Site Meter

Lär dig älska mossa...

När jag gick över gräsmattorna den här mörka decemberdagen såg jag att gräsmattorna förvandlats till mossmattor som de gör den här årstiden. Gräset slutar växa vi ca. 8 grader men mossan fortsätter att växa ner till 0 grader. Mossan tar inte näring från jorden eftersom de inte har några direkta rötter utan hämtar kväve från luften.



En av de absolut vanligaste trädgårdsfrågorna är...´´Hur får jag bort mossan från gräsmattan´´  och den frågan brukar vara vanlig just den här tiden på året.
Lär dig älska din mossa i gräsmattan säger jag. Under sommarhalvåret blir gräsmattan ofta mossig i skuggiga lägen, under stora träd mm. Just där kan man ju låta bli att spela fotboll eller krocket....gå barfota där i stället och känn den mjuka sköna mossan under fötterna. Vad är problemet?

Om man nu ändå tycker att gräsmattan är för mossig så gödsla ordentligt några gånger under växtsäsongen och kanske även dressa med sand....mossa gillar inte sand. Man kan även kratta bort mossan om man tycker att den tar över.
Att kalka bort mossa kan bli helt fel då viss mossa tycker om ett högt pH-värde. Gräsmarker är den naturliga växtplatsen för den mossa som vi ser i gräsmattor så man blir aldrig helt av med mossa i gräsmattor.

Nu är inte jag någon gräsmatte-människa som trivs med golfgreener i trädgården men om man nu vill ha en gräsmatta som är fri från mossa så anlägg den på en solig plats och gödsla som sagt några gånger i maj-juli. Var även noga med dräneringen så att inte gräsmattan står fuktig för länge efter regn.

För ett år sedan
För två år sedan
För tre år sedan

Dagens låt
Lär dig älska mörkret - U.L

Kommentarer
Postat av: Trolda

Håller med dig om Mossan! Skön att gå på, vacker att se på och så ANVÄNDBAR i dekorationer av alla de slag =D Om Bromma däremot tycker vi INTE...;-)



Trolda - Mossig =D

2008-12-08 @ 18:31:16
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Anita

Finns något mjukare och skönar än mossa. Jag tycker att mossa har en vacker ljusgrön färg. Men jag trodde att kalk var bra mot mossa. Det var en nyhet att det kan bli helt fel. Brukar själv göda men ser många grannar som kalkar.



Det verkar som om vi får njuta av mossan ett tag till för snön verkar lysa med sin frånvaro.



Ha en skön tisdag!

Anita

2008-12-08 @ 21:51:37
URL: http://anitalinder.wordpress.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Trolda: Fint med ännu en moss-dyrkare.

Slottsträdgårdsmästaren - Brommabo!



Anita: ....och ännu en! Nä kalk är meningslöst mot mossa i gräsmattan.

Ha en fin tisdag du också!

2008-12-09 @ 05:20:22
Postat av: Yo

Håller med dig. Trivs mossan för bra på ett ställe får man pröva med nytänk istället för gräs. Jag har mossa i trädgården som jag har nytta av när jag gör dekorationer inomhus och på trappan. På ett kantigt flyttblock längst bak i trädgården, växer det mossa eller lav och vackrare än så kan det bara inte bli:)

Oj, vad tidigt du är uppe på morgonen. Börjar du kl 7.00? När jag säsongsarbetar inom trädgård, får jag gå upp kl 4.00 men nu går jag inte upp förrän 7!En äkta sjusovare, alltså. Yo

2008-12-09 @ 13:17:33
Postat av: Camellia

Själv är jag totalt anti gräsmatta. En trist, plan, jämngrön yta utan laddning. Oftast använd dessutom för att man inte gitte göra något annat (och inbillar sig att det är "low maintenance". Mossa, däremot, är mytisk, sagolik, subtilt vacker och växer ofta så där lite kullrigt, så att det gröna får skiftningar. Och efter ett regn, denna djupt, djupt gröna... Underbart. Mer mossa!

Postat av: Katarina

Vilken fin mossbild! I dag tänkte jag plocka med mig mossa hem, det fanns jättefin och jag brukar ha det runt amaryllis och hyacinter till jul. Jag hade t.o.m öppnat väskan men så insåg jag att de nog skulle se mig genom fönstren på företaget jag besökte. Så jag avstod...den här gången.

2008-12-09 @ 17:18:19
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Yo: Under julhelgen ska jag också sova till sju!



Camellia: Håller med dig!



Katarina: Ganska oskyldigt att stjäla lite mossa tycker jag...prova igen!

2008-12-09 @ 18:54:31
Postat av: Tania

Jag kan bara hålla med . Vår gräsmatta på landet består mest av mossa , hur skönt som helst att gå barfota på . Och så är den vacker .Sådetså!

2008-12-11 @ 18:27:25
URL: http://lyxpiraya.blogg.se/
Postat av: Anneli

Bra sagt! Mossan är ju underbar och det finns inget tråkigare än en perfekt gräsmatta. Och vilket jobb det är att hålla den så också!

2008-12-19 @ 13:06:29
URL: http://ungtant.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Tania och Anneli: Vi vandrar vidare barfota på mossan...

2008-12-20 @ 11:26:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0