Site Meter

Vitsippsruta och andra växter i Minneberg

 Vitsippsruta 27 april 2019
 
Det är ätt att bli hemmablind när jag vandrar i Stockholms gröna rum och söker efter spännande växter i innerstaden. Men just utanför mitt hem i Bromma finns spännande spår av gamla trädgårdar från tiden då fabriksområdet fanns kvar där Minnebergs bostadsområde nu ligger. Då bodde direktörer och disponenter i vackra stora trähus med fina trädgårdar, som jag ser från mitt fönster. Många växter finns kvar från den tiden och vi har en fantastiskt fin vårflora som börjar med stora mattor av vintergäck. 

Just utanför min bostad i Bromma såg Cecilia en växt som liknade en liten vitsippa. Jag har bott här i 35 år och har aldrig uppmärksammat den, utan trott att det var en vitsippa som växte på mark där den inte utvecklades ordentligt. Vi fotograferade den och lade ute den på Facebooksidan ´´Vilken växt´´ och fick genast svar att det var vitsippsruta - Isopyrum thalictroides.

 

Jag läser på Wikipedia - Vitsippsruta är en växt som tillhör familjen ranunkelväxter. I Sverige finns vitsippsruta vild endast i Minneberg i Stockholm. Wikipedia

 

Vilken otrolig tillfällighet, att Cecilia såg den, att vi fick svar och att den enda platsen i Sverige där den växer vild, är just utanför min bostad! Nu har vi fått en ny favoritväxt, både vacker och med en speciell historia!

 

Jag hittade en sida som heter Minnebergs historia, där jag läser detta:

 

Området skapades av direktören på Sandviks limfabrik, Hjalmar Du Reitz i början av 1900-talet. Han samlade bl a en rad märkliga och sällsynta växter av utomnordiskt ursprung. Några är i neutraliserat tillstånd unika för Sverige och finns endast undantagsvis utanför de botaniska trädgårdarna. Förutom de införda vilda arterna finns flera "mormorsväxter" (gammaldags trädgårdsväxter). Det är få platser som kan tävla med Minnebergs vårprakt. Den erfarne floraflanören besöker området flera gånger under vårveckorna för att njuta av hur de olika vårblommornas massblomning avlöser varandra. Särskilt riklig är blomningen i de lundartade partierna 

 

En förteckning har upprättats av de många mer eller mindre sällsynta växter som finns i Minneberg. Ramslök, skogslök och backlök. Blåstjärna, vårstjärnor, porslinshyacint. Krollilja och hundtandslilja, som ser ut som en liten alpcyklamen! Oxgäck och blommande vildtulpaner. Gulsippa och hybrid mellan gul- och vitsippa, balkansippa och sippruta, hålrot.

 

 

En "utländsk" murgröna, skogsknipprot, nässelklocka, tandrot, myskmadra lungört, blårapunkel, styv fingerört, hasselört, bergklint, sibirisk nunneört, stor nunneört och smånunneört, röllikekrage, parksallat, jätterams, gyllenfetblad, vintergröna, vildkaprifol, armeniskt björnbär m fl. Skogsbindeln som växer i lundvegetation nedanför Stora Minneberg (Direktörsvillan) är vetenskapshistoriskt intressant. Linné använde den som utgångspunkt för sitt sexualsystem (ta en titt på våra hundralappar) Den vackra betlehemsstjärnan växer rikligt i direkt anslutning till Tranebergs gård.

 

Jag ser på internet att vitsippsruta finns att köpa där växter säljs och att den ska vara härdig upp till Mellansverige och att den trivs bäst halvskugga i fuktig jord som är väldränerad och något sur. Sprider sig med utlöpare. 

 

Vi letade efter svavelsippan och hundtandsliljan som ska finnas här, men utan resultat. Den är en korsning mellan vitsippa och gulsippa och har en mycket behaglig ljust gul färg. Från och med nu ska jag ägna mer tid med kameran här hemmavid och följa årstiderns växlingar. Jag har bott i området sedan 1987, med några års frånvaro och trivs utmärkt här, kanske ännu mer under senare tid då jag även har möjlighet att bo varannan vecka ute på underbara Blockhusudden/Djurgården. Det blir ett perfekt kombo-boende!

 
 
 
Andra växter i Minneberg - Traneberg
 
 
Direktörsvillan från 1850 där familjen Du Rietz bodde 1898-1939. Bild 28 april 2019
 
Skogsbingel och gulsippor
 
En vitsippa bland gulsippor!
 
Gulsippor här hemmavid
 
 
1 maj 2019 uppdatering
 
 
Hasse Edsman utanför sin bostad i Ingenjörsvillan, där häggen nu just gått i blom! 
 
 
Hasse Edsman som bor i Ingenjörsvillan ringde mig eftersom han läst mitt blogginlägg om vitsippsrutan. Han erbjöd sig att visa mig runt i området, då han har stor kunskap om markfloran i de gamla trädgårdarna vid villorna Ingenjörsvillan och Direktörsvillan. 
 
 
Nu fick jag äntligen veta var svavelsippan och hundtandsliljan växer och han visade mig även en dubblel vitsippa som var mycket speciell. Hasse som bott i den vackra villan sedan 1996, berättade att här i området växer även hundtandslilja, hålrot, gul vallört, blårapunkel, stor kustruta, skogsknipprot, vippärt, vildtulpan. Sedan finns det några arter som ´ícke är önskvärda´´ här och det är vintergröna, kirskål, praktlysing, parksallat och möjligen röllikekrage.
 
 
Jag har på känn att vi kommer att ses igen här i trädgårdarna som ligger just utanför min bostad. Tack för rundvandringen Hasse!
 
 
Gulblommig luktviol som tydligen ska växa vild i Sverigeendast här.
 
Dubbel vitsippa
 
Hasse visar vägen genom djungelliknande Brommanatur, fram till svaelsippan!
 
 Svavelsippan som är en korsning mellan vitsippa och gulsippa.
 
 Kolonilotterna 8 maj 2019
 
 Ingenjörsvillan från 1897. Här bodde Sven Wolter en tid på 1980-talet. Bild 8 maj 2019
 

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Tänk vad det kan finnas så nära! Har aldrig hört talas om Vitsippsruta och inte heller många andra blommor som nämns i Minnebergs historia.

2019-04-27 @ 19:46:28
Postat av: Hasse Wester

Vi blev mycket överraskade att en sådan unik växt fanns här utanför!

2019-04-28 @ 08:10:49
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Yvonne Andersson

Hej!
Läst om att det skall finnas Ramslök i Minneberg.....Jo jag har hittat ett litet bestånd, men jag skulle vilja plocka så jag kan laga något gott.
Kan Du säga mig var det kan vara tillåtet att göra detta?
Tacksamma hälsningar från en annan Minnebergare.
Gick runt hela Kärsön igår, där lär ska finnas men ön är stor.
Hälsningar och tack för en trevlig blogg.

2019-05-09 @ 09:18:46
Postat av: Hasse Wester

Ja det är lite svårt det där Yvonne, börjar alla som sett detta att plocka ramslöken så blir det inte bra. Ha det gott!

2019-05-10 @ 08:57:34
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0