• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Än är det långt till vår



    I morgon är det den första februari och vi har avverkat den tyngsta vintermånaden. Nu kommer en kortis på 28 dagar och sedan är vi inne i vårmånaden mars. T.o.m. en vinterhatare som jag börjar se ljuset i tunneln.
    På Bosse Rappnes Slottsträdgården Ulrikdal var hela uteträdgården inbäddat av snö och det ser nästan ut som om man i höstas hastigt släppte allt man höll på med och flydde inomhus, in till de fina växthusen.

    Inne i växthusen var det Sankt Paulior som märktes mest nu, men på några bord fanns även Streptocarpus x hybridus och pelargoner. En av personalen jobbade inne i ett av de stora växthuset - med att plantera om pelargonplantor. En fin arbetsmiljö och där musik på lagom volym gjorde det extra trivsamt.

    I butiken var det ingen större rush den här lördagen men i caféet var det mycket folk som vanligt. Där det blev en långfika och man kan från fikaplatsen blicka ut över odlingen.

    Som sagt så är det långt till våren och det märkets på Slottsträdgården Ulriksdal idag. Lite mer vårkänning blir det här ute den 18 februari då det är Tulpankväll. Följ gärna deras blogg.

    Hittade en fröpåse i butiken...en ny sort som jag ska berätta om senare.






    Vinnarna av biljetterna till Nordiska Trädgårdar

    Det kommer som sagt att bli Tema Skåne på Nordiska Trädgårdar den 8-11 april på Stockholmsmässan i
    Stockholm. Nu blev det lite fel i texten på föregående inlägg där det ser ut som om det är Tema Skåne på HELA mässan - så är det alltså inte. Så andas ut ni från norr...hoppas verkligen att det kan bli ett norrlandstema framöver också - finns det inte trädgårdsguru norröver som kan ta tag i det till ett annat år?


    Bergengrenska trädgården i Simrishamn

    Nu har jag dragit tre vinnare:
    • Ramona - Min favorit trädgård är Antroposofernas anläggning i Järna. Jag vällfärdade dit för många år sedan för att se på deras dammar/vattenreningssystem. Såååå fint och allt annat omkring bedårande vackert också.

    • Ann-Sofi - Bästa trädgårdar (hittills) får bli Sofiero,
      Norrviken, Apotekarns, De Badande Vännernas, hela
      naturen runt Österlen och Brösarps Backar..,-kan inte vänta till Maj och nästa Skånska Resa..-Så det
      vore fantastiskt kul att vinna en biljett till Trädgårdsmässan! Och tjuvstarta! Dofterna! Ja, Tack!

    • Catarina - Min skånska favoritträdgård alla kategorier är Mandelmanns. Det går inte att göra annat än älska den trädgården. Den utstrålar trygghet, finns inget underbarare än att bara gå där och insupa allt vackert och atmosfären.


    Stort grattis till vinsten och jag hoppas att ni får en fin stund på den mässa som öppnar hela trädgårdssäsongen i Sverige.
    Själv kan jag inte se mässan i år då jag befinner mig i Italien just då.

    Maila mig och berätta vart jag ska skicka biljetterna.

    Ha en fortsatt fin söndag.

    Kan vargar skjutas till bättre hälsa?

    ´´Vargarna har satt tryck på de stora populationerna av hjortdjur så att den hårt betade växtligheten kunnat återhämta sig´´

    Hämtat från DN.Debatt 27 januari 2010

    Ljus över Mörkö

    Det är ljust 1 timma och 49 minuter längre på dagarna nu i Stockholm än det var den 21 december när det var som mörkast.


    Vinn biljetter till Nordiska trädgårdar den 8-11 april

    Uppdatering: Det ser ut som att chansen att vinna de tre biljetterna är ganska stor eftersom det verkar bli så få kommentarer i inlägget. Kom igen nu....berätta vilken trädgård ni gillar...och framför allt, kör försiktigt på vägarna!
    ___________________________________________________________________________________

    Jag lottar ut tre biljetter till trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm 8-11 april, värde 140 kr/st.
    För att vara med i lottningen så vill jag att ni i en kommentar, berättar vilken er favoritträdgård i Sverige är, trädgårdar av alla slag, parker eller privata trädgårdar.
    På söndag drar jag tre olika vinnare från kommentarerna.
    Nu puffar vi lite extra för Skåne...eftersom det kommer att bli Tema Skåne på mässan...se texten nedan. Själv är jag förälskad i Österlen...och tycker om hela Skåne.
    Det här gör jag i samarbete med:
    Lena Birgersson
    press officer
    Tourism in Skåne AB
    Stortorget 9
    SE-211 22 Malmö

    För första gången:

    Tema Skåne på trädgårdsmässan

    i Stockholm 8-11 april 2010

    En doftande skånsk äppellund, en skir grön bokhäck, välklippta buxbomsklot, magnolior, tulpaner, knoppande rabarber och en stickig överraskning på hjul!

    Det och mycket annat bjuds i den skånska idéträdgården på Trädgårdsmässan i Älvsjö den 8 -11 april 2010. Det är trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson som bygger  trädgården tillsammans med skånska trädgårdsmästare och elever  från  Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Allt för att väcka besökarnas längtan till Skåne och locka dem dit.

     

    Det är premiär för Skåne som tema på Trädgårdsmässan, berättar Gunnel Carlson. Men Skåne är verkligen värt att visa! Medan resten av Sverige har snö kan vi njuta av blommande blåsippor och knoppande träd. Vi bjuder helt enkelt mässbesökarna på en försmak av sol, vår och blomsterprakt!

     

    Utöver den skånska idéträdgården finns också en informationsmonter där besökarna kan hämta den nya skånska trädgårdsbroschyren och även ta del av flera prisvärda reseerbjudanden och tävlingar med fina priser.

     

    Under mässdagarna finns en rad skånska trädgårdspersonligheter i montern. Från en scen i montern intervjuar Gunnel Carlson bland andra: Karin von Schenck, Sparrisgården, Skillinge, Kjell Åberg, Åbergs trädgård, Ystad, Philippe Plönninge, Fredriksdals trädgårdar, Helsingborg, John Taylor, Slottsträdgårdens trädgårdar, Malmö, Peter Englander, Apotekarns trädgård, Simrishamn, Rune Brand, Örtagårdens Plantskola, Vinslöv.

     

    Mer om Skåne på Trädgårdsmässan.

    Trädgårdsmässan hålls i Älvsjö mellan den 8–11 april 2010. Öppettider är 9 -18 varje dag. I år deltar cirka 400 utställare. Antalet besökare brukar vara cirka 60 000. Skånes informationsmonter är 21 kvadratmeter och idéträdgården är 77 kvadratmeter. Ett mer utförligt program om vad som händer i Skånes monter så småningom om www.tradgardsmassan.se

     

    Apotekarens trädgård i Simrishamn

     



    Vad blir det till middag?



    Nog med växtsjukdomar nu!

    Igår ställde jag en fråga till vännerna på Facebook. Jag har av någon anledning och helt plötsligt fått 61 vänner - vilket är väldigt lite om man kollar runt och ser hur många vänner andra har...hundratals...tusentals!! - men jag har 61 vänner och bara det är märkligt eftersom jag aldrig har haft speciellt många vänner innan jag skaffade Facebook, inte alls många!
    Jag ställde frågan vad de skulle äta till middag och jag ville ha svar från alla mina 61 vänner. Sånt måste man väl få fråga sina vänner...!

    Av dessa 61 vänner var det 27 som svarade. Om de övriga 34 vännerna inte åt middag igår eller om de av någon märklig anledning inte var inloggade på Facebook, eller om de helt enkelt inte ville svara ...det vet jag inte. Men det kändes fint med de som svarade. (känner att jag blir tvungen att förklara att dessa funderingar har ett litet litet stänk av....ironi)

    Vännerna åt:
    • Ugnspannkaka med enrisrökt sidfläsk och rårörda lingon + iskall mjölk.
    • Lax, broccoli och grädde!
    • Kycklingwok!
    • Kokt potatis,stekta isterband med rödbetor.
    • Köttfärsbiffar med feta, tomatsås och pasta.
    • Wokade grönsaker med Thaikyckling.
    • Potatis med vitlöks-smör och ett ägg.
    • Ugnskokt lax med rostade rotsaker.
    • Fläskpannkaka.
    • Kantarellsoppa, kex med ost, en avokado samt en näve hasselnötter
    • Lasagne, sallad på avokado och tomater och ett glas Campolieti ripasso följt av en macchiato och en bit mörk choklad.
    • Bruna bönor.
    • Rostad grönsakssoppa (viktväktarrätt) med lite bröd till.
    • Plättar med sylt.
    • Potatisgratäng med osttäckt kassler och lite grönt.
    • Indisk linsgryta med spenat och persilja och massvis med kryddor.
    • Två rejäla landgångar på hembakat rågbröd med sånt som fanns i kylen: lax,skagenröra,avacado,ser
      ranoskinka,ruccola, whiskycheddar och en bit brieost. Ett glas rött chianti till och sen en kopp te.
    • Köttbullar och stuvade makaroner.
    • Vem har råd med mat mitt i finanskrisen?
    • Köttbullar med makaroner,ketchup,gurka och kokt ägg.
    • Bara ett par mackor eftersom jag åt en god laxlunch idag
    • Fläskfilé, kantarellsås, råstekt potatis och ett lass grönt.
    • Lammkotlett och kikärtor.
    • Väl lagrad mozzarellaost (en sådan där plastpåsen runt om börjat svälla upp och det blir liksom bubblor i osten...) och skivade upp den på tallriken. Runt denna hamnade kokta blomkålsbuketter, gröna bönor, tomat, rucola+machésallad. Ovanpå detta örtsalt, citron, balsamvinäger, valnötter, oliver och solrosolja. Sist, men inte minst stänkte jag över rostad sesamolja.
    • Stekt fläsk o löksås.
    • Spagetti och köttfärssås.
    • Stekt Tofu med fullkornsris
    • Jag åt ingenting för jag är jetlaggad och känner mig lite ut-och-in just nu.

    Lika bra att fortsätta med att vilja veta mer om vännerna....vad äter ni till frukost? Jag har en ledig onsdag idag och det blir kaffe med två ostmackor (Fazer Rågform) och ett glas Tropicana original apelsinjuice.

    Såg att frågan fanns med bland dessa frågor för ett år sedan....hade glömt!

    Ledig onsdag som sagt. Först till optiker för att hämta de nya linserna....sen vet jag inte vad det blir. Faller väl med snön kan jag tänka...

    Dagens fundering: Igår hörde jag att Göran Hägglund anses som riksdagens roligaste person....det säger väl mer om riksdagen än om humorklimatet i Sverige? Att han är socialminister i Sveriges regering...det är humor!




    Nyttodjur i våra trädgårdar

    Alltför städade trädgårdar gör att vi städar bort viktiga nyttodjur som håller växtligheten i balans, eller hela naturen i balans. I stället för att handla på oss en massa onödiga produkter från trädgårdsbutiker, borde vi vara rädda om våra medhjälpare som helt gratis och utan att sprida gifter, hjälper till att hålla löss och andra skadegörare borta.



    Alla vet nog inte att tvestjärtars föda bl.a. består av bladlöss och mögelsvampar. De kan på mycket kort tid förinta stora kolonier av bladlöss. Visst kan det hända att tvestjärtar tar en tugga av någon av våra blommor eller frukter ibland men eftersom de är så effektiva lusjägare så borde vi vara rädda om dem.

    Nyckelpigor är nog mer kända som lusjägare och har fördelen att de är ´´sötare´´  än tvestjärtar, vi människor har ju lättare med och gulliga djur. Den prickiga lilla kompisen kan se ut på många olika sätt och prickarnas antal har inget med ålder att göra som man trodde när man barn utan visar i stället vilken art de tillhör. Nyckelpigor älskar bladlöss, sköldlöss, bladloppor och mjöldaggsvampar. En vuxen nyckelpiga kan äta 60 bladlöss om dagen.
    Eftersom nyckelpigans ägg läggs på bladens undersida på försommaren så skulle en besprutning av växten göra att den årskullen pigor dör.



    Det finns många andra kompisar som vi måste vara rädda om för att trädgårdarna ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Steklar, blomflugor och nätvingar t.ex. Men även större djur som grodor och självklart våra vänner fåglarna.

    Minst lika viktigt som det är att ha rätt designade och trivsamma trädgårdar är att ha det lite stökigt i något hörn också. Lägg ut högar av sten, löv och gammalt ris. Ett förvildat hörn av trädgården ger också goda möjligheter till skydd för många djur. Skär inte av vissna perenner och andra örtartade växter förrän på våren så att nyttoinsekterna kan övervintra där.

    Dagens låt

    Fruktmögel

    Avskrift från boken Trädgårdens växtskydd. Eftersom författaren ofta förespråkar kemisk bekämpning kommer jag inte att ange det här.

    Monilia fructigena

    Frukten får bruna rötfläckar med gulvita, i koncentriska ringar ordnade mögelvårtor och torkar in, men hänger ofta kvar under vintern som ´´fruktmumier´´. Under lagringen ger angrepp på äpple en helt annan bild. Infekterade frukter ombildas då till svarta äpplen, med blank och svart hud.



    Infektionen sker genom sår på skalet orsakade av skorv, insektsangrepp, hagel etc. Från träd till träd sprids ofta fruktmöglet genom getingar, som begärligt gnager på de ruttnande frukterna. Från en angripen frukt växer svampen snabbt över till frukter intill och på några dagar kan en fruktklase onvandlas till en enda mögelklump.

    Motåtgärder:

    Blom- och kartgallring. Rikt bärande plommonsorter, såsom Victoria och Opal är svårt utsatta för angrepp.

    Från Odla.nu forum

    Blom- och grentorka

    Avskrift från boken Trädgårdens växtskydd. Eftersom författaren ofta förespråkar kemisk bekämpning kommer jag inte att ange det här.

    Monilia laxa

    Kallas även grå monilia. Strax efter blomningen vissnar blomklasarna och härifrån sprider sig vissnandet nedåt i grenen, som kan torka och dö. Körsbär och vissa äppelsorter är speciellt utsatta. Svampen smittar genom konidier som gror på pistillen i blommorna och därifrån växer vidare.



    Motåtgärder:
    Inskärning av angripna skott någon decimeter nedanför angreppet.



    Äppelvecklare

    Avskrift från boken Trädgårdens växtskydd. Eftersom författaren ofta förespråkar kemisk bekämpning kommer jag inte att ange det här.
    Växtskydd hör inte till de mest intressanta ämnen inom trädgård tycker jag men det är ibland viktigt att förstå vad som händer med våra växter och veta vilka åtgärder man kan vidta utan att sprida en massa gifter omkring oss. Det här är en början och om kanske att jag fortsätter i kategorin ´´Växtskydd´´ att lägga ut fler ´´sjukdomar´´.

    Cydia pomonella


    ´´Masktunga´´  äpplen känns lätt igen på de vida, maskmjölsbemängda hål på fruktens yta, där den fullvuxna larven gnagt sig ut efter att ha ätit ur kärnhuset och en del av fruktköttet. Den övervintrar i en av gnagspån förfärdigad puppbädd, ofta på trädens bark. Där inne förpuppas den nästa vår för att som fullbildad fjäril kläckas i samband med, eller strax efter, fruktträdens blomning.

    Den oansenliga, gråbruna fjärilen lägger sina ägg direkt på bladen eller på frukten, sedan denna släppt kartluddet. Angripen frukt faller i regel tidigare än oskadad, men det lönar sig inte att samla in och förstöra sådan ´´fallfrukt´´ eftersom det sällan finns några larver kvar i den.



    Motåtgärder

    Äppelvecklarens utveckling kan följas med hjälp av feromonfällor för att bekämpning skall ske i rätt tid och bara om det finns behov. Detta förutsätter emellertid att rönnbärsmalen inte är något problem, eftersom rönnbärsmal och äppelvecklare bekämpas med samma medel och vid samma tidpunkt.



    Hämtat från Nyttodjur.se
    Äppelvecklaren (Cydia pomonella) är en liten gråbrun fjäril. Den flyger på natten och lägger ca. 50 ägg per hona på bladen av äpple. Äppelvecklarens larver äter speciellt i början, endast av bladen. Efter en tid borrar den sig in i själva äpplet. Här gör den stor skada i frukten, med att gnaga gångar och senare förstörs själva kärnhuset.
    Larverna kan finnas hela sommaren från juli till september månad. De övervintrar på stammen i sprickor, mossor och liknande, eller i jorden som puppor.
    Kläckning sker följande vår och den vuxna äppelvecklaren kan man finna från maj och sedan över hela sommaren.

    Ur Forskning & framsteg

    Av Per Snaprud ur F&F 6/2006.

    Remsor med biologiska signalämnen, så kallade feromoner, förvirrar äppelvecklare. Metoden fungerar även i hobbyodlingar, visar nya resultat från ett koloniområde i Nynäshamn.

    Kommersiella äppelodlare i USA, Schweiz, Italien och flera andra länder har länge hängt upp feromonremsor som sprider mycket låga halter av biologiska signalämnen i luften. Feromonerna förvirrar äppelvecklarhannar så att de flyger vilse när de söker efter en hona att para sig med. Tekniken testas även på Österlen i Skåne.

    På en stor odling kan remsor i träden leda till att nästan all parning misslyckas. I mindre odlingar finns alltid en risk att äppelvecklare från en obehandlad grannträdgård flyger in och lägger ägg. Därför är det svårt att skydda äpplen i villaområden med hjälp av feromoner.

    - Men i koloniområdet fick vi ungefär samma resultat som i kommersiella odlingar, säger Peter Witzgall, professor i kemisk ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.


    Äppelskorv

    Avskrift från boken Trädgårdens växtskydd. Eftersom författaren ofta förespråkar kemisk bekämpning kommer jag inte att ange det här.

    På bladen visar sig skorvangreppen först som fläckvis uppträdande skiftning i olivgrönt, och på frukten som mer distinkta, mörkbruna/svarta fläckar. Vid sena angrepp (genom stänkinfektion) på den skördefärdiga frukten kan denna bli svartprickig som av flugsmuts.
    Vid tidiga svåra angrepp spricker ofta äpplena, därför att skalet som förkorkats genom angreppet inte kan följa med vid fruktens fortsatta svällning.



    Svampen kan övervintra som ´´grenskorv´´ på träden, men huvudsakligen som mucel i de nedfallna, angripna bladen. På dessa blad bildas under våren, på könlig väg, s k säcksporer, som vid regnig väderlek frigörs och med vinden förs upp i trädkronorna där de bildar primärinfektioner.
    Från skorvfläckarna bildas konidier, som ombesörjer den fortsatta spridningen. Om skorven blir allvarlig ett år eller inte beror på väderleken. Regnigt och varmt väder gynnar sjukdomen. Vissa fruktsorter är mer mottagliga än andra, t.ex. Signe Tillisch, Alice, Cox´s Orange och Lobo.

    Motåtgärder

    Fuktiga lägen är inte lämpliga för äppelodling. Genom att hålla kronorna glesa, så att de snabbt torkar upp efter regn, kan man verksamt bidra till att minska angrepp. För lite kalium och för mycket kväve gynnar svampen.


    Fruktträdskräfta/lövträdskräfta

    Avskrift från boken Trädgårdens växtskydd. Eftersom författaren ofta förespråkar kemisk bekämpning kommer jag inte att ange det här.

    Nectria galligena


    På fruktträd och på många andra lövträd uppstår i barken skrovliga, mörkfärgade, ofta insjunkna partier. Dessa kan ibland gå runt grenarna och gördla dem, så att ovanför liggande partier torkar och dör.
    Vid Nectria-angrepp bildas under sommaren små, vitgula kuddar av konidier i såren och under hösten och vintern små, mörkröda fruktkroppar.



    Förutom kärnfruktträd kan kräftsvampen angripa många prydnadsträd och sjukdomen kallas då lövträdskräfta.
    Sporer sprids med regndroppar, vind eller insekter och frigörs hela året. Särskilt mycket sporer sprids under höst- och vintermånaderna. Infektionen sker genom sår, som orsakats av beskärning, frost, skorvangrepp mm. Under bladfallet på hösten kan bladärren vara inkörsport till sjukdomen.

    Motåtgärder
    Sträng hygien i odlingen, bortgallring av angripna grenar, renskärning av alla större kräftsår.

    Mer om fruktträdskräfta/lövträdskräfta


    Översätter automatiskt

    Nya Firefox 3.6 översätter icke-svenska sidor automatiskt....fantastiskt! Läs mer här.

    Min barndomsstad Norrtälje



    Min mor flyttade in till Norrtälje från skärgården som tvååring 1927 och min far kom till stan med sin familj 1940 och samma år mötte han min mor och de levde sedan tillsammans tills min far dog år 2000. När jag föddes i Norrtälje i mitten av 1950-talet bodde det ca. 7000 personer i den lilla staden som ofta kallas Roslagens huvudstad. År 1900 bodde det ca 3000 personer här och år 2000 fanns det drygt 16 000 i själva staden Norrtälje,  i hela kommunen bor det idag ca 55 000.

    Norrtälje fick sina stadsprivilegier 1622 av Gustav II Adolf men redan på 1200-talet fanns här en handelsplats. År 1719 brändes staden ner av Ryssarna men byggdes sedan upp på nytt och redan 1726 invigdes en ny kyrka. Norrtäljes äldsta hus är troligen det med adressen Tullportsgatan 10 som byggdes upp just efter 1719. I övrigt ligger stans äldsta bebyggelsen efter ån.
    Vattenkraften i ån som rinner genom staden har tidigare utnyttjats till att driva bl.a. mjölkvarnar och även en borrkvarn för borrning av gevärs- och pistolpipor som tillvekades i byggnaden från 1700-talet och som nu inrymmer Roslagsmuseet.
    När jag var barn fiskade vi abborre, mört och braxen till katterna i det skitiga vattnet. Idag är vattnet renare och man fiskar i stället havsöring i Norrtäljeån. Allt var inte bättre förr!
    • Norrtälje gevärsfaktori fanns i Norrtälje från 1623 till 1842.
    • Pythagoras fabrik tillverkade tändkulemotorer gjorde sina första motorer 1908 och den sista på 1960-talet.
    • En annan stor arbetsplats i Norrtälje var gjuteriet som grundades 1864 och lades ner 1985, där jobbade min far under en tid på 1940-talet.
    • I mitten av 1800-talet blev Norrtälje en känd kurort med bl.a. gyttjebad. Ett societetshus byggdes i mitten av 1800-talet och fanns kvar till 1945, societetshuset låg på andra sidan ån  (parkering nu) om man befinner sig vid det nybyggda Åtellet. Lite längre ut mot societetsparken låg varmbadhuset. och just societetsparken finns fortfarande kvar från den tiden. När socitetetslivet hade sin tid i Norrtälje så anlände man med ångbåt eller med tåg från Stockholm. Under andra världskriget dog badlivet ut, det fanns annat att tänka på än att rulla runt i gyttja och dricka punsch.
    • Sjöfarten har självklart också varit viktig för staden.
    Jag växte upp på Verkstadsgatan invid Södra bergen som ligger centralt i stan. Södra bergen var lekplatsen och min lekkamrat var Kalle. Lekte vi inte i bergen eller på gården så fiskade vi nere i Norrtäljeån eller gick på matinébio och såg Robin Hood eller Åsa-Nisse. Norrtälje var en idyllisk liten stad att bo i och kanske att det fortfarande är så. Jag är glad att jag fick växa upp i den trygga lilla staden vid havsviken i Roslagen. Då kändes det som om huvudstaden låg mycket långt borta. Idag pendlar många med bil eller buss dagligen de sju milen till sina arbeten i Stockholm (min bror pendlade i över 30 år mellan Norrtälje och Stockholm).

    Det blev mycket fotboll redan då, men då satt jag inte i en skön soffa och såg världsfotboll utan spelade själv i stadens pojklag, på idrottsparken eller på Vargheden eller på någon egen plan där man satte samman lag med kvarterets andra fotbollsgrabbar.
    1969 kvalade stadens hockeylag Norrtälje IK till högsta serien och jag gick och såg alla matcher som laget spelade.  Tabell. Tyvärr så orkade vi inte enda upp till eliten men det var stor fest i stan den vintern 1969 som var året innan vi startade vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB.

    På sommaren svämmar Norrtälje över av turister och framför allt av sommarboende från alla sommarstugor. Norrtälje kommun har flest antal fritidshus i landet med sina 15 000 hus och antalet sommargäster i kommunen ligger mellan 125 000 och 200 000.
    Staden har förändrats mycket sedan 1950-talet och det är nödvändigt med förändring men man önskar att vissa byggnader fått ett helt annat utseende. Vissa nyare hus i staden är rent katastrofalt fula och andra har en riktigt bra arkitektur.

    1975 blev längtan till huvudstaden för stor och flyttlasset gick till Stockholm där jag köpte mig en lägenhet och nu är jag en inbiten stockholmare som ofta besöker barndomsstaden där i Roslagens famn, där min familj finns och där barndomsminnen dyker upp när jag vandrar i stan.

    Se även kategorin Roslagen

    De gamla vykorten i inlägget är från 1940, 1950 och 1960-talen.

    Stora Torget



    Wallinska gårdarna från 1730 vid Lilla Torget


    Roslagsparken


    Café DC 3


    Societetsbron vid sitt gamla läge


    Varmbadhuset (rivet sedan länge)


    Socitetshuset


    Norrtälje marknad förts onsdagen i oktober.


    Lilla Torget med stadshotellet.


    Blivande slottsträdgårdsmästare i en park.

    Dagens låt


    ............Vinter på Engsholms Slott i Sörmland............


    Vinter på Engsholms Slott!



    Sällan har väl vintern varit vackrare eller kallare än i år.
    Nu verkar den värsta kylan ha gett med sig lite men snön och isen dröjer sig kvar.
    Härligt!

    Välkomna att njuta av den orörda snön, gnistrande isen, sprakande brasorna, vällagade maten och den perfekta mötesplatsen.

    Just nu har vi många bra konferenserbjudanden att välja på.
    Ring eller maila oss, vi hjälper dig att planera ditt nästa möte!

    Varmt välkomna till Möten med Omtanke!

    Kerstin Johansson
    med medarbetare







    Engsholms Slott
    Mörkö
    153 93 HÖLÖ
    Tel 08-551 551 00
    Fax 08-551 550 07
    [email protected]
    www.engsholm.se

    Ut på vägen igen...sen


    Om fyra månader kan man ge sig ut på vägarna igen. I den vackraste månaden maj. Ut på vägarna för att stanna och besöka vackra platser. Vacker natur och vackra trädgårdar. Jag samlar på vackra platser och den här bloggen är ett sätt att samla och visa de platser som jag besökt. Det blir Italien tidigt i april och en sväng ner till Österlen i maj då äppelträden blommar.
    Jag har några veckors semester i augusti och då vet jag inte riktigt vart jag ska bege mig. Gotland får vänta ett år. Kanske man skulle ta sig ner till Köpenhamn...eller Norge....eller varför inte Finland?

    Min känsla för den här vintern blev inte bättre idag då 307:an kanade ner i ett dike och blev sittande där tills J kom med den magiska blå traktorn. Att jag hör talgoxar och hackspettar i slottsparken gör ändå att jag håller mig över ytan.

    Dagens plundring - Julgranarna på borggården
    Dagens osäkerhet - Var fan är vägkanten?
    Dagens lunch - Den godaste lasagnen jag ätit på mycket länge
    Dagens glädje - Ett telefonsamtal
    Dagens värme - Kl. 5.00
    Dagens fundering - Man bör inte gnälla i onödan efter att ha sett Rapport och katastrofen på Haiti.
    Kvällens sysslesättning i rummet i slottsparken - Göra spellistor i Spotify och se SVT-Play på magen...samt att tysta dunkande rörljud i väggarna.
    Kvällens musik - Uffe, Neil Young, Sophie Zelmani, Sinead O´Connor, Glenn Miller och renässansmusik på klassisk gitarr.

    Dagens låt


    Grön vårdräkt



    Det finns i livet saker som, huru ofta de
    upprepas, dock alltid bliva nya. Dit hör
    även naturen, när jorden bär sin gröna
    vårdräkt, när knopparna på träden börja
    spricka ut och när marken blomsterströs.

    Pontus Wikner


    Bilderna är tagna den 16 maj 2009 i Rosersbergs slottsträdgård


    Dagens musik

    Ronaldo i Tulpanens hus


    Ronaldo

    Nu pratar vi inte om fotbollsspelaren Ronaldo utan om tulpanen Ronaldo som var en av få blommor som jag föll för vid utställningen i Tulpanens hus i Åkeshov. Tycker att 2008 och 2009 års utställningar var flera klasser bättre än årets. Inte alls samma känsla i arrangemangen nu. Men jag ska inte gnälla mer, jag är glad att Tulpanens hus finns här i Bromma. Vi hade en fin stund bland vackra tulpaner och visst fick man lite föraning om den kommande våren.

    Vi avslutade med kaffe i Åkeshovs Café som ligger i samma växthus som utställningen. Gott kaffe och  god morotskaka. Däremot surt bemötande av den kvinna som serverade oss. Hallå...det är service du jobbar med!

    2009 års besök
    2008 års besök
    2007 års besök

    Nu har träden klätt av sig sitt täcke av rimfrost som gjorde hela tillvaron ute som ett Narnia, som så många uttryckt det. Det är endast någon minusgrad och gatorna är vinterskitiga. Fördelen är att man kan vistas ute utan att få köldskador.





    Nakenkonferenser allt populärare



    I Ny Teknik kan man läsa att 20 % av de som deltagit i telefonkonferenser i England någon gång varit helt nakna under konferensen. Kanske en ny trend även på konferensanläggningar? Jag får hålla koll i sommar!

    Telefonkonferenser är inte bra...det är på konferensanläggningar man ska konferera. Vid vackra anläggningar i en lugn miljö nära naturen. Helst där det finns en trädgård.

    Trendiga och arga eko-punkare

    Trädgårdstrender under 2010

    Som jag har väntat! På Allt om Trädgårds nr. 2 där årets trender inom trädgård avslöjas. En trend är det som man i förväg ska nosa upp...innan det hänt, som Marit Danielsson skriver i AoT.

    De som förutspår trenderna förutom AoT-redaktion är:
    Amelia Adamo (chefredaktör för M-magasin) som tror på djuplila blommor.
    Lotta Ahlvar (VD för Svenska moderådet) tror på samspelet mellan svarta och vita blommor och silvriga blad. Även samspelet mellan mjukt och tuktat. Ulf Nordfjells vinnarträdgård i Chelsea Flower Show kommer att inspirera.
    Synnöve Mork (designer och inredare) tror på ätbara trädgårdar.
    Monika Ahlberg (kokboksförfattare) vill ha sommarmalva och rosenskära i snittlandet och rödbetor och morötter i kökslandet.
    Claes Blom (chefredaktör på Sköna Hem) tror på outdoor living-trenden. Inredningen flyttar utomhus.
    David Carlson (designentreprenör) kommer att fortsätta odla gammaldags rosor oavsett trender. Han tror på fler trädgårdsland.
    Cay Bond (trendanalytiker) rosor som ser lite vilda ut är på väg tillbaka och miljötrenden har gjort oss mer kvalitetsinresserade.
    Och sist men inte minst och alldeles självklart...Ernst Kirchsteiger! Han tror att de yngre kommer att lyfta det ekologiska odlandet och skapa crossover-rabatter med blommor och grönsaker.

    En skara pålitliga trendsättare med andra ord...det känns tryggt! Jag tycker att Ernsts crossover-planteringar där man blandar blommor och grönsaker låter bäst...och att gammaldags och lite vilda rosor blir trendigt.

    Förra årets trend var att stressa mindre och försöka uppnå harmoni i sin trädgård.

    Nedanstående 10 trädgårdstrender har jag skrivit av från Allt om Trädgård nr. 2 - 2010 och inom parantes finns mina egna korta kommentarer.

    • Farmer style - Vår längtan att försörja oss själv, äta nyttigt och veta exakt vad det är vi äter, skapar en nästan andlig längtan efter gamla tiders självhushållning. (Låter fantastiskt, det gäller att lära de kommande generationerna. Odling borde bli ett skolämne)
    • Flyttbara odlingar - Nu kommer väv-väskorna som man fyller med jord och som passar utmärkt både i trädgården och på balkongen. Praktiska saker som inte väger något och som knappt tar någon plats under vintern, och som rymmer mycket jord så att odlingen blir mer lättpassad än småkrukor. (Säkert praktiskt men jag vet inte om det blir så snyggt?)
    • Old Ladies´cottage roses - Det uppstår en ny rosenvurm där doften gott kan få stryka på foten bara man får till rätt utseende, för nu längtar vi efter höga, klängande rosor. Sagans pepparkakshus är förebilden, det lilla huset i skogen där rosorna klänger runt dörren. (Den trenden finns alltid hos mig)
    • Eko-punk - Ett gäng allvarliga unga män med sandaler och bara överkroppar och tjejer med tvätterskehuckle och spannar. Spaden i jorden. Och det osar om dem. De är unga och arga och hanterar sin politiska övertygelse med att gräva fram kvadratmeter efter kvadratmeter av bar jord. De odlar nyttiga saker. Ekosaker. (Ok jag förstår AoT:s glimt i ögat när de beskriver den lite tuffa och punkiga ekostilen med den goda tanken. Men det är så här vi skaffar en bild av människor som försöker leva sunt och rätt. De ser ut på ett visst sätt och är arga...?! Inte bra.)
    • Brandgult i topp - Orange ska få oss att spärra upp ögonen i vår. Ingen försiktig nyans, utan knallig djuporange, tänk nagellack, tänk 70-talsvilt. Dahlia, läkerudbeckia, zinnia och inkakrage. Mörklila blir också enn trendfärg. (Tycker att det varit ganska mycket orange redan...men färgen kanske visar sig ännu mer i år. Vem vet...kanske Viktoria har ringblommor i brudbuketten där i den med tops rengjorda Storkyrkan?)
    • Grönsaker med tillbehör - Att odla grönsaker har varit en trend ett tag nu men nu ökar våra krav. Nu vill vi ha garantier för att lyckas. Vi experimenterar inte gärna med vår tid nu, det vi sår vill vi också skörda. Färdiga grönsaksplantor är säkrare, så det kommer att planteras många och nya plantor. Nybörjarprylar är också heta, som enkla pallkragar eller odlingsbänkar. Bärbuskar kommer också att bli superpoppis, krusbär och hallon är glödheta. (Ja vad ska man säga...odla grönsaker är bra...mycket bra!)
    • Stora filurer och udda krumelurer - Trenden med riktiga blomblommor, alltså blommor med välavgränsade, tydliga och stora blomkroppar, lever vidare. Några av favoriterna blir den fina rosenskäran ´Double Click Rose Bonbon´ starkt färgade dahlior, både pomponbollar och enkelblommande. Zinnian är fortfarande hetare än het. Hortensian lever också vidare. Spana också in starkt mörkrosa rosenskäran ´Rubenza´. (Lite kul kanske....men också en aning vulgärt, inget jag tar till mig direkt)

    • Luther slumrar - Vi kommer att leja bort trädgårdsarbete i högre grad: beskärning, ogräsrensning, gräsklippning och röjning av sly. Dels beroende på en förskjutning i synsätt, dels för det härliga ROT-avdraget som gör att du får dra av 50 % av arbetskostnaden, upp till 50 000 kr. (Så bra för de som vill jobba med trädgård men visst kan det väl vara rogivande att rensa ogräs?)
    • Stora, alltså stora, krukor - Uppstammat och formklippt flyttar in hos allt fler, och då får de gärna växa i stora krukor som samtidigt fungerar som bra avgränsningar och tydliga former. I de här krukorna planteras i år gärna något inhemskt, t.ex. uppstammad lönn eller gran. För blommigare krukor funkar allt från kryddor och perenner till rosor. (Tycker att det är svårt att hitta riktigt snygga stora krukor och urnor...men det kanske kommer mer nu när trenden säger...stora krukor.)
    • Grunkor, prylar och grejer - Kring trädgårdsboomen forsar nya produkter fram. Vi får allt lättare att hitta just den planteringsspade vi gillar, det förkläde eller den söta emaljskylt som passar just oss. Det kommer att finnas örtsalvor för trädgårdshänder, kläder med odlingsbrätten - numera också snyggt designade. Vi väntar dock på flre prylar som ger oss hjälp att beveka det svenska sommarvädret, hjälp med grovjobbet och de trista bestyren. Sådant som miljövänliga automatiska bevattningssystem, trädgårdsmaskiner, enkla fällbara plastväggar - som husvagnarnas förtält - för altanen blåsiga dagar. (Plastväggar???  och nyare trädgårdskläder utvecklas just nu endast för kvinnor känns det som. Vi män får hålla oss till våra vanliga Fristadskläder...!)
    Nu går vi ut och sätter egna trender gott folk! Vi ser fram mot ett fantastiskt år i våra trädgårdar.

    Dagens trendiga låt
    .

    Happy People Dancing

    Nu dansar vi in helgen...och nu dansar vi för att den här planeten ska vara en lycklig plats att leva på!
    I helgen finns det tulpaner i Tulpanens hus. Trevlig Helg människorna! Intervju med Matt.



    ....så lägger vi oss på spikmattan och coolar ner efter dansen med hjälp av det här.


    Iskallt vinterparadis

    Det är så vackert ute att man blir förbannad. Jag vill verkligen inte tycka om det här. Men Engsholms slott ligger just nu inbäddat i ett sagolandskap. Det kan dock vara så att det här är de sista vinterbilderna från parken för i år. Tycker att det räcker nu.








    Dagens film
    Den tyska filmen Sommermond med vårt nya stjärnskott Mattias Carlsson i en av de ledande rollerna.


    Vargavinter

    Det blev en vargavinter i år. I dubbel bemärkelse. Kallt. Och funderingar över människan och naturen, om vilka och hur många av en viss art som ska få tillträde i vår natur. Funderingar också på vilket rovdjur som är farligast, vilken art som gör mest skada här på jorden.



    ...nu väntar vi in helgen.
    .

    Iskallt vinterbad


    Nu har vi sågat upp en vak för våra vinterbadande gäster. Den vedeldade heta bastun väntar där inne efter isbadet. Vaken kommer att bli lite större av den nedsänkta cirkulationspumpen.
    För mig som inte direkt älskar vintern...ter sig detta mycket märkligt och jag kämpar vidare i kyla och mörker!
    Någon som skulle kunna tänka sig ett dopp?


    Berusad i Zetas trädgård

    Berusad på plantskolan
    Har man druckit en eller ett par förträffliga, väl avkylda Martinis blir besöket på plantskolan tillfredställande både för er själv och för ägaren.  Om jag inte varit berusad hade jag aldrig vågar beställt min allé av Viburnum placatum´´
    Den här texten är hämtad från klassikern Mina drömmars trädgård av Beverley Nichols. Och visst vore det spännande att vingla in på Zetas trädgård och börja beställa växter till slottsparken? Det kunde kanske bli helt fantastiskt om man släppte på spärrar och trösklar, eller så blev det katastrof. Vet inte om jag vågar prova, men om jag gör det så lovar jag att direktblogga från Zetas trädgård i Huddinge...

    Lite dans efter plantskole-besöket?

    Iskall slottspark




    Dagens låt
    .

    Carpe Diem

    68 dagar till vårdagjämning
    86 dagar till Milano-resan
    150 dagar till Fotbolls-VM i Sydafrika.



    Svårt för Malmö

    I maj 2009 besökte jag Malmö för andra gången i mitt liv. Jag är ledsen alla Malmöbor men jag får jag ingen bra känsla i den här stan. De flesta tycker att Malmö är så bra. Jag försöker verkligen. Tycker att det är hetsigt...att köra bil i Malmö är nästan lika omöjligt som i Göteborg. Stockholm känns oerhört logiskt vad gäller stadsplanering och trafikleder, eller det kanske bara är vana. Visst hittade jag några fina platser i Malmö men jag undrar vad gör jag för fel? Borde göra ett tredje besök...när det inte regnar och då jag låter bilen stå.





    12 sinnen



    De 12 sinnena enligt Rudolf Steiner

    • Berörings sinnet - känseln
    • Livssinnet - vitalsinnet
    • Egenrörelsesinnet - muskelsinnet
    • Jämviktssinnet - balanssinnet
    • Luktsinnet
    • Smaksinnet
    • Synsinnet
    • Värmesinnet
    • Hörseln - tonsinnet
    • Språksinnet - ordsinnet
    • Tankesinnet - begrepssinnet
    • Jagsinnet

    ....värmesinnet är viktigt nu! Saknas det något sinne?

    Här nedan listar jag inkommande och nya sinnen.....kanske inte att dessa sinnen kan mäta sig med Rudolfs direkt....
    • Vansinnet
    • Storsinnet
    • Barnasinnet
    • Lokalsinnet
    • Ölsinnet
    • Ursinnet
    • Bollsinnet
    • Stohetsvansinnet
    • Skönhetssinnet
    • Taktsinnet
    • Färgsinnet
    • Sinne för humor
    • Bildsinnet
    • Lättsinnet
    • Tungsinnet



    Ljusår



    Efter alla helgers stress och måsten så tar man filmen Ljusår och sjunker ner i soffan med en filt över sig. Man stirrar nästan förlamat när kameran i en tagning på nästan tio minuter försiktigt och stilla tar oss med in i en trädgård. En trädgård som tillhör Mikael Kristersson, skaparen av denna film.
    Kameraåkningen är så mjuk och försiktig och man bara väntar på vad som ska dyka upp bakom nästa buske eller husknut. En trehjuling, några barn som klättrar på taket eller en katt som med blicken följer fåglarnas ungar som lämnat sina bon i maj. Ingen stor aktion alltså...men förbannat spännande ändå.

    Nyhetsmorgon i TV4 beskrev den som ´´Magisk bildpoesi som blir som musik för ögonen´´  och bättre kan man väl inte beskriva detta. I 100 minuter får vi följa årstiderna i den här trädgården i Falsterbo.
    Mitt största minne från filmen är nog när spindeln väver sitt vackra fångstnät...sådana nät som jag med en rörelse  med kvasten förintar nere vid strandateljén på jobbet för att inte gäster och personal ska bli rädda för våra åttabenta vänner. En stark scen var när talgoxen såg över sina nykläckta ungar och blev tvungen att kasta ut en som var död.

    Mikael Kristersson har verkligen fångat magiska ögonblick i ljusår. Här finns som sagt ingen aktion eller spektakulära ögonblick...här skildras livet stilla och försiktigt och som på sitt sätt kan det bli mer spännande än rovdjurs jakt på Afrikas savanner.

    Här finns heller inga stora symfoniorkestrar som i de amerikanska naturfilmerna (Yellowstone t.e.x. ) som går nu på SVT...jag orkar varken se eller höra allt som är så storslaget fantastiskt och som inte bara får vara det, utan bäddas in med någon vidrig amerikansk, hes röst (inte i Yellowstone som har svensk berättarröst) som berättar om det farligaste, största djuret eller något annat som är så fantastiskt.
    I ljusår är bilder och ljud tagna direkt på plats och inte ens en berättarröst stör magin....man bara glider med där i trädgården från vår till vinter.

    Man kan köpa filmen t.e.x. här.



    Mikael Kristersson har tidiare gjort Pica Pica och Falkens öga.

    LinkWhithin

    De fem äldre inläggen som finns under varje  nytt inlägg väljs ut av programmet LinkWhithin. De fem äldre inläggen ska relatera till det nya inlägget...om det går. Ofta ändras de fem om man uppdaterar sidan. Det är alltså inte jag som väljer ut dem! Undrar just vilka äldre inlägg programmet väljer till det här inlägget....

    Ha en trevlig söndag!

    Värmen


    Fårö 2009



    Kvällarna i Visby 2009

    Dagens låt

    Vackra namn...

    Tyborön · Oksöy fyr · Skagen · Nordkoster · Väderöarna · Måseskär · Pålgrunden · Naven · Vinga · Nidingen · Hallands Väderö · Anholt · Arkona · Skillinge · Falsterbo · Drogden · Hanö · Hammerodde · Utklippan · Ölands södra udde · Ölands norra udde · Harstena · Hoburg · Östergarnsholm · Fårösund · Gotska Sandön · Gustaf Dalén · Landsort · Almagrundet · Stavsnäs · Svenska Högarna · Söderarm · Finska Utö · Nyhamn · Örskär · Märket · Eggegrund · Kuggören · Brämön · Lungö · Skagsudde · Holmögadd · Järnäsklubb · Bjuröklubb · Pite-Rönnskär · Rödkallen · Kemi fyr · Storön

    Min plats bland alla dessa vackra namn är Söderarm.


    Scenen från SOS-Sällskapsresan när båtfolket befinner sig i den där naturhamnen och alla lyssnar på kvällsandakten på P1 i väntan på dagens sista sjörapport...stämmer verkligen. Jag minns så väl när man satt på berget med radion för att få höra om vinden skulle vända under natten.

    Sjörapporten på radio är mycket viktig om man befinner sig ute i ytterskärgården och om vinden ändrade riktning helt oväntat under natten så fick man flytta båten till en läplats och om det var i augusti månad kunde det vara helt mörkt ute. Känslan att då komma tryggt  i lä och då man tog en kopp kaffe där i en skärgårdsvik mitt i natten var speciell. Ibland längtar jag så starkt tillbaka till båtlivet och till Roslagens ytterskärgård.

    Min sista (senaste) båt Laxkuttern Pyrona


    Med ögon känsliga för grönt



    Och tänk i parken
    Om våren
    Med ögon känsliga för grönt

    Dagens låt



    Vintergäck - Eranthis hyemalis


     

    Vintergäck är en av de allra första blommor man ser på våren och där jag bor finns ett stort bestånd av den här vackra blomman. Trots det så har jag aldrig fotat dem vilket jag kommer att göra nu i vår och fylla på med bilder här.

    Nedanstående text har jag helt och hållet kopierat från CD-skivan Perenner och lökväxter.

    Vintergäck är en välkänd och rikblommande växt som är vildväxande i västra Europa och kan odlas i stora delar av vårt land. Höjden på växten är 8-10 cm. De flikiga bladen, som kommer först efter blomningen, sitter på långa stjälkar. Den 1,5-2 cm stora blomman har en klargul färg. Blomningen sker under mars-april och ofta i samband med snösmältningen. I etablerade bestånd är blomningen mycket riklig och vintergäck kan bilda stora, gula mattor tidigt på våren.

    Det finns även en namnsort med större blommor som heter ’Tubergenii’. Den har senare blomningstid som normalt infaller i april. Knölen är brunsvart till färgen och äldre exemplar kan ge ett stort antal blommor. Vintergäck går bra att odla som undervegetation under buskar och träd.



       
    Växtplatsen

    Under blomningstiden bör växtplatsen vara solig och varm, men kan senare på säsongen vara mer skuggig. Jorden ska vara dränerad och får inte vara gräsbevuxen.

    Plantering av nya knölar sker under september månad. För att få bäst etablering bör man först lägga knölarna i vatten. Plantera i grupper med 15-20 knölar. Planteringsdjup är 4-5 cm och plantavstånd 5-6 cm. Vintergäck vill stå orörda och därför bör man vara försiktig vid jordbearbetning eller rensning.



    Förökning

    Förökning kan ske med sådd och genom delning. Vintergäck självsår sig lätt och kan på sikt bilda stora mattor om de får stå orörda. Detta gör ibland att den kan upplevas som ett ogräs. Frösådd kan ske på försommaren då fröet har mognat. Det sås direkt på växtplatsen, men gror först nästkommande år.

    Man kan även dela egna etablerade bestånd genom att gräva upp smålökar och plantera ut dem på nya växtplatser.






    31 mars 2016 i Traneberg
     
    31 mars 2016 i Traneberg
     

     

    Persisk syren - Syringa x persica



    Den här persiska syrenen hittade jag i Göteborgs botaniska trädgård och den blommar och doftar gott i maj. Den tros vara en hybrid mellan S. afghanica och S. laciniata
    Persisk syren blir 1,5 till 2 meter hög och har ett upprätt och ganska glest växtsätt. Blommorna är ljust purpurlila och bladen lansettlika. Den här syrenen vill liksom de flesta syrener ha ett soligt eller halvskuggigt läge i väldränderad jord.

     

    Syringa persica ´Laciniata´

    Persisk syren. Buske med flikiga blad och starkt doftande rosablå blommor i maj-juni. Soligt läge och en humusrik, fuktig jord passar bra. Zon I-VI


    Det finns även den här vita varianten Syringa x persica ´Alba´.

    Nytt grönsaksprogram på TV ikväll

    Uppdatering
    Nu har jag sett det första avsnittet av Värdshusträdgården och jag tror nog att det blir ganska bra det här. Visst vill jag helst ha ett program i Söderläge-stil men jag gillade känslan i det här engelska programmet. För mig måste trädgårdsprogram berättas på ett stilla sätt och det här blev jag inte stressad av. Ser fram mot fortsättningen faktiskt...och så slapp jag vara sur ikväll!
    Hoppas att SVT förstår att vi behöver minst två trädgårdsprogram när våren kommer. Det finns ju hundratals matprogram.
    ____________________________________________________________________________________

    Nä nu räcker det med grönsaksprogram på TV. Det känns som om matprogram och trädgårdsprogram måste höra ihop nu för tiden. Jag vill se prydnadsträdgårdar. Jag vill se anläggning. Jag vill se träd, buskar och perenner. Det räcker med trädgårdsmat nu. KOM TILLBAKA MARIA OCH SANNA. KOM TILLBAKA SÖDERLÄGE!!!!
    Återkommer med en (sur?) recension senare...

    Värdshusträdgården 21.30 på SVT 2.

    Se min kategori Trädgårds-TV

    Iskallt Gamla Stan


    Här från Tyska Brinken i Gamla Stan ser man Mariahissen och Laurinska huset där uppe på Söder.

    Det blev en kort vandring i ett iskallt Gamla Stan idag innan jag åt lunch med systern på Riddarholmen...i Svea hovrätts restaurang! En fin stund som gick alldeles för fort.

    Ibland är det kul med Facebook. På tunnelbanan in till stan fingrade jag som vanligt på mobilen och surfade in på Facebook. Där läser jag att Claes från Lund som jag träffat via bloggen och som jag även träffat en gång i det verkliga livet nere i Lund, jag läser alltså att sitter och dricker varm choklad på Café Gråmunken i Gamla Stan och jag skriver ett meddelande att jag är på väg in till Gamla Stan. Vi kunde väl träffas kort och hälsa? Och så blev det! Allt är inte meningslöst med Facebook!



    Dagens låt

    Färg-yr!

    Den här färg-chocken såg jag på Gustav Adolfs torg i Malmö i maj 2009. Jag blev stående där och bara stirrade en lång stund. Vem har vågat sig på detta? Och vad ska man tycka? Jag blev helt yr...färg-yr!
    Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är lite kul...man blir både glad och lite chockad. Antar att skaparen av detta blir nöjd när betraktaren känner så! Ingen går förbi här oberörd och man kan ju inte ha vita och harmoniska planteringar överallt! Nu har jag bestämt mig...det var häftigt! Ok...vad tycker ni?




    23 minuter ljus


    Visby i augusti 2009

    Den första kontakten med trädgårdsjorden känns mycket långt borta en sådan här dag då kylan har ett fast grepp över landet. Visst ska jag snart beställa blomsterfröer och på allvar börja planera inför kommande växtsäsong i parken. Men just den där första kontakten med jorden bland nedvissna perenner, spirande vintergäck och snödroppar, då man känner doften av jorden, då man börjar förbereda planteringarna inför den kommande sommaren....dit är det mycket långt. Men i morgon blir årets första arbetsdag, så vi är på väg...

    Jag har uttryckt mitt vinterhat kanske lite för ofta men jag trivs verkligen inte i kyla efter att ha jobbat utomhus i alla väder och i alla årstider i snart 40 år. Men nu när vi är inne i januari, när dagsljuset är 23 minuter längre än vid vintersolståndet den 21 december, då börjar hoppet återvända...som det alltid gör den här tiden på året. Jag tror att jag måste få gnälla lite på mörker, snö, is och kyla för att kunna uppskatta ljusets  och värmens återkomst.

    Jag har t.o.m. sagt att jag hellre ser staden snöfri, då gatorna är slaskiga av smältande skitig snö i stället för att vi har ljuset av snön och knarret under kängorna då vi är ute på iskalla vandringar. Jag har inte riktigt bestämt mig ännu vilket förhållande jag tycker bäst om...men jag blir alltid lycklig när snö smälter och då man läser plusgrader på termometern. Men det optimala just nu är väl -2 grader. Just nu är det -16 här utanför och isränna bryts nere på sjön. Skulle inte Dalarna få -44 grader...enligt Aftonbladet. Men hur många litar på Aftonbladet?

    Inför kommande säsong i slottsparken finns många planer och idéer som måste utvecklas och diskuteras. Målet är att försöka förnya och utveckla trädgården för varje år och att kanske plantera ett nytt träd varje år.
    I snart fem år har jag skrivit om mitt arbete i slottsparken och jag kommer att fortsätta med det även om det blir upprepningar och om bilderna liknar tidigare års bilder. Något nytt kommer jag alldeles säkert att visa.

    Den 15 juni i år firar jag 40-årsjublileum som trädgårdsarbetare och jag borde väl fira det på något sätt...jag får fundera ut något.


    Kålgården i Visby botaniska

    Nils Linneaus kålgård
    I anslutning till Linnéfirandet 2007 anlades en kålgård (köksträdgård)  i Linnés anda här i Visby botaniska trädgård. Den är uppkallad efter Carl von Linnés far, hans första läromästare och inspiratör.





    Så här såg kålgården (köksträdgården) ut när den invigdes 2007.

    Stockholms skrapor

     
    4 januari 2010
     
     
    Debatten går vidare om Stockholm ska ha fler skyskrapor och i en artikel i SVD på julafton skriver fem kända Folkpartister att ´´Stockholms skönhet är hotad´´. Utsikten från Söders höjder mot Stadshuset domineras nu av en förskräcklig gråblå koloss i stål och betong, som för säkerhets skull kallas Stockholm Waterfront. Enligt uppgift blev huset avsevärt högre än de ursprungliga planerna för att få ekonomi på bygget.

    Hoten blir allt tydligare: det här är bara början. Nu finns en plan för något som kallas Västra city. Den innebär att spårområdet kring Centralstationen däckas över och täcks med massiva huskroppar, inklusive en skyskrapa som ska bli över 100 meter hög.

     



    Bilderna är hämtade från en artikel i DN den 2 juni 2009

     

     
    Jag håller med om att det är oroväckande om Stockholms stadsbild förändras för mycket. Från söders höjder ser man hur staden är uppbyggd...mestadels av hus som har 5-7 våningar och i varje stadsförsamling reser sig ett vackert kyrktorn som gör den här staden så speciell. Kyrkorna och även stadshuset ligger lagom långt ifrån varandra och gör att stadsbilden blir harmonisk. Hötorgsskraporna kan man ju tycka vad man vill om men på något sätt har de blivit en del av Stockholm...en del av mitt Stockholm i varje fall!
     
    De höga husen som nu reser sig vid centralstationen kommer alldeles för nära stadshuset, en av Stockholms mest kända byggnader. De bara växte upp där helt plötsligt och det känns lite skrämmande. Man borde kanske engagera sig bättre i stadsplaneringen och skrika högt när man tycker något är fel. Och vi måste vara försiktiga om en av världens vackraste huvudstäder.

    Själv är jag dock inte helt motståndare till att det byggs ordentligt höga byggnader i stan, bara de inte stör innerstadsbilden.
    Mitt över sjön där jag bor så bygger man nu på Kungsholmen Sveriges högsta hyreshus som ska bli 76 meter högt och ha 24 våningar. Just i det här området kunde de gott ha byggt fler höga hus...det stör inte på något sätt.
    Jag fortsätter att följa Skyskrapors vara eller inte vara i Stockholm.


    Hötorgsskraporna invigdes 1960-66 och de fem husen är 72 meter höga och har 19 våningar.

    ByggnadArkitektByggherreUppfördInvigd
    Hötorgshus 1 David Helldén Stockholms stads fastighetskontor 1955-1960 1960
    Hötorgshus 2 Anders Tengbom Fastighets AB Tornet och Stockholms Sparbank 1957-1960 1962
    Hötorgshus 3 Sven Markelius Fastighets AB Hötorget 1960-1962 1962
    Hötorgshus 4 Lars-Erik Lallerstedt Fastighets AB Hötorget 1960-1962 1962
    Hötorgshus 5 Backström & Reinius Samuelsson & Bonnier 1961-1965 1966





    Skatteskrapan på Götgatan invigdes 1959, är 84 meter högt och har 26 våningar. Arkitekt var Paul Hedqvist.



    Söder Torn på Medborgarplatsen invigdes 1997 och är Stockholms högsta byggnad med bostäder. Huset är 86 meter högt och har 24 våningar. Det var planerat från början att bli 40 våningar högt.


    DN-skrapan i Marieberg på Kungsholmen ser jag från mitt fönster och jag tycker att den har en perfekt plats där.
    Skrapan invigdes 1964 och arkitekt var Paul Hedqvist som även ritat Skatteskrapan. DN-skrapan är 84 meter hög och har 26 våningar.


    Wennergrens centers skrapa vid Sveaplan invigdes 1962 och arkitekter var Sune Lindström och Alf Bydén. Huset är 74 meter högt och har 25 våningar.


    Svea Torn vid Valhallavägen är väl inte direkt någon skyskrapa eller speciellt högt höghus men den sträcker sig ganska högt upp över Östermalm och får vara med de stora jättarna här.Svea Torn är med sina 17 våningar 50 meter högt och invigdes 2007.
    • Söder Torn - 86 meter
    • DN-skrapan - 84 meter
    • Skatteskrapan - 84 meter
    • Wennergrens Center - 74 meter
    • Hötorgsskraporna - 72 meter

    Kända skyskrapor
    Antar att om någon från Manhattan, Dubai eller Kuala Lumpur skulle se detta inlägg och läsa hur jag beskriver byggnader på 80 meter som höga skyskrapor så skulle de få ett gott skratt.

    Tips från Pripps


    Iskallt Skansen



     
    4 januari 2010
     
     
    Skansen vill man helst besöka då det inte är så mycket folk där uppe. Som en tidig sommarmorgon eller en iskall dag i januari. Det knirrade och knarrade under kängorna. Händer och fötter blev till is innan vi tinade upp oss inne i värmen på Café Petissan, det lilla caféet som en gång i tiden låg i hörnet Drottninggatan-Kungstensgatan och flyttades till Skansen 1903 men fick sin nuvarande plats i stadskvarteren 1930.

    Jag är fortfarande tveksam om det här vinterlandskapet är vackert eller inte men jag kan inte förneka att Skansen var vackert den här dagen...om det berodde på snön eller något annat det vet jag inte riktigt.
     
     



    Vid min favoritplats Skånegården blev det många foton på Ormhasseln i snön.





    Vid rosengården hade man lindat in de känsligaste rosorna med vassmattor. I bakgrunden ser man Nordiska museet.



    Koltrasten väntar lika otåligt som jag på att få börja sjunga vårsånger...



    Jag går aldrig till Skansen för djurens skull...tycker inte att det är ok att ha djur i bur, men den här geten (eller om det nu var ett gutefår) med den coola blicken, kunde jag inte undgå.

    Tokyokörsbär - Prunus x yedoensis

    Bergianska trädgården 7 maj 2016
     
    Längs Eriklundsgatan är Prunus x yedonensis (Tokyokörsbär)


    Ett litet körsbärsträd med ´´vasformig´´ krona som kan bli 4-5 meter högt och trivs i vanlig trädgårdsjord upp till zon 3. Tokyokörsbäret har vita blommor med rosa mitt.
    Förökning sker genom ympning. Sorter av tokyokörsbäret är ´Ivensii´ som endast blir 2,5 meter hög, klarar sig upp till zon 3. och ´Shidare yoshino´.
     
    2017 planterades ett Tokyokörsbärsträd vid Djurgårdsbrunn på Djurgården av Djurgårdsförvaltningen och även två stycken på Djurgårdsvägen vid Liljevalchs.
     



    Ett år med min trädgård - Januari

    Jag fick en bok i julklapp. Underbara Ett år med min trädgård av Karel Capek från 1934, den här upplagan är från 1955. Teckningarna i boken är gjorda av Josef Capek. Jag tänkte citera några rader varje månad ur boken och börjar just nu när det nya året startat. Platsen är gamla Tjeckoslovakien så klimatet stämmer inte riktigt med det vi har, men jag tror att de flesta förstår och känner igen sig en aning.


    Januari
    Vad beträffar januarivegetationen, så är det mest kända blommorna de så kallade isblommorna. För att de ska utvecklas behövs det, att ni åtminstone andas ut en aning vattenånga i rummet; är luften alldeles torr, kan ni inte dra upp så mycket som ett futtigt isbarr på fönstret, mycket mindre några blommor. Vidare måste fönstret vara otätt någonstans. I den riktningen blåsten piper in genom fönstret, växer isblommorna. Därför trivs de bättre hos fattigt folk än hos rikt, eftersom de rikas fönster sluter bättre till.

    Icke ens januari är för trädgårdsodlaren någon overksam tid, vilket trädgårdsböckerna påstår - säkerligen endast som tröst. De säger att man framför allt ska bearbeta jorden. Han går löst på den med en spade; efter en lång stunds knogande lyckas han bryta av spaden mot den kristallhårda marken. Han försöker med grepen, och om han håller på tillräckligt ihärdigt, bräcker han skaftet. Så griper han till hackan och uppnår åtminstone så mycket, att han fördärvar en tulpanlök, som han satt på hösten.

    Det enda sättet att bearbeta jorden är med stämjärn och hammare; men det går mycket långsamt framåt, och man blir snart trött på det. Möjligen skulle man kunna göra jorden porös med dynamit; men trädgårdsodlaren äger vanligen inte någon dynamit. Nå, låt oss då lämna det åt tövädret.


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails