• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Oktoberhelg i Visby

   
  OK, jag brukar inte redigera bilderna med filter och annat ´´fusk´´, men jag ville verkligen ha fram den rätta höstkänslan i Visby på ett sätt som inte mina ´´rena´´ bilder kunde förmedla. 
   
  Vi skramlade upp genom medeltidsstadens kullerstenar, med våra resväskor på hjul den här oktoberfredagen, efter en båtresa från Nynäshamn. Det är alltid lite komma-hem-känsla när jag kliver iland på Gotland och det här är 17:e gången som jag besöker öjn. Ju längre upp i den vackra staden vi kom, desto lugnare blev det i de små gränderna, sommarboende och turister har dragit sig mot fastlandet och nu kan Visbyborna andas ut!  Efter att ha fört oväsen hela vägen upp till Norra Kyrkogatan där vi skulle bo, sa vi att nästa gång tar vi ränsel i stället för resväska...! 
   
  I den lånade fina lägenheten invid Visby domkyrka, mådde vi som prins och prinsessa, eller kung och drottning...eller nåt, den här hösthelgen. Det är en speciell känsla att bo inne bland alla dess historiska byggnader och bara kunna kliva ut och vandra på kullerstensbelagda gator och gränder. Under fredagseftermiddagen installerade vi oss och handlade uppe i Östercentrum och självklart även i Matkassen på Stora torget. 
   
  Lördagen började med ett stilla regn och vi hade inte bråttom ut, utan njöt av långfrukost. Men efter ett tag trotsade vi regnet och gav oss ut för att besöka de butiker som var planerat. Visst hade flera butiker stängt för säsongen, men överraskande många höll fortfarande öppet. Gatorna var nästan tomma på folk när vi vandrade mellan Cecilias favoritbutik som säljer julstjärnor...och underbara Kränku Te & Kaffe. Där handlade vi kärlekste och jag hittade även mitt S:t Hanste. Butiken ligger ju i de gamla S:t Hanskvarteren. Innan vi bytte butikerna mot Botaniska trädgården, fikade vid på Skafferiet, precis som för två år sedan då vi var här i november. 
   
  Det är alltid en ren lycka att få vistas i Visby botaniska trädgård, som är en av mina absoluta favoritträdgårdar i Sverige. Trädgården omfamnas så vackert av de stora höga träden och det finns alltid något att upptäcka som man inte sett tidigare. Men visst känns vissa av träden som gamla vänner. De enorma platanerna, den japanska magnolian, det krypande svarta mullbärsträdet, kejsarträdet, tulpanträdet, ginkgon och mannasken, alla i en storlek som knappast finns i Stockholmsområdet. Regnet upphörde och vi kunde fotografera mycket av det vackra i trädgården. 
   
  På kvällen åt vi en fantastisk god middag på Restaurang Bolaget, men eftersom det här inte är någon matblogg, så tänker jag inte berätta vad vi åt...!
   
  Vi fortsatte våra vandringar i staden under söndagen som var solig, men när mitt knä började strejka, fick vi ta det lite lugnare och vi vilade på väldigt många bänkar. Klockan 16.00 tog vi farväl av Visby, då färjan tog oss tillbaka till verkligheten! Det var en underbar helg och det är aldrig med sorg som jag lämnar Gotland, eftersom jag vet att jag snart kommer att återvända.
   
  Stort tack till Cecilias kompis Lena, för att vi ännu en gång fick låna din fina lägenhet med det perfekta läget och jag lovar att hjälpa till med Messi framöver!
   
  Se även vårt besök i Botaniska trädgården här!
   
   
   Cecilias bild
   
  Det var det här Cecilia fotograferade!
   
   Astrar, ulleterneller och en fuchsia i trappan vid Visby domkyrka.
   
   Aster och ulleternell
   
  I privata villaträdgårdar kan man ha en medeltida kyrkoruin som granne.
   
   Mullbärdsträd finns i var och varannan trädgård inne i medeltidsstaden.
   
   Bokharabinda vid Nordeport.
   
  Cecilias bild.
   
   En av murens 44 portar.
   
  Ibland hjälper vi till lite, för att komma åt ordentligt!
   
  I det underbara Strykjärnshuset på Wallers plats, ligger Creperie & logi och där åt vi söndagens lunch! Mycket gott var det!
   
  Kränku Te & Kaffe
   
   Julstämning!
   
   Det var vi som reste till Visby! Cecilia och jag!

  Visby botaniska trädgård i oktober 2017

  Cecilias bild
   
   Zelkova serráta - Japansk Zelkova, planterad 1984
   
  Anemone x hybrida 'Honorine Jobert'. En sprakande avenbok i bakgrunden.
   
   Dahlia x pinnata 'Bishop of Oxford' 
   
  Dhalia x pinnata 'Happy Single Kiss'
   
  En hösttrött Echinacea purpurea 'Virgin' 
   
   Ghislaine de Feligonde - årets ros 2015
   
   Tulpanträdets höstlöv
   
  Oktoberstormhatt
   
  De tre bilderna här överst har Cecilia tagit
   
  Katsura
   
  Höstcyklamen 
   
  Cecilias bild
   
  Fröställning av Magnolia kobus i trädgårdens jätteexemplar.
   
  Träff med en favorit! Det svarta mullbärsträdet som kämpar vidare i livet!
   
   En av Sveriges största plataner, planterad här i Visby botaniska trädgård 1855

  Höst i Stockholm

  Jag visade höstbilder från Stockholm på Facebook och som är tagna under tidigare höstar. Nu visar jag här i ordning vilka bilder som gillades mest!
   
  1. Stigbergsgatan
   
  2. Djurgårdsbrunnskanalen
   
  3. Humlegården
   
  4. Observatorielunden
   
  5. Cecilia och Lexus på Djurgården
   
  6. Hästar på Djurgården
   
  7. Djurgårdsbrunnskanalen
   
  8. Nordiska museet
   
  9. Humlegården
   
  10. Kastellholmen
   
  11. Blockhusudden
   
  12. Alvik
   
  13. Vanadislunden från Wennergrens Center
   
  14. Rosendals Slott
   
  15. Hästar på Djurgården
   
  16. Skeppsholmen
   
  Skeppsholmen från ett vindsdrum i Gamla Stan - den här bilden var inte med på Facebook
   
   
  Några ord från er över 700 som besökte min Facebooksida!
   
   

  Ut i skogen ska vi gå ...🎼🎼🎼

   
  Ut i skogen ska vi gå, pjäx och keps och ränsel på - som Povel Ramel sjöng en gång i tiden!
  Men vi hade varken pjäxor, keps eller ränsel på, den här lördagen i Bogesunds svampskog.
   
  Jag är en stadsvandrare, men älskar även att vandra i skogar. Född i Roslagen är jag van att vistas i naturen, men jag tycker om kontrasten mellan stadens puls och naturens stillhet. Enligt SMHI var regnet på väg, så vi var tidigt ute i Bogesund den här oktobermorgonen. Det var stilla i skogen och vi hade som mål att hitta lite trattkantareller till en middagspaj. Att det är ett fantastiskt svampår fick oss att känna en viss press. Tänk om vi inte skulle hitta någon svamp alls? Att skogen skulle vara dammsugen på trattkantareller, efter alla Facebookinlägg där stora berg av plockade trattisar dagligen visas.
   
  Vi lät Lexus nosa på den första kantareller vi hittade och bad honom sedan att söka! Nog satte han iväg med nosen i marken, men jag är osäker på om han förstått att det var svamp han skulle söka efter. Nåväl, Cecilia är en uppmärksam och duktig svampplockare och hittade lite trattkantareller här och där och till slut fick vi ihop en liten vacker korg med paj ingredienser. Själv är jag verkligen ingen svampplockare, eller kännare av svamp, men jag tycker att de är vackra och inriktade mig mest på att fotografera vår fina vistelse i svampskogen. Samtidigt sjöng jag ´´Ut i skogen ska vi gå...´´  
   
  Tre trattkantareller hittade jag i varje fall och en hel del andra svampar som fick stå kvar i skogen. Jag hörde att nästan tusen fall av svampförgiftning skett i år, så vi nöjde oss med trattkantarellerna. Tyvärr hittade vi inte en enda Karl Johan, som skulle vara så vanlig i år. Jag antar att de redan är plockade.
   
  Vi hittade en fantastisk plats där underbar mossa lagt sig som ett täcke över stora vackra stenar, där åt vi god hembakad sockerkaka och drack te. Lexus fick ett wienerbröd...! Det utlovade regnet kom, men vi fortsatte en stund till att vandra på den mjuka mossbelagda marken, för att fylla vår korg. 
   
  Hemma på Djurgården lagade sedan Cecilia till en fantasktisk god paj, där vår svamp fanns med!
   
   
  Sök!
   
   
  Apropå svamp, så kan man se den här häxringen ute på Blockhusudden.
   

  Prins Eugens Waldemarsudde på Engsholmsbesök

   Kristina Bäck, Marina Rydberg, Lars-Åke Wall, Kristina Öhman, Christer Johansson och Anette Forsberg, fikar inne i slottet.
   
  Onsdag den 4 oktober fick jag finbesök i slottsparken! Trädgårdspersonal från Prins Eugens Waldemarsudde kom på besök och gick på trädgårdsvandring med mig i parken. Det är alltid trevligt när kollegor från andra trädgårdar hälsar på. Eftersom jag är ensam trädgårdsarbetare på Engsholm, så är det skönt att prata trädgård med andra med liknande jobb. Efter vandringen fikade vi i slottets musiksalong innan VD Kerstin hade historik inne i slottet för Wudden-besökarna.
   
  Trädgårdsmästare Marina Rydberg har skrivit en mycket fin bok - Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde - och även Waldemarsuddes florist Kristina Öhman har också skrivit vacker bok - Prins Eugens värld av blommor och Waldemarsuddekrukan
   
  Marina Rydberg, trädgårdsmästare på Waldemarsudde, besöker bänken! 🙂
   
  De tre sista bilderna har Kristina Öhman från Waldemarsudde tagit!
   

  Äntligen oktober!

   
  Jag är inte ironisk i rubriken, utan nu när jag snart slutar jobba ska jag lära mig att tycka om alla årstider, eftersom jag då inte behöver tvinga mig ut i väder som jag inte trivs i. Men oktober är en månad som jag alltid tyckt om. Färgerna och den klara luften, men nu gäller det bara att lära sig tycka om mörkret också! Bilden här ovan är från Humlegården i en allé fram mot Linnéstatyn och Kungliga biblioteket.
   
  Den här vackra 1 oktober började dock tidigt på morgonen med en hundpromenad på östra Djurgården, där dimman låg trolsk över Isbladskärret och Djurgårdsbrunnskanalen. Min underbara kompis och jag vandrade i skog och längs stränder och vi njöt av stillheten i den vackra naturen. Jag mådde verkligen gott av lugnet och de vackra färgerna. Lexus var som vanligt mest inresserad av dofterna.
   
  Efter vandringen, tog jag mig till Sankt Eriksplan och vandrade inåt stan. Nere vid Norra Bantorget framför Brantingmonumentet, låg 25-30 personer och sov i sovsäckar och plötsligt försvann den vackra morgonkänslan från Djurgården och jag hamnade i verkligheten igen. Efter en hastig vandring runt i parken, tog jag mig över till Norra Latins gård där någon eller några hade haft roligt med fontänen ´´Maskrosbollen´´  och hällt i diskmedel eller något liknande, så att det skummade kraftigt i och runt och i bollen. Jag antar att det var ett busstreck, men det såg ganska roligt ut...!
   
  Inne i Centralbadets trädgård grönskade det fortfarande och vi får vänta ett tag till på höstfärgerna där. Jag hittade några vackra nävor utefter gångarna och jag tycker verkligen om de här perennerna, där vissa sorter blommar väldigt länge. Det finns de som inte alls tycker om nävor och en viss f.d. redaktör avskyr hela det här släktet. Själv tycker jag att de är användbara på så många olika sätt, som marktäckare och som vävarväxter i perennplanteringar, plus fördelen att många sorter blommar långt in på hösten. Rozanne är en sort som är helt fantastisk och blommar nog längst av alla perenner som jag känner till, utan att man behöver klippa den på något sätt. 
   
  Jag vandrade Brunkebergstunneln bort till Humlegården som sprakade av höstfärger på vissa platser och avslutade min stadsvandring med att handla mat på T-Jarlen. I morgon ska jag ta hand om oktober i min slottspark! 
   
   Eldtöreln glöder nedanför Linné. Kring Linnémonumentet sitter fyra kvinnliga figurer; Den första, representerar botaniken med blomma och förstoringsglas. Den andra, medicinen med hygieiaskålen och asklepiosstaven. Den tredje mineralogin med en kristall och ett manuskript. Den fjärde kvinnan representerar zoologin med en fjäril i ena handen.
   
   Fredrika Bremer framför lekplatsen i Humlegården där prunusträden glöder idag den 1 oktober.
   
  Jag har alltid haft svårt för sköldpaddsört, men här tillsammans med höstanemoner, var de helt ok tycker jag. Platsen är gården mellan Norra Latin och Drottninggatan.
   
  Fina nävor inne i Centralbadets trädgård...
   
  ...och på Norra Bantorget hittade jag nävan Rozanne som är så fantastisk!
   
  Norra Bantorget blommar vidare. Här märks mest strålrudbeckian.
   
  Här skummar det kring Maskrosbollen på Norra Latins gård.
   
  Hortensior på Dalagatan.
   
   Som sagt så startade jag dagen med en härlig vandring på östra Djurgården med min lurviga kompis Lexus.
   
  Soluppgång över Lilla Sjötullsbron.
   
   Underbara Isbladskärret
   


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails