Site Meter

En bild i en bok

I Karin Berglunds fina bok ´´Din trädgård´´  finns en bild på sidan 70 där man ser en luktpion med prästkragar omkring sig i en gräsmatta. När den här bilden togs var vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice fortfarande vid liv och på den här gården vid Nytorget i Sofia församling på Södermalm, kämpade jag för att få ha kvar de vilda prästkragarna, för att skapa en vacker ängskänsla på gården.

Här fanns några lyckligt lottade hyresgäster som fått äran att bo i dessa söderkåkar, som tyckte att det såg lite slarvigt ut med alla dessa vilda blommor runt den fina pionen med namnet ´Edulis Superba´ och som presenterades redan år 1824 i Frankrike.
Att plantera en pion mitt i en gräsmatta tycker jag helt enkelt är fult, men med det höga gräset och med prästkragarna som dansade runt den förnäma luktpionen, funkade det riktigt bra och jag tror inte att Karin Berglund skulle ha haft en tanke på att ta den här bilden om inte prästkragarna funnits där. Och så länge vi skötte den här gården, hade den här pionen sina vilda vänner runt sig.

Länge leve ängarna!

Jag har fått tillåtelse av Karin Berglund att använda bilden här på bloggen. Bilden är fotograferad direkt ur hennes bok - därav kvaliteten. Boken är från 1996 och det var sista året som vårt företag fanns i Stockholm.

Nu för tiden fungerar inte min gamla kod in till gårdarna på söder, men visst blir man nyfiken hur det kommer att se ut runt Edulis Superba nu i sommar. Jag antar att jag kommer att hänga där med kamerna som Anderssonskans Kalle på planket i juni...


Kommentarer
Postat av: Hélena

Vilken härlig bild och vackert med prästkragarna.

Ha det bäst!

Kram Hélena

2012-02-20 @ 17:41:58
URL: http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/
Postat av: Kai

Helt rätt, ensam pion i klippt gräsmatta skulle bara se trist ut. Har gått förbi några gånger men planket är högt...

2012-02-20 @ 20:52:10
URL: http://www.trädgårdsdrömmar.nu
Postat av: Cecilia

Det är prästkragarna som gör det...så härligt och lite vilt. Nu längtar jag efter barndomens ängar..blåklockor, smörblommor, kattfot, prästkragar, gullvivor, midsommarblomster, rödklöver, tjärblomster och min absoluta favorit humleblomster. Då kunde man förresten gå barfota/barbent utan att vara rädd för fästingar.

2012-02-20 @ 22:53:50
Postat av: Madeleine

Ljuvligt! Det börjar klia i trädgårdsfingrarna nu. Solsken och takdropp, vackra trädgårdsbilder och massor av fågelkvitter. Snart är det dags! :)

2012-02-23 @ 11:17:50
URL: http://www.axelzonstradgard.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0