• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Lönnblom



    Nu blommar lönnarna här utanför och hade jag en egen gård skulle jag utan tvekan ha en lönn som vårdträd.




    I slottsparken väntar träden ännu ett tag, vindarna från sjön kyler fortfarande och det gör att jag upplever våren som mer utdragen.
    Jag hoppas att alla får en fin valborg och i morgon går vi in in årets vackraste månad.

    Ny stadsträdgårdsmästare i Stockholm...se här.
    Dagens namn
    Dagens låt
    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens sinnesstämning - Lycklig!

    En dag i slutet av april


    • Kl. 03.20 - Undrar varför jag hela tiden glömmer att köpa öronproppar...talgoxen och koltrasten fortsätter med decibelltävlingen.
    • En röd sol går upp över Kungsholmen.
    • Sinead O´Connor i bilen på väg till slottsparken.
    • Nyheter om svininfluensan.
    • Den dagliga översynen av sommarblomsådden och konstaterar att lejongapen inte vill riktigt i år.
    • Snart måste vi ha regn...ordentligt med regn!
    • Förbereder frömötet.
    • Planterar två piprankor som kommer att bli perfekt på platsen de fick. Planterade också sju vita rosenbräcka i trapp-planteringen.
    • Frömöte.
    • Lunch.
    • Lägger på ett lager ny jord i trapp-planteringen.
    • Glömt bort att dricka te...två koppar kaffe på en dag är inte bra.
    • Såg att harar eller rådjur har ätit av alla blommorna på den orientaliska julrosen som jag delat i höstas, även dagliljor har blivit uppätna...märkligt nog har 90 % av tulpanerna jag planterade i höstas klarat sig...stora blomknoppar nu.
    • Pratar i telefon med dottern om kvällens stora match mellan Barcelona och Chelsea. Semifinal i C-L. Tror att vi vinner med 2-0.
    • Ingen vind i parken idag, lite mulet och 20 grader, ett ovanligt skönt väder.
    • Sår Japansk humle
    • Startar upp Peugeoten och åker hem med R.E.M. i bilen.
    • Väntar in matchen....

    Här har jag planterat två piprankor (Aristolochia macrophylla) som ska få klättra och täcka in stora ytor med sina stora hjärtformiga blad. Nu ser de dock inte mycket ut för världen, ser ut som två snören i stort sett. Väntar med spänning hur fort den kommer att växa.

    Dagens låt
    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens sinnesstämning - Förväntansfull

    Orkar vi med ännu mer prunusblomning?


    På en gård någonstans på Gärdet.

    Det är så mycket vår i luften
    att det kunde få en biskop att bita en servitris i örat.
    Christopher Morlay

    Skenhassel - Corylopsis spicata



    Den här vackra busken har inget med vanlig hassel att göra, de tillhör inte ens samma släkte. Det är bladen som liknar  den vanliga hasselns och till en början skiftar bladen i rosa innan de fullt utvecklade bladen blir gröna.
    Om man planterar den här busken framför någon barrväxt i mörkgrönt, som idegran eller liknande så blir effekten mycket vacker.
    Den här busken som blommar på bar kvist blir 2 meter hög och trivs i väldränerad mullrik kemisk sur jord i sol eller halvskugga. Hos oss i Sverige klarar den sig upp till zon 2. Den blommar i Stockholmsområdet i slutet av april (bilderna är tagna 26 april 2009 i Bergianska trädgården)
    Skenhasseln behöver sällan beskäras men om det måste göras så är bästa tiden efter blomningen.





    31 maj 2009
     
    Google

    Nu...

    ..... vaknar naturen på allvar i värmen och man följer växternas förändringar bit för bit och hur de vecklar ut sina blad och blommor.


    Gulsipporna sprider sig alltmer.

    Vitsippsbackarna runt slottet börjar bli som bäst nu och den gula svalörten svämmar över på gräsmattor och i de lite fuktiga markerna runt parken.
    Idag har jag klippt rosorna trots att björkarnas löv inte liknar någon gnagares öron.
    Vi har planerat ombyggnad av inhägnaden till trädgårdslandet och vi kommer att börja bygga det efter min skåneresa och i morgon ska vi ha frömöte....om vad som ska växa i trädgårdslandet i år.



    Bilderna ovan visar hur lärkträdet börjar blomma.


    Den här lilla blomman med en bladrosett vid marken blommar på gångarna och jag vet inte vad det är...måste dyka ner i floran när jag får tid. De ser ut som ogräs men kommer man nära visar de upp stor skönhet. Någon som vet namnet? (Med hjälp av eva gardner fick jag namnet på den vackra...Backskärvfrö)


    Pionerna börjar veckla ut sina blad och göra sig beredda att blomma med sina stora, tunga och vackra blommor.

    Dagens sinnesstämning - Eftertänksam och ovanligt trött.
    Dagens låt

    För ett år sedan
    För två år sedan
    För tre år sedan

    Magnoliablomning i Bergianska


    Hybridmagnolia - Magnolia x loebneri ´Merrill´

    Nu blommar magnoliorna i Bergianska trädgården i Stockholm!


    Magnolia kobus




    Magnolia stellata



    En oslagbar kombination..vitsippor och nunneört!


    Matta av porslinshyacint


    Nunneört, vårlök och vårstjärna.


    Vårkörsbär - Prunus subhirtella


    Prunus serrulata

    Charmiga Boo trädgård

     
     
    Uppdatering 21 maj 2009
     
     
     




     
     
    24 april 2009
     




    Igår besökte vi en plats som var ny för mig. Boo trädgård på Värmdö visade sig ligga på en underbar plats vid Baggensfjärden. Eftersom det bara är början på trädgårdssäsongen så fanns det inte så mycket växter att köpa här ännu mer än en del perenner och kryddväxter. Däremot var det fullt med folk på uteserveringen och i butiken.
    Så här skriver Hanna och Christel som driver Boo trädgård: ´´Boo Trädgård & Kafé, är en småskalig ekologisk handelsträdgård med kafé och affär. Här finner ni utvalda säsongsblommor och perenner, träd och buskar.
    Det vi inte kan erbjuda på plats kan vi ofta beställa hem´´.


    Butiken är välfylld med spännande produkter, hängmattor, böcker, blommor mm. Det första man tänker på när man besöker Boo trädgård är charmen och man känner av den kärlek som ägarna har till denna plats. Caféet erbjuder förstklassiga smörgåsar och bakverk och jag kan säga att jag nog aldrig ätit en godare smörgås än den jag beställde. En ciabatta med tonfiskröra kan jag verkligen rekommendera. Man sitter på cafémöbler, bänkar, solstolar eller ligger i hängmattor och hela tiden har man utsikt över Baggensfjärden som den här helgen fylldes med nysjösatta båtar av alla slag och in i kanalen gled Enköping sakta in.

    Här finns även ett bad och det gör den här platsen till ett perfekt utflyktsmål, trädgård, ett härligt café  och man kan även vandra ´´Lugna promenaden´´ som är en promenadväg efter standkanten och bjuder på vackra gamla hus och en livlig båttrafik. Just den här varma vårdagen blev jag helt betagen av den här platsen och jag kommer med all säkerhet att återvända hit många gånger.











    Solig trevlig helg!


    De här glada svalörtsblommorna ser ut att önska oss en solig trevlig helg och jag önskar alla ...både blommor och bloggbesökare detsamma!

    Dagens länk

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Att vakna vid 04.45

    ....inspirerad av Att vakna vid 04.52.


    Morgonens låt

    Knap Hill fest!

    Nu börjar de japanska körsbärsträden i Kungsträdgården att blomma. På min lediga onsdag idag besökte jag Kungsan och dessa Knap Hill körsbär (Prunus ´Accolade´)







    Den här kompisen var måttligt intresserad av de rosablommande träden, han/hon såg mest proppmätt ut.

    För ett år sedan
    För två år sedan
    För tre år sedan

    Hybridkejsarolvon - Viburnum x bodnantense

    Landstingshusets trädgår på Hanverkargatan 11 mars 2020

     
    Hybridkejsarolvonet (Viburnum x bodnantense) är en hybrid mellan Viburnum farreri från västra och centrala Kina och Viburnum grandiflorum som härstammar från Himalaya.. Korsningen är från 1935 och en av sorterna är den vackra 'Dawn'. Den är som kejsarolvonet mycket tidig med sin blomning och visar sina vackra doftande blommor i februari-mars. Hybridkejsarolvon trivs upp till zon 3 och är vanlig i trädgårdar och parker i Stockholm.Hybridkejsarolvonet blir inte lika hög som den rena arten av kejsarolvon. Den trivs i vanlig trädgårdsjord som dock inte bör vara innehålla för mycket lera eller sand. Någon beskärning krävs sällan.
     
     
    Kejsarolvonet blommar mycket tidigt och kan ibland vid milda vintrar blommar redan i januari men det beror såklart i vilken del av landet och vilken plats det står på. 

    Kejsarolvonet härstammar från centrala Kina och är härdig upp till zon 3 hos oss. Den kan bli 2-3 meter hög och trivs i sol till halvskugga. Den blommar på bar kvist med vitrosa blommor och doftar gott.
    Artnamnet kommer efter R.J. Farrer som var en engelsk växtsamlare och botanist som var verksam runt 1900.


     Långholmen 15 april 2009
     
     Skeppsholmen 21 mars 2015
     
    Google

    Anläggaren


    Mitt i den här ytan stod den stora Pinus strobus som Trädmästarna tog bort i januari, nu har vi minskat ner stubben så mycket det går och lagt på stora mängder jord. Här ska nu sås blomsteräng och i höst kommer jag att plantera scilla, porslinhyacinter mm. så att de får bilda stora mattor här.

    Som ensam trädgårdsarbetare i en slottspark måste man utföra alla möjliga trädgårdsarbeten t.ex. driva upp sommarblommor från frö, odla grönsaker, vår- och höststäda, beskära, klippa gräs, rensa ogräs, vattna mm.
    När vi drev vårt familjeföretag bestod en stor del av arbetet att anlägga trädgårdar och då planterade man träd, buskar och perenner. Först när jag kom till slottsparken för elva år sedan började jag odla grönsaker och driva upp sommarblommor från frö.

    Visst är det spännande att se hur både grönsaker och sommarblommor utvecklas från frö till planta....men när jag får jobba med jord och anläggning, när jag får en kratta i handen och stora lass med jord framför mig känns det som att komma hem lite. Då är all osäkerhet borta, den osäkerhet som ibland kan infinna sig inför grönsaksodling och späda sommarblomsplantor som kämpar i för varma/kalla/mörka/ljusa utrymmen och som har  rötter som trådar.

    Det är en annan känsla att plantera träd och buskar som inte är så ömtåliga för väder. Jag tycker om det varierande arbetet i slottsparken och jag lär mig hela tiden men man har ju sina favoritsysslor och de arbeten som jag trivs bäst med är förutom att anlägga planteringar mm. är all slags plantering, beskärning.....och att lukta på blommorna!

    Skåneresan vecka 20
    Jag har nu konstaterat att jag missar äppelträdsblomningen i Kivik vecka 20, i Lund blommar plommonträden för fullt och äppelträdens blomknoppar är på gång. Men hur som helst så kommer jag att befinna mig på resa i vårt land i den absolut vackraste tiden och det ser jag mycket fram mot.

    Dagens låt
    .


    Människan ska härska över alla djur...



    I det senaste numret av Flora & Fauna har Lundaekologerna Sven G Nilsson och Marcus Franzén ställt samman uppgifter från olika fjärilsinventeringer.
    I Ringsjö i Skåne hittade man på 1870-talet 70 fjärilsarter och på 1990-talet hade antalet halverats.
    På flera andra orter i Sverige finns liknande resultat.

    Hur var det nu det stod i bibeln.....´´människan ska härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar över jorden´´
    Det skulle varit bättre om gråsuggor fått härska över jorden. Bland allt elände som vi ställt till med så håller nu fjärilarna på att försvinna och det finns studier som visar att växter som pollineras av insekter går tillbaka. Det finns mängder av insektsarter som försvinner av olika anledningar men när de vackra fjärilarna hotas blir det nog lite jobbigt för oss alla.
    Anledningarna till fjärilarnas försvinnande är dessa:
    • Ökad mängd kväve i marken som kommer av konstgödsel, från bilarnas och kolkraftverkens avgaser.
    • De tidigare slåtterängarna som slogs mot slutet av sommaren har ersatts av vallodlingar med gräs som skördas redan i juni för att bli ensilage. Eftersom det inte blir några blommar på de tidigare slåtterängarna så försvinner ju fjärilarna.
    • Ökat betestryck. Gräsmarker ska betas hårt för att för att hållas öppna enligt EU-normer. Förr hade man färre betesdjur utspridda på större ytor vilket gjorde att det blev en mer varierad växtlighet som gynnade fjärilarna. ´´Fåren är allra värst, när det gäller att äta upp fjärilarnas värdväxter´´ säger Sven G Nilsson.
    • Det intensiva skogsbruket. Täta granskogar gör att det blir allt färre ljusa gläntor i skogarna där det växer blommor som fjärilarna dras till.
    Pengar styr allt....även fjärilarnas vara eller inte vara....
    Nu är det upp till oss trädgårdsodlare att....inte härska över fjärilarna utan hjälpa dem genom att plantera fjärilsväxter i våra trädgårdar så som:
    Lavendel (den bästa fjärilsväxten jag vet), anisisop, daggsalvia, heliotrop, fackelblomster, prästkragar, stjärnflocka, jätteverbena. Bland buskar: Syrener och fjärilsbuske mm.
    Lika viktiga är såklart värdväxterna se här.



    Dagens musik
    .

    Svalört - Ranunculus ficaria

     
    Svalörten upptäckte jag första gången på riktigt då jag var en helg på Gotland i början av maj och då trädgårdarna hade gula mattor av den här lysande vårblomman. I slottsparken är marken täckt av svalört i april-maj och den syns mer nu sedan jag började slå backarna från sly och högt gräs på hösten.

    Den är vanlig i Sverige upp till Uppland för att i norra Sverige vara mer ovanlig. De växer i lundar och parker i fuktig och näringsrik mark. Svalörten innehåller gifitga ämnen som alla andra ranunkelväxter. Den användes förr i små mänger som sallad.

    Så här står det i Wikipedia - Svalörten har gett upphov till en mängt namnsorter som används som trädgårdsväxter. De kan ha annorlunda blomfärg och blomform, men ofta är det frågan om vackert tecknade blad.
    Svalört skiljer sig från de andra smörblommorna (Ranunculus) genom sina hela blad och stora blommor med många kronblad. Den är flerårig, en till två decimeter hög och bildar ofta stora bestånd. Stjälken är mer eller mindre nedliggande. Bladen är rundat hjärtlika, kala och lite köttiga, med naggad kant.



    Strömming i Vaxholm



    Det blev en tur till Vaxholm denna kyliga aprildag och vid Bogesunds slott snöade det. Efter en vandring bland stadens trähus blev det strömming på Magasinet.
    Vägen hem gick över Värmdö och vi satt i solen vid Björkvik och såg ut över Nämndöfjärden....och konstaterade att det är långt till badsäsongen. Dykarna var där och just här drunknade Esbjörn Svensson förra sommaren.
    Efter en fin dag väntar jag nu in matchen....



    Bogesunds slott

    Dagens låt
    Dagens slott
    Dagens besök - nya båtmacken i Vaxholm

    Pelargon 2009

    Nu har utställningen Pelargon 2009 öppnat i Tulpanens hus i Åkeshov-Bromma. Utställningen finns i Tulpanens hus till den 24 maj.
    Här är inlägget från förra årets pelargonutställning.

    Rysk blåstjärna - Scilla siberica

    Obeservatorielunden 26 april 2013
     
     11 april 2021
     
    Högalidsparken 17 april 2014
     
     
     
    Rysk blåstjärna (Scilla siberica) förväxlas ofta med vårstjärnan Scilla forbesii (tidigare Chionodoxa). Om den ryska blåstjärnan tittar i marken så tittar vårstjärnan upp mot oss och har vita fält i blomman..

    Den här underbara vårlöken kan användas i rabatter, i stenpartier eller som undervegetation och har inte några stora krav på bra jord. Den bildar liksom vårstjärnan ofta stora blå hav i gräsmattor. När man planterar den i september-oktober så bör planteringsdjupet vara 10-12 cm.

    Rysk blåstjärna blir ungefär 20 cm hög och blommar i april-maj. Den här scillan kommer ursprungligen från östra Europa, Kaukasus och nordvästra Iran och kom till Sverige för ca 100 år sedan. Scilla odlas hos oss ofta som trädgårdsväxt men förvildas lätt.
     
     Stockholm finner man stora scillabestånd till exempel i Obeservatorielunden, Eriksbergsparken och Högalidsparken. Se här!




     

    Romeo och Julias knoppar





    Orientalisk julros - Helleborus orientalis

    Vi är inne i sippornas tid och just nu är backarna blå av blåsippor och de vita sipporna håller just på att bygga sina vita mattor som om en eller två veckor slår det mesta i blomsterprakt. Fredagsvandringen i slottsparken gav inte så mycket blommor att visa annars men det är på gång, några fredagsvandringar fram så kan jag nog visa många fler blommor.
    I Lund där Claes håller till blommar magnolia och annat vackert.


    Romeo närmast har praktfullare knoppar än Julia där bakom och i år hoppas jag på stor skörd av dessa havtorn.


    I ett hål i staketet som skyddar trädgårdslandet har våra nya kompisar vildsvinen klivit in och grävt om i alla trädgårdslådor.


    ...och i vårt lilla trädgårdsrum i slottet kämpar sommarblommorna på för att bli stora och kraftiga tills de ska ut i månadsskiftet maj-juni.


    Jag övernattade i rummet med utsikt igår och gjorde ett besök i hamnen som ligger en bit från slottet och upptäckte att de öppnat en ny restaurang med utsikt över vattnet....här kommer jag nog att sitta några kvällar i sommar....


    Mitt favorithus på hemvägen sjunker ihop allt mer och jag kommer verkligen att sakna det här huset den dag då det faller ihop. Fint att det får stå här och åldras med värdighet.

    Trevlig helg alla besökare och kom ihåg att löv, fjolårsgräs och rester av förra årets perenner inte är sopor...städa inte bort för mycket i planteringarna....det blir den bästa jorden av detta avfall.

    Dagens låt

    För ett år sedan
    För två år sedan
    För tre år sedan
    .

    Helg



    Dagens gitarrist - The Edge
    .

    Beskärning av granhäckar

    Granhäck hos Antroposoferna i Järna

    Läs även detta inlägg Rädda landets granhäckar!

    Granhäckar beskärs under juni-juli (inte senare) då årsskotten är fullt utveckade och man beskär endast på årsskotten eftersom granen inte bildar nya skott på äldre ved.

    Man bör absolut inte beskära in på gammal ved, många undrar om man kan beskära en förvuxen grahäck genom att minska höjden med flera meter. Det blir garanterat riktigt fult och det är därför som det är så viktigt att varje år klippa granhäckens årsskott....annars kan hela granhäcken helt enkelt bli förstörd.

    När man planterat en granhäck så låter man den växa på höjden utan att klippa toppen och när den nått önskad höjd klipper man den på höjden. Däremot klipper man årsskotten på granhäckens sidor hela tiden.
    Det kan bli stora problem med en förvuxen granhäck....se bara här hos oss!

    Granhäck i Bergianska trädgården i Stockholm.

    .

    Vår på Långholmen



    15 april 2009
     
     
    På en brygga på Långholmen bjöds det på kycklingssallad och trots att det blev kyligt när solen gick i moln så blev kvällen varm. Kejsarolvonet blommar vid kolonilotterna, båtfolket utrustade sina båtar och i kanalen paddlade kajakfolket.
    Tänkte att att jag en dag ska skaffa mig en vit havskajak!


    Tänk att man kan bli lycklig av vanligt gräs!


    Kastanjeknopp på Långholmen.


    Gräsanden verkar ha satt segel....


    Vårstjärna - Scilla forbesii

    Prins Eugens Waldemarsudde 5 april 2014
     
    Kungsholms kyrkogård 11 april 2015
     
    Vårstjärnan som tidigare hade släktnamnet Chinonodoxa, tillhör numer släktet Scilla och det välkomnar jag verkligen eftersom så många kallade både den ryska blåstjärnan (Scilla siberica) och denna skönhet för Scilla.

    Hur som helst så är det en fantastisk syn när vårstjärnan sprider sig till stora blomsterhav och verkligen lyser i april. Det är lätt att skilja den från  den ryska blåstjärna, som tittar ner i marken och är helt blå, vårstjärnan däremot tittar upp mot oss och har vita fält i blomman. Vårstjärnan har funnits i odling i Sverige sedan 1920-talet.

    Den härstammar från steniga bergssluttningar i västra Turkiet och den är inte härdig i hela vårt land.
    Höjden är 15-20 cm och blommans storlek är 20-30 mm i diameter. Den trivs bäst på en öppen och solig växtplats men klarar även halvskugga. Den växer ofta i gräsmattor, i lundar eller under träd och buskar.
    Bästa tid att plantera löken är under sensommar eller tidig höst med ett planteringsdjup på 6-7cm. Bäst blir det om man planterar i grupper för att de sedan ska sprida sig genom självsådd.

    Förökning sker enklast med frö som man samlar in då fröna mognat och sedan sår man ut fröna på växtplatsen som man håller fuktig under säsongen.
    Vi har den på flera ställen i slottsparken där den växer tillsammans med rysk blåstjärna (scilla siberica), vårlök och svalört.
     
    Bilden nedan är tagen vid Huvudsta gård.

     
     

    Så vill jag så!


    Tänk om man kunde driva upp sommarblommor mm. i ett sådant här växthus.....men nu är det här Rosendals trädgård som har blommor och café som sin näring. Men visst är det fint?


    Här vaktas pingsliljor av en farlig best...



    ....och nej...det gör inte ont när knoppar brister som Karin Boye skaldar...inte i mig i varje fall, jag blir bara glad. Visst tvekar våren, men ont gör det inte...
    Den här häggen vid Waldemarsudde har hunnit längre än någon annan hägg jag sett.

    Dagens förklaring - Jag gör annat än att springa omkring med kamera i trädgårdar och sitta vid datorn och blogga. Jag har t.ex. hunnit med att göra bilen vårfin, fikat vid Ekorren vid Biskopsudden, klippt mig och handlat kläder.
    Dagens Dagens växt
    Dagens låt
    Dagens Trädgårdsspaning

    Porslinshyacint - Puschkinia scilloides



    Porslinshyacinten är med ett slitet uttryck här bland mina växtinlägg, en av mina favoriter, i varje fall bland de blommande vårlökarna. De bildar med tiden vackra och ibland täta mattor och den växer vild på steniga ängsmarker i Asien.
    Hos oss kan det odlas i hela landet. Blommorna är vita till ljust blå med en mörkare blå mittnerv och den blommar i april-maj, de porslinshyacinter på bilderna blommar just nu i Bergianska trädgården här i Stockholm.

    Blommorna blir 10-15 cm höga och de här lökväxterna passar perfekt som undervegetation i planteringar. Den trivs bäst på en solig och varm växtplats och i sandblandad och väldränerad jord. Man sätter löken i september-oktober på ett djup av ca. 10 cm och med 5-10 cm avstånd.
    Artnamnet scilloides kommer av det vetenskapliga namnet på släktet blåstjärnor, Scilla, och latinets -oides (liknande), och betyder 'lik en blåstjärna'.
    Likheten med persisk blåstjärna gjrode att jag blandade ihop dessa två vackra vårlökar men nu ska allt vara rätt, se bilden nedan av den persiska blåstjärnan.
     
    17 april 2017 i Bergianska trädgården


    Persisk blåstjärna - Scilla mischtschenkoana
    Skillnaden är att Puschkinia scilloides, porslinshyacint, har gult pollen och sammanvuxna kalkblad, Scilla mischtschenkoana har blått pollen och fria kalkblad.





    Påskdagen



    Åkte till jobbet en sväng på förmiddagen för att se till sådden och de plantor som gror i slottets blomsterrum. Eftersom även antroposoferna håller till i Södermanland gick jag en liten sväng i trädgården där och såg att magnolians knoppar är på väg att vilja veckla ut sina blommor. Som vanligt blir man helt lugn inne i den här trädgården som är omsluten av de böljande granhäckarna, se tidigare inlägg här.



    Dagens låt - Själsfrände med Martin Ekman (Spotify)
    Dagens fakta - Det finns ca. 60 miljoner träd i Sverige.
    Dagens uppdrag - Sommardäck på.

    Nu kommer morfar...

    ..brukar jag säga när något fraktfartyg går förbi i vår livligt trafikerade led utanför slottsparken. Min morfar var skeppare på en skonert vid namn Hoppet i början av 1900-talet och fram till 1930-talet. Då var det segel som gällde. Fartygens utseende har utvecklats med åren, jag tror att man på något sätt även tänkte på att skeppet skulle vara vackert förr i tiden. Något som man inte direkt tänker på idag.

    Nu fraktade väl inte morfar samma gods som de containerfartyg gör idag men det verkar som om man helt tappat förmågan eller viljan att göra fartyg vackra idag. Nu förstår även jag att man inte kan segla hundratals Saabar....över haven. Det är väl helt enkelt andra tider....




    Dagens låt
    Så länge skutan kan gå med Ulf Lundell från Under vulkanen.

    Trappan - vecka 15


    Det är mitt i vårstädningen och än så länge blommar endast någon enstaka krokus som de vilda djuren missat och även vintergäck och snödroppar. Just de här lavendelhäckarna blev fullt nerklippta förr året och blev i år bara rundklippta.

    Följ kategorin Trappan för att se skillnanden under året.
    .

    Bonsaiträd = dålig Feng Feng Shui



    Det finns några regler inom Feng Shui som jag kan ta till mig och när jag läste att bonsaiträd var dålig Feng Shui på grund av att de symboliserar hinder i utvecklingen för oss själva och vår verksamhet, så tycker jag att det låter som en klok tanke .
    Det där med stympade träd har jag tagit upp många gånger och här har man helt och hållet tagit makten över växten.  Man beskär rotsystem, grenverk och bladverk vid omplantering och det är en ganska komplicerad skötsel vad gäller  beskärning, jord, bevattning och gödsling.
    Visst kan väl de små bonsaiträden vara vackra men för min del är ett träd något stort, ståtligt, mäktigt och långlivat. Ett bonsaiträd kan i och för sig bli flera hundra år gammalt (flera tusen år läste jag på ett ställe) men det blir ett långt stympat liv.
    Nu pratar vi om träd, hårt beskurna buskar som buxbom mm. är något helt annat.

    Om man nu ändå har ett bonsaiträd hemma ska man tydligen placera det åt norr där det orsakar minst skada. De bör heller inte stå i ett hörn.....ok nu börjar det kanske bli flummigt men jag köper absolut funderingen om att något som stympas och kontrolleras hela tiden symboliserar hinder i utvecklingen.

    Om någon som läser det här har bonsaiträd hemma så vill jag gärna höra era åsikter...



    Persisk blåstjärna - Scilla mischtschenkoana




    Den här persiska blåstjärnan liknar porslinshyacinten och jag lyckades tro att dessa var just porslinshyacinter men kommentaren nedan från Johan gjorde att jag fick ändra mig efter att ha jämfört bilder.

    Den här är faktiskt ännu vackrare än porslinshyacinten och den växer vild i Kaukasus och Iran på 3000 meters höjd.
    Skillnaden från porslinshyacinten är ståndarnas utseende, den persiska blåstjärnan har blå ståndarknapp och porslinshyacinten har gula. Den är inte så vanlig som porslinshyacinten och jag tycker att blommorna blir lite större.
    Den blommar först av alla scillor, i mars-april. Bilderna är från en gård på Gärdet i Stockholm.

    Den är härdig i hela vårt land och blir ungefär 10 cm hög och blommorna är 20-25 cm i diameter. Den passar i rabatter, i stenpartier, som undervegetation och i gräsmattor.
    Den har inte så stora krav på jord men vill ha väldränerad mark att växa på. Plantering av lökarna sker i september-oktober med ett planteringsdjup på ca 10 cm.
     
    Förökningen kan ske genom delning och med frö. Delning av större bestånd sker på sensommaren. Vid fröförökning sker sådden efter att fröet har mognat. Fröna sås i krukor med sandblandad jord och täcks med 2 mm jord. Fröna behöver stratifieras, dvs en köldbehandling, för att påbörja groningen.

    Låt därför krukan stå utomhus, på en skyddad plats, över vintern. På våren tas krukan in och ställs på en ljus plats där temperaturen är 10 °C. Groningen är ojämn och tar 4-26 veckor. Under hela denna period ska såjorden hållas fuktig. När plantorna har växt till sig skolas de ut på växtplatsen.


    Blondinbellor och vårfåglar


    Morgonen efter stormen, te, rostat bröd och DN på balkongen blir en bra start på dagen.

    Min lägenhet ligger vid en återvändsgata och runt omkring finns vackra marker där det blommar fantastiskt just nu av vårblommor. Den delen av lägenheten som vetter mot sjön är helt insynsskyddad och jag har alla hus under mig och där finns inga grannar som stör. Sovrummet däremot ligger intill ett grannhus. I det huset bodde tidigare äldre människor som inte gav ljud i från sig. Nu bor det däremot många unga människor i huset och de använder sina balkonger som festplatser.

    Eftersom man under sommaren vill ha öppet sovrumsfönster så hör man exakt allt som sägs på balkongerna intill och ofta är det Blondinbellatjejer  med skrikiga gälla röster och skrålande allångssjungande grabbgäng som underhåller nätterna igenom. I natt slutade de vid halv tre, en timma senare började koltrastar och talgoxar överrösta varandra just utanför mitt fönster. När ska jag sova??
    Jag bävar för den kommande sommaren och jag får nog börja skiva lappar igen och sätta upp i grannhuset...eller så köper jag en stuga i skogen.

    Nu åker jag hit.

    Ett trädgårdsprogram för nybörjare

    Nu har Tinas trädgård börjat i TV4+ och jag har just sett det första avsnittet. Snälla...ge oss ett trädgårdsprogram som går lite mer på djupet....där vi kan lära oss något mer än att plantera perenner eller så ringblommor. Att min DVD-brännare strejkade och stannade mitt i inspelningen...gör inget!

    För två år sedan kommenterade Tina på mitt inlägg ´´Släpp plantorna fria´´  där hon berättade att hon var en glad amatör. Redan nu får hon ett eget trädgårdsprogram. Tina är säkert jättetrevlig men visst borde det finnas massor av duktiga trädgårdsprofiler i vårt land som skulle kunna göra en intressant trädgårdsserie. Visst har väl den  normalt trädgårdsintresserade svensken kommit längre än så här? Sorry Tina....det här funkar inte, det är så basic att det passar  bäst för utomjordingar. Eller så har jag missat syftet med den här serien...att den är gjord för den absoluta nybörjaren. Men som några redan kommenterat...att se Stefan Sundström som tomatexpert vill man ju inte missa.
    Tinas trädgårdsblogg kan man följa här.

    Dagens hemsida
    Dagens låt

    Vackraste och fulaste


    Helleborus och violer...båda vackra!

    Sitter och planerar min Skåneresa så smått och lägger märke till hur många vackra, märkliga, fula och roliga ortnamn det finns i vårt land.
    Det vackraste ortnamnet jag vet är Haväng på Österlen och det fulaste är nog Sexdrega i Västergötland.
    Utanför Norrtälje finns en plats som heter Gullunge....

    Har ni något favoritortnamn? Vackraste och fulaste/roligaste?
    Uppdaterat:
    Fick ett mail från Anna...hon sa att delar av hennes släkt kommer från Sexdrega! Hon nämner också orten Roligheten som ett bra ställe att bo på.

    Glöm inte nya Trädgårdsprogrammet Tinas trädgård ikväll kl 21.00 på TV4+


    Önskar alla  en skön påsk!


    April är en kall och nyckfull vän...

    ...sjöng en känd rockpoet i en sång om en Isabella. Igår jobbade jag i t-shirt och idag åkte vinterjackan på igen då kalla vindar från sjön svepte över slottsparken.



    Igår var det en sådan där speciell morgon, ni vet när man nästan glömmer att andas för att det är så vackert.
    Jag anlände till parken före sex och innan jag började med dagens sysslor gick jag till utsiktsberget för att hälsa solen välkommen. Fjärden låg spegelblank och solen hade ännu inte gått upp riktigt och jag råkade skrämma upp ett gäng sjöfåglar som bröt den blanka vattenytan då de flydde från den störande trädgårdsmästaren. Att beskriva den här vackra morgonen på en blogg är inte lätt men jag tror att alla förstår.

    Dagen blev sedan som en svensk sommardag och jag hade hellre velat ligga på bryggan och titta ut över vattnet än att kratta gräsmattor och gångar. Men idag fick jag då äntligen börja att vårstäda mina planteringar som bl.a innebär att klippa ner lavendeln ner till marken vilket jag gör vartannat år. Sedan fortsätter arbetet med att klippa ner perenner.



    Idag kom Sädesärlan (tidigare än på flera år) och jag lyckade störa i måltiden när den fångade en insekt och jag antar att han/hon behöver äta upp sig ordentligt efter den långa flytten från Medelhavsländerna.

    Dagens dagens - Fåglar
    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens låt
    Dagens rätt - Fullkornspasta med qournfärssås.

    För ett år sedan
    För två år sedan
    För tre år sedan

    .

    I väntan på trädgårdsinlägg...



    Dagens låt
    Natt med U.L

    Ulriksdals slott


    Knuthamlade lindar vid Ulriksdals slott.


    Dagens låtstöld från Längs kajen.

    Svea torn



    5 april 2009
     
     
    Svea torn ligger nära Stockholms Stadion en bit från Vallhallavägen och byggdes 2007 efter ritningar av arkitekten Aleksander Wolodarski. Det här bostadshuset med 70 lägenheter är 55 meter högt och har 17 våningar (16 enligt brf).
    Det här huset känns som ett konstverk mer än ett vanligt bostadshus och jag tycker att det är ett spännande bygge. Lägenheterna ska tydligen vara som tårtbitar och de som bor i de övre våningarna måste ha en fin utsikt över stan.

    Jag tycker om vitkalkade hus på östra Gotland, röda stugor med vita knutar i Roslagen, terrakottafärgade hus i Toscana,  gamla slitna hus som hänger på bergen i italienska hamnbyar, skånelängor på Österlen, gamla slott, funkishus i Bromma...., söderkåkar men även runda, höga hus på Östermalm.
     
     





    Buskar som blommar tidigt


    Japansk trollhassel - Hamamelis japonica


    Körsbärskornell - Cornus mas

    De buskar som blommar allra tidigast får en speciell plats i ens hjärta. Efter vår mörka och kalla vinter glädjs man extra mycket när det spricker ut blommor på buskarnas kala grenar. Först ut brukar kejsarolvon (Viburnum farreri), trollhassel (Hamamelis japonica) och körsbärskornell (Cornus mas) vara. Jag hittar inget kejsarolvon i Stockholm just nu...någon som ver?
    De här gulblommande buskarna hittade jag idag i ett rått/grått Bergianska här i Stockholm. Efter gårdagens sommarvärme tog vi ett steg tillbaka och hamnade i gråvädret igen och det fanns inte mycket som lockade att föreviga på bild....förutom dessa gulblommande buskar då.

    Eftersom jag ofta går en sväng i vår botaniska trädgård så gör jag en ny kategori som får heta Bergianska.


    Foderkål

    Dagens låt

    Fullt ut med U.L
    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens middag - Våfflor
    Dagens rykte - Ronaldinho till Real Madrid??
    Dagens bok - Manualen till kameran...
    .

    Världens äldsta träd


    Foto Leif Kullman

    För några år sedan hittades i Dalarna vad man tror är världens äldsta träd. Ser man den här gamla granen på plats där på Falufjället så finns där inte något jätteträd utan en krypande granruska och en stam som reser sig några meter över marken. Det här trädet ska nog mer betraktas som en gammal organism än ett gammalt träd.
    Man har räknat ut en ålder på 9 500 år och granen ´´blev till´´ 4500 år innan t.ex. Gizapyramiden i Egypten byggdes.
    _______________________________________________________________________________________

    Det är genom förmågan att föröka sig med rotslående grenar som granar kan klona sig själva. Gruppen har hittat ett tjugotal över 8 000 år gamla granar vid trädgränsen i fjällkedjan. De har klarat olika klimat genom att krypa ihop till buskar i kyla, och växa upprätt i värme.

    Professor Leif Kullman tror inte på att granen kommit österifrån, spridd som frö över inlandsisen. Den har snarare övervintrat istiden väster och sydväst om Norge, och sedan spritts norrut längs den tidigt isfria norska kusten. Samt på vissa håll lyckats nå de svenska fjällen.

    - Mycket talar för att granen är den art som tydligast kommer att ge oss ledtrådar om klimatförändringar, säger Leif Kullman
    (Ur SVD 16 april 2008)

    Dagens trädgårdsbok - Nävor

    Författare: Ulla Hårde
    Fotograf: Ulla Hårde
    Bokförlag: ICA Bokförlag
    111 sidor
    Utgivningsår: 2009
    Köp boken här

    ´´När du inte vet vad du vill plantera, välj en näva´´
    Det rådet gav Margery Fish, en av trädgårdsvärldens förgrundsgestalter i England. Här är det Ulla Hårde som lyfter fram nävor som nya favoriter i våra svenska trädgårdar. Nävor hör till de mest lättodlade av alla perenner. Boken vänder sig till den som har en trädgård, men även till alla dem som har terasser och balkonger med plats för krukor. Det finns alltid en plats för nävor!

    Ulla Hårde är journalist, författare och fotograf. Hon har bl.a. gett ut Lättsam trädgård med perenner och gammaldags rosor på Ica Bokförlag.
    (Så presenteras boken)





    Nävor har alltid varit mina favoriter och det började med att jag föll för vårt vilda midsommarblomster. Tänk en lund eller en lite fuktig äng ner mot en sjö eller i en glänta i en djup skog. Midsommarblomstret är både vackert och lite mystiskt magiskt på något vis.

    När jag började jobba med trädgård fanns det inget intresse för nävor mer än att man kunde flytta in blodnävor till en solig plats i sin trädgård. Det är faktiskt under de senaste tio åren som intresset ökat och idag är ganska stort för den här vackra perennen som nu finns i mängder av arter och sorter.

    När jag började i slottsparken planterade jag ganska många olika nävor och som det står i boken så är de lättodlade, friska och det finns alltid en plats för någon näva. Den första näva som jag platerade i parken 1998 var den spanska nävan Geranium endressii och hade sortnamnet Klaas. Den har blommat mycket fint varje sommar sedan dess och jag har delat den många gånger och spridit ut den på flera platser. Sedan har det kommit till ganska många olika nävor i parken och som jag berättat om flera gånger i bloggen.

    På trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar förra veckan så presenterade Ulla Hårde sin bok om nävor och det är någon trädgårdsbok jag väntat på så var det en bok om mina favoritperenner. Efter föredraget så skulle jag gå och köpa boken där på mässan men hittade den inte. Tur var väl det för när jag fyllde år fick jag den i present....stort tack M.

    Hur som helst så är det här en härlig bok där författaren berättar om hur man kan använda nävor och presenterar mängder av arter och sorter. Bilderna i boken är mycket vackra och man blir bara sugen att utöka nävasamlingen i slottsparken.
    Jag skulle kunna räkna upp hur många nävor som helst som är favoriter men eftersom jag tycker om enkla och vita blommor så föll jag direkt för Geranium cantabrigiense ´S:t Ola´´  och som nog kommer att finnas i slottsparken någon gång. Just den lilla flocknävan har vi i stora grupper redan men inte någon vit sort....som skulle kunna passa bra i ett lite skuggigare läge.

    I slutet av boken presenteras en mängd nävor utförligt och med alla fakta man behöver.
    Jag kan verkligen rekommendera den här vackra och intressanta boken till er som gillar perenner.


    Geranium cantabrigiense från slottsparken.


    Geranium phaeum ´Alba´ även den från min slottspark.

    Register till Dagens trädgårdsbok

    .

    The English Garden



    Gillar den här bilden från tidningen The English Garden april 2009.
    Känner att jag snart måste åka till England...

    I senaste numret av Allt om Trädgård ställs en fråga om var i England man ska åka för att se de vackraste trädgårdarna.
    De södra delarna är givna, kanske framförallt de sydöstra med grevskapen Kent och Sussex. De erbjuder några av Storbrittaniens mest berömda trädgårdar som Sissinghurst Castle, Great Dixter, Winston Churchills Chartwell Manison, Nymans och Derek Jarmans trädgård i Dungeness.

    För ett år sedan
    För två år sedan
    För tre år sedan
    .

    Våreufori

    Fredagsvandring i slottsparken - vecka 14


    Snödroppe


    Vårstjärna - Chionodoxa

    När jag låg där på alla fyra och försiktigt tog bort de mesta av löven i perennplanteringen vid slottet och fåglarna sjöng som aldrig förr, ledda av bofinken och sjön nedanför låg spegelblank och solen värmde redan på morgonen...då fylldes jag av fullständig våreufori. Hela vintern har jag kämpat på med alla möjliga typer av arbeten och så äntligen får jag vistas bland mina växter igen och det känns stort. 

    Snödropparna är fortfarande dominerande i planteringarna men en violviva och lite krokus blommar också. Den lilla flocknävans blad var gröna när man avlägsnade de torra löven och hyacinter och påskliljor jobbar på för att senare gå i blom. Jag klipper ner alla perenner och vindjehortensian klipper jag till hälften ungefär.

    På borgården lyckade en hel del av lejongapen övervintra under den förra vintern och jag provar även i år att klippa ner dem för att se om de även i år kan blomma om. 

    Inne i slottet blev det födelsdagssång och jag fick blommor, vin och en mörk körsbärschoklad som heter ´´Young´´.....!

    Trevlig Helg alla besökare!





    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagen låt
    Dagens dryck



    Ser du verkligen på TV i mobilen?

    Idag när jag sopade de milslånga gångarna belagda med kalksten så ringde en man från Telenor. Han ville se över mitt mobiltelefonabonnemang sa han och jag suckade och tänkte att jag inte vill ha något mer, det räcker. 
    Nu visade det sig att han ville veta om jag verkligen behövde alla tjänster som jag hade.
    - Ser du verkligen på TV i mobilen? 
    - Nä, sa jag.
    - Då tar vi bort den tjänsten (visste inte ens att jag hade den) det är en kostnad på 80kr/mån.
    - Jag ser att du surfar mycket, då är det bättre att du har en tjänst som kostar 59 kr  i månaden så slipper du betala flera hundra varje månad för surfningen och de två första månaderna är gratis.
    - Va bra!
    - Jag ska se om jag hittar något mer som du inte behöver fortsatte han och tog till slut bort olika tjänster för 150 kr i månaden och gjorde så att jag kan surfa hur mycket jag vill för 59 kr i månaden. 
    Han ville verkligen minska mina kostnader och jag tror honom, han var från Norrland och jag litar på alla som kommer från Norrland. Hade han ringt och sagt att de måste höja priserna så hade jag inte sagt något om det tror jag.

    Jag har aldrig varit med om ett företag som vill ha mindre betalt av kunden! 
    - Vad är haken frågade jag, misstänksam som man är men det fanns ingen. 
    - Vi är rädda om våra kunder, sa han.
    Sen pratade vi om vädret i Hudiksvall och i Stockholm. Sen fortsatte jag sopa milslånga gångar belagda med kalksten.

    Jag har inte så mycket att berätta på trädgårdsfronten....det är hårt arbete som gäller nu. Att vårstäda slottsparken tar hårt på en man som levt i 20 090 dagar. 
    I morgon ska jag börja göra fint i planteringarna.


    King Bed Lilja

    Om man går in på den engelska versionen av Slottsträdgårdsmästaren (längst till höger bland länkarna högst upp i bloggen) ...hur nu den kommit till....så kan man läsa om kungsängsliljan, översatt till King Bed Lilja....

    ....och ja, det var ett aprilskämt det där med linedance. Jag rör mig så mycket på jobbet att jag på min fritid nöjer mig med att sakta vandra genom vackra trädgårdar eller längs Stockholms kajer och stränder.

    Jag tar faktiskt inte ett enda danssteg men om jag blev tvungen skulle jag definitivt inte välja linedance!

    Stort tack för alla hälsningar och presenter!
    Fick bl.a. en spikmatta som jag provat tidigare och blev helt lugn och avspänd då, nu bli jag fakir på kvällarna.
    Läs här vad Lilla B tyckte.
    Fick även en trädgårdsbok som ska recenseras snart...och livslinjen.


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails