Site Meter

Världens äldsta träd


Foto Leif Kullman

För några år sedan hittades i Dalarna vad man tror är världens äldsta träd. Ser man den här gamla granen på plats där på Falufjället så finns där inte något jätteträd utan en krypande granruska och en stam som reser sig några meter över marken. Det här trädet ska nog mer betraktas som en gammal organism än ett gammalt träd.
Man har räknat ut en ålder på 9 500 år och granen ´´blev till´´ 4500 år innan t.ex. Gizapyramiden i Egypten byggdes.
_______________________________________________________________________________________

Det är genom förmågan att föröka sig med rotslående grenar som granar kan klona sig själva. Gruppen har hittat ett tjugotal över 8 000 år gamla granar vid trädgränsen i fjällkedjan. De har klarat olika klimat genom att krypa ihop till buskar i kyla, och växa upprätt i värme.

Professor Leif Kullman tror inte på att granen kommit österifrån, spridd som frö över inlandsisen. Den har snarare övervintrat istiden väster och sydväst om Norge, och sedan spritts norrut längs den tidigt isfria norska kusten. Samt på vissa håll lyckats nå de svenska fjällen.

- Mycket talar för att granen är den art som tydligast kommer att ge oss ledtrådar om klimatförändringar, säger Leif Kullman
(Ur SVD 16 april 2008)

Kommentarer
Postat av: Staffan H

Alltid något intressant att läsa i din blogg!

2009-04-05 @ 15:32:19
URL: http://staffanhuss.wordpress.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Staffan H: En sådan här upptäckt blir ju oerhört stor och jag tror inte att vi som bor här i Sverige förstår hur stort det här blev i den botaniska världen. Åldern är nästan svår att greppa....man kanske skulle sno några gener...

2009-04-05 @ 15:41:30
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0