• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Perenner - av Hansson

    Nu har jag beställt den fina boken ´´Perenner´´ av Marie och Björn Hansson, Hansson kan man alltid lita på!. 1000 bilder och 2800 växtbeskrivningar. Priset i butiker ca. 457:- (270:- på Bokus men där är den tillfälligt slut nu).
    Jag brukar aldrig gå med i bok-klubbar men nu fick jag ett erbjudande hem i brevlådan om att välja två böcker för 39:-/st. om jag går med i bokklubben Hem&Trädgård. Man binder sig att köpa en bok om året och efter ett år kan man avsluta medlemskapet. Jag skulle ju ändå köpa boken så det här var ett bra tillfälle.

    Jag beställde även boken ´´Pioner´´ av Susanna Widlundh, 96 sidor och pris i butik 189:-. (134 kr. på Bokus)
    Jag har alltså tjänat 561 kr idag (326 kr om jag köpt dem på Bokus men då måste jag betala frakt också). Jag måste nog gå med i flera bokklubbar så att jag tjänar mer pengar...det kan behövas efter lång sjukskrivning!


    Dagens trädgårdsspaning 2 juni 2007


    I senaste numret (3) av Allt Om Trädgård som kom idag finns bl.a. dessa artiklar:
    • Silver och blått - Växtkombinationer. Mycket fint och spännande!
    • Hetaste frönyheterna
    • Barrhäcken har tappat tråkstämpeln
    • Tomatfavoriter
    15392-1684
    Vintern är mild och vintergäcken blommar här utanför.



    Ordlös onsdag - Life is a beach

    15392-1677


    Ormhassel på Skansen

    15392-1677

    Det blev en liten minivandring på Skansen efter besöket på Liljevalchs vårsalong och här vid Skånegården utmärkte sig ormhasseln, Corylus avellana ´Contorta´ nu när allt är avlövat och kalt. Vilken annan växt kan utmärka sig så i naket tillstånd?

    Dagens trädgårdsspaning 21 juni 2007.

    15392-1678
    Så här såg det ut vid Skånegården förra sommaren.den 21 juni

    15392-1676

    Dagens fundering
    Jag hörde att det är klart med en inspelning av Göta Kanal 3. Kan inte Lars Norén skriva manus och regissiera?

    Videokonst på vårsalongen

    15392-1675Syster kom på besök från Roslagen och vi besökte vårsalongen på Liljevalchs på Djurgården och där förundras man vid varje besök hur konsten förändras och utvecklas. Videokonsten syns alltmer och fångar folks intresse.

     

    En mycket märklig videofilm av Hannah Ljung som hon kallar Vedergällning visar hur en ung kvinna ger sig på en liten björk och ska till varje pris ha omkull trädet med bara sin egen handkraft och utan verktyg. Hon sliter och drar i trädet som böjer sig men vill inte fällas...till slut klättar hon upp på stammen och hänger ner trädet som då går av. Jag har ingen aning vad hon vill säga med den filmen.

    I ett litet rum visas en film i stort format om en kvinna som stirrar på betraktaren och börjar andas allt fortare, till slut andas hon vansinnigt fort och rasar ihop på golvet. Minns inte vad konstverket kallades och jag förstår inte detta heller, kanske filmen vill visa stress och ångest? Var hänger grindslanten?

     

    Visst fanns det vanliga tavlor också men ett konstverk som fick en att reflektera över vår tid var en liten modell av en gungställning med 30 bildäcksgungor i rad och alla var tomma. Konstverket hette ´´det är inte roligt längre´´ och det ser tragiskt ut med 30 tomma gungor. Vilka barn nöjer sig med att gunga fram och tillbaka i ett gammalt bildäck nu för tiden när det finns avancerade dataspel eller eviga dokusåpor som fångar barnens intresse i stället?

    Självklart smyfotade jag lite igen och den här möbelstapeln på bilden kallar konstnären ´´Eiffeltornet´´.

     

     


    Arborister och gym

    Igår var det arborister i eken här utanför. Vi har flerhundraåriga ekar i backarna runt omkring och mitt i blickfånget utanför mitt fönster står en gammal vacker ek. Jag värnar verkligen om gamla vackra träd men om just den här eken skulle tas bort...skulle jag inte sörja. Nu trodde jag att det var dags för eken att bli borttagen och att jag då skulle få ännu bättre sjöutsikt. Tyvärr visade det sig att de endast tog bort några grenar som växte över taket.

    15392-1673

    Innan alla företag med arborister började dyka upp i Sverige för ca. femton år sedan så fick man själv klättra i höga träd för att beskära, oftast utan säkerhetslinor och min bror och jag har hängt i många träd genom åren när vi hade vårt företag och oftast gick det bra....
    Det finns ingen människa som skulle göra det idag...som tur är. Arboristerna har bra utbildning både vad gäller trädvård och att utföra jobben på ett säkert sätt.

    Slottsträdgårdsmästaren på gym
    Det finns få platser där jag känner mig så bortkommen på som i gymmet där jag har min sjukgymnastik, det ska väl vara på ICA-Maxi en helg då. Nu har jag svårt för allt som man gör i grupp, grupparbeten får mig att rysa. Nu gör man ju inte övningar i grupp direkt här men man befinner sig ändå tätt intill varandra i alla dessa stolar och maskiner där man lyfter, vrider och skjuter på tyngder.

    Första gången jag var där gick det omkring en medelålders man, lite överviktig och med ett enormt självförtroende. Det första jag tänkte på var japanska sumobrottare, han gick just som en sådan, frustade lite, spände musklerna och sneglade på kvinnorna för att försäkra sig om att de såg honom. Jag hörde av sjukgymnasten senare att han var där för att rehabilitera en skadad hand...inte för att träna inför OS som jag trodde.
    Det var nära att jag vände direkt då men jag kämpade emot. Att man sedan kollar in hur mycket vikter grannarna har i maskinerna får man väl också tugga i sig....man har ju sitt program att följa och nu gäller det att träna sig i form.

    Jag läste i aftonbladet att gymmet var den perfekta platsen att hitta kärleken. Jag kan säga att jag är inte direkt sugen på att ragga när jag är där inne (men det var tydligen sumobrottaren...han hade kanske läst den artikeln) jag vill bara göra mitt program och fort försvinna ut igen.

    En ny dag

    15392-1665

    Trött på bilder med nakna träd

    Vi tar en sommarbild i stället....syrener och pärlbuske. Nu får det räcka med vintervandringar här på bloggen.

    15392-1664

    För ett år sedan.


    Gärdet och Djurgårdsbrunnskanalen

     
    27 januari 2008
     
     
    Vandring nr.6 i boken går från Gärdet och runt Hundudden på Djurgården. Idag börjar jag alltså vandringen hemma hos dottern på Gärdet i strålande sol och många fler än jag var ute på vandring eller promenad. Vid Kaknästornet fortsätter man ner mot Lidingöbro värdshus. Här fanns på 1800-talet en bro över till Lidingö. Sedan tar man till höger och kommer in på en naturstig som går efter vattnet. Här i vildmarken möter man få människor, de flesta ´´spatserar´´ väl runt Djurgårdsbrunnskanalen i lackskor.....här i vildmarken håller vi äventyrare och överlevare till...

    15392-1655
    15392-1656
    Lidingöbro värdshus

    15392-165815392-1657

    Här i vildmarken kan dock civilisationen göra sig påmind om man blickar över mot Lidingö där höga hus syns.
    Just den här vandringen bör man nog ändå göra när naturen grönskar och båttrafiken är igång, det känns lite tomt på flera sätt nu. Marken ser ut att bli blåsippsbackar i april och som man ser på bilden så är det tid att röja en del träd och sly mot sjön så att man inte tappar sjökänslan här på sommaren.

    15392-166015392-1659

    Vid café Kruthuset satt faktiskt folk vid uteserveringen .....nu i januari! Slipen står och väntar på april då sjösättningarna börjar och i kanalen syns en paddlare.....i januari! Längs Djurgårdsbrunnskanalen var det kö som vanligt när det är sol och helg, framme vid Djurgårdsbrunnsbron avslutade jag med en stadig lunch, två kokta med bröd i korvkiosken!

    15392-1662
     
    Nu har jag utforskat hela fantastiska Djurgården och det är alltid ett nöje att vandra här. Den här vägen kommer jag att besöka igen senare i år.

    Årstaviken runt

     
     
    26 januari 2008
     
     
    Vandring 46 i boken Alla dessa promenader går runt Årstaviken och det blev min vandring idag. Jag började med att ta tunnelbanan till Hornstull och startade vandringen nere vid Bergsundsstrand. Efter en stund kommer man fram till Tantolundens charmiga kolonistugor som ligger i en brant sluttning.
    Längs hela den här vandringen växer knäckepil och klibbal längs stränderna. Vid Årstabron byter man sida och kommer då över till den södra sidan av Årstaviken, här går stigen i naturmark och ingen bebyggelse finns förrän man kommer fram till Årsta Gård.

    15392-164415392-1643
    KoloniområdetTantolunden Södra från 1918 har 111 lotter.

    15392-164615392-1645
    Den vackra Årstabron.

    15392-1647
    En kolonistuga i Eriksdalslunden nära Årstabron.

    15392-1648
    Man vandrar på mjuka slingrade gångar under hela den stäckan.

    15392-1651
    Södersjukhuset från 1940-talet med de små kolonistugorna som klättrar i sluttningen mot sjön.

    15392-1650
    Vandringen slutar vid Årsta Gård som är från 1700-talet. Här bodde Årstafrun, Märta Helena Reenstierna i slutet av 1700-talet och här skrev hon sin dagbok som inspirerat Lars Widding i en av sina romaner.
    Nu lämnar man alltså stranden och går upp mot gården. Vid Årstavägen tar man bussen till Gullmarsplan och för mig som ska hem till Bromma blir det perfekt att ta Tvärbanan som går ända hem till min by. Jag gillar verkligen det här lilla tåget som håller sig ovan jord och som har en riktig konduktör.

    Den här vandringen tyckte jag mycket om trots att det var en gråmulen dag i januari. Jag kan föreställa mig att det är många gånger vackrare fram i maj-juni och med all säkerhet kommer jag att återvända då.
    Enligt boken är den händringen 6 km lång.

    Tulpanfrossa

    Förra året besökte jag Tulpanens hus i Åkeshov som är grannby till mig. Då tyckte jag att det inte var någon glädjeupplevelse direkt att se den utställningen men då var Tulpanens hus helt nyöppnat och man kanske inte ska bedöma en trädgård eller en utställningsplats efter en så kort tid. Nu har de byggt om och skapat ett ganska fint litet tulpanlandskap och det var skönt att få alla dessa sorter framför ögonen idag, det är ju en stund kvar tills de visar sig utomhus. Jag antar att syftet med Tulpanens hur är att ha en ny utställning varje år. Den här var bra!

    Där sortnamn finns angivna på nedanstående tulpaner så står de över bilden.
    15392-1630
    Honeymoon....jag är lite svag för franstulpaner.
    15392-1637
    Canary
    15392-1636

    Jag läser i kommentarena från förra årets inlägg att någon som kallar sig Tulpanens hus älskaren är lite bitter på mig och jag vill säga till dig att nu har jag gett platsen en ny chans och jag hade en trevlig stund bland tulpanerna idag.

    15392-1633
    15392-1634
    Parrot Inzel
    15392-1641
    Pacific Pearl
    15392-1640
    Monarch Parrot
    15392-1639
    ll de France
    15392-1638
    15392-163515392-1632
    15392-163115392-1629

    Kashmirnäva - Geranium clarkei ´Kashmir White´



    Kashmirnävan var en av de första nävorna som jag planterade i parken 1998 då jag började göra om i slottsträdgårdens planteringar.
    Den härstammar från västra Himalaya och blommar i juni-juli. Eftersom jag tycker om nävor men också vita blommor i allmänhet så blir den här växten lätt en favorit.
    Den blir ca. 40-50 cm. hög och sprider sig med utlöpare och blir på så vis en bra marktäckare på soliga platser. Den har utbredda stjälkar men är ändå ganska stadig. Plantavstånd 40 cm.

    För mig är det här en av de vackraste nävorna och den är lätt att kombinera med andra nävor men passar även utmärkt till växter med antingen stora blad eller småbladiga växter som nepetan, för att få lite kontrast i bladverket.
    Man kan lätt föröka den genom delning vilket jag gjort och vår stora släntplantering blir lite vitare för varje år. Jag har försökt att få den att blomma om genom att klippa ner vissa plantor men det fungerar inte hos oss i zon 3 i alla fall. Däremot så blir det fina gröna kuddar av växten om man klipper ner den istället för att den får vissna ner om man inte klipper den.
    Några andra varianter är:
    • ´Kashmir Green´ - Vit blomma med grön ådring....måste jag ha!!
    • ´Kashmir Pink´ - Blåtonad rosa frösådd av ´Kashmir Purple´.
    • Kashmir Purple´ - Purpurfärgad, växter kraftigt. Sortäkta. En av föräldrarna till ´Brookside´.


    Den rosa grann-nävan är Geranium oxonianum 'Rose clair'




    Google

    Vandring i Gamla Stan

    15392-1612
     
     
    23 januari 2008
     
     
    Dagens vandring gjorde jag mitt i hjärtat av Stockholm, på bloggaren Längs kajens områden. Om man nu som jag tycker om att vistas i gamla miljöer, vad är då bättre än ett besök i Staden Mellan Broarna. 
    Att besöka Gamla Stan en lördag-söndag är säkert trevligt på sitt sätt men att gå här när gatorna är tomma är en speciell känsla, då känner man mer påtagligt historien från de gamla husen. Länk till Gamla Stans gator.
    Slottet, Riksdagshuset, Stadshuset eller Operan är inte Stockholms vackraste hus. De här gamla husen med enkelt putsade fasader har mer skönhet än allt prål utanför den här egna lilla staden. Trots att husen är renoverade och fasaderna putsade många många gånger så kan man lätt ta sig tillbaka till medeltiden i tanken.
     
