Site Meter

Bonsaiträd = dålig Feng Feng ShuiDet finns några regler inom Feng Shui som jag kan ta till mig och när jag läste att bonsaiträd var dålig Feng Shui på grund av att de symboliserar hinder i utvecklingen för oss själva och vår verksamhet, så tycker jag att det låter som en klok tanke .
Det där med stympade träd har jag tagit upp många gånger och här har man helt och hållet tagit makten över växten.  Man beskär rotsystem, grenverk och bladverk vid omplantering och det är en ganska komplicerad skötsel vad gäller  beskärning, jord, bevattning och gödsling.
Visst kan väl de små bonsaiträden vara vackra men för min del är ett träd något stort, ståtligt, mäktigt och långlivat. Ett bonsaiträd kan i och för sig bli flera hundra år gammalt (flera tusen år läste jag på ett ställe) men det blir ett långt stympat liv.
Nu pratar vi om träd, hårt beskurna buskar som buxbom mm. är något helt annat.

Om man nu ändå har ett bonsaiträd hemma ska man tydligen placera det åt norr där det orsakar minst skada. De bör heller inte stå i ett hörn.....ok nu börjar det kanske bli flummigt men jag köper absolut funderingen om att något som stympas och kontrolleras hela tiden symboliserar hinder i utvecklingen.

Om någon som läser det här har bonsaiträd hemma så vill jag gärna höra era åsikter...Kommentarer
Postat av: Leif Fryle

Feng Shui anser jag vara en blandning av kvalificerad flum och självklara sanningar. Arkitekter bygger hus som i mycket stämmer överens med Feng Shui regler. Inte gör de det för att de studerat Feng Shui utan för att det blir hus som är bra att bo i.

Sen har vi regler om bonsaiträd och i vilket väderstreck vi ska placera våra sängar. Det tycker jag är flummigt.

2009-04-12 @ 08:22:25
URL: http://herr-fryle.blogspot.com/
Postat av: Ruben

Jag har inget bonsaiträd, men jag måste ju säga, att jag beundrar alla som behärskar bonsaikonsten. Det är ju både ett långsiktigt och framför allt pedantiskt arbete de lägger ner, och med ett stort intresse! Själv är jag för lat och otålig ...

Försökte leta ditt inlägg från Norra begravningsplatsen och din bild på AVENBOKSTRÄDEN (även de tuktade) men jag gick bet. Har du en länk vore jag tacksam, för det vore verkligen kul att se. De är ju verkligen uttrycksfulla och vackra hela vintern igenom!

En fortsatt GLAD PÅSK önskar jag dig! /Ruben

2009-04-12 @ 08:52:02
URL: http://rubensrabatter.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Leif Fryle: Man kan ju sno åt sig de regler eller föslag man vill och även flum kan ju vara till nytta ibland...och mycket är som sagt ganska självklart.Ruben: Ser att jag döpt platsen till Norra kyrkogården...därav svårt att spåra kanske. Här är länken i varje fall http://gardener.blogg.se/2008/february/vaxter-som-trotsar-vintern.html

Ha en fin fortsättning på påsken själv.

2009-04-12 @ 09:05:17
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Eivor

Jag tror det var någon gång på 80-talet, som det var väldigt populärt att ha en Bonsai och kaktuslandskap i lådor med sand och stenar. Det tyckte barnen var roligt att göra. Rätt snyggt.

Jag har en ormhassel, med hängen nu. Den växer också väldigt sakta.

Och under blommor vitsipporna, äntligen.

God fortsättning - Eivor

2009-04-12 @ 12:03:51
Postat av: inger sundström

jag vet inget om bonsai eller feng shui

har inga ideern eller tankar kring det

men

jag fick en bonsaitall

15 år gammal

den står nu i ett hörn på min söderbalkong

den oroar mig hela tiden

ska den vattnas

stå i solen

klippas

den får nämligen inte dö

det är en present

2009-04-12 @ 15:57:02
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eivor: God fortsättning.inger sundström: Vilken tur att google finns Inger...! Ha en skön sön...måndag!

2009-04-13 @ 07:32:15
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Trolda

Jag tycker också träden skall få växa sig stora och starka och sträcka sig upp emot skyn utan vårt tukande och frisserande. Feng shui tycker jag handlar om "sunt förnuft" i inredningen. BRA o SNYGG inredning går oftast hand i hand med tankarna där.Trolda - kramar =D

2009-04-13 @ 12:39:31
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Kai

Jag har tittat lite på Feng Shui, och tycker som Leif Fryle att det är en blandning av vanligt bondförnuft och ren vidskepelse.

Bonsai-träd är vackra att se på men jag skulle nog inte ha tålamod att sköta ett på rätt sätt. Föredrar växter som sköter sig själva sedan man fått igång dem.

I Kina och Japan sätter man enormt stort värde på växter som har ett låt oss säga "minimalistiskt" utseende, och bonsai-tekniken är ett exempel på detta.

Det finns mycket i den japanska trädgårdskonsten som jag gillar, exempelvis lågmäldheten och förfiningen i uttrycket.

2011-08-19 @ 23:07:56
URL: http://www.trädgårdsdrömmar.nu
Postat av: Thor Holvila

Är till yrket bonsaikrukmakare och äger själv flera bonsaiträd. Ett träd bryr sig inte om hur högt det är, så länge det är högst. För mig är trädet en uråldrig varelse som har mycket att lära oss. Och i den dagliga skötseln är det i själva verket jag som blir av med dåliga grenar och svaga rötter, det är jag som får daglig näring och vattning. :) Visst finns det folk som sysslar med bonsai för att de har ett kontrollbehov eller vill tjäna pengar, men för de flesta av oss är det en andlig upplevelse. Ett möte på en djupare nivå än vad gräsklippning och ogräsrensande kan ge. Själv har jag svårt att förstå glädjen i att ha döende snittblommor och döende julgranar i sitt hem...

2017-06-18 @ 16:15:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0