Site Meter

Äppelvecklare

Avskrift från boken Trädgårdens växtskydd. Eftersom författaren ofta förespråkar kemisk bekämpning kommer jag inte att ange det här.
Växtskydd hör inte till de mest intressanta ämnen inom trädgård tycker jag men det är ibland viktigt att förstå vad som händer med våra växter och veta vilka åtgärder man kan vidta utan att sprida en massa gifter omkring oss. Det här är en början och om kanske att jag fortsätter i kategorin ´´Växtskydd´´ att lägga ut fler ´´sjukdomar´´.

Cydia pomonella


´´Masktunga´´  äpplen känns lätt igen på de vida, maskmjölsbemängda hål på fruktens yta, där den fullvuxna larven gnagt sig ut efter att ha ätit ur kärnhuset och en del av fruktköttet. Den övervintrar i en av gnagspån förfärdigad puppbädd, ofta på trädens bark. Där inne förpuppas den nästa vår för att som fullbildad fjäril kläckas i samband med, eller strax efter, fruktträdens blomning.

Den oansenliga, gråbruna fjärilen lägger sina ägg direkt på bladen eller på frukten, sedan denna släppt kartluddet. Angripen frukt faller i regel tidigare än oskadad, men det lönar sig inte att samla in och förstöra sådan ´´fallfrukt´´ eftersom det sällan finns några larver kvar i den.



Motåtgärder

Äppelvecklarens utveckling kan följas med hjälp av feromonfällor för att bekämpning skall ske i rätt tid och bara om det finns behov. Detta förutsätter emellertid att rönnbärsmalen inte är något problem, eftersom rönnbärsmal och äppelvecklare bekämpas med samma medel och vid samma tidpunkt.



Hämtat från Nyttodjur.se
Äppelvecklaren (Cydia pomonella) är en liten gråbrun fjäril. Den flyger på natten och lägger ca. 50 ägg per hona på bladen av äpple. Äppelvecklarens larver äter speciellt i början, endast av bladen. Efter en tid borrar den sig in i själva äpplet. Här gör den stor skada i frukten, med att gnaga gångar och senare förstörs själva kärnhuset.
Larverna kan finnas hela sommaren från juli till september månad. De övervintrar på stammen i sprickor, mossor och liknande, eller i jorden som puppor.
Kläckning sker följande vår och den vuxna äppelvecklaren kan man finna från maj och sedan över hela sommaren.

Ur Forskning & framsteg

Av Per Snaprud ur F&F 6/2006.

Remsor med biologiska signalämnen, så kallade feromoner, förvirrar äppelvecklare. Metoden fungerar även i hobbyodlingar, visar nya resultat från ett koloniområde i Nynäshamn.

Kommersiella äppelodlare i USA, Schweiz, Italien och flera andra länder har länge hängt upp feromonremsor som sprider mycket låga halter av biologiska signalämnen i luften. Feromonerna förvirrar äppelvecklarhannar så att de flyger vilse när de söker efter en hona att para sig med. Tekniken testas även på Österlen i Skåne.

På en stor odling kan remsor i träden leda till att nästan all parning misslyckas. I mindre odlingar finns alltid en risk att äppelvecklare från en obehandlad grannträdgård flyger in och lägger ägg. Därför är det svårt att skydda äpplen i villaområden med hjälp av feromoner.

- Men i koloniområdet fick vi ungefär samma resultat som i kommersiella odlingar, säger Peter Witzgall, professor i kemisk ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.


Kommentarer
Postat av: The Secret Garden

Ahh..appropå saker som plötsligt dyker upp på attraktiva saker..så håller Hollywood, med George Clooney, på att spela in en film här i mina hemtrakter...

Ska jag, eller ska jag inte, åka och ta några "naturfotografier" ??? :)

...tur att inte Hollywoods GPS gör att de inte vill till Norrland! Hihiihi!!!!

2010-01-24 @ 20:04:36
URL: http://hemligatradgarden.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

The Secret Garden: Spännande! Klart att du ska ta naturbilder..naturliga bilder av Mr. Clooney!

2010-01-24 @ 20:23:38
URL: http://gardener.blogg.se/index.html
Postat av: Eva

Jag är väldigt glad att jag inte har en fruktodling...

2010-01-24 @ 20:38:03
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Lena

Växtskydd är intressant tycker jag. Det finns så otroligt mycket bakterier, virus, svampar, nematoder, insekter, kaniner och elände att det är ett helt otroligt att vi kan odla nånting överhuvud taget. Och att nån kan titta på ett fläckigt blad och räkna ut vem som är boven är mig ett rent under. Men spännande.

Postat av: Mariana

Vill inte tänka på allt man kan drabbas av, får söka om det dyker upp något.

2010-01-25 @ 09:18:21
URL: http://www.tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eva: Mm..det är nog inte helt lätt.



Lena: Ja det krävs en del kunskap för att veta vad som är vad och hur man ska göra för att få växterna att trivas eller att veta hur man ska göra när man får angrepp från det ´´onda´´ insekterna och svamparna...



Mariana: Jag vet...tänkte bara bryta av alla vackra sommarbilder med lite elände och sjukdom.

2010-01-26 @ 17:32:06
URL: http://gardener.blogg.se/index.html
Postat av: Oskar

Hej Hasse



Finns det inte en liknande åkomma som orsakas av något som kallas frostlarv? Har någonstans snappat upp att det finns en larv som bosätter sig i jorden runt trädstammen & när tiden är inne klättrar den upp för stammen lägger ägg i den befruktade blomman. När frukten är så gott som färdig är även larven färdig & borrar sig ut genom fruktköttet & tar sig ner till marken & cirkeln är sluten. // Oskar

2010-01-28 @ 21:50:33
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Oksar: Du tänker på frostfjäril...och jag hade tänkt ta med den också....men det blev så mycket sjukdomar på bloggen...så den kommer lite senare.

2010-01-28 @ 22:03:03
Postat av: Oskar

Tack, frostfjäril kanske det var, jag väntar med spänning.

2010-01-28 @ 22:38:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0