• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Vila

    Nu vilar jag från slottsparken i några veckor. Under de 18 år som jag jobbat på Engsholm, var det här den sommaren som utan tvekan har varit den jobbigaste! Jag har nog aldrig tidigare klippt gräs så ofta och ogräset trivs ju perfekt under sådana här somrar. Men nu ska jag tänka på annat än trädgårdar under semestern!
     
     

    Från Karlaplan till Mariatorget

    Några av Tessinparkens 4000 rosor. Ogräset mitt i bilden såg jag först när jag kom hem, men jag tycker att det är lite charmigt! En katt bland hermelinerna! En rebell!
     
     Den här julilördagens uppgift var att fotografera Karlaplans och Villgatans katalpor (se blogginlägget om stadens katalpor här!), men jag kunde inte låt bli att titta in i Tessinparken igen och njuta av alla de 4000 rosor som nu blommar som bäst i den vackra parken på Gärdet. Jag hoppas att det i år finns tid att klippa bort överblommade rosor, så att de blommar långt in i hösten. 
     
    Det är skötselkrävande med en så här stor rosenanläggning, men när Stockholm 2010 fick den fina rosenparken så borde det samtidigt ha gjorts en heltäckande och fungerande skötselplan från början, där putsning av rosorna ingick. Det spelar ingen roll hur vackra trädgårdsanläggningar som ritas och anläggs, om det inte finns en skötselplan. Trädgårdsskötsel är ju självklart oerhört viktigt, men det har låg status att och det är ett lågavlönat arbete. att ungdomar inte vill jobba med trädgård idag, vet jag inte hur vi ska lösa. Hur lockar vi ungdomar in i trädgårdsyrket? Alla kommer ju ändå inte att få välavlönade drömjobb.
     
    Den här gången vandrade jag inte mellan Östermalm och Södermalm, utan tog i stället tunnelbanan mellan Karlaplan-Mariatorget.
     
    Den här helgen kände jag så tydligt den där vansinniga tröttheten som infinner sig när semestern börjar närma sig. Som om hela kroppen skriker efter vila. Jag börjar till och med bli trött på trädgårdar, växter, Stockholm och fotografering! Det säger väl en hel del! Som om katalpans blomning var finalen. För ett tag! Bloggen tar semester nu och jag vill vila och gå in i böckernas värld, somna på en strand, räkna sjunde vågor och uppleva naturen i stället för anlagda trädgårdar! Den här sommaren har utan tvekan varit den mest arbetsamma och tunga under de 18 år som jag jobbat i Engsholms slottspark. Gräs, ogräs, träd och buskar har växt något helt otroligt och så fort att jag putsat parken fin, så är det bara att börja om igen. Men nn vecka kvar! En tung slutspurtvecka i slottsparken börjar i morgon. Bara att spotta i nävarna och köra!
     
    Utanför Tessinparken på Askrikegatan odlas det i glada pallkragar. Stadsodlingens kraft sprider sig i huvudstaden.
     
    I den lugna lummiga Stureparken finns fina sommarblomsplanteringar intill hängalmen.
     
    Den nya musikhögskolan på Valhallavägen ska invigas 2016 och jag tycker att byggnaderna ser ganska spännande ut, kanske inte den långa tråkiga fasaden mot Lidingövägen.
     
    Längs Valhallavägen har 50 stycket lindar sågats ner nu i sommar eftersom de utgjorde en fara. De var rötangripna efter att ha levt ett tufft liv i komprimerad mark vid parkeringarna mitt i den långa allén, främst mellan Odengatan och Fältöversten. Det är oklart när/om nya träd ska planteras. Kostnaden för varje träd, med markförbättringar är cirka 100 000 kr.
     
    Den stora gården i Starrbäckängens bostadsområde som byggdes i början av 1990-talet.
     
    På en bänk vid Mariatorget, intill de vackra sommarblomsplanteringarna sitter en söderböna och funderar!
     
    Jag blev förälskad i den här blomstermoroten - Daucus carota 'Dava', som jag själv har drivit upp i Engsholms slottspark, men som inte har börjat blomma ännu. De här flockblommiga skönheterna passar utmärkt tillsammans med dahliorna - Dahlia 'Bishop of Llandaff' !
     
