• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Rosendals slottsträdgård 2018

   
  Rosendals slottspark är en plats som jag ofta besöker och det är inte enbart för att trädgårdsmästaren heter Cecilia! Både under våren och sommaren fylls planteringarna av väl utvalda växter som blir till en harmonisk blomsterfest i den här kungliga trädgården! Jag har skrivit om platsen många gånger och visat mängder av bilder, men nu har jag lovat trädgårdsmästaren att hålla inne med berömmet ett tag, även om det är svårt!
   
  Det här är i varje fall sommarblommorna 2018 och så länge jag följt den här platsen så är det här den vackraste årgången! Frågan är hur hon ska toppa årets skönhetsupplevelse! Jag ska inte upprepa histora mm. om platsen, utan klicka i stället på länken här!
   
   
  Årets sommarblommor är:
   
  Lister och rundlar
  Antirrhinum 'Potomac Appelblossom' 
  Dahlia XXL rose
  Gaura 'Freefolk Rosy' 
  Ipomea 'Sweet Caroline' 
  Petunia 'Heavenly Blue'' 
  Petunia 'Table White' 
  Salvia 'Artic Blue' 
   
  Porfyrvasen
  Antirrhinum 'Potomac Appelblossom' 
  Cosmos atrosanguineus 'Eclipse' 
  Dahlia XXL rose
  Gaura 'Freefolk Rosy' 
  Ipomea 'Sweet Caroline' 
  Nicotiana sylvestris
  Nicotiana 'Whisper Rose Shades' 
  Petunia 'Heavenly Blue'' 
  Petunia 'Table White' 
  Salvia 'Artic Blue' 
  Salvia x hybrida 'Amistad' 
  Salvia 'Evolution Violet' 
  Verbena bonariensis
  Verbena bonariensis 'Lollipop' 
   
   
   
   
  Trädgårdsmästare Cecilia Adén i Rosendals slottspark
   
   

  Mitt första fria år, vecka 32 - Skiathos

   Porto Paradiso
   
   
   
  5-12 augusti 2018
   
   
   

  Efter två tidigare resor till den lilla vackra grekiska ön, ville min dotter så gärna visa sin favoritplats för sin pensionerade far och jag blev till min stora glädje bjuden av henne på den här fantastiska resan till Skiathos i Egeiska havet.

   

  Inflygningen och landningen på ön är lite av ett äventyr, då flygplatsen som byggdes 1984, har en av Europas kortaste landningsbanor och det gäller att få stopp på planet som annars riskerar att fortsätta ut i havet på andra sidan ön. Nu gick landningen bra och förväntansfull satt jag i bussen till hotell Atrium och såg ut över alla härliga stränder som vi passerade längs kusten. Det ska tydligen finnas ungefär 60 olika badstränder på den här lilla ön. Hotellet var mycket fint och byggd i olika etager i ett underbart virrvarr av huskroppar. Högst upp låg poolen, restaurangen och utomhusbaren. Utsikten var fantastisk och det kändes mycket bra att få vistas här i en vecka. Egentligen borde jag inte vara förvånad eftersom min dotter och resekompis har en förmåga att hitta fantastiska platser och få till perfekta resor.

   

  Det här blev en annorlunda resa för mig. I vanliga fall reser jag för att besöka vackra trädgårdar i Europa, eller se storstäder på Weekendresor. Nu fick jag i stället vila längs sagolika stränder under en solsemestervecka och det var oerhört skönt. En dag på stranden kunde se ut så här – hyra en solstol, ta första badet, läsa bok, slumra till en stund, bada igen, äta lunch och ännu mer bad och vila. Märkligt nog blev jag inte otålig av att vara stilla, som jag annars så lätt blir. 

   

   

  En dag följde vi med på en dagsutflykt med båt och första stopp var den märkliga och oerhört vackra stranden Lalaria, där det turkosblå vattnet är nästan overkligt klart och där stranden är fylld av mjukt formade vita stenar. Här stannade vi i två timmar innan vi fortsatte till Kastro som var Skiathos forna huvudstad och började byggas på 1300-talet högt uppe på klippan. Kastro som ockuperades av både venetianare och av turkar, övergavs 1829 då invånarna flyttade och grundade Skitahos stad.

