Site Meter

F1-hybrider

Man börjar ju redan snegla lite på fröer inför nästa säsong och några undrar om det här med F1-hybrider.


Anthirrhinum ´Forrunner White´

F1-hybrid kallar man frö från första generationen efter en korsning av två bestämda föräldrar av en växt. Fröer från F1-växter tappar alltså sina bestämda egenskaper och utseende. Frö från dessa kan se ut lite hur som helst. Alltså måste man använda frö från moderplantan för att föröka växten.


Nedanstående text har Google översatt från engelska Wikipedia

Crossing särskilda moderplantor ger en hybrider (anläggning) med hjälp av kontrollerad pollinering. Att producera konsekventa F1 hybrider, skall den ursprungliga korset upprepas varje säsong. Liksom i den ursprungliga korset, i växter detta görs vanligen genom kontrollerade hand-pollinering, och förklarar varför F1 frön ofta kan vara dyrt. F1 hybrider kan även förekomma naturligt, ett exempel är pepparmynta, vilket inte är en art utvecklats av cladogenesis eller en gradvis förändring från en enda förfader, utan en stereotyp steril hybrid av watermint och mint. Det går inte att producera frön, fortplantar det genom vining spridningen av sitt eget rotsystem.

I agronomi, är termen "F1 hybrid" normalt reserverad för jordbrukssorter kommer från två olika förälder sorter, som alla är inavlade för ett antal generationer i den mån de är nästan homozygot. Skillnaden mellan moderbolagets linjerna främjar ökad tillväxt och egenskaper avkastning genom fenomenet heterosis ( "hybrid kraft"), medan homozygositet av moderföretaget linjer ger en fenotypiskt enhetlig F1-generationen. Varje år, till exempel, är specifika tomat "hybrider" särskilt återskapad genom att korsa de två sorter föräldern släktklenod igen.

År 1960 var 99 procent av all majs planterats i USA, 95 procent av sockerbetor, 80 procent av spenat, 80 procent av solrosor, 62 procent av broccoli, och 60 procent av lök hybrid. Sådana uppgifter är troligen högre i dag. Bönor och ärtor är inte kommersiellt hybridiseras eftersom de är automatiska pollinatörer, och hand-pollinering är oöverkomligt dyr.

Kommentarer
Postat av: Eva

Jag älskar översättningarna som Google gör! Vill man ha en rolig stund kan man ta vilken text som helst och låta Google översätta den. Ibland blir det fullt begripligt, ibland helt uppåt väggarna.



Vit lejongap skulle jag gärna vilja ha i framkant av mina framsidesrabatter men det måste vara en lägre modell, 80 cm är för högt. Är de knepiga att dra upp?

2009-11-12 @ 09:59:35
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eva: Ja Googles översättningar är en underhållning ibland. Nej lejongap är inte alls svårt att dra upp från för, det gör jag varje år under dåliga förhållanden. Tycker absolut att du ska prova.

2009-11-13 @ 09:27:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0