• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Julklappstips - nu kostar Stockholms gröna rum endast 99:-

    Julklappstips!
     

    Nu är det kraftig rea på min bok i Allt om Trädgårds webb-butik! Passa på att fixa julklappen redan nu!

     

    http://premiumshoppen.se/sthlms-grona-rum-698953.aspx

     


    Väntan och längtan - 142 dagar till vårdagjämning!

     

    Höst!

     
     
    Kommentarer på Facebook!
     
    •  
      Gert-Åke Yamdee Andersson Pausen är slut, upp o jobba, haha 
       
    • Lennart Nilsson Riktigt kul bild gjord av en kreativ person
    •  
      Ulla Hasselmark Aj aj aj...
    •  
      Kathryn Palu Lite läskig....
    •  
      Anita Billfors En uppdaterad bild på lövgubben:)
    •  
      Janicke Henrikson Du får vara kvar, Hasse, men lövblåsarna hatar jag!!
      Kanske går an på dina stora ägor, men mellan husen i stan är de en idiotisk plåga.
    •  
      Eva Kronvall Jag förstår hur du känner dig!
    •  
      Hasse Wester Orkar nog inte ta debatten om lövblåsar ikväll. Är det någon som jag föreställa sig hur det är att handkratta (räfsa) en slottspark?
    •  
      Evy Österlind FD Söderquist Alla hjälpmedel är bra tycker jag 
    •  
      Janicke Henrikson Att kratta är för mig, som har några ynka kvadratmeter att sköta, en härligt meditativ syssla. Självklart är det andra bullar på stora ytor och när man har som yrke att sköta dem. Dock, när jag ser dem som blåser de små ytorna mellan husen där jag bor, där de går med sina bullrande och stinkande maskiner på ryggen, med skyddskåpor över öron och skyddsglas på näsan, tror jag de skulle må mycket bättre, både psykiskt och fysiskt, av att hantera en räfsa. Det skulle också gå fortare.För att inte tala om hur mkt bättre det skulle vara för oss hyresgäster, man blir galen av oljudet timme efter timme.
      Jisses, detta blev långt, engagera dig inte, Hasse.

    •  
      Hasse Wester Jag är en vän av total tystnad! När jag behöver den tystnaden så åker jag långt ut på landet. I Stockholm finns den knappast! Även om inte Engsholm ligger i Stockholm, så ska jag höra om inte vår VD kan anställa 10 ´´krattare´´ till nästa höst....jag menar det gick ju förr! Och varför inte gå hela vägen med allt buller. Stoppa biltrafiken och speciellt lastbilstrafiken och ta tillbaka hästarna och vagnarna och varför finns Bromma flygplats kvar? Jag har en landningsbana över mitt hus, men de flesta röstar för att man ska kunna flyga (nästan) rakt in i kontoret. När snön kommer så kan vi åter ploga stadens gator med häst och plog mm. mm. Och det var väldigt intressanta och intelligenta kommentarer på den där stoppa-lövblås-sidan Kenneth Nilsson....
    • Kenneth Nilsson Ha ha ha... "intelligenta" vet jag inte. Jag bara retar mig på att en hel eftermiddag kan gå åt till att blåsa ihop cirka en hink löv här på bakgården. Otroligt irriterande.
      Du spelar i en annan division Hasse Wester
      Wiiiii, Wiiiiii,wiiii wiiii wiiii, Wiiiii.. hela eftermiddagen.
    •  
      Kristina Wallinder Jag håller med dig Hasse Wester vilken fröjd det skulle vara med 10 st som räfsar löv  ...jag ställer upp älskar att räfsa löv!
    •  
      Hasse Wester Problemet är att vår VD får betala ut tio löner i stället för en...
    •  
      Kristina Wallinder men det vore fröjdefullt 
    •  
      Hasse Wester På en villatomt kan det vara lite ´´trevligt´´ att räfsa löv. På stora områden som man har som sin arbetsplats, så är det ett slitjobb både om man har lövräfsa eller lövblås! Nu ska jag vila min trötta kropp! Godkväll kompisar!
    •  
      Johnny Kronvall Jag förstår dig precis, Hasse!
    •  
      Lena Berg Nordenberg Ha ha! Efter att ha slitit med granris i två hela dagar, förstår jag Dig mer än väl!

    Majlängtan i höstrusket...

    Bergianska trädgården 17 maj.

    Populäraste bilderna på bokens Facebooksida

    Jag har sagt det förr och säger det igen - det är på bokens Facebooksida som besöken sker och här är de populäraste bilderna den senaste tiden! Här kan man gå in och gilla Stockholms gröna rums boksida som nu har 1219 följare!
     
    1. Östermalms skärgård, sa någon om Djurgården. Här Djurgårdsbrunnskanalen! - 311 som gillat!
     
    2. Kvastmakarbacken i Sofia församling på Söder. I det här området finns många gårdar, hus och miljöer som Per Anders Fogelströms använt i sina stockholmsromaner. - 218 som gillat!
     
    3. Väntar på tåget mot Gamla Stan! - 216 som gillat!
     
     4. Gamla Stan igen. Den här bilden är tagen den 30 maj 2012 på Kindstugatan fram mot Brända Tomten, när hästkastanjen blommade. - 208 som gillat!
     
    5. Ulf Nordfjells planteringar i Kungsträdgården. - 174 som gillat!
     
    6. Mosebacke! Tänker tillbaka på tiden då man inte alltid var nåbar... - 174 som gillat!
     
    7. Stadens blommor! Aklejorna kämpar på under Essingeleden just innan Fredhällstunneln. - 147 som gillat!
     
    Jag vet bara en gata i Stockholms innerstad som inte är asfalterad eller belagd med gatsten. På Bergsprängargränd i Vita Bergen är det grus som gäller! - 144 som gillat!
     
    9. Den här bilden är tagen förra året, högst uppe i läkarhuset på Odenplan. Jag fick lov att möblera om och öppna fönstret i väntrummet på översta våning för att ta bilder. Om man säger att man tar bilder för en bok så brukar de flesta vara hjälpsamma! Det är Observatorielunden i höstskrud vi ser på bilden, med Johannes kyrka i mitten. - 144 som gillat!
     
    10. Höst i Bergianska trädgården - 138 som gillat!
     

    Randomresan 2015 går till Torup i Halland!

     
    Randomresorna har 5-årsjubileum i vår och vid dagens pilkastning hamnade pilspetsen på Torup i Halland, några mil från Varberg och Halmstad. I Torup finns ett gästgiveri där man kan bo, Nissan flyter förbi, ett vattenfall - Bogårdsfallet - och ett kondis! Det räcker gott! Hoppas även på vackra omgivningar! Nu väntar jag in maj månad!
     
     
    Klicka på länkarna nedan om ni vill se orterna!
     
    2015 - Torup i Halland
     
     

    Minnenas sorl på Södermalm

     Kvastmakarbacken med Fåfängan högt uppe på berget på andra sidan järnvägen. Där finns en restaurang med en av Stockholms bästa utsikter,
     
     
    18 oktober 2014
     
     
    Vi vandrade sakta nerför Kvastmakarbacken i Sofia församling på Söder den här stilla oktoberlördagen. I det här området finns många gårdar, hus och miljöer från Per Anders Fogelströms böcker och eftersom jag nyligen läst/lyssnat på Vävarnas barn - Krigens barn - Vitabergens barn - Mina drömmars stad - Barn av sin stad - Minns du den stad - I en förvandlad stad och Stad i världen, som handlar om livet i Stockholm 1749-1968, så var det som att vandra bland alla händelser och karaktärer i böckerna. Uppe på Fjällgatan såg vi ´´Fogelströms vänner´´ som vandrade i Hennings och Lottens fotspår. Jag borde nog bli medlem i föreningen eftersom jag är så fascinerad av Fogelströms stockholmsskildringar!
     
    Idag när vi vandrade bland de gamla söderkåkarna i Sofia församling, kom minnena fram som ett sorl från tiden då jag jobbade på dessa gårdar på 1980-1990-talet. Jag minns många av människorna som bodde i de röda små trähusen, träden vi beskar och gårdarna vi vårdade. Flera av Stadsholmens hyresgäster bor fortfarande kvar i husen, som  till exempel Britt Edwall och Joppe Pilhgren i slutet av Åsögatan, men många är borta för alltid, eller har flyttat till andra paradis...
    Per Anders Fogelström själv bodde på Fjällgatan 30 till sin död den 20 juni 1998. Från sitt skrivarfönster hade han en fantastisk utsikt över huvudstaden.
     
    Här har Wikipedia skapat ordning bland Stadseriens alla personer!
     
     
     
    Kvastmakarbacken där Emelie i Fogelströms böcker, bodde en tid.
     
    Här är de berömda skådespelarsyskonen Melinda och Joel Kinnamans barndomshem på Kvastmakarbacken.
     
    En underbar lösning vid Kinnamans staket.
     
    Vildvinet kastar sig vilt i slänten vid Kvastmakarbacken.
     
    En ensam blomma från stockrosorna vid Skeppargränd dröjer sig kvar i hösten.
     
    Några av Lotsgatans kåkar.
     
    Det här var Henning och Lottens första egna hem i boken Mina drömmars stad. Det var på senare delen av 1800-talet och då var inte husen så fina som de är idag, utan var troligen grå till färgen och ganska slitna.
     
    Den sista delen av Åsögatan.
     
     Vi försökte verkligen att vänta ut den här bilen för att kunna ta bilden av den vackra gatstumpen av Åsögatan.
     

    Centralbadets trädgård i början av 1900-talet

    Centralbadets trädgård 1901. Till höger Wilhelm Klemming (Stadsmuseets bild)
     
    Centralbadet med den vackra trädgården på Drottninggatan 88, invigdes 1904. Den Hårlemanska malmgårdens huvudbyggnad som vetter både mot Drottninggatan och mot parken, byggdes däremot mellan åren 1709 och 1710 åt trädgårdsarkitekten Johan Hårlemans änka och en trädgård har funnits här sedan dess. Sonen Carl Hårleman hade ibland besök av sin vän Carl von Linné som med all säkerhet trivdes här i trädgården mitt i staden. Carl Hårleman blev med tiden en av landets mest berömda arkitekter och hade bland annat huvudansvaret för Stockholms slotts färdigställande.
     

    När Centralbadet invigdes 1904 hade man sparat en hel del av de gamla fruktträden från förr och även två stora almar som funnits i trädgården sedan 1830-talet. Dessa almar bildade med tiden ett högt grönt tak över gården och en av dem finns fortfarande kvar. Klemming, som var Centralbadets arkitekt, skapade även den nya trädgården där han lät flytta några av de äldre fruktträden för att de skulle passa in i den nya anläggningen och för att behålla känslan av en uppvuxen trädgård. På så vis var det en lummig och vacker grön plats redan vid invigningen. Nya växter hade också planterats, som till exempel japanska körsbärsträd och stamsyrener som skapade en vacker vårblomning utefter gången mot badets entré. I den vackra dammen simmade guldfiskar runt statyn Triton som rider på en delfin och i planteringen runt dammen växte myskmadra, blåsippor och svärdsliljor. Mitt i trädgården låg en vattenkiosk där man sålde mineralvatten och 2004 när Centralbadet fyllde 100 år återuppfördes vattenkiosken som nu står i trädgården, tyvärr utan någon försäljning av  vare sig mineralvatten eller något annat. 

     

    Första gången den här trädgården nämns i skrift var i stockholmshistorikern Johan Elers Stockholmsguide från början av 1800-talet, där han beskriver platsen som ´´vacker trädgård´´.  På en bild från år 1900 ser man spår av en barockliknande trädgård med en lång rad fruktträd i en mittaxel mot Hårlemanska huset. När arkitekt Klemming började rita på den nya badanläggningen, var den lummiga trädgården stängd för allmänheten. Dagens infart från Drottninggatan var vid den tiden stängd med ett högt staket och buskar.

    Klemming ville föra in grönska i storstaden och förespråkade det som vi idag kallar stadsodling, med odlingar på balkonger, terrasser och innergårdar. Den typ av stadsträdgård som Klemming anlade på Centralbadets gård, var inte så vanlig i Stockholm på den tiden, så som det var i England och i USA.

     

    Cenralbadets trädgård idag - se här!

     
    Centralbadet 1905-1915. (Stadsmuseets bild)
     
    1904-05 Stadsmuseets bild.
     
    Bild från 1904 - (Stadsmuseets bild)
     
     Centralbadets trädgård 1905. (Stadsmuseets bild)

    Randomresorna i Sverige.

     
     Snart är det dags att kasta pil på Sverigekartan igen, för att hitta en ny ort att besöka under våren 2015. I fyra år har Ingela och jag besökt de platser som pilspetsen bestämt och det här är verkligen ett spännande och intressant sätt att se vårt land. Alla platser har haft något fint eller intressant att visa oss och det är alltid lika spännande när vi närmar oss målet. En viss research av platsen sker hemma på kammaren, men vi låter oss även överraskas. 
     
    En av de personer vi träffat under våra resor var kassörskan i livsmedelsbutiken i Mangskog, som sa att håret reste sig på armarna på henne när jag berättade att just Mangskog, av alla Sveriges orter (söder om Uppland) slumpmässigt hade blivit vald för årets randomresa...!
    Att ´´Gubben i stugan´´ bodde i närheten av Gonäs, var stort och att Mangskog var så vackert eller att blogg/Facebook-kompisarna Eva och Johnny bodde bara några kilometer från Häckeberga, det hade vi ingen aning om! Det är alltid roligt om det finns någon spännande histora kring platsen eller att det finns något kulturellt att besöka, eller att någon känd person har anknytning till platsen!
     
    Det är kamrat J på jobbet som är enväldig domare när pilen ska kastas och han påstår att det inte gick helt rätt till förra året då pilen hamnade mitt på ett slott i en sjö i Skåne, men jag förstår inte vad han menar. Hur som helst så sker pilkastningen om en vecka, sjukligt noggrant bevakad av domaren. Jag har ju ögonbindel på mig när jag kastar och förstår inte hur jag skulle kunnat fuska. Jag dras till slott helt enkelt! Helst vill jag att pilen i år ska hamna på Kinnekulle eller Västkusten, men det kan bli vilken lite by eller stad som helst söder om Uppland. Den 23 oktober vet vi svaret!
     
    I år har jag valt ut 6 landskap där ett av dem dras som vinnare och vars karta jag sen ska kasta pil på, för att få fram en ort. Det är Halland, Bohuslän, Västergötland, Östergötland, Blekinge och Öland.
     
    Svenska Turistföreningen hade planer att förra året skriva om vårt sätt att se landet, men det blev till slut ingen av med det. Vi får väl marknadsföra årets resa lite bättre helt enkelt!
     
     
    Klicka på länkarna nedan om ni vill se orterna!
     
    2015 - ?
    2014 - Häckeberga i Skåne
    2013 - Asa i Småland
    2012 - Mangskog i Värmland
    2011 - Gonäs i Dalarna
     
     Självklart har vi en mycket mer detaljerad karta vid pilkastningen, där den allra minsta byn finns med.


    Nära i Engsholms slottspark

    Pyreneaster
     
    Aster 'Harry Smith' 
     
    Näva 'Rozanne' 
     
    Rosenskära 'Vega White' 
     
    Ringblomma
     
    Ringblomma 'Peach Sherbet' - en av mina favoritblommor i parken!
     
    Brittsommaraster 
     
    Broksalvia
     
    Ulleternell
     
    Trött skogsaster efter allt firande - Årets perenn 2015!
     
    Nepeta
     
    Rosenflockel
     
    Gurkört
     
    Clematis 'Blue Angel' 
     
     Rosensallat

    Årets perenn 2015 - Vit skogsaster (Aster divaricatus)

     
     
     
    Årets perenn 2015 
     
    En av de bästa och vackraste perennerna som jag använde i Engsholms slottspark, är enligt mig den vita skogsastern , som kom till slottsparken 2011. Tillsammans med nepeta, vit Echinacea, grå frossört och stenkyndel bildar de underbara ytor i min Drömhörna. Småblommande astrar är mycket vackra under sensommaren och hösten och i Skärholmens perennpark finns hav av balsamaster, flockaster och oktoberaster som väver samman i stora blomsterängar, men just den vita skogsastern finns inte där. Jag tror i stället att det var i Hannu Sarenströms vackra trädgård som jag först föll för skogsastern, där han använder den i stora grupper vilket ger en mycket fin effekt.

    De små stjärnlika blommorna bärs upp av stadiga mörka stjälkar och lyser upp augusti och septembers gryning och skymning. Det är en perfekt vävarväxt som passar tillsammans med de flesta växter. Sin naturliga växtplats har de i östra Nordamerika. Skogsastern som är vackrast i halvskuggiga lägen, blir ca. 50 cm hög, tål torka bra och blommar länge. Hur jag än försöker - så hittar jag ingen nackdel med mina nya favoritkompisar. Om skogsastern trivs på sin plats så förökar den sig villigt.
     
     
     
     
     
     

    Utsikt från Kastellet

     
    Idag klättrade jag upp i torn igen och fick lov att ta bilder från terrassen på Kastellet. Hela den här byggnaden från 1848 är idag en anläggning för konferenser och fester och på min väg upp för trapporna smög jag försiktigt förbi ett möte som verkade väldigt viktigt. För min egen del var det viktigt att inte morgonens störtregn skulle återvända och göra det omöjligt att plåta. Men vädret var hyfsat under mitt besök. Tyvärr gör sig inte de här bilderna i en blogg utan behöver ses i större format för att komma till sin rätt. 
     
    Allra högst upp där örlogsflaggan hissas och halas varje dag, kom jag tyvärr inte idag. Den flaggan har hissats på den här platsen sedan 1660-talet och 300 år senare hissade min bror den här flaggan när han gjorde lumpen på Skeppsholmen. Även min far gjorde sin militärtjänstgöring på Skeppsholmen på 1940-talet. 
     
    Katarina kyrka på Söder.
     
    Vasamuseet och Nordiska museet på Djurgården.
     

    Hösten har kopplat greppet i Engsholms slottspark

     
    I år välkomnar jag hösten med öppna armar och ska försöka se fördelarna med den kommande mörka och kalla årstiden. Den här gråmulna, regniga tisdagen i oktober, tog jag min Nikon för att se om jag kunde hitta något positivt i slottsparken! Hösten är ju så fin, som de flesta säger och visst är det vackert på många håll, men någon positiv känsla fick jag inte direkt. Inte alls faktiskt! Men det kan ju bero på annat kanske! Hur som helst så ska jag inte sjunka in något höst/vintermörkerdepp, utan med ett stort leende ta mig an november och december!
     
    Igår grävde jag upp alla pelargoner som haft sin sommarplats i borggårdens planteringar. I hällande regn planterade jag i morse dessa 200 pelargoner i krukor för vinterförvaring, innan jag startade vår nya ljuddämpande lövblås. Jag vet att de flesta hatar lövblåsar, på grund av ljudet. Något tyckte att jag som slottsträdgårdsmästare borde använda en vanlig lövräfsa i stället. Nu tar vi det en gång till - att vara slottsträdgårdsmästare är ett fint, vackert och ibland även ett nästan romantiskt jobb! Men inte alltid! Jag måste få det här arbetet att fungera också. Hinna med helt enkelt. Att vara effektiv. Så jag fortsätter att väsnas med lövblåsen!
     
    Nu har även parkens alla trädgårdsmöbler fått sin vinterplats inomhus. Det är min kompis i parken, fastighetsanvarige/vaktmästare J, som kör in möblerna, med viss hjälp av trädgårdsmästaren. I det stora förrådet står nu möblerna staplde snyggt och prydligt och jag är imponerad av hans organisations- och ordningssinne, vad gäller dessa tunga trädgårdsmöbler. Alla förstår nog inte vilket jobb som ligger bakom denna förvaring, utan man ser nog bara att möblerna plötsligt är borta från parken. De vackert staplade möblerna  skulle kunna få vilken konstnär som helst, som sysslar med installationer, att bli avundsjuk...
     
    Det händer inte så ofta längre att jag berättar om växter och trädgårdsskötsel här på bloggen, men jag tycker att jag har gjort det så många gånger förr bland mina 3027 blogginlägg. Att berätta om växter vill jag dock fortsätta med när jag får tillfälle och tid.
     
    Nu har jag skaffat Storytel och fyllt på min bokylla med bra ljudböcker. Nu lyssnar jag på P A Fogelströms ´´Krigens barn´´ där Helge Skog läser om 1700-talets Stockholm!  Och nu finns John Lennon på Spotify!
     
    Ulleternell och liten häxal.
     
     En underskattad Salvia - Broksalvia!
     
    Liten häxal.
     
     Dessa fantastiska rosenskära som jag inte nog kan berömma! Här 'Vega White'
    !
    Årets nykomling i slottsparken blev lätt en favorit! Cosmos 'Sunset Yellow' 
     
    Skogsaster och Aster 'Harry Smith' 
     
     Kungsljuset kämpar på!
     
     Trädgårdslandet blommar även i oktober!
     
     En favorit - Pyreneaster!
     
    Rosa rugosa 'Ritausma' 
     
    Fina fina Stanwell Perpetual!
     
     Höstanemon!

    Hösten har kopplat greppet i Bergianska trädgården

    Blickfång - Bergskörsbär (Prunus sargentii) 
     
    Sibiriskt korkträd (Phellodendron amurense) och bergskörsbär.
     
    Kentuckykaffe (Gymnocladus dioicus)
     
    Höstsilverax (Actaea simplex)
     
    Kaukasisk vingnöt (Pterocarya fraxinifolia)
     
    Manchurisk bärapel (Malus baccata var. mandshurica)
     
    Amerikansk trollhassel (Hamemelis virginiana)
     
    Catalpa bignonioides
     
     

    Dalarö grindar

     

    Smådalarö gård i oktober

     
    Vi övernattade på Smådalarö gård i början av oktober. En fin plats med vackert läge och god mat i restaurangen!
     
     
     

    Ett ögonblick vid Djurgårdsbron

     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails