Site Meter

Vit löjtnantshjärta - Lamprocapnos spectabilis ´Alba´


I halvskuggiga lägen är det vita löjtnantshjärtat kung i stället för löjtnant. Den vita varianten av den här växten är i mitt tycke mycket vackrare än den rosa. I slottsparken svävar de vita hjärtana över myskmadra, ormöga och förgätmigej. Planteringen mot den röda stugan har sol någon timma på förmiddagen annars är det skugga och just då märker man de vita blommorna bäst.

Artnamnet spectabilis betyder ståtlig eller synlig, växten härstammar från Kina och Japan och kom till Europa i början av 1800-talet.
Det vita löjtnantshjärtat blir inte lika högt som det rosa, 80 cm brukar den bli och blommar i maj-juni. Bladverket är lite ljusare hos den vita sorten.
Växten har en stor, köttig och skör jordstam, den trivs på näringsrika och något fuktiga jordar och bör inte vara utsatt för hårda vindar. Man bör tidigt sätta stöd runt växten så att inte de sköra stammarna går av eller lägger sig i planteringen.
Förökning genom delning sker när plantorna vissnat ner.



Om man klipper ner den innan den börjat vissna helt så kommer den igen senare på sommaren. Det här är något som jag är intresserad av och har provat med många perenner, dock inte med löjtnantshjärta men det ska jag prova i år. Man kan även klippa av vissna blomställningar och på så vis hålla växten fräsch hela sommaren.
Som grannar i skuggplanteringar kan man ha bl.a. Hosta och nävor.
Lämpligt avstånd vid plantering är c/c 50cm. Den passar utmärkt i woodland där man kan plantera den bakom senblommande höga perenner så att de nedvissnande bladen skyms.
Planterar man löjtnantshjärtan i soliga lägen kan den drabbas av frost på våren eftersom den då startar tidigt, blomperioden blir även kortare i solen.

Register för dagens växt.
.

Kommentarer
Postat av: Ulrika

Det blir spännande att få höra/se hur det går med din nerklippning av löjtnatshjärtat. Jag har en vit på baksidan av mitt hus i halvskugga. Den kommer troget varje år men jag tycker inte jag får den att öka i storlek och jag har absolut ej vågat dela den då den efter flera år fortfarande är liten.

2008-02-24 @ 21:46:18
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ulrika: Du kanske skulle ge den lite väl brunnen kogödsel i vår och se till att den inte har för mycket konkurrens från andra växter nu när den är så liten.

2008-02-25 @ 17:03:27
Postat av: Inkan

Vita blommor i mängd av olika sorter kan vara mycket vackert.
Minns att min mor, som ofta reste i Storbrittaníen, besökte bl a Sissinghurst med dess berömda vita trädgård, och var eld och lågor över den. Ja även de andra planteringarna var vackra - men just den vita var så speciell.
Finns det någon motsvarande här i Sverige?

2008-02-25 @ 20:52:16
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Inkan. Min dröm är att se Sissinghurst i skymning eller gryning och det får gärna vara lite dimmigt. Jag känner inte till någon direkt vit trädgård i Sverige men om jag fick som jag ville skulle hela slottsträdgården vara vit!

2008-02-25 @ 21:33:23
Postat av: Azola

Har sagt det tidigare och säger det igen...vita blommor är tjusigt!!! Köpte rätt många vita perenner i somras och flera lär det väl bli efter att ha sett detta!

2008-02-26 @ 17:20:10
Postat av: Ung tant.

Vilken sagolikt perfekt kombination av växter!

Åh, jag vet den perfekta platsen att härma denna plantering på. (Hos mor och far, alltså.)

2008-02-26 @ 23:11:10
URL: http://ungtant.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Azola: Som sagt...starta en blogg så att vi får se..!

Ung Tant: Visst är de oerhört vackra tillsammans. Härma på bara och visa resultatet sen.

2008-02-27 @ 08:43:21
Postat av: Ebismolarek

Really enjoy your website. Thank You.

2010-09-06 @ 08:39:13
URL: http://ebismolarek.blog.de
Postat av: Pia

Hej

Jag blev så glad när jag läste din info om löjtnantshjärtan. Trodde att jag planterat mina för skuggigt. Men ett par timmar sol per dag bör alltså räcka enligt dig. Planterade mina förra året och väntar med spänning på hur de ska ta sig ut i år.

2012-02-13 @ 10:43:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0