Site Meter

Inför fototävlingen



Förra lördagen innan deadline för bildernas inlämning så frågade dottern och jag ville följa med ut till Djurgåden så att hon fick ta sin bild. Visst ville jag det. Hon fastnade för en hästhage som låg just intill Djurgårdsbrunnskanalen där äppelträden på gården ännu hade sina gul/orangefärgade blad kvar och där två hästar vandrade omkring i duggregnigt väder.

Ingen av oss har någon som helst relation till hästar...jag har oftast sett hästar som något skrämmande  och opålitligt med sina stora stirrande ögon. Men de här kompisarna kom sakta lufsande fram till oss med sina vinterjackor på sig...stilla och vackert gled de omkring och betade just framför oss och det kändes som om vi fick en fin kontakt på något sätt.

Att välja bild till tävlingen är kanske inte så lätt, det håller nog många med om. Man måste ju först och främst själv tycka om bilden men eftersom det är en tävling så bör man också försöka tänka vad andra ska tycka. Många fastnar för skarpa närbilder och andra gillar något helt annat. In i det sista valde dottern mellan bilden överst här och den bild som blev med i tävlingen här under (nr. 39)..där fokus blev på gräset i förgrunden och med en diffus bakgrund. Det var nog fel vald bild vad gäller att fånga röster.





Slottis och häst i profil....båda med vinterjackor!


Djurgårdsbrunnskanalen.



Bokar i höstskrud

Kommentarer
Postat av: billan

Härligt inlägg så här dagen efter fototävlingen!

Jättefina bilder dottern tagit. Och som du säger en del tycker om skarpa närbilder, en del något annat. Jag tillhör dom som har svårt att välja bild utifrån att fånga röster. Jag måste själv tycka om bilden och känna igen min känsla i den, därför kommer jag aldrig att vinna någon tävling.....men det är lika kul i alla fall. Det är så fint att se alla fina bilder som skickas in. Det enda jag tycker är trist är när man upptäcker bilderna på bloggarna innan, då kommer en annan bedömning / känsla in på en gång. Det är då omöjligt för mig att enbart se till bilden.

Det här var en rörig och lång kommentar:)

Mina favoriter var höstsonaten och ruggugglevädret, det blev ruggugglan som fick min röst.

Önskar dig en god fortsättning på helgen!

2009-11-22 @ 13:44:33
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

billan: Utan att vara inställsam så hade jag din bild som en av mina favoriter...som gammal båtmänniska så kändes din bild väldigt mycket november. Ha det gott!

2009-11-22 @ 13:55:27
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Monica

Vad lustigt det kan vara, första hästbilden kommenterade jag och undrade vart den tog vägen:-) Såg den ett kort ögonblick och tyckte om den. Sedan är de övriga fotona fina också som kanalen och träden i höstskrud som du eller dottern tagit. Men vi tycker olika och ser olika saker och det är intressant. Jag instämmer med ovanstående att jag inte heller tänker alls på hur det hela ska ta sig ut i någon tävling utan måste själv tycka om bilden. Och för övrigt hade jag inte någon av vinnarna som favorit men tycker om ettan och tror den i större format är ännu bättre. Och gratulerar vinnaren så mycket!

2009-11-22 @ 15:53:48
Postat av: Rose-Marie F.

Får se om detta går bättre än förra inlägget.Grattis till vinnaren!! Tack alla deltagare, vsrs bilder glatt och roat mig samt givit njutning under ett osedvanligt tråkigt novemberväder.Eftersom tävlingen är så öppen, blir vi påhittiga och det är bra.TACK till Slottsträdgårdsmästarens idé och genomförande! Tävlingsmomentet skärper blicken hos fotograf och beskådare, och det är väl också bra. En sådan härlig, avslappnad känsla i en tävling - riktigt roligt!!!

2009-11-22 @ 16:24:03
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Monica: Bild 1 var väldigt nära de fem första.



Rose-Marie F. Roligt att du gillade tävlingen!

2009-11-22 @ 16:32:59
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag menar så här att bild 53 som blev etta och vann är väldigt fin och kanske än mer i större format. Och grattar den vinnaren. Men det var många fina foton.

2009-11-22 @ 16:53:13
Postat av: Monica

Och Monica ska tilläggas var det som skrev ovanstående.

2009-11-22 @ 16:55:12
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Minica: Aha...ibland är det trögt här hemma i Bromma...

2009-11-22 @ 17:04:10
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Eva



Fina dotterbilder. Jag gillar "Bokar i höstskrud", men det är kanske slottis jälv som tagit den?



Jag har i och för sig aldrig deltagit i någon fototävling tidigare, men inte går det väl att tänka på andras smak när man väljer sin tävlingsbild - måste man inte skicka in den som man själv tycker är finast/vackrast/bäst? Smakerna är ju ändå olika och rösterna blir ju därför också spridda över olika typer av bilder. Men i slutänden brukar det/den bästa vinna oavsett vad det är för slags tävling.

Skön söndagkväll önskar

Eva

2009-11-22 @ 17:23:21
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eva: Nä det är dotters bilder alla här. Det beror nog på hur tävlingsinriktad man är...är man en utpräglad tävlingsmänniska så kan man nog tänka mer på hur bilden ska ses av andra. Men jag tror såklart att de allra flesta skickar en bild som de själva tycker om.

2009-11-22 @ 17:52:17
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Monica: Inte Minica....utan Monica! Ovanligt trögt i Bromma ikväll...

2009-11-22 @ 17:53:28
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anita

Man brukar säga att det egentligen inte går att tävla i musik och det kanske är samma sak när det gäller alla konstnärliga områden. Man tycker ju väldigt olika och det är väl jättebra. Jag har sett tävlingen som en ljusglimt i novembermörkret som man kan engagera sig lite i. Tycker det har varit härligt att se alla bilder och jag kan säga att jag hittar något jag tycker om i samtliga bidrag. Det har varit sköna stunder att sitta och studera och "gå in i" varje bild vilket jag gjort.



Själv skulle jag aldrig kunna delta med en bild som jag inte själv tycker om. Därför var jag väldigt tveksam till att över huvud taget vara med i år då jag helt enkelt inte hann ta några bilder och dessutom skulle resa bort. Bilden som jag bidrog med är fotomässigt helt misslyckad men den betydde något för mig. Kanske för att den badande fågeln på trottoaren den dagen var så näpen och inte brydde sig det minsta om att jag och en massa männsiskor stod och gick där alldeles nära den och den brydde sig definitivt inte om att det var kalla november. Det är nog så att en bild kan ha dimensioner som bara fotografen känner till. Så var det för mig. Den badande fågeln gjorde mig varm i hjärtat och därför tyckte jag också om bilden ... trots att den var oskarp och inte så bra i kompositionen. Har flera ännu oskarpare och fotografiskt misslyckade bilder från samma tillfälle och jag gillar dom också. Att bilden inte hamnade bland de 5 gör mig absolut ingenting. Hade inte ens räknat med det. Och bilden jag till slut (efter stor vånda) röstade på hamnade inte där heller. Så olika kan det vara. Men faktum kvarstår ... det här har varit ett mycket välkommet avbrott i höstmörkret och det har varit härligt att se alla fina bilder. Tack Slottis!



PS! Jag skulle också valt bilden med de oskarpa hästarna. Då jag tycker om måleriska motiv så föll jag för de vackra träden i bakgrunden. Som en akvarell där färgerna flyter ut vått i vått med det skarpa men ändå svepande gräset i förgrunden. Bilden på den skarpa hästen är väldigt fin men ... skarpa hästar har man ju sett förut.

2009-11-22 @ 18:13:44
URL: http://anitalinder.wordpress.com/
Postat av: Ylva

Åh jag funderade länge om jag skulle rösta på hästbilden. Hade det inte varit hus med där i ena kanten så hade det nog blivit så. Som det blev nu missade jag att rösta alls, men hade tänkt att rösta på den som vann... så då känns det inte som det gjorde så mycket =)

Alla bilder är väldigt fina förresten, både de i tävlingen och de i det här inlägget! Så härligt att du ville hålla en sån här tävling i år igen, tack!

2009-11-22 @ 18:27:12
URL: http://fnurry.blogg.se/
Postat av: TrädgårdsTuristen

Bild nr 5 tycker jag var toppen, i övrigt gillar jag verkligen den sista färgstarka boken. Bokar är mitt favoritträd (kanske för att de är så sällsynta här uppe i Stockholm)

Hon verkar ha begåvning för foto, din dotter.

Lycka till med julens julbord, önskar att jag hade en anledning att åka till ert slott som konferensgäst. Men just nu jobbar jag som freelance och då blir det en väldigt liten konferens..bara jag.

2009-11-25 @ 12:04:15
URL: http://tradgardsturisten.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0