna. Jag återkommer senare med en trädgårdsspaning från trädgården.
  Nu har det kraftiga regnet nått Visby

  15392-1014


  Där stillheten rår

  15392-1012

   

  Långt ute på öster där stillheten rår sjunger Ulf Lundell i ´´Lejon på Gotland´´ och jag fick verkligen uppleva fullständig stillhet den här morgonen vid Grogarnsberet vid Östergarn. Den mycket steniga och gropiga vägen gick längs havet och jag såg inte en människa någonstans. Jag har varit här förr och det är lika mäktigt och vackert när det blåser hårt som när havet ligger helt stilla. Idag var det ett mellanläge och även då var platsen mycket speciell och vacker. Berget är en hög klint och här har funnits en fornborg som började byggas århundradena efter Kristus.


  15392-1013Grogarnsberget

  15392-1011

   

  Under dagen ökade vinden och när jag besökte Sandvikens strand gick vågorna höga och fin sand blåste sig in i ögon, hår, mobiltelefon och kamera så jag flydde in mot ön och över till västra sidan där jag besökte Krysmyntagården, mer om den senare.

  I morgon väntas regn över ön och jag blir nog kvar i Visby då.


  Denna dag ett liv....

  ..sa en av våra stora filosofer och tänkare.....farbror Melker på Saltkråkan!
  Visby var nästan för vackert i kväll denna nästan för perfekta dag. Tänk ljudet av lugna vågor som sakta sköljer upp mot stranden och sjöfåglarna som skränar vackert. Jag tror att jag stannar här!

  15392-1010
  15392-1009

  En dag på Fårö

  15392-1007

  Gotland utan Fårö skulle vara som Stockholm utan Djurgården.
  Första kvällen tog jag cykeln i Visby för att cykla ut längs havet men efter en stund kom ett meddelande på mobilen ´´Middag ikväll?´´. Det var så fint och även om besöket bara var för två dagar så kommer den här veckan att bli perfekt nu.. Fårö visade sin allra bästa sida med dramatisk himmel, klarblått hav och kritvit sand. Varma vindar från havet, en perfekt badtemperatur och vackra vyer som får en att tappa andan gjorde den här dagen till en dag att alltid minnas. Den vackra varma kvällen avslutades på restaurang Rosengården med en fantastisk middag.

  15392-1006

  Vid infarten till Ljugarn ligger Espegards konditori och bageri, där blev det även denna gången saffranspannkaka i trädgårdsserveringen innan besöket vid havet. Hela den här lilla orten har känsla och atmosfär av en gammaldags badort och som känns mycket välkomnande.

  Botaniska trädgården besöks flitigt av mig och jag kommer nog att vandra där lite varje dag den här veckan. Trädgårdsspaningen kommer att färdigställas när jag har fått ordning på bilder mm, men jag kan säga att trädgården är lika fantastisk som alltid och jag har sällan blivit så omsluten i ett trädgårdsrum som här där de stora vackra träden omgärdar hela området och centralt ligger rosengården som i år blommar mer och vackrare än någonsin.

  15392-1005
  15392-1008
  Visby höljt i dimma

  15392-1003

  I vanlig fall brukar jag stå på däck och se ön stiga fram ur havet och Visby domkyrkas torn brukar synas långt ute till havs men idag var havet fyllt av dimma. Så var jag i den vackra medeltida staden igen och något vilsen efter en natt av dålig sömn kom jag så fram till den fantastiska gränden där jag skulle bo och har bott flera gånger tidigare. Gotland väcker alltid minnen från när jag var här som barn och när min dotter var liten och även några vackra år tillsammans med någon mycket speciell. Nu ska jag vara här själv en vecka och jag ska verkligen försöka vila.

  Eftersom det var ett mystiskt och spännande ljus över stan tog jag kameran och fotade en del.
  Botaniska trädgården var invaderad av medeltidsmänniskor som trampade runt bland rosorna. I morgon bitti sitter dessa människor på färjan mot fastlandet och Visby blir lugnt och skönt. Visst tillhör väl medeltidsveckan Visby i början av augusti men det känns som om det är mycket av ett kommersiellt jippo som blir ganska ointressant...i alla fall för mig och så trampar de omkring för mycket i en av Sveriges vackraste trädgårdar.....!
  Det gick alltså inte att ta så många bilder i trädgården då växterna skymdes av medeltiden men tidigt i morgon bitti kommer jag att vara där med kameran. Rosorna blommade fantastiskt och trädgården såg mycket fin ut.
  15392-1002
  ´´Min´´ gata i Visby

  Mot Gotland

  I morgonbitti drar jag till Gotland. Bilden visar den utsikt jag kommer ha från mitt fönster under nästa vecka.
  Det blir en del bloggande från ön också......

  15392-1000

  Ett blått Vaxholm

  Besökte Vaxholm idag och utan att jag visste något hamnade jag i ett blått Vaxholm. Vår stadsminister och moderaterna kom hit med båt och höll tal till folket vid hamnen. För övrigt var allt fint i den här underbart vackra skärgårdsorten. Det var en aning för blått, en aning för mycket folk men jag blev visad en del av Vaxholm som jag aldrig sett.

  Sedan jag gjorde lumpen på Rindö här intill en gång för länge sedan har jag besökt Vaxholm men av någon anledning har jag missat den allra finaste delen av stan. På små slingriga grusvägar vid norra hamnen ligger små kvarter med trähus, lite slitna, charmiga och så vackra. En liten badplats och underbara picknickplatser i bergsskrevor och så Hembygdsgårdens servering som jag aldrig besökt tidigare. Det har ett vackert läge och båttrafiken är livlig utanför. Öppet 11-20. Det såldes nya böcker till mycket låga priser på en trottoar och jag gjorde några mycket bra inköp.
  Det här är en tänkbar plats att bo på en gång i tiden.
  15392-995
  Hembygdsgårdens servering

  15392-999
  15392-1001
  15392-996
  Utsikt från lunchplatsen vid restaurang Magasinet.

  Blåbär och mjölk

  I Uppsala botaniska trädgård fanns denna fantastiskt vackra plantering som de kallar ´´Blåbär och mjölk´´.
  Att fotografera de här färgerna som ingår i den hör kompositionen är nästan hopplöst, om man inte har den allra proffsigaste utrustningen. När jag däremot stod framför detta mästerverk kände jag att den här kompositionen borde jag använda någon gång i parken. Det är inte några speciellt märkvärdiga växter även om vissa var nya för mig, men att sätta samman dessa växter till ´´Blåbär och mjölk´´ är stort.  Dessa växter ingår i ´´Blåbär och mjölk´´
  • Ageratum houstonianum ´Dondo Blue´ - Leverbalsam
  • Amaranthus caudatus viridis - Rävsvans
  • Ammi majus - Slöjsilja
  • Browallia viscosa ´Amethyst´ - Sommarbrowallia
  • Browallia viscosa (vit) - Sommarbrowallia
  • Cuphea viscossissima - Klibbkufea
  • Gomphocarpus fruticosus - Spetsig sidenballong
  • Heliotropium arborescens ´Marine´ - Heliotrop
  • Lavendula multifida - Sommarlavendel
  • Lavatera trimestris ´Mont Blanc´ - Sommarmalva
  • Lobelia tunuior ´Blue Wings´ - Pyramidlobelia
  • Nicotiana alata ´Grandiflora´ - Stor blomstertobak
  • Nicotiana hybrida ´Marshmallow´ - Blomstertobak
  • Petunia hybrida nana compacta - Petunia
  • Petunia inflata - Petunia
  • Petunia integrefolia - Violpetunia
  • Salvia coccinea ´Snow Nymph - Scharlakanssalvia
  • Salvia farinacea ´Blue Bedder´ - Daggsalvia
  • Salvia farinacea ´Cirrus´ - Daggsalvia
  • Salvia farinacea ´Strata´ - Daggsalvia
  • Sutera cordata ´Snowflake´ - Snöflinga
  • Verbena bonariensis - Jätteverbena
  • Verbena hybrida ´Blue Lagoon´ - Trädgårdsverbena
  • Verberna rigida ´Polaris´ - Violverbena
  • Verbena rigida - Violverbena

  Laxkuttern Pyrona ´´Tjabo II´´

  På 80-talet hade jag flera olika båtar och besökte Roslagens vackra skärgård. Ibland saknar jag den tiden och flera gånger har jag varit på väg att skaffa båt igen men när jag funderat färdigt har jag alltid kommit fram till att jag har fel jobb för att ha båt. Det finns för lite sommarledighet för att jag ska kunna leva båtliv.

  15392-972
  15392-973


  Den här Laxkuttern (eller ´´däckare´´ som den egentligen bör kallas) köpte jag 1985 vid Tranebergs varv och den hette då ´´Tjabo II´´ av alla namn. Hos mig fick den namnet Pyrona...efter någon saga som jag läst för dottern när hon var liten.
  Båten hade haft Tranebergs varv som hemmahamn i över tjugo år och de senaste tio åren hade den tillhört Gunnar Hillenbrand. På 60-talet ägdes båten av en Berggren som var hamnkapten vid varvet då. Tändkulemotorn som då fanns i båten blev förstörd av något material då Tranebergsbron renoverades på 60-talet och Berggren fick av försäkringsbolaget en ny motor. Motorn var en Mercedes diesel 180 från 1962. Teakdäcket lades 1980-82. Berggren lämnade senare båten till försäljning vid en båtfirma i Vårby och tysken Dietrich Leve blev ny ägare.

  Resan till sin nya hemmahamn Gräddö på Rådmansö blev en resa man inte glömmer i första taget. Min bror och jag startade tidigt på morgonen från Stockholm och vid Vaxholm började problemen med dieselmotorn. Den stannade med jämna mellanrum hela vägen till Gräddö och jag tror att vi kom i hamn vid midnatt. Det visade sig vara skit i hela bränslesystemet och Pyrona fick besöka varvet i sin nya hemmahamn Gräddö för att få problemet åtgärdat.
  Kort tid efter det att jag köpt båten råkade jag ut för min knäolycka och fick gå gipsad och med kryckor hela den sommaren. Det skulle till ytterligare två operationer innan jag blev så ok att jag kunde fortsätta med mitt yrke.
  Min far hjälpte mig att inreda en sovhytt i båten, nya durkar i förhytten, en ny motorlucka och ett matbord. Jag renoverade så gott jag kunde trots gipsat knä.
  Det blev inte så många turer med den här båten eftersom in knäskada blev besvärlig i flera år. Pyronas nya hemmahamn blev Dyvik mellan Norrtälje och Stockholm.

  Det här meddelandet fick jag den 1 juni 2009

  Mitt namn är Patrick Hillenbrand, son till Gunnar Hillenbrand, tidig ägare av Din laxkutter Pyrona som Du bekriver på http://gardener.blogg.se/category/min-historia.html

  Min far skulle har fyllt 62 år igår, han gick tyvärr bort för tidigt i cancer 2004. Jag sökte på hans namn i Google och fick en träff på båten "Tjabo II". Jag kunde inte låta bli att läsa Din blog som för övrigt är mycket intressant. Jag var ungefär mellan 6 och 12 år då pappa hade Tjabo II. Det lite konstiga namnet, som Du mycket riktigt påpekar kom från den lilla vita Malteser hunden från "Asterix och Obelix" som pappa hade döpt till Tjabo och som jag tyckte också skulle passa på båten. Pappa la ned mycket tid på båten som han tyckte mycket om och jag har många minnen från vår tid på Tjabo II, särskilt en sen varm sommarnatt någonstans ien nattvik i mälaren då vi tittate på den historiska VM semi final i fotboll mellan Franskrike och Västtyskland som avgjordes på straffsparkar (Tyskland vann, till gljäde för pappa Gunnar då han kom från Tyskland).

  Jag kommer vidare ihåg hur jag hjälpte pappa att lägga teak däcket sommaren 1981 m.m. Själv växte jag upp hos min mor ute i Skärgården, Skarpö och seglade mycket. Numera bor jag, min svenska fru och våra två små flickor permanent i Queensland Australien sedan 2001. Vi besöker Sverige årligen och bor ofta på Väddö, där svärföräldrarna har sommarhus. Kärleken för vatten, svensk skärgård och båtar sitter kvar!

  Jag har inte sett en bild på Tjabo II de senaste 27 åren så varmt tack för de varma minnena som Dina bilder återkallade. Båten ser ut att vara i ett föredömligt skick.

  Bästa hälsningar

  Dr Patrick Hillenbrand


  Uppsalaspaningar

  Nu ligger några Uppsalaspaningar ute här.
  En intressant reflektion kring bloggandet finns på Kajplats 13

  Välkommen hit, välkommen hem står det på en skylt när man åker in i Uppsala.
  15392-992
  15392-99315392-991


  Konst i Norrtäljeån 2007

  15392-983

  Varje år ställer konstnärer ut konst i Norrtäljeån vilket inte alltid uppskattas av Norrtäljeborna. I år syns bl.a. hajar som ser ut att simma upp mot staden, en mås i en korvkiosk mm. Själv är jag inte så intresserad av sådan här konst men jag tycker ändå att det var ganska ok i år. Vissa år har även jag funderat varför man använder vår vackra å till att ställa ut konst som ibland likar skrot. Ibland vet man inte om det där cykelhjulet som någon slängt i ån är konst eller inte.
  Min vackra barndomsstad är fortfarande fylld av semesterfirande stockholmare men även av turister från andra håll. Vi åt lunch ute vid Havspiren som har ett mycket vackert läge vid sjön. Snart blir staden lugn igen, tömd på turister och sommarboende och besöker man Norrtälje i november så förstår man varför min flytt gick till Stockholm redan 1975.

  Men staden växer och jag läste igår i ortstidningen att det nu är klart att 800 nya bostäder ska byggas invid Norrtäljeviken. Eftersom vägen till/från Stockholm blivit så bra nu så tar resan bara 45 minuter och det kommer säkert att flytta hit många stockholmare när dessa lägenheter står klara en gång.
  Det finns egentligen ingen park att trädgårdsspana i här men Socitetsparken är en fin samlingsplats vid hamnen och efter gatorna i stan, invid affärsentréer har man för flera år sedan planterat klätterrosen Flammentanz, ett bra initiativ av kommunen. Jag tycker också att blomsterurnorna i stan är vackrare än vanligt i år.

  15392-989
  Det blir bara varmare..... av Ylva Ekman

  15392-990
  Försöksverksamhet av Peter Varhelyi

  15392-987
  Nonstop.......mer information kommer senare

  15392-986
  Agility för fiskar av Johan Frid

  15392-985
  De röda stövlarna av Hermine Keller

  15392-984
  Information kommer senare

  Rosen heter Leverkusen

  Den ljusgula rosen som jag saknade namnet på heter Leverkusen.....se här.
  Tack till ägaren som mailade mig ikväll.

  Läst i DN - ett kolkraftverk tas i bruk varje vecka i Kina!!

  Dagens fundering
  Jag är för trängselskatten i Stockholm men jag förstår inte varför man ska betala när man åker ut från stan?
  Är det inte bra att trafiken lämnar stan?

  Ännu en cykelspaning

  Jag fortsätter med mina cykelspaningar och nu gick turen ut mot Djurgården. När jag lyckats bestiga Tranebergsbron för andra kvällen i rad rullade jag ner mot Rålambshovsparken där Friskis och svettis startat igen och tog hand om semesterdåsiga stockholmare. Lite längre bort på Norrmälarstrand låg grillröken tät efter standen.
  Stan är full av turister och på något vis känner jag mig lite stolt över min stad när människor från hela världen beundrar det vackra runt Stockholms vatten

  15392-975
  Norrmälarstrand med Riddarholmskyrkan i bakgrunden.

  15392-976
  Fotoutställning på Nybroplan handlar om vilda djur vars existens på något sätt är hotad. Det är både vackert och skrämmande. Fotografen heter Steve Bloom och utställningen finns här till 30 september.

  15392-978
  15392-984
  Mitt favoritkondis här ute vid Blockhusudden är stängt på måndagar och jag tror inte att de har kvällsöppet heller. Det blev i stället våfflor vid café Ekorren vid Biskopsudden tillsammans med dottern som mötte mig med sin cykel vid Djurgårdsbron..

  15392-980
  Vy från Blockhusudden med inloppet till Stockholm.

  15392-981
  Djurgårdsbrunnsbron en augustikväll 2007

  15392-982
  Så var det sista bron innan man kommer hem.....känns som om det bara är uppförsbackar i den här stan.....

  Dagens fundering.....varför är cykelsadlar så förbannat hårda....?

  Utsikt från en sadel

   
  5 augusti 2007
   
   
  Följ med mig på en cykeltur runt Riddarfjärden
  Ikväll tog jag ut min cykel för första gången för i år och jag hade nästan glömt hur skönt det är att cykla. Man blir helt lycklig och börjar nynna på allt möjligt och omöjligt i musikväg. Cykelvägarna i Stockholm är på de flesta platser mycket bra och runt Riddarfjärden är de utmärkta.
   


  15392-965
  Utsiken är från min hemmabro och nu fortsätter färden ner mot stan. Till vänster är det Fredhäll och rakt fram ligger Stora Essingen.

  15392-966
  Längs hela Norrmälarstrand var det massor med folk som solade och badade. Strandcaféet och Stadshuscaféet var överfulla.

  15392-967
  Vid stadshuset känner jag mig som en turist där jag trängs bland alla kameror. Det är en livlig sommareftermiddag i huvudstaden. Jag cyklar vidare.....

  15392-968
  På Södermälarstrand hittade jag den här vackra hytten på en gammal skuta.

  15392-969
  ´´Snart lyfter man båtarna ur kanalen´´ sjunger Ulf Lundell i ´´Jag saknar dig´´ men än så länge är det sommar och säkert många båtfärder kvar att göra.

  15392-970
  Långholmskanalen är som ett långt fritidsbåtsmuseum med alla dessa underbara gamla träbåtar. Vi hade flera sådana båtar i familjen då jag var barn.

  15392-971

  Utsikten från Västerbron är fantastisk och på söders berg ligger husen tätt, längs Södermälarstrand ligger de vita skutorna och på udden vid Långholmen badar man i kvällssolen.
  På Långholmen träffade jag ett par som vattnade sina land vid de kolloniotter där jag fotade den fantastiskt vackra ljusgula rosen tidigare....som jag inte visste namnet på. Det här paret hade grannlotten och lovade att lämna min mailadress till ägaren av den gula rosen för att hon ska kunna meddela mig namnet på rosen.
  Vid bron över till Lågholmen ligger Brofiket och där hittade jag ett litet bord just vid kanalstranden men när jag skulle beställa så hade jag som vanligt inga kontanter så det blev inget kaffe. Från och med nu vill jag ha lönen kontant i ett kuvert som förr i tiden.
  Det här var en skön tur och det känns skönt att slippa planera för en arbetsvecka......nu gäller det att ta vara på några fina dagar, enligt SMHI kommer regnet tillbaka på onsdag och stannar veckan ut.


  Drömresa

  15392-964

  Min drömresa har jag kanske gjort redan men det är några platser som lockar extra mycket, som Irlands västkust med Connemara eller Sicilien. Jag har besökt Italien tre gånger utan att ha varit inne i Rom.
  Venedig, Florens, Sienna och olika platser i Toscana har jag besökt men aldrig den eviga staden. Under min trädgårdsresa i våras besökte vi trädgårdar i Laziodistriktet där Rom ligger men det fanns inte tid att vara i själva Rom, så Rom tillhör en av drömplatserna. Det finns många platser i Italien som är spännande och jag kommer med all säkerhet att återvända dit.

  Jag är ingen berest person men jag skulle verkligen vilja resa mer. I år blev det i alla fall de fantatiska resorna till Kina och Italien. En ny kategori finns på bloggen nu som heter resor....hoppas kunna fylla på där där framöver.

  Vilken är er drömresa eller favoritresmål?

  Fri

  Av Lilla B fick jag uppdraget eller efter min fria vilja välja ut mina favoritbloggar. Först tänkte jag att jag skulle lista alla 22 bloggar som jag har i Netvibes där jag ser när bloggar uppdateras.....men jag vet inte nu, ska tänka lite till. Jag vill ändå säga att just Lilla B:s växthusblogg tillhör de fem bloggar som jag helst läser. Skulle Thomas H och Parkarbetaren som brukar kommentera hos mig ha egna bloggar skulle de absolut tillhöra favoriter.

  Nu lägger jag gräsklipparen på hyllan ett tag, vänder de välgödda hararna ryggen och vilar upp mig några veckor. Första veckan blir på hemmaplan och lite i Roslagen eller på en strand med 30 graders värme och en bra bok, veckan därpå åker jag till vackra Gotland. Nu lämnar jag parken som är putsad och fin.

  15392-959
  15392-963
  Rosenvial i trädgårdslandet.

  15392-960
  Vanlig simpel såpnejlka kan vara väldigt vacker.

  15392-961
  Hemerocallis ´Crimson Pirate´

  15392-95715392-958
  Nu är både trädgårdsmästaren och Bonicarosorna fria.....rosornas knoppar kommer med all säkerhet att bli uppätna av hararna i helgen. Trädgårdsmästaren har inga fiender.....!?

  För två år sedan....här. Oj....här är det inte mycket som förändras....

  Bono&The Corrs

  Irländsk musik har jag länge tyckt mycket om. Det är en viss stämning och känsla i den musiken som tilltalar mig. Nu pratar vi inte om den tokglada pubmusiken utan den känsliga och nästan lite meditativa, något dystra men vackra musiken som t.ex. Clannad står för.
  U2 står ju i en klass för sig då det gäller rock...eller poprock eller vad man ska kalla det. På den här låten gästar Bono den irländska syskonruppen The Corrs och Bonos hjälp blir det ganska fint.
  Sallad

  15392-956
  15392-954
  15392-955

  En souvenir

  15392-951

  Idag gjorde jag mitt sista försök innan semestern att beskära detta vildvin men tre fågelbon med små duniga ungar i fanns fortfarande just vid den nivån som jag ska beskära. Det finns inte en chans i världen att jag skulle låta dessa fågelungar dö på grund av att jag tar bort hela deras skydd. Jag får helt enkelt lämna detta uppdrag till vaktmästaren eller så tar jag det när jag kommer tillbaka från semestern.
  Nu är snart parken så fin som den kan bli och jag kan på fredag lämna den med gott samvete.

  15392-950
  Souvenir de la Malmaison blommar igen efter hararnas (de har fått huvudrollen i den här bloggen) röjningar. Det här är en vacker men känslig dam som oftast fryser ner helt på vintern men den kommer alltid tillbaka. Den är mycket vacker och doftar fint.

  Ett högryck växer in under helgen....hm!  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails