• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Gimo herrgård

     
     
    Läge: 12 mil norr om Stockholm 
    Besök: 16 juni 2012 
    Historia: Här har funnits hyttor (masugnar) sedan 1615, men det var först när Louis de Geer år 1643 köpte Gimo som orten fick en större betydelse, då ett stort järnbruk anlades. Gården har sedan bytt ägare några gånger innan Johan Henrik Lefebure blev ny ägare och lät uppföra den herrgård vi ser idag efter ritningar av Jean Eric Rehn. Mellan åren 1935-1985 ägde högerpartiet/moderaterna herrgåden. Sedan 1995 är familjen Schneider ägare av Gimo herrgård som nu är en konferensanläggning med 88 övernattningsrum. 
    Hemsida: Gimo herrgård 

    Efter en dag då flera bruk besöktes i Uppland blev det övernattning i Gimo herrgård med middag i restaurangen. Vi bodde i disponentvillan och hade en fin vistelse på det här bruksområdet. Vi hann specialstudera området då vi kom sent på eftermiddagen och lämnade Gimo tidigt på morgonen. Det finns inte så mycket att säga om trädgården, men det var vackert vid sjön där vi vandrade på kvällen tillsammans med miljoner myggor.  
     
     
     

    Linnés Råshult

     
     Läge: 1 mil norr om Älmhult 
    Besök: 24 maj 2012 
    Historia: Gården på Råshult inköptes av komminister Nils Linneus som lät anlägga en trädgård med grönsaksodlingar men trädgården innehöll även blommor av olika slag. Här föddes den 23 maj 1707 Carl von Linné, men redan som tvååring 1709 flyttade familjen till Stenbrohults prästgård som ligger i närheten.  Växter: Se här 
    Hemsida: Linnés Råshult 
    Café: Ekologiskt och KRAV-certifierat café. 

    Det känns högtidligt och mycket speciellt att vandra runt på den plats där vår blomsterkung Carl von Linné föddes. Den här platsen är känd över hela världen och vi befinner oss på ett kulturreservat vilket betyder att den här kulturmiljön ska skyddas och vårdas. Eftersom besöket skedde på genomresa så blev det ett kort möte med Råshult den här gången, men jag vill gärna återvända och då lite senare på säsongen när köksträdgårdsväxterna vuxit till sig. Då vill jag även gå med guidningen som tar 45 minuter.  
    Det var väldigt trivsamt på Linne´s Råshult och jag föll för landet där humlestörarna står, men där humlen ännu inte hade börjat klättra. Jag låter bilderna få tala och återkommer med mer info efter nästa besök. 
     
     
     

    Jag och min far

    Alla helgons dag idag och tankarna går till min far som lämnade jordelivet i april 2000. Jag har länge tänkt skriva något om att han olyckligt föll bort ur förordet till min bok ´´Stockholms gröna rum´´ efter alla vändor med texterna. Samma sak hände med artikeln i Norrtälje Tidning som handlade om boken, där journalisten inte lät mig läsa artikeln innan den publicerades. Där ser det ut som om familjeföretaget endast handlade om mig och min bror.  
     
     
     Vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB startades 1970 av min far som då var 45 år och min bror som var 23. Själv var jag bara16 år, hade just gått ut nian och beslutade mig för att börja jobba i vårt nystartade företag i stället för att studera vidare. Företaget är från början framför allt uppbyggt av far och bror och vi uppskattades av våra uppdragsgivare för snabba och noggranna jobb. Jag har väl genom åren varit den som stått för växtintresset och har aldrig varit speciellt intresserad av affärer och ekonomi, det överlät jag till min far och min bror... 1996 upphörde företaget i Stockholm och några år senare hamnade jag på Engsholms slott. 
    Innan vi startade vårt företag var min far Harry en mycket duktig arbetsledare i ett anläggningsföretag i Stockholm som skapade många trädgårdar i bostadsområden och även andra trädgårdar runt om i stan, främst på 1960-talet.  
     
    Så tack kära far för att du lockade in mig i trädgårdsbranchen och idag tänder jag ett ljus för dig och tänker på de stunder då vi fiskade gädda tillsammans på Rådmansö.


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails