Site Meter

Blåregn - Wisteria sinensis, Wisteria floribunda


Villa d´Este 26 april 2007

Blåregnet härstammar från Kina och kom till Europa i början av 1800-talet. I Sverige bör man bara odla blåregn i zon 1 eller i mycket skyddade lägen i zon 2. Arten Wisteria floribunda, japanskt blåregn ska vara något härdigare än Wisteria sinensis och har lite längre blomklasar. En annan skillnad mellan arterna är att sinensis har 11 småblad och floribunda har 13-19 småblad. Båda arterna är mycket vackra och båda har också vita former som då heter ´Alba´.
  • Sorten Amethyst Falls ska klara zon 3.
  • Wisteria macrostachya 'Blue Moon' Ett nytt och mycket härdigt blåregn från Kentucky. Remonterande blomning med vackert blå blomklasar hela våren och fram till Midsommar. Den tål temperaturer ner till - 40 grader. Höjd 4-5 m.
Blåregn slingrar sig motsols och i juni blommar de fantastiskt med ca. 20 cm långa hängande blommor.


Moutan Botanical Centre 26 april 2007
 
 Bardini garden i Florens 7 april 2017
 
Fiesole utanför Florens 5 april 2017
 
Muramaris på Gotland 31 maj 2019
 
De här två bilderna ör från Montes trädgård Giverny utanför Paris. 18 maj 2015.


Blåregn tillhör de blommande växter som är mest älskade och när de i maj-juni bjuder på ett blått regn vid väggar och pergolor då njuter vi fullt ut! I Stockholm går det bra att odla blåregn på skyddade söderplatser och på Prins Eugens Waldemarsudde på Djurggården finns ett vackert exemplat på Galleriterrassen. Ett annat mycket vackert blåregn finns på Kenneth Nilssons kollonilott vid Södra Årstalundens kolloniområde.
 
Blåregn kan vara svåra att få igång vid nyplantering men om man sköter vattning ordentligt så brukar det lyckas. De är annars inte så kinkiga vad gäller jorden, men tycks trivas bäst om det inte är för torrt. Den bör ha ett skyddat läge för att inte bli utsatt för blåst eller frost som kan skada blommorna. 

Man brukar beskära blåregn två gånger om året. På hösten skär man tillbaka sidoskotten till 25-30 cm längd. I februari-mars gör man en sporrbeskärning. Att plantera blåregn tillsammans med klätterrosor eller clematis i en pergola blir mycket vackert och blomningen blir på så vis längre då rosorna tar över efter blåregnet. Har man tålamod kan man fröså blåregn, men då får man räkna med att det tar många år från frö tills dess att den börjar blomma. Vid sådd kan man inte räkna med att den nya plantan blir identisk med moderplantan utan kan få en lite annan färg på blommorna. Förökar man blåregn på vegetativs sätt som med avläggare kan man få den nya plantan att blomma efter 2-3 år och den kommer att se ut precis som moderplantan. Tänk på att blåregnets frökapslar är giftiga.
 

Clematis montana och blåregn vid Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. 6 juni 2015



Vitt blåregn i Ninfa 2007


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0