• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Lustfylld vår och sommar


    Det finns mängder av böcker som handlar om hur man sköter en trädgård och det finns tusentals tips från alla möjliga duktiga trädgårdsbloggare på internet. Jag har bloggat i snart sex år och har under den tiden berättat hur jag jobbar i slottsparken.

    Men för att orka fortsätta med det här bloggandet och för att inte upprepa mig hela tiden så kommer jag att inrikta mig mer på att fotografera det jag tycker är vackert och intressant, för att sedan visa det på bloggen. Tankar och funderingar om trädgård kommer jag väl inte kunna låta bli att skriva om även i fortsättningen.
    Det blir ´´Dagens växt´´ och ´´Trädgårsdspaningar´´ och inte så mycket ´´hur man beskär eller gödslar´´. Eller varför det är löss på rosor eller larver i äpplen...eller varför träd dör av olika anledningar, när eller hur man sår eller planterar, eller vilken jord som är bäst.

    Det blir istället mer lustfyllt...typ! Jag överlåter frågorna, problemen och det ´´jobbiga´´ åt andra...
    Jag vet i och för sig inte om jag har haft så många gör-så-här-i-trädgården- eller växtskydd-inlägg den senaste tiden men jag får många mail med frågor om allt möjligt som har med trädgård att göra och jag blir lite stressad av det just nu och känner att jag inte är artig om jag inte svarar. Att bli stressad av sitt intresse är inte alls bra.

    Jag kan verkligen inte så mycket om trädgård som många tror. Jag kan en hel del efter alla år, men många av mailfrågorna måste jag själv söka svaren efter i böcker eller på internet och sånt tar tid.
    Så om jag inte svarar på mail framöver så beror det på att jag nu kommer att inrikta mig och min blogg på det lustfyllda och det vackra i trädgårdar och i naturen. Söka nya intryck. Bli trädgårdslycklig. Inga frågor liksom. Nu ser jag ser fram mot en lustfylld vår och sommar!

    Så...nu känns det redan lättare!





    Film från Edvards

    Den här fantastiska vårliljan - Ipheion uniflorum växer vild i Sydamerika och blev dagens blomma hos Edvard idag.


    Okänd skönhet som fanns inne i ormbunksrummet

    Mani-klocklilja - Fritillaria davisii. Växer vild i Grekland.


    Idag köpte jag ett årskort till Edvard Anderssons växthus. I stället för att betala 50 kr varje gång jag besöker Medelhavet och tropikerna här så betalade jag 150 kr för ett årskort.

    Jag testar för första gången att lägga upp en film som är tagen med min Iphone. Att gå runt med en mobiltelefon framför sig gör att det blir lite skakigt och vingligt men man får ju ändå en blick av hur miljön ser ut. Kvaliteten kommer att bli något bättre när jag filmar utomhus där ljuset är bättre. Ingen berättarröst den här gången. Det kanske kommer en liten film då och då nu när jag ser att det funkar.

    Kanske att jag filmar lite på mässorna t.ex. Jag har ännu inte någon koll på hur jag ska få filen till Microsoft Movie Maker där jag skulle kunna redigera filmen och kanske lägga på lite musik. När jag skulle ladda ner ett converteringsprogram för att göra om filen så fick jag ett virus, eller datorn fick ett virus rättare sagt. Jag väntar in goda råd nu...

    The Secret Garden


    Jag läser just nu flera trädgårdsböcker samtidigt. Mitt senaste bokrea-fynd är en helt fantastisk bok som handlar om Enköpings trädgårdar men framför allt om växtkomposition och det är ju verkligen något man har lyckats med där i Sveriges närmaste stad. Den boken blir en skatt i min samling.
    Annars trivs jag även mycket bra när jag läser Lotte Möllers ´´Trädgårdens natur´´  där författaren lägger in några nya kommentarer i nyutgåvan eftersom trädgårdsintresset och hela branschen har förändrats mycket sedan första upplagan kom ut 1992.

    Äntligen tar någon upp det här med hur våra trädgårdar fungerar som slutna rum. En plats att få vara ifred på. Att gömma sig i. Jag har länge förundrat mig över hur öppna svenska trädgårdar är. I villaområden där husen ligger tätt så skiljs många av tomterna åt med häckar som är knappt en meter höga. Varför ska det vara så öppet mellan tomterna? Måste vi se vad grannarna gör eller?


    Jag har haft två trädgårdar och det första jag gjort när jag kommit på plats var att plantera insynsskydd. Syrener, hägg, fläder mm. för att skapa en skyddad plats att vistas på.
    Det handlar absolut inte om att jag är folkskygg på något sätt, men jag vill ha en plats att få vara ifred på. Hela vårt samhälle är ju en öppen plats och där man i städerna ständigt har människor omkring sig. För mig är det i varje fall en nödvändighet att få vara ifred efter en dag i all ´´öppenhet´´ och hade jag en trädgård idag så skulle den vara lummig och med höga både tuktade och vilda häckar som omsluter platsen.

    Jag har många gånger under mina år inom trädgårdsbranschen ´´öppnat upp´´  trädgårdar eftersom människorna känner sig instängda. Jag har fällt stora uppvuxna syrener som stått som skydd mot vägar och mot granntomter och som en gång planterades av just den anledningen, att vara ett skydd.
    Men nu ville man ´´se ut´´.  Självklart är vi alla olika och vi ska utforma våra trädgårdar så att vi  ska trivas. Jag är bara så förundrad att man inte vill ha sin egen lilla secret garden.

    Jag tänker på filmer från USA där man ser medelklasshusen som ligger i rad och där trädgårdarna består av en gräsmatta invid parkeringsplatsen, annars är allt öppet.
    Nu läste jag i Lottes bok: ´´En engelsk trädgård döljer sig bakom höga häckar och murar och är en tillflykt undan världen. Det man visar upp är den lilla plätten framför huset, the front garden. Resten är oåtkomlig för främmande blickar´´.

    Jag fortsätter att läsa: ´´Fördoldhet, överraskningar och omväxling var 1700-talets kriterier på en bra landskapsträdgård. Avslöjar en trädgård alla sina hemligheter för besökaren vid första anblicken är det ett tecken på dålig planering. En riktig engelsk trädgård ska förvilla ögat, stimulera fantasin och tillåta en större frihet än världen utanför´´.
    Mm...jag gillar den här boken och jag gillar alltmer engelska trädgårdar.


    Alhambra i maj

    Det har blivit tradition att min dotter och jag en gång om året reser iväg på en kombinerad fotbolls-titta på trädgårdar-shoppa (dottern)-resa och i år går färden till Malaga där Barcelona spelar säsongens sista ligamatch den 21 maj. Eftersom detta är spanska solkusten så lär det väl bli lite tid på stranden också.

    Det finns platser som jag alltid drömt om att se och Alhambras trädgårdar är en sådan plats. De tillhör Europas äldsta trädgårdar och anlades för 800 år sedan. Planen är att en dag ta buss eller tåg till Granada för att se dessa trädgårdar. Det finns en liten hake bara...att det är för trångt där, eftersom det är en av Spaniens mest besökta platser. Men jag hittade den här rundvandringen på Youtube och vid det tillfället ser det inte ut att vara så mycket folk.  Någon som varit där?

    I Malaga finns även en historisk botanisk trädgård, Jardin Botanico Historico La Concepcion som är en av Europas största. Hm...vi får se vad som hinns med på fyra dagar. Jag är ju inte ensam på resan och trädgårdar står väl inte allra högst på att-göra-listan för en av oss. Man kan ju också se Picasso-museet, han föddes ju i Malaga. Men Alhambra vill jag nog inte missa.

    Loreena MacKennitt i Alhambra och visst blir man lockad att se detta...

    En ny trädgårdstidning

    Den 8 mars kommer det ut en ny trädgårdstidning. En iskall januaridag fotograferades jag i slottsparken och jag finns alltså med på ett hörn i tidningen. Eftersom jag inte själv sett bilderna kommer jag troligen inte att våga öppna tidningen...men jag ser ändå fram mot det här numret. Det är alltid spännande med nya trädgårdstidningar.

    Det här är ett one-shot av Hus & Hem Trädgård, men som förhoppningsvis kan bli en återkommande trädgårdstiding. Så här säger redaktör Anette Sievers om Hus & Hem Trädgård:

    Så här är tanken med tidningen:

    Hus och hem trädgård ger dig alla tips på hur du skapar drömträdgården. 
    Med praktiska guider och med steg-för-steg-instruktioner, 
    får du tips på hur du skapar din drömträdgård.


    Hus och Hem Trädgård kommer ut 8 mars.
    * Ny trädgård i 7 steg. Trädgårdsdesignern ger sina bästa lösningar.
    * Snabbfixa och slowfixa trädgården, valet är ditt.
    * Följ med till Annas trädgård, så visar hon hur du kan njuta av din trädgård utan krav.
    * Odla din egen mat. 
    * De kompletta guiderna för mars och april.
    Och mycket mer...

    Tre trädgårdsböcker och en fikabok

    Det passade bra med ledig onsdag just när bokrean startade. Jag tog tunnelbanan in till Fredhemsplan och rev åt mig några små trädgårdsböcker och en fikabok.
    • Rensa trädgården - av Gunnel Carlson och Sanna Hultin. Den köpte jag inte bara för att Sanna och Gunnel har skrivit boken utan för att jag gillade upplägget. De vanligaste ogräsen beskrivs och man får inte bara veta hur man beämpar ogräset utan också dess kulturhistoria. Sen var den billig också, 59 kronor!
    • Trädgårdens natur - av Lotte Möller...som jag tänkt kasta mig över direkt. Boken alltså!
    • Feng Shui för svenska trädgårdar - av Agneta Nyholm Winqvist.
    • Fika kika njut, runt Djurgården och Brunnsviken - av Malou Holm och Åsa Swanberg. Hittade den framme vid kassan och jag trodde inte att det var sant! En bok om att fika och njuta på Djurgården!!!
    Ikväll ska jag gå och träna!

    Don´t give up

    Nu går jag på bokrea...

    100 trädgårdsspaningar

    Då var jag äntligen klar med flytten av alla mina trädgårdsspaningar till den här bloggen och nu släcker jag ner Trädgårdsspanar-bloggen för gott. Jag har inte längre en hel rad med utkast som väntar på att bli publicerade och har ingen aning om vad jag ska blogga om fram till våren kommer.
    Det finns nu 100 trädgårdsspaningar i en lista i fliken ´´Trädgårdar´´  här överst i bloggen.
    Nu ser jag fram mot att hitta nya vackra och spännande trädgårdar framöver.

    Så har Björn Östlund på SVT svarat på mitt mail och inlägg om Trädgårds-TV. Då vet vi...vi som ´´kallar oss trädgårdsintresserade´´

    Hej Hasse,

    Tack för ditt mail. Trädgårdsprogram är sannerligen en genre som engagerar tittarna och alla har sitt eget önskeprogram. Med all säkerhet kommer SVTs trädgårsprogram att förändras även i framtiden till glädje för en del och harm för andra. Att tillfredsställa alla som kallar sig trädgårdsintresserade går helt enkelt inte.

    Men vi är glada för allt detta engagemang och tar gärna emot dina synpunkter.

    Vänliga hälsningar
    Björn

    Björn Östlund

    Projektledare/Executive producer


    Ängsö slottspark

     
    2021
     
     
    Uppdatering 16 september 2021
     
     

     

    De flesta slott som är belägna på landsbygden ligger långt från tätbebyggelse och nästan alltid med fantastiskt vackra omgivningar, då markerna fått vara ifred från nybyggnation. Så även här på Ängsö. När jag kom in på borggården såg jag att stora delar av parken närmast slottet var en arbetsplats, då det nu anläggs bland annat parterrer så som det såg ut här på 1750-talet. På informationsskylten läser jag – Återställandet av Ängsö slottspark är ett samarbetsprojekt mellan Westmannastiftelsen och Länsstyrelsen i Västmanland.

     

    Det här värmer i hjärtat, när slottsparker återställs så som de en gång sett ut, vilket inte är så vanligt här i vårt land. Jag frågade en trädgårdsarbetare när det skulle vara färdigt och han trodde någon gång under nästa sommar, inte nu i höst som det står på en informationstavla. Det hade tydligen blivit något problem bland de inblandade i projektet. Så ett återbesök nästa sommar måste det nog bli.

     
     
     
     
     
    2009
     
     
     
    Datum: 12 juli 2009
    Läge: 2,5 mil öster om Västerås.
    Känsla: Just nu när alla dessa gamla lindar har hamlats hårt så känns det mer som ett slagfält än en slottspark.
    När man väl bekantat sig med slottsparken och caféet inne i slottes så känns det bra.
    Skötsel: Mycket bra. Även inne i slottet ser det snyggt ut och det märks att det finns ett intresse här.
    Växter: Hårt hamlade iindar i mängder. Lavendel och en fin ljus ros mot slottsväggen.
    Historia: Ängsö slott byggdes av riksrådet Bengt Fadersson på 1480-talet. Slottet tillkom i syfte att vara ett befäst slott.  Nuvarande slottsbyggnad är nästan kubisk och byggd av sten och tegel i fyra våningar. Den är helt medeltida vad avser de nedre delarna. På 1630-talet ombyggdes och tillbyggdes slottet. Åren 1740-41 byggdes den översta våningen samt mansardtaket, som kröns av en lanternin. Detta skedde efter Carl Hårlemans ritningar. Man har bevarat flera rumsinredningar från denna tid. Se mer här.
    Café: Ja. En gammaldags servering inne i slottes kök där man beställer det man ska ha och sedan väljer något av de vackra rummen eller tar med sig kaffet ut på gården.
    Ägare: Stiftelsen för naturskydd och friluftsliv i Västerås
    Huvudgården drivs och slottet förvaltas emellertid av den siste fidekommissariens äldste son Carl-Magnus Piper (1937-) och hans hustru Catharina Marika Olivecrona (1943-).
    Öppettider:1/5 - 30/8 Lördagar och söndagar kl 12-171/7 - 15/8 Alla dagar kl 12-17
    Hemsida: Ängsö slott
    Lindarna beskärs 2009


    Ängsö slott och slottspark har jag länge tänkt besöka och nu fick jag äntligen tillfälle att vandra runt på den här vackra platsen. Första intrycket blev som sagt slagfältet av hårt hamlade lindar och där några bokstavligen faller ihop av ålder och ett hårt liv med alltför våldsam beskärning genom alla hundratals år som de stått här.

    Men om vi bortser från det här renoveringsarbetet med parkens alla lindar så finns ett stort lugn här. Slottet ser lite märkligt ut på håll då man tycker att det saknar flyglar eller att det helt enkelt inte är färdigbyggt och har fel proportioner.
    Men det är trots allt en vacker byggnad och har ju en fristående flygel som från vägen ser ut att hänga ihop med slottet.

    Vad gäller parken i övrigt så är det stora öppna ytor och med en enorm grusplan framför slottet....i största laget! Det finns inte så mycket trädgårdsväxter här mer än vackra planteringar framme vid slottet där lavendel och en vacker ljusrosa ros pryder planteringarna.
    Det var avspänt och skönt att dricka kaffe vid uteserveringen just vid slottets ingång.

    Intill slottet ligger Ängsö kyrka med det Piperska gravkoret som tycks ha nödlandat intill kyrkan och ser helt fel ut på platsen.





    Spöken på Ängsö slott (från Wikipedia)

    Ett av spökena som släpar sig fram sägs vara den puckelryggige hovnarren Anders Luxemburg som går igen. Han var en av de sista som såg Karl XII i livet. Karl XII:s likfärd från Norge till Stockholm stannade till vid Målhammar intill Sagån. Anders Luxemburg tog med sig Karl XII:s häst Brandklipparen och tog tjänst vid Engsö slott. En natt år 1740 stod hästen i stallet och blev upprörd av något [Spöke?], så när stallfolket öppnade stallporten slets sig Brandklipparen loss av skräck och sprang rätt in i muren och dog.

     

    Andra spöken visar sig också på Engsö slott, bl.a. kan man se en kvinnlig skepnad som drar med fötterna genom Kungarummet och in i stora balsalen klockan 8 på kvällen. Man tror att det är Brita Bååt som går igen. Enligt legenden var hon en mycket elak person. Brita Bååt överlevde två män som hon drev till en förtidig död. En julaftonskväll bad Brita kammarpigan att väcka henne tidigt så att hon skulle hinna till julottan. När hon vaknade såg hon ut genom fönstret och märkte att det lyste i Ängsö kyrka som ligger intill slottet. Hon trodde att kammarpigan hade glömt att väcka henne, och skyndade sig till kyrkan i tron att julottan hade börjat. När hon öppnade dörren till kyrkan mötte hon en massa benrangel som höll mässa i kyrkan. Två vålnader (förmodligen hennes döda män) anföll henne. Den ene slängde med värjan som träffade Brita Bååts slöja och den andre slängde en stor sten som missade henne. Chocken gjorde att hon svimmade och tre dagar senare var hon död. Värjan finns fortfarande i kyrkan och den stora stenen är inmurad i kyrkogårdsmuren.

     

    Det tredje spöket som finns på Engsö slott är ett hundspöke. Det ger sig tillkänna genom ett raspande ljud i stora matsalens golv – det är hundspöket Cottilion som går igen. Hunden brukar ses när hon springer från stora matsalen in i salongen. Hundspöket är Eva Sophia von Fersens (1757-1816) hund Cottilion. Sophia von Fersen var änka efter Adolf Ludvig Piper och bodde på Löfstad slott i Östergötland. Vid ett av hennes besök till Engsö slott dog Cottilion "vid sin härskarinnas fötter" som det står på franska på hundens gravsten.

    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet


    Örebro stadspark 2010

    Tid: 13 augusti 2008 och september 2010
    Läge: Centralt i Örebro, vid Wadköping.
    Känsla: Blomstergatan är mycket speciell och man blir imponerad av mängden sommarblommor. Parken är en oas i Örebro med plats för vila eller att beundra växtligheten.
    Skötsel: Mycket bra.
    Växter: I blomstergatan tusentals sommarblommor, en örtagård, magnolialund och en rosengård finns också här.
    Historia: Se här
    Ägare: Örebro kommun
    Café: Stadsträdgården Restaurang & Café
    Hemsida: Örebro stadspark. En mycket bra hemsida där man kan ladda ner kartor att ta med vid vandring där trädens namn står utmärkta på en karta.


    Den här stadsparken har jag länge tänkt att återbesöka och när jag närmade mig Örebro söderifrån så regnade det kraftigt men väl inne i stan så sken solen. Örebro är lite speciellt då min dotter bodde här under några år och då besökte jag både henne och stadsparken här.
    Den stora breda blomstergatan går som en jätteblomstergirlang genom parken och tusentals sommarblommor är pryder blomstergatan.

    Det verkade som om Örebro drabbats mer än andra av den regnperiod vi haft. När man gick på gräsmattorna var det som att gå i ett kärr. Frodigt och grönt var det och träd och buskar såg ut att trivas förträffligt. Däremot har sommarblommorna levt ett tufft liv här under regnet. De ljusa planteringarna var som vanligt vackra men såg dock lite trötta och slitna ut. Blomstergatan svänger mjukt genom parken och man lockas att se vad som döljer sig längre bort.

    Tro det eller ej....men när jag såg de gula-röd-blå planteringarna som med sina starka färger lös upp hela parken, då fick jag en släng av den där trädgårdslyckokänslan igen. Det diskuteras mycket om att den gula färgen i trädgårdar är svårt att ta till sig och jag har alltid hävdat att gult är svårt att ha i planteringar.
    Här kapitulerar jag helt och hållet. Det här var  riktigt häftigt. Nu tror jag att de gula margeriterna får hela den gula färgskalan att tona ner det ilskna och staka gula en aning. Det märktes heller inte så mycket i de här planteringarna att det regnat så kraftigt. Solrosorna stod stolt och vackert mitt i rabatterna.
    Det blev automatiskt att man drogs till de här planteringarna. Nu har det möjligen lite med ljuset att göra också, i skymningen skulle jag säkert ha stannat hela tiden vid de ljusa planteringarna även om de var lite trötta. Men som sagt....gult vinner mark!

    Besök i september 2010
    Men min resa började hemma i Stockholm och mitt första stopp blev i Örebro stadspark där det kryllande av trädgårdsarbetare som putsade parken inför en ny dag. Längs den stora blomstergatan inne i parken stod kampen mellan den harmoniska, lugna och fina delen med pastellfärger, rosa, vitt, lila...som jag brukar tycka om men jag tror att jag börjat tröttna faktiskt. Just här i Örebro såg de där harmoniska växterna tamare ut än vanligt och det lockade mycket mer att gå bort till de glödande delarna där rött och gult i olika nyanser dominerade. Överallt i denna röd-gula röra fanns på många håll...praktsalvian.

    Visst ser det rörigt och helt galet ut ibland men man väcks upp ur det evigt harmoniska tänkandet. Lite kul helt enkelt. Det var mycket begonior, röda och orange bladat och jag visste ibland inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag blev berörd och glad av de där eldiga delarna och då har de ju de som skapat kompositionen har verkligen lyckats. I så här stora ytor känns det helt rätt med detta fyrverkeri av färger.




    Sommarblommor 2010
    Nu är inte Örebro stadspark bara blomstergatan utan det är över huvudtaget en mycket fin stadspark som ligger vackert vid Svartån och verkar vara en levande park med en stor scen där det säkert händer en hel del på somrarna. Caféet ligger fint vid ån och med utsikt bort mot scenen. Här tog jag mitt kaffe.
    Det finns även stora perennplanteringar runt om i parken och en fin örtagård som invigdes 1998 och innehåller ca 100 olika örter. Rosengården invigdes året före och innehåller ungefär 100 gammaldags rosor och lika många moderna rosor. I pergolan finns 10 olika klätterrosor och även pipranka, klematis och kaprifol. Den pergolan skulle jag vilja gå i när rosorna blommar. I övrigt är väl rosengården ganska traditionell i formen och ingen plats man svimmar av beundran i, men ändå ganska fin. Mitt i rosengården står en stor bur med undulater i...!
    De formklippta idegranshäckarna inne i parken är riktigt fina. Många tycker att idegran ser mörkt och dystert ut och passar bäst på kyrkogårdar men jag tycker att den mörka färgen gör sig bra mot t.ex. blommande planteringar.
    Visst är det effektfullt med formklippta häckar men jag förstår inte riktigt varför man valt att luta den nedre delen av häcken inåt....man brukar luta dem svagt utåt i stället, för att solen ska kunna belysa hela häckytan. Men det finns säkert en förklaring och det var ganska snyggt!
    Annars växer stora vackra träd i parken och jag stannade till vid Juglans cineria - grå valnöt som var stort och mäktigt.
    Några av träden i parken är:
    • Phellodendrong amurense - Korkträd
    • Gleditsia triacanthos - Korstörne
    • Ginko biloba
    • Morus alba - Vitt mullbärsträd
    • Liriodendron tulipifera - Tulpanträd
    • Castanea sativa - Äkta kastanj

    Wrams Gunnarstorp

    Datum: 14 maj 2009
    Väder: Molningt och regn på vägLäge: 3 km söder om Åstorp i Skåne
    Känsla: En fantastisk plats som jag tyckte mycket om. Ensam gick jag runt i trädgården och beundrade de gamla växterna.
    Skötsel: Perfekt
    Växter: Man tänker faktiskt inte på andra växter än de fantastiska buxbombuskarna och på de gamla avenbokarna som bildar en tunnel.
    Historia: Se Historiesajten
    Café: Nej
    Ägare: Familjen Tornérhjelm
    Öppettider: Trädgården är alltid öppen
    Hemsida: Nej
    _____________________________________________________________________________________

    Den 12 juli 1749 besökte Linné Wrams Gunnarstorp och beundrade häckar av Gran, Säfwnbom, Taxus och Buxbom.
    De äldsta buxbombuskarna är planterade på 1600-talet och är flera meter höga och det var verkligen en märklig känsla att tänka att de stått här i mer än trehundrafemtio år. Den gamla avenboktunneln planterades under första hälften av 1700-talet.

    Det var en nästan magisk känsla att befinna sig här bland alla dessa berömda och oerhört gamla buxbombuskarna som t.o.m. Linné har beundrat. Hela den här platsen har ett stort lugn över sig även om själva gården intill med de vackra byggnaderna lever i allra högsta grad. Det är endast trädgården som är öppen för allmänheten, runt själv slottet är det privat område. Under julen brukar man ha Skånes störtsta julmässa, se här.
    Om man står uppe i backen bakom den formklippta buxbomen ser man vilken vacker plats det här är. De gamla ekonomibyggnaderna intill slottet är oerhört vackra och man känner sig som att man förflyttat sig några hundra år i tiden. Hit vill jag återvända!



    Visingsborgs örtagård



    Tid: 11 augusti 2006
    Läge: En bit från färjeläget på Visingsö
    Känsla: Ska koncentrera mig på örtagården nu....tyckte ju inte så mycket om Visingsö
    Trädgårdens skötsel: Det är mitt i semestertiden fortfarande och även om de flesta örterna haft sin bästa blomning så måste man hålla gångarna rena från ogräs! Så är det bara! Även planteringarna ser väl ruffiga ut.
    Växter: 900 olika arter och former.
    Historia: Den nuvarande örtagården invigdes 1980 och är på 5000 kvadratmeter. Här låg tidigare Visingsborg örtagård och en fruktträdgård med 2000 fruktträd!
    Café: Nej
    Nyhet 2011
    ÖRTAGÅRDSFÖRENINGEN AVVECKLAS
    – DOCK ÄR HOPPET FÖR TRÄDGÅRDEN INTE UTE!
    Vid ett extra årsmöte 2011-01-17 beslöts att lägga ner Visingsborgs
    Örtagårdsförening. Beslutet var enhälligt.
    Skälen till avvecklingen är många. En av huvudanledningarna är att engagemanget
    från medlemmarna har varit mycket lågt, faktiskt så lågt att upprepade försöka att
    bilda en fungerande styrelse har misslyckats.
    Avvecklingen görs i enlighet med gällande regelverk och under överinseende.
    En interimsstyrelse har uppdraget att skapa sådana förutsättningar att en ny förening
    kan bildas som skall överta och driva trädgårdsanläggningen, om än i annan form
    och i förändrad skepnad än tidigare.
    Interimsstyrelsen i Visingsborgs Örtagårdsförening under avveckling:
    ______________________________________________________________________________________

    Den här regniga dagen på väg hem från Österlen steg jag iland på den ö som jag så ofta tänkt besöka. Att ön i sig inte var så mycket att se har ingenting att göra med örtagården som är en ganska fantastisk anläggning och jag skulle gärna varit här en månad tidigare. Efter att ha betalat 30 kr i inträde och köpt ett häfte där de flesta växterna finns angivna så började jag kryssa mellan alla planteringar. De höga thujorna passar väl in och gör så att den stora örtagården inte blir platt och tråkig. Just nu har de flesta örterna blommat färdigt och bildar nu frö. Kyrkan ligger intill örtagården och det är även nära till Visingsborgs slottsruin.

    Örtagården är anlagd i 1600-talets barockstil
    Här finns nog det man kan önska sig i örter och lite till. Det som sänker känslan är att skötseln inte är helt bra. Mitt i turisttiden borde det vara putsat här varje dag. Att det är ganska mycket ogräs på gångarna och i en del planteringar måste vara någon miss i planeringen? Jag har sagt det förr....bara gångarna är rena från ogräs och krattade så gör det inte så mycket om planteringarna är lite stökiga just den här tiden på året.

    Häftet med örterna är skriven av Ingvar Granhall och är riktigt bra. Här står kortfattat om läkeväxter och hur de kan användas.
    Visingsborgs Örtagårdsförening bildades 1979 och har till uppgift att vårda örtagården, tre säsongsanställda ansvarar för skötseln (de kanske hade semester när jag var där).

    Uppdatering 2008
    I en artikel i tidningen Hemträdgården nr. 3 - 2008 kan man läsa att det finns en plan att renovera örtagården och 2007 började man att byta jord, ta bort rotogräs och försöka få tillbaka det växtmaterial som fanna här vid starten 1970.
    Nu 2011 verkar örtagården vara i fara.

    Åkeshovs slottspark

     
     
     
    Åkeshovs slotts historia - se här!
     

    Slottet omges av en fin slottspark med ett Orangeri från 1730-talet, ritat av arkitekt Carl Hårleman. Orangeriet ligger 100 meter från slottet, lokalerna där är nyrenoverade men med 1700-tals känslan närvarande. Lokalen kan användas för möten, kundevent, utställningar, vernissage och liknande.Här finns plats för upp till 50 personer. I nära anslutning till Orangeriet ligger ett flertal växthus som idag under namnet Åkeshofs Trädgårdar. 

     

    Väster om slottet ligger Åkeshovs Arboretum och Judarskogens naturreservat, ett fantastiskt fint strövområde i västra Stockholm. Mitt i Judarskogen ligger sjön Judarn. I det området låg också ladugården, som under åren 1939-1988 inrymde kungens får när de inte befann sig betande på Gärdet i Stockholm. Ladugården och fårstallet brann ner i oktober 1989. På en del av denna plats uppfördes "Hundstallet" som hjälper utsatta hundar att hitta nya hem. (Wikipedia)

     

     

     
    18 oktober 2018
     
     
    13 maj 2007
     
     26 juli 2006

    Villa Aldobrandini - Italien

     
    Tid: 27 april 2007
    Väder: Halvklart och 25 grader
    Läge: I Frescati strax utanför Rom
    Känsla: Byggnader och trädgård är lite förfallet men restaureras nu. Uppe i parken kan man ana storhetstiden för platsen. Utsikten är vacker och de gamla fontänerna och vattenvägarna som nu är mossiga och det rinner endast något vatten i dem.
    Historia: Så här skriver Anna Larås ur sin bok ´´Italienska trädgårdar´´ Trädgården som är i barockstil började ritas 1598 av Giacomo della Porta för påvens, Clement VIII, nevö Pietro Aldobrandini. Familjen Aldobrandini inspirerades av de samtida trädgårdarna Villa Lante, Villa d´Este och Villa Medici och lät Giovanni Guerra teckna av trädgårdarna för att kunna jämföra och överträffa dem.
    Café: Nej

     

    Högt ovanför torget i Frascati ligger den här trädgården med sin stora pampiga byggnad. Det är branta vägar upp till ingången och när man stiger in i trädgården så slås man av den vackra utsikten över stad och landskapet där utanför. Känslan blir att den här platsen har förfallit en aning, men har nu börjat restaureras. Det fanns inte mycket växter här att berätta om men en del urnor med buxbom och agave var uppställda på muren. Rådhusvin klär väggarna på de höga murarna när man rundade byggnaden för att komma in på gården eller borggården.

     

    Skulle vi kommit då vattenträdgården fungerade fullt ut skulle vi mötts av en fantastisk vattenteater som är gjord intill branten....det är som en scen för ett skådespel med statyer. Uppe i trädgården står höga pelare med vattenrännor som spiraler där vattnet antagligen pumpades upp för att sedan forsa ner över den här scenen där vattnet skulle träffa ett jordklot som bars upp av en Atlasstaty.

     

    De stora ytorna kändes ödsliga och tomma på gården framför scenen med statyerna, jag antar att det var människor som saknades, nu var det bara vår grupp som besökte platsen. Man föll inte helt och hållet för Villa Aldobrandini och det blir ofrånkomligt att man börjar jämföra med Villa d´Este och Villa Lante som är i ett helt annat skick och där vattnet fortfarande spelar en stor roll. Men själva platsen var mycket vacker.




    Villa Muramaris

     
     ...härden vid havet. Som berusad av din närhet
     
    31 maj 2019

    23 augusti 2009
     
    Redan första gången jag besökte Muramaris 2009, blev jag förälskad i platsen vid havet. Den romantiska kärlekshistorien och den mycket vackra trädgården, gör det här till en av de mest magiska trädgårdar som jag besökt. Här är aldrig välskött och putsat, utan det råder ett vackert och lite vemodigt förfall över trädgården. Här finns en stillhet som är svår att hitta någon annanstans och det känns på något sätt som om tiden står still.
     
    När huset brann 2011 följde jag nyheten och blev mycket ledsen när huset i stort sett brann ner helt och hållet. Nu har den vackra byggnaden byggts upp igen men det pågår ständigt en försiktig renovering i stilla tempo. Av någon anledning klarade sig blåregnet och idag klättar det som vanligt på fasaden.
     
    På Wikipeida läser jag: Planritningen till trädgården gjordes av konstnären Nils von Dardel. Den fick namnet Lustgården. Anläggningen, som omges av en putsad mur, gjordes i flera avdelningar och för olika behov. Ellen Roosval är upphov till huvuddelen av trädgårdens utsmyckning med symboliskt laddade skulpturer och fontäner av vit marmor. I trädgården finns också en fontän av Sigrid Fridman.
     
     

    Läge: 5 km norr ov Visby
    Känsla: En känsla av vemod i den vackra, lite
    slitna trädgården. En stilla plats vid havet.
    Skötsel: Ordnat förfall? Vem skulle vilja se Muramaris pedantskött?
    Växter: Det som stannar kvar i minnet är det fantastiska blåregnet mot väggen på byggnaden, annars inget speciellt spännande i växtväg. Gullregn, olika rosor och en del perenner mot havet.
    Historia: Villa Muramaris på Gotlands västkust byggdes mellan 1915 och 1917 av makarna Ellen och Johnny Roosval. Ellen, född von Hallwyl, kom från en av Sveriges då rikaste släkter och orsakade skandal när hon skiljde sig för att kunna gifta om sig med Johnny som var en man av folket, sedemera professor i konsthistoria
    Muramaris är Ellens och Johnnys gemensamma skapelse och ömsesidiga kärleksförklaring

    Ägare: Birgitta Amér
    Film: Se en liten film av Mari Jungstedt där man får se trädgården och där hon berättar om Nils Dardel som målade ´´Den döende dandyn´´ här. Se filmen här.
    Hemsida: Villa Muramaris
    ____________________________________________________________________________________



    Paret Johnny och Ellen Roosvals komplicerade kärlekshistoria kan man läsa om i boken ´´Som berusad av din närhet´´ där man får följa överklasskvinnan och officershustrun Ellen Hallwyl-de Mare som träffar Johnny Roosval, ung konsthistoriker med uppåtsträvande ambitioner. De blir så småningom ett äkta par, men vägen dit är lång och konfliktfylld.

    Det finns även en bok utkommen 2009 som heter Muramais - en kärlekshistoria.
    Vidare finns ett kapitel om Muramaris i Stella Westerlunds fina bok - Gotländska trädgårdar
    Ett examenarbete av Niclas Fredriksson berättar om Muramaris anläggningshistoria 1915-1924

     
    27 maj 2018
     
     

    Wij trädgårdar i Ockelbo



    Tid: 14 juli 2007
    Läge: I Ockelbo. 22 mil från Stockholm...
    Känsla: Det känns att det är en plats som är under planering och uppbyggnad...men ändå färdig på något sätt. Läget är inte direkt naturskönt men rosenträdgården är ljuvlig och den nyanlagda örtagården kommer att bli mycket bra en gång. Känslan är att här finns mycket känsla för trädgård.....
    Skötsel: Mycket bra.
    Växter: I rosenträdgården finns 250 olika sorters rosor och i örtagården finns mängder av örter.
    Historia: Lasse Krantz anlitades som konsult att skapa ett centrum för nordisk trädgårdskultur år 2001. Han var då trädgårdsmästare på Rosendals trädgård i Stockholm men slutade där och flyttade upp till Ockelbo och Wij trädgårdar. Där har han varit med att skapa den trädgård vi ser idag med bl.a rosenträdgården, örtagård och visningsträdgårdar.
    Café: Wij trädgårdskök God mat och trevlig personal.
    Inträde: 95 kr. Säsongskort 150 kr.
    Kalender: Se här
    Öppettider 2011:

    14 maj-3 juni, öppet alla dagar kl. 11-16.

    4 juni-21 aug, öppet alla dagar kl. 10-17.

    22 aug-11 sep, öppet alla dagar 11-16.

    Hemsida: Wij trädgårdar



    Den här trädgården har legat på min önskelista väldigt länge men först nu var det dags för en spaning här uppe i Gästrikland. Vägarna hit upp går genom barrskog. Barrträd och slybjörkar så långt ögat når. Jag har mycket svårt för den här typen av svensk natur och längtade ut på slätterna eller upp på höjder.
    Ockelbo såg ut att vara en lugn lite övergiven plats som nog mår bra av att ha fått en känd trädgård och en eldsjäl som brinner för att skapa ett trädgårdscentrum. Vid entrén finns en butik där man kan köpa allt från Lasse Krantz fruktbeskärnings-DVD till fröer och små möbler. Det finns också en växtbutik där man t.ex. kan köpa rosor till höga priser. Gångvägen upp mot rosenträdgården som ligger på en kulle är är platerad med stora tallar...något så ovanligt som en tallallé helt enkelt och på marken en matta av svensk vild vägkantsflora. Strålande vackert! Tallarna är hämtade i närbelägna skogar.

    En visningsträdgård är uppbyggd på fältet där man visar små trädgårdar som passar t.ex. i stadsmiljö. Här finns vackra planteringar i blått och vitt och fontäner eller stenar där vattnet porlar ur. ´´Skogen trädgårdar´´ har Ulf Nordfjell kallat platsen. Jag brukar verkligen tycka om det mesta han gör, men det här funkade inte för mig.

    Eftersom det var Rosdagar den här helgen så blev rosenträdgården det första självklara målet. Det som man först lade märke till var några fantastiska honungsrosor som klättrar på pergolor och som lyser lång väg med sin gräddvita färg. Det andra som direkt fångar ens uppmärksamhet är inte någon av alla 250 rosensorter utan mängder av mycket höga vita digitalis som är planterade på flera platser inne i trädgården. Det var mycket annorlunda och mycket vackert.

    Att den här trädgården är gjord med kärlek och kunskap är det inget tvivel om. Jag har aldrig sett så friska och fina rosor någonsin tidigare och det beror självklart på att när den här trädgården anlades för fem år sedan gjordes efter konstens alla regler. Det är djupgrävt, väl dränerat och med en grund av lera och sedan mycket bra jord ovanför.

    Lasse Krantz skriver i broschyren att ´´våra rosor är verkligen bortskämda ... men de tackar med att blomma vackert och dofta himmelskt. Denna herr Krantz hade även en visning för alla besökare hur man planterar en ros för att den ska toktrivas som han uttryckte det. Han berättade på sitt engagerade och teatraliska sätt hur man från grunden gör för att rosen ska trivas och slottsträdgårdsmästaren filmade alltsammans. Det blev nästan en teaterföreställning med skådespelaren Lasse Krantz. Nog för att jag vet hur man planterar en ros men jag har aldrig hört det beskrivat på ett så målande sätt. Det blev på gränsen till för mycket...

    Efteråt blev det en kortare vandring runt den lilla rosenträdgården med Lars-Åke Gustavsson som är Sveriges rosenexpert nummer ett. Han har bl.a. skrivit rosbibeln ´´Rosor för nordiska förhållanden´´ från 1998.
    Örtagården ovanför rosenträdgården är nyanlagd för i år för att hedra Linné som fyller 300 år. Den kommer att bli mycket fin när den får växa till sig en aning. Köksträdgården ligger intill örtagården där allt är mycket fräscht och förser restaurangens kök med sallad mm.

    Wij trädgårdar handlar egentligen om rosenträdgården, örtagården och studenternas trädgårdar som ligger en bit ifrån rosenträdgården. Det är en plats med mängder av grönsaksodlingar men även sommarblommor och en del konstnärliga finesser. Det första man dras till här är en bädd av växter....nu glömde jag att kolla vad det var för sorter som denna fantastiska säng är gjord av. En oerhört vacker och romantisk bädd är det som säkert blivit fotograferad av tusentals besökare. Ska nog göra en sådan i min slottspark!

    Sammanfattningen blir att jag nog är lite förvånad att det inte var så mycket mer trädgård än de jag beskrivit ovan, jag trodde att det skulle vara mer trädgårdsanläggningar med planteringar men jag är klart imponerad av rosenträdgården med alla friska härliga rosor som blommade som bäst. Besökarantalet idag var ungefär vad jag klarade av...antar att det är en omöjlighet att få en stund för sig själv i den här rosenträdgården.
    Studenternas trädgård var också spännande. För trädgårdsintresserade är det här en plats som man absolut bör besöka för att se vackra rosor bl.a och för att äta gott i restaurangen. I september är det skördefest här.
    Det börjar bli dags att göra ett besök igen på Wij trädgårdar.




    Tallallé och blomsteräng






    Den här rosen heter David-Thompson (låter som namnet på en traktor) och är oerhört taggig. Den skulle jag vilja prova i parken då säkert rådjur och harar låter den vara.


    Det här är Louise Odier som såldes vilt i växtbutikerna och gör väl fortfarande. Problemet är att den alltid drabbas av svartfläckssjuka. Här är den friskare än frisk.


    Sveriges rosenkung Lars-Åke Gustavsson berättar om rosor. Inte ett ord om Ockelboprinsar i det här inlägget...


    Här planterar Lasse Krantz sin ros

    Vasamuseets trädgård

    Tid: 21 juni 2007
    Läge: Djurgården i Stockholm
    Känsla: En lugn och skön plats
    Skötsel: Mycket bra.
    Växter: I blomsterkvarteret finns lavendel, buxbom, julros, klosterlilja, madonnalilja, pion mm.
    I läkedomskvarteren finns bl.a. läkemalva, stockros, akleja, åbrodd, malört, koriander, johannesört, isop, ålandsrot, krusmynta, opievallmo, blodrot, kryddsalvia, läkevänderot mm.
    Histora: Trädgården har funnits sedan början av 1990-talet.
    Café: Vasarestaurangen. Caféer på Djurgården
    Inträde:
    Den här trädgården ligger utanför själva museet och man kan alltid besöka den och det är helt gratis.
    Hemsida: Vasamuseet
    _____________________________________________________________________________________

    Vasamuseets trädgård är inpirerad av 1600-talsträdgårdar och här finns läkeörter, köksväxter och blommor. När man undersökte skeppet och upptäckte köksverktyg mm så kom intresset att anlägga en trädgård för att odla det som människorna på 1600-talet använde. I en låda vid ingången finns en bra liten skrift där man kan läsa något om trädgårdens historia och om de växter som finns här. Det här är en liten trädgård och som är mycket välskött och prydlig. Buxbomen här ska vara sticklingsförökade från 1650-talet. Sticklingarna kommer från Vrams Gunnarstorp som har Sveriges äldsta buxbom.

    Vid mitt morgonbesök här mötte jag en av museets kvinnor som fått det ärofulla uppdraget att sköta om örtagården och jag fick en pratstund med henne. Vattenspridaren stod på och lavendeln höll just på att gå i blom. En vacker lövgång leder ut ur, eller in i trädgården där kaprifol och rosor växer.
    Är man intresserad av örter och av historia ska man absolut beöka den här fina lilla trädgården. Jag kommer att återvända i år för att ta fler bilder vid olika tider.


    Texten här under är hämtat från Vasamuseets hemsida.

    På baksidan av Vasamuseet ligger Vasamuseets trädgård
    bakom ett grått plank.

    Det är gratis att gå in i trädgården
    och du kan komma hit så ofta du vill.

    Här kan du se sådant som man odlade på Vasas tid.

    Här växer sådana växter
    som blev mat eller medicin
    till dem som var ombord.

    Öl av humle
    Du kan se humle som växer på störar.

    Av humlen gjorde man öl.

    Här växer kål och lök
    som var vanlig mat både för bönder och kungar.

    Ärtor var vanlig mat
    Vi vet att ärtor var den vanligaste maten ombord
    på de stora skeppen.

    I vår trädgård växer gamla sorters ärtor,
    rovor och vita och gula morötter.

    Örter som medicin
    Förr i tiden använde man örter som medicin.
    I trädgårdens del för örter
    växer bland annat salvia, blodrot och mynta.




    Uppsala stadsträdgård


    Tid: 9 augusti 2007
    Läge: Invid Fyrisån och nedanför slottet i Uppsala
    Känsla: Fint läge vid Fyrisån.
    Skötsel: Mycket bra
    Växter: Här finns mängder av stora lövträd, rosarium, perenner och sommarblommor.
    Historia: Här anlades redan på 1500-talet en humlegård. I slutet av 1800-talet började den park man ser idag att anläggas. År 2006 var trädgården med bland de tio parker i Sverige som tävlade om att bli Sveriges vackraste park.
    Koordinates: 59°51'8"N 17°38'29"E
    Ägare: Uppsala kommun
    Café: Gula villan inne i parken har sommarcafé. I närheten ligger Café Fågelsången.
    Hemsida: Uppsala stadsträdgård


    Stadsträdgården ligger vackert längs Fyrisån och nedanför Uppsala slott. En fontän står placerad vid entrén till parken och här finns också en stor plantering med sommarblommor som har kallats ´´Den gränslösa polariska isteatern´´ och är komponerad av Holmberg och Strindberg trädgårdskonsult. I år firas ju att det är 300 år sdan Linné föddes och sommarblomsplanteringarnas namn i parken har fått namn som anknyter till Linné och hans lärjungar.
    I trädgårdens blomstergata ´´Rue Linné´´ vandrar man under blomsterbågarna och här finns mängder av sommarblommor. Jag vet inte om man har tagit i lite mer än vanligt detta jubileumsår för Linné eller om det varje sommar planteras så mycket sommarblommor här. I Gula villan mitt i parken finns ett sommarcafé vars öppettider jag missade att ta reda på och det finns ingen info på nätet.

    I en damm har man anlagt ´´Lycksalighetens ö´´ . Här växer en gammal silverpil, det finns berättat att det är trädgårdsmästare C.M. Källströms promenadkäpp som lyckats slå rot - skröna eller inte?
    Efter dammens kanter finns vackra perenner som rosenflockel, dagliljor och olika gräs mm. På den lilla ön har man gjort en kopia av Linnés arbetsbord men i större skala och på bordet växer taklök och olika sorters fetknopp och det är väl lite kul men hur man kunnat välja tagetes och begonia som en blomstermatta där under är en gåta. Man borde kunnat välja något som är vackrare men om man måste ha tagetes så kunde man ha använt olika sorter och nyanser av orange och gult, men begonian får jag rysningar av, ja hela den här färgkombinationen känns mycket märklig!
    Vid café Gula villan finns även en sommarblomsplantering som har fått namnet ´´Lurvige Dahlen´´ efter Anders Dahl som var lärjunge till Linné och hade tydligen ett stort och yvigt hår. Han dog vid 38 års ålder och samma år som han dog introducerades Dahlian i Europa, en spansk vän till Andes Dahl döpte växten efter honom.

    I parken finns ett rosarium och en plats för rododendron där även mängder av skuggperenner finns.
    Efter Fyrisån finns också en gästhamn för fritidsbåtar och här finns även en nybyggd friluftsteater som heter Parksnäckan.
    Jag gillar Uppsala stadsträdgård där man kan vandra runt för att se växter eller ta en fika i Gula villan, se på friluftsteater eller bara vila från stadens tempo.
    En smart idé är att på olika träd och buskar finns ett telefonnummer och en kod där man kan få en berättelse om trädet i telefonen i två minuter, t.ex. 040-41 50 55 och kod 28.









    Några andra platser i lärdomens stad...






    Uppsala botaniska trädgård

    Orangeriet med granpyramiderna 4 juli 2008
     


    Det känns högtidligt att vandra in i barockträdgården nedanför Uppsala slott. Här finns strikt tuktade granar i pyramidform och även buxbom och lindhäckar. Slottet som ligger högt uppe på kullen är en mäktig blickpunkt nerifrån parken. Den här barockträdgården är anlagd efter en plan av Carl Hårleman 1744. I ett kvarter finns pioner och i ett annat är ett rosarium där det inte blommade något annat än några Rosa rugosa ´Hansa´ (aug. 2007) . Inne i orangeriet eller Linneanum som det heter och invigdes 1807 (då man firade Linnés födelse för 100 år sedan) var det Linnéutställning och här finns även en butik och ett café.


    Det är Uppsala universitet som driver botaniska trädgården och här förekommer forskning om växter och hur man odlar både nytto- och prydnadsväxter. Studenter kommer hit för att studera botanik och här finns samlingar med 9000 växtarter. Här odlas också utrotningshotade växter.
    I trädgården ordnas visningar men man kan även själv vandra runt och studera växterna som alla är skyltade med namn.

    Det tropiska växthuset som ligger centralt här renoverades 2005-2006. Intill växthuset ligger café Victoria med uteservering.

    Besök i rosenträdgården i juli 2009

     
     
    5 juli 2011
     
    5 juli 2011
     
    4 juli 2008
     
     27 maj 2017. Nya lindar i barockträdgården. De gamla hade drabbats av ´´en genetisk skada som orsakat invuxen bark och sår på grenar och stammar´´ som jag läste på en informationsskylt. Nu planteras 144 nya lindar.
     
     
     
    9 juli 2007
     
    9 juli 2007
     
    9 juli 2007
     
    4 juli 2008
     
    Schersminer vid orangeriet 4 juli 2008



    Isphahan

    Rosa mundi


    Orangeriet med Rudbeckior i förgrunden. 9 augusti 2007
     

    Ulvsunda slottspark

    19 juli 2014
     
     
     
    Historia
     
     
    Ulvsunda slott byggdes på 1640 åt Gustav II Adolfs fältmarskalk Lennart Torstensson från 30-åriga kriget. Slottet byggdes i tysk-holländsk renässansstil. I början av 1800-talet fick slottet sitt nuvarande utseende. Slottet hade många olika ägare fram till 1905 då dåvarande landstinget köpte fastigheten som då blev hem för ´´sinnesslöa, alkoholskadade och andra kringstrykande varelser´´ .
     
    1976 renoverades slottet och blev utbildningscenter för landstinget. 1999 såldes slottet till privatpersoner och renoverades så att 2000-talet möter 1600-talet i stil. 2003 köps slottet av Svensk inredning AB och används till konferenser. Då slottet byggdes tillhörde Riksby, Traneberg, Johannelund, Alviken mm godset.

    ______________________________________________________________________________________
     
     
     
    Taget från spårvagnsbron i mycket dålig upplösning från mobiltelefonen. 23 juli 2021
     
     6 oktober 2018
     
     5 maj 2020

     
    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Ulriksdals trädgård på Österlen



    Tid: 3 juni 2008
    Läge: Ett arboretum i Kivik
    Känla: En annorlunda och mycket omsluten trädgård där växtsamlandet har en viktig roll. Ett litet arboretum som vårdas mycket fint. Havet skymtar ibland genom trädkronorna. En stilla och vacker plats.
    Skötsel: Mycket bra
    Växter: Här bor en samlare av julrosor, magnolior och japanska lönnar.  Här finns också mängder av spännande träd och buskar.
    Historia: Se här
    Ägare: Thord Ohlsson
    Café: Nej
    Kurser: Trädgårdskurser
    Hemsida: Ulriksdals trädgård


    Ulriksdals trädgård i Kivik har jag länge tänkt besöka men det har inte tidigare stämt med tiderna då trädgården visats. Trädgården är alltså inte öppen för allmänheten annat än vid visningar och vid speciella arrangemang. Nu på min Skåneresa i början av juni tänkte jag göra ett försök att få se trädgården trots att det inte var visningstid.

    Framme vid ingången till trädgården ringde jag helt enkelt in till ägaren Thord Ohlsson som bor i det vackra huset i trädgården och frågade om det fanns någon möjlighet att se lite av trädgården. Efter att ha berättat vem jag var så blev jag insläppt i trädgården och inte bara insläppt utan jag fick en mycket fin visning där Thord berättade om trädgårdens historia och om hans gedigna intresse för växter. Vid ingången till trädgården hade han just anlagt nya planteringar där många olika japanska lönnar fått sin plats vid den vackra dammen med bron och lusthuset, vyn över dammen var mycket vacker.

    Det syns att trädgården har utformats och förvaltats med kärlek, den är ca. 2 hektar stor och nedanför boningshuset finns den stora visningsträdgården eller arboretumet där både löv-och barrväxter växer tillsammans. Thord samlar på magnolia, japanska lönnar och även på julrosor, förmodligen samlar han på många andra släkten också.

    Här samsas höga träd med buskar av alla möjliga familjer, släkten och sorter. Just nu blommade ett stort näsduksträd och även den mycket vackra junimagnolian där de gula blommorna syns högst uppe i kronan. Det var en mycket intressant visning jag fick av Thord och eftersom jag lyssnade och fotograferade så blev det aldrig tillfälle att anteckna vad som växte i trädgården men att här finns många exklusiva och ovanliga växter är helt klart.

    Här står Thord i planstskolan med det vackra växthuset i bakgrunden. Jag berömde placeringen av växthuset som ligger  lagom soligt och på en vacker plats i trädgården där man kan skymta havet mellan träden. I plantskolan kan man t.ex. välja mellan ca. 40 olika japanska lönnar, mängder av oliks sorters julrosor men även träd och buskar av lite annorlunda sorter. .


    Ulriksdals slottspark

     6 juni 2006
     
    Ulrikdals slott som sedan 1986 är öppet för allmänheten, ligger vid Edsviken i Nationalstadsparken och är ett kungligt slott. De allra flesta slott brukar vara belägna på natursköna platser och Ulriksdals slott vid Edsviken i Solna är inget undantag. Första ägare av marken vid Ulriksdal var Jakob De la Gardie och slottet som han lät uppföra på 1640-talet kom att heta Jakobsdal. Slottets nuvarande utseende är från Tessin d.ä:s ritbord och färdigställdes av Carl Hårleman i mitten av 1700-talet. På området finns förutom slottet, värdshus, slottscafé, orangeri, slottskapell, slottsteater (Confidensen) och flera andra byggnader. 

    Det här är en stor slottspark som alltid är öppen för besökare och på de stora gräsytorna (alldeles för mycket gräs kan jag tycka) framför slottet kan man slå sig ner med picknick-korgen eller bara sträcka ut sig i gräset och vila. Jag brukar börja min vandring i slottsparken genom att gå in i boskéernas olika rum, där planteringarna är omgärdade av lågt klippt buxbom. 

    I det första rummet växer nyttoväxter som kål, mangold och basilika mm. och i det andra rummet tar sommarblommorna vid. Man känner sig väldigt omsluten och skyddad inne i de här rummen som en kontrast till den annars så öppna ytorna i slottsparken. Planteringarna här inne är perfekt skötta och för nya besökare i slottsparken, blir nog de här rikligt blommande rabatterna inne boskén en överraskning. Den engelska parken är belägen längst bort från slottet vid Andromedaklippan och den turkiska paviljongen. På våren bjuder den engelska parken på en mycket vacker vild flora och under sommaren betar får här. 

    Innan det är dags för fikapaus på slottscaféet vid orangeriet, kan man klättra upp på höjden bakom för att få en fin överblick över parken. I det mysiga slottscaféet kan man sedan sitta i lugn och ro under lindarna och blicka ut över parken. 

    Två olika handelsträdgårdar ligger grannar med slottsparken och både Brunnsvikens handelsträdgård och Bosse Rappnes - Slottsträdgården Ulriksdal, förser parken med växter. På sensommaren och förhösten bör man absolut besöka Rappnes trädgård, där man på det stora frilandsfältet med självplock kan skörda det mesta av både grönsaker och sommarblommor. Här bör man absolut inte missa caféet som bjuder på läckerheter. 

    Carl Hårlemans boskéer. Boskéer är gröna rum som här omsluts av ca tre meter höga häckar, i det här fallet har lind använts. Dessa boskéer planterades i mitten av 1700-talet och på informationsskylten i slottsparken läser jag att det på den tiden även ingick även ask och lönn i de här boskéerna och att de då var fyra meter höga. På den tiden använde adeln de gröna rummet till fest och bus och då fanns inte de buxbominfattade planteringar som idag pryder de hemliga rummen.

    Åter till själva slottsparken som har sett ut på olika sätt genom århundradena och där olika stilar har avlöst varandra. Under första hälften av  1600-talet var det renässansens stil som gällde i Ulrikdals park, med symmetriskt placerade kvarter som ofta omgärdades av höga häckar . Ordning och harmoni var det som gällde i renässansträdgårdar. På 1660-talet lät Magnus Gabriel De la Gardie bygga om slottet och då förändrades även slottsparken och barockstilen avlöste då renässansen. Barocken är ännu striktare i sitt formspråk och nu var de symmetriska kvarterens häckar lågt hållna och man skapade parterrer av buxbom med sirliga mönster närmast slottet. 

    På 1700-talet var det dags för rokokon som följde barockens strikta symmetri. Det var då som Carl Hårleman lät plantera sina boskéer av lind. Under 1800-talet blev den engelska parkstilen högsta mode i slottsparker runt om i Europa och även Ulriksdal fick sin romantiska engelska park i bortre delen av slottsträdgården, där flera tusen träd då planterades i en naturlik miljö som kännetecknade den engelska parken. 

    På 1930-talet gjordes slottet och parken i ordning för kronprins Gustaf Adolf och kronprinsessan Louise och parterrplanteringarna närmast slottet skalades bort och på ytorna anlades då i stället gräsmattor. Det var också då som de två vildsvinsskulpturerna av Carl Milles placerades vid fontänen. Det är tråkigt att gamla historiska trädgårdar förenklas, för att man  ska slippa den ständiga skötsel som en renässans- eller brockträdgård kräver.  

     
    Maj 2020
     
    24 juni 2012





    29 mars 2009
     

    Ulriksdals Flower Show 2007
     
     
    Hårlemans boskeer
    21 augusti 2014
     
    21 augusti 2014
     
    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Tyresö slottspark

    6 juni 2008
     
     

    Sjön låg helt stilla och blank vid ute vid Tyresö slott när jag vid sextiden på morgonen började min vandring i slottsparken den här söndagen i början av juni. Syrener och hästkastanjer hade just blommat klart för i år och nu började den djupare grönskan bädda in parken. Trädkronornas allt djupare grönska hindrade det mesta av solljuset att nå ner till marken i den vackra engelska parken och markfloran var heller inte så iögonfallande som under våren. Det höga vilda gräset började dominera, men vissa blygt blommande örter som trivs i skyddet av trädens kronor syntes här och där. Fågelkonserter ljöd från lundarna kring slottet och den här magiska morgonen bjöd på ett vackert ljus.

     

    Gräset var daggvått när jag gick över de stora gräsytorna bort mot skogsvaktarens stuga nedanför slottet och jag kanske borde ha tagit stövlar på mig ändå. Stugan som kallas Åliden byggdes på 1920-talet och på en informationsskylt kan man läsa ´´ Förebilden till detta hus finns att hämta i franska bondbyar där 1700-talets kungligheter roade sig med att leka lantliv´´.

     

    Slottet är vackert beläget vid Kalvfjärden och är mot öster skyddat av en vacker engelsk park med stora lindar, lönnar, hästkastanjer, almar, bokar och ekar. Under trädkronornas skugga leder gångarna kors och tvärs och det känns här som att vandra i en vacker gammal sagoskog. Tidigt på våren är marken täckt av vitsippor och annan vårflora och nu i juni var det midsommarblomstren som märkets mest. Senare i juli tar högsommarfloran vid med bl.a. nässelklocka, brudbröd och älgört.

     

    7 juli 2012
     
    7 juli 2012
     
    10 juni 2012
     
    10 juni 2012
     
    7 juli 2012
     
     10 juni 2012 - Stugan som kallas Åliden byggdes på 1920-talet och på en informationsskylt kan man läsa ´´ Förebilden till detta hus finns att hämta i franska bondbyar där 1700-talets kungligheter roade sig med att leka lantliv´´.
     

    Tyresö slottspark består till en stor del av den engelska parken vilket innebär att den är lummig och naturlik, men parken har även stora öppna ytor. I juli månad lägger sig ett ovanligt lugn över parken och att då vandra på de slingrande gångarna under de höga vackra träden är verkligen meditativt. Jag vet nog ingen slottspark som är så vilsam och där jag blir så lugn. Visserligen trivs jag även mycket bra i Engsholms slottspark där jag jobbar, men om den är så vilsam vet jag inte...

     

    Vid slottets västra fasad växer höga cypresser som sträcker sig upp mot fasaden och ser ut att vakta byggnaden. Här ligger också slottets restaurang som har en uteservering var ifrån man kan blicka ut över fruktträdgården nedanför och av någon anledning har jag inte varit på plats när alla fruktträden blommar, men man hinner ju inte med allt man vill se under vår och försommar då tiden som bekant går ovanligt fort.

     

    Besöker man Tyresö slottspark slutet av juni eller i början av juli så kan man njuta av alla vackra luktpioner som blommar intill slottet mot sjösidan. Den delen av parken är anlagd som en liten renässansträdgård med gångar är i korsform och där planteringarna är fyllda av pioner inramade av lågt klippta buxbomhäckar men även av  lavendel. Härifrån har man också en vacker utsikt över sjön.

    Jag gick över bron till Notholmen där caféet ligger och just när man kommit över till ön så kantas stigen av spansk körvel som vid mitt besök i juni blommade vackert. Eftersom caféet inte var öppet klockan sex en söndagsmorgon så tog jag mitt kaffe från termosen ute på bryggan och det är sällan man ser vattnen ligga så stilla som det gjorde den här morgonen och skogen längs sjöstranden speglade sig som en tavla i vattenytan. Den här morgonen fick mig att andas lugnare och tankarna blev klarare.

     

    På Notholmen finns förutom caféet, ett vandrarhem och en gästhamn för fritidsbåtar och vid mitt besök fanns även en stor scen uppställd där man nu under juni 2012 kunde se Strindbergs Hemsöborna.

    Slottet och parken som ligger 18 km från Stockholm ägs och förvaltas av Nordiska Museet och är en plats där mycket folk brukar samlas under helger och högtider som till exepel vid midsommar. För min egen del så försöker jag komma ut hit flera gånger om året och jag trivs här både tidigt på morgnarna då jag är ensam i slottsparken, men även senare på dagen då man kan fika vid det mysiga caféet ute på Notholmen där det även finns fina badklippor.

     

    Det har funnits ett slott här sedan 1620-talet då Gabriel Oxenstierna lät bygga det första slottet. Slottet fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad i slutet av 1800-talet då man efter gamla bilder i Erik Dahlbergs Suecia Antiqua från 1600-talet bl.a. återskapade de vackra tornen.

    Innan man lämnar Tyresö slottspark ska man absolut besöka handelsträdgården där man alltid hittar något som man vill ha. Ska ni köpa växter så rådgör med min gamla kurskompis Arne som har hand om växtavdelningen för utomhusväxter. Han kan det mesta som man behöver veta om växter.

     

    Något som gladde mig under vintern 2014-2015 var när jag fick reda på att Antoine Berthelin som tidigare varit trädgårdsmästare på Rosendal, blir ny trädgårdsmästare här i Tyresö slottspark. Han kommer att bli perfekt som slottsträdgårdsmästre här!

     7 maj 2017
     

    Fruktträdgården blommar 23 maj 2015

     

     

     

     Bron till Notholmen 23 maj 2015
     
     

    Ett besök i parken den 13 oktober 2013

     

     

    Hemsida                

     

                         

    Äldre bilder
    6 maj 2007
     
    6 juni 2008
     
    15 juli 2006
     
     15 juli 2006
     
     Notholmen 2007
     
    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Tullgarns slottspark



    Läge: 30 km söder om Södertälje mot Trosa.
    Historia: Slottet uppfördes på 1720-talet i nyklassicistisk stil för Magnus Julius De la Gardie av fransmannen Destain. Slottet inköptes 1772 av staten och blev ett kungligt slott och det här var Gustav V:s sommarresidens. Den engelska parken anlades i slutet av 1700-talet.
    Se även Historiesajten.
    Café: Tullgarns värdshus - Tullgarns stallcafé - Orangeriets trädgårdscafé
    Ägare: Staten
    Öppet: Parken är alltid öppen.
    Hemsida: Tullgarns slott
    _____________________________________________________________________________________

    Besök 2006
    Tullgarns slott närmar man sig genom en gammal sliten allé som består av både lind och ask. I början av allén har man planterat tjugo nya lindar på var sida om vägen och man kan ju hoppas att det finns ekonomi att fortsätta i hela allén. Man kör vidare genom en bondgård innan man kommer fram till parkeringen där en stor fruktträdgård finns.

    Jag börjar min vandring bort mot orangeriet som ligger ganska långt från slottet. Orangeriet byggdes på 1850-talet och var i drift fram till 1950.
    Nu finns här ett café.  Det var stängt när jag var här men såg in genom fönstren att det var mycket vackert där inne med pelare eller kolonner och känslan av ett orangeri trots caféborden.

    Det här är mycket vackra trakter med stora ängar och lundar i den engelska parken bort mot slottet. För tre år sedan besökte jag parken och blev ordentligt besviken av den dåliga skötseln som förstörde en bra känsla i parken. Vid mitt besök den här gången var jag inställd på att bli besviken som jag blev vid Ulriksdal tidigare och som ju också är ett kungligt slott. Men nu blev jag istället glatt överraskad av att skötseln var mycket bättre nu, gångarna var kantskurna och alla grusytor bra skötta. Det är ju enorma ytor att sköta och någon pedantskötsel finns det nog varken tid eller ekonomi till.

    Det är vackert med de gamla lindallérna upp mot slottet där man går under trädkronorna. Det enda blommor som planterats är lite sommarblommor på gräsytan vid entrén och alla dessa gamla stamfuchior mot slottsfasaden. Lejonen vid slottsporten vaktar slottet.
    Den stora gräsytan var förr uppdelad och där fanns planteringar med utplanteringsväxter. Här fanns även formklippta buskar.

    Går man runt slottet så blir besvikelsen lika stor som förra gången jag var här. Borggården mot sjösidan är oerhört tråkig och det ser inte snyggt ut med gräs mellan plattorna även om den fina murrevan blommar vackert i trappor och bland kalkstenarna. Det finns fyra urnor som inte är planterade ännu och runt om växer rosor. Här skulle gå att göra mycket vackert med t.ex. låga buxbomhäckar som ramar in gräsytorna mm. Det är en fantastisk fin utsikt härifrån där man hade koll på främmande som närmade sig slottet sjövägen.

    Något annat som märkligt i parken är alla dessa blandhäckar. Det har planterats oerhört mycket häckar invid slottet. Bort mot orangeriet består häckarna av lind, alm, ask, lönn, hägg och rönn....vet inte om jag ska tycka att det är charmigt och roligt eller en ren katastrof. Effekten av välskötta tuktade häckar mot de vilda ängarna skulle kunna vara mycket vacker. I den s.k stjärnboskén är häckarna lika blandade och mitt i boskén finns en plats med bänkar, där finns också en rund plantering centralt med fuchisa på stam och under dem har planterats enbart silverek...!
    Men att byta ut dessa vanskötta häckar till enhetliga buskar skulle kosta enorma pengar - Drottningholm slukar nog en hel del och häckar på Tullgarn är säkert inte prio ett.
    Jag vandrar vidare bort mot de biologiska reningsdammarna som är en historia för sig och som jag inte ska gå in på här men stora markytor är avsatta för den här avancerade anläggningen.
    Att vandra längs de slingrande stigarna efter de stilla kanalerna där schersminen blommar och doftar underbart är skönt och just den här kvällen finns inte en människa här. Närheten till vattnet finns hela tiden och jag kan se framför mig när de enorma ängsmarkerna blommar på våren och försommaren.

    Jag läste någonstans att kungafamiljen valde mellan Tullgarn och Drottningholm när de flyttade från Stockholms slott men den här vackra parken låg säkert för långt från huvudstaden. Annars gillar ju kungen att jaga och här i omgivningarna finns massor av vildsvin att skjuta.
    Avslutningsvis går jag förbi värdshuset som är öppet men jag hade redan ätit så det får bli en annan gång.
    _____________________________________________________________________________________

    Besök 5 maj 2008
    Ett besök i Tullgarns slottspark i början av maj är något jag kan rekommendera. En fantastisk vacker kväll, ingen vind och bara fåglar som hörs i den här vackra parken.
    Äntligen håller parken att få ett lyft i form av nya gräsmattor och grus på gångarna, lönnar har planterats 2007 som alléträd och på borggården mot sjön har man skrapat bort allt ogräs och även här gör man nya gräsmattor och gångar. Nu kan turister besöka parken och njuta att den fantastiska miljön.  Om ryktena stämmer att prinsessan Viktoria ska bosätta sig här i slottet så måste väl parken vara värdig en prinsessa.....! Att vandra i markerna runt själva parken är som att gå i en stor blomsterkorg. Det här besöket kommer jag att minna länge.

    Besök den 12 maj 2010

    Orangeriets café
    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Tjolöholms slottspark

     
    Odlings-TV 2014

    Tid: 31 maj 2008
    Läge: Från Göteborg kör man E6/E20 söderut, förbi Kungsbacka, till avfart 58 Fjärås/Tjolöholms slott. Efter avfarten tar man till höger och fortsätter ett par kilometer söderut på väg 939 och tar sedan till höger igen vid skylten Tjolöholms slott.
    Känsla: Ett oslagbart läge med utsikt över skär och hav.
    Växter: Mängder av rododendron som blommade nu, rosor, formklippta idegranar, gullregn mm.
    Historia: Den förmögne göteborgsköpmannen Dickson köpte Tjolöholm i slutet av 1800-talet och slottet stod färdigt 1904. Se mer på hemsidan
    Ägare: Tjolöholms gods ägs av Stiftelsen Tjolöholm med Kungsbacka kommun som stiftelsens huvudman.
    Café: Ja, Storstugan.
    Hemsida: Tjolöholms slott
    _____________________________________________________________________________________

    Tjolöholms slottspark beökte jag för tio år sedan för första gången och jag blev lika imponerad idag som då. Främst är det läget vid havet, stranden och de vackra skären utanför som gör den här platsen så fantastiskt vacker.

    Vägen upp mot slottet från parkeringen går längs en lång, bred och mjukt beskuren lindhäck. Jag tycker mycket om hela den här platsen, längs ena sidan av parken ner mot sjön finns en lång pergola med rosor, klematis och vildvin. 
    När man kommer fram till murkanten längst ner mot havet ser man den stora fina sandstranden som säkert gör den här platsen till ett  populärt utflyktsmål inte bara för kultur- och trädgårdsintresserade.

    Nu hade jag inte tid att besöka själva slottet vid mitt besök, men där inne kan man se många tekniska finesser som man uttrycker det på hemsidan.
    Det får bli ett besök inne i slottet vid nästa besök, då det med all säkerhet blir flera stopp vid den här platsen när jag är på resa söderut längs västkusten.  
    De växter som man lägger märke till i parken är främst de formklippta idegranarna ner mot havet och jag kan tänka mig att det är vackert när rosorna blommar i pergolan i juni-juli. Framför slottet mot landsidan blommade nu ett stort gullregnsträd.







    Rosenlunds Rosarium i Jönköping



    Min bloggvän som skriver den fina bloggen Miras Mirakel gästspanade åt mig i Rosariet i Jönköping och jag bugar och tackar för en fin spaning och som alltid de finaste bilderna.

    Datum:
    15 juli 2009
    Läge: Rosenlund, Jönköping
    Känsla: Överväldigande, välordnat, stort
    Skötsel: God. Välklippta gräsmattor och buxbomshäckar. Noggran skyltning och beskrivning av sorter och placering. Innehållsrik (40 sidor) rosguide till salu för 20 kr.
    Växter: Rosor, en del doftpioner samt perenner.
    Historia: Rosenlunds herrgård uppfördes 1788 med fruktträd och stora blomsterrabatter. Här har också funnits en skolträdgård. 1977 anlades ett rosarium. 1993 anlades Lustgården med buskar och perenna växter. För mer information, se hemsidan.
    Café: Östra sportklubbens café Rosariet
    Ägare: Jönköpings kommun
    Hemsida: Rosenlunds Rosarium



    Uppe på Rosenlund i Jönköping, öster om herrgården, ligger Rosenlunds Rosarium omgivet av höga spaljeer med klätterrosor. Vid mitt besök var naturligtvis en hel del överblommat, men många rosor blommade ännu och en hel del stod i knopp. Men jag kan också se något vackert i överblommade rosor, en förgängelsens charm där de står och kämpar på sista beslutet med sina doftande, sköra blomblad till hälften nedfallna på gräsmattan.














    Tosterups slottspark


    Tid: 8 augusti 2006 på förmiddagen
    Läge: 12 km nordost om Ystad
    Känsla: Jag har hamnat i en riddarsaga!
    Trädgårdens skötsel: God
    Växter: Runt vallgraven är häckar av bok och avenbok
    Historia: Slottets nuvarande exteriör är från 1760-talet men borgtornet är från ca. 1500-talet.. Här fanns förr en borg från tidig medeltid. Tycho Brahe växte upp här på 1500-talet. 1832 gick Tosterup över i Ehrensvärds ägo och nuvarande ägare är greve Jörgen Ehrensvärd. Se mer här på Slottsguiden.
    Café: Nej
    Ägare: Familjen Ehrensvärd
    Wikipedia
    Öppet: Känns lite som om man måste smyga in lite försiktigt men några skyltar med info om historien om trakten visar ändå att det är meningen att visa parken. I boken Svenska Slott och herrgårdar av Fredric Bediore står det att Tosterup inte är öppet för besökare...
    Övrigt: Här spelade Svenska Ord med Hasse och Tage in scener till filmer som Äppelkriget och Picassos äventyr.


    På håll ser man det höga tornet som påminner om tornet på en riddarborg. Man fortsätter att befinna sig i en riddarsaga när man kliver in på slottsgården och ser att runt slottet finns en vallgrav med bro över till slottet. Slottet och området är privat, i varje fall på ön innanför vallgraven. Jag känner mig som Ivanhoe eller Robin Hood då jag smyger runt slottet. Det finns ingen direkt trädgård här utan runt slottet är planterat bok och avenbokhäckar som är väl tuktade.

    Bakom slottet är anlagt en damm som nu nästan är torrlagd men en hel del änder simmar omkring där  i det grunda vattnet och en stor blodbok står intill. Omgivningarna runt slottet är mycket vackra, åt ena hållet ser man långt över slättlandskapet och på baksidan är stora lummiga träd, hästkastanjer och bokar bl.a.

    Kyrkan från 1100-talet ligger precis intill och kyrkogården är mycket vacker med klippt buxbom runt gravplatserna. Just idag var en styrka på fyra trädgårdsarbetare där för att klippa buxbomen och städa på den lilla kyrkogården. Inte mycket mer att tillägga om trädgården så sammanfattar man den här platsen så blir det att det är helt klart värt ett besök, ett mycket spännande slott med vackra omgivningar och den lilla kyrkan intill.











    När syrenerna blommar vid Kvastmakarbacken

    Längst ute på Åsögatan i Sofia församling, på Södermalm i Stockholm...ligger Kvastmakarbacken. När alla syrener blommar där...då är det gott att leva! Bilderna är från 27 maj 2008.









    Tidö slottspark

    2021
     
     
    Uppdatering 16 september 2021
     
     
     

    Under min förra resa runt Mälaren 2009, blev jag helt förälskad i den här platsen. Idag var det helt öde runt slottet, allt var stängt och jag såg inte en människa. Visst uppskattar jag lugnet den här tiden på året, men ibland kan till och med jag tycka att det blir lite väl tomt.

     

    Det är dock en mycket vacker plats och det känns som man faller några hundra år tillbaka i tiden när man vistas runt det fina slottet med den mycket praktfulla portalen. Det som skulle få mig att återvända till Tidö slottspark strax före midsommar nästa år, är att det vid en lång gång in mot slottet, växer pioner på båda sidor – hundratals!

     

    Kort info om slottet:

    Holländsk renässansstil och ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktstiden. Byggdes under perioden 1625-1641 där de mäktiga arkitekterna Tessin d.ä. och Simon de la Vallé var inblandade.

    Ägdes i 200 år av släkten Oxenstierna. Idag ägs slottet av David von Schinkel

     

     
    Pioner!
     
     
     
     
     
    2009
     
     
     

    Datum: 12 juli 2009
    Läge: Mellan Eskilstuna och Västerås.
    Känsla: Harmoni! Här infann sig ett lugn som fick en stackars stockholmares hjärta att slå i en jämnare takt, en plats som jag alltid kommer att längta tillbaka till. Tyvärr så går det inte att förmedla den här känslan på bilderna där slottet ser ganska tungt ut...,.så upplever man det inte på plats.
    Skötsel: Bra
    Växter: Pionhäckar märktes vid ena infarten till slottet. Annars finns inte så mycket att berätta om.
    Historia: Tidö Slott är sannolikt Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden.
    Axel Oxenstierna, Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät uppföra byggnaden 1620–1642 med hjälp av arkitekterna Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä. (Från Tidö slotts hemsida) Läs mer om slottet på Historiesajten.
    Café: Tidö värdshus Maj och september helgdagar 12-17
    Juni t.o.m. September Tis-Sön 12-17

    Ägare: Idag ägs och drivs Tidö Slott av David von Schinkel och hans fru Christina von Schinkel.
    Hemsida: Tidö slott
    _____________________________________________________________________________________

    Ibland kommer man till platser som man förälskar sig i direkt. Här vid Tidö slott vill jag bo. Jag kände redan i allén fram till slottsområdet att jag skulle falla för den här miljön och när jag klev ur bilen så kom lugnet över mig. Slottet är fantastiskt vackert och har en av de vackraste borggårdar jag sett.

    Marken och byggnaderna runt slottet ligger vackert, lugnt och harmoniskt. Att en stor och mäktig man (Axel Oxenstierna) har låtit bygga detta slott ser man på de praktfulla portalerna och övriga utsmyckningar av byggnaden. Tessin d.ä. var 25 år när han 1640 kom till Tidö, då var mycket av slottet färdigt och det är endast de enkla flyglarna som ritats av Tessin, han har alltså inget med den  portalen att göra.
     

    När man går upp den vänstra gången mot slottet från parkeringen så finns det långa häckar av pioner på båda sidor om gången. Tyvärr hade de blommat ut nu men jag kan tänka mig hur vackert det kan vara.

    Vad gäller trädgård och trädgårdsväxter så är det lite tunt. Det finns lite röda rosor längs väggen på baksidan och några formklippta hagtornsträd framför slottet men annars är det den vackra miljön och atmosfären här som fångar intresset. Inne i slottet ligger leksaksmuseet men det fick inget besök av oss denna gång.
    Till den här platsen kommer jag definitivt att återvända!


    Självklart ska det finnas en Rolls-Royce här också....


    Värdshuset en liten bit från slottet ligger i den gamla trädgårdsmästarbostaden som är inbäddad av rosor längs ena väggen.
    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Jag är för ung...!



    Året var 1985 och barn, föräldrar och personal från min dotters fritidsgård skulle göra en utflykt med övernattning vid Gripsholms slott. Det var i juni månad och vi anlände till det vackra slottet på eftermiddagen. Vi började med lekar i parken och jag hade ett av barnen på ryggen när jag sprang nerför en backe och halkade så illa att mitt vänstra knä ´´vek såg åt fel håll´´ kan man säga, och jag föll handlöst. Som tur var så klarade sig barnet utan skador. Själv blev jag liggande med svåra smärtor och några runt omkring mig tyckte att jag skulle försöka resa mig upp och prova benet. Jag föll ihop igen och svimmande av smärtan. Min dotter som då var 8 år var såklart orolig för vad som hade hänt.
    Det blev ambulans till närmaste sjukhus som var Eskilstuna där jag röntgades och blev kvar över natten. Dagen efter blev det ambulans till Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.

    ´´Skadan bestod i att en benbit från vänster skenben, innehållande större delen av skenbenets inre ledyta mot lårbenet, var avbruten och nedpressad, innebärande inkongruens i ledytan´´
    ...som det hette!

    På Sabbatsberg utförde man en operation som visade sig bli helt fel och den lösa benbiten läkte fast på fel plats. Nu startade en besvärlig process som resulterade i att jag  till slut fick ersättning för den felaktiga behandlingen från patientförsäkringen. Senare utfördes ytterligare två operationer då man tog ben från höftbenet för att bygga med. 1988 gjordes den tredje och sista operationen.

    Jag jobbade i vårt familjeföretag som utförde anläggningsarbeten och trädgårdsskötsel i Stockholm och nu blev jag tvungen att i omgångar vara borta under långa perioder från arbetet. Under hela 1986 var jag sjukskriven. Men jag minns att jag vid ett tillfälle åkte till jobbet en vinter och skottade snö på en gård med kryckan i ena handen och snöskyffeln i den andra.


    Bilden är från Gräddö hamn 1985

    Vid den här tiden så ägde jag en laxkutter på 9x3 meter som låg i Gräddö hamn på Rådmansö utanför Norrtälje. Jag hade hittat min drömbåt året innan skadan.  Nu blev det omöjligt att klara av den vilket gjorde att jag blev tvungen att sälja den.
    Jag återgick till mitt trädgårdsarbete i vårt familjeföretag trots att läkaren tyckte att jag borde skaffa mig ett jobb som inte var så fysiskt krävande. Vi jobbade ju mycket med trädgårdsanläggning och nu skulle jag inte kunna utföra de tyngsta arbetena...var det sagt. Jag har inte stått på knä sedan 1985 men visst har jag annars jobbat nästan som innan skadan.
    Trots allt så har jag fortsatt genom åren med trädgårdsarbetet och 1998 började jag på Engsholms slott. Visst känner smärta i knäet när jag överanstränger det, men det har gått förhållandevis bra under åren.

    Nu börjar dock knät bli slitet och med tiden blir man tvungen att byta ut mina knäleder, nya knän helt enkelt. Min äldre syster har bytt ut bägge sina knäleder och det funkar utmärkt.
    Den här vintern har varit den besvärligaste hittills och jag har fått varit hemma ett tag på grund av värk när jag går.

    Jag kan inte göra en sådan operation ännu därför att...jag är för ung! Det känns fint...tror jag...!?
    När man gör en sådan komplicerad operation så är det meningen att det ska hålla livet ut och om jag nu ska leva i 20-30 år till så kommer en ny knäled inte att hålla så länge. Jag antar att man vill vänta tills jag slutat jobba. Men åren fram till dess kommer att bli jobbiga, jag har ju fått artros i det andra knät nu också.

    Jag blir ju lite orolig både för jobbet men även för att jag inte ska kunna gå mina vandringar här i Stockholm eller i skogar mm. Men nu ska jag träna upp musklerna runt knäet för att bli starkare. Jag vill vara ju slottsträdgårdsmästare ett tag till.
    Nu kan jag säga som alla coola människor ´´jag ska träna ikväll´´ - jag ska börja på gym!


    Tessinparken

    17 augusti 2012
     
    Syrener och hästkastanj 26 maj 2016
     
    19 juli 2017
     
     31 juli 2019
     

    2010 planterades 4000 nya rosor i parken, i juni invigdes de nya planteringarna av Sveriges främsta rosenexpert Lars-Åke Gustavsson. De rosor som fanns här tidigare togs bort och innan de nya rosorna planterades schaktade man bort den gamla jorden, dränerade och tillsatte ny jord. Planteringarna har nu också breddats och på så vis har man kunnat komponera med rosorna på ett helt annat sätt än tidigare. Planteringsavståndet är 40 cm för de flesta rosorna och de sitter i sex rader i planteringarna. 

     

    De olika rosorna väver nu in i varandra på ett vackert sätt och vanligtvis svåra färgkombinationerna blir plötsligt helt rätt. Nu blandas rött, rosa, orange, vitt och cerise som om det vore en självklarhet och det fungerar alldeles utmärkt.


    Parken har sedan 2008 rustats upp i olika etapper och sedan alla rosorna kom på plats har Tessinparken blivit en mycket vacker park i Stockholm som verkligen är värt ett besök, speciellt då när rosorna blommar. Högre upp i parken vid café Tessinparken har man även planterat perenner bland rosorna. Stäppsalvia, perovskia och echinacea är vackra grannar till rosorna och den här blomsterprakten måste vara en vacker vy för de som bor i husen runt Tessinparken.

    Det finns ett alldeles speciellt ställe här vid Tessinparken, en plats där man alltid stannar till och tittar in genom fönstren. På Hedinsgatan ligger nämligen hundcaféet Himmelska hundar dit man alltså får ta med sig sin hund in och där hunden kan serveras nybakta hundkex. Här kan man också parkera sin hund om man behöver handla eller uträtta andra ärenden under någon timma. Det är dock inget ställe att rekommendera för den som vill ha en lugnt fikastund med en bok.

     

    Min dotter bor i närheten av Tessinparken och det händer att vi går ner till Stockholms glass- och pastahus vid Valhallavägen och köper deras underbart goda bakade potatis med tonfiskröra och sätter oss i parken på en gräsmatta för att äta. Här vistas alla kategorier av människor, de som bor i närheten och även många från hela Östermalm använder Tessinparken som picknick- och solplats på sommaren. Man sitter vid det mysiga caféet som har öppet till elva, eller bara sträcker ut sig på gräsmattorna, barnen leker i den övre delen av parken och andra går omkring och beundrar rosorna och vattnet som plaskar från fontänen ackompanjerar på ett skönt sätt. Den stora fontänen ger tillsammans med alla rosorna extra liv åt Tessinparken.

     

    En riktigt tidig morgon strax före fem i början av augusti då jag befann mig i parken helt ensam för att vänta in soluppgången, var fontänen avstängd. Vattnet låg helt stilla i dammen och husen runt omkring speglade sig i vattnet tillsammans med gryningsljuset. Det är stunder som man sparar med sig in i höst, vinter och mörker då solen går upp någon gång på förmiddagen...

     

    Den stora avlånga Tessinparken som sträcker sig från Valhallavägen till Askrikegatan anlades under funkisperioden på 1930-talet då Gärdet växte upp som en ny stadsdel i utkanten av Östermalm, parkens arkitekt var Arvid Stille. Runt hela parken planterades då 150 hästkastanjer i alléer och som nu bäddar in parken i en mjuk omslutande grönska och som ger en otrolig blomning i maj månad. Hästkastanjerna har nu beskurits på ett försiktigt och bra sätt och träden ger verkligen karaktär åt den här  parken. De här stora träden ger skugga åt de som inte vill sitta ute i solen och man ser ofta äldre människor sitta på parkänkarna under hästkastanjerna.

    Mot Valhallavägen står höga pyramidekar som ger en omväxlande höjdnivå bland träden i parken.

     

    Bondens marknad brukar hålla till ner mot Valhallavägen från vår till höst och där man kan handla ekologiskt närproducerade produkter som oftast är skördade samma dag som de säljs på markanden. Här handlar man allt från grönsaker och bröd till sylt, saft och korv.

     

    Rosorna som planterades 2010 och senare kompletteringar i Tessinparken, några kan ha förvunnit med året:

     

    • Polarstern, en vit tehybrid med medelstark doft och som blommar långt in på hösten.
    • White Pet en vit ros från sempervirensgruppen med svag till medelstark doft och som blommar till senhösten.
    • Diamond Border som är en vit buskros.
    • HC Andersen, en mörkröd floribundaros med svag doft och som blommar långt in i hösten.
    • Alexander, en lysande röd tehybrid med svag doft som blommar till senhösten.
    • Scented Carpet är en marktäckande Austinros med lilarosa färg och som doftar.
    • Astrid Lindgren är en rosa floribundaros med svag till medelstark doft och med lång blomningstid.
    • Diamant är en vit floribundaros
    • Betty Prior, en rosa floribundaros
    • Aspirin, vit/svagt rosa floribundaros
    • Mozart, mörkt rosa/vit moschataros
    • Katharina Zeimet, vit pylyantharos
    • Leonardo da Vinci, rosa floribundaros
     
    12 juli 2015
     
    Alexander - Tehybrid, 12 juli 2015
     
    Leonardo da Vinci - Floribundaros, 12 juli 2015
     
    12 juli 2015
     
    Astrid Lindgren - Floribundaros,12 juli 2015
     
    Betty Prior - Floribundaros, 12 juli 2015
     
    Diamond Border - modern buskros, 12 juli 2015
     
    Aspirin - Floribundaros, 12 juli 2015
     
    Astrid Lindgren 12 juli 2015
     
    12 juli 2015
     
    Katharina Zeimet - Polyantharos, 12 juli 2015
     
    Mozart - moschataros, 12 juli 2015
     
    Leonardo da Vinci 12 juli 2015
     
    H.C. Andersen - Floribundaros, 12 juli 2015
     
    Ingrid Bergman 12 juli 2015
     
    Alexander
     
    Amber Queen - Floribundaros, 12 juli 2015
     
     Leonardo da Vinci
     
    Några av de rosor som planterades 2010 har inte fungerat så bra, här nedan är en lista sammanställt av Lars Forslin som visar vilka rosor som finns i planteringarna 2014.
     
     

    Taxinge slottspark


    Men visst saknas det något i buxbomsplanteringarna? Något ordnat.


    Tid: 2 juni 2007

    Känsla: En mycket naturskön väg leder fram till slottet som också ligger vackert vid Mälaren. Ett stuteri ligger i anslutning och det finns gamla vackra byggnader i hela området. Utsikten över Mälaren högt uppe vid lusthuset är storslagen. I den italienska parken hittade jag det där extra som får en trädgårdsspanare att stanna till och njuta lite extra.
    Skötsel: Bra
    Växter: Det här är ingen park som har mängder av olika växter men däremot mängder av stora lindar, ekar och lönnar växer runt slottet. Långa häckar av lind finns nere i parken och i den franska parken är det buxbom och flera höga vackra pyramidekar. Två platser med thuja med soffor finns även där. I den italienska parken finns det välansad buxbom, rosor och kaprifol. En rund plantering framför slottet på den stora grusytan växer lite perenner, bl.a kärleksört, lavendel, stäppsalvia mm. En rund plantering av hemska pelaraspar står nedanför slottet mot sjön....ta bort dem och den döende hängasken! Självklart fanns även här den obligatoriska blodboken invid slottet.
    Historia: Se här.

    Café: Slottscaféet
    ÖPPETTIDER 2011
    jan-april fre - sön 11-16
    maj-aug dagligen 11-18
    sept dagligen 11-16
    okt – 18 dec fre - sön 11-16

    Ägare: Nykvarns kommun sedan 1999.
    Hemsida: Taxinge slott
    ____________________________________________________________________________________

    Taxinge slottspark tävlar i år om att bli Sveriges vackraste park och eftersom jag inte besökt platsen tidigare så blev jag nyfiken och begav mig dit i början av juni anno 2007. Jag hade inga stora förhoppningar om en vacker plats då jag hört av en bekant att det inte skulle vara så märkvärdigt. Redan på vägen fram mot slottet märkte jag att det här är en naturskön plats med mjuk vacker lövskog, gula rapsfält och gamla byggnader. Det första jag såg när jag kom fram var en badplats med stora gräsytor hela vägen upp mot slottet.

    Först ser jag bara den vackra stuteribyggnaden som Ernst Sjögren (ägare 1928-1969) lät bygga men om man ser till vänster upptäcker man det lilla slottet och en bred grusgång leder fram till byggnaden. Det är ett vackert litet slott utan tinnar och torn. I flyglarna finns bl.a. en slottsbod och inne i slottet ligger caféet som har uteservering både framför och på baksidan mot sjön.

    Jag gick ut mot utsiktsplatsen där ett lusthus som kallas Turkiska kiosken stod och utsikten över Mälaren var storslagen.
    När jag kom ner till den franska trädgården såg det väl sådär ut, buxbomsinramade gräsytor och några stora urnor i gjutjärn och platsen pryddes av stora vackra pyramidekar som just nu var vackert ljust försommargröna.
    Långa gångar med lindhäckar på ca. 1.80 cm höjd var nu nyklippta (antar att parkskötseln i år blir lite noggrannare än vanligt...då parken tävlar).

    Höjdpunkten i den här parken förutom det vackra läget, var den italienska parken som var riktigt fin. Mycket vackra buxbomsinramningar med rosor i och en porlande fontän. Över muren ser man sjön och uppåt ser man slottet. Blommande vildkaprifol klänger efter de gula murarna och den här vackra lilla trädgården får hela området att lyfta. Utan den skulle betyget sänkas. Just en sådan här italiensk trädgård skulle jag vilja ha i vår park och den skulle pryda vilken park som helst. Riktigt bra!

    Runt hela området finns stora gräsytor som kräver mycket skötsel och som nu var fint klippta, skötseln i stort var bra i parken. Höjer man blicken på några ställen ser man bl.a. de hemska pelarasparna som är torra i toppen och även en hängask har torkat och går mot döden. Det skämmer lite just detta år när det ska tävlas och jag är fortfarande lite förundrad över valet av parker i den här tävlingen. Visst är det här en mycket vacker plats men om man jämför med förra årets vinnare Norrvikens trädgårdar så blir det stora skillnader. Men jag säger lycka till - min röst gick dock till sagoöns vackra botaniska.
    Det här är i alla fall en perfekt plats för utflykt, picknick eller en dag på badstranden. Miljön är lugn och skön och man kan fika på slottscaféet, vilket jag inte gjorde idag. Det sägs att caféet ska vara mycket bra och bl.a norra Europas största kakbord med 50 sorters hembakat bröd.
    Jag tyckte om den här platsen och jag kommer med all säkerhet att återvända hit.

    Jo, jag återvände till Taxinge i september 2008 då det var höstmarknad.


    Svartsjö slottspark

    24 augusti 2007

    Läge: Färingsö, västra Stockholm
    Historia: Det finns dokument som visar att ett kungahus var beläget här redan 1310. Gustav Vasa byggde här på 1540-talet ett myntverk. Sönerna Erik XIV och Johan III utvidgade anläggningen till en renässansborg och i anslutning anlades en barockträdgård. 1687 brann borgen, rester av grunden finns kvart intill det nuvarade slottet som byggdes på 1730-talet och ritades av Carl Hårleman. År 1774 fick arkitekten William Chambers uppdrag att anlägga en engelsk park intill slottet. Man vet inte säkert om det är hans förslag som blev verklighet men detta är en av Sveriges äldsta engelska parker. Slottet fungerade som ett lustslott och jaktslott åt kungen mm.
    Ägare: Statens fastighetsverk
    Café: Tårtcaféet

    ___________________________________________________________________________________

    Svartsjö slott är Sveriges första rokokoslott och ritades av den kände arkitekten Carl Hårleman på 1730-talet.
    När man parkerar bilen och vandrar upp mot slottet känns det som om detta är ett nybygge i 1700-talsstil. Slottet nyrenoverades 1995-2002 efter det att Statens fastighetsverk tog över förvaltningen av slottet 1994.

    Runt slottet finns inte ett spår av trädgård förutom de stora gräsytorna och de grusade ytorna runt slottet. Allt ser dock ganska prydligt ut, de om sköter parken kan egentligen inte göra så mycket bättre än så här.

    Fängelse
    Svartsjö slott var under åren 1891-1966 fängelse eller tvångsarbetaranstalt som det hette. Fångarna var män som inte kunde försörja sig och saknade ekonomiska tillgångar, vilket var ett lagbrott står det i foldern som handlar som slottets historia och finns i en låda vid entrén till parken. I slottets källare finns två isoleringsceller kvar
    337 celler fans uppdelade i de 44 rummen. I slutet av 1960-talet revs fängelsemurarna. Slottet stod sedan övergivet i 35 år innan det renoverades. Om man inte visste om den mörka perioden i slottets historia känner man ändå av en dyster stämning här. Slottet är däremot mycket vackert och den färg som användes till fasaderna vid renoveringen ska vara just den färg som Carl Hårleman använde vid bygget av slottet.

    När man fortsätter in i den engelska parken förändras den lite dystra stämningen. Här kan man ana hur vackert det en gång varit och det är fortfarande vackert med de stora ekarna från medeltiden och de gamla lindalléerna. Det lär ha funnits humleodlingar ner mot Svartsjöviken och det finns intressanta linjer genom parken med blickpunkter som när man ser Sånga kyrka från en linje på ett stäle. Träden i parken är i huvudsak lind och ek men även inslag av alm och hästkastanj.

    Gångstigar löper genom parken och jag måste återvända hit i maj månad nästa år för att se vårfloran i den ängs- och lundmark som finns här under de gamla träden, de är säkert mycket vackert här då med fåglarnas körer i träden. Nu hördes bara en ensam skata. Floran ska bl.a. bestå av akleja, hålnunneört, gulsippa, jättestarr, ramslök och krollilja. En ganska stor damm finns här och användes förr som fiskdamm där tydligen rudor var en fisk som uppskattades.


    4 augusti 2007 - Här ser man resterna av den gamla borgen som brann 1687.

    4 augusti 2007

    I Svartsjö slottspark finns Drottning Kristinas lind, som är en av Sveriges största och äldsta parklindar (Tilia x europaea ´Pallida´) med en stamomkrets på över nio meter i brösthöjd.

    Enligt traditionen är det Gustav II Adolf som planterat trädet under första delen av 1600-talet, men man vet inte säkert vem han tillägnat trädet, hans mor Kristina av Holstein eller hans dotter Kristina (senare drottning Kristina). Det är med vördnad man står intill ett så gammalt träd. Här låg en barockträdgård vid tiden då linden planterades



    9 maj 2008
     
    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Bussresa Stockholm-Göteborg 1946


    Sundbyholms slottspark

    2021
     
     
    Uppdatering 16 september 2021
     
     
     
     
     
     
     
    2009
     
     
     

    Datum: 11 juli 2009
    Läge: 12 km utanför Eskilstuna.
    Känsla: Det är egentligen bara själva slottet som får en att känna historien kring platsen. Parken är öppen och utan någon direkt trädgård.
    Skötsel: Ganska bra. Det är nog ett hårt slitage här då det är mycket folk på området vid fint väder.
    Växter: Här finns inte mycket som är spännande i växtväg.
    Historia: Under medeltiden var Sundbyholm klostergods, och tillhörde Eskilstuna Johanniterkloster. Vid reformationen 1527 indrogs det till kronan.
    1597 gav hertig Karl – Karl IX – slottet till sin son på sidolinjen, senare riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm.
    1629 inrättade Gyllenhielm en skola på egen bekostnad i slottets närhet; Sveriges första folkskola, som var i drift till 1987.
    På 1890-talet befann sig prins Eugén med en målarkoloni i trakten. Han målade då sin kända tavla av Sundbyholms Slott "Det gamla slottet". Sin ateljé hade prinsen i stora salongen en trappa upp. Den 1 januari 1987 försåldes hotellet med tillhörande byggnader till Sundbyholms Slott & Konferenshotell.
    (Från Sundbyholms slotts hemsida)
    Café: Slottets restaurang och gästhamnens café.
    Ägare:
    Hemsida: Sundbyholms slott

    Sundbyholms slott är väl mest känt för ´´Bonde söker fru´´  idag. Det är ju här som alla träffas och speed-dejtar innan de drar iväg till sina gårdar. Se här vilken fantastisk programidé dett är...

    Egentligen brukar jag inte skriva om andra konferensanläggningar och Sundbyholm är ju både våra konkurrenter och kamrater i här Sörmland. Men jag gör en liten minispaning med bilder trots allt.
     
    Den här slottsparken är en levande park där ett strandbad ligger alldeles intill och en stor båthamn med gästhamn.
    Stora öppna ytor från slottet ner till sjön med en plantering i mitten där man har planterat växter med stark färg. Annars är det lindar som ramar in trädgården och inte så mycket annat spännande i växtväg. Slottet gör att den här platsen blir vacker.
    Vi övernattade här och åt en mycket god middag inne på slottet.



    Sommardahlior, pelargoner och helioptrop.


    Säkra kort....tagetes och leverbalsam...färgstarkt är i varje fall....!



    Till minne av att 110 år har förflutit sedan Prins Eugen på denna plats målade den berömda tavlan ´´Det gamla slottet´´. Skulpturen är utförd av bildhuggaren och skulptören Sven Lundqvist år 2003.








    Sturehovs slottspark

    11 juni 2017
     
    20 juni 2012
     
     20 juni 2012

     

    Ute vid Sturehovs slottspark finner man lugn, frid och harmoni. Mitt första besök i slottsparken var en tidig morgon i maj då jag var helt ensam på området, förutom de få personer som bor i slottsparken. När jag klev ur bilen kände jag genast lugnet och stillheten i den här lantliga miljön. Några minuter tidigare hade jag stångats med hetsiga bilister på E4:an.

    Den här sköna vårdagen sjöng näktergalen och bofinken starkt och vackert i slottsparken och ute på åkrarna hördes sånglärkan på håll. Solen värmde gott, häggen blommade och doftade underbart och jag föll fullständigt för den här platsen. Sakta vandrade jag i det här fantastiska naturrummet och hade inte en tanke på att återvända till den riktiga världen där utanför grindarna.

     

    Det leder en smal väg genom åkrar, ängar och fruktlundar fram till slottet som ligger vackert vid Mälarens strand. En gång i tiden låg Sturehovs slott långt ifrån Stockholm, men nu har staden växt ut ända till Botkyrka och de yttersta förorterna ligger bara några kilometer från slottet, men man märker inte av närheten på något sätt. Jag skulle gärna velat färdats ut till Sturehov från Stockholm för hundra år sedan då resan gick genom naturen och då man passerade gårdar här och där. Idag färdas man i stället genom tätbebyggt område på en hårt trafikerad motorväg. Det är just därför som det blir som balsam för själen när man kommer ut till lugnet vid Sturehov.

     

    Platsen har gamla anor med en lång historia som går tillbaka till Medeltiden med släkten Sture som ägare under en period. Det har funnits flera tidigare byggnader på den här platsen och dagens lilla slott utan tinnar och torn fick sitt nuvarande utseende i slutet av 1780-talet då Johan Liljencrantz som var Gustav III:s finansminister köpte gården. Arkitekt var Carl Fredrik Adelcrantz som även ritat Kina slott vid Drottningholm och det gamla operahuset i Stockholm.

    De vackra vita och grå flyglarna av trä är däremot från 1600-talet och i den södra flygeln finns ett mysigt café med en trädgårdsservering där jag dricker mitt kaffe och äter min morotskaka när jag besöker parken.

    Idag är det Stockholm stad som äger och förvaltar fastigheten då man 1899 köpte marken för att i närheten kunna bygga Norsborgs vattenverk och även för att skydda vattentäkten Bornsjön som är reservvattentäkt åt Stockholm. Skulle Mälarens vatten förorenas så kommer Bornsjön att hålla huvudstaden med vatten.

     

    Västerut från slottet sträcker sig en stor pampig barockpark och kontrasten mot den lantliga miljön runt omkring blir vackert effektfullt. Barockparken som omgärdas av lindhäckar är en fin anläggning och inne i parken finns lindar i alléer blandat med stora gräsytor. Det saknas helt planteringar inne i barockparken men bokhäckar som vackert möter varandra i böjda former framme vid slottet bryter av från alla lindar. Invid slottet står även två stora bokar tätt intill varandra, den ena är en vanlig bok och den andra en blodbok och jag har alltid tyckt att dessa två bokar ser ut som om de kramar varandra.

     

    När man vandrar under lindarna i barockparken förstår man att den här delen av slottsparken kräver oerhört mycket skötsel med både beskärning och markskötsel. En barockpark bör vara strikt välskött med tuktade träd, gräset kortklippt och gångarna helt utan ogräs och med skarpt skurna kanter mellan gräs och grus. Visst är det lite synd att inte den här parken får visa upp hur den en gång var tänkt att se ut, men nu finns det tydligen planer på att ta tag i den här platsen framöver och satsa på en ordentlig uppryckning av slottsparken, vilket känns  mycket spännande.

     

     
    11 juni 2017
     
    20 juni 2012 
     
     
    20 juni 2012
     
     2007

     

    Det går en allé av knuthamlade lindar ner mot bryggan och närmast sjön finns något så märkligt som knuthamlade alar. Man kan hårdbeskära många olika träd, men hamlade alar har jag inte sett tidigare.  

    Det står två magnifika blodbokar framför slottet mot sjön som ser ut som två ståtliga vakter och i början av juni då den övriga växtligheten i parken fortfarande går i skirt grönt, är kontrasten spännande med blodbokarnas mörkt röda blad.

    Den här platsen är som gjord för stilla vandringar i de vackra lummiga omgivningarna där hägg, al, lind och alm trivs i den lite fuktiga lundmiljön. Nere vid Mälarens strand kan man vila en stund på bryggan och se över till Ekerö kyrka på andra sidan fjärden. Ett litet vackert krukmakeri ligger lite längre bort efter stranden, där man förutom krukor även kan köpa en del växter som är placerade som en liten trädgård utanför den gamla byggnaden.

     

    Under 1950-talet utfördes en stor renovering av både slottet och parken och man återställde delar av parkens utseende från 1700-talet. Under 1800-talet hade man här liksom i många andra parker och trädgårdar enligt modet planterat utländska barrträd som helt förändrade trädgårdens karaktär och träden skymde även utsikten från slottet ut mot barockträdgården.

    En bild från 1927 visar att stora barrträd som Pinus strobus växte väster om slottet där bokhäckarna nu finns, just innan den stora barockträdgården. Dessa träd togs bort vid restaureringen på 1950-talet och vyn ut mot den stora tuktade barockträdgården öppnade sig åter.

     

    Jag läser i en skrift av Sven A. Hermelin och Sven-Ingvar Andersson som kom ut efter det att slottet och parken renoverats på 1950-talet, där man funderar på om den här barockparken någonsin varit utsmyckad med till exempel broderiparterrer med buxbom som var vanligt i den här typen av parker.

    När barockparken anlades så befann sig Sverige i brytningstiden mellan den strikt tuktade och symmetriskt anlagda barockparken och den engelska parken som mer liknade ett stycke natur som i slutet av 1700-talet blev mode över hela Europa.

     Den här trädgården kanske på något sätt var ett mellanting mellan den strikta barockparken och den naturlika engelska parken. Eller som författarna säger ´´Den kanske kan tolkas som en begynnande likgiltighet för formträdgård över huvud taget. Men finansmannen (ägaren) vågade inte ta steget fullt ut i den nymodiga parkstilen´´.

     

    Idag har Sturehovs slottspark en enklare anläggning, men är trots det en mycket vacker plats att besöka. I maj när häggen blommar och då vårfåglarna håller konsert runt slottet är Sturehov en perfekt plats för en vårutflykt. På vägen hemåt kör jag extra långsamt på den vackra vägen och när jag närmar mig E4:ans galna stress så längtar jag redan tillbaka till Sturehovs lugn.

     

     18 maj 2007
     
    18 maj 2007
     
    18 maj 2007
     
    18 maj 2007 - Knuthamlade lindar
     

    Bok - Fagus silvatica

    Strömsholms slottspark

    2021
     
    Uppdatering 16 september 2021
     
     

     

    Förra gången jag besökte Strömsholms slott, var tidigare på året och det var ganska mycket folk i parken, idag var det nästan tomt. Inga störande personer med röda jackor när bilder skulle tas. Slottet som stod färdigt 1681 är mycket vackert och det kunde ju inte blivit något annat när det var Tessin d.ä. som ritade detta mästerverk.

     

    Parken var välskött även om inte alla häckar var nyputsade. Häckar i olika höjder med buxbom, thuja, liguster, avenbok och ansad syren bildar vackra gröna rum runt slottet. Kolbäcksån brusade som vanligt i den annars så stilla miljön.

     
     
     
     
     
     
     
    2009
     
     

    Datum: 12 juli 2009
    Läge: 2 mil sydväst om Västerås.
    Känsla: Ordning och reda. Barockträdgård med strikt symmetri. Men jag gillar den här slottsträdgården.
    Skötsel: Bra.
    Växter: Buxbom, thuja, liguster, hasselbuskar, lindar mm.
    Historia: Slottet stod färdigt på 1680 -talet. Mer historia på Historiesajten.
    Café: Det fanns ett café i parken när vi var där men jag hittar ingen information på den ´´kungliga hemsidan´´ men på Cafékartan kan man se caféer i närheten, för man kan ju inte titta på slottsparker utan att fika?
    Ägare: Kungen=staten=vi...
    Öppettider: 16–31 maj: lördag, söndag, helgdag kl. 12–16
    juni: dagligen kl. 12–16
    juli: dagligen kl. 12–17
    aug: dagligen kl. 12–16
    Hemsida: Strömsholms slott
    ______________________________________________________________________________________

    Att besöka de kungliga slottsparkerna är lite speciellt eftersom man förväntar sig ganska strikta och stränga platser.
    Strömsholms slott och slottspark kändes inte riktigt så. Det känns speciellt och levande med  Kålbäcksån som strömmar förbi slottet.
    Barockslottet som har Nicodemus Tessin d.ä. som arkitekt är mycket vackert. Det sägs Strömsholm är en förenklad version av Drottningholms slott.
    Parken framför slottet var innan 1918 en barockpark men som då ersattes av en ridbana för hinderhopp. 1933 skapade trädgårdsarkitekten Sven Hermelin en ny barockpark på baksidan av slottet med formklippta buxbom, liguster och thuja.

    Det är en vacker plats och vid utanför slottsparken finns en plats där konserter brukar hållas på sommaren.








    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Steninge slottspark

    Tid: 19 augusti 2006
    Läge: 30 min norr om Stockholm utanför Märsta.
    Känsla: Första känslan är att slottsbyggnaden är vacker i den stora parken. Andra känslan är att lugnet här bryts av dånet från Arlandaflyget.
    Trädgårdens skötsel: Bra.
    Växter: Som vanligt i barockparker så finns här ingen stor blomsterprakt utan det är strikt formade häckar av lind, lite buxbom, formklippta solitära liguster. Alléer av lind, en stor blodbok som jag nu sett i många slottsparker och här stör den symmetrin en aning då den står ensam vid ena sidan av parken på sjösidan. I alla stora ljusa urnor vid slottet finns röda hängpelargoner.
    Historia: Slottet som ritades av Tessin d.y. är från 1705 och sägs vara den karolinska herrgårdsstilens finaste mest värdefulla byggnad i Sverige. Trädgårdsarkitekten Johan Hårleman anlade barockträdgården med en central allé och symmetriska parterrer. Mer historia på Wikipedia.
    Café: Steninge kök & skafferi. Servering ligger i den vackra stenladugården från 1873 . Byggnaden ligger en bra bit från slottet och är helt nyligen renoverad .
    Ägare: 2009 köpte Gelba Fastigheter (ägt av finansmannen, friherre Per Taube) Steninge, inklusive 380 hektar mark för 126 miljoner kronor.
    Hemsida: Steninge slott
    Öppettider: Entrébutiken i Slottsgallerian är öppen: mån-fre 11-18, lör-sön 10-17.
    Aktuellt: Slottet renoveras men parken är öppen 2011
    Händelser 2011: Lantlivsdagar 27-29 maj 2011! En annan händelse är att jag ska försöka göra ett återbesök i parken i vår eller försommar.
    Det vackra slottet som är ritad av Tessin d.y. ligger i en stor barockpark med stora öppna ytor och som blivit ett kulturcenter. Man parkerar vid stenladugården eller Slottsgallerian som det heter och som byggdes 1873.  Där finns nu restaurangen, glashyttan och en stor butik där det säljs produkter som glas och porslin tillverkade på platsen.

    När man kommer in i barockparken är det ganska lång väg att gå fram till slottet. I början av parken växer det boskéer av lind och runt hela anläggningen finns alléer av gamla lindar. Det är stora öppna ytor fram mot slottet och en fontän finns centralt men som inte var igång nu. När man närmar slottet ser man vilken vacker byggnad det är och det lockar att se vad som finns på andra sidan mot sjön. Där är huvudingången till slottet och här finns även de två flyglarna som kallas ´´Drottningflygeln´´ och ´´Biljardflygeln´´. Slottet visas några gånger varje helg.
    Många stora ljusa urnor finns mot sjösidan och röda hängpelargoner har använts detta år 2006. Utsikten ned mot Mälaren är mycket vacker och den symmetriska ordningen fortsätter här ner mot bryggan. Solitära formklippta liguster som ser lite trötta ut, en buxbomsrundel finns är och nere vid sjön och ut mot bryggan är det välklippta lindhäckar.

    Steninge slottspark är en vacker park som jag egentligen helst skulle vilja sett på försommaren när lindarnas blad är nyutslagna och ljusgröna och när trakten fylls av fågelsång. Den här tiden på året hör man endast Arlandaflyget här. Det är ett perfekt utflyktsmål då man både kan gå på guidad visning av slottet, se parken, äta gott, se glasbruket och handla i butiken.

    Trädgårdsmästeriet på Steninge



    Från caféet ser man in i glasbruket, till höger i bild.
    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Slottsträdgården i Malmö



    Datum: 13 maj 2009
    Läge: Centralt i Malmö
    Känsla: Ett lugnt och vackert läge där man kan vila från stressen i stan och ta en fika på caféet.
    Skötsel: Bra.
    Växter: Det här är i första hand en köksträdgård men även planteringar med perenner och prydnadsväxter finns här.
    Historia: Idén till Slottsträdgården föddes 1994 av en grupp malmöbor med ett brinnande intresse för trädgård. Deras idé blev verklighet och i februari 1997 började den nya trädgården ta form. Slottsträdgården och kaféet öppnades för allmänheten den 8 maj 1998.
    Café: Ja, öppet månd-söndag 11-17
    Ägare: Malmö kommun
    Öppettider: Trädgården är alltid öppen
    Hemsida: Slottsträdgården
    ______________________________________________________________________________________

    Den dagen jag besökte slottsträdgråden i Malmö hade jag just upplevt ett magiskt vackert Österlen mitt i äppelblomningen och allt annat blev för en stund ointressant. Jag borde kanske ha lugnat mig en dag innan jag kastade mig över den här platsen som ligger centralt i Malmö.
    Jag kom gående från stadsbiblioteket och gick genom parken som ligger där intill, över en bro och genom Kungsparken och här är det väldigt lugnt och en lummig grönska. Från Kungsparken går man över ännu en bro för att komma in i slottsträdgården och det första som möter en är växthusen och ett fint café. För att varva ner efter resan hit började jag med att ta en kopp te och en stor macka. Just intill där jag satt hade man en stor plantering med en stark blå förgätmigej med några rosa sorter inblandat och det var riktigt fint. Långst bort i blickfånget i trädgården står en gammal vacker väderkvarn.

    När jag började min vandring i den ganska lilla trädgården så förstod jag att det här är i första hand en köksträdgård och att jag är lite tidigt ute om jag ska försöka bedöma en sådan plats. Min spontana första tanke var att....´´är det bara det här?´´. Rusade fram till en grupp vita tulpaner...som alltid lockar och fotade de som förgrund. Det andra som lockade var stora och kraftiga, gula Euphorbia characias ssp. wulfenii.

    Vissa planteringar innehåller perenner som en ljust rosa näva och vallmo, det finns inga namnskyltar här och jag vet inte med säkerhet vad det är för sorter.
    Kvarnen ligger just utanför själva trädgården och runt den blommade syrener mm.

    Hur som helst så måste det här vara en viktig plats för malmöbor, en oas mitt i ´´storstan´´. Att bara vandra runt och titta på växter eller att ta en långfika här vid kanalen. Trots allt detta så hade jag kanske väntat mig lite mer av trädgården. Den har visats på TV så mycket och trädgårdsmästaren John Taylor är ju erkänt duktig. Det vanliga felet man gör är att göra sig en bild  av platsen innan besöket. Men Slottsträdgården är en fin plats och jag borde nog se den i augusti också....frågan är om jag åker till Malmö en gång till...i år?

    Euphorbia characias ssp. wulfenii


    Rosersbergs slottspark


    Läge: E4 norrut från Stockholm mot Upplands Väsby, följ skyltar mot Rosersberg eller ta pendeltåg till Rosersberg och sedan 2 km promenad.
    Känsla: En öde plats. Som om tiden stannat. Av Tessins barockpark finns inget kvar, bara stora tomma ytor av gräs och grus.
    Trädgårdens skötsel: Välskött. Det är inte så svårt att sköta en sådan här park där det inte finns planteringar.
    Växter: Inga växter alls egentligen. En blandhäck delar av trädgården. Urnor vid slottet med röda sommardalior i. Inte speciellt vackert eller spännande. Däremot finns här massor av gamla vackra lindar.
    Historia: Slottet uppfördes på 1630-talet av familjen Oxenstierna och trädgården anlades efter ritningar av Simon de la Vallé. 1762 blev slottet kungligt. Barockparken anlades av Nicodemus Tessin d.y.
    Se även Historiesajten.
    Café: Slottscafé
    Ägare: Staten
    Hemsida: Rosersbergs slott
    Aktuellt: Det blir absolut ett besök i vår när vitsipporna blommar...om jag hinner!
    ______________________________________________________________________________________

    17 maj 2009
    2008 blev Rosersberg en konferensanläggning vilket betyder att platsen säkert kommer att bli mer levande än vid mitt första besök 2006.
    Den här gången var vädret soligt och temperaturen 15 grader. Vi fikade inne på slottscaféet men nu var inte uteserveringen öppen.

    Det som man först lägger märke till då man kommer till parken den här tiden på året är att alla lindarna just vecklat ut sina skirt gröna blad och det är en mycket vacker grönska runt hela slottsparken.

    I en kommentar här nedan berättar trädgårdsmästare Göran Dahlberg att slottsparken håller på att delvis renoveras och det är ju glädjande. Jag ska försöka hitta honom i parken vid nästa besök.

    23 juli 2006
    Vid ankomsten vräkte regnet ner och vi fick vänta i bilen innan vi vågade oss ut i slottsparken. Det var inte många andra som kommit på idén att åka hit ut idag. Jag antar att markerna runt omkring är vackra på våren när floran under lindar och bokar visar sig i maj. Men just nu mitt i sommaren är det väl ingen plats som man vallfärdar till.

    Slottet är öppet för bokade visningar efter överenskommelse. Själva slottsparken känns helt öde, som om inget liv fanns här alls. Allt känns som ett museum dit ingen kommer. Men jag antar att det kommer turister hit för att följa visningarna inne i slottet som vid det här tillfället var stängt. Framme vid den stora grusbelagda borggården var det snyggt och välskött, nästan sterilt. Inga urnor med blommor framme vid entrén eller någon utsmyckning alls, jo en staty av en hund.

    Mot sjösidan öppnar sig en stor park som nu bara består av en stor gräsyta och gångstigar. Här anlade Nicodemus Tessin d.y. en vacker barockpark i slutet av 1600-talet och var då en av Sveriges mest påkostade parker. Hoppas att han inte ser parken idag från sin himmel.

    Trappan upp mot slottet var vacker och där fanns urnor med röda sommardalior i. Runt något som liknade en pelare med ornament växte röda rosor som var så trötta och taniga att det vore bättre att ta bort dem. Vid nerfarten till den stora gräsytan växte en lång rad rosor som var helt nedätna av harar eller rådjur.
    Omgivningarna är vackra med slingrande gångar under stora gamla lindar. Lindar växte i alléer på båda sidor om gräsytan. Det finns inte så mycket mer att berätta om den här kungliga parken då det inte finns planteringar eller några växter någonstans.

    Jag vet inte vilka som ska besöka Rosersberg förutom de som ska besöka själva slottet. Parken ligger tom och öde och lockar inte till picknick, lek eller något annat. Stranden mot Mälaren var överväxt av vass och lockar inte heller. Byggnaden däremot är vacker och välskött, såg ganska nyrenoverad ut. Kanske att jag borde ge mig ut här i maj och se om känslan är en annan.

    Boktips: Rosersbergs slott










    Erik Dahlbergs målningar från 1600-talet

    Ronneby brunnspark


    Tid: 4 juni 2008
    Övrigt: Blev utnämd till Sveriges vackraste park 2005
    Känsla: Det här känns som en stor folkpark där människor träffas. Nu härskade rododendron här och i övrigt var de stora gräsytorna friskt gröna med stänkande vattenspridare på flera ställen.
    Skötsel: Mycket bra
    Växter: Stora rododendronplanteringar, en fin rosenträdgård, där inga rosor blommade vid mitt besök.
    Historia: Se här
    Ägare: Ronneby kommun
    Café: Café Brunnskatten
    Hemsida: Ronneby brunnspark
    _____________________________________________________________________________________

    År 2005 utsågs Ronneby brunnspark till Sveriges vackraste park och vad man än tycker om den tävlingen så förstår man att den här parken är uppskattad.
    Jag kom hit på förmiddagen den här dagen tidigt i juni och hade bakom mig trädgårdar som Göteborgs botaniska, Norrvikens trädgårdar och Sofiero. Det var rododendrontider och parkens färger gick i lila och de höga parkrododendron växte höga i stora snår. Utefter den lilla ån vid bergets kant stod rododendronen tätt och gjorde sig fint mot vattnet. Jag är inte någon älskare av rododendron ska jag säga, men ibland måste jag erkänna att de blir vackra om de placerats rätt.

    Den här parken har enorma ytor och är en park med många olika aktiviteter och är säkert ett självklart utflyktsmål för ortens befolkning. Flera skolklasser var på plats just nu, så någon direkt stillhet kunde man inte hitta vid det här tillfället men det är nog inte syftet med parken heller. Det är mer en levande park, för rekreation, men jag tror nog att man även kan vila här. Vid en lite bro kom man över till en sluttning upp mot skogen och där fortsatte den rikliga rododendronblomningen.

    Här finns en omtalad rosengård och det var lite synd att jag inte befann mig här en månad senare, just nu blommade ingen ros. Så mycket spännande trädgårdsväxter såg man inte annars och de stora ytorna gör att det här är just en park och ingen trädgård.
    I parken finns en vårträdgård, en doftträdgård och den japanska trädgården och jag ska erkänna att jag inte visste något om dessa delar av trädgården då jag var där utan läste om dem senare. Tråkigt men sant....lovar att titta på dessa platser vid nästa besök.
    Jag hade nog för stora förväntningar på den här parken och jag föll inte fullt ut måste jag säga.









    Piperska muren

     
    Kungsholmen har egentligen inte så många intressanta parker och trädgårdar, men Piperska murens trädgård är en liten pärla som ligger mittemot Rådhuset på Schelegatan. Här i trädgården finns Stockholms mest välskötta buxbomhäckar! Eftersom trädgården återinvigdes 1998, antar jag att man ansträngt sig och skapat ordentliga växtbäddar för plantorna som ser oförskämt friska ut. Ibland kan jag tycka att man har placerat lite väl många skulpturer i den här lilla parken, men oftast tycker jag att det är harmoniskt och passande! Av någon anledning är aldrig fontänerna igång när jag besöker trädgården!
     
    När trädgården invigdes 1998 skulle jag ha varit på plats, men jag blev tyvärr sjuk. Den trädgård som en gång fanns här hade en mycket större yta och stäckte sig upp där nu Rådhuset, rådhusparken och polishusparken ligger. 
     
     
     
     Jag låter Wikipedia och Stockholmskällan berätta om Piperska murens historia!
     
    Piperska Muren är en malmgård uppförd på Kungsholmen i Stockholm under 1600-talet och 1694 inköpt för 9 000 daler kopparmynt av hovmannen greve Carl Piper. Hans hustru Christina Törnflycht lät uppföra en hög tegelmur 1704, vilken i folkmun kom att kallas Piperska Muren. Fastighetens ägs sedan 1807 av Stockholmslogen av Coldinuorden. Även Svea orden och ett flertal andra ordenssällskap har sina kanslier här. Utöver ordnarnas egna sammankomster används lokalerna numera till konferens- och festvåningsverksamhet.

    1695 påbörjades anläggandet av en trädgård i barockstil med klippta häckar, grottor, orangerier, terrasser och trappor. På 1700-talet sträckte sig trädgården över ett mycket större område än den del som idag är trädgård. En arvinge till Carl Piper sålde anläggningen till en kfaffekokare Lafont, som plundrade den på sina prydnader och styckade och sålde marken. Till egendomen hörde också en vidsträckt köksträdgård. Denna odlingsmark köptes och ägdes under drygt hundra år av en rad trädgårdsmästare, men inköptes av Allmänna Barnhuset 1867 som kapitalplacering och arrenderades ut - den sista trädgrådsmästaren, från 1878, var A.E. Täckman. Trädgården var känd under namnet Täckmanska trädgården. Trädgården förstördes i och med att stora delar bebyggdes. 1998 återskapade delar av barockparken. (Wikipedia och Stockholmskällan)
     
     
    7 september 2018
     
    8 juni 2012
     
    Rådhuset och Piperska muren 2012

    Rådhuset

    3 juni 2006

    18 augusti 2006
     
    3 juni 2006

    Penningby slottspark



    Tid: 30 september 2006
    Läge: Utanför Norrtälje efter väg 276 (kustvägen). Buss 621.
    Känsla: En bortglömd och sovande trädgård.
    Trädgårdens skötsel: Inte bra.
    Växter: Lindar. Utanför entrén - Schersmin, paradisbuske, syrén. Spansk körvel.
    Hitoria: Redan på 1400-talet började slottet byggas. 1831 drabbades slottet av en brand då taken förstördes. Mer historia på hemsidan. Se länk.
    Café: Nej
    Ägare: Släkten Nordström
    Övrigt: Här spelades TV-serie ``Huset Silfvercronas gåta´´  in på 1970-talet.
    Visning: Visas i juli kl. 11 alla dagar utom måndag. Entré 60 kr.
    Hemsida: Stockholms länsmuseum
    ____________________________________________________________________________________

    Den här slottsparken sover en törnrosasömn fortfarande och bara väntar på att få bli en vacker trädgård igen. Nu kan man bara njuta av de vackra omgivningarna. Gamla lindar växer fortfarande runt slottet och minner om något som liknar en slottspark. Det har planterats några få buskar intill entrén, syren, schersmin, paradisbuske och rosenspirea.....inte så smakfullt direkt, ingen planering alls.

    Gräset var högt och gångarna dåligt skötta när jag besöker parken. På baksidan av slottet växer stora bestånd av spansk körvel och det luktar lakrits av den i hela parken. Ska absolut besöka parken nästa vår eller försommar för att se hur vårfloran ser ut runt slottet. Återkommer med mer spaningsuppgifter då.

    Se inlägget om Penningby slott av Miras Mirakel från den 22 november 2009


    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Millesgården/Emma Lundbergs trädgård

     
    Läge: Herserudsvägen 32 på Lidingö.
    Känsla: Här kan man vandra bland Milles fantastiska statyer och de mycket smakfullt anlagda terrasserna. Lugnet, vattnets porlande från alla fontäner och utsikten gör det här till en pärla bland utflyktsmål. Är man konstintresserad blir man säkert nöjd och även om man är man intresserad av växter och trädgårdsanläggningar.
    Trädgårdens skötsel: Mycket välskött.
    Växter: I Emma Lundbergs trädgård: Mängder av pioner, lavendel, rödbladig alunrot, vanlig alunrot, nejlikrot, bergenia, strandiris, karpaterklocka, sockblomma, isop, höstanemon, rosenbräcka, backtimjan m.fl. timjansorter, kungsnäva, pipört, riddarsporre, höstanemon, daggfunkia, fänrikshjärta både lila och vita.
    På övriga platser : Rosor - Jacques Cartier, Ispahan, Rose de resch, Zoe. Perenner - Spansk näva, nepeta, stjärnflocka, näva Johnson blue, liten flocknäva, trädgårdsiris, akleja mm.
    Trädgårdsmästare: Anders Westberg (2008)
    Historia: Skulptören Carl Milles konstnärshem. Paret Carl och Olga Milles köpte tomten på Lidingö 1906. Här skulle de sedan bo och verka fram till 1931. 1936 gjordes Millesgården om till en stiftelse och överlämnades som gåva till svenska folket.
    Emma Lundberg (1869-1953) var konstnär och trädgårdsarkitekt och kallades för Sveriges Gertrude Jekyll. Hon kom att bo vid Bullerbacken på Lidingö och familjens trädgård blev hennes livsverk.
    Café: Millesgårdens lanthandel café och restaurang
    Öppet:
    15 maj-30 september, alla dagar 11-17
    1 oktober-14 maj, tisdag-söndag 12-17
    Hemsida: Millesgården
    Aktuellt: Kommande utställning 29 januari-15 maj 2011 - BEATRIX POTTERTM
    PELLE KANINTM  & HANS VÄNNER
    _________________________________________________________________________
    2006
    Millesgården på Lidingö är en av de vackraste platser i Stockholmsområdet. Här finns mängder av Carl Milles vackra statyer och de är placerade perfekt på den här terrasserade platsen. Nu tänker jag inte ägna någon tid åt statyerna eller konsten här utan jag var här först och främst för att se pionerna blomma i Emma Lundbergs trädgård och att se väterna på övriga platser.

    Emma Lunderg-trädgården
    Den här trädgården i Emma Lundbergs anda stod klar lagom till kulturhuvudstadsåret 1998. Jag besökte trädgården det året då allt var nyplanterat och jag förstod hur fint det skulle bli här framöver.
    Hela den lilla trädgården är mycket smakfullt planerad med pionplanteringen i centrum. Trots att det var slutet av pionblomningen så ser man hur oerhört vacker en plantering med nästan enbart pioner kan se ut. Här finns blandade färger och många olika sorter, mest doftpioner och runt om växer lavendel som en inramning. Den rödbladiga alunroten tycker jag kanske var lite felplacerad bland pionerna men annars är det mesta mycket väl anpassat.

    En ganska stor hästkastanj skuggar en del av trädgården men annars är det en solig plats och med växter som trivs i full sol. Vid den ena sidan är det anlagt en äng som just nu var torr då det är berg under och där det växte prästkragar mm. Mellan ängen och trädgården finns en uppbyggd stenmur där olika sorter av timjan och bräckor är planterade....så vackert!
     
    Uppdatering 2015 - Tyvärr så finns inte tid och ekonomi att sköta Emma Lundbergs vackra pionträdgård som just nu vilar och väntar på vad som ska ske i framtiden.


    25 juni 2005
     






    Vid den bortre delen av trädgården växer mängder av klätterrosor på ställningar. I de övriga planteringarna växer blå strandiris, karpaterklocka, isop, riddarsporre, kungsnäva fänrikshjärta mm. Allt det här är så bra...en mycket vacker trädgård som blommar i omgångar och bör besökas vid flera tillfällen under växtsäsongen. Skötseln är nästan perfekt, men det såg lite torrt ut i planteringarna idag.


    12 juni 2010 - Ulf Nordfjell -  utställning. Växten heter Pratia.
     
    12 juni 2010
     


    Att börja uppifrån på den övre terrassen och vandra neråt är en njutning. Det är så genomtänkt och smakfullt planerat och ljudet av fontänerna, utsikten från den höga klippan och valet av växter gör allt detta till en oerhört vacker plats. Överallt i trappor och murar växer den ljuvliga lilla murrevan som har blivit en karaktärsväxt för Millesgården. Den säljs även i små krukor i entrén. Undrar just hur det går till att sköta alla de enoma ytorna av kalksten som pryder terasserna. Eftersom murrevan tillåts växa överallt så kan man ju knappast bespruta stenytorna med ogräsmedel. Att få bort ogräs utan att störa murrevan måste vara ett tålamodsjobb.

    Det finns en plantering vid mellersta terrassen alldeles vid caféet som är så proffsig och galet vacker.
    Här växer gammaldags buskrosor som Rose de Resch, Ispahan, Jacques Cartier och Zoe. Färgskalan är rosa, en del mörka rosor, vitt och blått. Bland rosorna växer vita stora aklejor, kungsnäva och blå iris. Det här är en plantering av högsta klass, det bästa jag sett på länge.
    Blir oerhört avundsjuk att jag inte kan använda sådana här fantastiska rosenbuskar i min park...rådjuren skulle jubla!

    Vid den nedre terrassen finns en lång perennplantering vid en mur där det är planterat nävor och stjärnflocka, den kombinationen är perfekt. Rododendronens blomningstid är just över men man kan ana vilken prakt det är när de blommar vid alla terrasser. De är planterade på ett smakfullt sätt bl.a. vid trapporna och inte i stora grupper eller bara för att fylla ut någon tom yta.

    Sammanfattar man intrycken så är allt väl genomtänkt, perfekt växtval och skötseln är mycket bra.
    Det är bara att planera in ett besök är!







    Marabouparken i Sundbyberg

     31 augusti 2008

    Övrigt:
    Blev vald till Sveriges vackraste park 2008.
    Läge:
    Allén 9 i Sundbyberg
    Växter: Trädgården är anlagd under den tid då det inte fanns så mycket trädgårdsväxter att välja mellan. Det är de typiska funkisträdgårdsväxterna som rododendron, plymspirea, bergenia, praktlysing, gul nunneört, gullris, silverarv, praktbetonika, astilbe, ligularia och funkeia. Inget som man jublar åt direkt. Stora lövträd och mycket buskar. Bergstall och thuja...
    Historia: Parken skapades mellan 1937-1955 i ett samarbete mellan arkitekter, landskapsarkitekter och konstnärer. Här var tidigare en mark bestående av allt från klippor till sank mark och rivningshus som förvandlades till en lummig park med en betydande samling skulpturer.
    _____________________________________________________________________________________

    Dagens spaning blev i grannbyn Sundbyberg. I över trettio år har jag bott i Stockholm och jag vet inte hur många gånger jag har passerat den gamla Maraboufabriken vid Allén i Sundbyberg. Min far sa att jag måste besöka Marabouträdgården för att det var så mycket rododendron där, som han tyckte mycket om. Men jag har under alla år bara sneglat in och åkt förbi. Idag gick jag in genom grindarna och kom in i den lummiga trädgården.
     
    Först går man förbi en liten damm där en sommarblomsplantering är anlagd vid ena sidan med begonior och strandkrassing. På murarna runt växte pipranka och vildvin. Redan från början såg man statyer lite här och där. Jag vandrade nedför trapporna där det var ganska djup skugga och gångarna var kantade med mängder av rododendron. Nu är jag ingen älskare av rododendron men jag kan ändå tänka mig att det är effektfullt när de blommar.

    Längst ner i parken finns en mycket stor gräsyta som tydligen hade vattnats eftersom den var så grön och frodig i denna torka. Där låg några människor och solade och längst bort fanns ett bassängbad för barn. Det var en hel del folk där och jag kände att mina morgonspaningar är lugnare än att besöka trädgårdar mitt på dagen.

    Runt den här stora gräsytan finns på ena sidan soffor och på den andra sidan har planterats mängder av petunior och tagetes och i förlängningen en lång kant med funkior. Här satsar man på säkra kort....inga känsliga växter här inte. I en annan plantering finns balsamin, sommarrudbeckia, sommarmalva, röd alunrot och strandveronika (som ofta drabbas av mjöldagg, så även alla här).

    Plymspireanblommade  intill badbassängen och även här fanns gångar kantade med rododendron. Jag vandrar upp igen och kommer upp till en gård. Här växer barrväxter, bergstall och thuja och ännu mer begonior och tagetes. Vid en etage har planterats femtunga som marktäckare i en slänt, det var ganska fint.

    Tittade runt bland statyerna och vissa är riktigt fina. Det är ofta konstutställningar här och en ny konsthall har byggts som stod färdig 2010.
    Vilka ska då se den här parken? Tror inte att man ska vallfärda hit för att få aha- eller oj-va-fint-upplevelser. Men för Sundbybergsbor som vill sola eller bada barnen, eller för konstintresserade så är det nog en fin plats. Eftersom växtvalet var så tråkigt så lyfte aldrig känslan till höjderna här men trädgården är helt ok. Saknar ett café.

    Besök 1 maj 2008
    Jag hade bestämt mig för att göra ett nytt försök att hitta en bättre känsla än då jag tidigare besökte den här trädgården, men den här första dagen i maj så kunde jag ännu en gång konstatera att det är något som är fel här inne. Själva anläggningen är riktigt spännande med den övre trädgården vid entrén från vägen och den stora gräsytan långt nedanför med planteringar runt om.

    Felet är att växtmaterialet är så tråkigt att man somnar, det smakar 60-talsideal och det är hög tid att göra om parken så att den blir intressant för andra än solande Sundbybergsbor. En sådan här fin park bör inte ha måbär, oxbär, parkrododendron och rosa rugosa som stomme i anläggningen. Det som behövs är ekonomi, intresse och kunskap för att byta ut växtmaterialet och då skulle detta kunna bli en riktigt intressant trädgård. Ta hit Piet Oudolf och Stefan Mattsson!

    Besök 31 augusti 2008 sedan parken utnämnts till Sveriges vackraste park!! Se separat inlägg här.
     
     
    I början av juni är parken som ett sprakande fyrverkeri av rhododendronblomning! 10 juni 2012.
     
     20 augusti 2014 - så mycket vackrare än tidigare!

    Poseidon/Zeus 2006


    31 augusti 2008
     
    31 augusti 2008
     
    31 augusti 2008
     



     
     

    Lysekils stadspark


    Tid: Vecka 33, 2008
    Läge: Centralt i Lysekil
    Känsla: En enorm blomsterprakt av sommarblommor i alla möjliga färger. En vacker kontrast mot den lummiga grönskan av de stora träden runt parken..
    Skötsel: Bra
    Växter: Sommarblommmor. Träd: Ek, lind, bok, blodbok, alm, kastanj mm.
    Växtzon: 3
    Historia: Får forska vidare på den.....
    Ägare: Lysekils kommun
    Café: Cafékartan
    __________________________________________________________________________________

    En liten fin stadspark centralt i Lysekil med en enorm blomsterprakt. Just vid mitt besök regnade det varje dag men sommarblommorna stod emot trycket och såg fina ut ändå. Vid ett samtal med en trädgårdsarbetare i parken fick jag reda på att de hade problem med vandaler som gick in i parken och bröt av de stora höga Daliorna. 

    Det är till allra största delen sommarblommor som förgyller den här parken och inte så mycket perenner. När det gäller perenner så har jag ganska svårt för starka färger men med sommarblommor blir det en annan sak. Det är verkligen en färgstark park detta och alla dessa färger gjorde sig bra mot den frodiga grönska som fanns runt om.

    Det finns planer på att ta ner en del av de höga träden i parken för att få in mer ljus. Man bör nog akta sig för att gå för hårt fram tänker jag. Träden är inte på något sätt i dåligt skick däremot har kronorna växt i volym ordentligt så något träd kunde man då kanske ta bort, förslagsvis någon av almarna. De äldsta träden lär vara från mitten av 1800-talet. Många nya träd i parken planterades på 1980-talet.

    Här i parken har man uppträdanden på somrarna och även allsång och i år var t.ex. Ingvar Oldsberg här....hur stort är inte det?
    Jag får återkomma när jag har mer fakta om parken.









    Lusthusportens park/Lejonslätten - Djurgården

     2015
     
     2016 - 7 augusti
     
     Augusti 2018
     
     9 augusti 2019
     
    8 augusti 2021
     
     25 juli 2009
     
     
     
    • 1500-talet och fram till 1800-talet fanns på Djurgåden inhägnade djur för den kungliga jakten
    • I slutet av 1600-talet började stora områden hägnas in med 3 meter hög gärdesgård
    • Blå porten kom på plats 1849, men 100 meter söder om dagens läge
    • Villa Lusthusporten byggs 1873
    • Villa Godhem byggs 1874
    • Restaurang Ulla Winblad (tidigare Reinholds konditori) byggdes 1897 till Stockholmsutställningen
    • Statyn över Karl XV restes 1909
    • Blå porten fick dagens placering 1967
    • Lusthusportens park som skapades efter idéer av Kung Gustaf VI Adolf och stadsträdgårdsmästare Holger Blom, invigs 1968
     
     

    Lusthusportens park, som ligger öster om Nordiska museet vid Djurgårdsbron, skapades efter idéer av Kung Gustaf VI Adolf och stadsträdgårdsmästare Holger Blom, invigdes 1968. För växtvalet samarbetade de med landskapsarkitekten Walter Bauer. Holger Blom skriver några år efter det att parken invigdes - Fullt ärligt tillskriver jag konungen största förtjänsen härför. 

     

    Holger blom skriver vidare:

    Så kom då efter flera års grubbel inom vederbörande förvaltningar parkens nydaning till stånd bekostad med hälften vardera Djurgårdsförvaltningen och Stockholms Stad. På samma gång beslöts också anläggandet av promenadvägarna runt Södra Djurgården, stränder och gångbron över Djurgårdskanalen vid Lilla Sjötullen, till vilket allt staden bekostade medlen.

     

    På den här marken förvarades vilda djur på 1500-talet och fram till 1700-talet, för de kungliga jakterna. För 400 år sedan började markerna på Djurgården användas till att hålla djur inhägnade för jakt och med tiden även för djurhetsning. Det var kung Johan III:e som på 1580-talet lät inhägna ett mindre område ungefär där idag Galärparken och Nordiska museet ligger. De djur som då fanns inhägnade var främst dovhjortar och kronhjortar.  I slutet av 1600-talet, under Karl XI:s tid som kung, började större områden att hägnas in med en 3 meter hög gärdesgård och över 2 mil stängsel löpte runt norra och södra Djurgården. En av öppningarna i stängslet fanns ute på Blockhusudden och kallades Blockhusporten, precis som caféet heter idag, där längst ute på östra Djurgården.

     

    Kungar och adelsmän som en gång i tiden jagade på Djurgården, hade inte riktigt samma syn på djur och jakt som människor i allmänhet har idag. Dåtidens jakt på inhägnade djur och synen på djurhetsning, då olika djur hetsades att döda varandra som ett folknöje, känns idag främmande och obehagligt här i Sverige, även om tjurfäktning i Spanien och andra djurhetsningar runt om i världen fortfarande existerar.

     

    Det som idag kallas Lejonslätten öster om Nordiska museet, har fått sitt namn från 1700-talet då bland annat lejon och björnar hetsades här, till publikens stora glädje. Det började med att Drottning Kristina en gång på 1600-talet fick ett lejon i krigsbyte från Prag och det lejonet brukade sedan hetsas mot björnar. Det fanns sedan lejon på den här platsen ända fram till 1792. Då avlivades Djurgårdens sista lejon. Jaktparken med hjortar, älgar och renar, som hade sin storhetstid fram till mitten av 1700-talet flyttade en bit in på 1800-talet till Hjorthagen. 

     

     Här fanns också det klassiska värdshuset Blå Porten som låg där idag Villa Lusthusporten ligger. Värdshuset brann 1869  och just intill byggdes i stället Värdshuset Godthem 1874. Dagens restaurang Blå Porten ligger nu i stället vid Liljevalchs konsthall närmare Gröna Lund.

     

    Den blå porten som i dag står stolt och med lysande blå färg just öster om Djurgårdsbron, sattes från början upp (1849) ungefär hundra meter söder om dagens plats, efter att ha gjutits i Brevens bruk i Närke, men flyttades över viken till Nobelparken 1882 och 1921 vidare till Frescati, innan den 1967 kom åter hit till Djurgården där den nu lyser starkt i blått och guld vid Djurgårdsbron. Vid portens första plats fanns då tillhörande den 2 mil långa gärdsgård, som sattes upp som inhägnad för djuren, men även eftersom man var tvungen att betala en avgift för att besöka Djurgården. Grindavgiften avskaffades 1862 för gående och för åkande 1877. 

     

    Den vackra öppna parken omsluts idag av stora lummiga träd och buskar, vilket gör den till en lugn skyddad plats där man kan vila på parkbänkar eller på gräsmattan med en fin sjöutsikt bort mot Kaknästornet. Längs kanterna av den stora gräsytan finns mängder av sommarblommor, där varje plantering har ett färgtema, rött, rosa, gult, vitt och blå-lila. I mitten av juni varje år planteras över 10 000 sommarblommor och när de senare på sommaren har växt till sig är det mycket effektfullt och vackert i Lusthusportens rabatter.

    För ungefär 10 år sedan planterades även blomsterlökar i dessa planteringar med mängder av tulpaner, men även penséer. Men eftersom det blev för mycket förstört under skolavslutningarna, så fick Djurgårdsförvaltningen upphöra med den vackra vårprakten.

     

    2017 firade parken 50-års jubileum -  se här!

     

    6 juni 2015 

    29 juli 2017
     
    29 juli 2017
     
    29 juli 2017
     
     7 augusti 2016
     
     7 augusti 2016
     
    7 augusti 2016 
     
    25 juli 2009
     
    19 juli 2014
     
    20 september 2014




    10 augusti 2014
     
     20 augusti 2010
     
    25 juli 2009
     
     3 juli 2013
     
     Paradiset - Paradisblomster i förgrunden och Paradisbusken i bakgrunden. 3 juli 2013
     
    Kolkwitzia amabilis 3 juli 2013
     
    Lusthusportens park började man den 15 juni 2011 att plantera ut sommarblommorna. Här finns en stor plantering för varje färg och man började idag med den vita. Malin Järild berättade att plantorna kommer från Skallebergs handelsträdgård i Järfälla och att antalet sommarblommor överstiger 10 000. 
     
     
    Snöklocka 3 april 2015
     
    Källor:

    Husen i Nationalstadsparken 
    Sankt Eriks årsbok 1995 - Ekoparken
    Stockholm vår gröna stad

     

    Här intill finns värdshusen Godthem från 1874 och Ulla Winblad från 1897.
     
     

    Lunds botaniska trädgård


    Tid: 2 juni 2008 och 15 augusti 2011
    Läge: Östra Vallgatan 20 mitt i Lund
    Känsla: En lugn och skön plats. Att placera en botanisk trädgård mitt i en ganska stor stad är helt lysande och det blir som en oas mitt i bruset. Bodde jag i Lund skulle jag ofta vandra här.
    Skötsel: Mycket bra
    Växter: 7000 arter
    Historia: Redan 1815 uppläts marken på Tornalyckan väster om centrum för universitetet. Här inrättades en "Trädskola för wilda träd" som ett led i strävandet att få bönderna att plantera fler träd. Botaniska trädgården låg ursprungligen vid Universitetsplatsen. Denna anläggning började bli för liten i mitten av 1800-talet då verksamheten växte.
    Ägare: Lunds universitet
    Café: Café Botan
    Hemsida: Lunds botaniska
    Öppettider: 16 september - 14 maj kl. 6.00 - 20.00
    15 maj - 15 september kl. 6.00 - 21.30
    Växthusen öppna varje dag kl. 12 - 15
    Aktuellt: P1:s Naturmorgon sänds ofta härifrån och den 5 mars är det dags igen.
    ____________________________________________________________________________________

    Det första man tänker på när man kommer in i botan i Lund är att parken är vädligt bra planerad. Den är inte så stor för att vara en botanisk trädgård med sina 8 hektar men här finns ändå många spännande miljöer som är väl anlagda och  som flyter bra in i varandra. Här finns ca 7000 olika arter av växter.
    Den här dagen tidigt i juni lyser planteringen med jättevallmo som ett smycke framför växthusen och färgkombinationen av rött, rosa, orange skulle i vanliga fall få mig att springa därifrån…men den fungerade alldeles utmärkt här.
    Jag hade bestämt möte med bloggkamrat Claus som bor här i stan och vi vandrade runt den här tidiga morgonen och det var mycket trevligt. Det enda problemet var att vi var för tidiga för caféet som öppnade först 10.00..

     

    Nu är inte jag så jätteintresserad av stenträdgårdar och anläggningen här är ju inte direkt lik Göteborgs klippträdgård men den är ändå fint anlagt där växterna är bra placerade och lätt att studera.

    Parken är omsluten av stora träd och här kan man hitta stora spännande träd från hela europa. Jag stod under ett jätteexemplar av en katalpa, i Stockholm har jag sett en katalpa inne på en gård på Sankt Paulsgatan och jag tror inte att det någonsin blir så här stort….mäktigt!

    Nu var jag lite stressad här under min trädgårdsresa och borde väl ha studerat träden noggrannare men det får bli nästa gång. Även besök i växthusen får vänta till nästa gång.

    Jag tycker om den här botaniska trädgården för sitt läge och för planeringen. Nästa gång hoppas jag att jag kommer hit då caféet är öppet.



    Bilderna nedan är från mitt besök den 15 augusti 2011 och då var caféet öppet och jag blev bjuden på fika av Lena Birgersson som bor i staden. Den natten bodde jag på Grand Hotel där i Lund.

    Linnéträdgården i Uppsala

    Tid: 27 augusti 2006
    Läge: Svartbäcksgatan 27 i Uppsala
    Känsla: Tycker mig se Linné vandra omkring och studera sina växter här. En mycket spännande plats.
    Trädgårdens skötsel: Mycket bra.
    Växter: Gå på trädgårdsvadnring här.
    Histora: Det här är en rekonstuktion av hur trädgården såg ut på Linnés tid. 1741 tog Linné över som föreståndare i den här trädgården och då började trädgårdens storhetstid. Tidigare var detta Olof Rudbecks trädgård. Carl Hårleman ritade den nya trägården i fransk stil. 
    Café: Café Cappuccino på andra sidan gatan men med uteservering i Linnéträdgården. 
    Hemsida: Linnéträdgården Läs mer här.
    Öppettider: Maj-sept.  Tisdag-Söndag 11-17, grinden till 20
    GPS-koordinater: Latitud: 59,8623155616   Longitud: 17,6341831684
    Entré: 60 kr till trädgård och museum
    Aktuellt: Öppnar 1 maj 2011

    Det här får bli en minispaning så länge. Hade inte så mycket tid och det mesta har blommar färdigt för i år. Det finns en höstplantering till höger om orangeriet som är mycket vacker nu. Tycker om när man gör en plantering för en årstid som blommar fullt ut. Det finns även ett vårkvarter.
    Växterna i trädgården är uppdelade enligt Linnés sexualsystem med annueller, bienner och perenner för sig.
    Det ser snyggt och fint ut här inne och det kommer att renoveras lite här och där inför Linnéåret nästa år.
    Jag nöjer mig med att visa lite bilder nu så kommer den här spaningen att byggas ut nästa år.


    Linnés Hammarby

     

    Tid:
    27 augusti 2006 och 4 juli 2009 och 2014
    Känsla: Vackert beläget invid Uppsalaslätten och med lummig lund bakom, den gamla bebyggelsen är så intakt som möjligt från 1700-talet. Trivsamt och lugnt.
    Trädgårdens skötsel: Perfekt skötsel. Det är Uppsala universitet som sköter Hammarby, Linneträdgården och botaniska i Uppsala.
    Växter: Detta är en visningsträdgård med örter som fanns på Linnés tid. Det står en gammal bärapel (Malus baccata) framför husen och det finns en del spännande nya träd planterade bl.a. korstörne (Gleditsia triacantha)
    Äppelsorter i trädgården titta här.
    En ny växtlista blivit klar (2011) där ett förtiotal växter som finns kvar i trädgården från Linnés tid presenteras. 
    Historia: Linné köpte gården 1758 för att få vistas i en renare och lugnare miljö än den han hade inne i Uppsala. Hit tog han sina lärjungar för att undervisa dem. Familjen ägde gården fram till 1879 då staten köpte Hammarby med Uppsala univeristet som förvaltare.
    Café: Café Lotta Triller
    Hemsida: Linnes Hammarby
    Entré: 60 kr
    GPS-koordinater: WGS84 59° 49′ 3″ N, 17° 46′ 35″ E / UTM 59.8175°, 17.776389°
    Öppettider: Maj och september:Fre-sön 11-17. Grindarna öppna till 20.
    Juni-augusti:

    Tis-sön 11-17. Grindarna öppna till 20.


    _____________________________________________________________________________________

    Vägarna fram till Linnés Hammarby slingrar sig fram genom lummig grönska, gamla gårdar och torp, Danmarks kyrka och med jämna mellanrum ser man Uppsalaslätten. Framme vid gården möts man av en vacker plats med utsikt över slättlandskapet och den gamla trädgården som ser inbjudande ut.
    Det första man lägger märke till är den perfekta skötseln i trädgården och de välordnade planteringarna där växterna är bra utmärkta med vackra skyltar. Husen är vackra timmerhus och det känns verkligen som man vandrar in i 1700-talet här. Det enda som bryter mot de gamla är betalningsskåpet som ser ut som en parkeringsautomat vid ingången.

    Inne i husen är inrednignen kvar sedan Linnés tid och i det vänstra huset finns några mindre utställningar, bl.a om skogsbingeln som syns på framsidan av våra hundralappar.
    Planteringarna är som sagt väl skyltade och det är mycket välskött. Nu har de flesta örter blommat över men vissa arter som höstrudbeckia, höstflox mm blommar fortfarande. Bästa tiden för ett besök här är nog på försommaren eller mitt i sommaren.

    Det finns en naturstig genom lunden på baksidan som är en del av Linnés kyrkostig till Danmarks kyrka.
    Högst uppe i backen ligger en liten byggnad där Linné föreläste, det byggdes 1769 och Linné kallade det ´´Mitt palats i himlen´´. Naturstigen är även en tipspromenad med frågor som rör växtriket och Linnés liv.
    Det finns ett litet café inne i det högra huset och mannen som jobbade där idag ska nog inte syssla med turism eller ta emot besökare över huvud taget.

    Jag ställde frågan om det finns någon växförteckning över trädgården men han svarade bara surt ´´nej´´! Det borde nog finnas på en sådan här plats.
    Här andas 1700-tal och platsen har ett stort kulturhistoriskt värde. Nästa år då Linnés födelse firar 300 år kommer det säkert besökare från hela världen hit och till Uppsala.
    Linnés Hammarby är en fin utflyktsort där man kan tillbringa några timmar och känna av hur Linné levde här.












    Landstingshusets trädgård i Stockholm

    28 juni 2008
     


    Växter: Perenner - Gulltörel, sockblomma, lungört, myskmadra, spetsmössa, tovsippa, getrams, ligularia, vit och rosa fänrikshjärta, akleja, silverax, stjärnflocka.
    I planteringarna mot Hantverkargatan: Höstanemon, daglilja, stjärnflocka, stenkyndel.
     
    Stockholms läns landsting övertog detta gamla Garnisonssjukhus 1971. Både fastigeheterna och trädgården renoverades då. På entrétrappan finns två stycken bronsurnor av Sivert Lindblom. I trädgården finns en fin avendboksberså med vridna stammar.
     

    Den 18 augusti 2006

    Redan på håll såg jag att planteringarna fortfarande blommar vackert. Vid de långa planeringarna mot Hantverkargatan blommar höstanemonen och en daglilja som går i orange. Den var vacker och användes även i planteringarna uppe på gården. I planteringarna blommade nu även ligularia, silverax och höstfunkia. 

     
     
     
    Tovsippa 2006
     
    28 juni 2008
     
    3 juni 2006
     
    18 augusti 2006
     

    Le Parc de Saleccia - Korsika



    Gästspaning

    Bloggaren Miras Mirakel har besökt Korsika och har gjort en mycket fin trädgårdsspaning. På hennes blogg finnas mycket mer att läsa och se om resan till Korsika. Tack för den här spännande spaningen med de vackra bilderna.

    Tid: 10 oktober 2008
    Väder: Sol, ca. 25 grader.
    Läge: Cirka tre km norr om Ile Rousse på Korsikas västkust.
    Känsla: Mångfald, uppfinningsrikedom och ordning.
    Skötsel: Mycket god.
    Växter: Originalväxter från Korsika, många endemiska, samt växter från övriga medelhavsområdet.
    Historia: Boplats sen bronsåldern, trädgård sen 1700-talet, park från 1970-talet.

    Ägare: Parken är privat men öppen för allmänheten. Öppettider se hemsidan.

    Hemsida: www.parc-saleccia.fr
    Inträde: Entré 7€ (fritt för barn under 5) 
    Café: Välskött café och butik.

     

     


    Parken ligger mitt emellan Medelhavet och den vilda macchian upp mot bergssidan norr om Ile Rousse. Allting är stilla och det enda som hörs är enstaka bilar, porlandet från fontäner och bevattning samt surret från tusentals bin.

     

    Parken är en 7 hektar stor del av en egendom på över 200, som ägs av familjen Acquaviva. Originalvegetationen har till stor del bevarats; mastix, myrten, vildoliv, rosmarin, euphorbia. 1974 drabbades trädgården av en förgörande brand som förstörde alla vilda olivträd utom 12. Trädgårdsarkitekten Bruno Demostier har med varsam hand återställt parken och till det skapat ett underbart arboretum och botanisk trädgård.

     

    Här finns nu, förutom ett stort antal olika olivsorter, också mandel, cypresser, oleander, granatäpplen, rosor och fikon. Juvelen i kronan är hundratals endemiska, korsikanska växter. En särskild avdelning ägnas åt övriga medelhavsområdets växter.



    Parken följer naturligt landskapets böljande form och besökaren kan följa vindlande stigar med olika teman som till exempel Macchiavägen, Romantiska stigen och Pinjevägen. Längs gångstigarna kan man stanna till vid Olivlunden, Herdens stuga, Trädgården med de fyra färgerna, Dammarna (med jättekarpar), Oleanderdalen och Medelhavsträdgården.

     

    Vid ingången till parken finns en vacker stenbyggnad i gammal stil som inrymmer butik och café. I butiken kan man, förutom lokala, korsikanska varor, köpa trädgårdsböcker, välgjorda smycken, keramik och cd-skivor med lokala musikgrupper. Allt är rent, fräscht och välskött.

     

    Visserligen var det ”höst” vid mitt besök, men dofterna var överväldigande och mycket var det som fortfarande blommade. Jag kan bara fantisera om hur parken och trädgården ser ut i april.

     

    Är man på Korsika och det allra minsta intresserad av trädgård och växter är ett besök på Parc de Saleccia ett absolut måste.

     


    Hav av Tovsippor

    Jag vill ha stora hav av tovsippor!
    Det våta gräset, den tysta staden
    Det lugna vattnet
    Fullt ut

    Almstriden i Kungsträdgården 1971

    Almstriden var en batalj[1] som utspelade sig 12-13 maj 1971 i Kungsträdgården i Stockholm, i regi av organisationen Alternativ stad, och gällde den planerade fällningen av tretton almar för att lämna plats för en tunnelbaneuppgång för stationen Kungsträdgården, efter ett beslut av Stockholms stadsfullmäktige som fastställts av regeringen.

    Jag undrar just om Stockholms befolkning skulle kämpa så här idag?



    Hässelby slottspark

     7 juni 2021
     
     10 oktober 2021
     
    13 juni 2018
     
    30 september 2015 - Begonia 'Glowing embers' 
     
    30 september 2015
     
     30 september 2015
     
    30 september 2015. Hässelby slott, eller Hesselby som det nu ska heta har en vacker slottspark som den här onsdagen i slutet av september 2015 var putsad och fin. Granhäckarna som planterades på 1960-talet var klippta liksom de infällda buxbomavdelningarna. Gångarna var rena från ogräs och på muren upp mot slottet fanns detta år vackra begonior i orange. 
     
    De nya ägarna är Torbjörn Blomqvist, som äger bland annat Ulfsunda och Åkeshovs slott, tillsammans med artisten Tomas Ledin. De tog över slottet i december 2010, och bytte då namn till det ursprungliga "Hesselby Slott", för att bedriva restaurang-, utbildnings-, hotell- och konferensverksamhet. (Wikipedia)
     
    Uppdaterat 23 april 2015. Jag har tidigare kritiserat skötseln av Hässelby slottspark, men efter mitt besök idag så raderade jag allt som jag tidigare skrivit och lämnar all kritik åt historien. Nu har nämnligen parken blivit riktigt fin. Det var med glädje som jag såg att det nu är kunnigt trädgårdsfolk som sköter parken och att det satsas ordentligt på den yttre skötseln. Trädgården var mycket fint skött med välkrattade gångar, granhäckarna tuktade, lavendeln klippt och planteringarna snyggt vårstädade. Jag kommer att följa utveckligen i sommar! Tack för att den här vackra parken med sitt fina läge äntligen kommit i rätta händer. Sommarbilder och en beskriving av trädgården kommer senare! Det kändes skönt att radera kritiken!
     
     
     Historia: Slottet började byggas på 1640-talet av Carl Bonde och arkitekt var Simon De la Vallé. Släkten Bonde ägde slottet fram till 1931, köpare var Stockholms stad. Slottsträdgården renoverades på 1960-talet av A. Hermelin och då parterren med svensk gran kom till..
     
    23 april 2015
     
    Vackra omgivningar utanför slottsparken 23 april 2015

     

    Kungsholms torg

    Bild 2009

    Historia: Namnet Kungsholmstorget finns första gången 1779 skriftligt belagd och var då tydligen Kungsholmens största salutorg. 1695 kallades platsen för “Lilla torget” och i en källa från 1697 anges att det var en vändplats för häst och vagn. På Kungsholmskartan från 1754 syns Clas Flemings stadsplanering i form av ett rutnät med huvudriktning mot Slottet, här kallas torget och gatan Trädgårdsgatan. Nedanför, mot Riddarfjärden, fanns på 1700-talet en lossningsplats för båtar och en karta från 1836 visar en liten hamnanläggning. Under 1800-talet fanns här brunn, brandspruta och åkarstation. (Wikipedia)

    ______________________________________________________________________________________
     
     
    Parken började anläggas 1907. Då planterades här 80 lindar, gräsmattor anlades och sittplatser ordnades. 1912 restes i parkens norra del fontänskulpturen Vesslan av Otto Strandman.
     
    Kungsholmstorg har fått en ansiktslyftning under de senaste åren och nu har de nya perennplanteringarna börjat växa till sig. De kom till 2008 och jag vill ge beröm åt Björn Embrén som ritat dessa planteringar och som ´´vågar´´  låta en perennkomposition utan starka färger finnas på ett stort torg här på Kungsholmen. Det vanligaste är ju att man använder starka färger för att växterna ska fånga människors uppmärksamhet och synas på håll.
     
    De här vackra planteringarna har som sagt komponerats av Björn Embrén och jobbar på Trafikkontoret i Stockholm (pension 2017) och han har sänt mig växtlistan som finns nedan. Här växer stjärnflocka, vit löjtnantshjärta, en näva som jag tror är en armenisk näva, några andra nävor,  pilört, amerikanskt älggräs, vit astilbe mm.
     
     

     
     
    Jättedaggkåpan finns här som på så många andra ställen i offentliga parker och trädgårdar och det blir sällan fel. Problemet kan vara att den håller på att bli en perennernas Volvo och något som är omtyckt av många blir ofta illa omtyckta av trädgårdsproffsen. Men det är en fantastisk perenn på många sätt, som trivs i både sol och skugga, tålig och vacker i massplantering som denna.



    Statyn ´´Vesslan´´ av Otto Strandman har funnits här sedan 1912.


    Växtlistan för planteringen längst ner mot Norr Mälarstrand

    Anemone 'Andrea Atkinson'
    Anemone tomentosa 'Robustissima'  
    Anemone 'Whirlwind'
    Anemone sylvestris
    Aquilegia vulgaris rosa
    Aquilegia vulgaris 'Munstead White'
    Aquilegia vulgaris 'Nivea'
    Astilbe 'Snowdrift'
    Astilbe 'Bumalda'  
    Astilbe 'Irrlicht'
    Astrantia major
    Bistorta affinis 'Darjeerling Red
    Calamintha White Cloud
    Campanula lactiflora 'White Pouffe
    Cimicifuga ramosa 'Brunette'
    Cimicifuga ramosa Pink spike
    Colchium speciosum 'Album'
    Dicentra 'Alba'  
    Dicentra formosa 'Alba'
    Filipendula rubra 'Venusta'
    Geranium psilostemon
    Geranium sanguineum Album
    Geranium sanguineum Rosa
    Helleborus niger
    Hosta Fire and Ice
    Iris sibirica 'Snow Queen'
    Lysimachia clethroides
    Lythrum virginicum
    Malva moschata Alba
    Miscanthus sinensis 'Kleine Fontäne'
    Paeonia 'WhiteWings'                                
    Paeonia Krinkled White vit enkel
    Persicaria amplexicaulis 'Rosea'
    Persicaria bistorta 'Superba'
    Persicaria 'Fire Dance'
    Phlox 'Bright Eyes' vit med rött öga
    Phlox David vit
    Polygonum amplexicaule
    Polygonum milletii
    Ranunculus aconitifolius 'Pleniflorus'
    Sanguisorba obtusa
    Stachys monnieri Alba
    Stachys monnieri 'Hummelo'
    Thalictrum rochebrunianum 'Hewitts Doubel'
    Veronicastrum Album
    Veronicastrum Pink Glow
    Verbena hastata 'Rosea'
    Veronica spicata 'Icicle'

    Det här med alla slott...

    Jo, det här med alla besök i slottsparker. Jag kanske måste förklara att jag är intresserad av de historiska trädgårdar som finns vid de flesta slott och jag är även lite intresserad av arkitektur. Men de som känner mig förstår såklart att det inte är det ´´vackra´´ livet på slotten som intresserar mig. Inte det minsta. Tvärtom! Typ! För mig får gärna hemlösa bo på alla dessa slott!
    Bloggtips Claus Dalby i Danmark


    Kronovalls slottspark


    Tid: 8 augusti 2006 och i maj 2009
    Läge: Några kilometer väster om S:t Olof på Österlen
    Känsla: Pampigt, snyggt, lite kallt och stelt men med mycket vackra omgivningar.
    Trädgårdens skötsel: Bra
    Växter: Inte någon blommande slottspark. Urnor framför slottsporten med kanna. En lavendelhäck vid ena gaveln av slottet och sedan den mycket fina barockträdgården som är omgärdad av en två meter hög avenbokhäck.
    Historia: Det tidigare 1700-talsslottet fick sitt nuvarande utseende på 1890-talet av den berömde arkitekten Isak Gustaf Clason som bl.a. ritat Nordiska Museet i Stockholm. Stilen är barock. Ägare sedan 1996 är Åkesson & sönder vin AB.
    Café: Slottets restaurang och så finns då Spannstallet som är öppet 1 juli-20 augusti dagligen 11-20.
    Ägare: Erik och Angelica Sparres Stiftelse
    Hemsida: Kronovalls slottHär finns historia om slottet
    _____________________________________________________________________________________

    Kronovalls slott är Sveriges enda vinslott. Eftersom jag var hungrig så började jag med att ta en vedungsbakad pizza på restaurangen. En perfekt restaurang där man helt enkelt går fram till kockarna, (ungefär som på IKEA:s restaurang och där slutar jämförelsen) och beställer och ibland så springer kocken själv ut med maten till den enkla uteserveringen. Det fanns fyra rätter att välja på. Vänta nu!! Är det här matspaning eller?

    Mätt och belåten tog jag mig in till barockträdgården bakom slottet. Egentligen är den delen privat men spanaren smög in och fotade. Buxbomen är mycket fräsch i den perfekt symmetriska parterren. Nedanför barockträdgården finns något som heter kärleksstigen, vilken jag inte följde! Dammarna eller vallgravarna i parken runt slottet är stora som små sjöar och de enorma bokarna böjer sina grenar ner över vattnet. Träden i anslutning till parken är väldigt stora som runt de flesta av Skånes slott.

    Det här är ju Åkessons vinslott och det serveras deras vin inne i restaurangen så klart. Där finns även en butik och det är mycket smakfullt inrett där. 
    Själva slottet är vackert men lite stelt och utan den där mystiken som ofta finns vid slott. Det kan bero på den tråkiga färgen på fasaderna. Hit ska man åka om man vill äta gott och om man vill prova vin inne i slottet. Parken ser man ganska fort och på något vis förväntar man sig lite mer av parken, lite mer trädgård liksom. Det är ju en mycket välbesökt plats.










    Krageholms slottspark



    Tid: 9 augusti 2006
    Läge: Ca. en mil norr om Ystad
    Känsla: Känns väldigt privat. Man går genom en mycket stor och levande gård och jag antar att de har stor areal med jordbruksmark i omgivningarna. Den stora moderna gården gör att den där historiska känslan inte infinner sig.
    Trädgårdens skötsel: Bra
    Växter: Ingen trädgård direkt. Avenbok och liguster ramar in den lilla trädgården framför slottet och vintergröna växter som sockertoppsgran mm är planterade intill fasaden.
    Växtzon: 1
    Historia: Krageholm är känt sedan 1200-1300 talet. Grunden av nuvarande slottet är från 1500-talet. Carl Pipers hustru Christina kom att äga Krageholm tillsammans med flera andra slott och fastigheter eftersom Carl Piper dog i rysk fångenskap i kriget som Karl XII förde. S:t Pauli kapell i östra flygeln är ritad av Tessin d.y. och invigds 1723. Familjen Piper har sedan dess ägt Krageholm.
    Café: Nej
    Ägare: Familjen Piper
    Hemsida: Krageholms slott
    Öppet: Slottet kan visas efter överenskommelse av nuvarande ägare greve Fritz Piper.
    ___________________________________________________________________________________

    Vid Krageholmssjön spelades Jan Troells film Nybyggarna in. De hittade inte inte någon bra plats i USA eller Kanada som var tänkt och kom till sist på idén att leta efter orörd mark runt någon skånsk slott och här hittade de den perfekta platsen.

    Krageholm är ett privat slott, men jag smyger lite och känner in atmosfären. Det känns lite förbjudet men efter att ha sett en tavla med information om platsens historia så kändes det bättre. Såg också att man kan få visning på slottet av ägaren efter överenskommelse. Jag passerar den stora bondgården som ser ut att vara en välmående gård med stora byggnader.

    Trädgården runt slottet är i fransk stil från 1600-talet och den övriga parken är i engelsk stil.
    Runt slottet finns vallgravar och omgivningarna är mycket vackra med stora lummiga träd. En vacker vy är när man ser genom porten ut mot trädgården på andra sidan, men här privatskylt så jag backar.

    Det är inte mycket till trädgård här men en stor plats med avenbokshäckar runt visar att det måste ha funnits något av en anlagd trädgård här. Framför portalen finns välklippta ligusterhäckar och innanför mot fasaden växer vintergröna barrväxter som t.ex. sockertoppsgran. På gräsmattan framför portalen står en stor blodbok. Det känns inte så välkomnande här så jag stannar inte länge. Här är ju ett levande lantbruk  (läs mer på Krageholms hemsida) och jag antar att de som bor och driver Krageholm inte har tid med snokande turister.
    För de vackra omgivningarna ska man absolut besöka den här platsen...om man vågar!






    Cannes park - Frankrike

    Då har dottern varit ute och rest igen och den här gången hamnade hon i Cannes mitt under filmfestivalen
    Som tur var hittade hon en park med massor av rosor i och som fyller på kategorin gästspaningar med ännu en vacker plats. Jag tyckte om de aprikosfärgade rosorna.
    Tid: 17 maj 2008
    Väder: Molnigt och ca. 17 grader.
    Läge: Franska rivieran

    Central park - New York

    Tid: 10 maj 2008
    Väder: Molnigt
    Läge: Mitt i New York
    Känsla: En lugn park mitt i en av världens största städer.

    Dottern som varit i New York har gäst-trädgårdsspanat åt sin far i Central park och det är jag mycket tacksam för. Det lockar att besöka den stora staden och kanske att jag en dag vandrar omrking i Central park. Den översta bilden har hon inte tagit själv men bilderna här nedan är från hennes kamera. Dotter tyckte mycket om både New York och parken som var både vacker och levande. Det var en lugn och skön stämning i stadsdelen Soho där hon bodde och i parken verkade alla trivas. Tack för en mycket fin spaning!

    Julita gård

     

    Tid: 20 juli 2006 och 16 augusti 2014
    Läge: 25 km nordväst om Katrineholm vid sjön Öljaren
    Äppelsorter i trädgården titta här.
    Historia: Den första dokumenterade ägaren av Julita var Knut Eriksson på 1100-talet. Senare var Julita ett kloster fram till 1527. 1872 köpte den rika grosshandlaren Johan Bäckström godset och hans son Arthur donerade sedan godset till Nordiska museet som ägs av svenska folket.
    Café: Café Julita Skans.  här finns bra mackor och pannkaka. Utanför området ligger Julita värdshus.
    Ägare: Nordiska Museet
    Hemsida: Julita gård
    ____________________________________________________________________________________

    Julita gård som är ett lantbruksmuseum ligger vackert vid sjön Öljaren. Det syns på både byggnader och park att grosshandlare Johan Bäckström som köpte godset 1872 var ordentligt rik. Den stora byggnaden är vacker och parken utanför är anlagd för att passa in med byggnaden. Den här trädgården ramas in av formklippta lindar och nära byggnaden finns också formklippt thuja. Allt här är i perfekt symmetri.

    Buxbominramade planteringar med sommarblommor, i några finns vit tobak, heliotrop och silverek, där tycker jag att tobaken blir för hög och silverek passar inte någonstans, däremot är heliotropen alltid mycket vacker. I en annan plantering finns bara vit tobak och stora kannor i mitten, snyggt!
    Vid entrén står urnor med Afrikas blå lilja. En fontän med funkia runt om och längst bort en vacker rosenträdgård. Valet av rosor är kanske inte det bästa men på håll ser det fint ut och de sorter som använts blommar rikligt. Rosor som använts:
    • Mrs. and M. Finch
    • Joseph Guy
    • Little White Pet
    • Marie Pavie
    • Else Poulsen
    • Frau Astrid Späth
    • Betty Prior
    • Orange Triumph

    Mot sjösidan finns en stor rund trädgårdsplats framför byggnaden och den är omgiven av vildvin som växer på ett staket så att det ser mjukt och böljande ut. Snyggt - vildvin borde användas mer som häck, på hösten får löven en vacker röd färg. Inne i planteringarna växer bidens, röda pelargoner, ricin och kanna.

    Julita gård är känt för sina genbanker av växter, här sparas gamla sorter för framtiden. Av köksväxter finns här genbanker av rabarber, bönor, ärtor, kål
    Idag finns 340 äppelträd från 123 olika mellansvenska lokalsorter. 47 sorter av äpple har garanterad fortlevnad.
    Vidare finns samlingar av humle, daglilja, pioner.
    I örtagården stannade jag länge. Här finns mängder av spännande örter. Alla växter är ordentligt skyltade. Invid örtagården ligger en liten plantshop där man kan köpa små plantor av de äppelträd och päronträd som kommer från genbanken.

    Julita gård är ett perfekt utflyktsmål för familjer med barn (Petssons hus är uppbyggt). De som är intresserade av Skansenhus har en hel det att se och de trädgårdsintresserade kan vandra i örtagården eller se stora husets vackra trädgård. Midsommarstången och scenen från den TV-sända midsommarfesten stod kvar när jag var där.


    Bilder från besök den 16 augusti 2014
     
     
     
    20 juli 2006
     
     

    Värdera din blogg

    http://bloggvarde.se/

    Blomsterodlingens utveckling i Sverige

    Avskrift ur Svenska Trädgårdar från 1939 där man beskrivit blomsterodlingens utveckling i Sverige fram till 1939.

     

    Det var ju munkarna som på medeltiden började införa växter från Sydeuropa till Sverige. Det var först och främst kryddväxter och medicinalväxter men man tror att man även odlade blommor för sin skönhets skull.

    Man vet att Gustav Vasa och även hans söner Johan III och Erik XIV intresserade sig för köksväxt- och fruktodling, men man odlade säkert även en del prydnadsblommor även då på 1500-talet. På den tiden var den franska trädgårdsmästaren Johan Allars anställd vid kungens trädgård på Norrmalm, det som nu är Kungsträdgården och han fick till uppdrag att han skulle plantera ´´åtskilliga utländska växter´´ och han fick 2000 daler till förfogande.

    På 1600-talet, under Gustav II Adolf och drottning Kristina tilldelades de högre krigsbefälen marker runt om i landet där de byggde stora slott och där det anlades praktfulla trädgårdar.

     

    Drottning Kristinas trädgårdsmästare André Mollet utgav Sveriges första trädgårdsbok som gavs ut på franska, tyska och svenska. I den kan man läsa att några av de växter som var populära på den tiden var nejlikor, pioner, liljor, iris, tulpaner och anemoner.

    Det var även under drottning Kristinas tid som Botaniska Trädgården Uppsala började anläggas. Det är Sveriges äldsta botaniska trädgård och anlades 1655 av professorn i medicin, växtkännaren och trädgårdsodlaren Olof Rudbeck den äldre. Där odlades då 827 olika växter, de flesta prydnadsväxter, enligt den katalog som Rudbeck gav ut 1666.  År 1885 var antalet växter i katalogen 1873. Magnus Gabriel de la Gardie som hade kontakt med Rudbeck intresserade sig mycket för odling av prydnadsväxter vid sina gods Läckö, Höjentorp, Kägelholm, Mariedal, Ekholmen, Karlberg, Jakobsdal (nuvarande Ulriksdal( och Venngarn.

    Under första hälften av 1800-talet var det inte vanligt med trädgårdar vid bondgårdar i Sverige. Villaträdgårdar fanns ännu inte, endast några borgare i städerna hade någon liten trädgård intill sin bostad. Parker och prydnadsanläggningar i städerna hade inte börjat anläggas då. Att odla blommor var en lyx som bara de rika kunde kosta på sig. I hemmen hade man heller inte börjat använda krukväxter eller snittblommor.  De trädgårdar av betydelse var under den tiden Drottningholm, Ulriksdal, Haga, Rosendal och Bergianska trädgården.

    Men i mitten av 1800-talet ökade intresset då växter samlades in och togs in i landet från hela världen. Det var främst botaniska trädgårdar som stod för insamlandet men även privatpersoner var växtsamlare. Nu började även intresset att korsa olika arter och man drev upp många nya växtsorter i landet.

     

    Utveckling från år 1800
    Då man försöker gör sig en föreställning om blomsterodlingens ståndpunkt under förra delen av 1800-talet, kan man inte annat än förvånas över, att utvecklingen varit så oerhört kraftig under de senaste 100 åren och att tempot stadigt ökats. För 100 år sedan låg de flesta bondgårdar utan trädgårdar, endast enstaka borgare i städerna hade någon täppa, villaträdgårdar fanns inte och offentliga parker och prydnadsanläggningar i städerna var ännu okända. Krukväxter och snittblommor använde man inte i hemmen. Odlade blommor var en lyx, som nästan endast herremän och rika kostade på sig. 

    Den korta uppräkning av betydelsefulla trädgårdar, som finns i uppropet till bildandet av Svenska Trädgårdsföreningen 1832, visar att dessa varit få. Där nämns: Drottningholm, Ulriksdal, Haga, Rosendal och Bergianska Trädgården. Av privata trädgårdar med växthus nämns endast följande ägare: Grosshandlaren och bryggaren Rosenblad, greve von Suchtelens och d:r Dubost.
    Den snabba utvecklingen under 1800- och 1900-talen har naturligtvis många orsaker. Jag ska nedan framhålla de viktigaste.

    Naturvetenskapernas frammarsch verkade givetvis i hög grad befrämjande på all växtodling och detta gäller särskilt botaniken för blomsterodlingen. Under senare delen av 1700-talet och 1800-talet infördes en massa arter från främmande länder. Insamlandet av dessa växter skedde i första hand för botaniska trädgårdar, men även många privatpersoner var växtsamlare. Intresset för korsning av arter och uppdrivning av nya sorter var mycket stort. Många av våra för blomsterodling under glas betydelsefullaste hybrider uppstod i början och mitten av 1800-talet. De sorter som då framkom har dock ersatts av värdefullare.
    Man blir verkligen imponerad vid genomläsandet av denna förteckning över i Svenska Trädgårdsföreningens trädgård Rosendal odlade växter som finns i föreningens årsskrift 1845. Eller vad sägs om följande utdrag:
    • Acasia - 32 arter
    • Achimenes - 4 arter
    • Azalea indica - 31 varianter
    • Kaktus - 154 arter
    • Camellia japonica - 103 sorter
    • Canna - 7 arter
    • Chrysanthemum indicum - 49 sorter
    • Cineraria hybrida - 24 sorter
    • Fuchsia - 12 arter och 43 namnsorter
    • Lobelia - 7 arter
    • Mesembrianthemum - 39 arter
    • Oxalis - 18 arter
    • Passiflora - 8 arter
    • Pelargonium - 7 arter och 124 namnsorter
    • Verbena - 4 arter och 12 namnsorter
    Detta intresse för blommornas mångfald och skönhet blev efterhand allt allmännare och är fortfarande i stark utveckling. De odlade blommorna finns nu överallt; i krukor och vaser i hemmen, i hem- och koloniträdgårdar, i offentliga parker och planteringar.
    Först sedan detta intresse blivit väckt, började handelsmässig odling och detta är den grund, som all yrkesmässig blomsterodling vilar på.

    Blomsterodlingen har även främjats av många föreningar och sammanslutningar. Den första var den redan omnämnda Svenska Trädgårdsföreningen, bildat 1832. Främst bland bildarna står 1:ste livmedikus af Pontin. Föreningen fick efterföljare ute i landet, av vilka Göteborgs Trädgårdsförening (1842) och Skånska Trädgårdsföreningen (1876) är de mest kända. Hushållningssällskapen har naturligtvis mest verkat för den matnyttiga trädgårdsodlingens utveckling, men även genom länsträdgårdsmästare och konsulter inverkat på blomsterodlingen vid lantbrukarhemmen.

    Blomsterodlingen har även främjats av trädgårdsskolorna och trädgårdspressen.
    Framstegen inom blomsterodlingen kunde givetvis inte uppnås utan den kraftiga utveckling inom teknik och industri som kännetecknar det sista århundradet. Denna har tillfört trädgårdsodlingen billiga förbrukningsartiklar. Särskilt intressant är att följa växthusbyggningens och uppvärmningens förändring, till vilket jag återkommer senare. Av största betydelse har väl dock kommunikationsmedlens förbättring varit. Tänk bara på vad bilismen betyder för våra dagars trädgårdsodling.

     

    Blomsterodling under glas
    Vi har sett hur blomsterodling under glas ii början av 1800-talet endast förekom vid botaniska trädgårdar samt i herrgårdsträdgårdar och liknande trädgårdar. Odlingen var inte intriktad på försäljning. Under 1800-talet började krukväxter användas i hemmen men länge drog husmödrarna själva upp största delen av dessa ifrån frö och stickling. Begravningskransar med blommor användes inte förrän i slutet av 1800-talet och ännu ett stycke in på 1900-talet var pärlkransarna allmänt använda.

    Vi vet att i Köpenhamn förekom drivning av tulpaner och konvaljer till försäljning redan i början av 1800-talet, och det är troligt, att så varit fallet även i Sverige. Någon nämnvärd handelsmässig blomsterodling under glas kan vi dock inte tala om förrän på 1870-talet. Först på 1890-talet kom denna odlings verkliga genombrott, då många före detta herrgårdsträdgårdsmästare blev sina egna. Under detta årtionde blev även blomsteraffärerna allmänna. Tidigare hade försäljningen nästan uteslutande skett i trädgården eller på torget.

    De första handelsträdgårdarna, fanns i eller intill de större städerna. På den tiden gällde det att bo så nära avnämarna som möjligt. Nya växthusnaläggningar växte upp i de mindre städerna och efter hand även i ganska små samhällen. Samtidigt omlades många herrgårdsträdgårdar till handelsträdgårdar fast blomsterodlingen under glas i dessa sällan varit av större omfattning.

    Om man i stora drag följer ut vecklingen av blomsterodlingen i växthus under senaste århundradet, så frapperas man mest av den snabba utvecklingen under de senaste 50 åren. Denna utveckling har gått i ett allt hastigare tempo. Dessutom är det två saker, som är särskilt påfallande.
    För det första odlades till att börja med för avsalu nästan uteslutande krukväxter. Av sådana kan nämnas:
    • Fuchsia
    • Pelargonium
    • Dianthus
    • Cineraria
    • Primula
    • Achimenes
    • Gloxinia
    • Gesneria
    • Coleus
    • Chrysanthemum
    • Hippeastrum
    • Lilium
    • Canna
    • Julkaktus
    • Reseda
    • Lövkojor
    • Ficus
    • Azalea
    • Rhododendron
    • Araucaria
    • Palmer
    • Aspidistra
    • Ormbunkar
    • En del perenna växter och blomsterbuskar samt lökväxter för gruppplantering.
    I och med att kransbildningen blivit av så stor betydelse och allmänheten lärt sig uppskatta de avskurna blommorna har odlingen av sådana och snittgrönt, särskilt sedan 1920, ökat oerhört i omfattning. Denna omläggning av driften har dock inte skett i tillräckligt hastig takt.
    Vi har under de senaste årtiondena (i början av 1900-talet) importerat mycket snittblommor och snittgrönt, samtidigt som odlingen särskilt av nejlikor och snittgrönt varit mycket mera lönande än odling av krukväxter.
    Härtill har dock även bidragit, att dessa förstnämnda odlingar mera lämpat sig för storodling och rationalisering av driften.

    För det andra bestod odlingen tidigare till långt större del i drivning av från utlandet hemköpta färdiga alster såsom lökar, konvaljer, azaleor Camellia, Araucaria och palmer. Visserligen ökas importen av lökar allt fortfarande men inte så mycket som förbrukningen av blommor under vintern i landet. Under de senaste åren har även svensk uppdragning av tulpaner och narcisser prövats och man torde kunna förutspå att det inte ska dröja så länge innan tulpan- och narcisslökar, i vart fall för den något senare drivningen, kommer att odlas inom landet.

    Azalea drives fortfarande i stor utsträckning men Camellia numera mycket lite. Importen av Araucaria och palmer, som i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var av sådan omfattning, har ju ni praktiskt taget upphört.
    En god bild av utvecklingen torde erhållas vid betraktande av dels växthusbyggnadernas, dels några av de vanligaste kulturernas historia.

    Fredagsfunderingar

    • Jag undrar om Einstein skulle kunnat räkna ut på ett rätt och riktigt sätt hur man plogar snö? Alltså på ett riktigt sätt. Så som man SKA göra? För att det ska bli rätt! Riktigt rätt!
    • Alla de trädgårdsspaningar som jag flyttar över till slottisbloggen ligger i  ´´Trädgårdar´´ här ovanför i de vågräta länkarna.
    • Undrar om det var tillåtet att parkera på den plats, där jag i en snödriva körde in 307 här hemma nyss?
    • Jag har beslutat mig för att inte nämna ordet snö mer den här vintern!
    • FN har utsett 2011 till ´´Skogens år´´ och jag funderar på vilka skogar som jag ska vandra i framöver?
    • Stor Grattiskram på Din dag idag Katarina! Ha det så kul i London!
    • Nu går jag in i helgdvala...


    Häringe slottspark


    Tid: 26 maj 2007
    Läge: Längs väg 73 ungefär 3.5 mil från Stockholm.
    Känsla: Jag fick ingen speciell trädgårdskänsla här men det är en vacker byggnad och en vacker plats.
    Skötsel: Bra
    Växter: Det här är ingen plats för en trädgårdsälskare. Buxbomstjärna på borggården. Inne på gården vid poolen växer lavendel och klätterrosor mot muren...så mycket mer är det inte.
    Historia: Här hade Gustav Vasa sitt örloggsvarv. Under 1900-talet satte Thorsten Kreuger stark prägel på slottet med nymodigheter som kylskåp, pool med rutschkana från badrumsfönstret, kägelbana med fiffig mekanisk klotretur, underjordisk gång så att damerna kunde ta sig torrskodda mellan slottet och sjöflygeln. Sen ringade han in ägorna med tre mil staket med en ståtlig grind vid väg 73. Slottet såldes senare till Axel och Marguerite Wenner-Gren. Axel hade gjort sig förmögen på sitt företag Electrolux. (Från Häringe slotts hemsida)
    Café: Slottscafé hela sommaren 11.30 - 17.00. Middag och bar 18.00 - 23.00 fr. 2/7 - 12/8
    Öppettider:
    Ägare: Familjen Ljungberg
    Hemsida: Häringe slott
    Aktuellt: Det blir ett nytt besök i år 2011
    ______________________________________________________________________________________

    Häringe slottspark har ett lugnt läge. Byggnaderna är vackra med enkel stilren arkitektur. Planteringen där buxbomen bildar en stjärna tyckte jag om (men inte det som är planterat bland buxbomen)  och hela borggårdens utseende passar bra ihop med byggnaderna. Framför ingången står två thujor som som är helt ok där...men de bör nog inte bli högre än så här. Dammen är också mycket fin där några änder håller till.
    Går man igenom huset kommer man ut på gården där en stor pool finns och som är Sveriges första utomhuspool. Det ser lite märkligt ut med en stor pool intill en slottsbyggnad. Häringe slott ser dock inte ut som man tänker sig ett slott utan mer som en lyxig större villa eller liknande.

    Gården runt poolen har en ganska tråkig trädgård där de enda trädgårdsväxterna finns vid trappan ner mot gården och vid muren mot terrassen. Träden här inne är ask och lind som tidigare hamlats hårt men nu förvuxit och ser inte bra ut.
    Omgivningarna runt parken är vackra men nere vid sjön ser det ganska bedrövligt ut. Där har en sopstation placerats och den borde väl ha kunnat hamnat på en mer undanskymd plats. Badhuset med bryggor är det enda som känns bra vid stranden, här skulle det kunna anläggas något mycket bättre än den där sopstationen.
    Runt om i parken finns flera av statyer och i fruktträdgården står mängder av märkliga figurer.
    Häringe slott passar utmärkt till bröllop och andra fester men för trädgårdsälksare finns inte mycket att se.











    Hellekis

    Tid: 30 maj 2008
    Läge: Strax utanför Hällekil mellan Mariestad och Lidköping.
    Känsla: Mycket lugnt läge vid en lummig del av slätten.
    Skötsel: Mycket bra!
    Växter: Perennplanteringa med massor av olika arter. Stora vackra träd.
    Historia: Hellekis historia går tillbaka till 1200-talet då gården tillhörde Folkungaätten. Nuvarande herrgård byggd 1791. Perennplanteringen anlades 1936 och är idag indelade i fyra temarabatter, Rosa rabatten, orange rabatten och blå rabatten. Perennerna från den tidigare rabatten är placerad i Simons rabatt.  Även rosenträdgården anlades 1936 och efter restaureringen år 2000 finns här 70 olika rosor.
    Ägare: Wilhelm Klingspor
    Café: Ja och restaurang
    Hemsida: Hellekis säteri
    Wikipedia
    _____________________________________________________________________________________

    I stekande sol och hetta hittade jag till den här vackra platsen och vägen ner hit genom en tät mjuk lövskog var också mycket vacker. Det är privat område runt själva huvudbyggnaden men annars kan man vandra runt i trädgården som är mycket välskött. Det som lockar ens intresse direkt är ju gången med de långa perennplanteringarna där det finns 300 olika växter och det är ju imponerande. Just nu hade den stora blomningen inte startat men den orangea nejlikroten, några nävor, lite iris mm. blommade.

    Det är mycket effektfullt med den stora blodboken i slutet av denna perenngata. En annan plats som inte ännu visade sin bästa tid är rosenträdgården där planteringarna är omgärdade av buxbom som just nu så ganska tråkig ut. Det ser ut som om den drabbats av stäng kyla i en känslig period. Jag skulle gärna vilja se rosengården då rosorna blommar som bäst, anläggningen är riktigt snygg och hela tiden ser man de stora blodbokarna i trädgården. Grusgångarnas kanter var perfekt skurna och gruset på gångarna av ett fint fast material.


    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Hoglands park i Karlskrona

    Tid: 7 augusti 2006
    Läge: Parkgatan, Norra Kungsgatan. Karlskrona
    Trädgårdens skötsel: Välskött
    Växter: Mängder av sommarblommor i långa planeringar bl.a. Rosenskära, jätteverbena, vit tobak, petunior i lila färger, kanna, ricin, paradisblomster. I två planteringar finns lime tobak, blåsalvia och lime helychrysum . I andra planteringar finns i stora mängder rosa begonior. I perennplanteringarna växer ligurlaria, ulleternell, plymspirea, höstflox, höstöga, funkia, bolltistel, kärleksört och lavendel
    Historia: Många av de stora träden är planterade på 1800-talet då parken anlades. Karl XIII står staty mitt i parken.
    Café: Blekingekroppkanan där man serverar kroppkakor, kaffe mm. Det finns även en glassbar intill.
    Hemsida: Hoglandsparken
    ______________________________________________________________________________________

    Det är Gustav III:s trädgårdsarkitekt Fredrik Magnus Piper, som utfört ritningar till parken som anlades redan på tidigt 1820-tal med tydliga barockinfluenser, vilket gör Hoglands park till en av landets mest historiska stadsparker. Piper skapade även Drottningholms och Tyresö slotts landskapsparker och var den första som förde den engelska parkstilen in i Sverige. Det är nog den tyska stilen som råder här än idag. I Sverige kallade man stilen för tysk och det som utmärker den trädgårdsstilen är att utformningen är en blandning av den strikta symmetrin från barocken och den engelska landskapsstilen. i Pipers planförslag nämns växter som kastanjer, lönnar och ligusterhäckar.
     
    På 1860-talet genomgick parken en stor nyplantering som leddes av Knut Forsberg, skaparen av Berzelii park i Stockholm och som i sin ungdom vann en tävling om att få utforma Boulognerparken i Paris. Hoglands parks grundidé bevarades, bland annat delar av gångsystemet som i stort sätt är detsamma än idag. 
     
    I Catharina Nolins utmärkta avhandling ´´Till stadsbornas nytta och förlustande´´, skriver hon om Forsbergs andra förslag beträffande parkens förnyelse. Det första förslaget var tydligen mer komplicerat och därmed dyrare:
     
    Vid gestaltandet av parken infogade Forsberg de tidigare uppförda musikpaviljongen och schweizeriet i kompositionen. De elegant tecknade gräsparterrerna förenklades och spegeldammarna uteslöts, men i övrigt förändrades parken i enlighet med Forsbergs ritningsförslag. Hoglands park uppvisar fortfarande ett utseende som i stort överensstämmer med Knut Forsbergs förslagsritning. 
     
    För Hoglands park finns inte några fullständiga uppgifter om växtmaterial, men en artikel och en avbildning av parken i Svenska Familj-Journalen 1878 ger en viss vägledning. I texten nämns träd med så skiftande karaktär som pyramidalm, robinia, lärkträd, silverpoppel, blodbok och sibirisk ärtbuske. Denna mångfald är inte bara utmärkande för Knut Forsbergs arbetssätt utan också mycket tidstypiskt.
     
    I artikeln som Nolin hänvisar till, beskrivs vidare en rad olika buskar: uppstammad törnros, kaprifolhäckar, persisk och kinesisk syren, jasmin, hagtorn, fläder, flera typer av spirea, tuja och snöbär.
     
    Nya inslag i parken under 1900-talet är statyerna. År 1902 uppställdes J.N. Byströms minnesmonument över Karls XIII i parkens centrum. År 1922 tillkom de båda statyerna ”Grodan” och ”Eko”, båda av bildhuggaren Per Hasselberg. ”Eko” kom på 1960-talet att ersättas av nuvarande ”Blekingeflickan”, med tillhörande spegeldamm och fontän i parkens södra del. 
     
    Vid mitt korta besök i Karlskrona 2006, såg jag denna park som lockade in mig bland annat på grund av mängder av blommor i alla färger som syntes på långt håll. Parken är omsluten av höga träd som lind, ask, hästkastanj och lönn. Inne i parken kan man bland annat hitta kaukasisk vingnöt, platan och ginkgo. På långsidorna finns även flera höga klippta häckplanteringar av avenbok med infällda platser för bänkar. Syrener och schersminer syns också i parken som är anlagd symmetriskt, men som blir inte för strikt på grund av de lummiga träden som som får växa vilt runt om det ordnade.

    Den stora mängden av sommarblommor i långa rabatter, är skapad så att sorter och färger återkommer på ett lugnt och harmoniskt vis. Färgsättningen är gjord för att planteringarna ska synas, det går i lila, rött, blått, vitt och rosa. Fördelen med sommarblommor är att man kan ändra tema och färg från år till år och jag tror nog att man gör det även här. Det är mycket fint och man anar att planeringen är utförd av mästare. Skötseln är mycket god och trots torka så prunkar det verkligen om den här parken och vid niotiden på morgonen var Karlskrona kommuns trädgårdsavdelning där för att vattna och se över parken.

    På ena sidan av parken finns scenen och intill den ligger serveringen som serverar kroppkakor samt glassbaren. På motsvarande sida finns två långa planteringar med blåblommande hortensior. I parken växer också valnötsträd och kaukasisk vingnöt. Bodde jag i den här stan skulle jag ofta gå hit och kanske ta en kroppkaka.
     
    Jag läser senare att man under 2009 började renovera parken, bland annat genom att byta ut träd och jag hoppas att enligt minaplaner kunna besöka parken igen under våren 2015.
     


    Vilken grensåg?


    Nu börjar det bli dags att beskära fruktträden igen och jag blir lite nyfiken på vilken såg ni använder? Sekatören är ju det verktyg som man använder mest i träd som beskärs varje år, men man måste ju också ha en såg med sig i trädet när grövre grenar ska avlägsnas. I alla år har jag använt en bågsåg med tunnt och smalt vridbart sågblad. Med den sågen kan man såga i alla riktningar då man med ett enkelt handgrepp ändrar sågbladets riktning.

    Bågsågen har följt mig sedan tiden innan den hopfällbara grensågen fanns. När jag var som mest aktiv med fruktträdbeskärning i Stockholm så beskar jag ungefär 100 träd under februari och mars varje år. Numer blir det bara slottsparkens fem träd.
    Det som har gjort att jag tycker bäst om bågsågen är att jag brukar ha den hängande på armen när jag klipper med sekatören och jag kan då snabbt använda sågen när den behövs. Om jag har den hopfällbara grensågen måste jag ner i fickan eller i ett hölster och hämta den och även fälla ut bladet. Det blir för många moment liksom.
    Sedan tycker jag att jag kommer åt bättre med det vridbara bladet, men det är säkert en vanesak. Men nu i år har jag börjat använda den lilla hopfällbara röda grensågen med det fina namnet ´´Pocket boy´´ och det funkar trots allt riktigt bra. Jag har tidigare använt Felco men jag ville ha den minsta tänkbara sågen nu.

    Fördelen med den hopfällbara grensågen är att det går lättare att såga av grövre grenar än med bågsågen. Men skulle jag ha mina 100 träd att beskära igen så skulle bågsågen åter hänga på min arm.
    Inlägget om sekatören



    En dag i en slottsträdgårdsmästares liv

    Följ med en dag i en slottsträdgårdsmästares oerhört spännande liv i februari...!
    • Klockan är 4.45 och jag ser mig vilset omkring. Nej det är inte lördag utan tisdag. Det betyder att jag inte ska ha långfrukost tillsammans med P1:s Naturmorgon utan måste plocka ihop det jag ska ha med mig för övernattning på jobbet. Frukosten tar jag med J när jag kommer fram till slottet. Ovanligt trött denna morgon.
    • Jag laddar bilsteron med Uffes album ´´Högtryck´´ i 307:an. ´´Möt mej på Roadhouse Kirschheim ikväll´´ och jag längtar efter en Uffe-konsert!
    • Under resan så pendlade temperaturen mellan 0 och -1 och på E4:an var det saltat. På de mindre vägarna mot slottet var det fruktansvärt halt och det känns skönt att vara framme nu. I Skåne stormar det och träd faller. Här är vindarna inte lika ilskna men det blötsnöar. Det väntas dock sol fram på dagen. Nu en kort frukost innan dagens arbetsuppgifter.
    • Frukost avklarad. Te, macka med ost och skinka och ett kokt ägg. Nu flytta-grejer-i-förråd-jobb och sedan upp i fruktträdet på bilden nedan. Tänker ha Odla med P1 i lurarna. Avsnitt från maj-juni i somras.
    • Så! Vindens styrka ser ut att öka men det har slutat snöregna. Odla med P1:s sommarsändningar är laddade i mobilen och nu blir det klättring på långstege. Fåglarna hörs inte i vinden idag och det blir nog inga vårkänslor där i trädet...
    • Pausar mitt trasiga knä lite och tar en kopp te. Jag lyssnade inte på Odla med P1 utan på ett avsnitt av Tendens som handlade om att vara inflyttad norrlänning i Stockholm, det var två av Bo Kaspers medlemmar som kommer från Piteå som medverkade. Intressant var det!
    • Väntar in lunchen...och undrar vad som bjuds idag. Det är en högtidsstund när man får komma in i värmen och äta kockarnas goda mat. Lyssnar på ännu ett Tendens. Nu om Hällefors.
    • Njutit av en smarrig lunch och druckit dagens kopp kaffe. Nu fortsätter jag i trädet. Solen lyser över slottsparken och det blåser hårt. En flock helt tysta måsar svävar över parken men jag har ännu inte sett vår havsörn idag. En kanelbulle från bageriet ligger och väntar att bli uppäten under eftermiddagsfikat. Visst är det spännande att följa denna händelsrika dag?
    • Det är inte mer än tio år sedan som jag rörde mig som en ekorre i träden. Det gör jag inte idag.  Växlar med att klättra och beskära detta stora träd med att hjälpa J att fylla sandspridaren. Det är isbanor igen här på gångarna. Lyssnat på Uffe och Winnerbäck i träden. Funderar över vänskap...där uppe i trädkronan.
    • Afternoon tea med den där kanelbullen...och med J. Skönt att vila benen lite. Har en bit kvar av trädet och jag sedan ska jag fotografera det tänkte jag.
    • Då var just det här trädet klart och nu väntar två päronträd. Nu är det ljust längre på dagarna och jag kan jobba längre i em. Mot päronträden...!
    • Nej...nu får det räcka för idag. Urblåst och med trötta knän samlar jag ihop verktygen. Dags att gå in i slottet och äta middag och sedan logga ut för idag. Det blir övernattning och en kväll på mitt rum.
    • Har ätit middag med Emelie och Hasse...en mycket god kasslergratäng. Så, då var jag fri och ledig. Vad gör man då i ett slottsområde långt ute på landet? Ska jag dra på mig finkläder och åka in till Södertälje och dansa? Eller blir det spritfest på rummet med vild Spotifymusik? Eller blir det en stilla kväll med en bok, lite SVT-Play, te och skriva lite?
    • Direktsändningen avslutas. En oerhört spännande dag går mot sitt slut och i morgon väntar nya äventyr. God Natt!

    Visby botaniska trädgård

    Läge: Vid havet i Visby
    Känsla: Trädgårdslycka
    Skötsel: Perfekt
    Växter: Stor rosengård, perenner och främst dessa fantastiska träd.
    Historia: De Badande Wännernas:s botaniska trädgård och öppnades 1855 av ett sällskap som grundades i Visby 1814.
    Ägare: DBW
    Café: Nej
    Öppettider:
    Entréavgift: Fritt inträde
    Trädgårdsmästare: Lasse Pettersson
    Hemsida: Visby botaniska
    ______________________________________________________________________________________
    Jag har blivit intervjuad av några tidningar och varje gång har jag fått frågan vilken som är min favoritträdgård i Sverige . Varje gång blir mitt svar - Visby botaniska trädgård. Egentligen är ju Norrvikens trädgårdar och några till minst lika vackra. Men det är något speciellt med Visby botaniska. Läget vid havet och med de medeltida kvarteren intill. Sedan har jag upplevt så mycket vackert här privat, från det att jag var barn och fram till idag. Så det här är min favoritplats framför alla andra.

    Visby botaniska trädgård ligger fantastiskt vackert innanför den skyddande muren mot havet och går man ut genom kärleksporten så öppnar sig den storslagna vyn mot havet. Trädgården är skyddad mot vindar dels från muren men framför allt av de höga träden som omgärdar hela platsen. Här trivs trädgårdens träden och andra växter utmärkt. Träden är mycket storvuxna och vid entrén står två enormt stora plataner. På andra sidan trädgården står ett annat exemplar som är Sveriges största platan.

    Plataner trivs bara upp till zon 1 eller möjligen zon 2. Här finns mängder av fantastiska träd som kejsarträd, en enorm korkalm (Ulmus minor var. suberosa), näsduksträd, ett manchuriskt valnötsträd som är lika stor som en ek, kinesisk sekvoja, ginko, mannaask, tulpanträd, ja jag skulle kunna räkna upp mängder av fantastiska träd som växer sig enormt stora här inne. Hur vacker än rosengården, perennplanteringarna och sommarblomsrabatterna än är så är det träden som jag blir mest imponerad av.

    Rosorna i rosenträdgården är en färgbomb. Det ser ut som om de skulle ha planterats på måfå huller om buller men jag tror att detta är noga genomtänkt för att alla dessa färger ska fungera ihop. Jag är en aning förvirrad och vet inte riktigt vad jag ska tycka om denna blandning av alla färger.

    De vackra stenpelarna i rosengården fungerar som pergola och det hela blir fantastiskt vackert med clematis viticella ´Carmencita´ som hänger ner från pelarna, perennerna är vackert komponerat där under och så alla dessa rosor som lockar besökarna.

    Det var här jag hittade rosen Bonica för flera år sedan och som jag nu har i min slottspark. Nu har den nya rosen Wisby ersatt Bonikan och de är en aning lika. Visst förstår jag att man vill ha en egen ros här men jag såg att den var mottaglig för svartfläckssjuka och det kan i och för sig även Bonican vara men inte så här mycket tycker jag. Wisby är i alla fall mycket vacker. Köksträdgården, kålgården eller nyttoträdgården är också mycket fin och där gångarna är täckta med halm.

    I dammen finns näckrosor och intill står en skogsalm som måste vara Sveriges största alm, den är osannolikt stor.

    Lusthuset ligger högt och stenpartiväxter är planterat i slänterna runt om. Här spelar ibland en brunnsorkester under sommarkvällarna och här har även brudpar vigts.

     

    Sommarblomsplanteringarna gick 2007 i rött, blått och lime i år, en något udda färgkomination som jag inte blev klok på, vet än idag inte om jag tyckte om det. Växterna var bl.a. Solenostemon scutellariodes ´Lime Green´, Salvia farinacea ´Reha´, Pelargonium hortorum ´Stadt Bern´, Lobelia x speciosa ´Compliment Scarlet´, Nicotiana langsdorffii ´Lemon Tree´,
    Vid entrén växer murgrönan högt upp och täcker nästan helt en ruin och det känns som om allt är planerat in i minsta detalj här inne utan att det blir alltför perfekt.

    Jag funderar lite hur man förvaltar en sådan här trädgård, hur sköter man dessa träd? Här utför man ingen onödig beskärning utan träd och buskar får växa så vilt och naturligt som möjligt men träden åldras och jag ser på flera träd hur tickor börja växa i sår av beskärning eller där grenar gått av, ett tecken på att trädet tappat förmågan att valla igen sår innan svampen fått fäste. På några platser har man börjat plantera nya träd, t.ex. några exemplar av katalpa. Men om man tittar fram i tiden, säg om 50 år, då har flera av dessa jätteträd gjort sitt eller i alla fall börjat ge upp, ett träd dör ju väldigt långsamt.

    I ovalen har man sommarblommor med olika teman varje år. Förra året skulle jag velat vara här då allt gick i vitt. I år har man rött, blått och lime. Jag har gått där varje dag denna vecka och kan inte bestämma mig vad jag ska tycka. Röda pelargoner och blå daggsalvia och limefärgade palettblad. Palettblad har aldrig varit någon favorit hos mig och när den limefärgade sorten bryter av det röda blir jag bara förvirrad. På håll ser det riktigt bra ut men kommer man inpå så blir det inte riktigt harmoniskt.

    Sammanfattar man detta paradis så måste jag säga att fanns denna park hemma skulle jag besöka den så ofta jag kunde för att följa trädens blomning på våren och försommaren och alla övriga växters skiftningar under året.



    I den här lugna lite kyliga planteringen växter bl.a. Liatris spicata, Cimicifuga racemosa, Verbascum chaixii, Verbena hastata, Veronica virginica ´Album´, Verbena officinalis, Geranium phaéum, Anaphalis triplinervis, Perovskia abrotonoides x atriplicifolia ´Blue Spire´, Thalictrum dalavayi, Scabiosa caucasia ´Clive Greaves´, Calamintha nepeta ´Blue Cloude´, Liatris spicata ´Alba´

    Rosen Wisby

    Chokladblomma

    Den här lysande eldiga planteringen drog tills sig mest besökare efter rosenträdgården i parken och den var verkligen läcker. Några av växterna var:
    Hemerocallis x hybrida ´Aten´, Rudbeckia fulgida v. speciosa ´Goldsturm´, Helenium x autumnale ´Rubinswerg´, Lilium lancifolium, Hemerocallis x hybrida ´Summer Interlude´, Euphorbia amygdaloides ´Purpurea´, Solidago x hybrida ´Leraft´, Ligularia x hessei, Ligularia dentata ´Desdemona´,

    Svart mullbärsträd

    Kejsarträd

    Den fantastiska murgrönan här i botaniska

    Sommarblommor 2009

    Sommarblommor 2008

    Sommarblommor 2007


    Trädgårdsmästare Lasse Pettersson 2011


    Krusenstiernska gården i Kalmar

    Läge: Stora Dammgatan 9, 200 meter från Kalmar slott 
    Känsla: En oas i Kalmar dit man kan gå när man vill vila. Det är tillåtet att ta med egen picnic till trädgården men det finns även ett enklare café. 
    Trädgårdens skötsel: Snyggt och fint 
    Växter: Hela parken är fylld med fruktträd och bärbuskar, syrener och två stora valnötsträd. Riddarsporrar som solitärer och en örtagård med pipört, basilika, libbsticka, malört, ålandsrot, strandmalört, dragon, vinruta, citrontimjan, läkemalva, isop, oregano, spansk körvel, citronmeliss mm. 
    Historia: Ett borgarhem från 1800-talet. Har sedan 1874 ägts av samma familj. 
    Café: Ja, öppet måndag-fredag 11-17, lördag-söndag 13-17
    Hemsida: Krusenstiernska
    Öppet: Trädgården är öppen 2 maj - 31 aug. vard. 10-17 helger 13-16. September vard. 10-15.30
    Aktuellt: Teater i trädgården 2011


    Vid mitt första besök här den 6 augusti 2006  blommade perenner och sommarblommor vackert. Krusenstiernska trädgården i Kalmar ligger invid slottet och med närhet till havet. Innanför höga plank ligger denna fina oas i unionsstaden.
    Det är tillåtet att ta med picknick och använda de stora borden att sitta vid. Det som är speciellt här inne är att det finns mängder av fruktträd som låtits gå i höjden och just här är det mycket passande, i en villaträdgård däremot så skulle det ta för mycket ljus. Man går som i valv av djup grönska och det är en skön plats nu när solen strålat på oss hela sommaren. Jag kan mycket väl tänka mig det tak av fruktträdens blommor som i maj förgyller platsen, det måste vara den bästa tiden här. Vårbilderna från 2008 vid ett senare besök visar hur vacker trädgården är i maj.


    Gamla knotiga syrenbuskar böjer sig över mig där jag vandrar gångarna fram och de har inte kännt av beskärningsverktyg på mycket länge, det är charmigt när man ser det så här men livet på syrenerna skulle förlängas betydligt om de fick en föryngringsbeskärning. Vinbärsbuskar och krusbärsbuskar finns på många platser i trädgården och riddarsporrar är planterade solitärt på flera platser efter gångstigarna. Det här är en gammal borgargård från början av 1880-talet och i huvudbyggnaden finns nu ett museum.


    Vid caféet har en ny örtagård anlagts och en del blomsterplanteringar där stora snäckskal är lagds runt planteringarna...hm! Mitt i parken finns en öppen yta som används till andakter, teater och andra evenemang, det är alltså en mycket levande trädgård som Kalmarborna kan ta del av.
    En koloniträdgård ligger i anslutning till den övriga trädgården och det är här sensommarblommor lyser med alla färger. Sammanfattningen blir att det här är en plats som stadens befolkning måste älska, att kunna kliva in i den gamla trädgården som är omsluten av plank och för en stund glömma livet utanför.


    Sofiero slottspark

     
    Tid: 1 juni 2008
    Läge: Strax utanför Helsingborg
    Känsla: En galen färgchock i rododendronblomningens tid och det var en blandning av för mycket och beundran.
    Skötsel: Mycket bra
    Växter: Ja...jag såg bara rododendron.
    Historia: Slottet byggdes 1864, mer här.
    Ägare: Helsingborgs stad
    Café: Sofiero Glasveranda & Café
    Hemsida: Sofiero
    Öppettider: 2 April - 26 september  (Ordinarie entré) Parken: kl 10-18 Slott och utställningar: kl 11-18
    Sofieros Glasveranda och Café: kl 11-17
    Sofiero slottsrestarurang: Lunchöppet mån - fre - kl 12.00-13.30,  Kvällsöppet tis - lör från kl 18, Söndag helt stängt.
    Aktuellt: 2010 blev Sofiero vald till Europas vackraste park.
    ______________________________________________________________________________________

    Efter en varm och jobbig resa från Norrvikens trädgårdar och Båstad landar jag på parkeringen utanför Sofiero. Om Norrvikens trädgårdar var en lugn och skön plats så var Sofiero precis tvärtom. Många turistbussar stod parkerade och det var fullt av besökande danskar i parken. Redan vid första blicken in i parken förstod jag att det här var något utöver det vanliga, det stod stora grupper av människor och beundrade azalea- och rododendronblomningen framför slottet.

    Omedvetet drogs man till denna färgchock, kameror gick varma och det blev kö till de mest färgstarka blommorna. Jag kände mig mest yr och visste inte hur jag skulle ta in allt det där,  visst var det vackert men en aning för mycket på en gång. Men vem kan klaga och gnälla när det blommar så här galet vart man än gick.

    Det skulle komma mer än denna blomning framför slottet. När jag vandrade ner i rododendrondalen och gick bland trädlika rododendron blev jag än mer yr och förvirrad av alla färger och samtidigt oerhört imponerad av denna  anläggning.

    När jag stod längst ner i dalen vid dammen och såg upp mot slottet så blev det nästan overkligt. Överallt blommade dessa buskar i stora bestånd och i alla färger. Det är svårt att beskriva med ord utan detta måste upplevas för att man ska förstå. Alla ens föreställningar om att rododendron är en tråkig växt blev plötsligt inte lika huggna i sten.

    Förutsättningarna för att rododendron ska trivas finns här på alla sätt, en ravin med lagom skugga och med en jordmån med lågt PH-värde. Idag finns 10 000 rododendron i Sofieros park och den första planterades 1907.
    Efter att ha fotat kameran varm och med stora ögon gått runt runt ett tag blev den en glass på gräsmattan i skuggan framför slottet innan jag fortsatte mot den öviga trädgården.

    I alla små trädgårdsrum nedan väntade rosor och perenner på att slå ut i blom. Allt var mycket fint anlagt och jag önskar att jag skulle kunna få se detta om två eller tre veckor igen för att kunna bedöma den här anläggningen.
    1. Kungens Vinhus.
    2. Köksträdgården.
    3. Sofieros Blomster- och Trädgårdshandel.
    4. Dronning Ingrids duftende have.
    5. Melonhuset.
    6. Lustträdgården.
    7. Brunnsplatsen, anlagd av kung Gustav VI Adolf.
    8. Murrabatten.
    9. Kronprinsessan Margaretas blomstergata.
    10. Jubileumsträdgården ”Margaretas Garden”.
    11. Primulasänkan med skulpturen Bron.
    12. HM Drottning Silvias Blomstersmycke.
    13. Entré, information, butik, toaletter.
    14. Skulpturen ”Carnek” / Nya Rhododendronplanteringen
    15. Kungliga fotbollsplanen, fyra skulpturer ” Accumulation no 5”, ”Boalt”, ”The Öresunds Moonslipper”,” Diapasson”.
    16. Installation i grå granit ”Artistic”.
    17. Sofiero slott – slottsutställning, Sofieros slottsrestaurang, slottscafé, kontor, toaletter
    18. Lejonlabyrinten – en skulptursaga för barn och vuxna
    Om man inte är ute efter lugn och ro utan kan tänka sig att vandra bland stora människomassor i rododendrontider så ska man absolut besöka Sofiero och är man älskare av rododendron och starka färger så blir man inte besviken.




    Norrvikens trädgårdar

     
    Besök: 2008, 2009, 2010
    Läge: Strax utanför Båstad och visst ligger väl Norrvikens trädgårdar i Skåne?  Gränsen mellan Halland och Skåne går ju här någonstans.
    Känsla: Den här varma stilla morgonen den 1 juni 2008 bjöd trädgården på en nästan magisk känsla. En vacker plats som har ett lugn om det inte är för många besökare i trädgården samtidigt.
    Skötsel: Mycket bra.
    Växter:
    Trädgårdsmästare: Birger Ekenstierna (2008)
    Historia: 1906 blev Rudolf Albelin ägare till platsen över vilken han redan då upprättat en plan. Lilla Båstad fick, av sin föregångare vid Bråviken ärva namnet Norrviken. Under närmre femton år anlades trädgårdarna med stora arbetsinsatser och ekonomiska åtaganden.
    Ägare: AB Norrvikens Trädgårdar sedan 1986.
    Café: Ja. Öppet 14 juni - 17 aug, 11.00-16.00, 7 dagar i veckan.
    Hemsida: Norrvikens Trädgårdar
    Öppettider: Från 1 maj till 30 september kl. 10.00 - 18.00
    ____________________________________________________________________________________

    2008
    Efter att ha övernattat på Torekov hotell åkte jag in mot Norrvikens Trädgårdar för att besöka platsen just när de öppnade. Solen hade redan börjat värma och ännu en het dag väntade. Att fotografera i det här starka solljuset är inte kul men inne i den här vackra trädgården finns även skugga under de stora träden.

    Från biljettkiosken och fram till byggnaden leder en lång bred blomstergata som den sista biten har perennplanteringar på båda sidor om gången. Här dominerar nu kirgislök i lila och lupiner börjar blomma. Framför huvudbygganden ligger barockträdgården med sin stramhet.

    Till vänster om byggnaden blommar mängder av höga rododendron nu och den delen av trädgården kallas ´´Den romantiska trädgården´´  och det är verkligen romantiskt där inne men en damm och ett vackert lusthus, runt om blommar alla rododendron i flera färger. Just i den här miljön och i den här tiden på året känns den här växten som jag annars kan ha lite problem med...riktigt rätt.

    I renässansträdgården var buxbomen mycket fin och jag är väldigt svag för den här stilen när den har en lite vildare omgivning. Kontrasten  blir effektfull med den strikta ordningen mot det lite vilda och naturliga. Buxbomkvarteren var tomma på växter nu och jag vet inte om de kommer att plantera sommarblommor senare. Mot restaurangen fanns planteringar med blommande rododendron och azalea i många olika färger.

    Genom hela trädgården går en mittaxel vilken alla de små trädgårdarna förhåller sig till. Det är många små trädgårdsrum som man passerar längs mittaxeln, här finns vattenträdgården, renässansträdgården, den romantiska trädgården, örtagården, gröna rummet mm. De många rummen gör trädgården omväxlande utan att förlora harmonin på något sätt.
    Nästan längst bort i trädgården blommade näsduksträdet  rikligt just nu.

    Den vackra vägen ner till japanska trädgården går genom kungens ravin där rododendronen är skänkta av kung Gustav VI Adolf. I japanska trädgården växer vackra lönnar av olika slag och i morgonljuset var den rödbladiga Acer palmatum mycket vacker. Gullregnet blommade och vid den fantastiska vresboken Fagus silvatica f. tortuosa blir man stående länge för att beundra dessa kraftiga grenar som inte verkar veta åt vilket håll de ska växa.

    Den japanska trädgården är lummig och innehåller mängder av träd, buskar och perenner vilket inte är så vanligt i japanska trädgårdar. Man ser här spår av vårens lökblomning och jag tror att trädgården är mycket vacker även då när träden just fått sina späda blad och solljuset når ner till de vilda ytorna med vårens lökväxter.

    Jag har besökt den här trädgården för tio år sedan och jag tycker lika mycket om den idag så då.
    Så alla trädgårdsälskare....besök dessa trädgårdar, ingen kommer att bli besviken. Hit kommer jag att återvända många gånger.




    Dagens trädgårdsbok - Lövträd och buskar

    Författare: Gunnar Nilsson
    Bokförlag: Svensk Byggtjänst
    Utgivningsår: 1985. Förstaupplagan kom 1983.
    Sidor: 285

    Jag fick en kasse äldre böcker av en god vän och bland alla fina böcker om Stockholm mm. så fanns denna skatt. Den här boken har jag lånat på bibliotek flera gånger och nu har jag den själv i min samling. Så här presenteras boken:

    Svenska Plantskolornas Riksförbund står bakom tillkomsten av denna växtatlas över lövträd och buskar. Boken beskriver mer än 600 växter varav 300 är illustrerade. Urvalet är anpassat efter svenska förhållanden och växterna finns i regel i våra plantskolor eller har tidigare varit vanliga.
    Boken är unik för Sverige inte minst genom tabelluppställningar som redovisar växternas egenskaper och krav på växtbetingelser. ´´Lövträd och buskar´´ förväntas därför fylla ett länge uttalat behov av ett bra hjälpmedel såväl vid inventering och artbestämning som vid plantering av t.ex. trädgårdar och parker.

    Den här boken kommer jag att få mycket glädje av. Här visas i bra illustrationer både blad. knoppar, taggar och andra egenskaper.

    T.ex. kan en beskrivning av Prunus máhaleb - Vejksel, se ut så här:

    Växtsätt: Mindre träd, ca 5 m högt, eller ungefär lika bred, välförgrenad buske. Grenar delvis överhängande. Stam kort med längssprickig bark. Skott finhåriga med ljusa lenticeller. Lövfällande.
    Knoppar: Enstaka
    Blad: I det närmaste cirkelrunda, 3-6 cm långa, mattgröna utan glandler. Ingen höstfärg.
    Blommor: Vita, 1,5 cm vida, väldoftande i klasar om 6-10 blommor. Maj.
    Frukter: 6 mm tjocka, svarta.
    Växtplats: Kalkrik jord är en förutsättning men trivs då även i stenig och rätt mager jord. Soligt läge är ett krav för tillfredställande utveckling. Utmärkt häckväxt.
    Härdighet: Zon I-III

    Stort tack Eva!


    Trädgårdsföreningen i Göteborg


    Tid: 9 augusti 2008 och september 2010
    Läge: Centralt i Göteborg vid Kungsportsplatsen, Avenyn.
    Känsla: Ulf Nordfjells nya rosenträdgård fick mig att må mycket bra.
    Skötsel: Perfekt!
    Växter: Det är nog rosorna som har huvudrollen här. Men trädgården omfamnas av stora, gamla träd.
    Historia: Göteborgs trädgårdsförening grundades 1842. Mer här.
    Ägare: Göteborgs kommun
    Café: Rosencaféet. Restaurang Trädgår´n. Cafe Grindstugan.
    Hemsida: Trädgårdsföreningen
    Inträde:
    ______________________________________________________________________________________

    Det är säkert tio år sedan jag besökte Trädgårdsföreningen senast och minns att jag inte blev speciellt imponerad. Nu visste jag att trädgården renoverats inför utställningen Göteborgs lustgårdar och jag hade ganska höga förväntningar.
    Tidigt och nästan första besökare den här lördagen i augusti vandrade jag in i trädgården. Första delen från entrén där Trädgår´n ligger ser väl ut som vilken svensk stadspark som helst men när jag kom längre in i trädgården började det hända saker.

    Här fanns nu en hel del tillfälliga utställningsträdgårdar som ingår i utställningen Göteborgs lustgårdar och här gällde det att sticka ut och berätta något mer än om en trädgårdstäppa. Det var vågat och ganska kul tycker jag.
    Det stora vackra växthuset står som ett stort glastempel mitt i parken och är ett självklart centrum i trädgården dit man dras automatiskt.

    Det var nu jag ramlade in i Ulf Nordfjells alldeles nyanlagda rosenträdgård och tappade nästan andan. Jag vet att han kan skapa vackra platser i trädgårdar och sedan planteringen ´´Skymning´´  i Rosendals trädgård hemma  i Stockholm under kulturhuvudstadsåret 1998, har jag följt hans verk. Den här rosenträdgården är så oerhört vacker och är en av de starkaste trädgårdsupplevelser jag haft någonsin faktiskt, men det är svårt att med bilder visa det jag kände. Nu blommade inte de gammaldags rosorna men perennerna blommade som bäst. Färgskalan var blått och vitt med echinacea, stenkyndel, nepeta, perovskia.
    Något så smakfullt anlagt har jag sällan sett och jag ville knappt lämna den här delen av trädgården.  Nu tycker jag ju om trädgårdar som är lite naturlika med ängskaratär.
    Platsen är väl vald intill växthuset och bodde jag i Göteborg skulle jag gå hit varje dag. Det här är vad jag spontant kände när jag var där.

    Det känns som om Ulf Nordfjell inte behöver sticka ut med så mycket märkligheter för att väcka intresse, det blir bra ändå och mitt intresse har han då lyckats fånga!
    Det var så bra att jag t.o.m. såg Piet Oudolfs plantering (bilden nedan) en bit därifrån som ´´helt OK´´  och det säger väl en del? Det betyder inte på något sätt att Oudolfs roll som den stora mästaren förändras.

    Borta vid den gamla rosenträdgården som anlades i mitten av 1980-talet blir jag mer förvirrad än imponerad. Visst är det effektfullt med alla tusentals polyantha-floribundarosor i blom men jag har svårt att ta in alla dessa färger och det verkar inte som om man vetat riktigt hur man ska placera alla rosor, det blir som ett färgfyrverkeri som man häpnar över, men är det vackert?  Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga - någon harmonisk del av trädgården är det i alla fall inte. Det här är dock den mest populära platsen och det fotograferades vilt bland alla besökare. Borta vid nya rosengården var jag ensam.

    Den del av trädgården invid rosencaféet var mycket vacker, där gråmalva, stäppsalvia, höstanemoner mm blommande i en harmonisk färgskala. Det kom plötsligt ett kraftigt regn och jag stod inne i en utställningslokal invid caféet och såg ut över trädgården som sköljdes av regnet.

    Trädgården har som sagt renoverats inför årets utställning och gångarna har återfått de mjukare former som de tydligen hade förr. Det är både snyggt och spännande att gå på dessa gångar som böljar sig runt hela trädgården.

    Växthuset är magnifikt, stort och vackert. I det mindre växthuset intill hade Hannu Sarenström sin utställning.
    Det finns säkert mycket mer att säga om den här trädgården så varsågoda att kommentera och säg vad ni tycker.
    När jag gick härifrån hade Odla med P1 direktsändning från scenen och det satt kanske femton personer nedanför. Jag tänkte gå fram och fråga hur man får bort mossa från gräsmattan och löss från rosor - men jag sansade mig.
    Sammanfattningen blir att Trädgårdsföreningen är en pärla mitt inne i Göteborg och jag förstår att Kal, Ada, Osborn och alla andra här i stan är stolta över trädgården. Jag vill absolut komma hit när den nya rosenträdgårdens rosor blommar.

    Piet Oudolfs plantering

    Gömmer mig inomhus då störtregnet föll

    Under mitt septemberbesök 2010 blommade Ulleternellen i stora fält


    Göteborgs botaniska trädgård

     

    Läge:
    Carl Skottbergs Gata 22 A i Göteborg. Det är Europas största botaniska trädgård med sina 175 hektar.
    Känsla: En fantastisk trädgård som i Japandalen blir magisk.
    Skötsel: Extremt bra.
    Historia: Trädgården invigdes 1923
    Café: Botaniska paviljongen
    Inträde: 20 kr frivilligt.
    Hemsida: Göteborgs botaniska
    Aktuellt: Simon Irvine bygger ett Lövkapell, invigning i juni. Se här.
    2011 - Simon Irvines lövkapell

    När man talar om de vackraste trädgårdarna i Sverige så nämns ofta Göteborgs botaniska trädgård och jag måste nog hålla med om att det är en vacker plats. En botanisk trädgård har till uppgift att visa upp växter i olika miljöer i första hand och om man samtidigt kan få anläggningen så här vacker så har man lyckats med något riktigt svårt.
    Entrén med blomsterarrangemangen är ju alltid en färgsprakande inledning på rundvandringen här och nu så här tidigt på säsongen har man kvar penséerna och mot azaleorna och rododendron bakom så blir det en stark blickpunkt när man kommer in i trädgården.
    Början av vandringen upp i trädgården är väl inte så märkvärdig. Växthusen fick vara ifred den här gången och demonstrationsträdgården framför restaurangen besökte vi på tillbakavägen. Den relativt nyanlagda örtagården blir bättre för varje gång man besöker den och nu hade pimpinellrosorna börja blomma och i murarna växte den extremt vackra murrevan.

    Det är en tung backe upp i rododendrondalen och jag hade tur som kom just då alla rododendron blommade som bäst. Här i södra Sverige blir parkrododendronen nästan trädlika. Den marktäckande vårskönan med sina skira rosa blommor täcker marken i det här skuggiga partiet.
    Här visas ungefär 500 olika rododendron (inklusive azalea), varav cirka 200 är rena arter, de flesta östasiatiska.

    Efter den branta stigningen i rododendrondalen kommer man upp till klippträdgården som är fantastiskt bra anlagd och med ett högt vattenfall uppifrån berget som ger ett levande ljud i det här karga landskapet. Jag har egentligen aldrig varit så intresserad av stenpartier eller klippträdgårdar så när jag kliver in i nästa rum blir kontrasten nästan som religion.

    Det finns platser som jag besökt som stannar kvar i minnet för alltid. Visby botaniska - hela den trädgården är en sådan plats. När vi sakta gick in i japandalen i Göteborgs botaniska blev jag stående och tappade nästan andan. Här inne skulle jag kunna stanna hur länge som helst. Allt var så stilla och tyst, endast fåglarna hördes, näsduksträdet blommade lite försiktigt och min favorit snödroppsträdet hade tyvärr just blommat färdigt.

    Hela den här anläggningen är så perfekt in i minsta detalj att jag häpnar och jag är oerhört imponerad av de som skapat den här delen av trädgården. Dammen med stenarna, alla vackra och spännande träden, allt är så rätt placerat.
    Japandalen byggdes på 1950-talet och den dåvarande intendenten Tor Nitzelus ligger bakom detta. mästerverk.
    Här inne finns det fantastiska trädet junimagnolia men även skenkamelian, japansk vingnöt, koreansk blomsterkornell mm.
    På en skylt står det att det skulle bli bröllop här inne senare på dagen. Må detta äktenskap bli för evigt lyckligt och jag kan inte tänka mig att det skulle bli på annat sätt.
    När jag hämtat mig vandrar vi neråt igen och det blir lunch vid restaurangen innan demonstrationsträdgården studeras lite närmare. Det är så starkt solljus att den här delen av trädgården skulle vinna på om himlen varit lite molnigare, med tanke på fotograferingen. Men även här har man lyckat mycket bra med anläggningen och den röda japanska lönnen bryter av fint mot allt grönt.
    Göteborgs botaniska trädgård har mer än 500 000 besökare varje år. Hela ytan av den botaniska trädgården är på hela 17 hektar varav 25 hektar är odlad yta och det finns ca 16 000 arter på friland.

    Sammanfattningen blir att det här är en mycket vacker botanisk trädgård som dock skulle vara mer normal om inte japandalen fanns här.

    Varning för starka färger!!!








    Fembladsazalea - Rhododendron quinquefolium






    I de skuggiga partierna i parken är marken täckt av den fantastiskt vackra vårskönan Claytonia sibirica. Den har Nordamerika som urspungsland och tycks trivas utmärkt här.


    Murreva


    Rhododendron luteum





    2011

    Edvard Andersons växthus



    Öppettidet: 11-17 dagligen.
    Läge: Bergianska trädgården i Stockholm
    Känsla: Helt underbart att kliva in i medelhavs- och tropisk miljö med värme och doft mitt i vintern men jag besöker gärna växthuset under årets alla tider.
    Skötsel: Perfekt
    Växter: Medelhavsväxter. Tropiska växter. Sydvästaustraliens växter mm.
    Historia: Edvard Andersson var en växtintresserad grosshandlar i Stockholm som dog 1936 och då testamentet öppnades ´´för inrättandet och drivandet av en vinterträdgård där medelhavsklimatets och därmed jämförliga klimatområdets träd, buskar och örter äro uteslutande representerade´´. Växthuset öppnade för besökare i juni 1995 och då var jag på plats.
    Café: Ja, och en museibutik.
    Entré: 50 kr.
    Hemsida: Växthuset
    _____________________________________________________________________________________

    Edvard Anderssons växthus i Bergianska trädgården är en perfekt plats att fly undan mörkret på vintern i Stockholm. Jag besöker växthuset ofta och trivs bäst i Medlehavshallen men självklart även i de tropiska avdelningarna.
    Det är extra härligt att kliva in här när snöstormar viner utanför. Att gå här i värmen och beundra växligheten. Det är alltid något som blommar här inne och jag tycker att jag vid varje besök hittar något som jag inte tidigare sett.
    Efter den stilla vandringen bland växterna blir det alltid fikan i caféet. Om man sitter på den övre våningen med sitt fika så ser man ut över hela växthusanläggningen. Tacj Edvard för detta lilla paradis i Stockholm!

    Medelhavsrummet är 800 kvadratmeter stort och med en takhöjd på 14 meter. Här finns klippor, terrasser och odlingar. Här hittar man Sydeuropeiska trädgårdsväxter och även vild flora.

    Besök den 29 december 2009
    Besök den 15 februari 2009
    Besök den 19 april 2008







    Rosenskärm (Medinilla magnifica).


    Solvisare




    Prickkaktus -Astrophytum ornatum



    Queensland-Acacia  - Acacia podalyriifolia





    Gråbrödraklostrets trädgård i Ystad

    Tid: 9 augusti 2006 vid lunch
    Läge: S:t Petri Kyrkoplan, en liten bit från torget i Ystad
    Känsla: Den historiska känslan finns här och den nyanlagda rosengården gjorde mig glad.
    Trädgårdens skötsel: Mycket bra
    Växter: En nyanlagd fantastiskt fin rosengård med 91 olika rosor. En örtagård med 100 lika växter. Myclet vackra stora urnor med sommarblommor på framsidan (rosariet ligger på baksidan).
    Historia: Klostret grundades 1267 i Ystad. 1532 drevs gråbröderna ut ur klostret med våld av den danske kungen Fredrik I. Ja inte av han själv personligen kan jag tänka! Delar av klostret användes som hospital fram till 1777 där har sedan varit spannmålsmagasin och köptes 1876 av staden. 1912 hade klostret renoverats och öppnades som museeum och bibliotek. Dagens örtagård stod färdig 1988 och rosariet 2002.
    Café: Cafeteria finns inne i museet.
    Hemsida: Gråbrödraklostret och här.
    ______________________________________________________________________________________

    Det här är en plats för vila och stämningen här vid det gamla klostret och den vackra miljön är nästan lite meditativ.
    Klostret är är sedan 1912 ett museum, sedan några år tillbaka är det främst ett klostermuseum med utställningar som handlar om platsen. I museet finns en butik med stort sortiment av böcker, konsthanverk och souvenirer.
    Stora vackra urnor med sommarblommor finns på framsidan. Invid ingången till museet finns en stor plantering med endast gula sommarblommor nu 2006 och som lyser upp nu när augusti är här. Själv brukar jag ha lite svårt för gula växter men på hösten så vill jag inte vara utan dem i trädgårdarna.

    Örtagården ligger vackert intill byggnaden med mängder av läkeväxter och prydnadsperenner. Runt planteringarna är lågt klippta buxbomshäckar. Invid ligger kålgården (som grönsaksträdgården kallades förr) och nedanför på baksidan ligger den mycket fina rosengården som invigdes 2002. Klätterrosor växer på pergolor och 91 olika rosor finns här i 13 grupper. Allt är gjort med god smak och kunskap och det är mycket välskött. En skrift där alla växter finns angivna finns utanför museet och vid rosariet. Önskar bara att jag hade varit här när rosorna blommade. Tror att bästa tiden är i mitten av juli.
    Hela Ystad är en trevlig lugn stad och den här platsen måste man besöka om man befinner sig i stan.



    Görvälns slottspark

    Tid: 4 maj 2008
    Läge: Järfälla
    Känsla: Läget är mycket vackert och slottet ligger högt med en sluttande park mot sjön.
    Skötsel: Inte speciellt bra, örtagården på baksidan är en katastrof. I september 2008 öppnades det ett nytt konferenshotell och jag tror också att trädgården har fraschats upp sedan mitt besök. Det blir ett nytt besök i sommar.
    Växter: Parken har nog varit vacker en gång, nu finns alldeles för mycket måbärshäckar som inte hör hemma i en slottspark, arboretumet är ett bra initiativ där det ska finnas ca: 150 träd med namnskyltar. Jag förstår bara inte var dessa 150 olika träd finns? Här finns i alla fall ett Ginkoträd, en bohuslind, en ornäsbjörk och en del spännande granar.
    Historia: Se här.
    Ägare: Järfälla kommun tog över slottet 1967. I september 2008 tog Maria och Johan Eklund över driften.
    Café: Slottscafé
    Hemsida: Görvälns slott
    ____________________________________________________________________________________

    När man lämnat bilen vid parkeringen så ser man ut över Mälaren och upp till höger ligger slottet högt uppe på berget. Det är en pampig uppfart till slottet som började byggas 1659 och arkitekt anses vara den kände Jean de la Valleé arkitekt till Riddarhuset i Stockholm. De nedersta flygelbyggnaderna har en märkligt rundad form och de flyglar som ligger närmast slottet är samtida med slottet.

    Den gamla lindallén som leder upp till slottet är från 1750-talet och är under renovering som det står på en skylt och det innebär säkert att några av de äldsta lindarna måste fällas.
    Två stjärnmagnolior är planterade perfekt i blickfånget framför slottet men när man kommer fram till byggnaden så blir man besviken att ytorna närmast slottet så okänsligt renoverats. Till vänster om entrén har stora ytor belagts med betongplattor och den plantering som finns där är inte något man vill se framför en historisk byggnad.

    Platsen mycket vacker med utsikten och det vackra slottet som ser väldigt italienskt ut. Det är ett lugn här och just nu när träden börjar grönska och fåglarna håller konsert blir upplevelsen här mycket bra.

    Nu är Görvälns slott en mycket uppskattad konferensanläggning och är berömda för sina hotellrum i olika stilar.


    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Februarifredag i slottsparken



    Februari månad i slottsparken. Den ljusa tiden på dagarna blir allt längre och det känns hoppfullt. Idag såg jag knoppar av snödroppar och även påskliljorna tittar försiktigt upp där i söderläget mot slottsväggen.
    Ljuset och fågelsången får mig nästan att börja le och nynna lite...där i äppelträden som nu beskärs.
    Men idag kom det snö igen...

    På bloggen jobbar jag hårt med att flytta över inlägg från min andra blogg som ska släckas ner helt när jag lagt över alla trädgårdsspaningarna till den här bloggen.
    I helgen lär jag få sitta med mitt svullna knä i högläge för att kunna bli bra tills på måndag. Inga vandringar i helgen som det var tänkt.

    Hoppas att ni alla får en riktigt skön helg...vad ni än ska göra!


    Tro det eller ej...här badar folk frivilligt!




    Pärlbusken ser vilsen ut bland all snö


    Det manchuriska valnötsträdet framför slottet


    Vaktelbären lyser i snön


    Trädgårdslandet vilar och väntar...




    Gunnebo slottspark

    Tid: 9 augusti 2008
    Läge: I Mölndal strax utanför Göteborg.
    Känsla: Här finns en köksträdgård och en barockträdgård. En spännande och vacker plats och jag önskar att jag kunde få besöka parken då alla lindalléer är klippta så att man kunde uppleva effekten av det strikt tuktade mot den vilda naturen runt omkring.
    Skötsel: Ganska bra. Tycker nog att man kunde ha barockparken bättre putsad med tanke på att man ingår i Göteborgs lustgårdar nu i år och att det är turistsäsong.
    Växter: Köksträdgårdarna är mycket bra med alla tänkbara grönsaker och rotfrukter men även sommarblommor. Barockträdgården domineras av tuktade lindhäckar och lindalléer.
    Historia: Huvudbyggnaden uppfördes 1778 av arkitekt Carl Wilhelm Carlberg som även ritat parkanläggningen.
    Ägare: Mölndals kommun
    Café: Gunnebo kaffehus. Frullins vinbar. Öppettider se hemsidan.
    Hemsida: Gunnebo slott

    Gunnebo slott besökte jag för tio år sedan och anlände dit tidigt en morgon då endast trädgårdsarbetarna var vakna Den gången kom jag innan alla lindar i barockträdgården var formklippta för året. Jag tycker ju att det är effektfullt med strikt tuktade växter mot vild natur så var det synd att jag inte fick uppleva den effekten nu heller.
    Jag gillar verkligen det här trädgårdsrummet med inramningen av lindarna med de höga häckarna i centrum som också består av lind.  De rundklippta lindarna längst ner blir ett perfekt avslut. Utsikten mot de gröna kullarna gör att det blir just ett stort trädgårdsrum av den här delen av parken. Statyer och praktfulla urnor finns runt om i parken.

    Det som störde något var de buxbominramade planteringarna just nedanför byggnaden där det inte var mycket ordning. Någon enstaka perenn eller sommarblomma tittade upp här och där. Eftersom detta är en barockpark där symmetri och ordning är viktigt så tycker jag nog att dessa små planteringar borde ha ordning. Sedan tycker jag att skötseln borde vara en aning bättre med tanke på att parken ingår i utställningen Göteborgs lustgårdar nu 2008 och att det fortfarande är turistsäsong.

    Byggnad och park flyter bra ihop med de pampiga trapporna ner mot den symmetriska barockparken.
    Den delen av trädgården som gör att Gunnebo slott finns med i utställningen Göteborgs lustgårdar är självklart den nya köksträdgården där stora och breda planteringar innehåller allt man kan önska. Jag tycker dock bättre om den gamla delen av köksträdgården där man planterat mycket sommarblommor bland alla grönsaker. Som vanligt tänker jag inte fördjupa mig i köksträdgårdsodling här utan nöjer mig med att säga att det var snyggt anlagt och säkert mycket uppskattat av grönsaksmänniskor.

    Gunnebo slott har ett lugnt läge trots närheten till Göteborg och det är en skön plats att vandra omkring i eller äta/fika på någon av restaurangerna som nu fanns här.



    Det här inläggen tillägnar jag Kajsa som inte finns bland oss längre.

    Grönsöö slottspark

     
    Tid: 20 maj 2007 kl. 11.00
    Läge: 9 mil från Stockholm och 2.5 mil från Enköping.
    Känsla: Vid ankomsten kändes det som man kommit mycket långt från stora bråkiga E18 och andra trafikerade vägar. Här hörs ingen trafik. Kor betar mittemot parkeringen och en lummig lund ligger framför slottet. Annars blev känslan mer en förvåning att denna park blev vald till Sveriges tredje vackraste park 2005.
    Skötsel: Mycket bra skötsel. Träden hamlade i vintras, gångarna bra skötta och det är i övrigt snyggt i parken.
    Växter: Här finns Drottning Kristinas lind från 1623. Träden i parken är gamla kastanjer, lindar, lönnar, en stor Nutkacypress som planterades 1888, en Ornäsbjörk också planterad 1888. I Blomstergården: Smörboll, Dagliljor, Nävor, Höstanemon, Riddarsporre, Tovsippa, Akleja, Praktbetonika, Höstflox mm. Låga ligusterhäckar. 
    Historia: Parken som den ser ut idag anlades på 1740-talet. Sedan 1623 har det odlats äpplen här och det är Sveriges äldsta kommersiella fruktodling. Det finns 6000 fruktträd på området. Läs mer här
    Café: Lör-Sön & Helg 17/5-16/9 kl 12-16 samt dagligen 23/6-26/8 kl 12-16. Kaffe och en stor macka kostar 55 kr. Lite synd att det inte serveras någon maträtt. 
    Öppet: Varje dag.
    Ägare: Grönsöö kulturhistoriska stiftelse och familjen Ehrenheim. I slottet bor Jacob von Ehrenheim med familj.
    Hemsida: Grönsöö slott

    Det här är en mycket vacker plats vid Mälaren och avståndet från de stora vägarna gör som sagt att Grönsöö slottspark blir en lung plats att vistas på. När man kliver ut bilen vid parkeringen ser man kor som betar och det växer lummiga lövskogar runt slottsparken. Det kostar 40 kr att besöka parken och man löser biljett i en automat.
    Eftersom Grönsöö slottspark blev vald till Sveriges tredje vackraste park år 2005 hade jag mycket stora förväntningar och de vackra bilderna jag sett har länge lockat till ett besök. Med kameror och block kastade jag mig över parken. Jag hade nog väntat mig ett vackrare slott, men det var ju parken som skulle bedömas nu.
    Dubbla rader av mycket gamla kastanjer växer upp mot slottet från parkeringen och det sägs att träden planterades på 1750-60 talet även om jag har svårt att tro det, kastanjer blir normalt inte så gamla som 300 år, men vem vet?

    Det har tagits kärnor av trädet och en plantskola i Norrköping ska nu driva upp nya träd som snart ska ersätta de gamla kastanjerna som ska fällas framöver.
    Blomstergården framför slottet var fylld av lila eller cerisa tulpaner som heter ´Don Quichotte´ och som fanns i planteringar omgärdade av mycket lågt klippta liguster. Borde man inte valt buxbom då zonen kring Mälaren är 2? Buxbom tillhör slottsparker och de här ligusterhäckarna såg inte så kul ut.

    Mitt i blomstergården växte humle på ställningar och i hörnorna av den lilla parken i parken fanns små rum av ganska höga tujor där bänkar var placerade, Här inne finns även perennplanteringar med väl valda sorter. Där tulpanerna nu växer kommer senare utplanteringsväxter att finnas (det ska tydligen bli två olika sorter tagetes i år -  det låter inte så spännande) och hela den här delen är mycket fin, förutom ligusterhäckarna.
    Visningen av slottet kostar 150 kr och runt byggnaden finns skyltar som visar att området är privat. Upp mot ingången av slottet står alléer av knuthamlade lindar. På gångvägar vandrar man runt mot sjösidan där det fina Snäckhuset från 1786 står invid vattnet.
    Från slottet och ner mot sjön växer mängder av knuthamlade lönnar. Det är inte helt vanligt att man hamlar lönnar på det här sättet men tydligen ska det vara en fin effekt uppifrån slottet då de välklippta trädkronorna ska se ut som en grön matta nedanför. Själv tycker jag att det ser mycket märkligt ut med så hårt hamlade lönnar. Hade lindar använts hade jag inte reagerat på något sätt.

    Mot sjön finns inga planteringar mer än häckar av liguster. Nu började jag se mig omkring efter det som gav utmärkelsen tredje vackraste trädgården 2005. Var är den fantastiska parken? Visst är läget vid sjön mycket vackert men här finns inte mycket till trädgård. Endast blomstergården motsvarade mina förväntningar. Jag blev faktiskt en aning besviken och det finns inte så mycket mer att berätta om Grönsöö slottspark. Det finns en butik och en utställningslokal som vid mitt besök ställde ut konst av Peter Dahl. Det gamla brännvinsbränneriet från 1700-talet är idag café.

    Självklart ska man bege sig hit för den vackra platsens skull men är man trädgårdsintresserad blir man besviken.
    Jag har sett väldigt många andra parker och trädgårdar som är mycket vackrare än denna.
    Under 2012 ska jag göra ett nytt besök och då lite senare på säsongen.

     Oktober 2020
     
     
    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Gripsholms slottspark

    Tid: 2 juni 2007
    Läge: Mariefred
    Känsla: Spännade slott och park - men det finns inte mycket till trädgård här.
    Skötsel: OK
    Växter: De enda planteringar som finns här är vid det vackra växthuset. Där blommar just nu  tulpaner och planteringarna inramas av biokovonävor. Övriga perenner är riddarsporre, strandiris, lavendel, stäppsalvia, akleja, vallmo, lupiner mm. På slottes innergård växer spansk körvel och ormbunkar vid en av väggarna och på andra ställen en del rosor. I urnor har penseera av alla regnbågens färger planterats nu....de kör med regeln - ju fler färger desto vackrare. 
    Historia: Gripsholms slottUnder 1800-talet utvecklades trädgården på Slottsholmen. Gångvägssystemet byggdes ut och utformades under denna tid i romantisk anda.

    En ansenlig mängd träd fanns dels regelbundet längs vägarna, dels oregelbundet spridda över gräsytorna. Omfattande blomsterarrangemang fanns längs vägarna och även en hel del sittplatser.


    År 1897 planterades den "stora" fruktträdgården på en tidigare åker i Hjorthagen. Ursprungligen sattes 3 600 träd. Det var vid den tidpunkten Sveriges största fruktodling.

    Under andra världskriget skördades mellan 80–100 ton äpplen varje år. Det sista stora äppelåret var 1970–71. Därefter ansågs inte odlingarna lönsamma längre, varför de lades ner.

    I slutet av århundradet byggdes också ett växthus intill slottet. Dagens växthus är en rekonstruktion av det växthus som fanns i slutet av 1800-talet.


    Café: Gripsholms slottspaviljong
    Ägare: Staten
    Hemsida: Gripsholms slottspark

    Jag visste på förhand att det inte är så mycket trädgård att se här. Framför den vackra växthuset finns dock en del planteringar där nu vackra tulpaner blommar. En franstulpan i lila som jag tyckte om och en nästan svart tulpan som såg dramatisk ut.

    Mot sjön har det anlagts nya planteringar som inramats av buxbom som än så länge inte ser mycket ut för världen. Runt slottet växter stora bokar och lindar och mot sjön på ett ställe har man använt hägg som klippt häck....! Inte så lämpligt då häggen vill växa sig stor och blomma ordentligt.


    En gång ägde vi hela jorden


    Fredriksdal

    Tid: 1 juni 2008
    Läge: I Helsingborg
    Känsla: En stor och mycket fin trädgård/park.
    Skötsel: Mycket bra
    Växter:
    Historia: 1923 öppnade Fredriksdal för allmänheten efter att området donerats till Helsingborgs stad av de sista privata ägarna. En kvarts miljon besökare besöker parken varje år.
    Ägare: Helsingborg stad
    Café: Ja
    Hemsida: Fredriksdal
    Öppettider: Maj och September: kl 10-17, Juni-Augusti: kl 10-19,  Oktober-April: kl 11-16 Entrépris 70 kr.

    Jag var trött, hungrig och lite stressad då jag besökte Fredriksdal tidigt i juni 2008 och jag hade samma dag sett de vackra trädgårdarna Novirrken och Sofiero. Det blev lite för mycket på en dag.
    Jag kommer med all säkerhet att återvända hit när jag har mer tid. Jag ser att trädgården är vacker och jag vill gärna besöka den här platsen då rosorna blommar.

    Drömparken i Enköping

     

    Läge: Centralt i Enköping
    Känsla: Man blir trädgårdslycklig och djupt imponerad. Detta är ett mästerligt!
    Skötsel: Mycket bra.
    Historia: Parken anlades 1996 och byggdes ut med nya delen 2002
    Café: Gå efter ån bort mot hamnen och ät eller fika på Hamnmagasinet som ligger invid ån.
    Öppettider: Man kan besöka parken alla tider på dygnet och det vill man ju!
    Hemsida: Enköpings alla parker
    _____________________________________________________________________________________

    Drömparken besöker jag så ofta jag kan och det brukar bli ett par gånger om året. Ett besök i den här trädgården är alltid gott för själen. Att anlägga en hel trädgård med nästan enbart perenner kan inte ha varit helt lätt, men så är det ju också Piet Oudolf skapad detta mästerverk. Han är en av världens bästa och mest berömda trädgårdsdesigner vad gäller perenner. Den som är intresserad kan försöka skaffa boken ´´Drömplantor´´ som just Piet Oudolf har skrivit tillsammans med Henk Gerritsen. Läs här om när mina bilder från Skärholmens perennpark hamnade på Piet Oudolfs hemsida.

    Enköpings tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson lyckades få Piet att rita denna trädgård och tydligen så blev det en helt del protester i den lilla staden när pengar lades på sköna parker när sjukvård, skola och äldreomsorg ständigt behöver bättre ekonomi. Läget vid ån är perfekt och planteringarna är stora och fyllda av spännande perenner. Gångarna böjer sig runt dessa vackra planteringar och här finns inga raka linjer. Bokhäckar omsluter platsen, där speciellt designade bänkar inbjuder till vila och i Drömparken kan man vistas hur länge som helst. 
     
    Det finns växtförteckningar i en låda, där alla växter är angivna med ett nummer på en karta. Det kan vara lite knepigt att hitta växterna på kartan, men man får inte vara stressad här och varför skulle man vara det? Många av de sorter som finns här är omöjliga att köpa här i Sverige men om man söker på internet kan man säkert hitta en del. Plantskolan Tuna trädgård utanför Enköping har dock specialiserat sig på ovanliga perenner som har använts i Enköpings parker. Se sortiment här.

    En vår såg jag franstulpanen Maja här tillsammans med kirgislöken ´Purple Sensation´ och det blev en fantastisk effekt med den ljust gula tulpanen och den starkt lila löken. Jag härmade den kombon i Engsholms slottspark.
    Nu finns det fler vårlökar här och man bör absolut besöka parken även på våren. Under tidig vår skär man ner perennernas vissna vinterståndarne och man låter resterna ligga kvar i planteringarna för att ge näring och jordförbättring till växterna.

    Det här är den bästa platsen man kan tänka sig om man är intresserad av perenner och även om det är en visningspark så är den uppbyggd på ett mycket vackert sätt. Enköping har 19 olika parker som alla är anlagda med stil och känsla och där växterna har valts med omsorg och med stor kunskap. Enköping måste vara en av Sveriges bästa parkstad.
     
    Stäppsalvia i stora floder...












    Scuttelaria incana  - Grå frossört
     
    Oktober 2020
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Drottningholms slottspark

    Maj 2020
     
    13 juni 2012
     

    Jag hade bestämt mig för att besöka Drottningholms slottspark riktigt tidigt den här lediga onsdagen i början av juni. När jag vaknade halv fem och såg att Stockholm var inbäddad i en mystiskt vacker morgondimma, stressade jag iväg de sju kilometerna ut till det kungliga slottet på Lovön. Eftersom morgondimmor kan lösas upp på några sekunder blev mina steg i slottsparken väldigt mycket snabbare än vanligt, jag ville verkligen ha dimbilder.

     

    Det blev en magiskt vacker morgon där i den kungliga trädgården och slottets konturer blev sakta tydligare i dimman under den tid som jag befann mig i barockträdgården. Jag var helt ensam i parken, solen gick upp och det såg nästan overkligt ut när solstrålarna trängde igenom dimman bakom slottet och speglade sig i de helt stilla vattnen i parkens dammar.

    Längre bort vid den engelska parken kändes det nästan som att befinna sig i en målning eller i en drömvärld där änder sakta gled fram med sina ungar i det spegelblanka vattnet i dammarna och där solen letade sig ner genom trädkronorna i dimman. Jag antar att kung och drottning sov gott och missade magin utanför sovrumsfönstret.

     

    En halv miljon besökare varje år vandrar här bland broderiparterrer, boskéer, fontäner och alléer. En stor del av parken är avspärrat för allmänheten så att kungafamiljen som flyttade ut hit till Drottningholm 1981 ska få lite avskildhet, men den allra största delen av parken är öppen och man kan fritt vandra långa sträckor i den stora barockparken.
    Närmast slottet hittar man de snirkliga buxbomplanteringarna i broderiparterrerna och längre bort i parken boskéerna där det nästan känns som att gå i labyrinter med avenbok och ek som tuktas varje år. När alla fontäner och vattenspel är igång på sommaren då är det här en pärla bland stilparker i Sverige.

     

    Jag hör ibland kritik mot Drottningholms slottspark, att parken är tråkig och stel och att buxbomen ser trött och sliten ut, eller att det är för lite blommor. Det har varit och är fortfarande ett problem med buxbomen bl.a. för att parkens öppna ytor är ett utsatt läge då kalla vinter- och vårvindar drar genom parken och att det under snöfattiga och kalla vintrar inte är någon idealisk plats för den ganska känsliga buxbomen här i zon 2-3. Men man har bytt ut plantor vid flera tillfällen och gjort om planteringsbäddarna och just nu ser buxbomen trots allt ganska ok ut. Den fruktade buxbomsvampen som härjar i landet nu, glömmer vi för en stund.

     

    Att parken skulle vara tråkig och blomfattig kan man kanske tycka om man förväntar sig en prunkande trädgård men det här är en barockpark som följer en historisk stil och barockparker är inte några blomstrande platser.

    Det jag tycker är så vackert vid Drottningholm är att den tuktade parken gränsar mot både vatten och mot vild natur vilket skapar underbara kontraster och att den engelska parken så fint kopplas ihop med barockparken.

    Jag skulle verkligen vilja glida sakta över parken med en luftballong för att verkligen se platsens struktur och ordning.

     

    Redan i slutet av 1500-talet lät Johan III bygga ett lustslott här vid Drottningholm men 1651-58 byggdes ett nytt slott som ägaren Magnus Gabriel de La Gardie sålde redan några år efter färdigställandet till riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Efter det att slottet brunnit var det dags för Tessin d.ä. att börja skapa det som idag är Drottningholms slott och vid hans död tog sonen Tessin d.y. vid, han som senare också skapade det kungliga slottet i Gamla Stan.

     

    Tessin d.y. var även mycket intresserad av att anlägga en vacker slottspark i anslutning till Drottningholms slott och han står bakom stora delar av planeringen av parken efter att ha inspirerats av de franska barockträdgårdarna.

    Det tog mycket lång tid att färdigställa Drottningholms slottspark och 1726 var alla alléer planterade.

     

     I en artikel i Dagens Nyheter från 3 november 1991, som jag sparat, finns att läsa:

    Av parkens 846 lindar, har inventeringen visat att endast 88 träd är i prima skick, inte stympade och rötangripna. Så gott som alla dessa är 150 år eller yngre. 99 träd är i mycket dåligt skick, lever möjligtvis 5 år till.

     

    I en annan artikel i Dagens Nyheter från 2 september 1997, kan man läsa:

    När den första etappen av träd skulle fällas (ca 200 st) hade slottsträdgårdsmästare Dan Haubo tänkt anlita en skogsmaskin, men föraren vägrade göra jobbet. De ihåliga gamlingarna skulle kunna smulas sönder av skogsmaskinens gripklor och falla över föraren. Det vore livsfarligt. Alltså drog på onsdagen två erfarna skogsarbetare, specialister på att fälla träd manuellt ingång arbetet. De kommer att vara klara på endast två dagar. I veckohelgen sker röjning. 

     

    Genom åren hade röta, svampangrepp och hård beskärning i kombination med dåliga växtplatsförhållanden försvagat lindarna i parken och det beslutades att alla skulle bytas ut i olika etapper. 1997 fälldes de första 168 lindarna och jag var där en helg och såg de gamla lindarna där de låg på marken, fällda av motorsågarna. Nya växtbäddar gjordes noggrant i ordning inför planteringen av de nya lindarna. Det stora arbetet med att byta ut alla parkens lindar hade inletts och under åren som det omfattande arbetet pågick besökte jag parken med jämna mellanrum för att följa den spännande och ofrånkomliga förnyelsen av alléerna.

    De 350 lindar som planterats närmast slottet är framdrivna med sticklingar från parkens gamla lindar. De övriga lindarna i parken är av sorten Tilia x europaea ´Pallida´ vars klon är känd från tidigt 1600-tal och ett av de äldsta träden av ´Pallida´ i Sverige, finns för övrigt i Svartsjö slottspark på Färingsö och kallas Drottning Kristinas lind. Den här sorten av parklind har en ganska smal krona med korta lite hängande sidogrenar vilket gör att man slipper de annars breda trädkronorna i parkens alléer.

     

    Alla de 846 nya lindarna i parken ser välmående ut och jag imponeras av det arbete som lagts ner för att förnya alla dessa alléer. 2011 var alla nya lindar planterade och nu ska träden uppbyggnadsbeskäras på ett ganska avancerat sätt (kandelaberbeskärning) så att man får den perspektiveffekt som man eftersträvar i parken och tanken är att man från den mer öppna allén i mitten, ska kunna se slottets flyglar.

     

    Ett världsarv är ett kulturminne eller ett naturminne i världen som är viktigt för hela mänskligheten och idag finns Drottningholm på världsarvslistan. Parken brukar ibland kallas ´´Sveriges Versailles´´ och även om vi inte kan mäta oss med den franska prakten så finns i varje fall vissa likheter i planeringen av vår egen slottspark. Annars hämtade Tessin d.y. som ritade stora delar av slottsparken sina idéer från de franska slottsparkerna vid Vau le Vicomte och Chantilly.

     

    Vid många tillfällen har jag fått frågan om hur min drömträdgård ser ut och jag skulle nog aldrig komma på tanken att nämna en barockpark som Drottningholms slottspark. Trots det så tycker ändå mycket om att vandra här i parken, speciellt när det är tomt på folk och av någon märklig anledning blir jag lugn av den här ordningen och symmetrin. Vid något tillfälle har jag vandrat här en lite kylig höstdag då löven gått från grönt till sprakande höstfärger och då har jag haft barockmusik i öronen. Nu kanske jag ska berätta att jag inte är någon monarkist eller ser upp till den gamla adelns liv på något vis, tvärtom kanske jag skulle säga, men jag hittar min egen känsla i de vackert anlagda slottsparkerna och i barockmusikens toner.

     

    Mer om lindalléerna från januari 2015här. 

    Besök 30 december 2009
    Beskärning i slottsparken 14 mars 2009
    Beskärning av lindarna  15 januari 2008

     
     
    29 september 2012
     
    2008
     
    Nyplanteringen i en etapp av parkens lindar 10 september 2008

    Några av de gamla lindarna 5 oktober 2006
     
    Nya och gamla lindar 11 oktober 2009

    Drottningholmsteatern


    30 december 2009
     
     Drottningholms slottscafé 20 augusti 2014

     
    Erik Dahlbergs målningar från 1600-talet

    Vanadisplans tulpaner

    Hoppas att Vanadisplan kommer att blomma så här häftigt även i år. Tulpanblandningen kallas Imperial Friends.

    Christinehofs slottspark



    Tid:
    8 augusti 2006
    Läge: En mil öster om Brösarp på Österlen
    Känsla: Efter att ha färdats genom en lång allé kommer man fram till slottet där tiden verkar stå still. Många lugna trädgårdar och parker har jag upplevt men det här stället tar priset. Eftersom det ligger så långt från biltrafiken så är det helt tyst här. Det enda ljud jag hör var några röster från gården som ligger intill. Annars var allt helt stilla.
    Trädgårdens skötsel: Sådär. 
    Växter: En gång i tiden fanns det säkert mer av trädgård här. Nu har det planterats en ny hängask framför slottet och runt det finns urnor med någon salix i och med vita marguriter runt. Inte så spännande.
    Historia: Slottet stod färdigt 1740 i tysk barockstil. Fasaderna färgsattes med järnvitrolin, det var enkelt, billigt och även modernt under 1700-talet. Än idag har fasaderna det utseendet. Christina Piper var ägare till Andarums alunverk och även Christinehofs slott som då hette Andarums gård. Först vid Christans död 1752 fick slottet namnet Christinehof för att till hennes ära. I sitt testamente 1747 bestämdes att egendomen skulle utgöra ett fideikomiss (egendomen kunde endast ärvas av den äldste arvingen i släkten). Högestads & Christinehofs fideikomiss med 45 anställda omfattar jordbruksmarker men även skog i trakten. Fideikomissägandet i Sverige avskaffades på 1960-talet och kommer att försvinna helt när nuvarnade ägare dör.
    Se även Historiesajten.
    Café: Slottscafé
    Ägare: Familjen Piper
    Hemsida: Christinehofs slott historia.
    Öppet: Slottet är öppet 1 juni-20 augusti 10-17 dagligen. 21 augusti-1 oktober endast lörd-sönd. 10-17. Tror att parken alltid är öppen för besök.
    ______________________________________________________________________________________

    Här råder ett lugn som jag sällan tidigare upplevt. Det är som att komma in i en annan värld där varken människor eller djur existerar, jo förresten fåren vid gården intill låg slött i skuggan och tittade på mig. Vid infarten till det som liknar en borggård står vanskötta idegransbuskar på var sida om gången och förutom hängasken som är nyplanterad framför slottet så finns inte så mycket mer planterat här.

    På baksidan ner mot den lilla sjön eller stora dammen står två förvuxna buxbom vid trappan ner till den ena terrassen, trappan är vind och sned och stolparna av sten lutar. Det här är en trädgård som förfallit helt och hållet.  Jag kan dock förställa mig att det varit en vacker trädgård en gång i tiden.

    2005 uppträdde Ulf Lundell här och det är ju nästan hemmaplan för honom. Men här har även Bob Dylan, Bryan Adams och Elton John uppträtt.
    Ännu en gång har jag alltså kommit till ett slott där byggnaden är i fint skick men trädgården har skalats av och fallit i glömska. Visst förstår jag att det kostar pengar att bevara eller återställa äldre trädgårdar och parker men det är också ett kulturarv som går förlorat.
    I slottets bottenvåning ligger slottscaféet, slottsbutiken och vår fasta utställning om Christinehofs Ekopark. Grevinnans våning är öppet för visning med guide eller att upptäcka på egen hand.
    Omgivningarna är vackra med enorma bokar, hästkastanjer och ekar. Här finns ju också Christinehofs ekopark. Innan man kör in på slottsområdet så möts fyra alléer i en korsning och hela den långa allén fram till slottet består av gamla stora hästkastanjer.









    Bergianska trädgården

     
     
    Vintrarna 2011-2013 var ovanligt stränga och besvärliga för både människor och växter i Stockholmstrakten. Perenner och lägre växter som haft ett tjockt skyddande snötäcke över sig har dock klarat sig utmärkt, men vi som vistats ovanför snötäcket i snöstormar och bitande kyla har i stället lidit hårt. Klätterrosor och många vinterhatande människor har på vissa håll haft svårt att överleva.

    Men när snön äntligen börjar smälta och trollhasseln blommar nere vid den japanska dammen, då börjar min tid i Bergianska trädgården. Det är då jag startar mina vandringar runt i den här botaniska trädgården för att följa vår, sommar och höst. Trollhasseln är en av de växter som verkligen förlänger växtsäsongen i Sverige då den ibland får för sig att börja blomma redan i februari, men oftast vecklar de ut sina trassliga gula blommor på bar kvist i mars månad.

    Den tidiga våren i Bergianska trädgården brukar jag annars tillbringa inne i Edvard Anderssons växthus där mandelträdet blommar ungefär samtidigt med trollhasseln nere vid japanska dammen. Inne i växthuset kan man hänga av sig vinterjackan och njuta av både Medelhavsklimat och tropisk värme och det är en speciell känsla att befinna sig inne i det varma vackra växthuset samtidigt som senvintersnön yr utanför glasrutorna. Man avslutar sedan besöket med en kopp kaffe uppe på den övre våningen där man kan blicka ut över hela anläggningen.

     

    Annars är maj månad trädgårdens absolut vackraste tid då träd och buskar skummar av vita och rosa blommor runt hela trädgården. Då vill man egentligen besöka den här trädgården varje dag för att inte missa något av växternas utveckling, men jag har ju jobbet i Engsholms slottspark att sköta också.

    Det har blivit en tradition för mig att besöka Bergianska trädgården den första maj varje år och om våren varit gynnsam med lagom sol, värme och regn så bjuder då alla prydnadskörsbärsträden på ett vackert skådespel när de blommar. Då är även de små ängsmarkerna nedanför klippträdgården och borta vid Italienska terrassen fyllda av en vacker vårflora med vårlök, scilla, nunneört och porslinshyacint. I perennkvartern blommar blodörten med sina kritvita blommor och borta vid instutitionsbyggnaden blommar magnolior som den stora stjärnmagnolian som lyser med sina vita stjärnlika blommor som syns från långt håll.

     

     

    Historia

     

    Bergianska trädgården är Stockholms botaniska trädgård och ligger vid Brunnsviken fem kilometer norr om Stockholms innerstad. På den här platsen har trädgården legat sedan 1885 då den flyttade hit från Vasastan i centrala Stockholm.  Där låg då trädgården mellan Karlbergsvägen, Torsgatan, Hälsingegatan och Sabbatsbergs sjukhus från mitten av 1700-talet och fram till flytten till Brunnsviken. Det som idag är Vasaparken och marken mellan Odengatan och Karlbergsvägen var då platsen för fruktodlingen där sjuhundra äppelträd fanns. Man kan tänka sig hur vackert det var när alla dessa träd blommade. Anledningen till att trädgården flyttades var att man på platsen i Vasastan skulle bygga stora kvarter med bostadshus. Stockholms befolkning ökade kraftigt i industrialismens tid och det behövdes snabbt bostäder åt alla nya stockholmare. Här byggdes då också Vasa realskola där man på skolgården mot Hälsingegatan kan se ett Ginkgo biloba som finns kvar från den gamla trädgården. Det finns även en lind med sju stammar i Vasaparken som är kvar från den gamla trädgårdens dagar.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

    Femton år efter flytten ut till Brunnsviken skriver pseudonymen Chevalier i ´´Boken om Stockholm´´ från 1901 -  ´´Här i härlig Haganatur har Stockholm sålunda erhållit sin kanske vackraste och utan allt tvivel intressantaste parkanläggning, ty Bergiilund hyser inom sitt stora, kuperade område mycket af intresse ej blott för botanisten och den fackbildade trädgårdsmannen, utan äfven för andra besökare´´.

     

    Trädgården hette tidigare Bergielund efter bröderna Bengt och Peter Jonas Bergius som ägde trädgården i Vasastan och där fanns bl.a. växtförsäljning, en försöksanläggning och en trädgårdsskola. Vid brödernas död bildades Bergianska stiftelsen efter testamentet som trädde i kraft 1791 och trädgården donerades samtidigt till Kungliga vetenskapsakademin. På Bergianska trädgårdens hemsida kan man läsa att ´´syftet var att förvalta brödernas trädgård, driva trädgårdsskola och inrätta en proffesur, Professor Bergianus´´.

     

    Bergianska trädgården ägs idag av staten och Kungliga vetenskapsakademin och man bedriver forskning inom ´´naturalhistoria, särskilt botanik´´  enligt bröderna Bergius testamente. Bergianska stiftelsen ansvarar även för Edvard Anderssons växthus som invigdes i parken 1995. Stockholms universitet har ansvaret för delar av trädgården som bl.a. frilandsanläggningarna och Victoriahuset där världens största näckrosor visas.

     

     Maj 2020
     

     

    Det finns en risk att botaniska trädgårdar ibland blir stela och formella med de systematiskt ordnade växterna i olika kvarter, men i Bergianska trädgården finns en omväxlande och vacker terräng och en växtvandring blir aldrig tråkig här. Här finns höjder där man anlagt en stor klippträdgård eller ´´fjällen´´ som de kallades när sprängsten från grottorna vid Brunnsviken fraktades hit. Här finns även strandvägar att vandra på och på många håll små ängar med vild flora vilka är bedårande vackra på våren. Det finns också en stor fruktträdgård med många olika fruktträd och som kronan på verket Edvard Anderssons växthus där man året runt kan se växter från hela världen. En stor våtmark invigdes även i Bergianska trädgården 2011.

     

    Man kan med andra ord tillbringa hur mycket tid som helst på den här platsen om man är natur- och trädgårdsintresserad. Bergianska trädgården är min trädgårdsskola där jag hela tiden lär mig något nytt och i min bildmapp med bilder från Bergianska trädgården finns oerhört många foton. Jag trivs här och tycker att Bergianska trädgården blir bättre för varje år som går och trädgården underhålls och utvecklas på ett proffsigt sätt.

     

    En botanisk trädgård är i första hand inte en vacker visningsträdgård utan en plats att samla växter från stora delar av världen, att forska och att undervisa, men självklart också att visa upp en vacker och spännande plats.  En sådan trädgård är ju perfekt om man vill lära sig namnen på växter och i vilka förhållanden de olika växterna lever i. Det finns idag ungefär 6000 arter i Bergianska trädgården att studera och de allra flesta är märkta med tydliga skyltar.

     

    Innanför granhäcken bredvid Edvard Anderssons växthus ligger det gamla orangeriet, köksträdgården och örtagården. Det är en väl skyddad plats som hindrar de allra besvärligaste vindarna från att nå in bland grönsaker och örter. Granhäcken har jag följt sedan den nyplanterades 2001 då den gamla häcken var i dåligt skick. Den nya häcken har blivit mycket fin och hålls smal för att ljus ska nå in och för att förhindra att den torkar inifrån.

    Här ligger även det gamla orangeriet som idag har en lunchrestaurang och där det också finns en mindre utställningslokal. Speciellt på våren och hösten är det skönt att sitta inne i orangeriets växthus med en kopp kaffe och drömma om sommaren.

     

    I den prunkande köksträdgården kan man se runt 300 olika grönsaker som odlas på de upphöjda bäddarna och i örtagården intill finns förutom alla örter även vackra rosor som Venusta pendula och apotekarrosen där de samsas med kryddväxter och läkeörter. Vid gaveln av orangeriet står ett stort Katalpaträd som ståtligt breder ut sin krona och blommar i juli med sina vackra vita blommor. Den har gott sällskap av ett Maackiaträd, ett näsduksträd och en paraplymagnolia. Vid den andra gaveln av byggnaden finns ett Nyssaträd vars löv får fantastiska höstfärger, ungefär samtidigt som det är höstmarknad här inne. Hösten är för övrigt Bergianska trädgårdens andra storhetstid under året. Under maj månad bjuder träden på den fantastiska blomningen och i september-oktober lyser många av trädgårdens träd och buskar i starka höstfärger.

     

     

    Av någon anledning brukar jag alltid gå motsols när jag vandrar i den här trädgården. Då startar jag vid institutionsbyggnaden och besöker först de mest intressanta delarna av parken som perennkvarteren, klippträdgården och den japanska dammen. Vid något tillfälle har jag gått medsols och även om jag då fått helt nya vyer så blev jag fullständigt förvirrad och vilsen. Det är motsols vandring som gäller i Bergianska helt enkelt.

     

    Under maj månad brukar jag ta sikte på syrenavdelningen för att se den vackra nejliksyrenen blomma, men det finns även andra lite ovanliga syrener här. Vid kanten av klippträdgården finns pionkvarteret och jag brukar inte missa när den tidiga rosa rosenpionen eller dillpionen börjar blomma. Ovanför pionerna finns en plantering där ett bestånd av presidentsippor blommar tidigare på våren. Dessa vackra och bevärliga sippor har jag i flera år har försökt fotografera när de blommar i april, men jag lyckas aldrig få bra bilder av dessa kompisar, fast jag ger mig inte. Jag provar igen nästa vår.

     

    En av de vackraste avdelningarna i trädgården är anläggningen vid den japanska dammen som invigdes 1991. I början av maj då körsbärsplommon och bergskörsbär blommar där invid dammen är det magiskt vackert. Jag vet ett par som gifte sig på den lilla ön i dammen och platsen är ju verkligen romantisk på sitt japanska vis med den lilla bron som leder ut till ön. Bron som säkert är den här trädgårdens mest fotograferade motiv. På hösten lyser det av starka färger runt dammen från vingad benved och stora ginnalalönnar.

     

    Längs stränderna mot Brunnsviken finns flera mysiga rastplatser där man kan njuta av kvällssolen som sänker sig ner över Haga, och vem vet, man kanske kan se en skymt av kronprinsessan där på Haga strand på andra sidan sjön.

     

    Det tog av någon anledning många år innan jag besökte Victoriahuset där världens största näckros finns. Victorianäckrosens blad kan bli upp till 2,5 meter i diameter och blomman hela 40 cm. Bladen med sin storlek ser nästan overkliga ut och de klarar att bära ett barn. Victoriahusets näckrosor är en bra avslutning vid ett besök i Stockholms egen botaniska trädgård.

     

    Bergianska trädgården tillhör numer Ekoparken eller Kungliga nationalparken som det är bestämt att den nu ska heta och som bildades 1995. Nationalparken innefattar södra och norra Djurgården och området runt Brunnsviken. Ytan är 27 kvadratkilometer och det känns bra att dessa vackra marker är skyddade. Inom nationalparken finns också norra Europas största bestånd av gamla ekar.

     

    Till vänster Malus sieversii, utplanterad 1917 och till höger Malus x robusta, utplanterad 1949. Bilden från 24 maj 2015.
     
    Catalpaträdet invid Orangeriet.
     
    Oktober 2020
     

    Bogesunds slottspark


     

    Vägen till Bogesund är vacker och slingrig. På håll ser slottet ut som en medeltida borg men så sent som på 1860-talet fick det sitt nuvarande utseende, men stilen är ju medeltidsromantisk. Det är en väldigt lugn plats då den lilla vägen inte är så starkt trafikerad.

    Slottet renoverades senast 1996 och det visas för grupper under september-maj. Nu läste jag att slottsfasaden ska putsas om under 2011 och få en ljusare gul färg som det tidigare haft på 1800-talet. Det låter mycket bra tycker jag. Den mörka gula färg som slottet nu har är från 1970. Renoveringen ska vara klar i november 2011.

    Parken idag är inte mycket att säga om. Om slottet har fått en rejäl uppsnyggning så har inget intresse ägnats åt slottsparken. Bakom slottet ligger en lund med bl.a. bokar, lunden är vacker nu och helt underbar på våren då vårfloran är igång. Här finns också en gammal fruktträdgård och går man stigen en bit bort så kommer man till vandrarhemmet.







    Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

    Bibliska trädgården i Kopparberg


    Ljusnarsbergs kyrka 11 juni 2007

    Kopparberg ligger i Ljusnarsbergs kommun, den allra nordligaste delen av Örebro län. Naturen är vidunderligt vacker men vintrarna kan vara otäckt kalla. Det bistra klimatet innebär växtzon 5. 

    2005 utsågs Ljusnarsbergs kyrka till Sveriges vackraste. Den är helt i trä, byggd 1635 i rödmålad fjällpanel och har tjärat tak. Invändigt är den fylld med målerier. Den är väl värd ett besök bara den. Kyrkogården är mycket välskött, kyrkorådet kostar på massor av blommor som planteras ut under vecka 24. Här finns också en mångfald av sandgravar där sanden är dekoration istället för växtligheten. Sanden krattas och formas med specialredskap i olika mönster.


    Gästspaning

    Jag har den äran att ha Lilla B som gästspanare i den bibliska trädgården i Kopparberg. Tack för en intressant och fin spaning.

    Tid: Sen eftermiddag 11 juni 2007 även den 19 juli 2007. Återbesök  2008.
    Väder: Stekande sol, vindstilla och 28 grader vamt.
    Läge: Svagt sluttande mot söder alldeles centralt i Kopparberg.
    Känsla: Ingen speciell trädgårdskänsla utom i den del av trädgården som hade en gammal häck som avgränsning mot gatan. Annars en liten flack, platt känsla. En mycket stor stubbe vittnar om ett jätteträd som tagits ner. Ett lite tomt intryck när höjden inte finns, tycker jag.
    Skötsel: Gräsmattedelen var inte så välklippt men inget ogräs i grusgångarna. Lite torrt men trädgården ligger i sluttande söderläge och just nu är det torrt överallt.
    Planteringarna var fina. Jag skulle vara stolt över så lite ogräs - men det är amatörens syn.
    Växter: Ett hundratal växter med anknytning till bibeln. De flesta är kryddörter men det finns även blommor och köksväxter.
    Historia: Örtagården har inte så många år på nacken. Man kan nog säga att den mera har framtiden för sig. Jag såg att man höll på att göra i ordning ytterligare del av trädgården. Ingen skylt talade om vad som är på gång och ingen fanns att fråga.
    Café: Studiegruppen som anmält sig i förväg kan köpa kaffe och smörgås. Annars finns det ett café i närheten inne i byn. 
    Ägare: Ljusnarsbergs församling.
    Hemsida: Bibliska trädgården
    Betyg: 3 eller 4 för planeringen och tanken bakom örtagården. Skulle nästan vilja återkomma lite senare på sommaren med skötselbetyg - växtsäsongen har precis startat och torkan är svår. Lite minus för dåligt skött lövhydda och oklippt gräsmatta. Den torra humlen från ifjol skulle tagits bort. Plus för det mycket centrala läget. En trädgård man kan gå in i när man ändå är i byn. 

    Se återspaningen den 19 juli längst ner.


    19 juli 2007 Det här gillar jag...riktigt vackert! (kommentar av Slottsträdgårdsmästaren)


    Bredvid kyrkan ligger den forna kyrkoherdebostaden som numera är pastorsexpedition. Gamla prästbostäder hade alltid stora trädgårdar. Här finns också en mycket stor trädgård. I en liten del av den har man för några år sen anlagt en Biblisk Örtagård. Det är en tematrädgård där samtliga växtsorter har hämtats ur Gamla och Nya Testamentet. Ett hundratal örter, köksväxter och buskar finns representerade.
    Uppbyggnaden av örtagården är fylld av symbolik. Grusgångarna är Hoppets väg, Ljusets väg, Passionens väg och Livets väg. 
    I varje plantering finns bra skyltat vilken växt som är planterad och i de flesta fall finns hänvisning till bibeltexten. Några skyltar har också en kort beskrivning av hur växten använts. Bland örterna fann jag backtimjan, temynta, pepparmynta, isop, kattmynta, lavendel, daggkåpa, mandelblom, malört, ginst och smultron. Om några kungsljus i vardande berättar skylten: Kallades förr för ljusebrand därför att de vaxöverhöljda stjälkarna användes som ljusspiror i kyrkan och i klostren. Det hade jag aldrig hört förut. 
    Örtagården har sällskap av en liten köksträdgård. Där fanns just nu kål, bönor och linser. En liten skylt i landet berättar exempelvis om mållor: 
    Jobs bok 30:4 Saltörter plockade de bland snåren och ginströtter är vad de hava för mat. Där gurkorna skall växa stod det: 
    4 Mosebok 11:5 Vi kommer ihåg fisken som vi åt för ingenting i Egypten likaså gurkorna. En lövhydda för meditation finns. Det är en konstruktion i armeringsjärn som humlen kan klättra i. Nu var den bara uppväxt till hälften och såg lite trist ut med döda växtdelar från förra året kvar på ställningen. En damm symboliserar Guds öga. I en biblisk trädgård skall också finnas tistlar och törnen. Mariatisteln växer här.
    Det var solsken den dagen och stillsamt i trädgården. Förutom jag gick ett äldre par runt och tittade. De två parkarbetande damerna hade tagit paus och satt i solskenet utanför sin lusthusliknande byggnad och fikade. De berättade att det ingalunda varit ett lusthus tidigare utan ett duschrum! Jag tycker det låter osannolikt. Skulle kyrkoherden bege sig ut från den ståtliga kyrkoherdebostaden till mitten av den stora gräsmattan och in i det lilla huset för en dusch? Kallt som attan kan det vara i dessa trakter på vintern, ner mot minus 30 när det vill sig illa. Det låter inte troligt. Det får jag nog forska vidare i?. 

    De klagomål jag hade tidigare på skötseln gäller verkligen inte längre. Inget visset syntes på lövhyddan, gräsmattan var fin som en golfgreen och anläggningen var väldigt välvårdad. Blomningen var i full gång. Synd att de två parkarbetarna inte ville synas på bild, de har gjort ett jättefint jobb och kunde gott stolt visa upp sig. Det som jag tidigare trodde var en nyanläggning på gång var inte det. 

    Parkarbetarna berättade för mig att på sina ställen hade gräsmattan varit i så dåligt skick att den fick renoveras. Några planteringar i form av båtar var planterade med väldoftande växter. Där är samtliga namnskyltar i punktskrift. Den synskadade kan när han läst på skylten följa en fisklina som är bunden från skylten och till den växt som han nyss läst om. På bilden syns linan om man tittar noga. Själv läste jag den vanliga skriften, fast lite slarvigt:
    Blindskrift

    Psalmblad. Jojo, det var ju en passande felläsning i en biblisk trädgård. I köksväxtavdelningen växte det ytterst magert. Men vädret rår vi inte på. Även om inte de bibliska köksväxterna var så stora hade ogräset inte heller fått fäste. Intryck: Betydligt bättre än förra spaningen. Det är en mycket liten anläggning men välskött. Omskött skulle man kanske till och med säga. Om man är i Bergslagen är den bibliska trädgården värd ett besök.


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails