Site Meter

Cykelsemester runt Mälaren 1953


År 1953 började det gå charterresor med flyg till Mallorca från Sverige men det var nog bara de med mycket god ekonomi som hade råd med dessa resor. Semesterresorna för de flesta handlade nog mer om campingliv efter vägarna eller i båt på sjön då på 1950-talet under de korta semestrarna. 

 

Min familj reste med cykel och det var ganska långa sträckor som avverkades. Det här året 1953 gick semestern runt Mälaren och det var säkert en spännande resa med den tidens mått. Under tio dagar cyklade de den långa sträckan på mellan 40-50 mil och jag kan tänka mig att det inte alltid var en njutbar resa....det fanns väl uppförsbackar även på den tiden.

1953  var året då den första motorvägen i Sverige invigdes mellan Lund och Malmö och samma år tillsatte riksdagen  en utredning om en övergång till högertrafik som blev verklighet först den 3 september 1967.

Det här året rådde en stor paratyfusepedimi i Sverige. 

Då spreds sjukdomen ut över landet via smittat kött från ett slakteri i småländska Alvesta. Närmare 9 000 människor insjuknade, 90 personer dog. Syster berättade att de inte fick bada i Mälaren på grund av smittorisken.

 

Jag är född i april 1954 och den här resan skedde i juli 1953 vilket gör att jag var med på något sätt under färden. Annars var det mor, far, storasyster och min bror som fanns med på den här cykelfärden runt Mälaren. Min far var 30 år och min mor 28 det här året och min storasyster som då var 10 år cyklade på egen cykel och min bror som var 6 år satt i barnstol på min mors pakethållare. Min far hade packningen på sin cykel och de smyckade cyklarna med vimplar från de olika orterna de besökte.


Norrtälje-Stockholm-Södertälje-Trosa-Nyköping-Oxelösund-Nyköping-Flen-Strängnäs-Enköping-Kalmarsand-Norrtälje

 

Avskrivet av mors egen dagbok:

 

13/7

Start kl. 6.15 från Norrtälje med cykel med Stockholm som första mål. Liftar från Rö med lastbil till Stockholm. Framme i Stockholm kl. 9.00. Start därifrån kl. 11.00 till Södertälje. Framme kl.15.00. Härlig tältplats intill tjusigt havsbad som tyvärr var stängt. Tennisplan, golfbana och restaurang intill. Såg stan på eftermiddagen samma dag.

 

14/7

 

Startade kl. 10.00 och åt frukost vid en källa efter vägen.  Framme vid Trosa kl. 13.00.  Såg på stan och kyrkan, åkte sedan till Stensund som hade en härlig tältplats vid havsvik 6 km. från Trosa. Badade, åt middag och gick en härlig promenad runt udden. Regn på natten.

 

Trosa 1953

 

15/7

 

Start från Trosa kl. 10.30 till Nyköping. Anlände dit efter en bra cykelfärd kl. 14.00. Underbart vacker stad. Tältade mittemot ett tjusigt folkets park där Harry och jag var in och dansade på kvällen och hörde på Staffan Broms. Samma dag besåg vi Mikaelikyrkan (väldigt vacker) samt Nyköpingshus. Var in på Tempo.

(mor berättar att när familjen besökte Nyköpingshus så kom de för sent till visningen men fick lova att titta själva och eftersom alla dörrar låstes skulle de ringa vaktmästaren då de var klara från en telefon där inne. Nu kom de inte ihåg telefonnumret och det tog lång tid innan de lyckades få rätt nummer till vaktmästaren).

 

16/7

 

Startar kl. 11.00 mot Oxelösund varifrån vi fick en härlig båtfärd till ön Beten som ligger ute i havsbandet. Tältplats på hela ön, mycket välordnat. En man som skötte om campingen delade ut hö för att ha under sovplatsen i tältet. Härlig sandstrand och underbara klippor. Vackert väder, låg på klipporna och solade oss hela dagen. På kvällen satt vi och såg på havet och båtarna som gick förbi.

Här bedrevs ålfiske och både mor och syster berättar idag att de minns just ålfisket här så starkt.

 

17/7

 

Start från Beten lördag förmiddag kl. 11.00. Regn som gick över vid tvåtiden. Väntetid i Oxelösunds Bygdegård där vi drack kaffe och choklad. Åter genom Nyköping och upp till Flen dit vi kom söndag förmiddag efter att ha övernattat vid en halmstack på halva vägen. Skaplig tältplats invid strandbad med servering. Härligt väder med bad.

 

19/7

 

Startar därifrån kl. 12.00 och anländer till Strängnäs kl. 16.20. Handlade i snabbköp, därefter till tältplatsen som var bra vid Långberget intill staden med tjusig utsikt över hela stan. Åt middag och gick ut och såg på stan som var väldigt vacker.

 

20/7

 

Vi såg Strängnäs domkyrka och var uppe i tornet som var 75 meter högt. Startar därifrån kl. 12.30 mot Enköping. Färja över Mälaren. Framme kl. 16.00. Dålig tältplats. Åt middag, såg på stan, var in till Kekonius och köpte bröd. Såg båten på ängen bakom tältplatsen där ån gick fram.

 

21/7


 

Östergrans kyrka och till höger min syster våren 1953 då hon fick en ny röd cykel på födelsedagen.

 

Start därifrån kl. 6.30. Härlig cykeltur på fin väg fram till Kalmarsand. På vägen dit såg vi på Övergrans kyrka där Harry är konfirmerad samt Yttergrans kyrka som är stiftets minsta med 70 sittplatser och byggd på 1100-talet. Stannade i Bålsta och handlade. Härlig tältplats i Kalmarsand där vi låg och hade det härligt hela dagen. Barnen badade. Dagen efter gick färden hem till Norrtälje igen med en övernattning till  i en skogsbacke.


 En Volvo Duett årsmodell 1953 och en Saab från samma år. Det hände säkert att någon sådan här glänsande ny bil syntes på vägarna under familjens cykelfärd runt Mälaren men biltrafiken var säkert inte så besvärande detta år 1953. Vägarna var smala och inte alltid asfalterade. Det var ganska vanligt att familjer gav sig ut på cykelsemestrar på den här tiden och man vinkade glatt åt varandra då man möttes efter vägarna. 

 

 

Kvastmakarbacken på söder 1953

 

 


Kommentarer
Postat av: Kersti

Vilket äventyr. Jag vet inte om jag hade gett mig ut på en sådan tur med mina barn när det var i den åldern. Men det var säkert en tur de minns än idag.

Jag gick i fjällen med min pappa när jag var 15. Vi gick Padjelanta leden. En vandring jag idag är väldigt glad över att vi gjorde.

2008-12-28 @ 20:25:15
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej ha en trevlig kväll! :)

2008-12-28 @ 20:31:10
URL: http://emmiealina.blogg.se/
Postat av: jena

Den där campingplatsen i kalmarsand var jättemysig, dit åkte vi och fikade när jag var barn, och min kusin som hade en Ford Fairlaine åkte dit med klubben han var med i, dom brukade träffas där. Nu är det bostäder där. (jag är född -71)

2008-12-28 @ 22:22:29
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Det var mycket annorlunda då...tror inte att man ens skulle få med någon 6 och 10-åring på en sådan cykeltur idag.Anonym: Detsamma.jena: Aha... kul att höra jena. Synd att de inte tog något foto där.

2008-12-28 @ 22:29:37
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Katarina

Vilken fin semester! Tänk att jag tror att dagens barn visst skulle kunna följa med, men bara om man brukar göra saker tillsammans annars. (Och om man kan avstå datorn och spelen och mobilerna... vilket gäller både de vuxna och barnen) Små barn brukar uppskatta att få vara med och diska, laga mat och jag tror att det mest är vi vuxna som inte tar oss tid i dag.

2008-12-29 @ 10:19:36
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Tänkte bara att barn idag har så starka viljor och helt andra tankar om vad som är roligt och spännande idag...men jag kan ha fel.

2008-12-29 @ 16:37:49
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Katarina

Och det kan du förstås också ha rätt i (jag kan dessutom också ha fel..;O) men jag tror att barn gärna vill göra saker tillsammans med sina föräldrar och det behöver inte vara så stort jämt. Cykla och sova i tält har väl knappast nån unge gjort i dag - och med tanke på trafik och annat är just det kanske svårare i dag.

2008-12-29 @ 16:56:52
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Kerstin Engstrand

Härlig resa, och vilken vacker gammal SAAB. Sådan hade min far, designen är ganska unik. Fast jag slog huvudet i taket när jag satt i baksätet...

Ute är det vinterfrost, stjärnklart och småkallt så istället för cykeltur får det blir en vandring ute för att titta på stjärnor.

Gott slut och ett gott nytt trädgådsår önskar jag dig,

Kerstin E

2008-12-29 @ 17:31:58
URL: http://kerstinsgreenroom.blogspot.com/
Postat av: Linda V

Hej Slottsträdgårdsmästaren! Jag har inte besökt din blogg så mycket de senaste månaderna och jag vet inte hur längesen jag kommenterade. Nu har jag lagt upp din blogg på nytt bland mina favoriter och kommer att läsa lite mer regelbundet. Den är verkligen toppen. Och så roligt med såna här helt annorlunda inlägg! Vilken resa som din familj gjorde! Och vad fina bilder ni har. Hur långa är avstånden egentligen? Tänk att trampa det utan växlar?! Starkt gjort av både syster, mor och far! Tältet gav flashbacks, ett sånt hade vi med. Det blev några tältsemestrar när jag och min storebror var små. Tältet blev redigt blött och tungt när det regnade! Det verkar som din familj slapp regn tack och lov!

2009-01-01 @ 20:55:21
URL: http://lindastradgard.blogspot.com
Postat av: Anita

Men så fantastiskt roligt att läsa. Mina föräldrar var också mycket ute och cyklade. Dom cyklade från Södertälje ner till Östergötland på semester. Det är så lustigt, när man ser bilderna så känner man på något sätt igen dom från mina föräldrars album.Roligt var att läsa att dom tältade vid Södertälje havsbad. Där hann jag bada några gånger som barn innan dom byggde om det till oljehamn ... hu!Ett mycket intressant och trevligt blogginlägg!

2009-01-02 @ 11:29:17
URL: http://anitalinder.wordpress.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Nej det skulle vara svårt att cykla samma sträcka idag.Kerstin Engstrand: Önskar dig ett Gott Nytt År.Linda V: Välkommen tillbaka Linda!Anita: Vad roligt att du gillade inlägget!

2009-01-03 @ 09:40:58
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: korven

Åh vilka mysiga bilder..!Hittade din blogg när jag sökte på "lär dig älska mörkret" med uffe... Kul :D

2009-01-16 @ 09:53:10
URL: http://enlitenkorv.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

korven: Fint att du gillade bilderna korven...och att du gillar Uffe!

2009-01-16 @ 12:00:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0