Site Meter

Terra Preta - den svarta jorden

Det börjar bli hög tid för alla oss trädgårdsodlare att förstå och ta till oss odling med biokol. Visst har jag hört om Terra preta och den svarta jorden tidigare men jag har nog inte riktigt förstått hur stort och viktigt det här är.

Jag lånar nedanstående text från Uppsala univeritets hemsida för att förstå historiken kring Terra preta:
Ursprunget till biokolmetoden är Terra preta ("Svarta jorden"), en enormt bördig jord som fortfarande finns i de annars näringsfattiga jordarna i Amazonas. Den skapades under ett par årtusenden kring Kristi födelse och var förutsättningen för en unik högkultur. Tillverkningen skedde genom att organiskt material kolades i milor för att sedan blandas med urin, gödsel, malda ben etc. Jordlagren med Terra preta är oftast över en meter djupa och beräknas täcka en yta motsvarande några procent av Sveriges yta. Metoden är alltså väl beprövad under lång tid!

Vidare lånar jag lite text från Klimatfakta.com för att ännu mer försöka förstå det magiska med den svarta jorden.
Tänk dig att det finns en teknik som samtidigt kan minska klimatförändringen, hungersnöden, skadliga utsläpp från jordbruket och tillverka biobränslen. Vidare så är denna teknik inte ny, utan den härstammar från en utdöd och tills nyligen okänd civilization i Amazonas. Det låter kanske för bra för att vara sant, men det är ändå vad en växande skara entusiastiska forskare hoppas på.

Jag får lite samma känsla som när åkte från Börje som täckodlar. Det låter alldeles för enkelt och för bra för att vara sant. Man blir misstänksam, men var är problemet liksom. Varför täckodlar inte alla och varför använder inte alla biokol?
Jag lyssnade just på ett reportage på Odla med P1 där man besökte jordfabriken utanför Gävle där Rölunda ´´tillverkar´´ och packar sina färgglada jordsäckar som vi använder i våra trädgårdar. T.o.m Rölundas ledning erkände att man inte alls behöver köpa så specifika jordar till olika växter som manblir uppmanad att göra i all reklam. De tillvekade ca. 70-80 olika jordar till olika ändamål och växter. I samma program tar man upp detta med Terra preta och biokol och man undrar hur vi människor fungerar egentligen.


Lyssna på Vetandets värld i P1


Kommentarer
Postat av: Ann-Sofie

Egen erfarenhet av Terra Preta (låter bättre så va?!) ger att det dessutom ger en enorm sprut åt jorden. Växthus och trädgårdsland går från normalfjuttiga grönsaker till premieexemplar på en säsong. Svart jord är RIKTIGT BRA och som du säger miljövänligt, miljökonserverande och miljöbesprande på en gång! Finns det något att tveka om?

2012-04-17 @ 08:53:07
URL: http://nal-o-trad.blogspot.se/
Postat av: Kai

Själv skulle jag gärna skaffa träkol till jorden om det fanns i butikerna i lämpliga volymer till rimligt pris. Grillkol?

Nå, denna metod borde gå utmärkt att tillämpa i stor skala inom jordbruket och innebära enorma miljöfördelar där. Skogsavfall, halm osv. kunde tex. behandlas till kol istf. att brännas, och spridas på åkrarna.

2012-04-17 @ 10:17:14
URL: http://odlanu.blogg.se/
Postat av: Anonym

Som en parantes kan ju nämnas att vi har åtminstonde ett stort område där det odlas som är känt som svarta jorden här i Sverige. Det är platsen för den gamla vikingastaden Birka på Björkö i Mälaren. Staden övergavs och sedan blev det åkermark.

2012-04-17 @ 19:15:02
Postat av: Christhoffer

Glömde namnet i ovanstående inlägg.

2012-04-17 @ 19:16:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0