Site Meter

Ett år med min trädgård - Mars

Underbara Ett år med min trädgård av Karel Capek från 1934, den här upplagan är från 1955 och teckningarna i boken är gjorda av Josef Capek. Jag tänkte citera några rader varje månad ur boken. Platsen är gamla Tjeckoslovakien så klimatet stämmer inte riktigt med det vi har, men jag tror att de flesta förstår och känner igen sig en aning. Se alla månader här.
______________________________________________________________________________________

Ska vi låta skildra trädgårdsodlarens mars i överensstämmande med sanningen och urgamla erfarenheter, måste vi först och främst nog skilja på två saker:
A) vad trädgårdsmästare bör och vill uträtta, och
B) vad han i själva verket uträttar, emedan han inte kan göra mer.



A) Hans lidelsefulla, våldsamma begär, det förstås av sig själv, är att ta bort riset och avtäcka blommorna, att gräva, gödsla, planera, hacka, vända jorden, luckra upp den, skovla, jämna, vattna, dela stånd (?), göra sticklingar, beskära, sätta, sätta om, binda upp, bespruta, tillsätta gödningsämnen, rensa, komplettera, så, gallra, klippa, jaga bort sparvar och trastar, lukta på jorden, gräva upp skott med fingret, jubla över blommande snödroppar, torka svetten ur pannan, sträcka på ryggen, äta som en varg och dricka som en svamp, gå till sängs med spaden och stiga upp med lärkan, lovprisa solen och den himmelska daggen, känna på de hårda knopparna, kärleksfullt dra upp de första valkarna och blåsorna och överhuvudtaget leva livet helt, fullt, vårligt på trädgårdsmästarvis.

B) I stället svär han över att jorden ännu eller åter är tillfrusen, han rasar hemma som ett fånget lejon i bur, när hans trädgård snöar igen, sitter vid kakelugnen och har snuva, måste gå till tandläkaren, blir stämd inför rätta, får besök av sin faster, ett barnbarnsbarn eller fans mormor och blir allt ynkligare dag efter dag, drabbad av alla möjliga prövningar, hemsökelser, bekymmer och motigheter, som liksom genom överenskommelse hopar sig i mars månad; ty ni ska veta, att ´´mars är den brådaste månaden i trädgården, som ska förberedas på vårens ankomst´´.

Dagens låt

Kommentarer
Postat av: Mariana

Det kan vara hårt att vara trädgårdsmästare.

2010-03-07 @ 10:10:49
Postat av: HelenJ

Nästan 80 år senare, annat land - men så mycket som stämmer in ändå. Jag älskar den boken! =)

2010-03-07 @ 11:28:04
URL: http://gronafunderingar.blogspot.com
Postat av: Madeleine

Hahaha... ja det var verkligen en sann beskrivning. Skulle kunna vara en beskrivning av mig... Nu längtar jag efter jord under naglarna!

2010-03-07 @ 11:30:02
URL: http://www.axelzonstradgard.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0