  Vid Kastro åt vi lunch på en enkel liten restaurang, innan vi fortsatte färden förbi spännande grottor, för att sedan vända om och sätta kurs mot ön Tsougria med den fantastiska stranden där vi stannade i två timmar. Över en Mythos, bestämde vi att vi skulle återvända hit någon dag senare, för att vistas en hel dag på den lugna, vackra platsen. Vilket vi också gjorde, med en båt från gamla hamnen i Skiathos. Det ryktas att The Beatles en gång i tiden ville köpa ön! 

   

   

  Stränderna som vi besökte var alla fantastiska, även om favoriten blev den ljuvliga stranden på den grönskande ön Tsougria. En annan favorit var den underbara stranden som vi hade gångavstånd till från hotellet – Porto Paradiso!

   

   

  Hela Skiathos grönskade ljusgrönt i ett böljande skogslandskap och jag undrade först hur ön kunde prunka så i det heta klimatet. Senare upptäckte jag att trädbeståndet bestod av väl anpassade pinjeträd och olivträd, som trivs utmärkt i gassande sol på sandig mark. Barrträdsskogar hemma i Sverige är oftast mörka och dystra. Här liknar träden på håll en försommargrön lövskog hemma i Norden.

   

   

   
  Lalaria 
   
  Lalaria 
   
  Stranden vid Kastro
   
  Tsougria
   
   Pinje
   
   
   

  Ön har endast 6000 invånare och Skiathos stad är verkligen ljuvlig att vandra i. Jag trivdes bäst i de höglänta delarna där smala gränder slingrade fram längs vita bostadshus med små trädgårdar och utsikten var makalöst vacker. Nerium, blyblommor och bougainvillea blommade på många platser, men det var svårt att fånga det vackra med kameran i den gassande solen. Det var även mycket trevligt att vandra där restauranger och butikerna låg, längs de smala vackra gränderna i ett slingrande gatunät så som i medeltida städer, trots att största delen av staden byggdes i början av 1800-talet. Det var tur att inte stadsplanerarna brydde sig om att efterlikna norra Europas rutnätsplaner med raka gator.

   

  Restaurangerna var små, bord och stolar placerades längs gränderna och på små torg vilket skapade en trevlig känsla. Hela innersta delen av staden är bilfri, men vespor och mopeder smattrar förbi då och då, inget som stör direkt. Ja, jag tyckte verkligen om den här vita staden med färgglada inslag av restaurangmöbler, dörrar och fönsterkarmar. Jag skulle faktiskt vilja bo i en stad som inte planeras främst för biltrafik, som Stockholm fortfarande gör och där bilälskare som Stefan Sauk rasar över att cykelbanor börjar ta för mycket plats för bilarna.

   

  På Skiathos är det stränderna, naturen och den mycket trevliga staden som är det viktiga, här finns inte överdrivet många sevärdheter och jag tyckte för en gång skull att det var riktigt skönt. Nu har jag lärt mig att jag framöver kommer att lägga in en solresa då och då bland mina upptäckarresor.  

   

  Ännu en gång, tack så mycket min kära dotter för denna fantastiska vecka på underbara Skiathos! Jag förstår mycket väl varför du återvänder hit och vem vet, jag kanske också kommer tillbaka någon gång! Jag hoppas det!

   
   
   
   
  Blyblomma
   
   Granatäpplen
   
   från balkongen vid vårt hotell Atrium
   
  En glad stadsvandrare!
   
   
   
  Flera bilder har min dotter tagit och några är av olika anledningar tagna med mobilkamera!
   
   

  Mitt första fria år, vecka 31 - Djurgården blommar

   Utsikt från Pålsundsbron
   
   Långholmens strandbad
   
   
   

  30 juli – måndag

   

  28,5 grader

   

  I 28 graders värme släpade vi oss ner genom Tessinparken, min dotter och jag. Rosorna blommade fint men jag tycker att det är synd att det inte finns tid att putsa dessa tusentals rosor, så att de kan få remontera. Augusti är ju en viktig turistmånad för Stockholm. Vi fortsatte bort mot Karlaplan och vid järnaffären fotade jag katalpaträdets långa frökapslar - jag missade årets blomning som var tidigare än vanligt, som allt annat detta märkliga år. I mina anteckningar såg jag att trädet blommade just den här dagen 2012. Den stora fontänen som omsluts av höga almar, var igång här mitt på Karlaplan och folk sökte sig till de skuggigaste bänkarna för att vila. Sakta vandrade vi på Narvavägen, vars lindalléer tyvärr fungerar som parkeringsplatser. Vi nådde Djurgårdsbron och fortsatte förbi Nobelparken och ambassaderna, tills vi kom fram till Källhagen. Där blommade de röda rosorna fint och även blomsterurnorna. Värmen var oerhört tryckande när vi gick tillbaka över Gärdet.

   

   

   

  31 juli – tisdag

   

  29,3 grader

   

  Klockan hade passerat sju när jag parkerade bilen på Slipgatan, för att sedan gå över till Långholmen. Två saker ångrar jag denna varma sommarmorgon, jag glömde badbyxorna och jag ångar att jag inte tog med frukosten hit till Stockholms näst vackraste ö. Jag hade kunnat njuta av morgonkaffet på en av mina favoritbryggor i fullkomlig stillhet. Nästa gång ska jag planera min morgon bättre. Vattnet var lugnt och temperaturen hade redan  kommit upp till 26 grader, borta vid badplatsen simmade två personer med lugna simtag  och de såg ut att njuta. Vilken start på dagen!

   

  Som på många håll i Sverige kämpar naturen mot torkan och här på Långholmen som brukar kallas ´´den gröna ön´´ var marken på sina håll täckt av bruna löv. De träd och buskar som valt, eller slumpmässigt placerat sig på fet jord, klarar sig bäst nu. Vi har i ´´mannaminne´´ inte haft en sådan här varm och torr sommar, inte sedan mätningarna började för 260 år sedan, så vi har alltså inget att jämföra med. Vi får helt enkelt se nästa år, hur träd och buskar tagit skada av den långvariga värmen och torkan.

   

  På en informationsskylt på ön kunde jag läsa:

   

  Välkommen in!

  Arbetsmarknadsförvaltning anordnar en del i vår arbetsträning en restorativ trädgård – en trädgård för återhämtning.

  Vår ´´glänta´´ är till för alla och sköts och utvecklas av oss själva.

  Trädgården ska vara vilsam, vara i samklang med naturen och byggas av i huvudsak naturliga material.

  Nu är hjärtligt välkomna in för att vila en stund, eller ställa frågor till oss när vi är där.

   

  Det lät ju trevligt, så jag gick in i den lilla gläntan där något trots allt blommade i torkan. Hänsynsfull som jag är så vände jag dock om. En sliten man sov på parksoffan som var placerad mitt i trädgårdsgläntan. Alla var ju välkomna och han såg ut att sova gott!

   

   

  Min dotter har semester, så senare på dagen tog vi en tur till Sigtuna. Det är 10 år sedan jag var där och då var det vinter. Nu blev jag smått förälskad i idyllen vid Mälarens strand, som är Sveriges äldsta stad och fick sina första stadsprivilegier år 1010 av Olof Skötkonung. Vi vandrade en liten stund i gränderna, men hettan var för svår. Det är ju helt omöjligt att vistas utomhus nu, så med snabba steg gick vi mot bilen där AC:ns kyla väntade. Men en sak är säker, jag kommer snart att återvända till den här idyllen som ligger ndast 4 mil från Stockholm och jag förstår inte varför jag inte oftare har besökt denna pärla! Jag skämtade lite - eller gjorde jag verkligen det? – att jag skulle vilja bo i Sigtuna!

   

   
   
   
   Att välja sin plats
   
   Pålsundet med alla sina vackra träbåtar!
    
  Vacker blomning vid Källhagen på Djurgården
   
   Källhagen med Nordiska museet i bakgrunden
   
  Katalpaträdet på Karlaplan
   
  Drakegårdens vackra trädgård i Sigtuna
   
   Vackra Sigtuna
   
   

  1 augusti - onsdag

   

  30,5 grader

   

  Landade på Blockhusudden tidigt på morgonen. Efter kaffefrukosten vandrade jag längs stränderna med Lexus i total tystnad. Inga vindar och vattnet  helt stilla. Inte ett ljud från fåglarna. Måsarna som nu fått ut sina ungar från sina bon, har ingen anledning att skräna längre och jag saknar faktiskt ´´oljudet´´  från de vita kompisarna ute på sjön. Inte ens svanparet med sin enda unge, fräste åt Lexus när vi gick förbi lusthuset nedanför tomten. Båttrafiken hade inte kommit igång och det var nästan skrämmande lugnt här på Djurgårdens ostligaste udde. Det berodde inte endast på att jag har vaxproppar i båda öronen, naturen blir tyst i augusti. I varje gammalt trähus här på Blockhusudden, stod fönster på vid gavel och de som har fönsterluckor hade använd dessa för att hindra solen att nå in. Det är den 1 augusti och vi är på väg in i sensommaren.

   

  Vattnade ligusterhäcken noggrant på tomten, eftersom den är ett mycket viktigt insynsskydd. Många tror tydligen att det är bevattningsförbud i Stockholm, men Stockholm Vatten meddelar att så är inte fallet, det finns fortfarande gott om vatten i Mälaren...!

  Annars ägnar jag mig en hel del åt Klas Östergrens ´´I en skog av Sumak´´ och jag njuter verkligen när jag får läsa något nytt av min favoritförfattare.

   

   

  Jag såg ett minne på Facebook att jag just den här dagen 2015 gick på semester efter den mest arbetsamma sommar jag någonsin upplevt på Engsholm. Det hade tydligen varit en perfekt trädgårdssommar med lagom av allt väder, parken var frodig och det blommade vackert i överallt. Gräset hade jag  klippt fler gånger än normalt och när jag läser detta så det ännu mer tydligt att denna sommar 2018, är en katastrofsommar för natur, trädgårdar och för människor, som lider av torkan och hettan.

   

   

  2 augusti - torsdag

   

  28,4 grader

   

  Jag orkar inte med den här värmen längre!

  Det är alltid lika härligt att se sommarblommorna i Djurgårdens alla vackra trädgårdar och den blå planteringen i Lusthusportens park är i år extra fin, med det höga gräset som svävar över de blå och lila sommarblommorna. Här i parken mittemot Nordiska museet finns fem olika färgplanteringar, blå, gul, vit, rosa och röd och mina favoriter är alltid den blå och den vita. Som vanligt detta år så är det hopplöst att ta bra fotografier i det starka solljuset.  

   

   

  4 augusti  - lördag

   

  Planteringarna vid Rosendals slott lockar till täta besök och idag njöt jag speciellt av de två listerna framför slottet där de vita petuniorna växer ut på gångarna mjukt böljande. Runt porfyrvasen är blomstertobaken fantastisk i år, men under stark sol sluter sig blommorna, då de gör sig allra bäst morgnar och kvällar, eller vid mulet väder. 

   

  På borggårdssidan står de otroliga blomsterurnorna och Cecilias bild på hennes urna, fick i veckan 600 ´´likes´´ på Stockholms gröna rums Facebooksida och många berömmande kommentarer.

   

  Det här veckoinlägget kom en dag tidigare eftersom jag i morgon söndag, åker till en vacker Grekisk ö!

   

   

   Planteringen ´´Långkorven´´ vid Skansens norra entré
   
  Den mycket vackra blå planteringen vid Lusthusportens park.
   
  Den allitid så vackra vita planteringen!
   
  Och i den röda planteringen finns ofta några spännande växter.
   
  Jodå, Lexus är oftast med i trädgårdarna!
   
  Vid Rosendals slottsträdgård fortsätter den vackra blomsterfesten! 
   
  Rosendals slott
   
   Porfyrvasen framför Rosendals slott.
   
   Cecilia vid sin galet vackra urna vid Rosenddals slott. Lexus är en av oss som beundrar det vackra!

     RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails