Site Meter

Pestskråp - Petasites hybridus


En gång var jag anonym här på bloggen och lite tillbakadragen och skygg...!
Ni som kom hit genom att googla på pest eller pestskråp och ser mitt huvud bland de stora bladen, kanske undrar vad jag gör där och varför jag använder den här bilden? Det här var den enda bilden jag hade av de stora bladen...nya foton kommer framöver!

Nåväl! Pestskråp skulle det handla om och det är en flerårig ört med mycket stora blad och tidig blomning. Den förökar sig med krypande jordstammar och just nu i april blommar den här växten med sina märkliga blommor och jag har inte bestämt mig om de är vackra eller inte?
Den odlas ibland som prydnadsväxt just för de stora bladens skull men jag är inte säker på om jag skulle vilja använda den här växten i en trädgård. Däremot tycker jag att den är spännande där den växer i naturen och i lite förvildade utkanter av gamla trädgårdar.
Bilden överst med den flinande trädgårdsmästaren kommer från Sturehofs slottspark där det finns ett stort bestånd av pestskråp. Bilderna nedan är tagna i mitten av april i Bergianska trädgården. Den trivs i lerig mark och kan vara perfekt om man vill täcka svåra slänter med något som inte behöver vara så inställsamt och vackert.

Så här beskrivs örten i Den virtuella floran:
Pestskråp är en flerårig ört med blekröda blomkorgar i vanligen täta och axlika klasar. Bladen är mycket stora och kan bli ända upp till en meter breda, bladskivorna är rundade med hjärtlik bas och bladundersidan är grön eller något gråluden. Pestskråp blommar redan i april-maj. Blomstjälken är brun- eller rödaktigt fjällig och bara ett par decimeter hög under blomningen men tillväxer senare. Blomkorgarna sitter ensamma eller flera tillsammans i vecken av de spetsiga stjälkfjällen, blommorna är rosa.Arten är till övervägande del tvåbyggare, men kan delas in i fyra typer, de rent honliga, rent hanliga, med övervägande del honblommor eller med övervägande del hanblommor. I Sverige förekommer nästan bara typen med övervägande hanblommor, honplantor är bara kända från ett fåtal platser.
 
Pestskråpen kommer ursprungligen från Syd- och Centraleuropa och finns i Sverige från Skåne till Gästrikland.
Mer från Den virtuella floran:

Användning. Pestskråp har använts som medicinalväxt sedan medeltiden, roten användes främst mot konvulsioner men den ansågs till och med bota pest. På 1950-talet upptäcktes den aktiva substansen petasin, det är en alkoloid som är nästan 15 gånger så effektiv som papaverin, vilket används som kramplösande medicin.

Etymologi. Artnamnet hybridusbetyder hybrid, namnet kommer av Linné delade upp den i två arter, den honliga typen Tussilago hybrida och den hanliga Tussilago petasites. Svenska namnen pestskråp, pestrot och pestilensrot av att den ansågs bota pest.

I Sune och Stina Jonssons Örtabok läser jag att den även kallades pestilenrot och infördes till Sverige av munkar och odlades i klostrens örtagårdar.

Framför allt var alltså pestilenroten ett medel mot pestdöden och beskrevs i en engelsk örtabok från 1576, 30 år före den stora pestkatastrofen i London 1665.

Pestskråpets rot som ansågs ovanligt illaluktande, kan därför antas vara en god signatur för den omvittnade peststanken, då bölderna i de drabbades ljumskar, armhålor, käkvinklar mognade och gick till varig smältning.

 

 

Sturehovs slottspark

Kommentarer
Postat av: bettankax

Fin blomning:)

2011-04-19 @ 17:14:48
Postat av: Lena Elisabet

Det var en kul bild! Härligt att du bjuder på dig själv!

2011-04-19 @ 19:06:40
URL: http://baratradgard.blogspot.com
Postat av: Kristina Bonander

Hej. Va kul att du skriver om Pestskråp. Jag har precis nämnd dem i mitt eget inlägg idag. Jag tycker faktiskt att blomman är vacker. De små, små knopparna ser ut som små sockerpiller på spetspapper om man tittar nära. Och de stora bladen är maffiga. Men det är ju kanske inte ett förstahandsval för en mindre trädgård.

Hälsningar

Kristina

2011-04-19 @ 20:27:42
URL: http://www.kristinabonander.blogspot.com
Postat av: anki olebring

Vad kul - jag tillhör "älskarna" - har plockat in den och "bitterskråp" i trädgår´n för jag tycker dom är underbara två ggr om...!!

2011-04-19 @ 22:11:19
Postat av: Torprosen

Hej där! Har precis bloggat om ett stort bestånd av pestskråp och scilla som finns utefter strandpromenaden i Kungälv..mycket spektakulärt och väldigt fint när de blandas med varandra. Ps Du klär i storbladigt!Kram från Torprosen

2011-04-19 @ 23:09:04
URL: http://torprosen.blogspot.com/
Postat av: Karin

Tänkte önska Glad Påsk och passa på att tala om att jag läser bloggen ofta men brukar glömma att lämna ett livstecken. En härligt inspirerande blogg, ska prova att inspirera maken till att ta krattan...

Må så gott /Karin

2011-04-20 @ 05:33:56
URL: http://theaolinnea.blogspot.com/
Postat av: Ninnie



Kul att se både dig och pestskråpsbladet!



Googlade på en rhodde och hamnade hos dig. Såg "Dagens växt Pestskråp" och mindes alla pestskråpsblommor vi såg efter vägen förrförra helgen, här i Skåne. Det stod inget i din text om att den användes som färgväxt också, men det var så jag lärde mig namnet på den någon gång på 70-talet!

Inte vacker men kul växt, med den enorma kontrasten mellan blomma och blad!



Min första reaktion när jag klickat på "dagens" var....OJ...var det inte han som var så anonym!! Fnitter!

Hinner inte hålla koll på alla intressanta trädgårdsbloggar, tyvärr!



Ha en skööön vår!

Ninnie

2011-05-04 @ 17:56:58
Postat av: Ann-Charlott Öhman

Hej!Där jag växte upp i Husby, Markims socken i Uppland fanns ett stort bestånd av Pestskråp där vi brukade leka kurragömma. Eftersom hälften av Husbygårdarna tilhörde Klara Kloster och senare Danvikens hospital har jag funderat på om "arrendatorerna" måste förse klostret med pestskråp bland andra produkter. Någon som vet?

2012-02-24 @ 11:37:10
Postat av: jennie

men det ser ju helt.. "fel" ut med en människa som är mindre än blad! haha

är iaf glad att jag hittade tillbaka till din blogg, hittade den av en slump för 1-2år sen när jag började mitt trädgårdsintresse, och slumpade hit igen när jag sökte efter Thalictrum delavayi. himla inspirerande blogg!

2015-04-24 @ 21:26:18
Postat av: Hans Wester

Hej Jennie och välkommen tillbaka! Häng kvar nu...!

2015-04-24 @ 23:07:50
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Per Fuglø

Hvor kan jeg kjøpe pest rot i Norge.

[email protected]

2016-05-06 @ 18:31:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0