Site Meter

Påsk!

(null)
 Japanska körsbärsträd som blommar på Bråvallagatan i Vasastan.
 
 Kungsträdgårdens Prunus Accolade på påskdagen.
 
 

Tidigt på långfredagens morgon, satt jag ute i trädgården på Blockhusudden med mitt kaffe och såg ut över ett stilla vatten. Visst var det lite kyligt, men solen värmde allt mer och jag hade årets hittills skönaste morgonstund. Måsarna skränade ute på sjön borta vid Fjäderholmarna och uppe i skogsbacken mot Thielska galleriet ljöd en underbar fågelkonsert. Taltrast, bofink och mängder av andra skönsångare hjälpte till att skapa morgonmagi.

 

Vi fixade i trädgården. Planteringar och rosorna fick påfyllnad av bra jord och nu när största delen av tomten är inhägnad med tunt svart rådjursnät, kommer förhoppningsvis både tulpaner och rosor få tillfälle att visa sin prakt framöver. Att Lexus inte kan smita är ett extra plus...

 

I vitsippsskogen börjar glesa bestånd av Anemone nemorosa att blomma och häggens blad lyser friskt grönt under urgamla ekar i öns lundar och skogsbackar. Eftersom värmen ska hålla i sig, kommer tidiga växter att utvecklas i en rasande fart. Det är nu man helst vill bromsa tiden en aning, för att hinna se och ta in detta stora vårmirakel i natur och i trädgårdar. Inne i stan går körsbärsträd och magnolior i blom och nu under kommande vecka ska jag ge mig ut på stadsvandringar med kameran efter att ha tillbringat ännu en underbar vecka ute på östra Djurgården.

 

Tyvärr ser det ut att bli mycket färre vitsippor i år i vår ´´vitsippsskog´´. Förra årets extrema torka verkar ha bränt markfloran en hel del. I övriga landet ser det ut att vara likadant. Jag saknar de frodiga vårarna, då regniga dagar gjorde gott åt allt som växer. I år börjar folk vattna redan i april i sina trädgårdar och jag vill verkligen inte låta pessimistisk, men visst känns klimatförändringen skrämmande.

 

 Det är viktigt med en riklig mängd vårregn, innan träd och övrig vegetation börjar grönska och ta åt sig allt vatten som kommer. Det tidiga regnet innan grönskan är till för att fylla på grundvattennivåerna. Men inte en droppe regn i 10-dagars prognosen och det ser nu tyvärr ut att bli ännu en svår sommar.

 

Vi var bjudna på påskmiddag i Vasastan och hade en mycket trevlig stund med god mat och det bästa sällskapet. Ute på Bråvallagatan började körsbärsträden gå i blom och inne i Kungsträdgården blommade de tidiga japanska körsbärsträden Prunus Accolade, där tusentals mobiltelefoner sträcktes mot det rosa blomstertaket i de två alléerna. Det gäller att få den där egna, udda, speciella bilden. Tankarna gick tillbaka till 2012 då jag fotograferade för boken på Valborgsmässoafton från Nordeas terrass och fick hela blomsterhavet under mig. Den här påskdagen blev det endast ett kort besök bland träden. Trots sol och ganska hög temperatur, drog lite kyliga vindar fram genom huvudstaden. 

 

I morgon bitti kommer min nya Panasonic att få en sista chans innan jag säljer den. Jag har en köpare som kommer i morgon eftermiddag, men jag känner att jag vill ge kameran en chans till. Nu har jag packat kameraväskan med både min gamle trogne vän Nikon (varifrån dessa bilder kommer) och min nya Panasonic som jag har så svårt att bli vän med, så får vi se hur bilderna blir i morgon. 

 
 
 Blåsippornas sista helg på Djurgården, här vid Parkudden! Tack för i år ni underbara!
 
 Här i Villa Dufvans underbara trädgård, trivs jag bäst!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

En underbar tid med blommor och fågelsång, synd som sagt att det inte kommer något regn. Vill absolut inte ha en sommar som förra året. Tråkigt att du inte blir vän med din Lumix, jag är helnöjd. Önskar dig en fortsatt fin vår.

2019-04-23 @ 06:56:08
Postat av: Hasse Wester

Jag tror att man fastnar för ett märke, det är en känsla när man fotar, så jag håller mig nog till Nikon nu och framöver. Nej nu måste vi få en hel del regn! Önskar dig också en fin vår!

2019-04-23 @ 15:04:26
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0