Site Meter

Den lilla trädgården



Ibland undrar jag varför jag drar mig till koloniområden allt mer. Till de små trädgårdarna med begränsade ytor och avsaknad av stora gräsmattor. Men det kanske inte är så konstigt ändå. Vissa dagar känns slottsparken så stor att jag har svårt att greppa hela denna trädgård. Idéer kommer och går. Det är så mycket man skulle vilja göra men platsen i sig hindar många av idéerna. Ibland kan jag sakna de där hemliga rummen, dit man tar sig genom gångar i någon vildvuxen del av trädgården. Vår slottspark är mycket vacker och har en fantastisk utsikt över vattnet men den är väldigt öppen och man kan överskåda stora ytor.....som ju är vanligt i stora slottsparker.

Nu ser inte hela slottsparken så öppen som på bilden, det kan man väl se på bloggens bilder hoppas jag.


Men som sagt....jag skulle vilja göra någon hemlig plats dit gäster kunde dra sig tillbaka från konfererandet och känna sig omsluten av det gröna, en berså eller ett refugium som hos Hans Drots i Erikdalslunden. En bit trädgård där slingrande gångar kantat med höga träd och buskar leder till en annan del av trädgården. Olika rum helt enkelt.
I Hans Drots trädgård på 237 kvm finns många små rum som han har döpt och det ger en fin känsla och intimitet.
Jag har 8 hektar trädgård som ska vara vacker överallt egentligen, den ska blomma och planteringar ska dra blickarna till sig. Jag vill visa och prestera. Visserligen har jag ingen press på mig, det är jag själv som skapar pressen ibland.
Jag kan känna mig stressad och vill dra tiden framåt. Till nästa år...då ska jag så eller plantera det som verkligen ska bli bra. Nästa år!
Visst måste man ju planera framåt, det är en del av arbetet men ibland måste man också stanna upp och njuta av det som är just nu, det som blev av förra årets plan och längtan.



Men det här med en liten trädgård......jag kanske ska ha en liten trädgård på 300 kvm en gång i tiden. Där man kan ha kontroll över ytorna och där man som Hans Drost skulle ha sparsamt med blommor och i stället bygga sig ett lummigt paradis att gömma sig i.
Problemet är att jag nog inte vill ha en kolonilott eftersom jag behöver mer frihet. Att gå på led och ha gemensamma städdagar eller att sitta i möten och bestämma vilken höjd det ska vara på häckarna....nä, då spricker paradiset! Rätta mig om jag har fel Katarina, Claus och ni andra som har koloni., är det så det går till eller vad har man för plikter? (antagligen är jag bara avundsjuk). Ska jag ställa mig i kö i något av områdena Tanto eller Erikdalslunden? Nej visst ja...man fick inte vara äldre än 40 år som sökande.

Kommentarer
Postat av: Claus

Hmm, jag tror nog att det är just den lilla trädgården som kan ge dig den där frihetskänslan du pratar om. När man väl fått "till sin stil" är det i princip bara underhåll och små lustbetonade trädgårdsprojekt att syssla med. Allt, inklusive stugan, har ju en behaglig hanterbarhet. Koloniområden har sina regler, oftast av kosmetisk art. Egentligen blir det inte så många timmars gemensamt arbete per år. 10-20 timmar, kanske. Inkl möten. Inom ramarna finns mycket utrymme för egen kreativitet. Så är det i Lund, i alla fall. Va! Får man inte bli med koloni när man är 40+? /Claus

2008-09-18 @ 07:52:05
URL: http://koloniet.blogspot.com/
Postat av: Katarina

Herr Slottsträdgårdsmästaren överdriver! Visst var det väl 60 år eller nåt som du hittat i någon förening? Och med de kötider som är i Stockholms innerstad så är det kanske rimligt. Tror dock inte att vi (Eriksdalslunden) har någon åldersgräns. I övrigt håller jag med Claus. Gångavstånd, eller i alla fall nära till en liten lagom trädgård som du får utforma efter eget huvud är helt perfekt! Inte alls så många "måsten" som du tror! Men man måste sköta sin lott och odla (inte så svårt väl?) och det ska gå att kika in för dem som går förbi, det är ju trots allt parkmark, men de behöver inte se allt... För mig och många andra vore det ekonomiskt omöjligt att ha trädgård på annat sätt. Jag tror att du är lite avundsjuk ;O)

2008-09-18 @ 08:21:20
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Lilla B

En liten torpstuga vid en sjö. Skog runt om som ger höjd och vindskydd. Grannar bara på avstånd. Skulle det inte vara något?

2008-09-18 @ 09:18:28
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Ruben

Du kan ha ett avskilt rum i en slottspark. Boskéer till och med! MEN du kan inte ha en slottspark i en koloni - tänk på det du!!! /Ruben

2008-09-18 @ 10:08:40
URL: http://ruben.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Tack alla...mitt drömställe är där skomakaren bor i den vackra kortfilmen ´´Mellan hägg och syren´´. Ska lägga ett bud på det.

2008-09-18 @ 17:32:54
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Filifjonkan just nu timeoutad

Hej gillar din sida. Den lilla trädgården ala koloni den lockar mer och mer precis som du skriver . Less på gräsmattor (läs ogräsmattor)

2010-06-20 @ 15:57:02
URL: http://filifjonkan-se.bloggplatsen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0