• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Kejsarolvon på Blockhusudden

    ...och snart kan vi sitta ute och njuta av våren! På andra sidan viken ligger Villa Parkudden.(Ursäkta bildkvaliteten, bilden är tagen med mobilkamera genom fönstret innifrån Cecilias hus.)
     
     Läs mer om Kejsarolvon här!

    Populäraste blogginläggen hittills i år

     Statistik är intressant tycker jag och nu har jag undersökt vilka sidor på min blogg som är mest besökta. Jag har valt att begränsa mig till tio i topp, även om jag skulle vilja göra en 100-topp lista...!  Jag väljer också att begränsa statistiken till det här året, även om jag skulle kunnat göra en lista på vilka sidor som besökts mest sedan bloggstarten i juni 2005, men det får bli en annan gång.
     
    Här är i varje fall de tio mest besökta sidorna - klicka på namnet eller på hela bilden så kommer ni till de olika blogginläggen.
     
     
    1. Beskära lavendel
     
     
     
     
    2. Stockholms gröna rum
     
     
     
     
    3. Trädgårdsspaningar
     
     
     
    4. Växter
     
     
     
     
    5. Djurgården  - länkar
     
     
     
     
    6. Lagning av träd
     
     
     
    7. Stockholmsvandringar
     
     
     
     
    8. Värdens största träd
     
     
     
    9. Att välja häck (det här inlägget hette tidigare ´´Fina häckar´´ och fick då många fler besökare...)
     
     
     
    10. Mandelmanns paradis
     
     
    Vi kör tio till....klicka på länkarna!
     

    Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - mars

     I slutet av månaden började jag ana våren på riktigt igen, när scilla, penséer och orientalisk julros blommade den 28 mars.
     
     På väg till Engsholms slottspark den 20 mars - vårdagjämning!
     
    Jag klipper ner lavendel vecka 11
      
    Mars månad är både vinter- och vårmånad. Lika nyckfull som april och årets mars har växlat mellan snö, iskalla morgnar, till nästan 20 grader varmt i slutet av månaden.
     
    I början av mars fällde vi fem stora träd nere vid stranden, tre alar och två askar. Eftersom jag inte har tagit motorsågskörkort, så var det Jarmo som sågade. Tidigare i mitt trädgårdsliv utförde jag ofta motorsågsarbeten, men nu gäller inte längre några försäkringar för de som inte har körkort, om något skulle hända. Stranden öppnade upp sig och utsikten blev mycket bättre. Det blev en hel del ved att klyva igen och jag stod åter vid vedklyven - med Fogelströms ljudböcker i öronen. 
     
    Det kom snö igen och jag skottade. Den låg kvar i en vecka och då tog vi ner hela slånsnåret vid hotellet. Det blev mängder av ris som Jarmo körde bort till brasan vid ladan. Det här jobbet hade jag helst velat slippa den här vårvintern. Att dra högt slånris som växt in i varandra i stening mark, är inte bra för mitt tre-gånger-opererade knä, men så här fick det bli och det värkte ordentligt en tid efteråt. 
     
    För sista gången klippte jag ner våra 250 röda pelargoner som är placerade i Gula villan i slottsparken. Pelargonerna har sin plats i borggårdens planteringar under somrarna och jag tog som vanligt en hel del sticklingar för att få ännu fler plantor.
     
    Vecka 11
    Den 13:e kom vårvärme tillsammans med tranorna och snön smälte. Jag började ana alla de blomsterlökar som jag satte i höstas och jag väntar med spänning på det färdiga resultatet senare i vår. Jag klippte ner alla clematis vid trädgårdslandet och började sedan klippa ner alla lavendelhäckar vid hotellet, vilket jag gör ungefär vartannat år. Nu börjar det hopa sig med jobb i parken och ser mig hela tiden omkring och planerar när jag ska sopa gångarna, kratta ur planteringarna, klippa ner perenner mm. Men som ensam trädgårdsmästare får jag inte stressa upp mig, utan med bra planering ta en sak i taget.
     
    Vårarbetet fortsatte i veckan med att jag klippte ner perenner och krattade ur planteringarna, men lämnade lite löv kvar. Jag hörde sånglärkan den 15:e. 
     
    Vecka 12
    Jag sandsopar klart kalkstensgångarna och Jarmo jämnar till grusytorna i parken med traktorn. Det vårjobb som är absolut tråkigast, är att kratta/sopa bort sand från gräsytor, där snöhögar och plogvallar tidigare legat och det känns riktigt skönt att aldrig mer behöva utföra detta skitjobb som tar ganska lång tid. Det enda som blommar i parken den här veckan är snödroppar, vintergäck, blåsippor och julrosor. Bofinken kom äntligen den 17 mars och den här veckan planterade jag ut krukade påskliljor i våra urnor och på slottstrappan placerade jag även blå penséer!
     
    Vecka 13
    Nu blev vårjobben klara i parken och jag kan i april fortsätta med allt annat som väntar i trädgården. 
    Scillan blommar runt slottet och i början av veckan nosade termometern på 20 grader i slottsparken! På morgnarna när jag kommer till parken klockan sex, ljuder den vackraste fågelkonsert man kan tänka sig och som vanligt vid den här tiden så är bofinken leadsinger!
     
    Se tidgare slutmånader här, klcka på länkarna:
     
     
    Sopar gångarna den 17 och 20 mars
     
    Röjer i slånsnår!
     
    Hassel
     
     Det blev en öppen strand där tre alar och två askar tidigare stått.
     
    8 mars
     
    I nästa månad blommar alla dessa narcisser...bild från 28 mars
     
    Det sista av vårstädningen 30 mars
     
    30 mars
     
     
     

    Prövar på pensionärslivet

     Stureplan
     
    Den här onsdagen prövade jag på pensionärslivet som väntar. I och för sig började dagen med ett besök hos läkaren och så vill jag verkligen inte starta dagarna under min tid som pensionär. Förresten så kommer jag inte alls tycka om att kalla mig pensionär. Friherre var det någon som sa. Det låter bra! Så får det bli! Om nio månader blir jag friherre! Efter läkarbesöket som handlade om mitt knä som känns ok för tillfället, tog jag tunnelbanan in till Sankt Eriksplan och gick upp mot Sinnenas trädgård i Vasaparken.
     
    Bofinken sjöng högt för att höras här i innerstaden och folk omkring mig stressade till skola och arbete. Eftersom jag den här dagen tänkte mig som friherre, så vandrade jag lugnt och stilla och såg mig noggrant omkring. Inne i Sinnenas trädgård var det endast snödroppar och julrosor som blommade och jag vandrade vidare till Tegnérlunden där jag fotade Astrid Lindgren och den groteska statyn med Strindberg av Carl Eldh. Jag tittade in i Centralbadets trädgård som vanligt och såg att de lagt på ny jord i planteringarna där stamsyrenerna blåst omkull och sågades ner i vintras. Nu hoppas jag att de planterar ny syrenträd på platsen. Jag upptäckte också att jättelinden i hörnet vid Hårlemanska malmgårdshuset var nedsågat och jag kommer verkligen att sakna det fantastiska trädet. Jag undrar just om det var sjukt på något sätt, eller om det blev för mörkt i husens rum? Det var mycket tråkigt i vilket fall som helst.
     
    Friherren blev fikasugen och gick in på Vetekatten på Kungsgatan 55 för att ta en kaffe och kanelbulle. Mycket gott! Där inne i det anrika konditoriet från 1928, satt jag en stund och kände den gammaldags kondisatmosfären. Ut i folkvimlet på Kungsgatan igen och jag gick ner mot Stureplan där jag vek av mot Humlegården. Framför planteringen vid Linnéstatyn stod jag en stund och funderade vad det ska bli av den ängslika planteringen som med åren tappat det mesta av det som jag först tyckte om. Man kan tro att om man skapar en ängsliknade plantering, så sköter den sig själv. Så är ju inte fallet, tvärtom skulle jag vilja säga. Det är svårt att hålla en sådan plantering fräsch. Ofta är det några av perennerna som tar över och redan första året så dog ju hundratals echinacea, orange oprövade sorter som då var populära i plantskolorna. Idag dominerar prydnadsgräs, kärleksört, grekvädd och eldtörel, som på vissa ställen får konkurrens av ogräs på sommaren. Nä, jag tror att det är dags att göra om den här planteringen snart. Lite mer ordning och reda vill nog vår blomsterkung ha omkring sig. 
     
    Jag fortsatte bort mot Berzelii park där jag studerade magnoliaknopparna i alla de arter och sorter som finns i en egen plantering och som det ser ut nu så kommer de säkert att blomma bättre än de gjorde förra året, kanske lika fantastiskt som under våren 2015.Trollhasseln blommade vackert mot Hamngatan och gjorde sig fin med Hallwylska palatset som bakgrund. Jag fortsatt bort mot Akademibokhandeln och Adlibris bokhandel på Regeringsgatan och mötte sedan upp min dotter vid Mäster Samuelsgatan där hon jobbar. Vi gick i duggregnet bort mot Sturegatan, där jag blev bjuden på lunch av dottern och tänkte att det vore en bra dagstradition när jag blir friherre! Efter lunchen blev friherren lite trött och tog tunnelbanan hem till Bromma för att packa om och fortsätta ut mot Blockhusudden...
     
    Jag tror att pensionärslivet blir perfekt för mig! Den här dagen missade jag duv/andmatningen, men det tar jag nästa gång!
     
    Trollhassel mot Hallwylska palatset vid Berzelii park.
     
     Hötorget
     
    Den värmande statyn över Margareta Krook vid Dramaten på Nybroplan. Jag värmde mina frusna fingrar mot Maggnas varma mage!
     
    Linnéstatyn i Humlegården. Dags att klippa ner prydnadsgräset och övriga perenner nu tycker jag.
     
    Astrid Lindgren i Tegnérlunden. Konstnären heter Majalisa Alexanderson.
     
    Sinnenas trädgård
     
     Stridberg i mosaik på Valentin Sabbats gata. Konstnär Fredrik Lundegren.

    Stockholms gröna rum vs. Slottsträdgårdsmästaren!

     
     
    Jag har roat mig med att studera bloggens statistik på Google analytics och upptäckte att de allra flesta söker information om växter och beskärning (framför allt hur man beskär lavendel) och hur man ´´lagar trasiga träd´´. Nu har ju mitt intresse gått mot Stockholms trädgårdar och dess historia och även att berätta om mina stockholmsvandringar och då inte bara på Djurgården. Dessa blogginlägg har dock inte alls lika många besökare.
     
    Så om jag skulle jaga bra besöksstatistik, skulle jag väl inte ha lämnat namnet Slottsträdgårdsmästaren och jag skulle ha fortsatt skriva om växter, trädgårdsunderhåll och beskärning. För att inte tala om hur många besökare jag skulle få om jag började skriva om grönsaksodling och matlagning! Men jag trivs bäst så här, att i lugn och ro få berätta om det som känns rätt för mig. Om Stockholm! Mina drömmars stad!
     
    De gamla växtinläggen ju finns kvar och besöks fortfarande flitigt, och jag får väl kasta in något nytt växtinlägg någon gång då och då - för statistikens skull!
     
    Mer om namnbytet förra året här!
     
    Här finns mycket av det jag skrivit om Stockholm
     
    3428 blogginlägg har jag hunnit med sedan starten i juni 2005 och 24 176 bilder pryder dessa inlägg - som alla finns att se i mitt arkiv.
     
     ...om det finns en röd tråd i min musiksmak? Nej!

    Djurgården blommar igen!

     
     
    19 mars 2017
     
     
    I Frisens park på Djurgården har snödropparna sin bästa tid nu! Jag vet att dropparna har blommat ut i Skåne, men här uppe i huvudstaden drar vi ut på våren och hastar inte. Vi är ett folk som tar det lugnt! De här skönheterna får gärna blomma länge till.
     
    På latin heter den Galanthus nivalis. Artnamnet berättar ofta något om växten, och nivalis kommer från latinets nivis (snö) och betyder ´´växer vid snö'' 
     
     
    Tre favoriter! Parkudden, snödroppar och Lexus!
     
    Dessa ljuvliga blåsippor som ut i backarna står. Det är en omöjlighet att ranka vårblommor, men visst är blåsippan en av de viktigaste vårblommorna! Att Sverigedemokraterna har blåsippan som symbol, försöker jag låta bli att tänka på.
     
    Blåsippan tillhörde tidigare anemonsläktet, men eftersom de inte anses vara nära besläktade, så har de placerats i ett eget släkte - Hepatica!
     
    Se inte så dyster ut ´´Tänkaren´´, krokusen blommar ju på Prins Eugens Waldemarsudde!
     
    Waldemarsudde bjuder på våriris! Tack för det!
     
    En mäktig vän. Under försommaren ska jag fotografera många av Djurgårdens gammelekar!
     
     Cecilias Eken-säng!
     
    Jag måste bara berätta ännu en gång att det är på min Facebooksida ´´Stockholms gröna rum´´ som det händer. I skrivande stund har 1800 personer gillat bilderna med snödroppar och blåsippor som finns här ovan. Det är 22 kommentarer och 29 personer som delat inlägget.
     

    Saknad och lek i Gamla Stan

    Trots att jag snart går i pension, finns barnet kvar i mig...
     
    Livet balanserar mellan allvar och glädje...
     
    ...och mitt i all lycka, sörjer Cecilia sin pappa och jag min mamma, som båda lämnade oss förra året.Vi tände var sitt ljus för dem i vackra Tyska kyrkan.
     
    Cecilia vid sitt favoritkondis Café Schweizer på Västerlånggatan...
     
     Järnpojke, även kallad "Pojke som tittar på månen", är en skulptur av konstnären Liss Eriksson. Skulpturen finns på Bollhustäppan, på Finska kyrkans bakgård i Gamla stan i Stockholm. Skulpturen är 15 centimeter hög och känd som "Sveriges minsta offentliga monument". Skulpturen restes 1967. Den flinande stockholmsvandraren är med för att man ska förstå hur liten statyn är!

    För-vår i Stockholm

     Skymning på Blockhusudden
     
     
    12 mars 2017
     
     
    Kalla nätter och en sol som värmer på dagarna. Vintergäck och snödroppar. Mars månad är sig lik och det bubblar av lycka i hela kroppen av varje litet vårtecken som visar sig. Jag väntar dock fortfarande på bofinken som är något försenad i år, men Claus i Skillinge har skickat upp ett gäng meddelade han mig, så de lär anlända vilken dag som helst.
     
    Mina bilder på gryning och skymning vid Blockhusudden kanske kan bli tjatigt, men jag kan inte låta bli att hänga ut bilder, när det blir så där nästan jobbigt vackert. Annars är det Cecilia som näst intill har patent på Blockhusuddens soluppgångar och på hennes Facebooksida får jag ofta njuta av dessa magiska morgnar. Hon behöver bara öppna dörren i sitt hem, så har hon Lilla Värtan och inloppet från skärgården till Stockholm framför sig.
     
     
    Parkudden och Kaknästornet
     
    Storskrake på Lilla Värtan
     
    Det sista av vintern på Hundudden, där Noppe så sorgligt slutade sitt liv för några veckor sedan.
     
    Hägrarna bygger och skränar vid Isbladskärret
     
    Tidigt vårfiske vid Blockhusudden
     
    Djurgårdsbrunnskanalen
     
    Vandring på Hundudden, där många läskiga hundar springer lösa, bäst att gömma sig...
    Koppla hundarna tack! Även om ni tycker att era stora hundar är så söta och snälla!
     
    Hemma i trygghet. Mina fina!
     
     
    Vi vandrade några timmar i Tyresö på lördagen. Nyfors Tyresö Flaten var en plats som jag inte tidigare besökt och jag tyckte om miljön med sjöar och djupa skogar. Vi kommer med all säkerhet att återvända i vår eller i sommar. Tyvärr var det svårt att fånga vår vandring på bild den här dagen. Det vi uppmärksammade idag var att alla -  verkligen alla, hälsade när vi möttes på vandringsleden och det kändes riktigt trevlig. Vi stannade även och pratade med några och vi saknade den där mänskliga värmen när vi kom hem till stan igen.
     
    Picknick i vårsolen
     
     Snälla ni som inte har en aning om hur fruktträden ska beskäras - låt dem vara tills ni hittat någon som vet vad det handlar om!
     

    Slånsnår vs. pelargonsticklingar

     
     
    Jag jobbar på i mitt sista arbetsår och nu är vi snart i mitten av mars redan. Det omtalade slånsnåret vid hotellet, blev mars månads utmaning. Med mitt tre-gånger-opererade-knä, som egentligen inte längre tål att slita i stora ihoptrasslade slånsnår, har vi nu öppnat upp utsikten för gästerna och tagit bort småfåglarnas skydd mot hotande faror. Det är inget att visa på bild, så jag väljer ett foto från en stilla, underbar marsmorgon vid stranden i stället.
     
    Eftersom jag inte rent fysiskt klarar av att jobba med buskröjningen hela dagarna, så har jag även börjat att beskära pelargonerna som vinterförvaras i en villa med lagom temperatur i slottsparken. De 250 röda pelargonerna har även i år klarat vintern bra och jag tar nu sticklingar som får bli nya plantor i det röda gänget som ska planteras ut i borggårdens planteringar i slutet av maj. Det är ett betydligt lättare jobb än att kämpa med 2-3 meter högt, taggigt slånbärsris som växt in i varandra. Jag har för vana att alltid spela klassisk musik för pelargonerna och så även idag. Vågar inte byta musikstil.
     
    Under natten till den 8 mars kom vintern tillbaka och snödropparna doldes av snödrivor och jag skottade igen. I 47 år har jag handskottat snö. Nästa vinter ska jag bara le åt snön och aldrig någonsin klaga på snöröjning. 
     

    Besökte Olof, Hjalmar, Johan Tobias, Thor och boken

     
    Jag vet att det inte är någon sensation att visa snödroppar och vintergäck nu, men jag kände ändå för att pryda det här blogginlägget med blommor. Vi är väl ganska törstande efter vårtecken nu, eller hur? Det är på Adolf Fredriks kyrkogård som några av Stockholms tidigaste vårblommor visar sig och eftersom jag var på väg till Stadsbiblioteket på Sveavägen, så kunde jag inte låta bli att besöka dessa vårens budbärare.
     
    Tanken var att jag skulle vandra i Stockholm idag, men vädret var inte så inbjudande och jag får helt enkelt vänta ännu en tid på en skön huvudstadsvandring. Det småsnöade och stockholmarna gömde sig under luvor och halsdukar. Jag tittade in på bokrean i Akademibokhandeln på Odenplan och jag upplever den här rean som den tråkigaste någonsin, inte en enda faktabok som tilltalade mig. Skönlitteratur lyssnar jag på nu för tiden med hjälp av Storytel och just nu så läser Helge Skoog Vävarnas barn av Fogelström, på jobbet, i bilen och på stan. Absolut inte i nya sängen - då somnar jag direkt! Väl hemma i nästet, såg jag Kalla bryta staven på tremilen och släppa förbi fyra pigga norskor som åkte ifrån allt och alla. Häpp!
     
    På Adolf Fredriks kyrkogård finns alltid friska blommor på Olof Palmes grav. På kyrkogården ligger även Johan Tobias Sergel, Hjalmar Branting, Thor Modéen och Anders de Wahl begravda.
     
    När jag ändå sökte böcker på stadsbiblioteket, så hälsade jag på min egen bok.
     
    I Observatorielundens park ner mot stadsbiblioteket renoveras just nu vattenfåran. Entreprenör är Bite mark & anläggnigar.
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails