Site Meter

Rådjursvakten

Under alla 13 år som jag jobbat i slottsparken så har jag haft stora problem med skogens rådjur som kommer in och äter knoppar av alla typer av växter, så fort man vänder ryggen till. Jag har provat det mesta och ibland tror man att man hittat lösningen, men rådjuren är inte dumma, de genomskådar ens försök att med olika lukter försöka skrämma bort dem. Efter ett tag är de tillbaka och äter lugnt och självklart av tulpanerna på våren och senare rosenknoppar mm.

Nu går företaget Motaväck ut med stora annonser och berättar att de nu äntligen hittat lösningen på problemet. Nu ska vi slippa våra vackra gäster i trädgårdarna. Med en apparat som sänder ut ett pulserande ljud som tydligen inte går att vänja sig vid så ska rådjuren fly platsen.

Ljudet ska täcka en yta av 370 kvadratmeter och apparaten kostar 799 kr. Den drivs antingen med ström eller batteri. Läs mer om rådjursvakten här...och det är inte riktigt den första april ännu.
Jag välkomnar det här...men är en aning skeptisk ändå. Jag har stor respekt för de vilda djurens sätt att anpassa sig till olika situationer och miljöer. Men jag ska absolut prova detta! Jag hittar dock inte någon information om även människor hör ljudet? Vi vill ju skrämma bort rådjuren från parken...inte våra gäster!

Eftersom de går ut med att detta är en ´´bästsäljare´´ så är det säkert många trädgårdsmänniskor som provat detta...själv såg jag annonsen först idag. Men om någon provat rådjursvakten så berätta gärna om det verkligen fungerar!

Uppdaterat: Nu fick jag en kommentar av Ruben som hittade den här länken. Där fick jag alltså veta att apparaten ger ifrån sig ljud som även är irriterande för människor. Alltså...inget för oss på Engsholm. Det känns som om rådjuren fortfarande ligger steget före hos oss på Engsholm i varje fall!

Kommentarer
Postat av: Ruben

Har inte heller hört talas om denna "storsäljare", men hittade den på amazon.com. Titta gärna inn på:



http://www.amazon.com/Bird-X-DG-Deer-Ultrasonic-Repeller/dp/B0019F8IUY



Här finns 23 användar-kommentarer till produkten - inga lysande beröm precis!!!!



Ha det gott!

/Ruben

2011-03-27 @ 10:07:51
URL: http://Http://rubensrabatter.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Aha...vad bra Ruben...tack för den länken. Nu fick man ju också reda på att den har ett irriterande ljud för människor...inte bra för oss på Engsholm där vi ´´säljer´´ en lugn miljö.

2011-03-27 @ 10:14:09
Postat av: Mira

Jag har tre "mösskrämmor" på landet av liknade typ. De hörs, jovisst, men antalet gnagare i fällorna har minskat betydligt. När jag vill ha det tyst drar jag bara ur kontakten...



Kan ju ha med att göra hur du placerar skrämman. Förhärskande vindriktning osv.

2011-03-27 @ 10:42:41
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Karen Olesen

Åh - blev lige så glad over 'nyheden' - men ved at læse kommentar/link, må jeg sige, at det er ikke noget for os.

Jeg er temmelig lydfølsom og bryder mig ikke om høje/gennemtrængende lyde - såh......!

Men har også lært at indrette mig med, at dyrene går her frit. Der er ikke mange 'godbidder' tilbage for dem at æde.

Og sidste år begyndte jeg at sprøjte med lidt deodorant (føj!) ca. hver anden dag, det har indtil nu holdt med på afstand.

Har også prøvet alt mulig andet, men de vænner sig til det.

Deodoranten kan skiftes ud med en ny 'rædsom' duft engang imellem.

Har p.t. en ung råbuk gående, men den holder sig pænt på afstand.

Mange solbeskinnede hilsner

2011-03-27 @ 11:12:14
Postat av: LillaB

Har försökt med alla medel, förutom det du refererar till, utan att rådjuren försvinner. Jo, de hoppar iväg till trädgårdens bortre gräns när vi larmar och tjoar, men återkommer inom några minuter.

Avskräckningsmedel har heller ingen effekt.

Viltstängsel som är över två meter höga kan skydda men de ser inte roliga ut och jag vill absolut inte ha dem här hos oss.

Ställer mig ytterst tveksam till att det funkar med ljud som avskräckning. Hade en bekant som byggde en "skränstation" som tjöt med jämna mellanrum för att skrämma bort måsar. Till och med dem vande sig. Instinkten att få mat för överlevnad slår ut det mesta i rädsloväg.

2011-03-27 @ 11:56:34
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: LillaB

Vilken usel svenska det blev. "Till och med DE" ska det stå.

2011-03-27 @ 12:01:15
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Mariana

Om du använder den på nätterna kanske det kan funka.

Antar att hundar också kommer tycka den är jobbig.

Ska ut och skvätta tabaskovatten på dom små uppstickande vårlökarna, få se om det funkar.

Har klätt stammen på Rönnen som är ringbarkad med svart plast som ska sitta hela sommaren,få se om den går att rädda.

Ha de bra

Mariana

2011-03-27 @ 16:26:34
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Mira: Men jag skulle behöva ha skrämman bland mina stora perennplanteringar som ligger just vid hotellet där gästerna sover.



Karen: Ja de vänjer sig så fort!



LillaB: Viltstängsel vore det enda som skulle hjälpa...men det är ju inte så vackert! Ja...jag godkänner inga stavfel här på min sida...



Mariana: Du får berätta om det funkar med tabascovatten sen. Ha det gott!

2011-03-27 @ 17:08:09
Postat av: Karin

Rådjur både vänjer sig och ändrar sig. Hos mina föräldrar rörde de aldrig gul krokus. Så jag planterade bara gul krokus. De åt upp varenda en. Ett tag verkade de inte bry sig om små iris. Men när allt annat var slut tog de dem också... Två saker har fungerat, hittills: Sytråd spänd lågt härs och tvärs över rabatterna med små mässingsbjällror i (inte vackert och ganska bökigt, men fungerar när lökarna börjar titta upp). Färsk hästgödsel. Lägger det direkt på snön ovanpå rabatter och runt träd. Växterna tycks inte vantrivas.

Ljud med frekvens som inte vuxna hör kan vara mycket plågsamt för barn och husdjur. Gäller även s k råttskrämmor.

2011-03-27 @ 20:43:23
URL: http://isabellellinor.blogg.se/
Postat av: Jan

Hej

Har en granne som satt upp en grön låda (köpt rådjurskrämma) själv är jag 60 år och ser och hör mycket bra. Blev nu tvungen att be grannen stänga på kvällar och helger då det extremt vinande pipljudet var 3 sekund är jobbigt och jag hör det väl på 50 meter til vår mys-altan.

2014-04-15 @ 12:33:50
Postat av: Anonym

Jag skulle reagerat precis som du Jan. Sånt där funkar inte!

2014-04-16 @ 16:10:15
Postat av: Hasse Wester

...det var jag ´´Slottsträdgårdsmästaren´´ som skrev den förra kommentaren!

2014-04-16 @ 16:10:56
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Leif Wallin

Har planterat ganska många kejsarkronor här och var. När dom börjar blomma avger dom en viss lukt. En del säger att det luktar räv. I vilket fall som helst under denna period kommer inte ett rådjur till trädgården. Har observerat det under åtminstone 10 år. Dom börjar som regel blomma i slutet av april. Lökarna är ju ganska dyra men dom knoppar av sig rikligt om dem får ordentligt med näring. Köpte väl 10 stycken från början idag har jag många hundra - brukar ge bort en hink lökar till grannarna varje år.

2014-06-01 @ 16:20:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0