Site Meter

Lång blomning



Perenner och sommarblommor är de växter som ökar mest i försäljning i plantskolor och gardencenter och perenner har ju blivit allt vanligare i privata trädgårdar men även i offentliga planteringar och i bostadsområden.
Problemet med perenner är att de oftast bara blommar i tre, fyra veckor och man bör därför försöka plantera flera olika sorters perenner som blommar under olika tider för att planteringen ska vara vacker och intressant under hela växtsäsongen.

Trenden just nu är att man försöker förädla fram sorter som blommar under en lång period. Jag gillar ju nävor och just från den arten har man lyckats få fram flera sorter som blommar mycket länge, som t.ex. Rozanne. Man har t.o.m. lyckats ta fram en kungsnäva som blommar länge, Geranium x magnificum ´Rosemoor´.
Ibland kan jag tycka att det blir lite hysteri kring det här med att växter ska blomma så väldigt länge.
Ska en växt i vårt klimat klara att föröka sig med frö så är det bästa sättet att blomma så fort som möjligt för att sedan hinna bilda och sprida sina frön. Nu har inte alla dessa förädlade perenner förmågan att föröka sig med frö men om man är van att följa naturens gång så kan det ibland kännas lite märkligt med en växt som blommar i flera månader. Man borde njuta och uppskatta växters korta blomning, som när körsbärsträd och hägg blommar.

När man på våren öppnar en ny växtkatalog från en plantskola så finns det alltid mängder av nya sorter som kommit till och ibland känns det som om utbudet är på väg att bli onödigt stort.
Man kan undra om alla dessa nya sorter är ordentligt provade för att klara våra tuffa vintrar. Nya sorter av echinacea kommer hela tiden och efter det att mina ´Tomato Soup´ inte klarade den här vintern (en planta lever dock) så tror jag att man ska vara lite försiktig med alla dessa spännande nyheter.

Kanske att de nya perennernas vinterhärdighet borde testas liiite bättre...eller att man kanske kunde få med en beskrivning hur man vinterskyddar växten. Om man misslyckas med en växt så kan det i och för sig vara så att platsen inte är tillräckligt dränerad och att växterna dör av syrebrist. Men de flesta perennodlare vet säkert att dränering är mycket viktigt för de flesta perenner.
Visst brukar jag slå ett slag för tåliga och väl beprövade perenner och de rena arterna, men jag medger också att det är spännande att testa de nya, lite svåra och känsliga växterna. Lyckas man så blir ju glädjen desto större.

...och visst blir man sugen på nya sorter...


Nya nävor på Zetas trädgård i år:
  • Sirak - rosa
  • Starman - rosalila/vitt öga (den vill jag ha!!!)
  • White Ness - vit
  • Katherine Adele - blekrosa, gröna blad med bruna fläckar
  • Ankum´s Pride - ceriserosa
Nya Echinacea från Zetas trädgård:
  • Irresistable - röd, fylld
  • Merinque - krämvit, fylld
  • Sunrice - ljust citrongul. Här har man angett att den är kortlivad.
Nya Astrantia från Zetas trädgård:
  • Hadspen Blood - mörkröd
  • Madeleine - vit
  • Roma - rosa
  • Shaggy - vit/gröna toppar
  • maxima ´Rosea´ - kaukasisk stjärnflocka, storblommig, ljusrosa

Jag skulle vilja hitta information om växtförädlare som jobbar med perenner och få reda på hur hela processen går till. Hur länge man testar en ny växtsort innan den står på försäljningshyllan. Hittar inget på nätet. Får söka på annat sätt. Någon som vet?

Echinacea ´Tomato Soup´


Kommentarer
Postat av: Ingrid

Hej! Jag dyker in på din blogg titt som tätt och det finns alltid något se- och läsvärt. Tycker att dina bilder är fantastiska! Jag hittar också en massa bra tips också till min egen lilla täppa :)

2011-06-26 @ 10:09:32
Postat av: Hillevi Liljestrom

Jag gillar när det blommar länge av en sort, då slipper man ha så många sorter i rabatten och det tycker jag om, men smaken är alltid olika på den punkten.

Vad gäller de nya echinaceorna så är min erfarenhet att de är bra mycket mindre tåliga mot vinterfukt och de måste nästan uteslutande planteras på våren.

De är ju inte lika härdiga pga att de är korsade med olika echinaceor, och inte rena e. purpureor llängre. Ha det gott!

2011-06-26 @ 11:24:10
URL: http://www.stocksundgarden.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Ingrid: Fint att du gillar!



Hillevie: Jag säger inte att jag inte gillar när det är lång blomning...men det får inte vara avgörande då man planerar en plantering och jag planterar nästan alltid mina perenner på våren och senast i augusti. Ha det gott du också!

2011-06-26 @ 14:57:43
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag har Sirak i min trädgård. jättefin men har blommat över nu. Ska dela den till hösten så den får återkomma på fler ställen.

2011-06-26 @ 18:39:19
Postat av: Kristina Bonander

Hej,

Kan kanske bli lite hysteriskt det här med nyheter. Ibland skulle jag vilja ha tag i de rena oförädlade sorterna av våra gamla hederliga perenner men det är stört omöjligt. Tycks definitivt som det är större marknad för nya namnsorter. Men samtidigt måste man ju erkänna att förädlingsarbetet har inneburit att vissa sjukdomar och omöjligt korta blomningstider har odlats bort. Så det finns ju både för- och nackdelar, absolut! Och har man hittat en favorit är man ju förståss glad att den blommar länge!

Hälsningar

Kristina

2011-06-26 @ 20:52:23
URL: http://kristinabonander.blogspot.com
Postat av: Anna-Maria

Jag håller med om att vissa perenner är det lite si och så med överlevnaden.Vissa Heuchera kan jag tycka är lite kinkiga, det är mera kvantitet än kvalitet.

Snygga Echinacea på fotot,I löööve orange!

2011-06-27 @ 08:55:16
URL: http://oanat.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0