• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - september

     
     

    September är en stilla och tyst månad i slottsparken. Enstaka kvitter hörs från några fåglar, annars är det som om naturen hämtar andan och vilar efter en hektisk vår och sommar. Visst hör jag vaktmästarens (driftteknikerns) traktor ibland och bonden när han tröskar, men annars är det stilla här vid Sörmlandsslottet!

     

    Annonsen efter en ny slottsträdgårdsmästare kom ut på Engsholms Facebooksida och det är några som har varit intresserade, men det är inget bestämt ännu. Jag räknar ner till mitt avslut den 22 december och även om jag jobbar på med att göra parken höstfin, så finns inte den där vanliga lusten kvar längre. Trots det, delade jag nävor och några andra perenner, som jag planterar på nya platser och tänker att det jag nu gör, det gör jag åt en annan slottsträdgårdsmästare. Det är svårt att beskriva känslan i parken nu. Dagarna rullar på och jag tänker tillbaka på alla 48 år som jag jobbat med trädgård och vad jag åstadkommit. Nu kommer någon med nya krafter som tar min plats, med nya idéer, nya trädgårdsögon och andra rutiner. Det är givetvis bra för parken.

     

    På lunchrasterna äter jag min mat ganska snabbt och går sedan ut till min utsiktsbänk en stund för att vila blicken över fjärden. I parken är det finputsat och vid hotellet blommar de färgstarka brittsommarastrarna som passar utmärkt till sin granne syrenhortensian 'Limelight'. Tyvärr remonterade inte Rosa rugosa 'Ritausma'  i Drömhörnan i år som de brukar, men den här sommaren har varit så märklig på många sätt. Nävor, mjölkklockor, stenkyndel och skogsastrar blommar här och där i perennplanteringarna och i trädgårdslandet finns fortfarande sallat kvar och det är gott om bönor, zucchini, mangold och frilandsgurka. Gräsklipparrobobotarna tuggar på den här månaden också, men från och med mitten av oktober får de nog vila fram till nästa säsong.

     

    Det är mörkt när jag vaknar på morgnarna och i slutet av månaden var det mörkt hela resan fram till Engsholm. Den 22:a var det höstdagjämning och nu är det tre månader kvar att jobba (62 arbetsdagar), Jag kämpar mig upp ur sängen varje morgon och kör de sju milen till slottet för att slutföra mitt arbete i parken. 

     

    Hannu Sarenström frågade mig på Facebook vad jag ska fylla min tid med sedan när jag inte har händerna i myllan? Mitt svar blev

     

     Inga problem Hannu! Långfrukost, resa, vandra både i städer och i natur, fotografera, få tid att skriva, hänga på caféer, fixa lite i Cissis trädgård på Djurgården, läsa en massa böcker, vila mycket, se fotbollsmatcher som går sent på kvällarna, hälsa på vänner och bekanta, måla lite hemma i nästet, sitta på bryggor och titta på båtar, se på film mitt på dagen när snön yr utanför fönstret på vintern, ge mig ut i gryningen med kameran i Stockholm när våren kommer m.m. m.m.
     
     
    Hannu Sarenström -  Det bästa av det bästa på alla vis. :)
     
     
    Hasse Wester ...och självklart vandra med Lexus ibland när matte jobbar...
     
    Tidigare månader - klicka på länkarna!
     
    ´´Min´´ bänk!
     
     Engsholms nya slottsträdgårdsmästare...!
     
    Liten häxal
     
    Purpurhortensia
     
    Clematis 'Summersnow' 
     
    Klipper stamskott på lindarna.
     
    Rådhusvinet beskärs för andra gången i år.
     
    Den här maskinen är en fiende mot min rygg och höft...
     
    Glödande rådhusvin
     
    Syrenhortensia 'Limelight' och brittsommaraster
     
    Rosen Westerland
     
    Rosen Stanwell Perpetual remonterar lite försiktigt hela hösten coh doftar ljuvligt.
     
    Köksträdgårdslandet
     
     
     

    Dahliafrossa vid Rosendals slott

     
     
    24 september 2017
     
     
    Rosendals slottsträdgård har i år varit vackrare än någonsin tycker jag och har under säsongen visat flera fantastiska sidor. Just nu i slutet av säsongen är det dahlior som förgyller trädgården och den vackra sorten Dahlia ’XXL Rose’ har planterats i mängder och det blir verkligen effektfullt när en sort får så här mycket plats. De ljuvliga lejongapen blir perfekta vänner nu i september.
     
    Klicka gärna in på Djurgårdslänkar för att se trädgården under andra tider på säsongen.
     
    Så skynda er hit och njut ni som gillar dahlior - det finns andra sorter i planteringen runt porfyrvasen - snart kommer dessa planteringar att rivas, för att ge plats åt vårens blomsterlökar som ska planteras i oktober. 
     
     
     
    Trädgårdsmästare Cecilia ´´noppar´´ det som är överblommat.
     
     Dahlia ’Hawaii’
     
     Underbart höstiga urnor framför Rosendals slott!

    Höstmarknad på Skansen 2017

    En av mina absoluta favoritplatser i Stockholm - Skogaholms köksträdgård!
     
    Skansens örtagård
     
    Skånegården
     
    ...och så hittad jag en växtlista!
     
    Hittade en ost till Madame
     
    Det händer ibland - eller ganska ofta om jag ska vara ärlig - att jag inte riktigt förstår konstnären...
     
    Förra årets höstmarknad här!

    Dahliaträdgården i Enskede Gård

     
     
     
    16 september 2017
     
     
    Dahliaträdgården i Enskede Gård invigdes 2014 och skapades av entusiastiska Enskedebor som älskar dahlior och som kallar sig Mälardahliorna, som är en lokal krets till Svenska Dahliasällskapet. Platsen ligger vackert och skyddat i Enskede Gård invid koloniområdet och ridhuset. Vid koloniträdgården finns även ett mysigt litet sommarcafé.
     
    Min relation till dahlior är lite komplicerad. Jag har jobbat med trädgård i 47 år och har ´´träffat på´´ många växter genom åren. Det finns vissa av dessa växter som jag tycker mindre bra om och jag har alltid haft svårt för dahlior. Enkelblommande går bra, som till exempel migondahlia, med de stora svulstiga, skrytiga och ibland rent groteska blommorna, som ibland är så stora att stjälkar inte orkar hålla upp tyngden av blomman - det är dessa som jag har lite svårt för! Nu får jag väl Svenska dahliasällskapet på mig...!
     
    Den 16 september besökte vi trädgården och redan på håll såg vi den färgsprakande lilla platsen och jag började fotografera alla dessa märkliga blommor i alla möjliga färger och former. När man odlar dahlior tänker man tydligen inte så mycket på vilka färger som passar ihop, utan det blir ofta en vild färgexplosion helt enkelt. Mitt färgsinne sätts ännu en gång på prov, men så tänkte jag att jag inte ska bry mig om färgharmoni och gamla föreställningar om vilka färger som passar ihop. Jag ställde mig en bit ifrån planteringarna och försökte överblicka platsen och se med nya ögon - det fungerade inte heller. 
     
    Mitt sällskap älskar dahlior så jag ville verkligen inte gnälla och vara negativ på något sätt. Mitt sista försök att hitta något vackert i detta populära växtsläkte, var att dyka nära intill blommorna och ägna mig åt närbilder och då...då fann jag en skönhet som jag inte kunde värja mig emot. Nu upptäckte jag en vacker blomstervärld och min kamera tyckte om vad den fångade. 
     
    Nästa gång jag kliver in i en dahliaträdgård, ska jag blunda, tills jag kommit riktigt nära blommorna!
     
    En jättefin plats var det i varje fall och en eloge till de som skapat Enskede dahliaträgård!
     
     

    Lusthusportens park fyller 50 år!

     
     
    14 september 2017
     
     

    Lusthusportens park, som ligger öster om Nordiska museet vid Djurgårdsbron och invigdes 1967, skapades efter idéer av Kung Gustaf VI Adolf och stadsträdgårdsmästare Holger Blom. För växtvalet i parken samarbetade de med landskapsarkitekten Walter Bauer. 

     

    I år fyller den vackra parken 50 år och den 14 september firades det med tal, bubbel, cupcakes och rundvandring i ett strilande regn och vi var ett 40-tal intresserade som trotsade vädret. De flesta kom väl från den kungliga förvaltningen, men flera var inbjudna utifrån, bland annat en slottsträdgårdsmästare från en park i Sörmland...!

