Site Meter

Färdig trädgård

Kvilleeken/Rumskullaeken

Tiden verkar stressa människor idag. Tiden går liksom fortare nu för tiden. Hemma hos min mamma så tickar en analog klocka på väggen och det känns som om tiden har ett lugnare tempo där. 

Om man har en trädgård så är tiden viktig. Att vara trädgårdsägare eller att jobba i en trädgård innebär att man måste ha ett stort tålamod, i varje fall om man planterat buskar och träd. Jag får ofta frågan om vilka träd och buskar som växter fortast. Nu för tiden vill många av de nya trädgårdsägarna ha sina nyanlagda trädgårdar färdiga direkt. En nyplanterad häck kan ta många år innan den ger det skydd som man tänkt sig och eftersom vi lever i en så snabb tid så väljer många nu att köpa färdigvuxna häckar.
För mig är det i stället lite av tjusningen med trädgård, att se hur träd och buskar sakta anpassar sig till den nya platsen och börjar växa i sin egen takt. Snabbväxande häckväxter och buskar blir ofta inte det täta skydd som man vill ha.

Men allt ska ju gå så fort idag. Trädgårdslitteraturen är ofta i form av inspirationsböcker där vackra bilder fyller böckerna i stället för mer vetenskapliga betraktelser och det kommer ut tidningar och trädgårdsmagasin på löpande band. Vad gäller trädgårdsreportage på nätet så är det bloggar som gäller, eller twitter. Korta och slagfärdiga inlägg...helst med en liten rolig knorr som avslut. Långa utförliga texter tar för lång tid att ta sig igenom.
Ibland kommer jag på mig själv att tycka att vissa blogginlägg hos de bloggar jag läser...kan vara liiite väl långa. Men så sansar jag mig och blir glad åt texten som ger så mycket mer än det snabba och flyktiga. Bloggaren Prästgårdseva (bloggen Bakom häcken) som också tävlar i Isabellas bloggtävling, skriver ofta långa och intressanta inlägg om livet i sin vackra trädgård. Det finns fler och jag menar nu inte att de som skriver små korta inlägg inte skulle ha något att berätta. Jag lär mig fortfarande massor av de bloggar jag läser....både de som skriver kort och långt...och nu känns det som om det HÄR inlägget blir onödigt långt och att jag även kommit från ämnet...typ! Färdiga trädgårdar skulle det ju handla om! Och det kanske är fel att börja jämföra bloggar med traditionell trädgårdslitteratur. Jag gillar ju själv bloggvärlden och all fin kontakt man får genom att skriva en blogg.

Idag kan man i varje fall köpa sig en helt färdig trädgård med stora uppväxta träd och helt uppväxta häckar, färdig gräsmatta som rullas ut och extra stora perenner planteras. Klart! Om man har råd alltså.
Hos Splendor Plant i Jonstorp kan man köpa färdiga häckar som avenbok, bok, liguster och gran. Höjden på de plantor man saluför är upp till 180 cm.
Där kan man inte som privatperson köpa växter, men om man anlitar ett företag som gör jobbet så kostar plantorna:
  • Avenbok - 180 cm, upp till 24 st så kostar den färdiga häcken 540 kr/metern och från 25 plantor och fler 475 kr/metern.
  • Liguster - 180 cm, 400 kr/metern eller 350 kr/metern
  • Bok - 180 cm, 660 kr/metern eller 580 kr/meterna
Tönnersjö Träd i Halmstad säljer stora träd och på deras hemsida finns även en prislista.
Nordplant utanför Gävle är en partiplantskola som endast säljer till företag. Härifrån har jag handlat flera träd och även vår Rosa rugosa-häck.
Färdig gräsmatta kan man köpa vid Mälarturf om man bor i min del av landet.
Här kan man köpa färdig äng.


Det här olivträdet såg jag på plantskolan Plant Center Vivai San Tor San Lorenzo i Italien. Det 800 år gamla trädet kostade 35 000 kr.


Kommentarer
Postat av: Karen Olesen

Du skriver mange kloge ord, Hasse, og jeg kan kun give dig ret.

'Bakom häcken' er en fantastisk dejlig blog om en - i mine øjne - helt eventyrlig have.

Tror, at Prästgårdseva er et smukt menneske.

Mange solskinshilsner

2011-03-26 @ 10:16:10
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Karen: Ja och så vann hon en fototävling som jag hade för några år sedan.

2011-03-26 @ 10:41:36
Postat av: Kristina Bonander

Nu handrar ju ditt inlägg i första han om färdig trädgård! Men precis som du skriver visar det på en trend; att vi har så bråttom och inte tålamod att vänta. Allt ska gå fort, och som ny bloggare har jag reflekterat över att det är en sån otrolig genomströmning av text och bild och att man måste vara bra flink på tangenterna för att hinna med i svängarna! Och - lite tillspetsat - hinner man inte skriva varje dag, kommentera andras inlägg flitigt blir man inte själv läst! Ser man inte upp ligger det ju en viss mått av stress i detta?! Jag håller de bloggare högt som hittar sin egen ton och stil och som skriver långt och innehållsrikt om de har något att berätta!

Må väl i vårsolen

Kristina

2011-03-26 @ 11:56:01
URL: http://kristinabonander.blogspot.com
Postat av: Sofia

Det gjorde nästan ont i hjärtat. Tanken på att ett 800 år gammalt träd kan vara "till salu". 35.000 kr för 800 år av minnen.



Kram.

2011-03-26 @ 13:59:09
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Kristina Bonander: Ja och det finns ju så oerhört många bloggar idag och hur ska människor hinna med att läsa? Men jag läser din Kristina!



Sofia: Det går ju inte att sätta ett pris på så gamla träd. Kvilleeken är 1000 år och går ju inte att flytta som det där olivträdet. Jag undrar vad eken skulle varit värd om det gick att flytta?

2011-03-26 @ 16:31:43
Postat av: billan

Tanken om att köpa en färdig trädgård har slagit mig emellan varven. Vi flyttade till vårt hus i slutat av 90-talet och de förra ägarna hade fyllt upp baksidan med makadam och gjort en fotbollsplan...inte ett träd och inte en buske knappt några blommor. Men jag såg potentialen:)Det jag förträngde då var att jag hade ett arbete som upptog nästan all min vakna tid...blir inte mycket trädgård gjort då!

Sedan 4-5 år jobbar jag mer "normalt" och har mer tid för mitt "gröna intresse". Men det tar ju lite tid innan det blir nått, i synnerhet när jag tycker om att driva upp allt från frö.....



Vi har en gammal väggklocka med pendel hemma i stan i musik/bokrummet, ett arvegods som man måste dra upp varannan varannan vecka och som slår och kling-klongar varje halv och heltimme. Jag tycker jättemycket om den, det är kanske på grund av den analoga klockan som jag är så långsam och sävlig:)

Jag skriver också om tid idag, är det månne sommartiden som får oss att tänka på tiden?



Det blev en lång kommentar, men inlägget var ju väldans långt också:))

Ha en fin kväll!

2011-03-26 @ 17:04:25
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com/
Postat av: Anna

Jag erkänner att jag är otålig.. tog just en tur på skaren för att titta till mitt buskage "to be". Hararna har gått hårt åt häggmispeln, syrenerna är toppade av älgen? och vresrosorna sticker inte upp över snön ännu. Tålamod är en dygd i trädgården och de närmaste tio åren räknar jag med att göra mitt bästa för att telningarna ska bli ett buskage.

2011-03-26 @ 18:12:11
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

billan: Jag är faktiskt ändå kluven till klockors tickande ljud. Jag kan blir stressad av det också...tiden blir så påtaglig på något vis och ljudet är ofta lite dystert.



Anna: Läs om rådjursvakten...den kanske hjälper mot harar också?

2011-03-27 @ 09:57:20
Postat av: Gabriel

Skulle inte vilja jöpa färdiga plantor i normala fall, vill se processen för växandet och kunna flytta om så. Men nu är det så att jag är på jakt efter en hästkastanj, och den ska gärna vara så stor som möjlig för att skapa den symmetri som nu fattas efer att det tidigare blåst omkull. Vet du om det finns just kastanjer av äldre modell att köpa någonstans, och hur gamla och stora är dessa "äldre" träd egentligen? Tack så mycket för världsklassig blogg!

2011-04-07 @ 20:06:52
Postat av: kombo.bloggplatsen.se

Snyggt

2023-01-24 @ 06:04:24
URL: http://kombo.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0