Site Meter

Rosornas jord och skötsel

Isphahan


Remonterande rosor har stora krav på sin jord och växtplats. De vill ha en porös och väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande jord med en blandning av lerjord, mull, kompost och väl brunnen stallgödsel och även rik på mineraler.

Remonterande rosor behöver den näringshållande mulljorden för att kunna blomma vidare efter huvudfloret i juli. De rosor som endast blommar en gång på sommaren har inte alls har samma krav på jord och trivs bra men en jord som innehåller mer sand.

Vid plantering behöver de remonterande rosorna ca. 40 cm djup medan de sommarblommande kan planteras något grundare. Plantera inte rosor på någon instängd plats dit inte vindarna når, eftersom svampsjukdomar mm. trivs bra på sådana platser.

Om rosorna får sin växtplats i en god jord så behöver de normalt ingen gödsling under första säsongen.
De remonterande rosorna behöver senare som sagt mycket näring för att kunna blomma hela sensommaren och in i hösten.
Använd stallgödsel vår och höst. Även täckodling är att rekommendera.

Om man sköter sina rosor med lagom mycket näring och vattnar vid torka, rensar bort ogräs som stör och tar näring och klipper bort överblommade klasar, så brukar de växa bra och bjuda på fantastisk blomning. Visst kan rosor drabbas av diverse sjukdomar trots god skötsel, men man hjälper dem att vara friska med en god skötsel.
Tänk på att för mycket gödsel gör att rosorna bli mottagliga för svampsjukdomar.

Klipp bort överblommande rosor på de som remonterar för att de lättare ska blomma om. Klipp då en bit under klasarna så att några blad följer med.

Hur är det nu? Vilka tycker om rosor? Jag vet flera som inte alls tycker om rosor och jag vet också de som är besatta av rosor.
Jag tycker om rosor, trots att de är känsliga och att rådjuren äter upp de flesta i slottsparken. Jag är lite svag just för albarosor. Men en rosenträdgård i blom är ju mycket vackert. Likaså när de klänger på väggarna i Visbys gränder. Däremot kanske jag inte går igång på alla dessa buketter och arrangemang av rosor. De är bäst där de växer, tycker jag.

Rosa gallica ´Complicata´

Rosa moyesii ´Nevada´

Kommentarer
Postat av: HelenJ

Jag har aldrig tyckt om rosor. De får sjukdomar och skadedjur, de anfaller armar och ben bara man råkar gå förbi dem, somliga är så taggiga att man inte kan hantera dem ens med dubbla lager tjocka handskar, de ska pysslas med och huttlas med mycket mer än de flesta andra växter...

Men å andra sidan finns det nog heller inga andra växter som har en så sagolik blomprakt, eller som blommar så länge (de remonterande). Jag har haft blommande rosor vid jultid flera gånger! Och i butiken är det nog rosorna som säljer allra bäst.

Så sakta men säkert håller jag på att omvändas, och planterade faktiskt flera rosor själv hemma i min trädgård i somras...

/Helen

2011-01-08 @ 10:54:11
URL: http://gronafunderingar.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Jag tror att det är ganska många som har samma känsla som du Helen och jag tvivlar också ibland, inte på grund av taggarna utan på alla sjukdomar som de drabbas av och att de inte får vara ifred för rådjuren. Men när de blommar så faller jag helt och hållet.

2011-01-08 @ 12:57:05
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Elin

Från att inte ha haft nån speciell känsla för rosor blev jag omvänd förrförra sommaren, och nu gillar jag dom verkligen! Jag har köpt flera rosböcker för att lära mig mer.. Men jag har ingen erfarenhet av att odla egna, så därför har jag kanske inte kunnat bli avskräckt? ;)

2011-01-15 @ 14:41:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0