     

    Slottsfogde Magnus Andersson höll tal och berättade kort om parkens historia och lämnade sedan över mikrofonen till parkchef Gunnar Björkman och trädgårdsmästare Malin Järild, som berättade lite om sitt arbete på Djurgårdsförvaltningen. 13 000 sommarblommor och ungefär 90 olika sorter, planteras varje år i Lusthusportens park i fem rabatter med färgerna - rött, rosa, gult, vitt och blå/lila! Det här är en mycket vacker plats på Djurgården och det är verkligen en fröjd att varje år få beskåda det här fem planteringarna och där få tips på vackra sommarblommor. Nu har jag även fått tillgång till växtlistorna - se nedan vid bilderna på planteringarna.

     

    Det blev en trevlig stund trots regnet den här torsdagseftermiddagen på kungliga Djurgården, där jag träffade några trädgårdskompisar och hälsade på några nya! 

     

     
    Parkchef Gunnar Björkman och trädgårdsmästare Malin Järild berättar om Djurgårdsförvaltningens arbete på Djurgården.
     
    De tre bilderna till höger i broschyren kommer från min kamera.
     
     Verbena bonariensis
     
    Lennart Skalleberg har levererat sommarblommor till Djurgårdsförvaltningen i många år. Se Skalleberg Handelsträdgårds hemsida här!
     
    På bilden, en av Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare, Cecilia Adén - arbetsklädd, Lennart Skalleberg med fru - festklädda och Prins Eugens Waldemarsuddes trädgårdsmästare Marina Rydberg - klädd för cykelfärd i regnet hem till Söder.
     
     Sorry för regndroppen på kameralinsen Malin, här med Tyresö slotts trädgårdsmästare Antoine Berthelin
     
     Tre av Djurgårdsförvaltningens duktiga trädgårdsmästare, Cecilia, Kerstin och Malin. Lushusportens park är Malins och Kerstins ansvarsområde på Djurgården.
     
     Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia ser fram mot nästa års jubileum på Djurgården! Då blir det 200 års jubileum för släkten Bernadotte på tronen i Sverige, vilket kommer att uppmärksammas bland annat vid Rosendals slott. Slottet som den första Bernadotten i Sverige, Karl XIV Johan lät uppföra 1823-1826.
     
     
    Fem färgplanteringar i Lusthusportens park 2017 - stort tack för växtlistorna Malin!
     
     Cecilia Adéns bild
     
    Vita
     
    Angelonia x gardneri 'White'  F1
    Begonia 'Baby Wing White' 
    Begonia semperflorens 'Volumia White'
    Begonia semperflorens 'Doublet White' 
    Begonia tuberhybrida 'Non Stop Mocca' F1
    Cleome hassleriana 'Sparkler White'
    Cosmos bipinnatus 
    Dahlia hortensis 'Gallery Art Faire' 
    Gaura lindheimeri 'The Bride'
    Lavatera trimestris Mound Blanc'
    Nicotiana alata grandiflora
    Pennisetum macrourum 'White Lancer' 
    Pennisetum setaceum 'Sky Rocket'
    Plectranthus argentatus 'Silver Shield'
    Plectranthus coleoides
     
     
     Blå
     
    Angelonia x gardneri 'Purple'
    Agastache hybrida 'Astello Indigo'
    Alternantera denata 'Purple knight'
    Cleome hassleriana
    Helliotrophium arborescens 'Dark Blue'
    Lobelia speciosa F1 Blue
    Pennisetum glaucum 'Purple Majesty' 
    Pennisetum macrourum 'White Lancer'
    Pennisetum setaceum 'Rubrum'
    Plecranthus argentanteus
    Petunia sanguna 'Sky Blue'
    Petunia sanguna 'Patio Blue'
    Petunia pegasus 'Deep Blue'
    Salvia x hybrida 'Amistad'
    Salvia farinacea 'Blue'
    Salvia spendens 'Unica Purple'
    Salvia 'Mystic Blue Spires'
    Salvia farinacea 'Mauritius'
    Salvia patens 'Blue Angel'
    Scabiosa atropurpurea 'Dark Blue'
    Verbena bonariensis
    Verbena bonariensis 'Purple Tower'
    Verbena vectura 'Deep Blue'
     
     Röda
     
    Amaranthus caudatus 'Oeshberg'
    Amaranthus 'Tower Red'
    Begonia nonstop 'Mocca Scarlet'
    Begonia 'Beluga Scarlet'
    Begonia 'Big Red With Green Leaf' 
    Begonia 'Big Red With Bronze Leafe' 
    Begonia 'Dragon Wing Red' 
    Begonia 'Nonstop Leuchtrot'
    Canna indica cannova F1 Red Shades
    Coleus wizard 'Velvet Red'
    Dahlia gallery rivera
    Dahlia lubega xl 'Deep Red'
    Dianthus barbatus 'Dash Crimson F1'
    Hibiscus 'Red Shield' 
    Lobelia speciosa scarlet
    Pelargon calliope 'Dark Red' 
    Pelargon tango 'Dark Red'
    Pelargon nekita 'Scarlet F1' 
    Petunia sanguna red
    Pennisetum setaceum 'Rubrum Compact'
    Ricinus communis
    Salvia coccinea 'Lady In Red'
    Scabios
    Verbena vectura 'Dark Red' 
     
     Gula
     
    Argyranthemum 'Sonnenschein'
    Argyranthemum 'Alba Beuty Yellow'
    Begonia 'Nonstop Mocca Yellow'
    Begonia 'Beluga Yellow'
    Begonia 'Unbelievable Tweetie Pie'
    Canna indica 'Cannova F1 Yellow'
    Calendula officinalis 'Greenheart Gold'
    Dahlia gallery 'Cezanne'
    Lantana camara 'Esperanta Yellow'
    Pennisetum macrourum 'White Lancer'
    Rudbeckia hirta 'Praire Sun'
    Rudbeckia hirta 'Maya' 
    Tagetes x erecta 'Inca Gold' F1
     
     Rosa
     
    Begonia 'Big Rose With Bronze Leaf'
    Begonia 'Dragon Wing Pink'
    Begonia 'Baby Wing Pink' 
    Begonia 'Nonstop Mocca Pink'
    Begonia 'Paso Doble Candy Pink'
    Begonia marsala 'Eurovision Rose'
    Begonia bolivensis 'Bella Vista Rose'
    Begonia 'La Paz Rose´  F1
    Dahlia xxl Rose
    Fuchsia 'Mini Rose'
    Fuchsia 'Wazzelnymf'
    Fuchsia 'Wals Jubelteen' 
    Lavatera trimestris 'Twins Hot Pink'
    Pelargon nekita 'Deep Rose'
    Pelargon 'Black Magic Rose'
    Pennisetum setaceum 'Fireworks'
    Verbena canadensis 'Toronto'
    Verbena x hybrida 'Verino Pink'

    Minnen från Engsholms slottspark

     
    Hösten närmar sig och igår ansökte jag om pension, så nu är det på riktigt, jag lämnar Engsholms vackra park till årsskiftet och vandrar ut i friheten. Vi söker nu efter en ny slottsträdgårdsmästare och jag hoppas att det blir någon som kommer att vårda den här parken med samma kärlek som jag har gjort i 20 år. 
     
    Jag tittade igenom en del av alla tusentals bilder som jag tagit genom åren i parken och valde ut ett antal som jag tycker om. Det här sista året i parken har varit lite tråkigt, eftersom torkan i somras var så svår och på ön rådde vattningsförbud. Men det är inget man kan göra något åt och nästa år kanske parken prunkar igen. 
     
    1998 började jag jobba i Engsholms slottspark och 2005 startade jag bloggen ´´Slottsträdgårdsmästaren´´ där jag till en början var anonym. 2009 medverkade jag i en reklamfilm där parken visades och då släppte jag på hemligheterna. 
     
    Man kan väl säga att den här bloggen har öppnat väldigt många dörrar för mig genom åren. Jag har bland annat träffat många trevliga trädgårdskompisar, se här, och jag har på grund av mitt ivriga bloggande fått möjlighet att skriva min bok ´´Stockholms gröna rum´´. 
     
    Här förklarar jag känslorna för parken!
     
     


    September på Prins Eugens Waldemarsudde

    Glada Wudden-trädgårdskompisarna Christer, Kristina och Marina! 
     
     
    9 september 2017
     
     
    Se mycket mer från Prins Eugens Waldemarsudde här!
     
    Mignondahlior. Det blommar väldigt fint på Galleriterrassen nu. Waldemarsuddes personal ska komma till ´´mitt´´ slott Engsholm i början av oktober och jag kan säga att så här ser det inte ut i min park, efter en knastertorr sommar, då jag inte kunde vattna. Men det ska bli kul med finbesök från Prins Eugens Waldemarsudde!
     
    Galleriterrassen
     
    Anette snyggar till Galleriterrassen inför helgen
     
     Mia extrajobbar på Wudden

    Solliden

     

    September 2017

     

    Solliden är en svensk slottsliknande villa på Öland. Den är svenska kungafamiljens sommarbostad och kung Carl XVI Gustafs privata egendom. Solliden är belägen i Räpplinge socken, nära Borgholms slottsruin och stod färdig 1906.

    Solliden anlades på initiativ av drottning Victoria som inspirerats av flera besök i den svenske läkaren Axel Munthes italienska villa San Michele på Capri. Drottningen besvärades av hälsoproblem och sökte sig till Ölands mildare klimat i förhoppning om lindring. Sedan Sveriges Riksdag beslutat sälja 160 tunnland mark, engagerade Victoria arkitekten Torben Grut. Den 25 september 1903 lades grundstenen. Den 15 september 1906 kunde drottningen flytta in. (Wikipedia)

     

    Sollidens park vid Borgholm på Öland bjuder på flera olika trädgårdsstilar och vid vandringen från entrén in i trädgården möter man först den vackra italienska renässansträdgården runt slottet. Den här platsen är ju kungafamiljens sommarbostad och trädgården närmast slottet är inte öppet för allmänheten, men det går att beskåda den vackra anläggningen på hyfsat när håll. Vid vårt besök i början av september, blommade hortensior, vissa rosor och perenner, och sommarblommor.

      

    Italienska renässansträdgårdar ligger mig varmt om hjärtat och jag tycker om hur Sollidens trädgårdskvarter framför slottet är utformade geometriskt med buxbomhäckar och klot, samt höga tujor. Allt är extremt välskött och jag tänker tillbaka på mina resor till Italien där jag oftast blir imponerad av den goda skötseln i trädgårdarna. Här i parken jobbar sju trädgårdsmästare/arbetare under sommarsäsongen, varav tre heltidsanställda.

     

    Från den italienska trädgården blir kontrasten stor då man vandrar in i den engelska parken intill. Från det strikt tuktade till den naturliknande engelska stilen. Här finns mycket högväxta bokar, cypresser, plataner och tulpanträd och jag blir nästan lika imponerad av trädens storlek som i Visby botaniska trädgård

     

    Innan rosenträdgården, passerar man platsen där idéträdgårdar varje år visas och vi tyckte att Gunnar Kajs och Kristina Björks blå trädgård var bäst och vackrast. I den skyddade rosenträdgården blommade fortfarande en hel del rosor och den stora röda tehybridrosen Ingrid Bergman har en framträdande roll här inne. Den symmetriska utformningen av buxbomkvarteren var spännande och jag skulle verkligen vilja besöka platsen när rosorna har sin bästa tid i juli. Rosenträdgården som är en gåva från Drottning Wilhelmina, har fått namnet Holländska trädgården eftersom den är anlagd av holländska trädgårdsmästare 1926.

     

    Drottning Silvia som kom till parken första gången 1973, lät plantera olika träd i ekskogen, så som bland annat tulpanträd och tuja och har även låtit uppföra fuchsiaarkaderna i engelska parken.

     

    Som vanligt när man besöker trädgårdar, så bör de beskådas minst tre gånger under säsongen för att se växterna i olika perioder och förstå tanken med anläggningen. 

     
    Fotograferar blommor...! Foto Cecilia Adén.
     
    Trädkramaren! Foto Cecilia Adén.
     
     Den finaste idéträdgården i år hade Gunnar Kaj och Kristina Björk skapat! Bilden tagen av Cecilia Adén.
     
    Ballerina
     
     Campfire
     
     Nostalgie. De två senaste bilderna är tagna av Cecila Adén.
     
    Rosenträdgården som fått namnet Holländska trädgården växer dessa rosor:
     
    Ingrid Bergman i fyra stora kvarter
    Nostalgie
    Peer Gynt
    Astrid Lindgren
    Troika
    Queen of Sweden
    Ballerina
    Campfire
    Drottning Margerete
    Rose de Resch´t
    Buff Beauty
     
    Två hängbokar vars kronor växt samman. Foto Cecilia Adén
     
     

    Mullbärsträden vid Drottning Victorias vilohem

     
     
    I början av september 2017 besökte vi Drottning Victorias vilohem/hotell i Borgholm på Öland och fick då se den helt underbara gamla mullbärsallén i trädgården. De här vita mullbärsträden planterades på 1870-talet och idag finns här ungefär 20 vackra träd som kämpar på i sitt åldrande. Mullbärsträd används till silkesodling och vid närliggande Rosenfors, som har varit vandrarhem i mer än 50 år,  fanns på 1880-talet Sveriges största odling av silke. Idag finns där endast ett mullbärsträd kvar. Silkesodling blev inte något större succé i Sverige då klimatet egentligen var för strängt för de känsliga träden. Här finns mer att läsa om Sveriges silkesodlingar!
     
    I Stockholm finns på några platser mullbärsträd, bland annat i Södra Årstalundens koloniområde och vid Stora Henriksvik på Långholmen.
     
    Det här är en vacker gammal trädgård och även om mullbärsträden är det mest intressanta, så finns här även en stor fruktträdgård från 1924 med sorter som Boiken, Transparente Blanche, Cox´s Orange, Sävstaholm mm. Allén med lind och hästkastanj som leder från landsvägen fram till byggnadens entré, planterades på 1880-talet. Trädgården är idag även smyckad med vackra perenner och sommarblommor och det märks att man sköter växtligheten med kärlek.
     
     
     
    Jag låter Wikipedia berätta om hur man utvinner silke från vitt mullbärsträd.

     

    Odlingar i Sverige

    Under 1700-talet började mullbärsträd planteras i större omfattning i Sverige, bland annat anlade kronprinsessan Lovisa Ulrika en plantering vid Drottningholm. Planteringarna stöddes av Hattpartiet med bidrag och försöksplanteringar anlades runt om i landet, t o m så långt norrut som i Skellefteå. När Mössorna tog makten drogs bidragen in och intresset avtog för mullbärsträden. Istället ersattes planteringarna av mullbärsträd av tobaksodling.

    Under 1830-talet tog silkesodlingen fart igen. År 1830 bildades Sällskapet för inhemsk silkeodling som kom att stå under konungahusets särskilda beskydd. Återigen gjordes planteringar runt om i landet, bland annat i Stockholmstrakten, på Öland, i Visby, på Omberg och på Visingsö. Det var mestadels vitt mullbär (M. alba) som planterades då dessa har en något högre härdighet än svart mullbär (M. nigra).

    Från de större planteringarna kom en hel del silke, men träden tog skada av de bistra vintrarna och maskarna angreps av allehanda sjukdomar. Man kämpade dock på fram till 1898 då Sällskapet för inhemsk silkeodling beslöt att lägga ner verksamheten helt.

     

    Silkesfjäril (Bombyx mori), art inom familjen silkesspinnare (Bombycidae). Silkesfjärilen är en fjäril som är ekonomiskt betydelsefull då den producerar silke. Den har odlats i Kina i cirka 5000 år. Larven kallas silkesmask och dess föda består enbart av mullbärslöv. Den härstammar från norra Kina.

    Silkesmasken kallas så därför att den spinner sin kokong av råsilke. Kokongen är gjord av en enda sammanhängande tråd av råsilke som är mellan 300 och 900 meter lång.

    Silkesmaskar har god aptit och äter mullbärslöv både dag och natt. Därför växer de också väldigt fort. När färgen på deras huvuden blir mörkare betyder det att det är dags för dem att ömsa skinn. När de har ömsat skinn fyra gånger får de en mer gulaktig färg och deras skinn blir mindre. Det innebär att de kommer att täcka sig själva med en kokong av silke. Om larven tillåts att äta sig ur sin kokong på naturlig väg kommer trådarna att bli för korta och därmed värdelösa. För att förhindra detta slängs kokongerna i kokande vatten, vilket dödar larven men också gör det lättare att nysta upp kokongen. Själva larven äts ofta upp.

    Den vuxna malen har fötts upp enbart för silkesproduktion och kan inte flyga. Den kan även kallas äkta silkesfjäril, mullbärsspinnare, mullbärssilkesfjäril. På grund av sin långa historia och ekonomiska vikt, har silkesmasken var utsatt för omfattanden studier i modern tid.

     

     Cecilia Adéns bild
     
     

    Möte med kor på Södra Öland

     
     
     
    1 september 2017
     
     
    Sommarvärmen från gårdagen då vi anlände till Öland, fortsatte under fredagen då vi körde ner mot södra delen av ön. Trots det stora, vackra och karga alvaret, är naturen runt omkring mjukare än på norra Öland.
     
    Byar med gamla vackra gårdar, där husen omges av lummiga trädgårdar, ligger tätt efter vägen och jag minns när jag åkte här i början av juni 2010, att gårdarna var fyllda av blommande syrener. Vi rullade lagom sakta söderut och stannade vid Mörbylånga för att äta lunch på Café Söderbönor. 
     
    Det är alltid en mäktig känsla att köra ut mot Ottenby på Ölands sydligaste udde. Här finns förutom mängder av betande får, Ottenby fågelstation som är en av Sveriges mest berömda fågellokaler och även Sveriges högsta fyr, Långe Jan som är 41,6 meter hög och som tändes första gången 1785. Vi klättrade upp de 197 trappstegen för att njuta av utsikten över det vackra landskapet. Här vore det fint att vistas på våren när fåglarna anländer!
     
    Under min resa här på Öland för 7 år sedan, hittade jag en plats vid havet på östra sidan som heter Seby läge och jag ville återse den vackra platsen med den speciella stranden där kalkflaken ligger som ett pussel. Vid den här kända fågelmarken, fikade vi vid stranden och stora flockar av sjöfågel skränade söderut. Plötsligt börjar en av korna som betade på strandängen, vandra ner mot stranden och vi var beredda med våra kameror. De andra korna hakade på och till vår lycka fylldes kalkstranden med kor, som kom ner för att dricka (tydligen klarar de att dricka saltvatten) och även klia sig på den betongpir som vi satt på.
     
    Vi hade nu mängder av kor som befann sig just intill oss, men som inte kunde nå oss där på piren. Vi kunde i lugn och ro ta bilder av våra nya kompisar, som såg så vänliga ut. Min koskräck fick sig en prövning, men eftersom de inte nådde mig, så kände jag mig hyfsat säker. En av korna började slicka på Cecilias skor, medan kompisarna stod i rad för att klia sina halsar mot betongen. Det här var verkligen en underbar stund vid den vackra stranden och vi kände att vi hade tur att korna kom ner till stranden just när vi var där.
     
     
     Jag jobbade på att övervinna min koskräck!
     
    Utsikt uppifrån Långe Jan
     
    Vi tänkte på Mandelmanns ´´ensamma trädet´´ 
     
    Vi besöke Capellagården i vackra Vickleby och Cecila köpte där en pelargon som hette...Cecilia!
     
    Innan vi reste hemåt på söndagsmorgonen, besökte vi Kamar stadspark som ligger vackert intill det gamla vasaslottet.
     
     Stadsparken är vacker och de starkaste blomfärgerna stod de här klippståden för - Ligularia.
     
    Vi tyckte mycket om Öland och hade en underbar tid nu när lugnet lagt sig över ön. Nästa gång vi besöker Öland blir den nog någon gång under vår eller försommar!

    Vila på Öland

     
     
    31 augusti - 3 september 2017
     
     
    Att vila är underskattat i vår stressiga tid, där aktivitet och träning har blivit som en ny religion. Själv känner jag ett stort behov av att vila och därför kändes det skönt att checka in på Drottning Victorias vilohem på Öland, som ligger med gångavstånd till Solliden och Borgholms slottsruin. Det var Cecilias idé att besöka det här vackra vilohemmet och just nu i september är det Öländska landskapet rent meditativt, med sina öppna vidder, där himmel, hav och alvar smälter samman vackert och harmoniskt.
     
    Den första kvällen blev mycket speciell eftersom vi var de enda gästerna den här torsdagen i början av september, de övriga gästerna skulle komma på fredagen. Det betydde att vi hade hela anläggningen med den stora trädgården, helt för oss själva och vi satt länge ute i den sommarlika kvällen, innan vi motvilligt i mörkret, drog oss inomhus. Vi fick ett bra rum i Boströmska villan som ligger just intill en magisk mullbärsallé, som gjorde mig galet trädlycklig. 150 år gamla träd som böjde sig gudomligt vackert och en aning krångligt åt alla håll och där bären just började mogna. (mer om mullbärsträden i ett senare blogginlägg)
     
    När vi anlände på eftermiddagen, vandrade vi in till Borgholm på stigar med lummig grönska, men vi fick även se stora bestånd av almar som dött av almsjukan och det såg verkligen sorgligt och dramatiskt ut. Resdagen och besöket på Solliden hade gjort oss en aning trötta, men behagligt trötta och vi åt och drack i trädgården och planerade våra tre dagar på den långa vackra ön. Det sägs att det spökar här på vilohemmet, men det enda spölika jag hörde var en fågel som skrek i natten.
     
    Att ha en hel frukostbuffé för oss själva kändes lyxigt! Personalen var trevlig och vi pratade om platsen och om mullbärsallén och de lovade att ta fram gamla bilder som visade hur allén såg ut en gång i tiden. Efter frukosten åkte vi hem till min bror och hans fru i Rälla, där de bott nu i några år och vi fick ännu en liten frukost. Vi ses inte så mycket nu för tiden min bror och jag, så det var ett riktigt trevligt besök. 
     
    Vi begav oss ner mot södra Öland den här fredagen! Mer om det i nästa blogginlägg!
     
     
     
    Cecilia smakar mullbär.
     
    Här i Boströmska villan bodde vi.
     
    Huvudbyggnaden (Cecilias bild)
     
    Det var tänkt att vi skulle bo i den här charmiga villan, men vi blev uppgraderade till Boströmska villan!
     
    På lördagen besökte vi norra delen av ön och så här glad var Cecilia på Neptuni ängar, trots regnet!
     
     Det blev ett snabbt besök på Böda sand och när stranden var så här folktom, kände jag mig fri...
     
     Ett måste när man besöker Öland!
     
    Vid Rälla, klättrade denna Bokharabinda och ännu en gång förstår jag varför den kallas ´´akitektens tröst´´
     
    Petuniaurnorna vid Färjestadens hamn var mycket vackra!
     
     Visst blir man lite ledsen när almsjukan dödar en hel almskog!
     

    Ny Slottsträdgårdsmästare sökes!

    Då börjar det bli dags på allvar att planera slutet för mig på Engsholm och i arbetslivet. Till jul går jag i pension och nu söker Engeholms Slott en ny Slottsträdgårdsmästare!  Se nedan!
     
     

    Jobba på Engsholms Slott!

     

    Slottsträdgårdsmästare 50%
    Säsong 15 april – 15 oktober 2018

    Vår Slottsträdgårdsmästare Hasse går i pension.
    I över 20 år har vår Slottsträdgårdsmästare arbetat, skapat och vårdat den vackra park vi har idag. Nu är tiden inne för Hasse att gå i pension och vi söker därför hans efterträdare.
    Arbetet i parken börjar ca 15 april 2018. Men redan nu under hösten börjar viss ”inskolning”.

     

    Vår park består av både naturtomt, större perennrabatten, sommarrabatter, grusgångar, gräsmattor (som till stor del klipps av 4 robotar), trädgårdsurnor samt ett stort trädgårdsland.
    I parken sker även en del slyröjning varje år.
    Förutom arbetet i parken ser vi gärna att du även pysslar om våra krukväxter och ev snittblommor i Slottet.

     

    Arbetet är förlagt mån – fredag med fördel hela dagar. Semester planeras i samarbete alt vintertid.
    Du har dokumenterad erfarenhet och kunskap i parkskötsel, kan arbeta självständigt och har stor ansvarskänsla. Fantasi, passion för växter, parker, blommor och träd ser vi som en självklarhet.

     

    Välkommen till en park att älska.
    Vi kan tänka oss anställning alt fakturering från eget bolag. Årsarbetstid.
    Bil för egen kommunikation är ett måste, då allmän saknas.
    Fördel om du bor i närområdet.

     

    Skicka din ansökan till [email protected]

     

    Välkommen!

     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails