• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Tessinparkens hästkastanjer och syrener

     

    Syrensemesterdag!

     
     
    25 maj 2016
     
     
    I år samlar jag på bilder från tiden ´´Mellan hägg och syren´´ och den här syrenlediga onsdagen hade jag bestämt träff med min kompis trädgårdsmästaren på Prins Eugens Waldemarsudde, Marina Rydberg. Hon skulle se till att jag fick komma in i ´´Gamla huset´´ för att ta bilder över syrenhavet som finns runt det gamla 1700-talshuset. Jag var tidig som vanligt, men det gjorde inget eftersom jag gick runt och blev berusad av alla dessa syrener som blommade. När hägg och syren blommar då är jag inte ´´vid mina sinnens fulla bruk´´ som det brukar heta...!  
     
    Hur som helst så kom Marina som trots stressen på Wudden tog sig tid att visa mig det gamla huset och vi öppnade några fönster så att jag kunde ta mina bilder. Det är alltid lika trevligt att träffa Marina och nästa gång har hon säkert tid med det där kaffet! Det där med fotoljus är en historia för sig. När är jag egentligen nöjd? Vill jag ha svag dimma föra att skapa mystik i bilderna, blå himmel med fluffiga Disneymoln eller svaga moln där solen försiktigt tränger sig igenom? Ingen aning. Men jag vet att när solen gassar från en klarblå himmel, då får kameran ligga kvar i kameraväskan. Idag trodde jag att ljuset var OK, men när jag ser bilderna i datorn så hade jag nog ändå önskat mig en lite gladare himmel. Lite blått, här och där...kanske!
    Waldemarsudde var i varje fal helt strålande vackert den här dagen då hästkastanjer, syrener, blåregn och tulpaner fullständigt knockade mig! En av årets mest magiska ögonblick var när jag skulle filma en stig med syrener på båda sidor, då plötsligt en näktergal som sitter inne i syrenbuskarna börjar sjunga just när jag filmar. Filmen finns på min Facebooksida ´´Stockholms gröna rum´´ men jag ska göra en Youtubefilm av den och lägga den här också.
     
     Det blev en härlig syrensemesterdag då jag sakta vandrade några timmar efter Djurgårdens södra strand, tog en paus nära Biskopsudden innan jag förflyttade mig upp till Söders höjder för att jaga syrener. Uppe på Skinnarviksberget vid Gamla Lundagatan, där man har en av Stockholms vackraste utsikter, svämmade berget över av vita syrener och hur jag än fotograferade så var det helt omöjligt att fånga allt det vackra på bild. Nu får vi se hur länge syrenerna blommar i Stockholm i år. När blommorna ligger i drivor under buskarna, då inleds en lugnare tid för mig. Tror jag. För sedan kommer ju rosorna. Och Schersminerna...
     
    På kvällen blev det en härlig träff med goda vänner i Haga. Gott att äta och dricka i ett mycket vackert 1700-talshus under stora vackra ekar! En perfekt dag!
     
     
     
    Tulpanerna heter - Blue Amaible, Mount Tacoma och Angelique
     
     
    Södermalm - Skinnarviksberget.
     ... älskar vita syrener och hundkäx!
     

    Näktergalssång i syrenerna på Waldemarsudde


    Bellevue i syrenernas tid

    Carl Eldhs ateljémuseum. Läs mer här!
     
    Nu har häggen blommat färdigt för i år och vi går in i syrenernas tid. Jag fortsätter mitt fotoprojekt att fota hägg och syren och befinner mig fortfarande i en ganska behaglig stress, även om svårt att hinna med det som jag tänkt mig. Äppelträden blommar fortfarande och några sena prunusträd, annars märks det så väl att sommaren har kommit till huvudstaden. Det är friskt grönt trots att det har regnat så lite och kommer inte regnet snart så går vi mot en mycket torr och besvärlig försommar. På onsdag tar en syrensemesterdag för att fortsätta få fina bilder av syrener i vackra miljöer. 
     
    Igår guidade jag 20 gäster i Engsholms slottspark, där jag visade ´´min´´ trädgård och berättade om en trädgårdsmästares glädje och sorg bland alla prydnadsväxter och i köksträdgården.
     
     
    "Den unge August Strindberg i skärgården", av Carl Eldh. Här finns hans ateljémuseum.
     
     

    Högtidlig blomsteryra på Skansen

     
    I den vackra TV-filmen ´´Mellan hägg och syren´´ från 1986, berättar Gunnar Brusewitz att den här tiden är som en högtidlig blomsteryra och så är det verkligen i Skansens trädgårdar just nu. Fruktträd, prydnadsaplar och syrener skapade den högtidliga yran och jag blev verkligen yr av allt det vackra!
     
     
     
    Biologiska museet på Djurgårdsvägen

    Häggsemester

     En av Stockholms vackraste häggplatser finns vid Prins Eugens Waldemarsudde, intill Ryssviken.
     
     
    17-18 maj 2016
     
     
    Jag gjorde som den där skomakaren i Torshälla, Sölvesborg eller var han nu var någonstans, jag tog ledigt mellan hägg och syren - det är tydligen en skröna, eller något som har förvrängts eller förstärkts. Det senaste jag hörde om skomakaren var att han tog ledigt för att sätta potatis! Hur som helst gjorde jag som skomakaren och tog två dagar semester. Dels för att fotografera för ett framtida projekt, dels för att bara njuta av den vackraste tiden på året. Mellan hägg och syren är oftast en svindlande kort period nu i hänryckningens tid.
     
    Min idé är att perioden skulle börja då häggens blommor började knoppas och sluta när syrenernas blommor föll till marken, vilket skulle betyda många veckors ledighet för skomakare. Jag blev rättad och man menade att min period betydde ´´under tiden då hägg och syren blommade´´ och visst förstår jag att ´´mellan´´ innebär tiden efter det att häggen slutat blomma, tills syrenerna börjar blomma. Men någon sådan period finns egentligen inte. De överlappar nästan alltid varandra i sin blomning, så även i år. Ja ja, mellan hägg och syren är i varje fall en magiskt vacker tid som ofta stressas bort. Det är nu allt ska hinnas med inför sommarens semestrar och den överdådiga prakten i trädgårdar och i naturen är ibland svår att ta till sig. Man vet liksom inte vilket håll man ska titta, eftersom det är så galet vackert överallt! Därför tog jag två dagar semester, för att ´´hinna med´´! 
     
    Under tisdagen tillbringade jag en stund på Långholmen och sedan en längre stund på Djurgården, där vackra häggmiljöer finns på många ställen. Att hitta det rätta ljuset för att ta de perfekta bilderna är inte lätt. Jag hade tur vid Prins Eugens Waldemarsudde och fick några timmar då lagom täta moln skymde solen. Ett fint fotoljus. Det är något som händer med mig när häggen blommar, så mycket känslor sätts igång och jag tycker att blomningen är bland det vackraste man kan se i Sverige. Det är nästan samma sak med syrenblomningen, då jag helst vill bo i en syrenberså så länge de blommar.
     
    Onsdagen började med sol, men de utlovade fluffiga fotomolnen anlände aldrig den här dagen. Det blev den vanliga rundan i innerstaden. Jag klev av tunnelbanan vid Odenplan, gick Drottninggatan ner mot Centralbadets trädgård, tog Brunkebergstunneln till Humlegården, vidare till Berzelii park och Kungsträdgården. Drack te och åt en ost-skinkmacka ´´Under kastanjen´´ och vandrade sedan upp mot Söders höjder. Slussen är nu en byggarbetsplats och kommer att vara så i många år. Monteliusvägen bjöd däremot på syrener som nästan var i full blom och inne i Olle Adolphsons park beundrade jag den nya statyn av vår vislegend. Statyn invigdes den 2 maj i år och bronsbysten har gjorts av Olle Seglert som var en vän till Olle. Läs mer här!
     
    Mitt mål var sedan Groens malmgård som har öppet onsdag-fredag 11-15. Jag har skrivit många gånger om den här lite hemliga och mystiskt vackra trädgården innanför planket vid Malmgårdsvägen, där jag ofta står och sträcker kameran över planket för att fånga något av allt det vackra, när caféet och den lilla handelsträdgården har stängt. Den här trädgården är dock inget för trädgårdspedanter, utan här råder den vackra balansgången mellan kärleksfull skötsel och närheten till ett förfall. Då menar jag ett positivt förfall, det vackra vilda som man sällan ser i en storstad. Självklart kommer inte den här trädgården att förfalla utan den kommer med all säkerhet att vara lika vacker i många år framöver.
     
    Dagens besök blev dock inte riktigt som jag tänkt mig. Dels hade den enorma häggen som böjer sig mot malmgårdsbyggnaden blommat över, likaså det lika stora körsbärsträdet intill, dels var himlen klarblå och det var ett svårt fotoljus och inga fluffiga moln över trädgården. Jag hade till och med önskat mig en molnig dag! Men jag vore väl en idiot om jag klagade en sådan här dag då solen värmde, koltrasten sjöng och då jag satt i trädgården med kaffe och en helt ljuvlig rabarberkaka. Cafébordet hade två ben och bordskivan stöttades mot muren. Jag älskar sånt! Jag sa till kvinnorna som driver café och trädgård, att jag återkommer nästa år då häggen blommar som bäst.
     
    Vid Kvastmakartrappan började syrenerna gå i blom, liksom på hela Åsöberget. När jag tog tunnelbanan från Slussen hem till Bromma, såg jag i mobilen att jag hade gått 20 213 steg och trots två fikastopp så var det skönt att sitta en stund.
     
    Nu är häggens tid snart över och nu blir det snart syrenvandringar...!
     
     
     
    Groens malmgård, läs mer om trädgården här!
     
    Den stora häggen intill malmgårdsbyddnaden hade tyvärr just blommat ut...!
     
    Lite här och där finns tulpaner och jag tycker att de nästan är vackrast i vissningsstadiet!
     
    Den rabarberkakan kan jag verkligen rekommendera!
     
    De finns byggnader i Stockholm som jag blir lite extra varm i hjärtat av. Långa huset på Lilla Mejtens gränd är ett sådant! Jag antar att det beror på det vackra taket och att huset är så ovanligt långt!
     
    Vid Bergsprängargränd i Vitabergsparken har i år odlingspallkragar kommit på plats!
     
    Sofia kyrka mellan hägg och syren!
     
    Vid Linnéstatyn i Humlegården blommar i år mängder av röda och orange tulpaner. Jag måste ta reda på sortnamnen...
     
    I Berzelii park blommar nu de vackra Bukettaplarna. Malus 'Evereste' 
    ...och på Strömparterren blommar den stora hästkastanjen!
     
    I Kungsträdgården blommar mängder av vackra tulpaner!
     
    Det 81 meter höga utsiktstornet i Kungsträdgården står fortfarande kvar och jag hade tänkt åka upp idag, men var för tidigt ute. Först kl 11 öppnar de. 100 kronor kostar det att se Kungsan från ovan i sju minuter. Den 22 maj monteras tornet ner!
     
    Järnpojken i Gamla Stan. Läs mer om Sveriges minsta stay här!
     
    Evert Taube på Järntorget i Gamla Stan, skapad 1985 av skulptören Karl Göte Bejemark
     
     En bronsbyst av vår fina visdiktare Olle Adolphson restes i Olle Adolphsons park den 2 maj 2016, skapad av Olle Seglert. Olle Adolphson dog 2004. Läs mer om Olles park här!
     
     

    Hägg och syren på Långholmen

     

    19 år i en slottspark

     
    Jag fortsätter att jobba med trädgård. 19:e året i Engsholms vackra park. 46:e året som trädgårsarbetare. Ett par år kvar innan jag lägger spade, kratta och sekatör på hyllan.
     
    Mellan hägg och syren nu och jag trivs extra bra mellan dessa växter.

    03.38 på Blockhusudden

     
     
    6 maj 2016
     
     
    03.38 väcktes jag ute på Blockhusudden!
    -Du måste komma upp! Det är jättevackert ute! 
     
    Yrvaken tog jag på mig morgonrocken, klev i ett par tofflor, fångade kameran i farten och gick ner till bryggan. Koltrasten och flera andra skönsångare fyllde hela udden med den vackraste morgonkonserten. Medveten om att det var helt omöjligt att fånga en sådan här magiskt stund på bild, försökte jag ändå ta några foton ut mot det spegelblanka vattnet och mot den rodnande morgonhimlen. Först 04.30 skulle solen dyka upp bort över Fjäderholmarna. Då hade jag somnat om...
     
     
     
     
    Ibland händer det att jag blir så där extra trädgårdslycklig! När vi kom upp till Rosendalsterrassen på Djurgården, möttes vi av ett makalöst blomsterhav!  De olika narcisserna hade planterats tätt och det blev mycket vackert och effektfullt. Strålande - trädgårdsmästare Cecilia Adén som med hjälp av sin kollega Heidi Möller skapat detta narcisshav!
    Läs gärna mer om Rosendalsterrassen här!
     
    Cissi beundrar en av sina favoriter bland narcisser - Tahiti!
     
    Rosendals värdshus uteservering har verkligen en fantstisk utsikt!
     
     
    Lika trädgårdslycklig blev jag vid Rosendals slott, som ligger granne med Rosendalsterrassen och där samma trädgårdsmästare fått den vackra lilla slottsträdgården att vårblomstra på ett fantastiskt sätt!
    Jag återkommer med sortnamn och bilder på de olika narcisserna!
     
    Jag får alltid samma tankar när jag besöker dessa vackra platser - I Rosendals trädgård just intill kryllar det av folk som köar till caféet och till butikerna, men uppe på terrassen där det också finns café, är det sällan mycket folk. Vid slottet är det också lugnt och jag tycker att det är synd att inte fler tar sig tid att besöka till dessa fina platser.
    Läs gärna mer om Rosendals slott här!
     
    Villa Eolslund vid Blockhusudden
     
    Täcka uddens trädgård
     
    Nu i helgen började häggarna blomma på Djurgården, som här vid Villa Alsnäs
     
    Mot väggen vid Galleriterrassen på Wudden hade redan blåregnet gått i blom och den goda grannen bergsklematisen hade även den börjat blomma lite smått intill marken. Den kombon är nästan den vackraste jag vet! Se här!
     
    Häggen vid Prins Eugens ek, hade hunnit längst av de vi såg på Djurgården den här dagen. Nu går allt svindlande fort! I skrivande stund ser jag ut över backarna här i Bromma och häggarna är i full blom!
     
     Den vackra bokskogen vid Biskopsudden har klätt sig i sin vackraste vårdräkt!
     

    Bergianska trädgården 7 maj

    Magnolia kobus med Prunus sargentii i bakgrunden.
     
    Underbara Tokyokörsbär (Prunus x yedonensis)
     
    Bergskörsbär - Prunus sargentii

    Från Sankt Eriksplan till Blockhusudden

     
     
    5 maj 2016
     
     
    Klockan var fem på morgonen när jag gick upp mot tunnelbanan. Solen hade gått upp för ett tag sedan och fåglarna sjöng för mig. Kristihimmelsfärdsdag och hela Stockholm sov. Inte riktigt ändå, några trötta medresenärer hängde över sina mobiltelefoner på väg in mot stan. Eftersom jag ville se Sinnenas trädgård tidigt, så gick jag av vid Sankt Eriksplan och gick upp mot Vasaparken där den lilla vackra trädgården ligger. Jag älskar verkligen ytan där kungsängslijor och balkansippor nu blommar som bäst. 
     
     
     
     
    Jag gick vidare Dalagatan ner mot Norra Bantorget och möttes av ett Actea-hav. Narcissus 'Actea', den gamla enkelblommande skönheten som dominerade bland vårlökarna i park-torget. Morgonsolens strålar gjorde kronbladen nästan genomskinliga och jag ''drabbades'' av ett sånt där skönt vårrus genom kroppen igen...!
     
    Inne i Norra Latins trädgård hittade jag mer Narcissus 'Actea'!
     
     
    Lite synd att jag inte kom ner till vackra Strömparterren den här tidiga morgonen då Stockholms gator nästan var skrämmande tomma. Men skönt skrämmande tomma! Samtidigt tycker jag att det är bra att vissa parker stängs nattetid, såsom i Paris. Jag kom inte ens in i Centralbadets trädgård den här morgonen - det är inte bara fördelar med att vara ue tidigt, men fördelana överväger såklart. Tyst och lugnt i en annars så bullrig storstad. Inne i Kungstärdgården var det dock full aktivitet där det riggades för någon musiktävling...
     
    ... och Allan blåste bort årets körsbärsblomning - tack för förställningen Prunus 'Accolade' 
     
    Inne i Berzelii park blommade Prunus x gondouinii 'Schnee' vackert!
     
    Jag är ingen toffelblomsfantast direkt (Calceolaria) men jag tyckte ändå att det fungerade fint med den här färgmixen runt Berzelius staty! 
     
    Hur mycket jag än tycker om att vandra i huvudstadens kärna och på hela Södermalm med Långholmen, så händer det något med mig när jag går över Djurgårdsbron och kliver in på Södra Djurgården. Mina andetag blir lugnare och jag börjar smånynna...!
     
    Jag ska snart klättra på Söders höjder igen när hägg och syren börjar blomma, men just nu njuter jag av Djurgårdens grönska och de fantastiska vitsippshaven på den inre delen av ön. (Bilden är från rondellen vid Djurgårdsbron.)
     
    Magnolian vid Kullatäppan invid Nordiska museet blommade fint idag och jag gillar verkligen den här planteringen som jag tidigare har berättat om. Ett litet mästerverk faktiskt! Men nu ställer jag mig ändå lite frågande till att det har platerats en Coloradogran inne i planteringen, enligt mig alldeles för nära magnoliorna som med tiden säkert kommer att dränkas av granen, som blir stor om den trivs.
     
    Magnolia här är - Magnolia x loebneri 'Leonard Messel', Magnolia x loebneri 'Merrill', Magnolia x loebneri 'Wildcat', Magnolia stellata 'Rosea'  - Stjärnmagnolia.
     
    Inne på Galärvarvskyrkogården blommar nu ett stort Bergskörsbärsträd!
     
    Det är sällan jag ser Djurgårdsvägen så här tom!
     
    Utanför ABBA-museet på Djurgårdsvägen börjar nu ABBA-tulpanerena blomma!
     
    Praktmagnolians vackra knoppar vid Skansen entrén.
     
    Jag blir aldrig mätt på Djurgårdens vitsippor!
     
    Acer negundo - Asklönn utanför Italienska ambassaden!
     
    Entrén till Prins Eugens Waldemarsudde från spårvagnshållplatsen!
     
    Även vid Waldemarsudde har Gyllenlacken fått plats! Pop-blomman! Det pratas mycket om gyllenlack nu, den gamla blomman som fått en renässans i Sverige. Jag såg den i Göteborg och jag ser den lite här och där i Stockholm. Alla vill ha gyllenlack! Men jag ställer mig inte i hyllningskören! Jag förstår inte riktigt storheten med den här ganska tråkiga sommarblomman. Självklart tycker jag att det är roligt att man tar fram gammaldags blommor, men jag tycker inte att den är så kul! Sorry!
     
    Vid Täcka udden på Djurgården blommar magnolior som bäst nu!
     
    Och på en gård vid Blockhusudden!
     
    Dufvans härliga narciss-slänt!
     
     Jag började min vandring vid Sankt Eriksplan och avslutade med ett glas kallt flädersaft ute på underbara Blockhusudden på Djurgården! En helt fantastisk vandring i lugnt tempo efter min förkylning. Några väl valda fikapausplatser på vägen gjorde att vandringen blev helt perfekt!

    Rosendals slott - narcisser 2016

    Narcissus 'Unique' 
     
    Narcissus 'Petit Four' 
     
    Narcissus 'Chanterelle' 
     
     

    Ungersk tandrot - Cardamine glanduligera

     14 april 2016 i Göteborgs botaniska trädgård
     
     
    Ungersk tandrot hette tidigare Cardamine glanduligera men ''lystrar'' nu till namnet Dentaria glandulosa. Eller? Nu har vi en sådan här växt igen, som inte har något bestämt namn. Eller där ´´namnsättarna´´ inte är överrens. Jag såg den blomma så här fantastiskt tillsammans med vitsipporna i Göteborgs botaniska trädgård i mitten av april 2016 och enligt botaniska trädgårdens skylt så ska den heta Dentaria glandulosa.
     
    Nu dubbelkollar jag alltid med SKUD (Svensk kulturdatabas), webbplatsen som används av alla växtskribenter. Vad ser jag där? Jo där heter den fortfarande Cardamine glanduligeria! Vem ska jag nu lita på? Då fick jag en kommentar av Ove Jaktlund som berättade att det riktiga namnet ska vara Cardamine glanduligera
    ! Så! 
    Den här skönheten sprider sig som vitsippor med jordstammar och blir ungefär 20-30 cm hög och trivs i mullrik jord i lundmiljö. Den klarar sig upp till mellersta Sverige och kan som man ser på bilden, med fördel användas tillsammans med vitsippor. 
     
     
     
    14 april 2016 i Göteborgs botaniska trädgård
     
     

    I havet av vitsippor...

     
     
    30 april 2016
     
     
    Jag tänker inte ens försöka beskriva hur vackra Djurgårdens skogar, hagar och parkmarker är just nu, mer än att jag nästan blir rörd till tårar av det som naturen visar upp nu i början av maj. 
     
    Kommande vecka ska tydligen bjuda på värme strax under 20 grader och vindstilla, soliga dagar. Tyvärr har jag i skrivande stund (måndag) råkat ut för en vårförkylning - just nu när jag vill fånga våren med kameran! Det känns lite som ett skämt! Jag minns inte att jag var förkyld en enda dag i vintras! Men nu när alla prunus börjar blomma överallt och när tulpaner och narcisser snart fyller parker och trädgårdar. Då! Men jag ska såklart inte klaga, vad är väl en liten förkylning mot all ondska och elände i världen!
     
     
     
    Kan det ha varit här som jag fick min förkylning...?
     
     Ett av mina favorithus på Djurgården!
     
     Rosendals orangeri
     
    Tulpanen Analita nedanför Villa Bergabo (arkitekt Ragnar Östberg) vid Skansenberget.
     
    Favorithus nr. 1 på Djurgården! Villa Dufvan!
     
     Vitsippsselfie med en selfiepinne...!


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails