Site Meter

Ålder och ursprung okänd


Just nu skulle jag behöva en månads semester och bara glida omkring i Sverige med 307:an och kameran. Bo och äta billigt och upptäcka nya platser. Min status på Facebook idag var att jag längtar till pension och total frihet. Kanske att jag överdrev en aning men jag tycker att det börjar bli trögare för varje år nu.

Morgonen bjöd på ett vackert ljus trots att det var helt mulet i Stockholm och det såg ut att bli en perfekt dag för växtfotografering. Jag skrev in Uppsala -Trädgårdsgatan i GPS:en och gav mig av tidigt.
När jag parkerat i Uppsala och började gå mot botaniska så var det knappast ett perfekt fotoväder. En nästan ilsken sol sken här i lärdomens stad och så den där eviga blåsten som gjorde att växterna som jag skulle plåta dansade vilt framför mig.
Man måste ha tålamod när man ska fotografera, det vet jag. Vänta in bra ljus och helst ska det vara helt vindstilla. Sånt tålamod har jag sällan. Visserligen väntade jag en bra stund vid rosorna som fladdrade framför kameralinsen, men som till slut gav mig några sekunder så att jag kunde ta upp kampen med Håkan Gidestrand om att fånga rosor vackert på bild. Not! Den kampen är förlorad på förhand!

Det blev trots allt en ganska skön dag i Uppsala och jag såg både botan och Linnéträdgården. Jag hann även med en liten sväng i stadsparken där jag drack kaffe vid caféet.
Hemma i Stockholm längtade jag ut på vägarna igen...

Den här tidiga rosen heter ´Singel Cherry´ och det står angivet på skylten att ålder och ursprung är okänd. Gillade det! Det sätter igång fantasier...var kommer den ifrån? Är det en spontan korsning eller har någon för länge sedan med mycket möda skapat just de egenskaper som den här enkla skönheten har? Ibland vill man inte bli överöst med fakta. Det okända lockar mer.

Iris x germanica ´Eckesachs´

Centaurea montana ´Lady Florence Hastings´ Vit bergklint.

Jag tycker att man ser den vanliga snöbollsbusken - Viburnum opulus, för sällan idag.

Igår skrev Lars Forslin till mig och tyckte att den Koreanska syrenen - Syringa wolfii, var skitsnygg. Det tycker jag också Lars och i botan hade de ett fint exemplar.

I botan hade de en annan skitsnygg syrén, Nejliksyren -Syringa tigerstedtii.

Linum perenne.

Pulsatilla albana - Klocksippa.

I Engelska parken hörde jag ingen rumba.

Jag har en förmåga att komma till Linnéträdgården antingen för tidigt på säsongen eller för sent. Visst blommade det lite här och där men om någon vecka så finns det mer att se.

Anemon...

Den här vita trädgårdsnattviolen har jag planterat i min nya drömhörna i slottsparken där den blommar fint nu.


Avslutar med några vallmo
Papaver burseri

Papaver feddei

Papaver alpinum

Vet inte om jag gillar den här nästan groteska och lite porriga vallmon...men jag kunde inte låta bli att fånga den...



Kommentarer
Postat av: Anonym

Vilken fin färg på den orangea Vallmon och vilken härlig skärpa på den skitsnygga Nejliksyrenen, sen fick jag svar på att det är Klocksippor som jag såg i Vinterviken igår. Du är så himla bra!!!

Kerstin

2011-06-05 @ 21:14:02
Postat av: Leif

Hmm, jag planterade 2 snöbollsbuskar för ett par veckor sedan och dom blir väl fina om ett par år. Luktolvon och doftschersmin åkte ner också så snart stinker det över Österlen. Jag läntar också till pension eller att jobba 2 dar i veckan kanske...hade varit skönt.

2011-06-05 @ 21:22:51
URL: http://vallby38.blogspot.com
Postat av: Ramona K

Vilka underbara bilder från vår Uppsala! Återigen ser jag att det är stor skillnad mellan växternas utveckling i stan (Uppsala) och här 13km utanför. Mina "porriga" vallmo är långt ifrån öppna samma sak betr rosorna. Trots att våra häckbuskar ger bra skydd.



Snöbollsbusken planterade vi för sådär 25 år sedan. Det gjorde många grannar också - den var på modet då. Ett fåtal ynkliga snöbollar fick vi år efter år. Grannarna trötnade och tog bort den. Nu är vår buske mycket stor och just nu helt översållade med vita bollar. Men det har varit en gradvis process. Klimatförändringar?? Vi har zon 4.



En annan växt från den tiden jag inte vill vara utan är Ribes aureum, gullrips. Busken är inte vacker precis men doften den sprider på våren morgon och kväll är helt enastående - kryddig och exotisk. Den förtjänar sin plats vid tomtgränsen.



Ja, pensionärslivet är ljuvligt. Ganska fattigt men vad gör det? Med friheten känner man sig rik.

Ha en trevlig nationaldag

2011-06-06 @ 08:56:16
Postat av: Kicki fr Täby

Trevligt att se foton från min hemstad det var ett tag sedan jag var där.

Min svärfar var trädgårdsmästare i Botaniska så där var jag ofta.

2011-06-06 @ 08:59:09
Postat av: Blomkärringen/Gullvivan

Vad fin den vita bergsklinten var, kanske skulle hitta en sådan så småningom. Skulle bli fin i blivande vita rummet. Spännande med alla olika syrener, ser att jag behöver lära mej mer. Jag var på Botan i Gtb i lördags, helt underbart skulle kunna vandrat m kameran hela dagen och gärna slagit läger under någon magnolia.. Men så blev det ju inte alldeles, för få timmar. Ha en bra dag

2011-06-06 @ 10:09:33
URL: http://blomkarringen.blogspot.com/
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Kerstin: Visst måste vi skaffa skitsnygga nejliksyrener?



Leif: Fint att du sprider stank över Österlen!



Ramona K: Fattig på pengar kan man klara...det är värre med annan fattighet!



Kicki: Aha...och så blev du en växtälskare?



Blomkärringen: Gillade också bergklinten!

2011-06-06 @ 17:47:28
Postat av: Tessen

Kul att se att du varit och hälsat på i Uppsala! Missa inte Linnés Hammarby också! :)

Jag var i Milano för ett pr veckor sedan och gick runt (tyvärr väldigt lite) i parkerna där. Sällskapet tyckte inte lika mycket om det som jag dock..men det var efter att jag läst dina inlägg från Milano som jag blev extra inspirerad att ta mig dit! Du har en intressant blom-blogg! :)

2011-06-07 @ 22:15:45
URL: http://tessenskriver.blogg.se/
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Jag har varit på Linnés Hammarby tidigare Tessen...så fint! Vad kul att du såg parkerna i Milano!

2011-06-07 @ 22:28:56
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

http://gardener.blogg.se/2011/february/linnes-hammarby.html

2011-06-08 @ 05:04:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0