     

    15392-1613
    15392-162015392-1616
    15392-1614
     
     
    En gång för länge sedan...när jag var ung, blev jag under några vintrar utlånad av vårt familjeföretag till AB Stadsholmen som förvaltar många av husen här i Gamla Stan. Förvaltaren AB Stadsholmen är ett dotterbolag till Svenska Bostäder.
    Mitt enda uppdrag var att gå igenom varje fastighet, från den djupaste medeltidskällaren upp till vindarna för att se till att all belysning fungerade och det blev ett evigt springande med enorma nyckelknippor. Efter ett tag insåg jag att det här var ju ett gyllne tillfälle att nosa lite på medeltidshistorien. Plötsligt blev jag väldigt intresserad av dessa hus och läste allt från historia till arkitektur under några år. Vissa hus hade mycket spännande källare som ofta i någon mån var bevarade från medeltiden, valven t.e.x. När jag ibland upptäckte en lampa som var trasig fick jag leta upp någon gammal trästege i något prång och utföra mitt ytterst viktiga uppdrag.
     

    15392-1611
    15392-161715392-1615
    15392-161815392-1619
     
     
    Jag avslutade den lilla vandringen i slow motion den här lite kyliga och klara januaridagen med att gå in i Storkyrkan och tända ljus för de människor som betyder mest för mig.

    Efter besöket i Gamla Stan gick jag Drottninggatan mot Odenplan och kontrasten från den medeltida miljön till citys sterila och fula hus var stor....mycket stor. Drottninggatan norr om Olof Palmes Gata är helt ok att vandra på med alla sina småbutiker, jag såg t.o.m. en liten trång butik i nr. 83 där dammsugare säljs, jag trodde Elgiganten hade slagit ut alla sådana här gamla butiker.
    Förlängningen av Drottninggatan ner mot Odenplan är Norrtullsgatan (där jag bott en gång i tiden...fast längre ner mot Norrtull) och i nr. 3 har Jones Antikvariatlegat så länge jag kan minnas och där har jag köpt många böcker. Där inne var det trångt och mysigt, böcker var staplade upp till taket och jag minns så väl Ragnar Jones bakom disken, han startade antikvariatet 1948. Nu ligger här Skandia Mäklarna. Efter en googling ser jag att verksamheten flyttat till Lerbo i Södermanland. Ingenting är längre som förut! Men det kanske är tur det!

    Dagens trädgårdsbok - Blombok/Örtabok

    15392-160315392-1602

    Författare: Sune Jonsson, i Örtabok även Stina Jonsson.
    Fotograf: Sune och Stina Jonsson
    Bokförlag: Lt-förlag
    Örtaboken 256 sidor, Blomboken 333 sidor.
    Utgivningsår: Örtabok 1979, Blombok 1983.
    Sök boken på: Antivariat.net
    Eller låna den på biblioteket...

    Så här skriver författaren själv om böckerna:
    Örtabok
    Örtabok representerar glädjefyllda möten med blommor under fem somrar. Enkla möten utan vetenskapliga pretentioner, direkta upplevelser av färg, form och dofter i sommarens välbehagslandskap. Bilderna vill vara lyriska men samtidigt enkla och artkaraktäristiska blomporträtt. Vi har inte sökt det exklusiva. Blommorna i Örtagård är mest vardagsblommor, som för en var kan bli lika överblickbara som bokens bilder, bara man gör sig liten och kommer i plan med örternas litenhet, om man möter dem i ögonhöjd och på samtalsavstånd.

    Blombok
    Blombok beskriver ett stort antal av våra vilda växter i enkelt sköna porträtt, speglande vårens och sommarens mättade färger. Här möter vi bl.a. fjällens flora, gamla läkeväxter och kryddgivande örter, vackra orkidéer, växter som varit - och är - viktiga i folkhushållet, t.ex. fruktbärande träd och ris. Blommorna framstår som individer, var och en med sina egna fängslande livsbetingelser.

    När jag en gång köpte de här böckerna på ett antikvariat så föll jag för de fantastiska bilderna som inte liknade några andra bilder jag sett av blommor. Det är precis som det står skrivet av författaren att man är i ögonhöjd med blommorna.
    Det är även utförliga ´´berättelser´´ kring växterna, det handlar om allt från växtens historia till grekisk mytologi, hur man kan använda växten, var den trivs och andra berättelser.

    Om nattviol citeras Linné:

    ´´När en ung begärlig och snål kvinna får en gammal later och sener karl, skall hon preparera denna rot, giva den honom in (ty de gamle ha icke någon kvickhet i sängen som de unga) sannerligen gör hon en halvdöd man kvick, och han skall väl bli så väl liden som en ung, kvick och lustiger karl och förskaffa sig en ålderdoms tröst, eller ung son´´.

    Skummande slånsnår

    Slånsnåren rinner som en skummande flod ner mot åkern.
    15392-1600

    Men än så är det vinter utanför mitt fönster.
    15392-1608

    Dagens mest irriterande person = Jan Björklund

    Den perfekta vandringen

     
     
    20 januari 2008
     
     
    Vandring 25 - Solna Strandväg i boken som jag tidigare presenterade var långt ifrån den perfekta vandringen. Jag tog tunnelbanan till Sankt Eriksplan och gick Rörstrandsgatan fram, den här gatan är en av Stockholms trevligaste gator tycker jag, massor av små mysiga restauranger, små butiker och en skön atmosfär.
    Nedanför ligger det vita Karlbergs slott som är ganska stramt men vackert. Karlbergskanalen nedanför slottet grävdes på 1830-talet och här börjar vandringen (alltså inte i kanalen men utefter) bort mot Solna och Sundbyberg.
     
     

    15392-159415392-1593
     
     
     
    Den perfekta vandringen
    Jag har vissa krav om vandring ska vara perfekt eller i alla fall bra. För det första så måste man få antingen några naturupplevelser eller kulturella upplevelser efter vägen. Vandringen behöver nödvändigtvis inte gå efter stränder, en vacker lövskog kan vara lika skön att vandra i, eller där det finns gammal vacker bebyggelse eller vacker utsikt.

    Jag har svårt när det dyker upp byggnader från 60-talet och framåt, jag trivs bäst i äldre miljöer och det gör ingenting om det ligger något mysigt café efter vägen. Det bör absolut inte vara för mycket folk under vandringen som idag, det kändes som man stod i kö på vissa ställen. Bäst är det när man möter någon då och då eller när man är helt själv, man bör kanske då inte ge sig ut en solig söndag.
    När jag börjar jobba igen så får mina vandringar ske på kvällstid. Sedan får det absolut inte vara asfalt där man går, som det var idag. Gångarna bör vara av fint packat grus eller helst naturstig med packad jord (om det inte är blött).
    Dagens vandring gick efter stränder hela tiden men trots det så föll jag inte alls för den här Solnavandringen. På andra sidan sjön låg min hemby och där har jag en helt annan känsla. Jag gick fem kilometer bort till Sundbyberg och tog därifrån tunnelbanan hem igen.

    Förra veckan gick jag runt sjön Trekanten vid Liljeholmen men det var så oerhört fula omgivningar och vyer så där trivdes jag inte alls. Fotografierna därifrån raderades snabbt när jag kom hem.

    Grinden

    15392-1592

    Vägen upp till min arbetsplats. Vår vackra grind toppad med den franska liljan.

    Alla dessa promenader

    15392-1593Nu har jag fått hem min bok som ska ta mig mot nya vandringsstråk. Den här boken är perfekt att ta med sig när man ger sig ut, här står kortfattat om vad man ser eller bör se under vandringen, om platsens historia, byggnader, statyer, naturen mm.

    Man visar promenader både inne i stan och ute i länets förorter och naturstigar. Längst bak i boken finns kartor som visar var alla platser ligger.
    I varje avsnitt av dessa 69 promenader (vet inte varför just 69...varför inte en till?) finns utförlig information om kommunikationer till platsen. Det är angivet hur lång vandringen är och om det finns serveringar efter vägen.
    De olika avsnitten är:
    • Ekoparken
    • Västra Stockholm (där jag bor)
    • Östra Stockholm och skärgården
    • Södra Stockholm och Södertörn
    • Bortom Södertälje
    Jag kommer absolut att ta med den här boken framöver och jag ska ge mig ut till platser som jag tidigare inte besökt. Texten är lätt och bra.

    Vandring nr. 9 är min Djurgårdsvandring och där beskrivs Blockhusudden så här:
    Blockhusudden kan kanske utnämnas till en av de mest romantiska platserna i Stockholm. I vårkvällens skymning far båtarna förbi, de motsatta strändernas ljus glittrar i vattnet och vågorna svallar.

    Formatet 22 x 13 cm gör att den här boken går ner i en hyfsat stor rock/kapp/jack-ficka.


    Det här tycker jag också är en perfekt turistbok. I stället för att locka folk att springa sig trötta inne i city bland alla butiker och bankpalats så borde turisterna få se det vackra Stockholm i stället.

    Den här boken ingår i en serie som är utgiven av bokförlaget Ordalaget. De övriga böckerna i serien är:
    • Fika kika njut - Stockholms bästa utflykter
    • Alla dessa cykel-promenader
    • Alla dessa stadsvandringar
    • Alla dessa strandpromenader (den har jag just lånat i Asplunds tempel)
    • Stockholms bästa kaféer. chocolaterier & tesalonger
    • Alla dessa bilutflykter runt Stockholm
    Åk ut till Eldgarnsö och vandra i en storslagen naturpark!
    Gör en skulpturpromenad på Djurgården!
    Tag bussen till Norrby skog och titta på jättelika myrstackar!
    Åk till Mälarhöjden och gå bland snickarglada villor med groggverandor och utsiktstorn!
    Vandra hängbro efter hängbro från ö till ö ut till de yttersta skären vid Stendörren!
    Besök Norra Begravningsplaten och upptäck de storslagna gravmonumenten!
    Upplev ´´urskog´´ vid Tyresta by med den dramatiska brandhärjade naturen!
    Tag T-banan till Frescati och gör en arkitekturpromenad!

    Böckerna är mycket billigare på t.ex. Bokus än att beställa dem från bokförlaget.

    Jo..vandring 1 är Hagaparken och 69 är Stendörren ett skärgårdsparadis. Vandring 11 är min hemmavandring Alvik-Nockebybron.




    Vägval

    Grönsöö slottspark 2007
    15392-1588

    Valmöjlighet låter väl positivt, eller hur?

    Nu för tiden ´´tvingas´´ vi dock välja inom områden som de flesta av oss inte vet så mycket om. Jag har i alla fall inte någon större koll på vilken elleverantör som passar mig bäst eller vilken leverantör för hemtelefon och mobiltelefon som är billigast eller bäst just för mig.

     

    Just när man valt en leverantör så registreras det hos konkurrenterna som kastar sig på oss med erbjudanden som är mycket mer förmånliga än de man just valt. Nu känner jag att jag gjort mina val på de här områdena. Jag har nu bredband, digital-TV och telefoni hos Comhem av den enkla anledningen att jag vill ha allt samlat på samma ställe, skulle de leverera el skulle jag lägga till det också. Att sedan Comhems IP-telefoni inte är lika stabilt som det vanliga telefonnätet bryr jag mig inte så mycket om, flera har frågat vad det är för fel på min telefon....det låter så konstigt. Skulle nu någon ringa från ett annat elbolag eller telefonbolag så lägger jag på luren. Jag har valt färdigt här.

     

    Men man väljer ju inom andra områden också, som vem som ska bota min tennisarmbåge t.ex. Det finns nästan oändligt många metoder att följa och själv står man där och har ingen aning om vem som talar sanning eller vem som har de största kunskaperna. Jag har tidigare nämnt kriget mellan den traditionella sjukvården och den alternativa sjukvården. Jag har förstått att här i Sverige så vill de inte närma sig varandra och samarbeta på något sätt. Båda sidor anklagar varandra för att använda fel metoder i stället för att försöka att närma sig varandra en aning i alla fall. Tydligen ska England och flera andra länder runt om i världen ha kommit mycket längre i den här frågan.

    Att välja allt man handlar varje dag kan också vara ett problem, ska jag välja Dill-fiskgratängen eller Champinjon & Persiljagratängen? Ska jag välja miljövänliga produkter trots att de många gånger är sämre (tvättmedel och diskmedel t.ex.) och dyrare, svaret på den frågan känns självklart eftersom vi MÅSTE börja tänka på att ändra våra vanor för att rädda vår stackars planet.

     

    Ska man byta bil så är det väl bara Volvo-människorna som vet vad de ska välja och när jag nyss köpte TV så fanns det hur många modeller som helst att välja mellan, ska det vara plasma eller LCD? HD eller full-HD? Vilken storlek på skärm ska man ha?. Det hade varit lättare om man valde mellan tre olika modeller och det vore lättare om det bara fanns tre produkter att välja mellan inom alla områden.

     

    Att välja regering är inte lätt för de människor som faller för partiledarnas inställsamhet, löften och lögner. Vem kan man lita på?


    Hur och var ska man välja att bo? Ibland känner jag att jag borde flytta från den plats där jag bor och trivs på av den anledningen att jag är rädd att bli kvar här. Man borde kanske välja att byta miljö, se nya vyer när man tittar ut genom fönstret eller vandra nya vägar till affären (men jag skulle nog sakna kinesen då). Jag har sagt nu i fem år att jag ska ge Stockholm fem år till sedan ska jag flytta ut. Trots det är jag kvar. Hur ska jag välja här?

     

    Att välja växter till sin trädgård är väl däremot ett av de trevligaste valen man gör.

     

    Sedan ska man välja om man vill leva som singel eller i par. Man kan också välja om man vill leva i nuet eller om man hela tiden ska längta efter en annan årstid mm.

    Eftersom jag blir nervös av alla val jag ska göra så skulle jag vilja ha en Valkonsult som hjälpte mig med alla val, skulle inte det kunna vara en hushållsnära tjänst?


     

    Uppdatering:
    Kommer just från ICA där jag bl.a. skulle köpa tandkräm. Det stod en annan vilsen man där och stirrade på alla olika sorter. Vi undrade båda varför det fanns så många olika tandkrämer. Jag räknade till 41 olika sorter med ett gäng barntandkrämer inräknat. Förr fanns det Colgate och Pepsodent....möjligen med eller utan fluor. Nu finns det 41 tandkrämer!!

    Nu ska jag gå till min husläkare och höra vad han har att säga!

    Ha en riktigt trevlig helg!


    Gunnar Asplunds bok-tempel

    15392-1587

    Dagens låt
    Coco med U.L.

    Beskärning av Drottningholms lindalléer

    15392-1551

    Förra veckan gick jag i Drottningholmsparken och blev förvånad över hur man beskurit de nya lindarna i parken. Normalt bygger man upp en lind med genomgående stam gör att få ett naturligt utseende på trädet. Här har man beskurit trädkronorna i någon slags korgform. Den här öppna kronan gör att det bildas massor av årsskott och jag undrar vad tanken med denna beskärning är. Vill man stoppa höjdtillväxten och hålla trädet ? Det gör ju att man varje år måste beskära alla nya skott som bildas..


    15392-1550

    Så fick jag då svaret av slottsparkarkitekt Lena Löfgren-Uppsäll.
    För alléer i barockträdgårdarna hade man olika stilideal för hur de skulle se ut, fungera och beskäras. Lindalléerna i Brottningholms barockträdgård anlades som s.k. ´´vita´´ , (med ´´sand´´ under alléerna), fyraradiga alléer, enligt förebilder från Frankrike. Hur de skulle utföras, vilka proportioner, mått mm man skulle ha finns bl.a. beskrivet i olika franska trädgårsböcker från 16- och 1700-talet liksom av Tessin d.y., som ju var arkitekten för större delen av Drottningholms barockträdgård.

    I Drottningholm är avståndet mellan de två mittersta raderna större, ca 12 m, än det i de yttersta trädraderna som är 7 m. Träden planterades inom raderna på ett avstånd av ca 7 m. Måtten utgår från mått i aln.
    I den mittersta raden skulle trädkronorna inte växa ihop mellan raderna, utan trädkronorna skulle beskäras så att den ljusstrimma föll ner på marken mellan raderna. Inom raderna däremot skulle träden växa ihop. I de yttre raderna skulle träden växa ihop både mellan raderna och i raderna.

    På så vis bildades tre alléer av de fyra trädraderna. I mitten fick man en ´´öppen´´ , ljusare allé där man genom trädkronorna såg slottets flyglar när man vandrade i alléerna från väster mot öster. De båda yttre alléerna skulle bilda täta ´´lövgångar´´, som gav skugga och viss enskildhet.
    För att åstadkomma detta skulle stamhöjderna för träden vara något lägre i de yttre alléerna och lite högre i den ´´inre´´ allén. D.v.s. träden i de båda mittersta raderna hade lite högre stamhöjd mot mitten och lite lägre stamhöjd mot yttersidorna. Även valven i mittallén och de yttre skulle variera något, med högre valv i den mittersta allén än i de yttre.

    Från slotters andra våning skulle alléerna även utgöra en tredimensionell ram runt barockträdgården, som man kunde se ut över. Trädens topphöjd utgick därifrån från slottets andra våningshöjd, med en återbeskärnigshöjd på ca 6-8 (10) m. Denna höjd sammanföll även delvis med höjder på stegar och höjder på andra beskärningsställningar man hade i trädgårdar/parker förr.
    Alléerna skulle heller inte växa ut över barockträdgårdens andra kvarter som broderparterren, vattenparterren och de olika boskéerna. Skälen för detta var för att upprätthålla trädgårdens komposition och avgränsning mellan olika delar. Men om trädens kronor, t.e.x. lind, fick växa ut över omgivande trädgårdsanläggningar fick man även problem med trädrötter i dessa.

    I Drottningholm har träden beskurits med en blandning av traditionell beskärning och hamling d.v.s. lindarna har kapats på en lägre nivå ca 2-4 m från vilken man fått nya toppskott. Så småningom upphörde kapningen på denna nivå och mna lämnade ca 5-7 huvudgrenar som sedan återkapades/hamlades på ca 6-8 (10) m:s höjd med vissa tidsintervaller, som har varierat över tiden. Trädkronornas yttre beskärning putsades/beskars så att de höll sig inom alléområdet och valven i alléerna putsades också. Träden i alléerna fick genom ovan beskriven beskärning s.k. ´´kandelaberform´´ d.v.s. de hade en tjockare stam med ca 5-7 huvudgrenar i kronan från vilken finare grenar växte.

    Detta är bakgrunden till den beskärning vi nu bygger upp de förnyade lindarna i barockalléerna i Drottningholm med. Under de allra första åren utför vi bara traditionell uppbyggnadsbeskärning av träden där vi tar bort felriktade grenar och gör viss urgallring i kronorna. Men efter ca 5-7 år får träden en annorlunda uppbyggnadsbeskärning än ´´vanliga´´ parkträd.
    Träden i Drottningholms barockalléer ska inte ha en genomgående stam, utan få flera huvudstammar enligt ovan, så att de får ´´kandelaberform´´.
    Målet med beskärningen är att åstadkomma träd och alléer med det utseende och de funktioner som de lindalléer man ville ha från början och som de gamla alléerna haft sedan dess.
    Vänliga hälsningar
    Lena LU


    Tack för det svaret. Mycket intressant att man följer de gamla reglerna. Det ska bli oerhört intressant att fortsätta följa utvecklingen i parken.



    Doft av tjära på Beckholmen

     
    15 januari 2008
     
     
    En kort vandring gjorde jag idag på Beckholmen och det är som att kliva många årtionden tillbaka i tiden.
    När man går över bron från det vackra lite förnäma Djurgården så kommer man in i en annan värld här på Beckholmen. Rostig korrigerad plåt, charmigt stökigt och en levande liten varvsmiljö. Här finns ingenting vackert mer än några fina träbyggnader. Här är det arbete som gäller. Dockorna är fortfarande i bruk och här låg nu bl.a. Enköping och en isbrytare.
     
     

    Beckholmen 3
    M/S Enköping

    Beckholmen 1
    Djurgårdssidan

    Beckholmen 7

    På 1630-talet anlades ett beckgjuteri här. I Bonniers stora lexikon läser jag att beck är en blandning av kolväten, erhållen som återstod vid destillation av trä- och stenkolstjära, råpetrolium mm. Den är vid vanlig temperatur trögflytande till fast.
    1848 anlades två skeppsdockor insprängds i berget. 1918 köpte staten Beckholmen för marinens räkning som flyttade verksamheten till Muskö 1969. Senare renoverade Finnboda varv isbrytare här och sedan 1984 har Beckholmens dockföreningsin verksamhet här.

    Beckholmen 6
    Djurgårdsstaden och Gröna Lund i bakgrunden.

    Beckholmen 5

    Nu är det inte bara charmigt med den stökiga miljön här på Beckholmen. Här gör man nu miljöundersökningar då det finns rester av tungmetaller, lösningsmedel, olja, tjära och beck. Nu genomför man genom borrning undersökningar av marken, grundvattnet och sjöbotten.

    Beckholmen 4Beckholmen 2
    Här ligger en rad små skutor i torrdockan och jag lovar att det doftade tjära här.


    Från Biskopsudden till Blockhusudden

     
     
    14 januari 2008
     
     
    Under försommaren 2021 kommer en uppdatering av den här
     
    byggnads-vandringen!
     

    15392-1563Listonhill uppkallad efter dess första ägare engelsmannen Robert Liston och arkitekt var Fredrik Magnus Piper, mest känd som trädgårdsarkitekt. Byggnaden uppfördes 1790-91 i tidig empire-stil.

    15392-1578
    Listonhill på 1930-talet från boken Södra Djurgården av Gustaf Näsström och Gösta Selling 1930.

    15392-1564
    Villa Alsnäs byggdes på 1780-talet men har byggts om många gånger, just nu är det nyrenoverat. I en artikel i SVD från 2004 kan man läsa att villan säljs för 40 miljoner. 500 kvm boyta och kvadratmeterspriset är 80 000 kr.


    15392-1565
    Manilla. Statlig skola för döva och hörselskadade som byggdes 1864.

    15392-1566
    Kruthuset, Nedre Manilla. Huset byggdes och användes först som kruthus. 1909 tillbyggdes huset av Ragnar Östberg. Bonniers förlag har använt byggnaden till författarträffar.

    15392-1567
    Villa Mullberget är från 1800-talet men ritades om 1909 av Ragnar Östberg. Huset är klätt med mörkbrunt spån.

    15392-1568
    15392-1577
    Täcka udden. Inköptes 1889 av K.A. Wallenbergs för att användas som sommarpalats. Det nuvarande utseendet fick bygganden på 1860-talet och arkitekt var då Kumlien. Det här är en av de lyxigaste sommarvillorna i Stockholmsområdet. Nu är det Investors representationsställe. Några gigantiska bokar står ner mot strandpromenaden (inte träden på bild).

    15392-1569
    15392-1570
    Villa Eolslund från 1867 är byggd i Schweizerstil.

    15392-1571
    15392-1572
    Tullhuset vid Blockhusudden uppfördes 1727 efter ritningar av J.E. Carlberg.

    15392-1573
    Hamninspektorsbostaden från 1730-talet.

    15392-1574
    Villa Parkudden. Ur boken Södra Djurgården som gavs ut av Samfundet S:t Erik kan man läsa att här bodde prins Carl (1861-1951) under åren 1899-1908 och bebos nu av Marcus Wallenberg j:or. Byggnaden ritades av Ferdinand Boberg

    15392-1576
    Måsenborg

    15392-1575
    Djurgårdsbrunnskanalen

    Spöken i syrener

    Jag vet att jag använt bilderna tidigare i bloggen men jag ville skapa lite maj/juni känsla igen. Månadsskiftet maj/juni är syrenernas tid, då har häggen blommar färdigt och högsommaren står för dörren.

    Inom folktron förknippas syrenen med vidskepelser. En vanlig föreställning var att personer som är födda mellan 23 och midnatt kunde se spöken i blommande syrenbuskar under samma tid på söndagar.

    15392-156015392-1559
    15392-156215392-1561

    Hämtat från Viivilla

    - Jorden ska vara ler- och kalkhaltig. Blanda gärna in förmultnad kompost och/eller brunnen naturgödsel.

    - Soligt läge.

    - Tänk på att syrener har ett kompakt rotsystem. Därför ska man inte plantera perenner för nära buskens rötter. Minst en meter från busken ska de stå.

    - En syrenberså ska vara halvcirkelformad och utformad med en radie på minst 3,5-4 meter så att man får plats med trädgårdsmöbler.

    - Beskär grenarna direkt efter blomningen. Om du beskär syrener på vårvintern klipper du bort mycket blommor eftersom busken anlägger sina blomknoppar på sensommmaren samma år som den blommar.


    För ett år sedan


     


    Långholmen/koloniliv

     
    13 januari 2008
     
     
     
    Uppdatering 17.32
    Jag känner att jag uttryckte mig slarvigt om koloniträdgårdar och med för lite kunskap. Det finns säkert människor även idag som har lotten av ekonomiska skäl och det finns självklart de som lever ett fantastiskt liv bland sina trädgårdsvänner i sina små trädgårdar. Jag har full förståelse för det och straffarbete i Sibirien var att ta i kanske.
    Om jag koloniträdgårdsspanar i sommar kanske jag kan lära mig något och vem vet...i framtiden kanske jag är ordförande i en förening?

    Långholmen 1

    I lågtgående januarisol vandrade jag runt Långholmen idag och eftersom solen inte visat sig på mycket länge så hade många andra tänkt sig en vandring runt den här vackra ön. För exakt ett år sedan gick jag här och det var barmark även då. I koloniträdgården gick ett par som såg ut att vänta på våren mer än någon annan. Korvkiosken vid Långholmsbron var öppen men jag var inte hungrig.
    Den vackert belägna koloniträdgården har säkert lång kö till en liten lott. Har fortfarande en liten plan att koloniträdgårdsspana i Stockholm till sommaren.

    Någon som sett TV-serien om Koloniområdet Iris på TV4+? Det sänds tisdagar 20.00 - 21.00. Man får följa livet på ett koloniområde under ett år. Jag såg första avsnittet och tänker att det är tur att vi människor är olika, jag skulle nog hellre straffarbeta ett år i Sibirien än att äga en kolonilott. Förlåt Katarina och ni andra som har lott...jag menar att jag är nog inte rätt person. När jag hade sommarstuga så planterade jag höga växter runt tomten för att få insynsskydd....för att få vara ifred. Jag vill nog hellre ha en secret garden.
    I en koloniträdgård är det full insyn och alla går till varandra för att umgås....hm!

    Jag har gjort en ny kategori som heter Vandringar. Det blir som vanligt i den här bloggen en massa upprepningar.

    Långholmen 415392-1557
    Bellmanmuseet

    Långholmen 2
    Sofieberg

    15392-1558
    Visst är det bra med informationstavlor?

    Repetera växter

    15392-1549

    I nya Allt Om Trädgård (nr. 2 - 2008) finns den sista delen i en artikelserie som heter Trädgårdsdesign och nu handlar det om rabatter och växtval. Bilden på den hysteriskt vackra planteringen finns i tidningen och den beskrivs så här:

    Grupper av olika växter som delvis skymmer varandra hjälper till att skapa ökat djup. Färgskalan har begränsats till blå, vita och lila blommor, uppblandat med röd- och silverbladiga växter.

    Samma färger och växter repeteras och ger rytm i planteringen och får den att upplevas som vacker och harmonisk. Genom att växter av olika höjd effektivts har vävts samman till en samstämmig helhet undviker man att den bakomliggande muren blir alltför dominerande.


    I artikeln så förklarar man också att man bör planera sin rabatt där man kan njuta av den bäst, vid sittplatsen, längs entrégången eller från köksfönstret. Att man inte bör anlägga planteringen intill huset där det blir för torrt för växterna. Att man bör ha en lugn bakgrund till planteringen, t.ex. en häck eller ett plank. Att det är viktigt att inte rabatten blir för liten, minst 1,5 meter i djup och 3 meter på längden för att få plats med fler växtsorter i större mängd.

    De flesta perenner blir vackrast om de sitter många i grupp och har man en stor plantering så är det då bra om växter kan repeteras. Så har jag försökt gjort i vår stora släntplantering och det är sant att det blir mer harmoniskt att låta olika växter återkomma. Ju större plantering man har ju mer kan man experimentera och testa hur olika växter passar ihop. Vår stora slänt är verkligen parkens stora utmaning och den förändras något för varje år som går.

    Man bör undvika bar jord i sina planteringar då ogräs kommer att bosätta sig där. Det är även bra att fylla ut med växter över hela planteringsytan av den anledningen att fukten hålls kvar i rabatten.

    Blomsterfest

    15392-154815392-1547

    Det ser ut som en hel armé av kaktusar har klätt sig för blomsterfest.
    Bilderna är från Italienresan förra våren, en av Europas största plantskolor i Italien Vivai di Tor San Lorenzo

    Fredagen kommer att bli en händelsrik dag.....


    Bastugatan/Monteliusvägen

     
    9 januari 2008
     
     
    Vandringarna fortsatte på söders höjder idag. Det regnade och jag hade planerat att någonstans mitt i vandringen äta en god lunch på någon mysig söderrestaurang. Det hade gått mycket bättre om jag haft plånbok och pengar med mig.
    Det blev lunch senare vid Brostugan i stället.

    Vilken månad är bäst, juni eller januari?
    15392-154115392-1539
    15392-154015392-1538
    15392-1536
    15392-1542
    Brostugan

    Spaning på Bastugatan/Monteliusvägen

    Hörde att Winnerbäck ska uppträda på Grammisgalan ikväll.....jag tycker väldigt illa om galor men ikväll ska jag titta.

    Den enda förändring i armproblemet är att Ipren hjälper mycket bättre mot värk än Alvedon. Jag ska aldrig mer tvivla på Ipren-mannen...

    Dagens trädgårdsbok - Perennboken med växtbeskrivningar

    15392-1533

    Författare: Flera författare bl.a Karin Berglund, Kenneth Lorentzon, Ilge Bosch-Willebrand.
    Fotograf: Bl.a. författarnas foto.
    Bokförlag: LTs förlag
    371 sidor
    Utgivningsår: 1989
    Sök boken på Antikvariareit.net
    Eller låna den på biblioteket....

    Den här boken om perenner är inte helt ny men det är en mycket bra bok om man vill fördjupa sig i perennernas värld. Den är uppbyggd med elva avsnitt där de tio författarna mycket utförligt berättar om sitt område. Längst bak i boken presenteras de olika författarna.
    Det här är den absolut bästa bok jag sett om perenner och det märks att det är mycket kunniga författare.

    Avsnittet av Eva Gustavsson som handlar om komposition med färg och form är en av höjdpunkterna i boken.
    Efter de olika avsnitten av författarna så följer en mycket bra växtbeskrivning på 200 sidor där många sortnamn finns angivna bland de olika arterna.
    Det här är ingen fotobok eller inspirationsbok utan i stället en bok där man kan bygga på sina kunskaper om perenner.

    De olika avsnitten är:
    • Karin Berglund - Låt det blomma och dofta
    • Inga Hermelin-Jungstedt - Perenner i offentlig miljö
    • Eva Gustavsson - Levande tavlor med perenner
    • Bengt Lövkvist - Stenpartier, murar och tråg
    • Kenneth Lorentzon - Woodland
    • Henrik Zetterlund - Torvpartiet
    • Ilge Bosch-Willebrand - Vatten- och fuktmiljöer
    • Rune Bengtsson - Perenner som marktäckare
    • Mårten Hammer - Naturen som förebild
    • Evert Nilsson - Perenner från kust till kalfjäll
    • Rune Bengtsson - Perenners biologi och livsvillkor

    Trädgårdsarbete

    Tänk att man kan längta så efter trädgårdsarbete......
    15392-1535
    Bilden är från Bellmansmuséets trädgård på Långholmen i Stockholm 2007

    Januari-musik

    TernheimWinnerbäck
     
     
    7 januari 2008
     
     
    Idag vandrade jag på Skeppsholmen i ett januariregn och i öronen hade jag Ternheim och Winnerbäck. Anna Ternheims Separation road är nog det vackraste depp-album som getts ut på mycket länge. Fantastiska melodier med vemodiga texter och detta är mycket bra. Winnerbäcks Daugava ligger inte långt efter i depp-känsla. 

    Jag har en spellista med Ternheim-Winnerbäck-Sophie Zelmani.....kan det bli vackrare deppmusik?
    Vandringen idag blev då mer av meditation än motion. Hur går man fort till Ternheims Tribute to Linn, Lovers dream eller Halfway to fivepoints? Eller till Winnerbäcks Vad är det som bekymrar Sara Wehn och Tidvis.

    Den här musiken passar perfekt i januari. Best of Thore Skogman får vänta till april.

    Nu måste jag se Mr. Bean för att få lite jämnvikt i tillvaron!
     
     
     

    Några bilder från vandringen på Skeppsholmen. Katarina kyrka syns i diset uppe på söder.
    Skeppsholmen 1

    Skeppsbrons Kalle Anka-gran har Tyska kyrkan i Gamla Stan som granne.
    Skeppsholmen 3

    Goda grannar till kungliga slottet....
    Skeppsholmen 2



    Drömträdgård på Österlen

    I Simrishamn finns en liten skyddad trädgård innesluten av gamla hus. När jag steg in i trädgården för två år sedan kände jag att så här ska en trädgård se ut! Till Apotekarens trädgård kommer jag att återvända...troligen redan i sommar. Jag skulle vilja se trädgården i olika perioder under året, speciellt på våren då trädgården är fylld av tulpaner. I Simrishamn är det tulpanfest 12 maj - 3 juni, man kanske borde flyga ner en helg under den perioden och passa på att besöka Haväng igen. Jag skulle då också kunna se äppelblomningen runt Kivik.
    Länk.

    15392-1527
    Apotekarens 8 - 2006Apotekarens 7 - 2006

    Historiesajten

    Jag tänkte tipsa om en bra hemsida om man gillar historia om svenska slott eller om svensk historia i övrigt.
    Egentligen är det lite märkligt att jag tycker det här med slott är spännande då jag verkligen inte är någon monarkist och tycker att högadel och aristokrati är ganska hemskt. Men idag används ju slott även av vanliga människor utan blått blod också.
    Anledningen är först och främst att jag tycker om trädgårdshistoria och den bevaras bäst i slottsparker men jag tycker även att det är spännande med äldre arkitektur så jag fortsätter nog att ränna runt i slottsparker....hoppas att jag även kan göra det på arbetstid i ´´min egen´´ slottspark även i år!

    Det är Nina Ringbom från Gotland som står för den där hemsidan som är mycket bra och heter Historiesajten.
    En och annan bild är tagen från min kamera på den här sajten.


    Märkliga företagsnamn......




    15392-1508
    Knäckepilen.......! Från dagens vandring hemma i byn.

    Dagens låt
    Så länge skutan kan gå med Ulf Lundell

    Idag har jag upptäckt en ny god maträtt - Fiskgratäng med champinjoner&persilja. Findus. 45 minuter i ugn. Riktigt gott!

    För ett år sedan.

    Sommarfavorit

    Stjärnflocka - Astrantia major

    Stjärnflocka

    Dagens trädgårdsbok - Färg & design

    15392-1460Stora slänten

    Författare: Nori och Sandra Pope
    Fotograf: Clive Nichols
    Bokförlag: Natur och kultur
    160 sidor
    Utgivningsår: 1999
    Sök boken på Antikvariat.net

    Nori och Sandra Pope har gjort Hadspen Garden till ett vallfärdsmål för alla som intresserar sig för att skapa en trädgård med färg, så står det i inledningen av den här boken.
    De skriver vidare - Den här boken handlar om varför vi arbetar med färg i trädgården och hur vi går till väga. Den handlar inte om att anlägga en trädgård utan om trädgårdsanläggning som ett uttrycksmedel. Vår trädgård avspeglar oss och hur vi samverkar med naturen.

    Den här boken har jag haft mycket användning av när jag valt växter för t.ex. den stora slänten i slottsparken. Här komponerar man växter med känsla och skapar harmoniska planteringar. Ibland kan det vara nödvändigt eller intressant att bryta av harmonin med en i vanliga fall opassande färg för att locka fram lite spänning. Tyvärr tycker jag att det greppet utnyttjas lite väl mycket ibland, t.ex. när man läser alla dessa trädgårdstidskrifter där allt fler konstnärer ska forma trädgårdar. För min egen del trivs jag bäst när harmonin i färg och form får råda.

    De olika kapitlen i boken:

    • Blått i dess renaste form finns i naturen.....
    • Grönt är färger för ursprung och överflöd.....
    • Gult är för buddhister en symbol för.......
    • Orange är kryddigt. Kanel, gurkmeja.......
    • Rött står för passion, makt och vitalitet......
    • Lila är en dov men praktfull färg som befinner.......
    • Rosa är behagligt, milt och kravlöst, vilsamt........
    • Persika är en fulländad färg........
    • Vitt är flourescerande på samma sätt som grått och......
    Ur avsnittet om vitt kan man läsa:
    I ett vitmålat rum fastnar blicken på minsta tänkbara avvikelser i form, färg och nyans. Minsta detalj framhävs i vita rum eller vita rabatter, så detaljer måste väljas med omsorg. Med kännedom om den vita färgens betydelse måste man vara ytterst medveten om effekten av minsta förändring.
    De japanska trädgårdsmästarna hade en starkt utvecklad känsla för just detta när de utvecklade den klassiska japanska trädgården - en växt eller sten rätt placerad på en ljus grusyta får lika stor betydelse som ett skogsparti eller ett berglandskap.

    Eller om rött:
    Kraften och dramatiken hos rött kan nyttjas till att effektivt förändra ett utrymme. En strimma rött skapar blickfång, medan en större yta gör djupare intryck. Denna rena grundfärg gör sig bäst på nära håll eftersom den absorberar det mesta av ljuset och därmed släpper föga ifrån sig.
    Röda blommor passar dåligt i en rabatt som ligger i skugga eller mörker, speciellt om bladverket runt omkring är mörkt. Därför är det ingen idé att använda rött om man vill skapa djup i rabatten. Bladverk i silver eller grått ger däremot intryck av ljus och får det röda att lysa som en rubin i silverinfattning.



    Bildredigering

    Eftersom jag fortfarande inte kan jobba och när jag inte läser, vandrar eller ser film eller bara uttråkas till döds så har jag startat ett jättearbete.
    På min andra blogg om trädgårdsspaningar har jag börjat jobbet att göra om över 600 bilder. Jag gör om dem till ett lite annat format och samtidigt sätter jag mitt namn och årtal på bilden. Det här tar låååång tid men jag ser det som ett terapiarbete och eftersom jag nästan bara jobbar med vänsterarmen så tar det extra lång tid.

    Jag har börjat från de första spaningarna i juni 2006 och jobbar mig sakta framåt. Det är en bra sysselsättning i stället för att stirra in i en vägg och vänta på bättre tider, eller jag kanske skulle gå ner i garaget och plocka ner bilmotorn i molekyler och sätta ihop allt igen.
    Redigeringsarbetet med bilderna gäller inte på den här bloggen, det skulle ta år att göra om alla bilder här. 3-4 timmar om dagen ägnar jag åt detta.

    Trädgårdshändelser 2008

    För ett år sedan - man kanske skulle gå dit och titta nu också?



    Manchurisk valnöt - Juglans mandshurica

     2009
     
    Nordens palm! Vårt manchuriska valnötsträd planterade jag i parken år 2001 som en liten buske. Det är ett riktigt snabbväxande träd, som när det har väl har etablerat sig växer nästan en meter varje år. Trädet är mycket härdigt och kan planteras upp till zon 5 till skillnad från det vanliga valnötsträdet som bara kan användas i zon 1 och ibland i zon 2.
    Det trivs i fuktig men väldränerad jord, sol eller halvskugga och blir ca. 7 meter högt. Det ser lite exotiskt palmlikt ut det här trädet och vill man dra blickar till sin trädgård så är det här valnötsträdet perfekt.


    När det manchuriska valnötsträdet klär sig i höstskrud, lyser det som guld i månadsskiftet september-oktober.
    I Göteborgs botaniska trädgård finns ett 90 år gammalt manchuriskt valnötsträd som är mycket vackert.
    Jag tycker om formen och grönskan i de stora bladen som kan bli upp till 70-90 cm stora. Vårt träd blev kraftigt skadat under första vintern av något djur som gnagt sönder barken så att det nästan blev ringbarkat men såret har nu vallat igen helt och trädet är mycket friskt och välmående. När jag en gång lämnar Engsholms slottspark så kommer jag nog att sakna den här kompisen lite...
     
    Det kommer nya bilder under 2015
     
    2010
     
     
     Efter tio år på platsen så gav det manchuriska valnötsträdet oss 11 nötter och framöver kommer det säkert att bli många fler. Frågan var om smaken skiljer sig från den vanliga valnöten (Juglans regia) och på slottet hade vi en liten valnötsprovning efter lunchen.

    Alla var ense om att den manchuriska valnöten var mildare i smaken, inte lika besk som den vanliga valnöten. Ett problem var dock att ta sig in i nöten. Skalet var som pansar och när man väl kommit igenom så var det inte helt lätt att får ut själva nöten. Men god var den! 
     
     
    Google
     
     

    Live at Alhambra

    I helgen såg jag en konsert på TV från Alhambra i Spanien med Loreena Mckennitt. Jag blev helt tagen av den här konserten och musiken som är långt från all popskval man dränks av hela tiden på radio (men jag gillar även pop/rock). Visst har jag hört henne tidigare och har flera låtar på datorn men henne ska man absolut uppleva henne live på scen. Det är så befriande att se hennes lugn, här finns inget tillgjort för att vinna publikens intresse.

    Lyssna också på de skitcoola märkliga instrumenten. Självklart ska man se det här i större bild och bättre ljud men för er som är intresserade finns fler filmer från konserten på Youtube.
    Loreena är född 1957 och är från Kanada men har irländska föräldrar. Jag spelade in konserten och lägger den till min stora samling av konserter....de andra två är med Peter Gabriel och U2...


    Nu kör vi !

    Nytt år, tomma blad i agendor, dagböcker, bloggar och kassaböcker.

    Nya mål, nya möjligheter och nya krafter att göra alla dessa 366 dagar (skottår i år) till något riktigt bra. Vid varje nyår vill vi förändra något i våra liv och även om det kan kännas tryggt att leva vidare i gamla vanor så lockar det ibland att ta sig av spåret och göra något helt annat.

     

    Men det behöver inte vara några dramatiska förändringar, vanliga nyårslöften brukar ju vara att sluta röka, använda bilen mindre, bli vänligare, börja äta bättre och motionera mer eller kanske bli mindre beroende av internet och mobiltelefoner....eller bli en friare människa!

    Nyårsafton är en bra dag att förändra men oftast faller vi in i gamla vanor igen efter några veckor. Jag har ett par löften som jag ska försöka hålla.......

     

    2007 var inte något av de bästa åren i mitt liv men det här nya året kommer att bli ett lyckligt år, ett vackert och ett gott år. Det är nu allt det som man drömt om och väntat på kommer att ske......

     

    Några bra sporthändelser under 2008 är Fotbolls EM 7-29 juni och OS i Peking 8-24 augusti.


    För oss Vädurar kommer 2008 att innehålla glädje och nystart, jag kommer att bli bra i armen och skörda stora framgångar i arbetslivet.....se här!

    Idag går solen ner 7 minuter senare än för en vecka sedan.


    God fortsättning på det nya året ....nu kör vi !


     



    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails