Site Meter

Sol, regn och dimma på Österlen

 
 
 

torsdag 16 maj 2019

 

Sol, regn och dimma är det bästa som jag vet...

Cecilia och jag tog bilen ner till Österlen för att bland annat se äppelträden blomma. GPS:en var först inställd på Hallamölla vattenfall som ligger en bit från Brösarp och vi möttes av ett soligt men blåsigt landskap. Fallet är Skånes högsta med en sammanlagd fallhöjd på 23 meter och jag har sett det några gånger tidigare. Nu blev jag lite besviken eftersom den gamla gångbron som tidigare gick över den högsta delen av fallet, var borta. Annars njöt vi vattnet som forsade och omgavs av den skira ljusgröna växtligheten. Eftersom vi visste att fredagen skulle bli regnig, tänkte vi hinna med att se flera vackra platser den här första dagen på väg ner mot vårt boende utanför Skillinge.

 

Rapsfälten var fler än jag minns under mina tidigare besök här nere och trots den nästan ilsket gula färgen, är det en fantastisk vacker syn när alla fälten färglägger Österlen. Eftersom Cecilia aldrig tidigare besökt Djupadal och min gamla kurskompis Gustav Mandelmann, gjorde vi ett försök att få träffa mannen, som nu för tiden är TV-idol tillsammans med sin Marie. Givetvis var det TV-inspelning när vi kom, men vi vandrade i varje fall upp till ensamma trädet och jag är glad att detta hagtornsträd klarade av förra årets extrema torka. Gullvivor blommade på de böljande kullarna med havet i bakgrund och jag älskar verkligen det här mjukt formade landskapet. Mandelmanns gård är beläget på en mycket vacker plats och nu såg vi att ett nytt stort växthus byggs och att nya träd väntade på att bli planterade. Jag hoppas bara att inte utvecklingen av gården gör att platsen tappar sin charm…

 

Nu gällde det att försöka fota äppelträd i blom innan regnet och jag visste sedan tidigare att det finns ett fält i närheten av Vik, som brukar blomma tidigt och där träden fortfarande är vackert formade. Annars är de allra flesta odlingar med alla tusentalsträd här nere små och formade för att lätt kunna skötas och skördas. Olika sorter blommar också olika tidigt, men vi hade tur – det här fältet var som ett fantastiskt blomsterhav och vi stannade för att fotografera. Det var just den här synen som vi hoppats att se! Se mer från mitt besök 2011 här!

 

Vi handlade mat inne i Simrishamn innan vi åkte vidare till Ola-Nils gård där vi hade hyrt en mycket trevlig liten lägenhet. Gården låg som så många andra skånska gårdar, ute på ett fält omgivet att olika grödor. Självklart även av raps! Här fanns allt vi behövde och avsaknaden av TV var helt perfekt! Vi somnade till vinden som ökade i styrka och under natten föll regnet utanför vår varma mysiga lägenhet.

 

 

 Äppelträden blommar i solskenet...
 
...och i dimman!
 
 Med ögon känsliga för gult!
 
 Cecilia är glad vid Mandelmanns ensamma träd!
 
 Gullvivior på kullarna ovanför Mandelmanns gård Djupadal.

 

 

Fredag 17 maj

 

Och regnet föll som väntat. Nästan hela dagen, men vi var beredda och hade bestämt oss att inte gnälla, utan göra det bästa av dagen och det gjorde vi verkligen! Vi började med att åka mot Ystad för att besöka Åbergs trädgård och café. Med regnkläderna på gick vi i störtregnet ute i plantskolan och Cecilia hittade några perenner som hon köpte. Här finns en fin visningsträdgård, där bland mycket annat nävor och akleja nu blommade.

 

Vi fortsatte in till Ystad och det blev vandring med paraply i den mysiga staden. Runt klostret var det som vanligt väldigt vackert, trots vädret. I den mycket fina rosenträdgården intill klostret blommade vita tulpaner och rosa clematis och jag skulle så gärna vilja se den här platsen i rosornas bästa tid.  Vi åt våfflor inne på Bäckahästen innan vi återvände österut till Simrishamn där vi bland annat besökte Apotekarens trädgård. Men huvudsyftet med besöket i stan var att köpa Ulf Lundells nya bok Vardagar 2 i hans galleri Rockhead art. Det var ett ganska stort galleri där hans tavlor hängde i flera lokaler och jag önskar att jag kunde tycka om hans konst på samma sätt som jag njuter av hans musik och böckerna! Men det går inte! Vi köpte den signerade boken och det kändes fint att få inhandla den just här i galleriet.

 

Vi hamnade i den mycket vackra byn Gislöv och här fick vi uppleva stor trädgårdslycka när vi såg Helge Lundströms hus och trädgård, som fångade in oss med en kritvit blommande blomsterkornell, som är bland de vackraste prydnadsbuskar jag vet. Helge Lundström var en omtyckt konstnär som bland annat under 30 års tid skapade fantastiska, 100 kvadratmeter stora äppeltavlor på Kiviks marknad. Han var även en av Sveriges stora trädgårdsprofiler och lät anlägga ett 40-tal trädgårdar och även trädgården vid föräldrahemmet här i Gislöv. Vi blev kvar länge för att beundra framsidan av huset, där en stor magnolia just blommat klart för i år, en helt fantastisk blomsterkornell lyste som ett smycke, blåregn som tyvärr endast blommade invid väggen vid vårt besök, svavelpioner, vinteriberis, gul trädpion och mycket annat vackert. Nästan lika lockande  och välkomnande som blomsterkornellen, var den formade benveden som var placerad över entrédörren. Våra kameror gick varma!

Helge gick ur tiden 2011, 88 år gammal.

 

 

 Vi gick ner mot havet denna dimmiga morgon.
 
Örnahusens strand
 
Helge Lundströms fantastiska trädgård i Gislöv.
 
Blomsterkornell och formklippt benved.
 
Runt klostret i Ystad är det alltid vackert och här kom jag på Cecilia när hon trampade i planteringen för att ta bra bilder...
 
Den mycket vackra rosenträdgården vid klostret i Ystad.
 
Carolina Falkholts muralmålning ''Armlängds avstånd´´ i Simrishamn.
 
Gislöv
 
Ola Nils gård vid Örnahusen där vi bodde.
 
 

 

 

lördag 18 maj

 

 

Vi gick ner mot havet på morgonen, längs en grusväg genom dimmiga rapsfält där gårdarnas syrener just gått i blom. hade tre olika väder under våra dagar här på Österlen. Sol första dagen, regn igår och nu dimma som mjukt och vackert bäddade in hav och landskap. Vinden hade lämnat Skåne och havet sköljde stilla in vågor mot stranden efter gårdagens hårda väder. Trift och månvioler blommade efter vägen och vid havsstranden vandrade flera gravänder omkring i tången som spolats upp på stranden. Det var en stilla och magiskt vacker lördagsmorgon och jag hade verkligen längtat efter dimma, som är så lugnande och vackert.

 

Det var dim-fotografering som gällde den här dagen och vi började med att återvända till Helges Gislöv för att ta ännu några fler bilder. Det var nu magin blev fulländad. När vi ännu en gång beundrade växterna vid huset, sjöng en näktergal vid granngården – samtidigt som en gök hördes på håll! Fantastiska växter, en näktergal och en gök! Det var nästan svårt att ta in!

 

Färden gick upp mot Kivik och vi passerade ännu en gång fältet med de vackra äppelträden där vi nu tog ungefär samma foton som under torsdagen, men nu i dimma och jag tycket att det var vackrare än när himlen var blå. Nästa stopp var Knäbäckshusen, där det skulle bli dop nere vid havet i det lilla kapellet och då menar jag verkligen lilla! Över den mycket vackra stranden låg dimman tung och vi kunde inte se det höga berget borta vid Stenshuvud nationalpark. Backsippornas fantastiska förställningar hade droppar av regn och dimma och ärttörnet blommade. Jag lade märke till att hägg och syren inte alls är lika vanligt här nere som hemma i Stockholm och syrenerna på Gotland är ju i en klass för sig. Även på Öland svämmar syrenerna över den här tiden. Men här bjuds ju på så mycket annat, som de mörkrosa prydnadskörsbärsträden som finns överallt! Jag antar att det är sorten ’Kanzan’  som blommar så här sent. Österlens landskap blev jag förälskad i första gången jag kom ner hit på 90-talet.

 

På väg ner mot Kiviks musteri ropar Cecilia att jag måste stanna bilen. Dels växte mängder av blommande ramslök invid vägen mot en gammal vacker stenmur och senare såg hon ett stort vackert fält av ramslök inne i skogen. Jag vet ingen som pejlar av allt man passerar, som Cecilia! Hon ser allt och jag älskar det. Själv är jag inte alls lika uppmärksam, utan ser mer helheten av landskapen. Vi Kiviks musteri åt vi grillbuffé och handlade cider och lemonad.

 

Äntligen fick jag uppleva Esperöds arboretum i Kivik. Det var ett fantastiskt vackert arboretum där magnolior blommade bland stora ytor av blommande ramslök inne i de vackra lundarna.  Här fanns både poppelmagnolia och junimagnolior som blommar i juni-juli och där vissa är 25 meter höga och vi såg även många ovanliga träd som kantade gångarna. Jag tycker bäst om ytorna med de mjuka lövträden där markfloran blir så vacker, men här inne är det dock barrträd som dominerar, många ovanliga cypresser och tuja. En fantastisk plats som ska få ett eget blogginlägg framöver.

 

Vi fortsatte följa vårt späckade program och begav oss till den engelska trädgården i närheten av Kivik, på vägen ner mot Stenshuvuds nationalpark. Jag hade hört talas om trädgården som skapades 2005, men det har aldrig blivit av att besöka platsen. Den 3000 kvadratmeter stora trädgården är inspirerad av just engelska trädgårdar och innehåller många små rum. Nu blommade prunus, prydnadsaplar och syrener tillsammans. Vackra tulpaner och tidiga perenner blommade i alla planteringar. Det är en fin liten trädgård, men som nog har sin vackraste tid när rosor och sommarperenner blommar.

 

Innan vi avslutade våra underbara dagar i sol, regn och dimma, gjorde vi ett blixtbesök hos min bror och hans fru som befann sig med husbilen i Simrishamn, för att sedan besöka vår trevliga kompis Lillebeth i hennes vackra lilla trädgård i Borrby. Det blev en perfekt avslutning på vår vistelse och genom dimmiga rapsfält på slingriga väger, åkte vi ´´hem´´ till Ola-Nils gård i Örnahusen, för att tillbringa vår sista kväll här Österlen. Kommer vi tillbaka ner hit, vill vi gärna bo i vår mysiga lägenhet på 40 kvadratmeter igen på den här gården. Ett perfekt boende, lugnt och stilla och med ett mycket trevligt bemötande av ägarna. Jag kunde verkligen inte bli irriterad på den stora tuppen, som började gala redan före fem på morgonen...

 

 
Knäbäckshusen
 
Ramslök efter vägen ner till Kiviks musteri
 
 Cecilias bild.
 
 
 
Esperöds arboretum
 
Cecilia var salig av all ramslök!
 
1500-tals eken i arboretumet som är Skånes största, med ett omfång i brösthöjd på 8.58.
 
 
 
Den engelska trädgården
 
Hemma i Brommanästet läser jag nu den signerade boken som jag köpte på galleriet Rockhead Art i Simrishamn och dricker den fantastiska citronlemonaden från Kiviks musteri!
 

Kommentarer
Postat av: Therese

Åh vad vackert! Bilderna är helt magiska! Vi åker dit nästa vecka men då är väl den finaste blomningen över, men lite hav och semesterfirare blir det ändå 😊

2019-05-20 @ 18:22:26
Postat av: Liza Hansson

Så kul att återse ställen vi var på hösten 2017. Tyvärr hade Mandelmanns stängt veckan innan men det fanns ju massor av fint att titta på ändå. Känner att vi måste tillbaka och gärna den här tiden på året. Vackra bilder som vanligt.

2019-05-20 @ 18:25:20
Postat av: Hasse Wester

Vad rolit Therese, då har ni ert kvar! Ni kommer att komma i en vacker tid! Kul att du gillade bilderna!

2019-05-20 @ 19:30:28
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Ja man vill alltid tillbaka Liza!

2019-05-20 @ 19:30:53
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0