Site Meter

Vecka 7, 2020 - Stockholm blommar ute och inne i februari

Sköna blommor i Slottsträdgården Ulriksdal, anemoner och ranunklar.
 
 Kornettblommor på plats i Brommanästets österfönster
 

 

11 februari – tisdag

 

Under Djurgårdsvandringen idag ropade Cecilia plötsligt - där! Självklart hade kvinnan med blick för allt som händer och syns, sett blåsippor på skaft och med en lysande blå färg, trots att de inte var helt utslagna. Aldrig tidigare har jag väl sett blåsippor i februari…tror jag!

Vårtecknen avlöser verkligen varandra den här vintern och det börjar kännas som om vi slipper snön. Om så är fallet, blir våren mycket märklig, ingen snösmältning med takdropp, inga livsfarliga istappar från taken, ingen dagsmeja, inga snöfyllda blommor på trollhasseln, vintergäck och kejsarolvon. Alla dessa skönheter som har blommat hela denna snöfattiga och varma vinter.

 

Jag minns flera snöfria vintrar på 70-talet, så jag tror inte att just den här varma perioden beror på klimatförändringar. Då vill jag också tillägga att jag verkligen inte är någon klimatproblemförnekare, utan tror att vi människor är på god väg att fullständigt förstöra den här vackra planeten. Även om plastindustrin redan på 1950-talet utvecklades stadigt, så minns jag inte plast under min barndom. Jag minns däremot att min mamma slog in köksavfall i tidningspapper, som veks ihop till ett snyggt litet paket innan det kastades i sopnedkastet. Plastpåsar och plastförpackningar fanns helt enkelt inte. Nu flyter det omkring enorma plastöar ute i haven, plast som aldrig bryts ner. Det sägs att redan den första plasten som tillverkades en gång i tiden fortfarande finns kvar i kretsloppet, utan att på något sätt brytas ner.

 

Från elände till något roligt. Idag bokade vi boende inför vår snabbresa till Sofiero i maj. Där ska vi bland annat se Claus Dalbys vårlökutställning i tulpanernas tid, då den danska mästaren är på plats. Vi hoppas att det även blommar några rhododendron i den magiska ravinen i slottsparken. Det kändes oerhört lustfyllt att planera en vårresa till Skåne och om tre månader drar vi söderut! På hemvägen kommer vi att stanna på ett ställe som för mig är mycket främmande, men vad gör man inte för sitt ressällskap!

 

Efter att ha sett Mandelmann på TV ikväll, blev jag nästan sugen på att se en tung Norénpjäs…

 

 

12 februari – onsdag

 

Cecilia skickade en bild när Lexus invigde den nyrenoverade bryggan nedanför hennes hus på Blockhusudden. Nu har Cissis brygga även fått en bänk att sitta på.

 

TV-serien The Capture var riktigt spännande…

 

 

13 februari – torsdag

 

Kortisonspruta i axeln! I min kallelse till Capio Sankt Göran trodde jag först att läkaren hette Axel Armbåge, eftersom det stod med versaler. Tyvärr hette han inte så.

Knädoktor nästa vecka!

 

Fotograferade blommande körsbärskornell nedanför Alviks torn.

 

 
 
 
 Blommande körsbärskornell nedanför det 18 våningar höga Alviks torn.
 
 Vintergäck hemma i Traneberg
 
Lexus och jag vandrade över Folke Bernadottes bro.
 
Vid caféet hos Stockholms roddförening i Djurgårdsbrunnsviken, satt folk i den värmande februarisolen.
 
 Blåsippor som tycks tveka och nästan motvilligt kränga sig upp mot ljuset! Som om de tänker - är det verkligen vår redan?
 

 

 

14 februari – fredag

 

Det är 34 dagar kvar till vårdagjämning och 40 dagar till trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö. Nu börjar rastlösheten bli riktigt påtaglig och även om vi har och har haft något av en förvår hela vintern, längtar jag efter den riktiga våren nu. Snödroppar, vintergäck, kejsarolvon, trollhassel, persisk blåstjärna, körsbärskornell och här och där till och med körsbärsträd blommar i Stockholm. Men nu räcker det med sensationsblomning, jag vill ha normaltid på krokus och narcisser framöver.

 

 

15 februari – lördag

 

När gråvädret känns som värst och när stormen Dennis kastar upp hårda vindar ända hit till huvudstaden, gjorde vi det bästa av den här lördagen genom att bege oss till blomsterprakten i Slottsträdgårdens Ulriksdal. För en gångs skull var det jag som skulle handla något. Min mamma hade alltid Streptocarpus, alltså kornettblommor i sitt köksfönster åt öster och eftersom jag har mitt vardagsrumsfönster åt samma väderstreck, så tänkte jag att jag för första gången skulle välja de blommor som min käre mor en gång hade. Tre stycken blev det och i korgen lade jag även tre ytterkrukor som jag tyckte om.

 

Vi fikade som vanligt och fikahunden Lexus fick ett ben som vi hade med. Det kändes verkligen uppiggande att vandra bland alla blommor och som vanligt är allt så fint arrangerat i växthusen.

Vi landade sedan i Brommanästet, där JAG lagade mat, för ovanlighetens skull!

 

 
 
 Lexus inviger Cissis brygga som just renoverats nedanför huset!
 
 Min vackra lurviga kärleksfulla kompis ska snart klippa sig!
 
 På Gärdet finns denna lilla uteplats till en lägenhet, som av en händelse finns med som möjligt triangelbyte i lägenhetsbytarsidan som jag är med i! Jag tror dock att det skulle bli svårt att bo på marken, efter 33 år högst upp med utsikt. Men det är mycket fint här med den tidiga Persiska blåstjärnan.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ove & Christina

O så trevligt att få se Kornettblommor! Trodde först att du drivit dem själv! ’Streptocarptus’ ? - skulle jag kallat dem, svärmor lyckades alltid få dem att blomma så fint! Hon var så stolt över dem! Intressant vad triangelbyten kan leda till! Trevligt m uteplats också men inte lika ljus bistad då förstås!

2020-02-16 @ 19:47:23
Postat av: Liza Hannson

Jag minns också Kornettblomma sen barndomen och likaså Blyblomma. Tyvärr har vi så torr luft hemma så det är knappt några blommor som trivs. Spännande med nytt boende, kanske blir det Gärdet?

2020-02-17 @ 06:41:25
Postat av: Hasse Wester

Jag tänkte absolut föröka den sen Ove & Christina.

2020-02-17 @ 07:43:49
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Ja det där med lägenhetsbytet blir nog en lång process Liza!

2020-02-17 @ 07:44:36
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0