     Vila på Mariatorget, som ju egentligen inte är ett torg utan en park. Den kanske borde heta Mariaparken?
     
    Söndag
    Under söndagen fotograferade jag Rosendals och Etnografiska museets katalpor och besökte samtidigt Rosendals värsdhus med de vackra sommarblommorna.
     
    Det gäller att välja plats när man besöker Rosendals värdshus! Placera er vid dammen så får ni denna blomsterprakt på köpet! De sommarblommor som använts är:
     
    • Ageratum everest
    • Amaranthus 'Green Thomb' 
    • Antirrhinum majus 'Sonnet Yellow' 
    • Asclepias 'Scarlet' 
    • Canna indicia 'Tropical Yellow' 
    • Dahlia 'Gallery Pablo' 
    • Diascia 'Flying Colors' 
    • Heliantus 'Holiday' 
    • Heliotrop
    • Ipomea 'Sidekick Lime' 
    • Nicotiana 'Lemon Tree' 
    • Pennisetum glaucum 'Jade Princess' 
    • Salvia argentea
    • Tagetes 'Moonstruck Yellow' 
    • Verbena bonariensis
     
     

    Nu blommar Stockholms katalpor

    Villagatans katalpa ( Catalpa x erubescens) Det vackra trädet är sticklingsförökat från Bergianska trädgården
     
    Villagatan
     
    Karlaplans Catalpa x erubescens - ett utdrag ur mitt tidigare inlägg om Katalpor, se nedan. Bilden tagen 25 juli 2015.
     
    Karlaplans hybridkatalpa Catalpa x erubescens)
    Det har funnits delade meningar om varifrån det här stora vackra trädet på Karlaplan just utanför järnaffären, härstammar ifrån. De, han, hon eller hen som driver bloggen Arboarkticum skriver så här till mig:
     
    ´´För några år sedan var vi i kontakt med Gunvor Larsson på Bergianska och hennes historia stämmer i stora drag med den du redogör för ovan (En text som jag nu raderat). Men vi har också varit i kontakt med Ulf Lindahl (Träd i Stockholm) som i sin tur pratat med Rune Bengtsson, som borde vara bättre insatt. Rune menar tvärtemot Gunvor att skylten Catalpa bignonioides på Karlaplan har fog för sig.  Av samma uppfattning är också en annan Rune, nämligen Rune Brand (född 1948), tidigare stadsträdgårdsmästare i Hässleholm och idag föreståndare för Örtagårdens plantskola i Vinslöv. I sin ungdom var Rune en av de medhjälpare som var med och planterade ut minst tre katalpor i Stockholm. En bignonioides på Karlaplan, samt en hybridkatalpa på Rosendalsterrassen på Djurgården och en dito i Bergianska´´ .
     
    Jag mailade själv Gunvor Larsson nu i början av januari 2015 och hon berättar att katalpaträdet på Karlaplan är sticklingsförökad från Bergianskas träd och att det finns dokumenterat. Plantan skänktes till Stockholms stad 1980. 
     
    I boken ´´Träd i Stockholm´´ där Per Ola Fritzon är fotograf och en av författarna, kallar han Karlaplans katalpa för Catalpa bignonioides, trots att Bergianska har dokumenterat att trädet är en stickling från deras Catalpa x erubescens!
     
    Gunvor Larsson berättar vidare att:
    Jag har varit i kontakt med Per Ola Fritzon, god vän med Rune Bengtsson, som tidigare jobbade med träd i Stockholms stad. Det är också Per Ola som tagit alla bilder och lagt grunden för boken  'Träd i Stockholm'. Han säger att Rune ändrade sig angående bestämningen av katalpan vid Karlaplan sedan jag visat Bergianskas katalpa.
    Per Olas bilder i på Karlaplans-katalpan indikerar att det verkligen är en C. x erubescens. 
     
    Så utan tvivel så är Karlaplans träd C. x erubescens. 
     
     Läs gärna mer om Stockholms trassliga Katalpahistoria här!
     
     

    Kolingsborgs sista smörjelse

    Kolingsborg på Slussen ska rivas, troligen i höst och fram till dess har nio graffitikonstnärer bjudits in av ´´Stockholm konst´´ för att den gamla musik- och nöjesinstitutionen ska få ett färgsprakande slut!

    Personligen har jag ingen relation till platsen, men förstår att den betyder mycket för de som protesterar mot rivningen. Jag som hatar när staden bombas av graffiti på hus, murar, plank, bänkar, statyer mm...blev lite glad av det här!

     

    Läs mer om Kolingsborg på Wikipedia här!

     

    Sommartider

    Sommaren rullar på, men det verkar inte bli någon ordning på sommarvädret i år. Nu är det bara 7 arbetsdagar kvar tills min semester börjar. Då...!
     
    Bilden är från Notholmen vid Tyresö slottspark!
     

    Åldrad i ungdomlig grönska

     En mästerligt placerad Gul Robinia -  Robinia pseudoacasia 'Frisia' mitt i den djupa grönskan vid Engelbrektsgatan i Humlegården
     
     
    18 juli 2015
     
     
    Vi befinner oss nu mitt i högsommaren och jag har två kämpiga veckor kvar att jobba innan min augustisemester börjar. Den här lördagen var jag på jakt efter blommande ligustersyrener i Stockholm, men insåg ganska snart att jag var en vecka för sent ute. De få ligustersyrener som jag känner till i Stockholm hade blommat färdigt för i år och jag måste försöka pricka in blomningen nästa år i stället. Jag klev av tunnelbanan vid Rådhuset där hela stationen var helt folktom, nästan kusligt tom och jag antar att den här stationen inte brukar vara så välbesökt under helgerna. 
     
     
     
     Rådhusets tunnelbanestation mitt på dagen 
     
    Inne i Piperska murens trädgård var nu häckarna nyklippta och jag tycker fortfarande att det här är Stockholms finaste buxbomhäckar. Tyvärr lyckas jag aldrig befinna mig där när fontänerna är i gång. Jag vet att de fungerar eftersom jag såg dem igång när jag åkte förbi med bilen tidigare i sommar. Jag gick Kungsholmsgatan mer till Kungsbro strand där de 13 ligustersyrenernas just blommat färdigt, men någon enstaka blomma kämpar på en stund till. På Stadshusbrons broräcken har man tydligen sparat in på sommarblommor i år. De lådor som tidigare fanns där var borta och det kändes lite tomt. De behövdes på något sätt som en barriär mellan Stadshuset och Waterfront, byggnaden som jag aldrig kommer lära mig tycka om.
     
    Jag vandrade vidare bort mot Kungsträdgården där sommarblomsplanteringarna vid Jakobs kyrka var lika färggranna som alla andra stadens sommarblomsplanteringar och urnor i år. En glad färgfest som jag ibland inte vet vad jag ska tycka om, men eftersom jag blir glad av dem så borde jag väl tycka om valet av växter och färger! Ulf Nordfjells två långa perennplanteringar mot strömmen hade lugnat sig i färger nu och jag såg att nepetan ännu inte klippts ned för senare blomning. Hög tid nu!
     
    I Berzelii park hade den gamla ligustersyrenen...blommat färdigt, så jag stoppade ned kameran i väskan och tog spårvagnen ut till Djurgården i stället för att plåta Waldemarsuddes hundraåriga ligustersyren...som just blommat färdigt för i år! Skärpning nästa år! Jag får väl redan nu fylla i almanackan att runt den 5-15 juli borde vara lagom för fotografering. Efter att ha tittat till Karlaplans och Villagatans Catalpaträd som just BÖRJAT blomma och en kort sväng i Humlegården tog jag tunnelbanan hemåt igen.
     
     
    Överblommad ligustersyren i korsningen S:t Eriksgatan-Karlbergsvägen.
     
    Södra Agnegatan med alla Kaukasiska vingnöt-träd
     
     Piperska murens trädgård med välklippta buxbomhäckar.
     
     ...och vad fick jag se där inne i trädgården? Visst, ett av stadens få Catalpaträd! Ett ungt sådant, men som blommade vackert!
     
    Piperska murens trädgård - läs mer här!
     
    Jag har alltid tyckt om det här huset på Kungsholmsgatan med sina balkonger som följer torngaveln.
     
    Kungsbro strands 13 ligustersyrener.
     
    Gustav Adolfs torg
     
    Fikapaus under almarna vid Tehuset i Kungsträdgården och jag var nästan ensam med mitt kaffe/kanelbulle...!
     
     Kungsträdgårdens färgsprakande sommarblomsplanteringar.
     
    Några roliga/vackra sommardahlior som jag tidigare inte sett!
     
    Paradisblomster framför Jakobs kyrka. Mer om Kungstärdgården här!
     
    Mannen på bänken ville nog inte bli med på bilden som jag tog på sommarblommorna runt Berzelius staty. Dramaten syns längst borta på Nybroplan.
     
    Den överblommade gamla ligustersyrenen i Berzelii park...
     
    Deutzia x magnifika (Praktdeutzia) inne i Café Ektorpets trädgård vid Waldemarsudde på Djurgården - en av våra senblommande buskar, kanske den som blommar allra senast! Se även bilden nedan.
     
    Prins Eugens Waldemarsudde med den...överblommade ligustersyrenen. Läs mer om ´´Wudden´´ här!
     
    Jag brukar ha otur med Stockholms fontäner, de brukar ofta vara avstängda när jag kommer, men här på Karlaplan var det fart på vattnet...
     
    Karlaplans stora vackra Catalpa har börjat blomma men jag ska besöka den igen nästa vecka, då fler blommor slagit ut.
     
    Några kvarter längre bort mot Humlegården ligger Villagatan, vars Catalpa också har börjat blomma högst upp i toppen.
     
    Svart valnöt - Juglans nigra i Humlegården
     
    Märkligt tomt i vackra Humlegården den här julilördagen - Stockholms stora vackra lövskog mitt i stan!
     
    Hängbokens hemliga rum
     
    Visst älskar jag perennängar och jag tycker mycket om planteringen runt Linnéstatyn i Humlegården, men nu när den färgrika vår/försommarfägringen tagit slut så blir det märkbart tomt. Jag har varit med från början när den här planteringen anlades 2011 och har fått ta del av växtlistorna. Under de första åren fanns här mängder av olika sorters solhattar (Echinacea) som inte klarade de tuffa vintrarna som följde. Jag har tidigare sagt vad jag tycker om dessa känsliga och trendiga solhattar i orange färg, med näst intill oändligt många sortnamn. De har inte provats tillräckligt väl för våra vintrar och ändå såldes och säljs säkert fortfarande som vackra trendiga perenner. Jag varnar alla som tänker köpa oprövade solhattar att tänka om och välja andra perenner.
     
    Alla solhattar har nu dött runt Linné och nu mitt i sommaren får Grekvädden (Knautia) dra nästan hela lasset själv. Det är en vacker växt, men den måste ha sällskap för att det ska hända något. Jag förstår hur den som ritade planteringen tänkte och hade bara solhattarna fått leva så skulle de tillsammans med Grekvädden gjort den här planteringen mycket vacker även mitt i sommaren, så som den var de första året. Se bilden nedan från 2012.
     
    Den välmående Platanen framför Kungliga Biblioteket i Humlegården.
     
    Det var något evenemang vid KB i Humlegården som jag inte riktigt förstod...
     
     
    Ytterligare 153 av mina stockholmsvandringar finns här!

    Fredag i slottsparken!

    Clematis 'Summersnow', klätterrosen Climbing Bonica och nävan Brookside.
     
    Klätterrrosen 'Grand Hotel' 
     
    Apotekarrosen
     
     
    Mjölklocka och Valeriana
     
    Mjölkklocka
     
    Tycker om att grässtjärnblomman försiktigt smyger omkring i lavendeln
     

    Beckholmens blommande ängar

     
    Jag har följt Beckholmens utveckling sedan den lilla ön invid Djurgården började saneras 2011, men jag trodde väl aldrig att resultatet skulle bli så här vackert. När jorden byttes ut och de nya grönytorna planerades, trodde jag att det skulle bli vanliga traditionella tråkiga gräsmattor runt vandringsvägen på ön. Nu vet jag att det var ängamark de skapade och jag blev helt blomsterlycklig när stora hav av ängsblommor fyllde ön. Då ska vi veta att det här är första säsongen och markfloran kommer givetvis att sprida sig och ytterligare försköna ön. Efter den här högsommarblomningen får vi stå ut med att ytorna blir lite tråkiga och jag vet inte när de kommer att slås. Men att få njuta av blommande ängsytor mitt i sommaren är trots allt lyxigt så här mitt i stan!
     
    All jord och grus - 100 000 ton har fraktats bort och ny jord tillkommit.
     
    Så här såg det ut den 11 juli 2015 när jag besökte Beckholmen!
     
     
     

    Marksanering på Beckholmen

     

    Föroreningarna på Beckholmen kommer främst från den hantering av trätjära som startade i början av 1600-talet och avslutades först i slutet av 1800-talet. Föroreningar kommer också från varvsverksamhet som pågått på platsen sedan tidigt 1800-tal. Dominerande föroreningar är bly, kvicksilver och PAH (polycykliska aromatiska kolväten), men även arsenik, koppar och zink. 

    Kungliga Djurgårdens Förvaltning (KDF) har beviljats statliga bidrag om ca 200 Mkr till en omfattande sanering av marken på Beckholmen. Förorenade schaktmassor grävs ur ned till Saltsjöns medelvattennivå eller till berg och byts ut mot rena massor. Transporter av schaktmassor till och från ön sker med båt.

    Åtgärdsstatus:  Genomförd 2014
    Aktörer: Kungl. Djurgårdens Förvaltning (KDF)
    Mål i vattenprogrammet: Förorenade mark- och sedimentområden
    Vattenområden: Saltsjön

    Resultat

    Saneringen påbörjades i juni 2011 och avslutades 2014. Beckholmens bidrag till spridning av föroreningar till Saltsjön ska nu vara kraftigt reducerat. En slutrapport ska vara klar under 2015.

     
    (Hämtat från Stockholms stads hemsida) 
     
     
    Grönan i bakgrunden
     
    Syrenberså
     
     Vid bron över till Beckholmen ligger den prisbelönta restaurangen Oaxen
     

    Djurgården blommar i juli!

     
     
    11 juli 2015
     
     
    Nu börjar årets sommarblommor växa till sig ute på Djurgården och det här året bjuder de duktiga trädgårdskompisarna hos Djurgårdsförvaltningen på färgsprakande planteringar. Som här vid Skansenentrén vid bergbanan. Planteringen kallas för ´´långkorven´´ av de som skapat och sköter blomsterprakten!
    Prins Eugens Waldemarsudde besöker jag när nästa gång vandrar på Djurgården!
     
     
     
    Vid Rosendals trädgård blommar rosorna och perennerna fint och som vanligt var det mycket folk vid caféet.
     
    Vid Rosendals självplocksfält väntar det ivriga blomsterbukettfolket på att få börja skörda, men det tar ett tag till.
     
    Lavendel och vinstockar vid Rosendals orangeri.
     
    I rosenträdgården blommar underbara Rosa 'Venusta Pendula'...
     
    ...och ljuvliga Rosa 'Scharlachglut' 
     
    Rosa gallica 'Camieaux' 
     
    Det lilla vackra Rosendals slott känns lite bortglömd vid sidan av Rosendals trädgård. Slottet byggdes 1823-1826 efter ritningar av arkitekt Fredrik Blom. Ett tips är att ta några kliv åt öster när ni befinner er i vackra men lite stressiga Rosendals trädgård och njut av lugnet runt det här slottet.
     
    På norra sidan om slottet finns vackra sommarblomsplanteringar och den enorma porfyrvasen. Jag låter Wikipedia berätta om den!
     
    På våren 1823 lämnade Karl XIV Johan en beställning till Älvdalens porfyrverk på en magnifik vas, som skulle tillverkas av garbergsgranit (även kallat granitell) och placeras utanför norra fasaden. Vasen kom att mäta 2.67 meter i höjd och 3.59 meter i diameter och vägde cirka 9 ton, exklusive granitsockeln. Arbetet med vasen blev mycket svårt och tidskrävande, som mest var 40 man sysselsatta, 3500 dagsverken åtgick innan vasen stod klar på hösten 1825. Året därpå placerades pjäsen på sin nuvarande plats. (Wikipedia)
     
    Lysande vackra gula lejongap spelar huvudrollen här i år!
     
    Rosendals värdshus känns ibland också lite bortglömt uppe på höjden bakom Rosendals trädgårdar. Men vill man slippa de långa fikaköerna nere vid de berömda trädgårdarna, kan man i stället gå upp hit till den här sköna och stillsamma platsen (starkt ljus - inte bra bild). Här finns i år vackra färgsprakande och glada planteringar som lyser upp i högsommargrönskan. Vid skulpturen ´´Gosse lekande med svan´´ av Teodor Lundberg, rest 1922, finns i år dessa fina sommarblommor:
    • Dahlia 'Gallery La tour'
    • Salvia farinacea 'Fairy Queen'
    • Nicotiana 'Perfume Lime' 
    • Gaura låg rosa
    • Begonia 'Nonstop Appel Blossom' 
    • Ipomea 'Sidekick Lime' 
    • Ljusblå och vit Lobelia
     
     
    Invid dammen vid Rosendals värdshus är färgerna sprakande heta i år och drar verkligen blickarna till sig, vilket brukar vara sommarblommornas plikt. Jag är nog mer av perennmänniska och gillar vildare planteringar med lugnare färger...men det här gjorde mig mycket glad idag! Färgerna blir en fin kontrast till den allt djupare grönskan så här mitt i högsommaren. Fördelen med sommarblommor är ju att man kan ändra tema år från år och jag väntar med spänning hur det nästa år kommer att se ut på Djurgården!
     
     
    Sommarblommor vid dammen!
    • Ageratum everest
    • Amaranthus 'Green Thomb' 
    • Antirrhinum majus 'Sonnet Yellow' 
    • Asclepias 'Scarlet' 
    • Canna indicia 'Tropical Yellow' 
    • Dahlia 'Gallery Pablo' 
    • Diascia 'Flying Colors' 
    • Heliantus 'Holiday' 
    • Heliotrop
    • Ipomea 'Sidekick Lime' 
    • Nicotiana 'Lemon Tree' 
    • Pennisetum glaucum 'Jade Princess' 
    • Salvia argentea
    • Tagetes 'Moonstruck Yellow' 
    • Verbena bonariensis
     
    Djurgårdens besökcentrum ´´Visit Djurgården´´
     
    Parken på andra sidan Djurgårdsvägen vid Nordiska museet kallas för olika namn, den benämns både som Lejonslätten och som Lusthusporten - läs mer om parken här!  Lejonslätten ska vara det rätta namnet på hela platsen som avgränsas av Djurgårdsbrunnsviken, Skansenberget och Galärvarvsmuren.
     
    Familjen Vitkindande gäss har hittat vatten!
     
     
    Från Djurgårdens besökcentrum vid Djurgårdsbron och bort mot Restaurang Josefina på Galärvarvsvägen, har i år nya stora perennplanteringar anlagts vilket gjorde mig mycket glad. Jag har fått ta del av växtlistorna och tycker att det mesta är bra val. Nu behöver de här planteringarna några år på sig för att växa till sig och jag kommer att återkomma nästa år med fler bilder och växtlistor. I planteringen har tre olika magnolior planterats! 
     

    I en slottspark i Sörmland vecka 28

     Rosa rugosa 'Ritausma' och Flammentanz
     
    Regnet faller i semestermånaden juli och jag jobbar vidare i slottsparken. Sällan har jag sett sådan växtkraft och tillväxt på träd och buskar som den här försommaren och grönskan fortsätter att frodas även nu då vi befinner oss i högsommaren. Perennerna har växt nästan onaturligt på höjden och jag känner knappt igen alla mina nävor som på vissa håll ser ut som små buskar. Rosorna blommar som bäst, men regnet gör dem lite mer tyngda och slutna än vad som är normalt. Nu väntar jag och de flesta med mig på ett högtryck som vill stanna kvar.
     
    Rosa rugosa 'Ritausma'  imponerar även i år, trots att de tyngs av allt regnande och mjölkklockorna bakom blev lyckat tycker jag.
     
    Drömhörnan
     
    Mjölkklocka - Campanula lactiflora
     
    Astrantian 'Ruby Cloud' tar för sig allt mer i Drömhörnan...
     
    Rosa rugosa 'Ritausma' 
     
     Fina kompisar, Digitalis och mjölkklockan!
     
     Under tisdagen blev det ett uppehåll i regnandet och solen visade sig när jag fick besök av tre glada och trevliga trädgårdskollegor från Djurgårdsförvaltningen och det var kul att få visa runt i slottsparken. Efteråt bjöd de på en underbar sallad och en himmelskt god morotskaka. Tack för det Heidi, Malin och Cissi.
     
    En personlig favorit bland perennerna är Mjölkklockan och den här sorten heter 'Loddon Anne' 
     
    Den spröda vackra Jungrunävan är nästan genomskinlig i år.
     
    Pimpinellrosen 'Stanwell Perpetual' har nu klarat av sin huvudblomning och kommer nu att remontera lite försiktigare långt in i hösten.
     
    Det är lite annorlunda i trädgårdslandet i år. Jag har vågat sått ännu senare än förra året och här finns inte så mycket sommarblommor som tidigare. Nu kommer i stället sallaten att räcka länge!
     
     De stackars sommarblommor som jag kämpat med sedan i mars månad under ganska dåliga förhållanden, blir nog fina under sensommaren trots allt. Här finns bland annat daggsalvia, praktvädd och rosenskära. Fler bilder kommer senare.
     
    Jag hörde på Odla med P1 om ett nytt projekt där stora gräsytor görs om till ängsmark i städerna. I stället för det arbetskrävande, bullrande och energislukande sättet att sköta grönytor, provas nu att anlägga ängar. Arbetet blir då i stället att två gånger om året slå marken. Mycket intressant tycker jag som inte är ett gräsmatts-fan direkt! Reportaget var från Sundbyberg där maskiner nu skalar av den näringsrika jorden och skapade på så vis bra möjligheter för ängsfröna att gro utan större konkurrens av gräset som trivs bättre i god, fet jord.
     
     Regnmusik av Anna Ternheim...

    Paradis

    Paradisblomster - (Cleome spinosa) och Paradisbuske - (Kolkwitzia amabilis)
     

    Kerstins Rosäng i sin vackraste tid!

     
     Bourbon Queen
     
    Sommarmorgon vid Kerstins Rosäng på Långholmen och det var så vackert att jag glömde att andas! Det här tillhör en av årets höjdpunkter i trädgårds-Stockholm och just nu blommar de flesta av Kerstins rosor som bäst. 
    Den här ganska tidiga lördsagsmorgonen befann jag mig på Långholmen just innan det starka solljuset trängde ner genom trädkronorna till rosängen, men det är nästan omöjligt att visa på bild hur vackert det var. Den här gången var inte Kerstin på plats, men vi ses med största säkerhet snart igen!
     
    Namnen på alla dess cirka 100 olika rosor vet jag inte tyvärr, men jag återkommer med namnen till bilderna när Kerstin hjälpt mig!
     
    Läs mer om Kerstins vackra äng i blogginlägget om Långholmens två kvinnliga trädgårdsmästare här!
     
     
    Bourbon Queen
     
    Fantin Latour
     
    Belle Amour (till vänster) Bourbon Queen, Cardinal de Richelieu och Alba Maxima
     
    Celsiana
     
    Bourbon Queen, Cardinal de Richelieu och Alba Maxima
     
    Mme Plantier
     
    Bourbon Queen
     
    Bourbon Queen
     
    Mme Hardy
     
    Fantin Latour
     
    Fantin Latour
     
    Mme Hardy
     
    Celsiana
     
    Zigeunerknabe
     
     Gallica Splendens

    Rent förbannat fin vandring runt Kungsholmen...

     
     
    1 juli 2015
     
     
    Ledig onsdag och jag vandrade runt Kungsholmen i vildrosornas tid. Vattnet låg stilla när jag gick över Tranebergsbron över till Kungsholmen och jag började gå medsols bort mot nya Hornsbergs strand. När jag skulle fotografera min by på Brommasidan, kom en båtbuss och spräckte den spegelblanka ytan och rörde till det i Ulvsundasjön. Båten måste vara ett fantastiskt sätt att ta sig till jobbet med och vilket fint jobb skepparen har - jämfört med busschaufförer på gatorna! Jag har visat den här vandringen på bloggen många gånger och även om jag ansträngde mig för att ta annorlunda bilder, så blev det nog en hel del upprepningar.
     
    I början hade jag klassisk musik i öronen, men bytte sen till Uffes fantastiska album ´´Rent förbannat´´ från 2012.
     
     
     
    Min by i Bromma och min plats på Jorden. Huset där mitt näste finns syns mitt i bild, högst upp.
     
    Bryggor vid Hornsbergs strand med Minneberg/Bromma i bakgrunden.
     
    Nya stadsdelen Hornsberg med stranden där mängder av växter har planterats, som här där Euphorbia kantar strandvägen. Längs strandpromenaden finns trädgrupper bestående av bland annat björk, näsduksträd och kaukasisk vingnöt.
     
    Hornsbergs strandpark tilldelades Sienapriset 2012. Mer om Hornsbergs strand här!  
     
    Kinesisk sekvoja - Metasequoia glyptostroboides är ett ovanligt träd i Stockholm!
     
    Lummiga Karlbergskanalen
     
    Vattnet låg fortfarande helt stilla när jag kom fram till Karlbergssjön där en ensam paddlare gled fram och gjorde mig aningen avundsjuk. Det kanske är så jag ska ta mig runt Kungsholmen nästa gång?
     
    Karlbergs slott med sin ljusa, men ändå stränga fasad.
     
    Längs Barnhusviken böjer sig mängder av stora knäckepilar ut över vattnet.
     
    Bonniers konsthall i kontrast mot den vackra gamla träsnipan...olika tiders design!
     
    Kontrasten fortätter under träsnipans färd.
     
    Ligustersyrenen har ännu inte börjat blomma här vid Klara sjö.
     
    Längs strandvägen, närmast Stadshuset vid Norr Mälarstrand finns långa vackra perennplanteringar. Nu märks mest jättedaggkåpa och nepeta.
     
    Riddarfjärdens Marina
     
    Restaurangen heter Mälarpaviljongen och ligger vid Norr Mälarstrand. Sedan trädgårdsmästare Kristina Björk började använda sina gröna fingrar och sitt kunnande här, har den här platsen blivit en praktträdgård. Det är med stor känsla hon har valt växter, både köksträdgårdsväxter och vackra prydnadsväxter. Det pratas ofta om att mat och trädgård allt mer växer samman. Här kan man verkligen tala om perfekt kombo - god mat och en fantastisk trädgård!
     
    Flera olika röllika har Kristina planterat vid Mälarpaviljongen.
     
    Vid Marieberg såg jag den här lärkhäcken och jag undar varför man planterar en ´´genomsynlig´´ häck? För mig är en häck ett insynsskydd!
     
    Fredhällsklipporna blommade av underbara högsommarblommor som blodnäva, tulkört, johannesört och gulmåra idag. De senaste åren har juni varit torr och de stackars blommorna har kämpat för att överleva i skrevorna, men efter årets juniregn mår floran gott här på Kungsholmens västra strand.
     
    Jag vandrar hemåt igen över bron efter ännu en skön vandring i huvudstaden. Mina knän som jag ofta har problem med och som opererats tre gånger, är den här sommaren lika friska och pigga som när jag var tonåring...!
     
     Blåeld på Tranebergsbron!
     
    En stunds vila på balkongen när jag kom hem, efter en förbannat massa steg i stegräknaren. På andra sidan sjön, Kungsholmen!
     
    Vandringsmusik...


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails