• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Hoppets skepparglas från Heta Hyttan

     
     
     Tyvärr hade jag inte möjlighet att träffa min morfar Carl Bernhard Söderholm som var sjökapten och seglade på vackra segelfartyg längs kusterna i Europa. Det var på den tiden då lastfartygen var vackra och då vi inte konsumerade och importerade varor så hysteriskt som idag. Han levde mellan 1866-1944 och tillbringade sitt liv i Roslagen och ute på haven. Det sista fartyget han seglade var skonerten Hoppet av Länna, som strandade utanför Torekov på 1930-talet. Där finns Hoppets kajuta uppställd och sammanbyggd med fartyget FRAM av Brantevik på Torekovs Sjöfartsmuseum.
     
    Hoppet har på sätt och vis blivit en symbol för segelfartygen genom att både dess kajuta och skans har bevarats och finns på Sjöhistoriska museet i Stockholm där livet ombord på Hoppet var en permanent utställning från 1930-talet fram till de av någon märklig anledning tog bort utställningen för några år sedan. Mer om Hoppet här!
     
    I somras fick jag det här mailet:
     
    Hej Hasse!
    Linda heter jag och driver en liten glashytta uppe i Piteå.
    jag läste ditt blogginlägg om din morfars skepp hoppet och undrar nu om du har något emot att din morfar förknippas med en produkt jag nyligen tagit fram som jag gärna vill döpa till Hoppets skepparglas.
    Till denna produkt tar jag gärna fram ett litet kort med bilden på din morfars besättning samt en kortare text.
     
    Självklart tyckte jag att det lät spännande och det känns mycket fint att minnet av vår morfar nu lever vidare i form av Hoppets skeppsglas. Nu står fyra vackra, handblåsta glas med tjärsnören som sprider en svag doft av tjära i mitt hem, trots att de står inne i ett vitrinskåp. Tack Linda, för att CB får leva vidare på grund av dina vackra glas. Läs mer om Heta Hyttan och Lindas glas på hemsidan - Heta Hyttan
     
     
    Texten på kortet där morfar med besättning finns med, lyder:
    Kapten Carl Bernhard Söderholms djärva och säkra besättning på skonertskeppet Hoppet av Länna i början av 1900-talet.
     
    Det är morfar Carl Bernhard som sitter i mitten!
     
     
     

    Nära på Engsholm

    Aster amellus 'Vellchenkönigin'
     
    Anemone x hybrida ´Königin Charlotte´
     
    Stanwell Perpetual
     
    Calendula officinalis 'Peach Sherbet' 
     
    Daucus carota 'Dara' 
     
     Aster pyrenaeus 'Lutetia'
     
    Anahpalis triplinervis 'Sommerschnee'
     
    Aster divaricatus
     
    Echinops bannaticus
     
    Hydrangea serrata
     
    Rosa rugosa 'Jens Munk' 
     
    Buskpion
     
    Eupatorium maculatum ´Atropurpurea´
     
     Agave
     

    På väg in i hösten...

     

    Att navigera på bloggen

    Jag har många gånger fått frågan vart olika blogginlägg tagit vägen - om jag tar bort dem efter en tid. Därför tänkte jag berätta hur man navigerar här på bloggen! Bloggar och vanlig hemsidor skiljer sig ju en hel del i uppbyggnad och eftersom bloggar hela tiden uppdateras och har ett fortlöpande flöde, så blir ju äldre inlägg inte synliga på sidan. 
    •  Alla 3 243 blogginlägg och alla 21 464 bilder sedan juni 2005 finns kvar här på bloggen! 
    • ´´Sök i bloggen´´ är som att googla i min blogg och där kan man alltså söka på ord eller meningar från alla inläggen. Testa att söka på ert namn om ni någon gång kommenterat på bloggen...! Precis som på vanliga googlesök går det även att bildsöka.
    • Ett annat sätt att söka är att välja år och månad i Arkivet.
    • De vågrätt liggande länkarna under min headbild innehåller några av kategorierna i bloggens innehåll.
    • Utvalda inlägg finns längre ner i vänstermenyn!

    Dagarna mörknar minut för minut.

     
     
    Dagarna mörknar minut för minut.
    Tänd våra ljus, det är nära till natten,
    snart är den blommande sommaren slut.

    Naturmorgon fyller 25 år!

     Engsholms slottspark
     
    2015 inträffade/inträffar många viktiga jubileum!
     
    I juni fyllde min blogg 10 år - se här! I samma månad firade jag 45 år som trädgårdsarbetare - se här! Engsholms lindallé, liksom Hammarby fotboll fyller 100 år och Sveriges Radio firar 90-års jubileum. Edith Piaf och Frank Sinatra skulle ha fyllt 100 år om de levt idag och Pippi Långstrump har nu levt tillsammans med oss i 70 år och kommer väl leva vidare långt in i framtiden!
     
    Dessutom 25-årsjubilerar mitt favoritradioprogram Naturmorgon i P1. Jag har varit en trogen lyssnare under en lång tid, kanske att jag var med redan från början. Under åren har det i varje fall varit en angenäm vana att gå upp klockan sex på lördagsmorgnarna, äta frukost och lyssna på det direktsända programmet, där fältreportrar smugit omkring i naturen och rapporterat vad som händer och berättat om det mesta som finns att säga om naturen.
     
    Jag ska erkänna att jag på senare år ibland har lyssnat på poden för att kunna få sova lite extra på helgmorgnarna. Med eller utan direktsändning, så är det ett helt underbart program och idag när jag lyssnade på jubileumsprogrammet ´´25 år på knappt två timmar´´  (på poden när jag klippte gräs) så hörde jag något fint som jag vill föreviga här på min blogg. Det kommer från ett program som sändes 1998 och det var Tomas Lindberg som just efter en nyhetssändning, så oerhört poetiskt och vackert berättade hur solen och vinden väcker vårt vackra land. Eftersom jag ägt flera båtar som haft sin plats i Gräddö hamn i Roslagen, kändes det lite extra fint att den lilla hamnen fanns med här:
     
    Solen står nu över Gotland och skjuter hela kvastar av strålar mot öster.
    Går genom diset över Kalmar sund, klättrar upp mot Småländska höglandet och kastar sig över till Vättern.
    Leker lite med grantopparna i Tivedenskogarna, lyser upp Kinnekulle och Hornborgarsjön lyfts fram ur morgonmörkret.
    Och så tonas morgonljuset bort i ett rosenfärgat moln över Tärnabyfjällen och därifrån kommer vinden och hon gör samma färd tillbaka söderut genom Indalsälvens ådal förbi Gästrikland utmed Arholma.
    Vid Gräddö vänder hon och hälsar på de tomma sommarnöjena i Norrtäljeviken.
    Tar ett extra varv runt kärnkraftverket i Forsmark, vänder ut mot havet igen, studsar mot Åland skräms av stiltjen i Mariehamn.
    Rusar nu mot sydväst förbi Sandhamn, ut på havet igen där vinden möter en Ejderflock som nu ändrar riktning och flyger rakt över fyren på Landsort.
    Pilsnabbt drar vinden in genom tallskogen på Gotska Sandön, drar med sig lite sand från den vandrande dynen, fortsätter in över Gotland, tumlar mot Tingstäde kyrka.
    Gör en stilla kullerbytta tillsammans med en duvfjäder som far ut från klocktornet.
    Fjäderns och vindens ringdans dör ut samtidigt som solen går i moln och duvfjädern lägger sig under en blommande sälg på ängen inte långt från träsket.
    Det är naturmorgon i gröna rummet.
    Klockorna i Tingstäde kyrka ringer.
     
    Tomas Lindberg 1998
     
    Några av de som nu hörs i Naturmorgon är från vänster i bild - Helena Söderlundh, Lasse Willén, Jenny Berntson Djurvall, Joacim Lindvall och Lisa Henkow.
     
     

    Vår och sommar i Engsholms slottspark 2015

    Slånblomningen var extra magisk i år i slottsparken!
     
    ´´Min´´  utsiktsplats!
     
    Det gamla orangeriet
     
    Under mina 18 år i slottsparken så var det rokordmycket förgätmigej i slottsparken denna vår!
     
    Den fantastiska Exochorda 'The Bride' 
     
    I kaprifolens tid!
     
    Frossa i pioner...
     
    Vackra och pålitliga aklejor!
     
    Vit brunnäva
     
    Liten flocknäva
     
    Aklejruta
     
    Flammentanz och Rosa rugosa 'Ritausma' 
     
    Astrantia major 'Ruby Cloude' 
     
     

    Årets växt i Engsholms slottspark

    Här har jag plockat en bukett in till vasen i slottets hall och jag meddelar senare om de håller sig bra inomhus! 14 september.
     
    Härmed utnämner jag Daucus carota 'Dara' - blomstermorot, till årets växt i Engsholms slottspark. Denna nya och ljuvliga bekantskap kommer med all säkerhet att finnas även nästa år i parken, eftersom den har blommat både länge och är ganska stadig trots att den blir cirka en meter hög. I beskrivningen från Impecta står det att den blommar juni-augusti, men mina blommar fortfarande fint trots att det är i mitten av september. Från samma fröpåse får man både vita, rosa och de allra vackraste som går i purpur.
     
     Bild från slutet av augusti
     
     Fakta från Impecta
    Prydnadsmorot med skira flockblommor i purpur, rosa och vitt. Finflikigt bladverk. Blommar första året vid tidig sådd. Mycket dekorativ utfyllnad i buketter eller som vävarväxt i rabatter och krukor. Bra dragväxt för pollinerare. Kan även torkas.

    ODLING FRÅN FRÖ:

    Förkultiveras inomhus i mars-april. Täck med klar plast försedd med lufthål. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Kan även sås direkt på friland när jorden reder sig eller på hösten för tidigare blom följande säsong.
     
    Portionsmängd: 25 frö
    Växtläge: sol
    Höjd: 90 cm
    Såtid: mars-maj/okt-nov
    Grotid: 5-15 dagar
    Blomtid/Skördetid: juni-aug
    Årighet: Ett-Tvåårig
    Engelskt namn: Wild Carrot
     
     

    Besök i Rappnes Slottsträdgården Ulriksdal.

    Pumpatunneln
     
    Savoykål
     
     Rävsvans
     
    Inne i Hårlemanska boskén i Ulriksdals slottspark lyser de röda begoniorna!

    I mitt nästa liv ska jag...

    ...bli en modigare människa och om jag även då ger ut en bok om Stockholms trädgårdar, ska jag tacka ja till alla inbjudningar från olika föreningar som vill att jag ska komma och visa bilder och berätta om boken. Jag kommer då även att tacka ja till att ordna stadsvandringar i Stockholms trädgårdar och parker. Så får det bli!
     
    Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan.

    Gröna Lund, ett blommande rum!

     
     
    11 september 2015
     
     
    Det är inte ofta som jag besöker Grönan nu för tiden, men den här tidiga fredagsmorgonen fick jag möjligheten att besöka Djurgårdens gamla nöjespark från 1880-talet, då bara trädgårdsfolket och städarna var på plats bland karusellerna. Jag har varit på Tivoli i Köpenhamn och sett blomsterprakten där och trots att jag själv aldrig besökt Liseberg i Göteborg, så har jag hört att det ska vara vackert även där. Det jag inte visst var att Gröna Lund här hemma i Stockholm bjuder på en sådan prakt med vackra sommarblommor. På alla möjliga och omöjliga platser finns hängande amplar, urnor och planteringar. Jag hoppas och tror att besökarna ser allt det vackra som finns runt hela anläggningen.
     
    På en nöjespark med färggranna karuseller och byggnader, är det ju viktigt att använda blommor som märks, att skapa effektfulla kompositioner som matchar omgivningen och det har trädgårdsmästare Anders Westberg verkligen lyckats med! Det var riktigt kul att få se sig omkring när anläggningen vilade och inga skrik hördes från Insane, Fritt fall, Pop-Expressen, Vilda Musen eller Nyckelpigan...!
     
     
     
    Trevliga trädgårdsmästaren Anders Westberg har ansvar för Grönans alla växter och har redan börja fundera på vilka sommarblommor han ska använda 2016. Stort tack för att jag fick komma in och se allt det vackra under lugna förhållanden. Tack även till ciceron Cissi!
     
    Tomma, stilla karuseller känns ödsligt och vemodigt.
     
     ...och vem har inte försökt komma upp till Lustiga Huset på dessa förvirrande trappor?
     
    Ulla Winblad 
     
    Till slut lättade morgondimman över sjön och jag kunde se Södermalm på andra sidan.
     
     I am Pettson!

    Septemberresa i Sverige

     På Öland blåste det vackert!
     
    Min sista semestervecka har jag för vana att ta i september, då det sista av sommaren brukar hänga kvar om man har tur. Och visst hade jag tur - igen! Resan började dock lite dramatiskt med åskväder och störtregn över huvudstaden. Det varnades för stora regnmängder och senare hörde jag att Hallsberg hade fått över 100 mm. och blev drabbat av stora översvämningar.
     
    Klockan var åtta på söndagsmorgonen då jag rusade ner till bilen i regnet och vattenplanade mig upp på Essingeleden med GPS:en inställd på brors nya adress på Öland. Regnet upphörde redan nedanför Södertälje och återkom bara då och då under resan ner. Fikapaus blev det som vanligt i Tindered när jag åker E66 och väl framme på Öland blev det guidning av bror i omgivningarna, innan vi åt en fantastisk middag till ett dånande regn över altantaket. Det var ett fint ställe bror med hustru har hittat och min ur-rospigg till bror har helt plötsligt blivit ölänning och nu förstår jag honom!
     
    Från Öland åkte jag vidare ner mot Skåne och mellanlandade i Karlskrona där jag åt lunch i Hoglandsparken som blommade mycket av gula sommarblommor. Jag konstaterade ännu en gång att Skånes inland är väldigt platt och ganska tråkigt, men när jag började närma mig Skanör passerade jag Höllevikens skulpturpark där den här vackra Les deux arbres av Gudmar Olovson, var en av många fina skulpturer utefter havet. 
     
    I Skanör checkade jag in på Hotell Gässlingen som visade sig vara ett mycket fint hotell där olika byggnader låg runt ett torg utan butiker och där mitt hus hette Stadshuset. I Stadshuset fick jag en stor fin lägenhet med utsikt mot Öresundsbron och med en säng som fick mig att sova som aldrig förr. 
     
    Till stranden kom jag genom att vandra Slottstigen som gick över små broar och ängar där korna betade och där marken var på sina håll fylld med lågt växande Rosa rugosa och plötsligt förstod jag att den här vackra rosen även kan vara ett problem. Ett äldre par plockade nyponen och cyklade hem med fulla hinkar. Nere vid stranden fanns en rad med bodar och sanden var vit och skön att gå på.
     
     När kvällen kom gick jag ännu en gång ut till havet, för att se solen lämna den här dagen.
     
     
    Jag vaknade i stadshuset och när jag njutit av en härlig frukostbuffé på Gässlingen, var det dags att åka vidare på denna snabba och kanske aningen stressiga resa. Jag stannade vid Sofiero och vid Norrvikens trädgårdar - se här!
      Efter ett fikastopp vid något själlöst vägställe, sträckkörde jag till Vadstena där jag skulle bo på klosterhotellet! Jag tyckte om vägen som börjar när man kör av E4:an mot Vadstena. Vackra slättlandskap i mognadens färger, gårdar lite här och där och en slingrande enfilig väg.
     
    Vadstena klosterhotells huvudbyggnad där jag bodde är en av få byggnader som finns bevarad från det medeltida nunneklostret, läser jag på hotellets hemsida och jag antar att det är grunden som är bevarad. Det medeltida klostret planerades och ritades av Heliga Birgitta och invigdes 1384 och här kan man läsa mer om den här vackra och spännande historiska platsen.
     
    Jag fick ett jättefint rum med utsikt över Vättern, men jag insåg att det här besöket skulle bli som hela den här septemberresan - en aning stressigt! Jag hängde på mig kameran för att gå en sväng i den vackra lilla staden som verkar ha stått utanför det hysteriska byggandet som nästan alla svenska städer råkat ut för. Här verkar tiden stå stilla och jag tänkte tillbaka på min barndoms stad Norrtälje när jag var liten. Små gator med hus som hämtade ur en Astrid Lindgrensbok och det pampiga slottet med vallgravar. Norrtälje däremot känner jag knappt igen längre. Min middag tänker jag inte berätta om, men den gick ganska snabbt kan jag säga, vilket var nödvändigt eftersom jag hemma på rummet skulle se Sverige bli utklassat av Österrike i EM-kvalet.
     
    Jag sov gott och drömde inte om Den heliga Birgitta eller någon annan helig person. Frukosten åt jag andäktigt under vackra valv och det enda som hördes var en fläkt på håll. Kanske att jag även hade velat höra någon gregoriansk musik på låg nivå då jag drack mitt morgonkaffe, men tack för en mycket fin stund Vadstena! Jag checkade ut och drog vidare!
     
    Vadstena klosterhotell
     
    Från mitt rum i klosterhotellet såg jag solen gå ner över Vättern.
     
     Här åt jag min frukost!
     
     
    Vadstena
     
    Vadstena slott
     
     Huvudbyggnaden där jag bodde!
     
    När jag ser vägskyltar ´´Brunnsmiljö´´ svänger jag oftast av. Miljöerna brukar vara vackra och orörda och så var fallet även här i Medevi brunn! Här kan man bo på vandrarhem eller hotell i de gamla husen. Många byggnader väntar nog på en varlig med hyfsat genomgripande renovering, men som vanligt faller jag för det som är slitet. Här kan man läsa mer och boka boende inför nästa år! 
     
    Jag hade önskat att jag hade fått fotografera den här mycket vackra miljön med ett bättre fotoljus, nu fick jag radera de flesta bilderna. Tänk att jag alltid ska ha så soligt väder under mina semesterveckor...!
     
    Ett stopp i Örebro stadspark under resor är tradition eftersom jag tycker att det är en av Sveriges vackraste stadsparker - kanske den vackraste! Se mitt blogginlägg från besöket här! Bilden ovan är från Wadköping som gränsar till stadsparken och där drack jag mitt te!
     
     Egentligen var jag ganska mätt på trädgårdar, men det blev ändå ett hastigt stopp i vid Enköpings Drömpark innan jag landade hemma i huvudstaden.
     
    Nästa resa i Sverige får inte bli så här stressig. Om fyra år, kan jag vara ute och drälla i landet så länge jag vill...!
     
     

    Örebro stadspark 2015

     
    Som vanligt när jag är ute och reser i Sverige så stannade jag till vid Örebro stadspark, som jag tycker är en av Sveriges vackraste stadsparker och jag tror inte att det finns någon annan stadspark som är så välskött. Jag skulle även vilja besöka parken vid andra tidpunkte på året, som på våren och under bästa tiden för rosorna, eller under hösten när träd och buskar bjuder på vackra höstfärger. Jag gick en timma här och njöt och funderade om rosenträdgården har utökats med fler gammeldags rosor? Trots september så blommade flera rosor fortfarande vackert. 
     
    Det som skiljer Örebro stadspark från andra parker är den långa blomstergatan med sommarblommor. Här bjuds man på olika teman varje år i färg och form och det är alltid lika spännande att se årets tema. I år gick planteringarna i ljusa lugna färger. Vitt, lila och rosa. Lugnt och vackert. Tyvärr hade det senaste kraftiga regnet gjort att petuniorna gjort sitt för i år. Något annat som utmärker Örebro stadspark är det många, vackra och mycket välskötta idegranshäckarna som skapar många olika rum och idag träffade jag Helena som putsade häckarna vid den långa blomstergatan. Hon berättade att häckarna klipps en gång om året och under våren när tjälen fortfarande är kvar i marken och vårsolen blir för stark mot häckarna - så täcker de alla häckar med väv under några veckor.
     
    Om jag tidigare under resan gav Sofiero högsta betyg så får trädgårdsmästare/trädgårdsarbetare högsta betyg även här! Hit kommer jag alltid att återvända. 
     
     
     
    Här kommer några olika teman vid blomstergatan under mina tidigare besök:
     
    2008
     
    2010
     
    2011
     
    2012
     
    2013

    Trädgårdslycka på Sofiero och på Norrvikens trädgårdar

    Vresbok i Norrvikens trädgårdar
     
    8 september 2015
     
    Sofiero
     
    Under min korta septemberresa i södra delen av landet, valde jag att besöka två platser som tillhör de allra finaste trädgårdspärlorna i Sverige. Efter att ha övernattat på Hotell Gässlingen i Skanör begav jag mig norrut igen och landade först på Sofiero utanför Helsingborg. Jag har tidigare bara besökt den platsen vid två tillfällen och det var när rhododendronen blommade i ravinerna. Nu i september visade trädgården upp en helt annan sida. Visst hade jag sett Drottning Margaretas Blomstergata vid mitt besökt tidigare och den var fin även då i maj månad, men nu föll jag helt och hållet för sensommarprakten vid den långa blomstergatan men även vid dahliakvarteret, i köksträdgården och vid lustgården.
     
    Vid mitt besök den här semesterlediga tisdagen sken solen från en klarblå himmel och trots att jag njöt av det underbara sensommarvädret, så hade jag hellre haft ett annat ljus när jag fotograferade trädgården. Till exempel hade Lustgårdens underbara vita malvor kommit mer till sin rätt i ett annat ljus. Men under mitt korta besök gick jag ändå runt med ett stort leende och var mycket imponerad av allt det vackra! Hela trädgården var så oerhört välskött och det är verkligen härligt att se hur en trädgård vårdas och sköts med äkta kärlek. Här gör de duktiga trädgårdsmästarna/trädgårdsarbetarna inte bara sitt jobb, utan de gör det med känsla. Högsta betyg till er som designar och sköter det här trädgårdsparadiset!
     
    Jag träffade några av de som jobbar i trädgården och vi pratade om att besöka en trädgård flera gånger under en säsong, eftersom en trädgård hela tiden skiftar i utseende, från vårens blomsterlökar, till rosornas tid och till de färgstarka sensommarblommorna. Bodde jag närmare skulle jag bli stammis här...
     
    Läs mer om trädgården här!
    Och se bilder från mitt förra besök 2008 här! 
    2008 sken solen lika starkt och fotoljuset var lika besvärligt - nästa gång som jag besöker Sofiero vill jag ha en mystisk dimma eller fluffiga vita moln på himlen!
     
     
    Drottning Margaretas Blomstergata
     
     Plock i dahliakvarteret
     
    Norrvikens trädgårdar
     
     
    Norrvikens trädgårdar har jag besökt flera gånger under olika tider på året och jag älskar platsen med de skiftande trädgårdsrummen. Här finna den vackra renässansträdgården med 30 000 buxbomsplantor i broderiparterren och längre ner i trädgården den lika vackra japanska trädgården där de ljuvligt vresiga vresbokarna finns. Tyvärr finns det här inte blommor i renässansträdgårdens buxbomsparterr, så som det bör vara i en renässansträdgård.
     
    Jag tänker inte säga något om alla problem och hot som den här trädgården haft hängande över sig i många år nu, men när jag pratade med några av trädgårdspersonalen så kommer trädgården trots allt att fortsätta vara intakt framöver. Personalen berättade även om deras sju gräsklipparrobotar som tuggar runt på de fina gräsmattorna och håller gräset konstant kortklippt. Jag var lite nyfiken eftersom vi kanske tänker prova några i Engsholms slottspark. Här i Norrvikens trädgårdar fungerade de utmärkt och de kunde inte komma på några nackdelar.
     
    Läs mer om parken här!
    Och om mina tidigare besök här!
     
     

    Blomstermorot - Daucus carota 'Dara'

     Engsholms slottspark i slutet av augusti 2015
     
    En iskall och snöig senvinterdag 2015 satt jag på jobbet och skulle beställa fröer till sommarblomsplanteringar i Engsholms slottspark och hos Impecta hittade jag den här skönheten. Blommorna går i purpur, rosa och vitt och blev på sensommaren gudomligt vackra. Det blir som ett litet fyrverkeri i planteringen! I Mariatorgets planteringar finns just den här blomstermoroten - det var alltså fler än jag som vill prova den här kompisen i år! Den blir ganska hög, nästan en meter och blommar från slutet av juni till in i september och är perfekt som snittblomma. Jag är dock tveksam om det blir några morötter till slottets kockar...!
     
    Så här skriver Impecta på sin hemsida om sådden av blomstermoroten!
    Förkultiveras inomhus i mars-april. Täck med klar plast försedd med lufthål. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Kan även sås direkt på friland när jorden reder sig eller på hösten för tidigare blom följande säsong. 25 frön kostar 36 kr!
     
    Mariatorget 26 juli 2015
     
     27 oktober 2015 - rötterna smakade som vanliga morötter!

    Café Blockhusporten

     
    Längst ute på östra Djurgården ligger Blockhusudden som är en av mina absoluta favoritplatser i Stockholm. Trots att stadens brus bara ligger några kilometer här ifrån, så är det helt stilla här ute. Det som hörs är vågorna som rullar in mot stranden, måsarna, båttrafiken ute på sjön och ibland 69:ans buss som rullar förbi. Här blickar man ut över vattnet där innerskärgården möter staden och att se solen gå upp från Blockhusudden är magiskt vackert!
     
    Här ute bor Prins Carl Philip (bodde) och Thommy Berggren och några till. Det är också här som mitt favoritsommarcafé i Stockholm ligger. Blockhusporten är beläget just vid stranden och att dricka sitt kaffe till ljudet av vågorna som sköljer upp på den lilla sandstranden är rent meditativt!  
     
    Vill man av någon anledning inte fika på Blockhusporten, så kan man testa Monika Ahlbergs fantastiska bakverk på Thielska galleriets café som ligger en liten bit upp i backen.
     
    Vid Blockhusudden finns fortfarande tullbyggnaderna kvar sedan 1700-talet och här finns även Thielska galleriet, ett konstmuseum som invigdes 1907 och arkitekt var Ferdinand Boberg. 
     
     En av Blockhusuddens bryggor! Här har jag suttit några gånger, med kaffe och sett solen gå upp.
     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails