• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Kontemplation

    Hoburgen på Gotland

    Ale stenar på Österlen


    Det finns några platser dit jag brukar ta mig om jag behöver hitta ett lugn som får den där oron i kroppen att dämpas för en stund.
    På Gotland finns flera sådana platser. På Österlen är Haväng en sådan plats och uppe vid Ale stenar finns en aning magi. När jag hade båt en gång i tiden hittade jag många platser i Roslagens ytterskärgård som fick mig att bli lugn.
    Ofta är platserna belägna högt uppe på ett berg. Ofta med utsikt över havet och den obrutna horisonten.

    En bit från min slottspark ligger ett berg med utsikt ut över vattnet och det händer ibland att jag går dit en stund när jag känner mig stressade eller orolig. Jag sitter där en liten stund och ser ut över sjön. Det är ganska långt från bebyggelse och till det berget leder bara en stig som inte är så mycket trampad.

    Inne i vackra trädgårdar finns inte det här lugnet som jag eftersträvar och trots att jag tycker om Stockholm så kan stan inte bjuda på några sådana här platser.

    Var har ni era platser, som får er att bli lugna?

    Hallshuk på Gotland

    Haväng på Österlen





    Bondbönor



    Jag har aldrig jobbat med bondbönor tidigare och först vill jag varna känsliga personer...som är vana att handskas med grönsaker och infrysning mm...alltså om något här skulle vara felaktigt.
    För att skydda mig själv nu så måste jag berätta att jag har fått olika tips från vänner både här på bloggen och i den riktiga världen utanför internet, om hur hela den här processen går till. Och enligt en trovärdig grönsaksodlare...så skulle det vara dags att skörda nu...och frysa in till mina vänner kockarna på Engsholms slott.


    Det är den 30 juli och jag skördar de bondbönor som jag sått i köksträdgårdslandet. Jag sätter mig på terrassen i solen den här tidiga morgonen och börjar sprita.


    Det är fantastiskt hur väl skyddade bönorna ligger i skidan. Som i en sammetsbädd.


    Spritat och klart!



    Nu ska bönorna kokas i ca. 3-5 min...inte i 30 minuter som någon skrivit på nätet. Sen ska man alltså ta av det skyddande skalet från bönorna.


    Färdigt! Nu skulle alltså bönorna vara färdiga att skörda, men det känns som om jag skulle ha väntat lite till...eller vad säger ni som kan? Eller ser det ok ut? Inget jag kan ändra på nu, bönorna ligger i slottets frys. Men så att jag vet till ett annat år.
    Ännu en gång - jag är anläggare i grunden. Jobba med grönsaker har jag endast gjort här på Engsholm, men jag lär mig hela tiden.

    Fredagsvandring på Engsholm...

    ...och min dotter var på besök och lånade min kamera.





















    Världens 50 bästa fotbollsspelare.


    Om inte kärleken fanns...

    Trevlig helg alla människor...snart åker jag och kollar in Uffe.



    Världens 50 bästa fotbollsspelare.



    Vandringar runt Stockholms öar 2010

    Djurgården 21 juli och Gamla Stan/Riddarholmen 17 juli   Klicka på bilderna för att komma till inläggen

    Lilla Essingen 26 juni och Skeppsholmen/Kastellholmen 30 juni

    Långholmen 9 juni och Kungsholmen 16 maj

    Södermalm 30 maj

    Hemmavandring i Bromma 19 och 25 maj



    I väntan på 307:an...

    ...som fick nya bromsar idag. Gick lite på stan under tiden.



    Piperska muren på Kungsholmen. Jag är imponerad av skötseln i den här lilla barockträdgården. Har sällan sett så välskötta buxbomhäckar.
     
     
    28 juli 2010



    Sista biten av Norr Mälarstand in mot Stadhuset har det anlagts långa perennplanteringar men mängder av perenner som nu börjar blomma ut. Här i en ljusare del finns Perovskia och Röd Solhatt.


    Det blev kaffe här vid Café Eldkvarn invid Stadshuset, med utsikt över vackra Riddarfjärden. Det var helt stilla och en behaglig temperatur. Lite folk...innan en karavan med bussar stannade och släppte ut turister som rusade in mot stadshusträdgården.



    Inne i stadshusträdgården fanns stora sommarblomsurnor och ´´Gaura  "ger ett så vackert och sirligt intryck"... och bonariensis... som "svävar så vackert och fantasifullt ovanför alltihopa´´  ...som en kamrat så ironiskt uttrycker det. Kamraten tycker att det saknas fantasi i Stockholms sommarblomsplanteringar.



    Stadshusbron med utsikt mot Riddarholmen.


    Vid Norra Latins gård har man öppnat ett jättecafé i år. Här finns 450 sittplatser.



    Blev överraskad...igen av Norra Bantorget som är som en stor blomsterbukett...eller har varit för några veckor sedan kan jag tänka. Nu börjar perennerna blomma färdigt, men här finns stora planteringar med nävor som är nästan en meter höga. Det är en stor satsning på perenna växter här och jag tycker att de lyckats mycket bra med anläggningen. Visst kan man bli lite trött på jättedaggkåpa...men den är ju bra i stora ytor.




    "Mitt hjärta i världen" kallas Nils Dahlgrens skulptur i rostfritt stål som restes 1989 till minne av Olof Palme.

    Just nu är det många som skriver frågar via mail och via gamla inlägg på dagens växt. Jag ska försöka svara på alla. Men det kan ta lite tid. En mättnad på både trädgård och blogg börjar komma smygande...




    Passion, makt och vitalitet



    Då är det dags att försöka försvara de här röda pelargonerna igen. Det är inte helt lätt att hitta rätt växter till planteringarna här på slottets borggård. Men nu är det röda pelargoner som gäller och säga vad man vill så är de verkligen ett blickfång och ingen går förbi här utan att reagera på något sätt.
    Jag är absolut inte någon älskare av röda blommor men nu är ju det här inte någon plats där man kan testa sig fram med sina favoritfärger och favoritblommor. Det måste blomma säkert varje sommar helt enkelt.

    Det viktiga här är att:
    1. Planteringarna bör vara ganska enhetliga vad gäller färg och form. Något charmigt halvkaos passar inte här.
    2. Blommorna måste blomma länge...väldigt länge.
    3. Blommorna måste vara tåliga, klara tuffa förhållanden, vind, stekande eftermiddagssol, vilda djur mm.
    4. Det ska vara effektfullt...man ska reagera och blommorna ska synas på håll...från parkeringen då gästerna anländer t.ex.

    Så vad använder man då för sommarblommor....om inte pelargoner!  Visst kunde jag kanske använt rosa blandat med vita eller så, som på Waldemarsudde. Men nu är det rött. Det lyser rött från långt håll. Den röda färgen blir både effektfull och nästan lite dramatisk här när eftermiddagssolen ligger på. Rött passar sällan i skuggplanteringar.

    Det sägs att röd färg kan ge förhöjt blodtryck och högre kroppstemperatur och att färgen står för passion, makt och vitalitet. Då passar det väl perfekt med röd färg här på borggården. Våra gäster kan ladda här, sträcka på sig och gå starka in till konferenserna, fulla av vitalitet...och passion!

    Men hur uppfattar man det här egentligen? Ärligt!
    Är det för mycket, för starka färger, för rött, för galet, för hysteriskt eller är det glatt, kul, häftigt, effektfullt eller t.o.m. vackert? Jag vet inte...jag har ännu inte bestämt mig vad jag ska tycka.

    Det som jag just nu koncentrerar mig på är att de här röda pelargonerna ska trivas och det gör de verkligen den här sommaren. Pelargoner tycker om mycket sol och värme. Hälften av plantorna är sticklingar som jag tog i mars och plantorna mår mycket bra. De blev angripna av rådjur eller harar när de planterades ut och ännu idag ser jag att vissa knoppar blir avätna...men inte så många. Det är inget problem längre.

    Jag ska lyssna i sommar och i höst vad gästerna säger om färgen och vad min VD säger och vad säger jag själv efter den här sommaren? Skulle det bli helt fel så får vi hitta på något annat till nästa år...svårare än så är det inte.

    Jag hade visning i trädgården igår för en grupp trädgårdsintresserade människor från ön här och några sa att det såg fint ut...men vad de egentligen tyckte,  det vet jag ju inte.






    Tyckte att de där aprikosa lejongapen Antirrhinum majus 'Peaches and Cream' och den ljusgula tagetesen'Vanilla' ...var en fin kombination. Tack för det testet dottern. Problemet är att lejongap inte blommar så mycket och så länge som pelargoner.


    ....och så fotbollsspelarna.


    Apropå makt, som tydligen också är temat vid årets Pridefestival.

    Blåregn, lavendel och olivträd

    Dessa växter är de som drar mest sökare  till min blogg...

    Klicka på bilderna för att komma till inläggen.

    Glöm inte att kolla hur det går med listan på världens 50 bästa fotbollsspelare.
    Det kommer till två nya på listan varje dag.


    Trädgårda

    Helgens vila är över. Nu är det bara att ta fram verktygen och ge sig ut och trädgårda lite igen.
    Värdens 50 bästa fotbollsspelare.

    Bränna pengar och att vaska...



    Sommar i vinterviken








    Fikade kaffe och åt en grym strömmingsmacka i Vinterviken. Luften var skön att andas så här efter regnet och vallmon blommade vackert.
    Tyvärr blev skärpan dålig på den sista spännande vallmon.
    Klätterrrosorna hade frusit även här i vintras. Den nedre bilden visar hur det såg ut förra sommaren.




    Världens 50 bästa fotbollsspelare



    Den perfekte vännen

    Jag har just läst Jonas Karlssons ´´Den perfekte vännen´´ och jag fortsätter att imponeras av den här mannen. Han är en av våra bästa skådespelare och har helt säkert en framtid som författare också.

    Hans första novellsamling ´´Det andra målet´´ kändes inte direkt som en debut. Det finns fantastiskt bra noveller där och i ´´Den perfekte vännen´´ blir man ibland helt fast i berättelserna som är kluriga, underfundiga, smarta och roliga.
    Jag rekommenderar verkligen de här två novellsamlingarna.

    Och i år har jag bytt Uffe mot Lasse. Hoppar över Uffes konsert på jobbiga Grönan nästa helg och kommer att se Lasse Winnerbäck, Sophie Zelmani och Laleh på Långholmen helgen efter i stället. Känns lite märkligt men jag gillar verkligen alla dessa artister.


    Snacka om rock´n roll-konsert...

    Sommarblommor i Stockholm 2010




     
    25 juli 2010
     
     
    Efter ännu en natt med dålig sömn tog jag tunnelbanan in till stan strax efter klockan sex den här lördagsmorgonen för att kolla in årets sommarblommor. Sommarblommor - alltså annueller.
    Jag hade tidigare sett från bilfönstret att färgerna i år går i vitt och lila och så lite gräs i planteringen, urnan eller krukan.

    Jag klev av vid Hötorget och gick mot Segels torg som brukar smyckas med mängder av sommarblommor.
    Stan var folktom sånär som på de som städade gator och torg och de som vattnade blommorna.
    Tyvärr så tyckte jag att det såg ganska blekt ut i år runt Sergels torg. Allt krut verkar ha lagts runt slottet i år...av någon anledning.

    PÅ Strömbron och vid Gustav Adofs trog har man ansträngt sig lite extra med blomsterarrangemangen. Det handlar mycket om lila och vita petunior, vita och ljusgula margeriter, gaura och jätteverbena på alla stadens platser och det är riktigt snyggt.
    Lådorna som hänger längs hela västra sidan av Strömbron är fantastiskt fina och jag hoppas att dessa lådor  även kommande somrar får hänga där, även om inte prinsessor gifter sig.
    Förra årets sommarblommor i stan.
     
     
     







    De röda hjärtana har nog skapats här just för oss alla kärleksfulla stockholmare...
    De röda blommorna är praktsalvia igen...de som får mig att rygga. Här har man planterat dessa röda hjärtan mitt i ljust rosa dubbla petunior. Innan jag såg att det var hjärtan undrade jag lite över den vågade färgkombinationen.


    Gustv II Adolf vid sitt torg.




    Operan



    På Stortorget i Gamla Stan fanns det en hel del fotograferande japaner.


    Förstörelse på Riddarhustorget. Annars ser jag sällan att ´´de´´ ger sig på planteringar och blomsterurnor. Även om jag i veckan läste om att ´´de´´  stulit två mycket värdefulla urnor på Waldemarsudde.



    I Kungsträdgården blev jag plötsligt glad åt den här gula planteringen. Det var behagliga gula nyanser.








    Sergels Torg


    Köksträdgårdslandet



    Jag har vistats i vårt köksträdgårdsland idag. Skördat sockerärter, rensat, bundit upp och vattnat. Pysslat!
    Hit in kommer inga vilda djur (mer än de med vingar och insekter) och här råder ingen torka eftersom jag vattnar.
    Vad kan då gå fel här? Ja...sallaten grodde inte riktigt som jag ville eftersom jag sådde sent men till slut har den vuxit till sig och nu växer den egentligen för fort. Brytbönor och vaxbönorna växer lite trögare men bondbönorna växer så att man nästan blir rädd.
    Bondbönorna ska jag frysa in när de mognar, troligen under nästa vecka. Nu verkar det inte vara så enkelt att bara stoppa dem i en påse och frysa in utan man ska tydligen förvälla dem, koka dem en kort stund säger någon. En annan säger att man ska koka dem i 30 minuter och låta dem svalna innan man fryser in dem. Någon annan som vet?

    Jag har sagt det förr...jag är ingen köksträdgårdsmästare, men det är inte så att jag vantrivs här inne...inte alls. Men jag känner mig inte lika säker och trygg som bland träd, buskar och perenner.
    Slottet behöver snittblommor och jag odlar gärna blommor här inne för att trädgårdslandet även ska bli vackert.

    Jag planerar ett besök i Simon Irvines vackra trädgård vid Läckö slott. Senast jag var där var 13 augusti 2008.


    Friséesallat - ´Wallonne´


    Bladbatavia - ´Lollo Rossa´


    Romersk sallat - ´Lobjoits Green Cos´


    En temynta som heter ´Bergamo´


    Vit gurkört


    Bondbönor


    Romersk sallat ´Marshall´


    Clematis ´Summer Snow´





    Finns det någon vackrare grönsak än mangold?




    Den här glada vindan som jag fick i present som frö verkar hälsa mig välkommen varje gång jag kommer in i trädgårdslandet.

    Förra året
    För 2 år sedan
    För 3 år sedan
    För 4 år sedan
    För 5 år sedan


    Världens 50 bästa fotbollsspelare...

    ...enligt Goal.com.
    Listan fylls på när Goal.com uppdaterar. Spännande att se vilka som ligger i topp och vem som blir nr.1...och vart Barca-spelarna hamnar....och Zlatan!
    Trots ett inte alltför bra VM så tycker jag fortfarande att Messi är klar etta. Vem tror ni vinner?
    Förra årets topp 20.

    1,  Snejder - Inter
    2.  Messi - Barcelona **********
    3.  Xavi - Barcelona **********
    4.  Arjen Robben - Bayern Munchen
    5.  Diego Milito - Inter
    6.  Diego Forlan - Atletico Madrid
    7.  Andres Iniesta - Barcelona **********
    8.  David Villa - Barcelona **********
    9.  Cristiano Ronaldo - Real Madrid
    10. Bastian Schweinsteiger - Bayern Munchen
    11. Didier Drogba - Chelsea
    12. Lucio - Inter
    13. Wayne Rooney - Manchester U
    14. Maicon - Inter
    15. Thomas Müller - Bayern Munchen
    16. Gerard Pique - Barcelona **********
    17. Frank Lampard - Chelsea
    18. Gonzalo Higuain - Real Madrid
    19. Javier Zanetti - Inter
    20. Luis Suarez - Ajax
    21. Iker Casillas - Real Madrid
    22. Mesut Özil - Werder Bremen
    23. Cesc Fabregas - Arsenal
    24. Sergio Ramos - Real Madrid
    25. Philipp Lahm - Bayern Munchen
    26. Julio Cesar - Inter
    27. Carles Puyol - Barcelona **********
    28. Carlos Tevez - Manchester City
    29. Walter Samuel - Inter
    30. Samuel Eto´o - Inter
    31. Dani Alves - Barcelona **********
    32. Ivica Olic - Bayern Munchen
    33. Marc van Bommel - Bayern Munchen
    34. Esteban Cambiasso - Inter
    35. Xabi Alonso - Real Madrid
    36. Pedro Rodriguez -Barcelona**********
    37. Florent Malouda - Chelsea
    38. Keisuke Honda - CSKA
    39. Luis Fabiano - Sevilla
    40. Ronaldinho - Milan
    41. Edin Dzeko - Wolfsburg
    42. Jesus Navas - Sevilla
    43. Antonio Di Natale - Udinese
    44. Angel di Maria - Real Madrid
    45. Antonio Cassano - Sampdoria
    46. Dirk Kuyt - Liverpool
    47. Hugo Lloris - Lyon
    48. Ji-Sung Park - Manchester United
    49. Fabrizio Miccoli - Palermo
    50. Mirko Vucinic - Roma

    Sommarvandring runt Djurgården



    Tidigt den här lediga onsdagen tog jag buss 69 från Fridhemsplan och landade vid Djurgårdsbron. Jag blev lite senare än tänkt eftersom jag inte hittade just den bussens hållplats vid Fridhemsplan, utan irrade runt och frågade och ingen visste. Men så till slut...

    Egentligen borde man väl ligga på någon strand en sådan här het dag i juli, men jag blir bara rastlös då, så den här vandringen kändes som ett bättre val.
    Torkan är mycket svår i Stockholm och det kändes som att Djurgården drabbats extra hårt. Det verkar inte bli något regn alls den här sommaren i Stockholm. Eftersom jag som vanligt startade min vandring tidigt på morgonen så är det folktomt sånär som på någon extra pigg joggare - inte så många som vandrar med hund här faktiskt. Jag hade kaffe med i termos men helt otippat, så glömde jag ta med något att äta och undrade vad som var öppet den här tiden på Djurgården. Jag hade t.o.m. glömt att ta med vatten.


    Djurgårdsrondellen går i lila/vitt och gräs i år och det verkar som hela Stockholms innerstads sommarplanteringar går i blått/lila/vitt. Jag får kolla upp det senare.


    Strandvägen till höger och till vänster ligger Djurgårdsbrons sjöcafé som har öppet mellan 10-24 varje dag och där man inte bara kan fika och äta utan också hyra cyklar och kanoter.


    Vid Wasamuséet krattade parkarbetare gångarna. Gräset intill slipper de klippa den här sommaren...


    Isbrytarcafé - det är väl dit man ska gå om man vill bryta isen då kanske.


    Wasahamnen är gästhamn för fritidsbåtar och i bakgrunden ser man Katarina kyrka uppe på Södermalm.


    I Djurgårdsstaden kämpar stockrosorna i torkan efter husväggarna och det är skillnad mot förra året.



    Även uppe vid Prins Eugens Waldemarsudde märktes torkan men trots det har trädgårdsmästare Marina och hennes medarbetare fått den här vackra platsen att blomma fint ändå.


    Och Auguste Rodins Tänkaren grubblar vidare...



    Det finns gott om bryggor längs Djurgårdens stränder och det går utmärkt att bada här...men vissa bryggor är privata.


    Små stränder finns det också gott om.


    Café Ekorren vid Biskopsudden öppnar först 10 men jag tiggde lite vatten av kocken. Här kan man äta goda våfflor annars, även om det är en ganska märklig personal här. Som ibland glömmer vad deras uppgift är.

    Längst ute på Manilla holme där till höger tog jag min första kaffepaus i skuggan innan jag vandrar vidare ut mot Blockhusudden. Det här är Djurgården för mig, många tänker nog mer på Grönan och Skansen när man nämner Djurgården, eller något obskyrt fotbollslag...!
    Den delen av Djurgården där jag började min vandring idag, med Wasamuseet, Grönan och Skansen är såklart roligare om man har barn eller om man vill ha lite party. Det är bra att det finns flera olika alternativ här ute.

    Men på något sätt skulle jag vilja att alla som bor i Stockholm någon gång i livet ställde klockan tidigt och gick runt den här fantastiska ön. Jag lovar, det är något helt annat än att gå på led här efter lunch en söndag. Det här är en magisk plats. Man har saltsjösidan med båttrafiken och hela inloppet till Stockholm och när man kommer in på norra sidan längs Djurgårdsbrunnskanalen blir allt tyst och stilla och stegen går långsammare, för mig i varje fall. Det är verkligen en varierande vandring, den här milen. Idag höll jag mig längs stränderna och gjorde ingen uppstickare till Rosendal,  som annars alltid annars lockar.

    Föresten borde även turister ställa klockan och vandra runt här. Först därefter bör man bedöma Stockholm.

    Här vid Täcka udden, det gamla Wallenbergnästet, som nu är Investors näste var det lite som i en annan värld. Runt den här stora tomten låg alla gräsytor helt gula och träd och buskar kippade verkligen för att inte stryka med i hettan. Men inne på Investors gård var allt grönt och frodigt, även alla gräsmattor!

    En av få högsommarblommor som inte verkar bry sig om torkan är såpnejlikan.

    Vid det gamla tullhuset på Blockhusudden blommade en del rosor efter väggen.

    Café Blockhusporten längs ute vid Blockhusudden tillhör mina favvocaféer. Inte så mycket för vad som finns att äta där utanför att det har ett av Stockholm allra bästa lägen. Man hör verkligen hur vågorna sköljer in just nedanför där man sitter.
    Men jag hoppas verkligen att de som driver caféet snart ska förstå att man inte kan stänga ett sådant här ställe kl 17.00 och ha stängt på måndagar. Öppet mellan 10-17 alltså. Men fantastiskt snällt att jag blev serverad en halvtimma innan öppningsdags. Tack för det, för att jag var mycket hungrig.


    Byggnaden man ser är det omtalade Villa Parkudden som var tänkt som bostad åt prinsessan Madeleine och hennes ex. som lyckades slarva bort ett sånt här snyggt läge, ett av Stockholms bästa faktiskt, med utsikt över hela Stockholms inlopp från skärgården. 

    Om man vill sitta vid bord så finns några sådan här uppställda här ute på Blockhusudden.

    Renfanan är en annan högsommarblommar som inte bryr sig om torka.

    Vid Lilla Sjötullsbron som går över Djurgårdsbrunnskanalen längst ut mot öster har man smyckat bron med olika hängpelargoner som gjorde mig glad i varje fall. Riktigt kul med lite färg mitt i den här ganska tunga grönska som råder nu i juli.


    Djurgårdsbrunnsbron.


    En bänk som behöver lite omvårdnad.


    Idag gjorde Djurgården skäl för namnet. Jag mötte kungens får som var på väg ner för att bada i Djurgårdsbrunnskanalen. Det jobb som border collien gjorde för att hålla ihop de här virriga fåren, blev jag djupt imponerad av. Så otroligt fint han/hon höll samman fåren. Jag pratade en stund med ´´herden´´ och jag berömde hunden som verkar förstå vad jag sa och kom och satte sig tätt intill mig och såg upp mot mig.
    Fåren kom på plats och ´´herden´´ sa lugnt till de tre bordercollierna att - gå och bada! Blixtsnabbt kastade de sig i vattnet och tycktes njuta av svalkan. Fåren kom från sitt bete vid Ståthållarängen invid Rosendal.


    Vid ett tillfälle under vandringen bytte jag till mitt andra objektiv med vilket jag kan komma lite närmare och då kände jag för första gången att man blev påmind av den stora staden.
    Snabbt av med det objektivet och tillbaka till den lugna idyllen här längs Djurgårdsbrunnskanalen.
    Det är väldigt tyst här ute också och som jag brukar säga - skulle inte Djurgården...och Långholmen finnas i den här staden så skulle det inte vara så svårt att flytta här ifrån.






    Vid Lusthusporten har man varje år sommarblomsplanteringar i olika färger. Det satt människor runt den blå-lila planteringen. Den röda praktsalvian Salvia splendens är verkligen min hatblomma nummer ett. Den ilskna giftiga röda färgen får mig att rygga och må illa faktiskt.


    Dags att ta Djurgårdsfärgan mot Slussen.

    De flesta åkte mot Djurgården nu när klockan var halv tolv och på Grönan åktes det karuseller. Jag tittade på ett plakat vilka artister som ska uppträda på Grönan i år och jag har bestämt mig att inte se Ulf Lundell där nästa helg. Jag kan omöjligt stå inpackade bland karuseller och lyssna på musik. Jag har sett Santana en gång i tiden på Grönan...det räckte. Märkligt att han inte kör sin vanliga Skansenkonsert som han alltid brukar...men det finns väl en förklaring. Men jag såg något ännu märkligare. Sophie Zelmani ska uppträda på Grönan. Hur ska hon nå ut med den stilla, vackra, späda musiken - på Grönan?


    Slussen. Den här vandringen idag var en av de bästa jag gjort. Ofta när man vandrar i Stockholm måste man tänka på vart man riktar kameran för att inte få med något oönskat och fult, någon hemsk byggnade eller så. Här på Djurgården kan man rikta kameran åt vilken håll man vill. Allt är vackert.

    Jag gjorde den här vandringen på Långfredagen i våras också och jag törs inte tänka på hur jag mådde då.
    Idag var stegen lätta, trots hettan och visst känns det lite i knäna ikväll, men det är inga problem alls. Jag är glad att jag kan ta mig runt alla Stockholms öar men nu lär det väl dröja tills i höst då det lockar att gå runt Södermalm och Kungsholmen då träden klär sig i höstdräkt.

    Jag tog tunnelbanan till Östermalmstorg och åt lunch med dottern i Humlegården och det var rikitgt skönt att sitta där i skuggan.
    Sedan hem och jag somnade på balkongen, innan jag ´´satte mig framför datorn´´ och valde ut dessa bilder av 319 som fanns i kameran då jag kom hem.



    Sitta framför datorn

    Ibland hör jag att jag nog ´´sitter för mycket framför datorn´´. Då betyder det att jag kanske borde ´´gå ut i naturen´´  eller på något annat sätt skaffa mig ett bättre liv. Sedan jag började blogga har jag ´´suttit framför datorn´´ en hel del. Visst.

    Men bloggandet har gjort att jag besökt många nya platser, både i Sverige och utomlands.

    • Jag har skrivit ´´Dagens växt´´ vilket gjort att jag lärt mig mer om växter.

    • Jag har fotograferat mer än jag någonsin gjort..

    • Jag har blivit mer vetgirig och tagit reda på fakta om växter, trädgårdar, byggnader, broar mm. Jag har sett mitt Stockholm på ett helt nytt sätt  under mina vandringar.

    • Jag har genom bloggen träffat nya människor som blivit goda vänner.

    • Jag har fått kontakt med gamla vänner som hittat min blogg på Internet.

    • Jag lever ett mycket rikare liv på alla sätt nu idag än vad jag gjorde för sju år sedan.


    Idag går jag inte runt och gnäller så mycket i parker och trädgårdar som jag gjorde i början av mitt bloggande. Jag vet att det inte är helt lätt att få till den där drömträdgården som man ser i alla vackra trädgårdsmagasin. Ofta saknas både ekonomi och kunskap. Men det viktigaste är att man försöker och gör det man tror på.
    Nu smyger jag mest omkring i trädgårdarna och försöker förstå tanken med anläggningen och växtkompositionerna och inriktar mig mest på det som är bra och vackert.

    Så mitt ´´sittande framför datorn´´ har faktiskt förändrat mitt liv till det bättre och jag kommer att fortsätta att ´´sitta framför datorn´´ för att på så vis upptäcka ännu fler platser och händelser som jag kan skriva om.
    För mig är det här med ´´sittandet framför datorn´´ bara en liten del av att blogga. Man måste ju först uppleva och upptäcka något innan man skriver om det, vilket  jag gör i trädgårdar, i städer och i naturen.




    Trots torkan...

    ...så blommar det vackert på vissa platser i parken. Gräsytor och stora slänten vid hotellet ser bara tråkiga ut men man får väl fästa blicken på det som är ok. Det var party och fotografering i parken idag...mer om det senare.


    Zetas trädgård hade en fråga på Facebook om vilken som var den fulaste växten. En av de som svarade tyckte att Vidjehortensian ´Annabelle´ var den fulaste växten hon visste. Tur att smaken är olika men visst måste det väl finnas fulare växter än den här som jag tycker passar bra som granne till lavendeln.


    Climbing Bonica som växer här tillsammans med olika clematis frös ner helt i vintras men överlevde. Nu i år betas den av hela tiden av harar och rådjur så den hinner inte bli en klätterros igen.

    Så här såg det ut förra året.

    Dagens rätt för rådjuren och hararna:
    • Rosor
    • Pelargoner
    • Rosenvial
    • Heliotrop
    • Dagliljor, alla och jag menar alla. I natt har alla knoppar och blommor ätits upp.
    • Höstanemonerna....alla där också!
    • Gauran, helt avbetad.
    • Fuchior
    • Nävor mm. mm.
    Växter som alltid klarar sig:
    • Lavendel
    • Rosenskära
    • Blomstertobak
    • Mignondahlia
    • Hortensior
    • Stenkyndel
    • Nepeta
    • Kranssalvia mm.mm.
    I morgon är det ledig onsdag igen och då jag packar nya ryggan med fika och vandrar runt en ö tidigt på morgonen.


    På väg


    I tankarna är jag redan på väg bort från allt vad trädgårdar heter. Just när man börjar räkna ner till sin semester känner man verkligen hur tröttheten kommer över en och hur stor längtan är till stora stränder och mjuka vidder på Österlen och till det karga och kala öarna i Bohuslän. Ett break från allt vad växter och grönska heter. Bort från harar, rådjur, löss och sönderbrända gräsmattor och planteringar.
    Hämta nya krafter för att orka med ännu en höst och vinter.
    17 dagar kvar!
    Tack för ett fint besök idag S.


    Vilken färg är du?

    Det här ju en samvetsfråga...man kan ju ´´göra sig en färg´´ som man tycker är bra. Egentligen borde nog ens närmaste släkt och vänner berätta vilken färg man är. I huset här nedan bor en viss U.L...

    GUL

    Människor med mycket gul energi älskar att prata, påverka och låta sig påverkas. De är ofta underhållande och charmerande. De vill gärna ha uppmärksamhet och tycker om att ha roligt och att synas. En person med gul energi har lätt för att ta kontakt och ger ofta ett öppet glatt och vänligt intryck. De är ofta kreativa och nytänkande, de är spontana och vill gärna göra saker på eget sätt och i sin egen ordning.
    • Beundra vad de har gjort, ge mycket ros!
    • Visa att du uppskattar vad de gör för dig eller för företaget
    • Bjud in till dialog, ge dom möjlighet att hitta sina egna lösningar på problemet
    • Var vänlig, glad och på gott humör, även om du pratar om allvarliga saker

    GRÖN

    Människor med mycket grön energi uppskattar en vänlig och harmonisk atmosfär. De är mycket måna om andras känslor och reaktioner. De är lyhörda för vad andra tycker och vill bli uppskattade efter förtjänst. De är omtänksamma och skapar ofta en varm atmosfär omkring sig. De är skickliga på att lyssna och tar hänsyn till andra människors önskemål och behov.

    • Var vänlig, omtänksam och hänsynsfull
    • Tala lugnt och avspänt
    • Var stöttande, använd alltid metoden ROS-RIS-ROS med betoning på den avslutande berömmet där du förmedlar känslan av att det här klarar du! Jag vet att du kan.
    • Tänker på ordval och hur du uttrycker dig.

     

    BLÅ

    Människor med mycket blå energi är analytiska och objektiva. De har höga prestationsnormer och de tar mycket längre tid för en person med blå energi att bli nöjd med en uppgift än vad det tar för andra. De är noggranna och kvalitetsmedvetna, ser lätt sprickor både i ett förslag och i ett resonemang.
    • Behandla dem med respekt
    • Visa uppskattning för det arbete de har gjort
    • Be om lov att ta upp en sak, stör dom inte
    • Ha fakta! Se till att du vet vad du pratar om.
    • Var lugn och saklig
    • Fråga efter deras åsikt och hur de ser på saken
    • Var tydlig med att detta är din syn på situationen och att du gärna vill höra vad han eller hon anser om det hela

    RÖD

    Människor med mycket röd energi tar gärna kommandot och har svårt att sitta still. De vill att saker ska hända snabbt. De är målinriktade och beslutsamma och kan bli mycket irriterade på tafatta, långsamma eller omständiga människor.
    • Rakt på sak
    • Direkt och uppriktigt
    • Snabbt
    • Visa att du vågar säga vad du tycker
    • Visa att du har en egen åsikt som du står för
    _____________________________________________________________________________________



    Gamla Stan och Riddarholmen runt


    Mariaberget på Södermalm från Riddarholmen.

    Strax efter klockan sex tog jag tunnelbanan in till Gamla Stan för att vandra runt lite igen. Det var ganska folktomt den här lördagsmorgonen i stan och solen brände redan tidigt. Den här rundvandringen är inte speciellt lång och det passade bra nu när hettan ligger kvar över stan.
    När jag kom upp från tunnelbanestationen vid Munkbrogatan gick jag motsols bort mot Kornhamstorg och vidare till Skeppsbron.


    Det var folktomt hemma vid min station.


    Invid Kornhamstorg


    Den populära båtrestaurangen Flyt har jag aldrig besökt men borde kanske göra det i sommar.


    Nästan helt folktomt på Skeppsbrokajen.



    De 24 husen efter Skeppsbron började byggas under första hälften av 1600-talet då rika köpmän lät bygga hus med vackra gavlar vända mot Saltsjön. Den 19 kvarter långa Skeppsbroraden vars alla hus är i bra skick är en vacker vy då man närmar sig Stockholm med båt.


    Här var det stort bröllop för en månad sedan...nu är det något lugnare.


    Dagens bänk...tillägnad...kungen!


    Om man heter Ernst Billgren så får man en sådan här bra plats att placera sitt konstverk som han kallar ´´Kyrka´´ och tillverkades år 2000 och som mest liknar en stor hög med elefantskit. Men vad vet jag om konst?


    När jag gick där längs den folktomma Skeppsbrokajen hörde jag plötsligt någon prata engelska alldeles nere vid kajkanten.
    Snett nedanför slottet poserar en ung kvinna på ett ganska utmanande sätt...i kort kjol och högklackat. Bakom den lilla byggnaden, ligger en fotograf på rygg och fotar den unga kvinnan och jag hör tydligt hur han säger:
    - Yeah, that´s my baby, give me more, give me more....varpå hennes poser blev allt djärvare.

    Vi fotade ganska olika motiv den här tidiga lördagsmorgonen, han den där liggande fotografen och jag. Men jag kunde inte låta bli att ta det här smygfotot när ingen såg på.

    Strömparterren från 1830-talet på Helgeandsholmen. Operan vid Gustav Adolfs Torg i bakgrunden.


    Jag fortsätter efter ´´stränderna´´ och kommer till Riksdagshuset med Stallkanalen.


    Vasabron och stadshuset...och en skugga av fotografen.



    Från Riddarhusets gård mot Riddarholmen.


    Riddarholmsbron över till...Riddarholmen där jag vandrade på tak i maj 2009. På den här lilla ön intill Gamla Stan jobbar min syster. Hoppas att jag inte förstör din semester nu syster...om du ser det här inlägget?


    I Riddarholmskanalen växer gula näckrosor och till höger går den hysteriskt trafikerade Centralbron som skär som en kniv tvärs genom Gamla Stan och Riddarholmen...en av de värsta våldtäkterna på vår huvudstad. Innan Centralbron kom till var här en idyll.


    Café Riddarholmen...var stängt så här tidigt. Annars hade jag fikat här, med utsikt över Riddarfjärden.
    Det är lite stökigt på Riddarholmen nu när man bygger Söderströmstunneln som blir färdig först 2017.


    Vid Evert Taubes terrass ser man...som här på bilden Södermalm men också bort mot Långholmen och till höger Kungsholmen. Jag hade tur här. Bara en minut senare var terrassen fylld av turister som vällde ut ur tre bussar.



    Undrar vilken byggnad han väljer, vår vän Evert? Stadshuset eller det djävulska bygget Waterfront vid centralen?
    Han visar väl ganska tydligt ändå...


    Waterfront. Jag tycker verkligen illa om det här bygget. Arkitekten måste ha gått på något riktigt starkt när han ritade det här...och vad hände med våra politiker som godkände bygget...och platsen? Och varför protesterade och protesterar inte vi Stockholmare? Vet inte...men helt plötsligt fanns de här byggnaderna...bara sådär!


    Den här bilden ljuger en aning. Visst ser det lugnt och idylliskt ut? Man tycker nästan att man kan höra en hästkärra komma skramlande och en ångbåtsvissla på håll, men istället dånar Centralbron alldeles till vänster.


    Hettan som varat i flera veckor i stan började bli besvärlig igen, redan klockan åtta då jag avslutade min vandring.  Jag gick in i de svala gränderna. Tyska kyrkans vackra klockspel spelade ´´Nu tacka Gud allt folk´´ och jag  tog en kaffefika på Café Kladdkakan på Stora Nygatan.


    Så blev det tunnelbanan hem igen...för att skydda sig...och hålla sig undan för solen. Jag har nog av den i slottsparken och jag behöver inte mer brun färg på mig nu. Gamla Stans tunnelbanestation var även den folktom.



    Andra rundvandringar:
    Djurgården kommer snart en sommarvandring.
    Kungsholmen
    Hemmavandring
    Hemmavandring åt andra hållet
    Södermalm
    Långholmen
    Lilla Essingen
    Skeppsholmen och Kastellholmen


    4000 nya rosor i Tessinparken



     
    16 juli 2010
     
     
    I år har Tessinparken lyft sig ordentligt. 4000 rosor har planterats och parken har nu blivit rosornas park nummer ett i Stockholm och här finns nu troligen en av norra Europas längsta rosenplantering.
    Vid invigningen den 15 juni (som jag helt missade) fanns Lars-Åke Gustavsson på plats för att berätta om rosorna och svara på frågor.
    Nu tycker jag att parken kan visas upp för både turister och trädgårdsintresserade. Tidigare såg Tessinparken lite trött ut. Alla rosornas färger har komponerats ihop på ett fint sätt. Både harmoniskt och spännande.

    Vid caféet (öppet mån-sönd. 12.00 - 23.00) har man även använt perenner som stäppsalvia, röd solhatt och perovskia tillsammans med vita rosor och det var riktigt läckert.

    Rosenplanteringarna har breddats så att man har kunnat komponera på ett annat sätt en tidigare. Planteringsavståndet är 40 cm för de flesta rosorna och de sitter i sex rader i de långa planteringarna.
    Innan planteringen har man schaktat bort den gamla jorden, man har dränerat och ny jord har tillkommit.

    Den tidigare ganska slitna parken har även fått hästkastanjerna beskurna på ett bra sätt. Eftersom de tidigare hade toppbeskurits hade stora partier fått rötskador. Kastanjerna planterade på 1930-talet och de flesta är i gott skick men vissa träd kommer att bytas ut.

    De nya rosorna är bl.a.
    • Polarstern - Tehybrid från Tyskland 1982. Vit. Medelstark doft- Blommar långt in på hösten.
    • White Pet - Sempervirensgruppen. USA 1879. Vit. Svag till medelstark doft. Blommar till senhösten.
    • Diamond Border -Vit buskros.
    • HC Andersen - Floribundaros från Danmark 1986. Mörkröd. Svag doft. Blommar till senhösten.
    • Summer Holiday - Tehybrid från Storbritannien 1967. Härdigast av alla tehybrider. Medelstark doft. Scharlakansröd som bleknar. Blommar till senhösten.
    • Alexander - Tehybrid från Storbritannien 1972. Svag doft. Lysande cinnoberröd. Blommar till senhösten.
    • Amber Queen - Floribundaros från Storbritannien 1984. Svag till medelstark doft. Bernstensgul eller orangetonad gul. Blommar till senhösten.
    • Scented Carpet -
    • Astrid Lindgren - Floribundaros från Danmark 1989. Svag till medelstark doft. Rosa till ljust rosa. Blommar till senhösten.
    • Diamant -Vit floribundaros.
     
     



    White Pet tillsammans med stäppsalvia.



    Trädgårdsarbetarna här hade ingen aning om vad det var för rosor som dom rensade runt. Intresse?









    Den första planteringen av rosor i Tessinparken utfördes på 1930-talet och växtvalet gjordes av landskapsarkitekt Ulla Bodorff.
    Dessa rosor som alla hade en stark doft planterades på 1930-talet:
    • Innocence - Vit tehybrid från 1921.
    • Ophelia - Laxrosa tehybrid från 1912.
    • Ville De Paris - Gul tehybrid från 1925.
    • Golden Ophelia - Gul tehybrid från 1918.
    • Caroline Testout - Mellanrosa tehybrid från 1890.
    • Mrs Henry Morse - Mellanrosa tehybrid från 1919.
    • Étoile De Hollande - Crimsonröd? tehybrid från 1919.
    • Hermann Lindecke - Ljusrosa tehybrid från 1929.
    • Eugéne Fürst - Mörkröd äldre remontantros från 1875.
    1999 renoverades rosenplanteringarna eftersom de flesta av de tidigare rosorna hade dött. Dessa rosor som alla hade en svag doft eller ingen alls, planterades 1999:
    • Leonardo Da Vinci - Ljusrosa floribunda från 1994.
    • Katharina Zeimed - Vit polyantha från 1901.
    • Criterion  - Mörkrosa tehybrid från 1966.
    • Bella Rosa - Rosa floribunda från 1981.
    • Bonica - Rosa floribunda från 1982. Som inte alls trivdes i Tessinparken.
    • Märchenland - Laxrosa floribunda från 1946.
    • Schneewittchen - Vit polyantha från 1901.

    Direktrapporter från en het slottspark

    • Väcks som vanligt 4.45...fortfarande av Uffes ´´En historia´´.
    • På pigga ben rusar jag ner för trapporna och tar 307:an mot slottsparken. Det är redan 20 grader varmt ute och Stockholms vatten ligger helt spegelblanka. Solen lyser från en helt blå himmel och det är semesterlugnt på 4:an. På radion spelar man Bo Kaspers och jag försvinner bort i min vanliga halvmeditation då jag kör bil.
    • Nästan hela sträckan från Botkyrka till Södertälje arbetar man med att byta ut belysningen. Det kommer att pågå till 2012. Man kan undra vad det kostar och om man verkligen behöver gatubelysning mellan Stockholm och Södertälje? Hastigheten är nedsatt till 70 och jag brukar ligga tio över...de övriga kör som vanligt i 100 eller 110. Även de flesta 24 meters långtradare.
    • Helt plötsligt så är jag framme i slottsparken.
    • Sätter på kaffe och går ut och vattnar trädgårdslandet, tomaterna vid personaluteplatsen och terrassens blommor.
    • Sen blir det kaffe och ostmacka med utsikt över det spegelblanka vattnet. Tar några bilder. Lägger ut dem i morgon em.
    • Golvsliparna kommer och börjar lacka parkettgolv.
    • Jag börjar jobbet med att klippa rådhusvinet och vildvinet på slottsväggarna. Det är ett rätt jobbigt klättrande upp och ner på stegen. Jag börjar på borggården där det är skugga nu på morgonen men inser att det är nästan lika varmt och kvavt som i solen. Tar den här bloggpausen och dricker vatten. Ska övernatta här och det blir en lång arbetsdag men jag kommer att svalka mig med bad lite då och då. Det är en omöjlighet att klaga när man jobbar på en sådan här plats. Men trots det börjar jag längta lite efter en sammanhängande ledighet.
    • Nu återvänder jag till mitt klättrande på väggarna. Återkommer!
    • Funderar samtidigt över att det finns ungefär 3,3 miljarder kvinnor på jorden...
    • ________________________________________________________________________________

    • Vattenpaus igen. Nu börjar hettan slå hårt mot mig. 28 grader och jag klättrar fortfarande på väggarna och jag har slutat fundera över att det finns ungefär 3,3 miljarder kvinnor på jorden.
    • Jag har tagit dagens första bad nere vid bryggan och blev som ny. Tänker som en filosof och stegen är lätta på stegen...Snart lunch men jag ska klättra lite mer först. Och ta en före- och efterbild på den ena väggen där vildvinet växer.
    • ________________________________________________________________________________


    Jo jag vet...det dyker lite där längst till höger...skyller på hettan.
    • Nu är hettan svår. Inga vindar i parken. Allt står stilla och solen bränner. Snart 30 grader igen. Tur att jag har min hatt. Jag har en liten bit kvar att klippa av vildvinet och sedan blir det jobb i skuggan....efter en kaffepaus kombinerat med bad. Tyvärr så fanns det två fågelbon kvar ännu där uppe i vinet...just där jag klipper och jag bäddade in bona så gott det gick med blad för att inte solen ska bränna på ungarna som låg där. Hade ju inte sett något tecken på att det skulle vara bon kvar. Funderar om föräldrarna inte skyddar sina senare kullar lika ivrigt som de gör med första kullen? Inga föräldrar som flög mot mig för att skydda ungarna.
    • Längtar till kvällen då det blir lite svalare. Snart är det dags att ta fram indianen i mig ....och börja dansa regndanser. Jag lovar att jag kommer att gå ut och ta emot regnet med öppna armar när det väl kommer. Om det kommer. På min väderkarta står det att det ska komma 15 mm regn på söndag.
    ______________________________________________________________________________________



    Den omtalade hatten...
    • Nej...den här hettan är ingen lek längre. Naturen, trädgården och trädgårdsmästaren håller andan och samlar krafter för att orka stå emot värmen. Många liter vatten dricks och nu är skugga hårdvaluta. Vinet är klippt och det är städat på marken. Nu är det skugga på terrassen och där finns nu eftermiddagens jobb. Att skrapa bort ogräs i alla kalkstensskarver. Glamoröst slottsträdgårdsmästarjobb! Men skuggan där är guld värd.
    • Kaffe är inte gott idag. Bara kallt vatten hjälper. Återkommer med mer action senare....för att här i parken händer det grejer en sådan här dag i mitten av juli!
    • Eller vi lägger till en låt till först...
    • ________________________________________________________________________________
    • Skönt att jobba i skuggan men jag rör mig som en sengångare, andas tungt och tänker inte alls, varken som en filosof eller som något annat.
    • Jag lägger ut en bild på min hatt i morgon!
    • Nu går jag och äter...vildsvin!
    • + 29 grader
    • ________________________________________________________________________________
    • Bundit upp Clematis Summersnow i trädgårdslandet. Vi har fyra stycken där och de växer kraftigt nu. Jag är nu utstämplad och klar med alla jobb för idag. Ska bara vattna lite senare ikväll. På väg ner till rummet såg jag ett rådjur stå och äta av ett äppelträd. Åt kart! Jag sprang emot det och efter en lång stund skuttade det lugnt in i skogen igen.
    • Nu tar jag boken och går ner till bryggan...det är skugga där nu.
    • Denna dagen ett liv...sa väl farbror Melker på Saltkråkan och så säger jag också. Hoppas på en kylig dag i morgon. Tack för idag!
    • Just det...jag hörde syrsor för första gången för i år. Känns lite sensommar!

    Den vackra vindan som jag fick i födelsedagspresent. Tack R.


    Astrantia major ´Ruby Cloud´ pch Hosta ´Krossa Regal´

    För 1 år sedan
    För 2 år sedan
    För 3 år sedan
    För 4 år sedan
    För 5 år sedan



    Tid för Clematis


    Clematis ´Blekitny Anio´


    Clematis viticella ´Madame Julia Correvon´


    Clematis viticella ´Södertälje´


    Clematis vitalba ´Summer Snow´


    Rosenmalva


    Den här vindan fick jag som frö av en god vän när jag fyllde år i april. Fröna är köpta i Italien. Nu blommar de vackra vindorna i blått, lila och rosa i trädgårdslandet.



    ...och vem gillar egentligen Leverbalsam? Ageratum. Men den här blå/vita sorten som heter Butterfly Bicolor tycker jag om. De sitter bland alla röda pelargoner på borggården.

    För ett år sedan

    Den här låten med Detektivbyrån är min ringsignal i mobilen...alltså inte hela utan början.

    En dag med djuren



    Att vara med trädgård innebär också att man har ett nära ´´samarbete´´ med en mängd olika djur. Nyttodjur...och onyttodjur. Nyttodjuren är bl.a. daggmaskar och andra nedbrytare, pollinerarna, nyckelpigorna, katterna, rävarna, rovfåglarna och ormarna mm.

    Men just nu har jag full fokus på de onyttiga djuren. De har självklart alla en viktig uppgift i naturens eviga kretslopp...men jag menar att de är onyttiga för...mig och slottsparken!

    De djuren som jag just nu skulle kunna klara mig utan...verkar dominera i parken. Det eviga problemet med harar och rådjur fortsätter och i morse var mängder av rosor helt kalätna...både blomknoppar och blad, den vackra gauran var beskuren av harar och likaså rosenvialen och höstanemonern mm. mm.

    Annars har vi det värsta myggåret på väldigt länge, spyflugor och annat flygfä far runt mig hela tiden och små djäv...flygande saker är precis framför ögonen på mig hela tiden och fintar snyggt när man försöker schasa bort dem.
    Fästingar och getingar ansluter sig till allt annat flygtyg (ok...fästingar flyger inte..) och stora feta bromsar hugger mig i nacken...även när jag sätter fart! Bromsarna har en bra taktik. De väntar tills jag har bägge händerna upptagna...då sätter de in stöten och oftast då på ryggen eller i nacken. Det är bara är honorna som suger blod...hanarna suger nektar från blommorna...
    Lägg till bladlöss, vita flygare, liljebaggar och larver av olika slag som äter på växter.

    Men annars är det bra...det är varmt och skönt...och torrt, och det är 24 dagar kvar till semester. Rum är bokat där nere på Österlen.

    Jag vattnar så mycket som jag vågar men fortsätter den här hettan så kommer en hel del av växterna att döden dö...
    Det är nästan en omöjlighet att hänga på sig en trimmer och utföra slåtter i den här hettan. Man svimmar helt enkelt. Men jag tar en liten bit i taget och nu har jag ju blivit med hatt också...en grön!

    Annars rensar jag stora slänten, binder upp växter, fortsätter jobbet med alla gångar och parkeringar där jag besprutar med ogräsättika och även bränner ogräset med gasolbrännare (flammar). Självklart pysslar jag med sommarblommor och grönsakslandet också! Vildvinet och rådhusvinet på slottsväggarna ska klippas...jag bara väntar på att de sista fågelungarna lämnar sina bon där.
    När väl regnet kommer sen...om det kommer, så kommer gräs och ogräs att börja växa igen.

    Jag har just ätit lunch...en hysteriskt god fiskgratäng. Tack för maten kockarna!

    Dagens glädje - Iniestas mål mot Holland! Grattis Spanien!




    Hettan fortsätter...


    Blodnäva - Geranium sanguineum



    Blodnävan blommar i juni-juli på torr och stenig mark upp till Gästrikland. Blommorna är karminröda och ändrar färg en aning efter ljuset. Den vill ha en solig plats och växer ofta längs kusterna. Namnet har den fått efter det att bladen, bladskaften och stjälkarna får en blodröd färg sent på sommaren.
    Det finns några sortnamn av blodnävan. Den mest kända är ´Max Frei´ som blir 10-20 cm hög och utsågs 2002 till årets perenn och en nyhet är ´Apfelblüte´ som är ceriserosa.

    Ur Blomboken av Sune Jonsson
    Blodnävan har haft en viss betydelse som medicinalväxt då den förr användes mot blodstörtning, vid njurlidande och blod i urinen. Inom folkmedicinen lär den fortfarande användas. Infusion på örten dricks mot tex. näsblod och diarré och utvärtes används den  i omslag på bölder och inflammerade sår.


     
    Google

    På spaning i Hässelby slottspark




    Hässelby slott började byggas på 1640-talet av Carl Bonde och arkitekt var Simon De la Vallé. Släkten Bonde ägde slottet fram till 1931, köpare var Stockholms stad. Slottsträdgården renoverades på 1960-talet av A. Hermelin och då den granplanterade parterren kom till.

    Hässelby slott är en vacker byggnad och platsen är också vacker med sitt lugna och lummiga läge. Det är en fin och spännande anläggning...men...




    Jag tycker verkligen om den här stenläggningen.

    MEN!

    Bilderna här ovan ljuger en aning. Idag ägs slottet av Fazer och är en konferensanläggning, de är även ägare till Ulfsunda slott och Åkeshovs slott här i västra Stockholm.
    När jag skrev min blogg Trädgårdsspanaren så snokade jag runt i alla trädgårdar som jag kom åt och kritiserade det som inte kändes bra. Till slut kände jag mig som ett hot och en fara för alla stackare som ägde eller skötte parker och trädgårdar. Bloggar kommer ju så högt i träfflistorna på Google. Det kändes inte ok längre så jag slutade.

    En av de trädgårdar som jag kritiserade hårdast var Hässelby slottspark här i Stockholm. Den här platsen kommer jag att fortsätta att kritisera utan att må dåligt av det. Det här är en historisk liten barockpark som kräver kunnig och energisk personal för att hålla trädgården i trim. Tyvärr så finns inte de kunniga och energiska personerna här. Nu vet inte jag om de nya ägarna har ansvaret för trädgården eller om skötseln ligger hos någon annan...eller hos ingen alls som det ser ut.

    Att alla gran- och buxbomshäckar inte är klippta nu är ingen katastrof...ännu. De kommer säkert att klippas inom kort. Men om man går ner i trädgården bland alla granhäckar så ser man och känner att den här platsen inte vårdas som den borde. Det finns inget intresse alls att bevara den här platsen som en vacker trädgård. Det här skulle kunna bli en praktfull liten barockpark. Det kliar i fingrarna varje gång jag ser de här kvarteren med perenner...att få renovera och göra det här till en mycket vacker plats.  Nu var t.o.m. fontänerna avstängda. Mitt i turistsäsongen.

    Antagligen saknas både ekonomi och intresse men jag tycker i varje fall att det är oerhört tråkigt att se det här  förfallet år efter år. Det ser för djävligt ut helt enkelt. Gångarna har man besprutat och det långa gräset har gulnat...men då måste man ta bort det sen!! Bränn bort det eller skyffla bort det. Ovårdade gångar i en trädgård gör att helhetsintrycket faller helt.
    Jag hoppas verkligen att något händer med trädgården snart...skulle turister leta sig hit så undrar de säkert varför man låter en så vacker trädgård falla i glömska.



    Det döda trädet har stått här i många år nu och här på terrassen fanns tidigare en uteservering.




    Men...till slut hittade jag den mycket vackra ljusgula stockrosen invid en vägg. Tack!




    Hetta

    Hettan fortsätter. Över 30 grader i början av nästa veckan säger min vädersida på bloggen.
    Jag tror att jag går undan idag. Sätter mig i skuggan.


    ...och nej...jag är inte Folkpartist...verkligen inte. Verkligen verkligen inte!


    Torka



    Sorry alla semesterfirare...men jag behöver en massa regn i slottsparken. Det är frasande torrt och jag vattnar det som viktigast. Men vi vistas på en ö här och snart kommer väl de där skyltarna upp om vattningsförbud.

    Jag älskar sol och värme men lider också när jag ser att växterna mår dåligt och jag vill ju att det som jag tänkt ut, planerat och planterat ska bli ...just så som jag tänkt.
    Men det är väl som alla säger, att kommer det ett lågtryck nu så kommer de på rad sen...under hela juli. På min vädersida som jag har här på bloggen ser det ut att bli runt 30 grader och sol...i en vecka till.

    Ikväll är jag kvar på jobbet igen och jag har tagit årets första bad ikväll och efteråt satt jag högst uppe på utsiktsberget med kaffe och såg ut över fjärden där båtar med semesterfolk försvann ut i skärgården.

    Avslutade dagen med att gå en sväng i parken med kameran...för att försöka hitta något som jag inte fotat under de fem åren som jag haft bloggen. Någon vinkel eller någon växt som jag missat. Det gick inte att hitta..eller, jo kanske...


    Borggården med de simpla ilsket röda pelargonerna...som jag mitt i allt vitt-pastell-tänkande...gillar just här.


    I trädgårdslandet har jag inte ´´börjat med täckodling´´  ännu och lagt gräsklipp mellan raderna, eftersom det inte blir något gräsklipp, eftersom det dammar om gräset när man klipper.


    Den här krassen heter...något som står på en påse som jag har på jobbet. Återkommer med namnet.


    Vid personaluteplatsen växer Zilga-vinet helt galet och tomatplantorna efter väggen likaså.


    Syrenhäcken igen...den som jag tidigare klippte ner till marken.


    Arbete pågår i slänten.


    Lavendeln börjar blomma.


    Redo för Österlen igen

    Nu är jag redo för Österlen igen och jag längtar. Vecka 32 är det dags för ännu ett besök i ett av Sveriges vackraste landskap. Jag har inte varit på Österlen så sent på året tidigare. Hur ser det ut då? Vad ska jag då se? Var ska jag bo? Funderar på några nätter vid Backåkra...där har jag aldrig bott. Säg...ni som vet, bor och vistas på Österlen...






    Lyckan är för enkel för att vi ska förstå den...

    Krollilja - Lilium martagum



     
    Krolliljan blommar när man börjar bli lite ledsen att allt blommat över så fort, när försommarblomningen är över och då högsommarblommorna tar över, de som inte är så iögonfallande som vårens- och försommarens stora massblomning.

    Krolliljan är den härdigaste av alla liljor och trivs i både sol och skugga men det är i lundar den trivs allra bäst. Ursprunget är skogar och ängsmarker i Syd- och Centraleuropas bergstrakter.
    Den är flerårig, blommar i juli och doftar på nätterna. Det är en odlad art som förvildats och påträffas ofta runt slott och herrgårdar. Den är härdig i nästan hela landet och kan bli upp till 1,5 meter hög.

    I Sune Jonssons Blombok kan man läsa:
    De äldre floristerna (t.ex. Liljeblad) försummar inte att tala om att ´´Rötterna, kokta, ätas i Sibirien som en hvardags-föda.´´
    ´´För ändamålet kokas dessa i mjölk eller stekas i askmörja´´ (Henriksson), alltså precis som våra gamla kolare och skogsarbetare stekte sin potatis i härdens aska. Henriksson uppger också att det var vanligt att koka och anrätta lökarna i italienska hushåll.









    Prestonsyren - Syringa x prestoniae



    Namnet kommer från den person som förädlade den här syrenen, Isabella Preston från Kanada. Prestonsyrenen är en hybrid mellan hängsyrenen Syringa reflexa och Syringa villosa. Den blir 3-4 meter hög beroende på sort.
    Enligt Lars Forslin ska de här prestonsyrenerna som finns vid Ulriksdals slottsträdgård vara av sorten ´Royalty´ och den ljusa på nedersta bilden en ´Coral´...och jag litar på honom.

    Prestonsyrenen är en stadig syren somtål tuffa lägen, den är vindtålig och har ett ännu stadigare växtsätt än bondsyrenen, har mörkare blad och blommar också ca. två veckor senare.
    Blomklasarna är upprätta och något hängande. Sol eller halvskuggit läge. Det är en perfekt häckväxt.

    Olika sorter är:
    • Coral - rosa blommor och klarar sig upp till zon 6.
    • Elinor - mörkt purpurrosa knoppar och ljust lavendelblå som utslagna. Zon 5.
    • Hiawatha - mörkrosa knopp och ljust rosa som utslagen. Zon 5
    • James Mc Farlane - rosaröd. Zon 5.
    • Redwine - vinröd. Zon 6.
    • Royalty - pruprufärgade blommor. Zon 5.
    • Miss USA - rent vit. Zon 5.





    Sorten 'Coral' Smeddsbacksgatan på Gärdet 9 juni 2019
     

    Naturens/trädgårdens gång


    De här mjölkklockorna kommer att klippas ner...eller inte.

    Att arbeta med trädgård är för många en dröm. Jag vet inte hur många jag träffat som säger att deras högsta önskan är att få jobba med trädgård, alla är kvinnor. Att jobba med växter, inte så mycket skötsel kanske...mest att skapa vackra trädgårdar. Varför vill inte män jobba med trädgård längre?

    Om jag fick börja om när jag var ung så skulle jag välja samma yrke. Ok...efter fotbollsproffs då! Eller rockpoet...

    Det sägs att man mår bra i själen av trädgårdsarbete, att det stillar ens oro, att trädgårdsarbete gör en frisk och man har förmånen att följa naturens gång på nära håll under hela året.
    Om jag då inte jobbade med trädgård...hur stor skulle min oro vara då...då??
    Bönder jobbar också nära naturen men jag tror knappast att det är en självklarhet att en bonde är harmonisk och tillfreds med livet. Det är ju aldrig rätt väder, skördarna blir sällan bra och man får för lite betalt för mjölken.

    När det tar emot vissa dagar brukar jag säga att jag ska börja köra taxi i stället...då när de vilda djuren äter upp mina växter i slottsparken. Jag ser inte på något vis ner på taxichaufförer. Tänker bara att det är väl så långt i från att jobba med växter som man kan komma. Jag ser inte heller med något hat mot de vilda djuren utan blir bara så besviken att man inte få se det färdiga resultatet av det man planerade och såg framför sig.
    Det är ju trots allt märkligt om man tror att rådjur och harar ska förstå att de inte får äta av våra vackra växter. Det är väl balansen i vår fauna som har blivit fel. Vi har sett till att de elaka rovdjuren har minskat i antal...så att de inte ska kunna lägga beslag på viltet som vi själva tycker att det är så roligt och spännande att jaga.

    Men ibland finns det guldstunder i parken. Ofta någon kväll då solen lyser genom trädgården och allt är stilla. Som igår kväll då jag ensam vandrade i parken och såg det som var bra, det som blivit som man tänkt sig...och ibland t.o.m. bättre än man tänkt sig. Det är de stunderna som gör att man vill fortsätta att utveckla den här parken.

    Idag har jag klippt ner perenner som var i full blom, så som jag gör varje år i början av juli, av den anledningen att de ska blomma om senare i sommar och i höst. Om man klipper ner perenner innan de börjat bilda frö...helst när de blommar som bäst, så kommer de att blomma en gång till därför att de vill reproducera sig så som det mesta i naturen.
    En tidning ville komma till slottsparken och filma när jag utförde det arbetet för att lägga ut det på tidningens webbsidan.  Men jag tackade nej.

    Tidigare år har jag stolt visat upp resultatet på sensommaren och hösten, då när nepeta, jättedaggkåpa, nävor och mjölkklockor  blommar långt in på hösten. Bra för parken. Bra att visa gästerna hur fint det blommar.

    Men i år tar det emot att ge sig på de vackra perennerna som stolt lyser med sin prakt där i planteringarna. Tankarna kom efter det att en god vän berättat om hennes sätt att se på livet och åldrandet, mest vad gäller beskärning av träd i och för sig...men ändå...att helt enkelt inte peta för mycket i det som växer och lever. Låt blommorna blomma färdigt och sätta frö, som det är tänkt, i rätt tid. Det handlar så mycket om att lura naturen för att trädgården ska få visa upp sin bästa sida. Men det kanske är det som är trädgårdsarbete?

    Egentligen kanske det inte spelar så stor roll, det är säkert ändå inte så många av våra gäster som bryr sig  om att en tidig näva helt plötsligt blommar på sensommaren, att nepeta och mjökklockan blommar i september. De flesta rusar bara förbi ändå.

    Jag har klippt ner all nepeta idag, det gör jag utan att tveka eftersom jag vet att det blir bra. Har även klippt ner jättedaggkåpa och nävor...men inte alls så mycket som jag brukar. Det är mer osäkert om de hinner blomma om.


    Nävan Brookside som snart ska klippas ner...eller inte.


    Stjärnflockan Ruby Cloud kommer inte att klippas ner...eller?



    Krolliljorna är vackra nu. Det är ju slottertider nu. Liar och trimmermaskiner ska kapa ner våra försommarängar.
    Jag har tidigare skrivit om vikten att spara blåklockor som växer i mitt bland de utblommade försommarblommorna och som ser ut som vanligt högt gräs innan det blivit knoppar och blommor. Gå en sväng och markera de vackra klockorna innan ni sätter lien/trimmmern i ängen. Bara ett litet tips för att rädda högsommarblommorna.


    Trädgårdsfest på gång? Nej...det är ett halvhjärtat försök att hindra rådjuren att äta av alla knoppar som kommer på de tre Stanwell Perpetual-rosorna som finns i planteringen och som har så svårt att växa till sig eftersom det hela tiden blir toppade.



    Konstiga Norrtäljeån 2010



    Underbara av Hanna Egge Grandert

    Dags igen för konstverken i Norrtäljeån. Alltid lika omtalat. Alltid lika hatat...och älskat. I år är konsten inte riktigt lika provocerande som tidigare även om många skakar på huvudet och säger: Hur menar konstnären? Vad föreställer det? Och som vanligt har då konstnären lyckats!
    Läs om utställningen i Norrtälje Tidning.
    Jag ska inte tycka så mycket nu men jag gillade Rien faire comme une bete, Ecovention och Enkel resa.


    Sea Spirit av Monika Masser


    Rien faire comme une bete av Bodil Löthman



    Ecovention av Christer Sundström. De som känner mig väl...säger att ansiktet (ansiktena) liknar mig och visst ser det ut som en vild och övervuxen trädgårdsmästare?



    Concealed av Hermine Keller


    Enkel resa av Bengt Grandin.


    Försåtlig filtrering av Martin Stenberg


    Le voyager du reve du vent av Anders Engqvist.


    Kanal icon av Hans Löfgren



    2009
    2008
    2007



    I Roslagens famn...ännu en gång.




    Det blir inte mycket strandliv nu för tiden. Blir så rastlös. Blir trött av solen. Trivs bäst i skuggan. Men idag satt jag i solen...med mina fina nära, vid havet, på Rådmansö, i några timmar.
    Och min mor bjöd på mat vid Åtellet i Norrtälje och jag tyckte att den där Roslagsschnitzeln var underbart god. Kanske att den blev extra god därför att min dotter, min mor och min syster fanns med vid bordet. Även om jag verkar lite vilsen och disträ emellanåt...så älskar jag er.

    Väl hemma...lite extra trött i huvudet av solen...försöker jag lyssna in Kents nya album, med passande namn ´´En plats i solen´´  och har hittat några låtar som jag tycker mycket om...men sorry systern...jag gillade ´´Röd´´ bättre.





    Dagens bänk...och Åtellet, där vi åt!


    Rosendals rosenträdgård

    Det blev ett hastigt besök i Rosendals rosenträdgård idag mellan matcherna och jag är glad att Spanien är klara för semifinal mot Tyskland.
    Rosens namn står över bilden.

    Rosa damascena ´Hebe´s Lip´


    Rosa damascena ´Rose des Quatro Saisons´

    Rosa damascena ´St Nicholas´

    Rosa gallica ´Violacea´


    Rosa x richardii - Mumieros


    Rosa damascena ´Mme Hardy´

    Rosa alba ´Felicite Parmentier´

    Rosa arvensis ´Venusta Pendula´

    Rosa alba ´Mm Plantier´

    Rosa alba ´Mme Legros de St. Germain´

    Rosa centifolia ´Major´

    Rosa centifolia muscosa ´Jean de Montfort´


    Rosa portiandica ´The Portland Rose´

    Rosa rugosa ´Jens Munk´

    Slottsträdgårdsmästaren blommar länge

    Jag vill verkligen inte på något sätt göra mig rolig på någon annans bekostnad men jag såg i Sitemeter som visar vilket sökord man anväder för att hamna på min blogg.
    Nu hade någon sökt på ´´Perenner slottsträdgårdsmästaren blommar länge´´. Jag kan absolut inte se vem som sökt, bara att någon sökt och kommit till Långblommande perenner.
    Hoppas att du sökare inte tar illa upp att jag visar sökningen här. Tyckte bara att det lät så fint och jag vill verkligen blomma länge...


    Nävan ´Patricia´

    Hysteriskt spännande kvartsfinaler idag:
    16.00 Argentina-Tyskland - kom igen nu Messi och visa vem som är världens bästa fotsbollsspelare!
    20.30 Spanien-Paraguay - dags att visa det vackra spelet nu Spanien.


    Å nu ere juli (i)gen...
















    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails