Site Meter

Lammöra - Stachys byzantina



Lammöra har funnits i Sverige sedan början av 1800-talet. Visst är blommorna vackra men jag tror att de flesta odlar lammöra för bladens skull. Det finns en sort som heter ´Silver Carpet´ för de som inte är intresserade av blomningen, den blommar endast med få blommor och bladen blir bara 10 cm långa. 

De är perfekt tillsammans med växter som har rödfärgade blad, till exempel som undervegetation till små japanska lönnar, eller tillsammans med rosor. Lammöron vill ha ett soligt läge i ganska lätt, mager och torr jord. Alltför näringsrika jordar gör att den växer för kraftigt och förlorar sitt normala utseende. Lammöra härstammar från Östra Balkan och Kaukasus och är mycket härdig här i Sverige. Bladverket blir ungefär 20-30 cm men blomaxen som går i rosalila blir ca. 40 cm. Plantorna blir ofta glesa och behöver då delas och planteras om vilken man helst gör på våren. 

Som alla förstår så blandar jag egna erfarenheter med fakta från böcker då jag skriver om växter och vad gäller lammörat så hittar jag en märklig skillnad i två olika böcker. I Lena Månssons mycket bra bok om perenner skriver hon att de vill ha kalkhaltig jord men i Hanssons perenner berättar de att lammöron är kalkskyende! Även på CD-skivan Perenner och lökväxter står det att den trivs i kalkhaltiga jordar. Läge för egna tester...

Några sortnamn:
  • ´Big Ears´ - lila blommor på 40 cm höga  stjälkar. Bladen är stor och silverfärgade.
  • ´Cotton Ball´ - Stora runda blommor.
  • ´Silver Carpet´ - Blommar inte...eller mycket lite silvervita blad som bildar mattor 10-15 cm höga.
  • ´Primrose Heron´ - Grå blad med dragning åt gult. 30-40 cm hög.

Förökning
Fröförökning sker på våren då fröna sås i krukor med väldränerad såjord. Fröna ska bara täckas med ett tunt lager jord. Temperaturen bör vara 18-24 grader och  groningstiden är 2-4 veckor. Fröplantorna planteras sedan ut när de växt till sig. (CD-skivan Perenner och lökväxter)

...och så var det uttalet av släktnamnet som jag ofta undrar över - ska man säga Stackys eller Stachys? 



Google

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0