Site Meter

Fogelströmvandring i Sofia församling

Duktiga guiden och ordförande i Sällskapet Per Anders Fogelströms vänner, Kent Josefsson berättade på Åsöberget om programmet för årets Fogelströmsfirande!
 
Klockan 18.00 på onsdagen den 10 maj, anslöt vi oss till den ganska stora gruppen som skulle vandra på Söder i Per-Anders Fogelströms fotspår, eller rättare sagt i hans karaktärers fotspår i ´´Mina drömmars stad´´ .
 
I år skulle Per-Anders Fogelström fyllt hundra år och det uppmärksammas på många sätt i huvudstaden under det här året, bland annat med vandringar i kvarteren där handlingen i böckerna utspelar sig. Det var mina vänner Per och Catherine som var med mig på vandringen, vars första stopp var uppe på Åsöberget. Där högt uppe på Söders höjder berättade Kent om årets program och att en dokumentär om Fogelström ska sändas i SVT den 22 augusti i år.
 
När vandringen väl kom igång igen, stannade vi i gränden som förr kallades Sopgränd. Kent berättade om hur Henning och Lotten fick sin första bostad tillsammans här. Vi fick även veta att det var på Erstagatan 20 som Emelie bodde sin sista tid, den vänliga, hjälpsamma och starka kvinnan som finns med i alla fem böckerna i stad-serien. Det var på den här adressen som hon tyvärr lämnade oss läsare i sista boken ´´Stad i världen´´ !. Vandringen avslutades uppe på Fjällgatan där Per-Anders Fogelström bodde i nr. 30, fram till sin död 1998. 
 
Innan vi återvände till våra hem - Per och Catherine boende på Söder och jag i Bromma - tog vi ett glas vin på Matboden - Folkungagatan! En fin kväll var det!
 
I boken ´´Mina drömmars stad´´  bodde Henning och Lotten högst upp i det här huset vid Åsögatan.
 
Erstagatan 20, det var här som Emelie bodde sin sista tid, den vänliga, hjälpsamma och starka kvinnan som finns med i alla fem böckerna i stad-serien. 
 
 Per och Catherine framför Per-Anders Fogelströms bostad på Fjällgatan 30. Han bodde med sin fru Sara i en trea på översta våningen och hade sin skrivarlya uppe i vindsvåningen, med en makalös utsikt över Stockholm. Per-Anders dog 1998, men hans fru levde kvar i lägenheten fram till sin död 2013. Hon blev 98 år!

Kommentarer
Postat av: Per

Fina bilder från en härlig kväll!

2017-05-11 @ 19:42:34
URL: http://whatgoodami.blogspot.se
Postat av: Hasse Wester

Ja det var en fin vandring Per!

2017-05-13 @ 11:32:41
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0